Helstekt fläskytterfilé med rotfrukter och balsamicosås

Söndagsmiddag – Veckans bästa! Man tar sig tid och hinner planera både långkok och fixa handling utan stress. Alla har fått sovmorgon och sovit ut ordentligt och då kommer ny energi. Personligen förvaltar jag den till största del till matplaner och fix i köket om helgerna. Lite lyx nånstans här och där, något bakat till alla hjärtans dag, matlådor till gubben, protein-boost till Joline som gymmar jämt och vardagsmaten till kommande veckor.  För mig är söndagar min favoritdag av alla.

Fredagar är favoritdag för många. Då är man trött men vill liksom ändå fira in helgen med något gott men dock utan större ansträngning helst… 😉 Allt har sin tid. Och även om mat upptar min matnördiga hjärna till största del så finns utrymme för annat också. Jag drar lite på de, för jag tycker de är jobbigt.

Men.

Ni är så otroligt omtänksamma läsare som mailar och ofta även sms:ar mig och undrar hur jag mår nu och många vill också se fler bilder på Bronco veta mer om honom så jag har tagit det i beaktning i detta inlägg. Lång läsning för er som orkar.

Bronco vårt ”lilla” lakrits-troll är numera en bjässe i sin klass. En mycket krävande unghund. Massor med energi och motor som behöver tillfredsställas. En riesenhane i hans kaliber har jag sällan skådat å då har jag ändå stor erfarenhet av brukshundar sen 25år tillbaka. Men Bronco… Han utmanar mig.

Själv mår jag faktiskt bra men med begränsande resurser och fysisk energi. Jag är lycklig och tacksam för livet. Tiden efter de som hände i somras har gått sakta framåt tills nu.

Jag har gått hos kbt-terapeut o pratat om allt… Lärt mig smärthantering och mindfullness att styra tankar från de jag upplevt. Har lärt mig sova… Inte genom att räkna får i taket utan att fokusera på att andas. Har fått möta mig själv så som jag själv jobbat i mitt liv o gett andra råd om. Det har varit svårt och ledsamt att prata om o riva upp minnen och speciellt såna minnen som jag idag VET inte har hänt på riktigt (IVA).

Så mycket jag själv rådit andra omkring mig har jag själv fått ta råd av, motvilligt men jag har försökt.

Vändningen till att bli mer harmonisk inombords vände vid återbesöket till IVA. (Intensivvårdsavdelningen) som jag låg på både före Sahlgrenska och tiden efter. Har inte så många verkliga minnen utan mer RENA mardrömmar som jag tampas med. Men det blir bättre.

Återbesöket dit var jobbigt.

Jobbigt redan dagen jag fick brevet om datum och tid.

Jobbigt i bilen på väg dit…

Vägen från parkeringen till hissarna, upp… entrédörren med skylten IVA…

Utifrån har jag ju aldrig sett hur de ser ut… Bara mina anhöriga.

Rummet på IVA…

Jobbigt att skriva om det just nu utan att tårarna spränger bakom ögonlocken men jag försöker.

Nicke var med mig dit såklart och det blev ett bra möte, till slut… Jag kom ihåg lite av själva miljön; Hur taket såg ut, färgerna på väggarna och ljudet av den ansträngt, pulserande respiratorn när jag var nedsövd blev en bekräftelse på de mardrömmar jag haft…

Så svårt att förklara i korthet för nån som inte upplevt men tiden på IVA är det absolut värsta jag varit med om i hela mitt liv. Inte pga av vården utan på grund av avsaknad av verklighetsförankring, hallucinationer av medicinerna, sängliggandet och oförmågan att röra sig… Den mentala biten har gått över mitt förstånd så sårbart det var…

Mina händer och fötter saknar ännu känsel till 99% och allt jag gör går lite långsammare än vanligt och jag har lärt mig förlita mig på ”miljövana” att göra saker.

Om det verkar krångligt att förstå så menar jag att om jag hade varit blind så hade jag lätt kunnat hitta runt här hemma i huset o vetat vart alla möbler och saker stått och ljud och vibrationer hade hjälpt mig veta vad som var vad. Nu är jag inte blind men har under lång tid fått lära mig handskas med att inte ha nån känsel och det går bättre och bättre. Jag kan sätta upp håret i en tofs, hacka lök med en kniv om än väldigt långsamt. Öppna en mjölk, och en syltburk ibland osv. Däremot känner jag aldrig när jag slår mig. Trampar fel o ställer ett stolsben på foten, går in i trösklar eller slår tårna blodiga i nån möbel. Ett långfinger som viks fel o måste dras i led rätt. Jag känner inte sånt. Känner inte heller när Nicke drar mina fingrar rätt i led igen.

Jag måste titta på vad jag gör, annars funkar det inte. Men jag har lärt mig att döva smärta fungerar inte som jag gjorde förut, jag förlikar mig hellre med den som den är.

Nå… Det är lättare att skriva om Bronco.

Han är älskad och avgudad som den myspropp han ofta vill vara men tonårs-hormonerna rinner över och han förvandlas dagligen till ett oöverbevakat disco-hak nån stans i vilda western… Herregud vilken hund! Men peppar, peppar ta i trä. Ju mer utåtagerande tonårsperioderna är desto mer händer i både kropp och psyke. Lilla Bronco, väx upp nu för fan och de fort!! 😉

Naturligtvis är mina dagar i veckorna vigda åt honom till 100% och det är helt underbart att ha nån vid sin sida när övriga familjen är iväg på jobb och skola. Med de sagt så har Bronco o jag utvecklat en slags symbios i tilltro, tankar och hur allt ska vara. Vi känner varann utan och innan o vi bråkar o gormar o pussas och har roligt, allt om vartannat. Hur det än är så är jag tacksam och lycklig för att han finns och för familjen jag har. Allt annat är så litet i jämförelse. Kärlek! ❤️

Men sak som är säkert att tiden går framåt och ljusare tider är på väg.

Nu kommer vi till dagens inlägg i alla fall.  Ikväll bjöd jag familjen på helstekt fläskytterfilé med ugnsrostade rotfrukter. Under tiden som allt tillagades i ugnen puttrade en balsamicosås på spisen på låg värme. Allting blev otroligt gott tillsammans och smidigt att göra dessutom.

Önskar nu er alla en fin vecka! Titta in imorgon igen så ska ni få en roligt tips på falukorv!

Balsamicosås;

2 finhackade vitlöksklyftor

1 msk smör

1 dl mörk balsamvinäger

2 msk farinsocker

3 dl vatten

1 dl créme fraiche

1 tsk torkad fransk örtkrydda

maizenamjöl + vatten till redning

Svartpeppar

Salt

GÖR SÅHÄR : 

Skala och hacka vitlöken fint. Smält smör i en stekpanna och lägg i vitlöken. Tillsätt resten av ingredienserna till såsen, vispa och låt koka upp. Sänk värme och låt sjuda ca 30 minuter. Red av med maizenamjöl utrört i vatten. Smaka av med salt och peppar.

Potatis, morötter, palsternacka, röd och gul lök dressad med lite olivolja, svartpeppar och flingsalt åker in i ugnen med fläskytterfilén som jag bara har brynt runtom i stekpanna med örtkryddor och svartpeppar så den fått fin yta.

Ha en fortsatt fin söndagskväll!

Bronco. My black beauty! ❤️ Fler bilder på Kryddburkens insta @kryddburken och @bronco_riesenschnauzer

Laxplanka med gräddig ört och vitvinssås

Vem gillar inte plankstek? Det är ju så förgjordat gott som lite lyxig helgmat på tu man hand. Med denna riktigt härliga sås blir middagen försvinnande god kan jag lova. Vare sig du lagar planka med kött, kyckling eller fisk så är såsen viktig. Inte snålas med och den får gärna vara lite tjockare i konsistens, ingen tunn blaskig sås som flyter av plankan.

Dessa plankor gjorde jag med laxfiléer som jag stekte i panna med smör, örter, salt och peppar. Bara spritsad duchesse och citronhalvor åkte in på plankorna i ugnen, resten monterade jag ihop när moset blivit riktigt krispigt och fått fin färg.

Servera med Harry-kuvert (haricot verts), den stekta laxen och såsen. Citron blir härligt karamelliserad i ugnen och jättegod att pressa över så mycket man själv vill ha.

Galet gott och prova gärna såsen, det är äta-med-sked-varning på den! 😉

 

Gräddig ört och vitvinssås;

3 msk smör

2 msk vetemjöl

2 dl vitt vin

2 dl grädde

1 msk skaldjursfond

1 msk tomatpuré

3 tsk torkade fransk örtkrydda

Vitpeppar

Salt

 

GÖR SÅHÄR :

Smält smöret i kastrull och vispa ner vetemjölet. Slå på vinet och fortsätt vispa till en slät sås. Tillsätt resten av ingredienserna och låt sedan såsen sjuda på låg värme ca 20 minuter. Smaka av med vitpeppar och salt.

 

Laxfiléerna;

2 laxfiléer

Smör

Torkad fransk örtkrydda

Svartpeppar

Örtsalt

 

GÖR SÅHÄR :

Hetta upp en stekpanna med smör. Lägg i laxfiléerna och stek på bägge sidor a tillsammans med kryddorna. Ös med smör hela tiden tills den är precis färdig. Den ska vara mjuk, mjäll och ha tydliga, saftiga skivor. Akta så du inte steker den får hårt, då blir den torr och tråkig.

 

Spritsa ut moset på inoljade plankor. Jag tyckte det var passande med en fisk så de fick de bli! 😉

 

Duschesse;

ca 400 gram potatis

3 äggulor

½ dl vispgrädde

2 msk smör

1 dl finriven västerbottensost

1 krm gurkmeja (för den gula färgens skull)

Salt & finmalen vitpeppar

 

GÖR SÅHÄR :

Skala och koka potatisen mjuk. Pressa potatisen i en bunke med en potatispress. Tillsätt äggulorna, grädde, mjölk, smör, ost och kryddor. Moset ska vara ganska fast i konsistensen. Låt det svalna något innan du spritsar ut det på plankorna.

 

Smaklig måltid!

 

Känns LCHF som ett stort steg? Börja med GI
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för GI-boxen

Känns lchf som ett stort steg? Att sluta äta större andelen av kolhydrater kan kännas lite hårt till en början. Men syskon-dieten GI kan vara ett bra start inför en livsstilsförändring. Med GI kan du fortfarande äta långsamma kolhydrater, mer anpassat till ”normal” svensk kost samt att du kan prova GI-boxen där du får frysta 20 portioner vid varje tillfälle. Dessa är tänkt att räcka på vardagarna medan helgerna får du recept och inspiration till måltider som passar GI-livstilen.

Skillnaden mellan GI och LCHF?

En fråga som ställs relativt ofta är egentligen – Vad är skillnaden mellan GI och LCHF? Man skulle kunna säga att LCHF är en lite mer extremare variant av GI. Det finns många gemensamma nämnare vilket den största är att man drar ner på kolhydrater. Gi tarbort de snabba kolhydraterna och ersätter dem med långsamma medan LCHF bibehåller ungefär 10% av kolhydraterna.
Lchf ger oftast en snabb viktminskning till en början då mycket vätska bundits till kroppens kolhydratreserver. Gillar man kött, ost, smör men inte så lockad till spannmål så är LCHF methoden ett bra val för dig.
Det viktiga för GI är att kolhydraterna har ett lågt GI värde, ett Glykemiskt Index. Dessa räcker längre och håller dig mätt. Detta betyder även att du får mindre insulin än när du äter normalt, vilket är bra för Insulin är skadligt för hjärt och kärl-sjukdomar samt Diabetes typ 2.

LCHF brukar tillåta runt 20% av energin kan komma från kolhydrater, och kolhydrater är ju väldigt energirika vilket innebär att det inte blir så mycket.

Gi-boxen innehåller

Färdiglagade GI-måltider, lunch och middag

Daglig coaching via mejl

Receptförslag för frukost, mellanmål och de dagar du själv lagar mat

Gratis leverans hem till dig

Viktgaranti

Nyttigare lördagsgodis

Godisdag

Många frågar mig om tips på godis som både smakar gott men som innehåller mindre mängd socker.

Jag har under de 9 år som jag haft min blogg tagit fram en hel del såna recept, så idag bjuder jag dig på några av mina egna favoriter.

Häromdagen var jag i Uppsala med min syster och tog en kaffe på Güntherska Hovkonditoriet.

Där åt jag en väldigt god passionstryffel som inte var så söt, så det börjar sakta men säkert dyka upp lite bättre alternativ på många caféer.

Jag besökte också restaurang PriMaten och lyssnade på en intressant föreläsning av Pa Sandberg, om hur vi kan träna upp vårt nervsystem.

På PriMaten kan man alltid köpa något gott utan socker och gluten efter maten.

De har infört ett väldigt bra system på lunchen, man betalar sin mat efter vikt, så här väljer man precis hur lite eller mycket man vill äta.

De tillverkar också sin egen kombucha och kimchi som jag fick med mig hem.

Men nu över till godsakerna, först ut min egen passionstryffel.

Passionstryffel ca 40 st små

100 g 70-90% mörk choklad

20 g kokosolja

½ dl + 2 msk grädde/kokosgrädde

2 passionsfrukter

2 msk vatten

2 dl ekologiska kokosflingor

Gröp ur innehållet i passionsfrukterna ner i en kastrull.

Vispa i vattnet och koka kraftigt i 5 minuter under omrörning.

Kokningen får allt fruktkött att lossna från kärnorna och en intensiv smak kommer fram.

Häll upp i en nätsil och passera ner i en bunke.

Smält choklad och kokosolja över vattenbad.

Blanda ner ½ dl av grädden i chokladsmeten, rör tills den svalnat lite.

Blanda så ner passionsfruktspurén och rör om ordentligt.

Ställ in i kylen att svalna 20 minuter.

Ta fram och vispa ner resterande grädde med elvisp, vispa tills chokladen blivit fluffig.

Ställ in i kylen 20 minuter igen.

Forma små kulor med hjälp av två teskedar, det är lättare och mindre kladdigt än att forma dem i händerna.

Kyl tryfflarna en stund till, så blir de lättare att doppa i kokos.

Häll kokosflingorna i en kopp och lägg i en kula i taget och tryck till försiktigt,  så det fastnar flingor runt om.

Forma tryfflarna till runda kulor och lägg i knäckformar.

Förvara i en burk i kylen eller frys in.

 

Vita kokosbollar ca 20 st

2 ½ dl kokosgrädde

1 + 2 dl kokosflingor

1 dl kokosolja med smak

1 krm vaniljpulver

½ krm salt

1 msk björksocker eller annan sötning

ca 1 dl extra kokosflingor till garnering

Blanda allt utom 2 dl kokosflingor i en kastrull.

Koka upp och låt puttra på svag värme i 15 minuter, rör då och då, låt smeten svalna en stund.

Rör ner de resterande kokosflingorna, så blir smeten lite torrare och lättare att forma när den stelnat.

Ställ i kylen att stelna en timme.

Ta upp matskedsstora bitar med en sked och rulla till bollar och lägg på ett fat.

Häll kokosflingor i en liten skål och lägg ner de rumstempererade bollarna en och en.

Rulla runt dem i kokosen så det täcker ordentligt runtom.

Förvara i burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in.

 

För bollar med lite annan smak, så tillsätt 1 tsk kardemumma eller rivet skal av en ekologisk lime eller citron.

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

De här antioxidantrika energibollarna passar fint både som mellanmål eller som en liten dessert efter maten.

De ger också gott om extra energi till träningspasset.

Frystorkat bärpulver hittar du i många hälsokostbutiker eller på nätet.

Det här receptet kommer från min senaste kokbok som du hittar här.

Här nedan ser du min fantastiskt duktiga fotograf Veronica Kindblad när hon tar bilden på energibollarna till boken.

Nyttigare lördagsgodis

Godisdag

Många frågar mig om tips på godis som både smakar gott men som innehåller mindre mängd socker.

Jag har under de 9 år som jag haft min blogg tagit fram en hel del såna recept, så idag bjuder jag dig på några av mina egna favoriter.

Häromdagen var jag i Uppsala med min syster och tog en kaffe på Güntherska Hovkonditoriet.

Där åt jag en väldigt god passionstryffel som inte var så söt, så det börjar sakta men säkert dyka upp lite bättre alternativ på många caféer.

Jag besökte också restaurang PriMaten och lyssnade på en intressant föreläsning av Pa Sandberg, om hur vi kan träna upp vårt nervsystem.

På PriMaten kan man alltid köpa något gott utan socker och gluten efter maten.

De har infört ett väldigt bra system på lunchen, man betalar sin mat efter vikt, så här väljer man precis hur lite eller mycket man vill äta.

De tillverkar också sin egen kombucha och kimchi som jag fick med mig hem.

Men nu över till godsakerna, först ut min egen passionstryffel.

Passionstryffel ca 40 st små

100 g 70-90% mörk choklad

20 g kokosolja

½ dl + 2 msk grädde/kokosgrädde

2 passionsfrukter

2 msk vatten

2 dl ekologiska kokosflingor

Gröp ur innehållet i passionsfrukterna ner i en kastrull.

Vispa i vattnet och koka kraftigt i 5 minuter under omrörning.

Kokningen får allt fruktkött att lossna från kärnorna och en intensiv smak kommer fram.

Häll upp i en nätsil och passera ner i en bunke.

Smält choklad och kokosolja över vattenbad.

Blanda ner ½ dl av grädden i chokladsmeten, rör tills den svalnat lite.

Blanda så ner passionsfruktspurén och rör om ordentligt.

Ställ in i kylen att svalna 20 minuter.

Ta fram och vispa ner resterande grädde med elvisp, vispa tills chokladen blivit fluffig.

Ställ in i kylen 20 minuter igen.

Forma små kulor med hjälp av två teskedar, det är lättare och mindre kladdigt än att forma dem i händerna.

Kyl tryfflarna en stund till, så blir de lättare att doppa i kokos.

Häll kokosflingorna i en kopp och lägg i en kula i taget och tryck till försiktigt,  så det fastnar flingor runt om.

Forma tryfflarna till runda kulor och lägg i knäckformar.

Förvara i en burk i kylen eller frys in.

 

Vita kokosbollar ca 20 st

2 ½ dl kokosgrädde

1 + 2 dl kokosflingor

1 dl kokosolja med smak

1 krm vaniljpulver

½ krm salt

1 msk björksocker eller annan sötning

ca 1 dl extra kokosflingor till garnering

Blanda allt utom 2 dl kokosflingor i en kastrull.

Koka upp och låt puttra på svag värme i 15 minuter, rör då och då, låt smeten svalna en stund.

Rör ner de resterande kokosflingorna, så blir smeten lite torrare och lättare att forma när den stelnat.

Ställ i kylen att stelna en timme.

Ta upp matskedsstora bitar med en sked och rulla till bollar och lägg på ett fat.

Häll kokosflingor i en liten skål och lägg ner de rumstempererade bollarna en och en.

Rulla runt dem i kokosen så det täcker ordentligt runtom.

Förvara i burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in.

 

För bollar med lite annan smak, så tillsätt 1 tsk kardemumma eller rivet skal av en ekologisk lime eller citron.

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

De här antioxidantrika energibollarna passar fint både som mellanmål eller som en liten dessert efter maten.

De ger också gott om extra energi till träningspasset.

Frystorkat bärpulver hittar du i många hälsokostbutiker eller på nätet.

Det här receptet kommer från min senaste kokbok som du hittar här.

Här nedan ser du min fantastiskt duktiga fotograf Veronica Kindblad när hon tar bilden på energibollarna till boken.

Matmuffins utan gluten, ägg och mjölk

Solnedgång i ett snöklätt Jämtland

Energirika muffins

Hemma i Jämtland några dagar och njuter av all snö, fick också lite sol på långpromenaden efter att jag kom med tåget i fredags.

Jag har en hel del att göra även härhemma, i morgon blir det intervju för ÖstersundPostens nya månadsmagasin som har premiär i vår.

Idag ska jag och min syster ut på en fin utflykt, vi ska åka upp till Kretsloppshuset i Mörsil och äta deras fantastiska, ekologiska brunch.

Jag och fotograf Veronica Kindblad hade den stora glädjen att få låna både deras kök och restaurang för att ta många av bilderna till boken, bland annat den på matmuffinsen.

Så idag ska jag leverera ett rykande färskt och signerat exemplar av kokboken som tack.

Dagens recept är ett riktigt gott och näringsrikt bröd för alla som inte tål/äter ägg och mjölkprodukter.

Kikärtsspad är väldigt proteinrikt och fungerar mycket bra att vispa till ett tjockt skum och använda istället för ägg i bakverk och majonnäsbaserade såser.

Bra både för äggallergiker och de som bara äter mat från växtriket.

Googla på Aquafaba så hittar du många olika användningsområden för spadet, så släng inte bort det nästa gång du öppnar en burk kikärtor.

Jag skapade det här receptet till min senaste kokbok och har fått fint beröm för det av mina veganvänner på Ecocaféet som fått provsmaka.

Vill du lära dig mer om hur bönor kan förändra även din hälsa, så gå gärna med i nystartade Facebookgruppen Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Där delar jag och mina medförfattare Patrik Olsson och Lars-Erik Litsfeldt med oss av mycket matnyttig information och våra tankar kring bönor.

Ägg- och mjölkfria matmuffins på kikärtor ca 12 st mindre muffins

2 dl mandelmjöl

2 dl kokosmjölk

1½ dl kikärtsspad från en kikärtstetra på 380 g

1 dl kikärtsmjöl

1 dl krossade chiafrön

2 msk kokosolja

2 msk tahini

1 msk bakpulver

ca ½-1 tsk salt

Till garnering:

2 msk svarta sesamfrön

Blötlägg chiafröna i kokosmjölken en timme. Sätt ugnen på 200˚.

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.

Vispa upp kikärtsspadet till ett riktigt kraftigt skum med elvisp eller mixerstav.

Blanda kokosmjölk/chiafrön med smält kokosolja och tahini i en annan bunke.

Rör ner mjölet i chiablandningen och tillsätt det vispade skummet, blanda om väl.

Fördela smeten med hjälp av två matskedar i tjockare muffinsformar eller i vanliga bullformar i en muffinsplåt.

Strö över lite svarta sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Låt svalna på galler.

Frys in de muffins som inte går åt och ta fram eftersom.

Fräscha på dem några minuter i ugnen på 150 grader när de tinat.

Varm smörgåstårta – favorit i repris!

Fredagsmysets egen Rolls Royce! ? Ni var många som frågade efter receptet på instagram (@kryddburken) igår så här kommer en favorit i repris.

Du kan naturligtvis variera brödet till hönökaka eller vanlig rostfranska tex. Fyllningen gör du precis hur du vill, drar ifrån och lägger till och kryddar efter eget tycke och smak.

Prova att göra smörgåstårtan med köttfärs och lite hetta av chilisås eller sambal oelek, supergott!

 

4 – 6 port

Det här behöver du : 

4 halvmånar Polarbröd

3 pkt bacon

1/2 purjolök

1 burk skivade champinjoner

5 dl créme fraiche

2 solo vitlök

Salt och peppar

 

GÖR SÅHÄR : 

Skär bacon i strimlor och fräs på i het stekpanna tillsammans med finhackad purjolök. Tillsätt champinjoner och en stor burk créme fraiche. Riv ner 2 solo vitlök och smaka av med salt och peppar. Bred ut röran på tre lager polarbröd på ett ugnsfast fat. Toppa översta lagret med skivade tomater, riven ost och några varv med pepparkvarnen. Grädda i ugn 200 grader, ca 20 minuter.

 

Kryddburkens vintergryta

Vintern är ju här i många olika skepnader med blåst, regn, några ynka minusgrader, glashala vägar o däremellan skiner solen och det droppar från stuprören… Södra Sverige ja… Ge mig en riktig vinter istället! Är så less på denna ”blöta” årstid på Öland med hund och lera överallt, på gården och i markerna som verkligen står i vatten. Jag är inte så duktig på att torka tassar längre, har ju inte så bra balans och Mr Bronco som älskar att gräva o krafsa i allt och därefter får med sig halva Öjkroken in varje gång han varit ute kräver en hel del ”fotvård” därefter…

Ja, skurhinken står framme dygnet runt, hatar verkligen denna ”blötperiod”…

Minusgrader tack! = Slipper torka tassar! Eller ännu heller sommar och grön, mjuk gräsmatta… ?

Nåja, det är ju ändå vinter ett tag till och då ska man äta rejäla köttgrytor och mycket rotfrukter. Letade faktiskt bakåt i arkivet här på Kryddburken o till min förvåning har jag inte lagt upp detta recept till er… Skäms på mig!! Det är ju en sån super-dunder-god gryta, så enkel att göra och också att laborera med smaker efter eget tycke.
 Allt i ett dessutom som är himla smidigt. Gör grytan på spisen, eller i kittel över öppen eld ute i skogen. Gör den i slow cockern eller i gryta i ugnen. Vad som passar bäst.

 

Det här behöver du :

1 kg grytbitar av nötkött

2 gul lök

1 liten purjolök

4 morötter

4 palsternacka

1/4 bit rotselleri

1 grön paprika

4 lagerblad

1 msk fransk örtkrydda

1 msk torkad timjan

Tellicherry svartpeppar

Vitpeppar

2 liter vatten

1 dl oxfond

2 msk grönsaksfond

8 potatisar

 

GÖR SÅHÄR : 

Använd en rejäl stekgryta. Börja med att bryna grytbitarna så de får fin färg. Skala och skär lök, purjolök, paprika och rotfrukterna i bitar. Tillsätt i grytan tillsammans med de torkade kryddorna. Vänd runt ordentligt. Slå på vatten och fond och låt grytan puttra på låg värme med lock ca 2 timmar. Tillsätt potatis i bitar och låt stå ytterligare en timme på spisen. Smaka av med salt och peppar och rör ner ett par skedar svartvinbärsgele. Red av såsen med lite maizenamjöl utrört i vatten för tjockare konsistens.

 

Härlig vintermat som värmer och mättar.

 

Grytan innan jag slår på vätska. Det doftar helt underbart av alla kryddor.

 

Servera hårdbröd med Stureost till. Ett måste! ?

Kebabtallrik och godaste kebabsåsen, med fanta förstås!

Söndagsmiddag här hemma brukar till 99% vara rejäl husmanskost, ofta en långlagad stek, kokt potatis, primörer med sky/gräddsås av något slag. Men inte idag! ? Det var faktiskt länge sig vi gjorde hemmagjord så kallad ”skräpmat” så nu fick det bli en riktigt god kebabtallrik med pommes, goda såser och tillbehör.

Såsen skrev jag om för en herrans massa år sen då jag fick nys om den hemliga ingrediensen. FANTA! Det är otroligt vilken mediakarusell det blev och såsen har nog landat i de flesta matbloggs-kollegors kök och även hos er läsare. Den är riktigt god så jag tycker nog vi kan köra en repetition.

Kebabköttet är från frysdisken, märket; Västerås-kebab som är riktigt bra. Tunna fina kebabstrimlor, sparsamt smaksatta och inte dränkta i spiskummin. Dom steker jag bara på hastigt i stekpannan med smör och dressar med röd kebabsås direkt i pannan precis före servering. Rekommenderas starkt! Hetta kan du enkelt tillföra med några droppar D’Elidas.

Veckan kommer att bjuda på många goda, nya recept och imorgon fyller min mamma år dessutom så jag återkommer med bildregn och såklart en massa godsaker. Hon har ju sålt sitt hus nu, flyttat till ny lya och håller på inreda ett nytt kök med temat; pastell/cupcake… Jag ska visa er så ni också får se såklart. På återseende. ❤️

 

VÄRLDENS GODASTE KEBABSÅS!

1 sats (räcker till minst 4 port + lite extra)

2 dl creme fraiche

1 dl naturell yoghurt alt. turkisk yoghurt

½ dl FANTA 

2 tsk tomatpuré

2 tsk sambal oelek

2 rivna vitlöksklyfta

2 tsk oregano

1 krm cayennepeppar

Salt & vitpeppar

Mjölk att späda med till lagom konsistens

 

GÖR SÅHÄR :

Rör ihop alla ingredienser. Smaka av med salt och vitpeppar. Späd såsen med mjölk till den konsistens du vill ha. Jag vill gärna inte ha den för trögflytande utan mer rinnig. Förbered den gärna dagen innan och låt den stå till sig i kylskåp före servering.

 

Kebabtallrik och godaste kebabsåsen, med fanta förstås!

Söndagsmiddag här hemma brukar till 99% vara rejäl husmanskost, ofta en långlagad stek, kokt potatis, primörer med sky/gräddsås av något slag. Men inte idag! ? Det var faktiskt länge sig vi gjorde hemmagjord så kallad ”skräpmat” så nu fick det bli en riktigt god kebabtallrik med pommes, goda såser och tillbehör.

Såsen skrev jag om för en herrans massa år sen då jag fick nys om den hemliga ingrediensen. FANTA! Det är otroligt vilken mediakarusell det blev och såsen har nog landat i de flesta matbloggs-kollegors kök och även hos er läsare. Den är riktigt god så jag tycker nog vi kan köra en repetition.

Kebabköttet är från frysdisken, märket; Västerås-kebab som är riktigt bra. Tunna fina kebabstrimlor, sparsamt smaksatta och inte dränkta i spiskummin. Dom steker jag bara på hastigt i stekpannan med smör och dressar med röd kebabsås direkt i pannan precis före servering. Rekommenderas starkt! Hetta kan du enkelt tillföra med några droppar D’Elidas.

Veckan kommer att bjuda på många goda, nya recept och imorgon fyller min mamma år dessutom så jag återkommer med bildregn och såklart en massa godsaker. Hon har ju sålt sitt hus nu, flyttat till ny lya och håller på inreda ett nytt kök med temat; pastell/cupcake… Jag ska visa er så ni också får se såklart. På återseende. ❤️

 

VÄRLDENS GODASTE KEBABSÅS!

1 sats (räcker till minst 4 port + lite extra)

2 dl creme fraiche

1 dl naturell yoghurt alt. turkisk yoghurt

½ dl FANTA 

2 tsk tomatpuré

2 tsk sambal oelek

2 rivna vitlöksklyfta

2 tsk oregano

1 krm cayennepeppar

Salt & vitpeppar

Mjölk att späda med till lagom konsistens

 

GÖR SÅHÄR :

Rör ihop alla ingredienser. Smaka av med salt och vitpeppar. Späd såsen med mjölk till den konsistens du vill ha. Jag vill gärna inte ha den för trögflytande utan mer rinnig. Förbered den gärna dagen innan och låt den stå till sig i kylskåp före servering.