Räksoppa kokt på hemlagad räkfond

Räksoppa

Hemlagad restaurangmat

Idag får du ett enkelt recept på hur du kokar en fantastiskt god räksoppa. Den är baserad på en riktigt lättlagad räkfond.

Resultatet blir så gott när man kokar skalen själv, istället för att använda fonder på flaska. Du får samtidigt en soppa helt utan tillsatser.

Jag använde det här receptet under mina 18 år som kock i olika restaurangkök, där torkades skalen på en stor plåt som stod ovanpå ugnen.

För hemmabruk är det lättare att spara räkskalen i en plastpåse i frysen för att sedan koka en rejäl laddning fond. Det går förstås lika bra med skal av kräftor och hummer.

Servera soppan med skalade räkor, som läggs ner strax innan serveringen, så pass att de bara blir varma. Skaldjur mår inte bra av att kokas, då blir köttet segt.

Testa att imponera på familj och vänner med en hemkokt räksoppa till helgen, är övertygad att du kommer att få mycket beröm för din kokkonst.

Räkfond

Skal från 1 kg räkor

1 morot

10 cm purjolök

½ fänkål

2 msk tomatpuré

2 lagerblad

8 vitpepparkorn

3 msk smör

2 dl vitt vin

Vatten så det knappt täcker skalen

Skär morot, purjo och fänkål i mindre bitar. Bryn skalen i smöret ett par minuter på hög värme. Rör mot botten, så det inte bränns vid.

Tillsätt grönsaker och tomatpuré, sänk värmen lite och låt bryna med i 10 minuter.

Häll på vin och vatten, så det knappt täcker. Koka upp och låt puttra i 20 minuter. Sila genom en finmaskig sil ner i en kastrull.

Koka upp och låt koka ihop, reducera, till en tredjedel återstår. Ta bort skummet som bildas på ytan. Sila än en gång över i en vid kastrull och låt svalna.

Fonden som inte går åt till soppreceptet nedan brukar jag frysa in i istärningslådor.

Räksoppa 4 port

2 dl räkfond

4 dl grädde

2 dl gammaldags mjölk

1 dl vitt vin

1-2 msk chilisås

1 tsk ekologiskt buljongpulver

Salt och cayennepeppar

Koka upp räkfonden med chilisås och vin. Vispa ner mjölk och nästan all grädde, koka upp. Krydda med salt och cayenne.

Låt puttra på medelvärme i 1 till 1½ timme. Ju längre den får koka, desto godare soppa. Vispa då och då under tiden, så den inte bränner fast.

Smaka av soppan om det behövs mer vin eller kryddor. Späd eventuellt med mer grädde, om den blivit för stark.

Smaka av om du vill ha lite mer smak på soppan, för att förstärka smaken ytterligare brukar jag strö över lite ekologiskt buljongpulver.

Den här nya buljongen från Herbaria ger en god smak till soppor och såser. Den är dessutom helt fri från jäst och socker, en inte alltför ovanlig ingrediens i köpta buljonger.

Bella Buljong från HerbariaSila upp den heta soppan över skalade räkor i soppskålar. På bilden nedan har jag serverat den som bas i en fisksoppa.