Gratinerad falukorv med blomkålsmos

Goda smakminnen

Idag den 12 mars är det Korvens Dag, det firar jag med en svensk husmansklassiker i en riktigt snabblagad tappning.

En favorit jag haft ända sen barndomsdagar är korv i ugn, då med potatismos, nu blir det oftast blomkålsmos till istället.

Till en eller två portioner är det enklare att varva skivor av korven med äpple och tomat, än att skåra en hel bit.

Gratinerad falukorv 2 port

200 g falukorv av hög kvalitet

½ svenskt äpple

6 cocktailtomater

1 dl riven, gärna lagrad ost

Lite sockerfri chilisås och senap

Skär korven i halvmåneformade skivor. Skär äpple och tomat i tunna klyftor.

Varva korv, äpple och tomat, bred på chilisås och senap efter smak.

Strö över riven ost och gratinera på 200° i 15 minuter.

Blomkålsmos 2 port

4 dl små buketter blomkål

4 msk grädde

2 msk smör

Salt och peppar

Koka blomkålen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och pressa den ordentligt med en potatisstöt.

Värm försiktigt moset med grädde och smör under omrörning. Krydda med salt och peppar.

Fler tips på vår traditionella husmanskost blandat med modernare smaker hittar du i mina kokböcker.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv   Just nu 59 kr på Bokrean

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt  Just nu 79 kr på Bokrean

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

diabetes_banner3