Vegetarisk pasta med grillade grönsaker och fetaost

Idag bjuder jag på en himmelsk god vegetarisk pasta med grillade grönsaker och fetaost. Påskens sötsaker lämnar vi bakom oss och med denna rätt styr vi mot våren med fräsch och enkel mat. Det här är så vansinnigt gott så jag tycker faktiskt ni ska prova redan ikväll. 😉 Föreställ er krispiga grönsaker tillsammans med karamelliserad citron, vitlök, olivolja… Flingsalt och timjan. Detta är magiskt gott och väldigt lätt att svänga ihop som avslut på veckan.

4 port

Det här behöver du :

4 port kokt penne

1/2 zucchini

1 knipplök

1 grön paprika

1 citron

Olivolja

Torkad timjan

Flingsalt

Svartpeppar

2 pressade vitlöksklyftor

GÖR SÅHÄR :

Sätt ugnen på grillvärme, 250 grader. Koka pastan och skär under tiden grönsaker, lök och citron och lägg i en ugnsfast form. Ringla över olivolja och krydda med timjan, flingsalt och svartpeppar. Vänd runt noga. Skjuts in i ugnen ca 10 minuter. Rosta pinjenötterna hastigt i torr stekpanna tills de börjar knäppa om dom. Ställ åt sidan så länge. Vänd sedan ner pastan i ugnsformen med grönsaker. Pressa ur saften ur citronen. Pressa i vitlöksklyftorna och vänd runt tillsammans med fetaost och eventuellt lite mer olivolja. Toppa med pinjenötter, färsk citrontimjan och servera.

Zucchini, paprika, knipplök och citron åker in i ugnen på grillvärme, ca 10 minuter.

När allt fått fin färg, ta ut vänd ner pastan tillsammans med fetaost. Pressa ur saften från citronen och pressa över 2 vitlöksklyftor.

Toppa med pinjenötter och färsk citrontimjan. Är och njut!

Glutenfritt mandelbröd och vårvinter i Jämtland

Påsklovsmacka

Nu är det påsklovstider och många tar med sig matsäck ut i skidbacken och njuter av all snö som kommit här i Jämtland, så idag bjuder jag på ett lättbakat mandelbröd.

Jag har aldrig sett så mycket snö här sen jag flyttade hit i mitten på 80-talet, den lär nog ligga kvar ända till juni.

Idag kommer det mer snö men de senaste dagarna har varit underbara, precis så som man vill att vårvintern ska vara.

Selfie i soligt snölandskap

Jag har varit ute en hel del, men gårdagen tillbringade jag på Ecocaféet och hade kokbokssignering.

Tack till alla som kom och köpte Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Gammaldags husmanskost.

Det är alltid så givande att träffa matintresserade och höra hur många det är som liksom jag fått en bättre hälsa genom en enkel förändring på vad vi stoppar i oss.

Här en bild från Ecocaféet med mitt signeringsbord där jag bjöd på Öländska bönchips och även visade upp Wonderbag.

Vill du att jag ska komma till din hemstad så ta gärna kontakt med din lokala bokhandlare.

Om de hör av sig till Bladh by Bladh Förlag med en bokning så kommer jag gärna och pratar mat, signerar kokböcker och bjuder på bönchips med tillbehör.

Nedanför receptet på mandelbrödet ser du några bilder från mitt uteliv de senaste dagarna.

Mandelbröd ca 10 små

1½ dl mandelmjöl

2 ägg

50 g smör/kokosolja

2 msk grädde/kokosgrädde

2 msk psylliumfrön

2 msk pofiber

1 tsk bakpulver

½ tsk salt

Smält smöret/oljan och blanda med mandelmjöl, ägg, grädde och salt.

Rör ihop pofiber, psylliumfrön och bakpulver och vänd ner i smeten.

Blanda ordentligt och låt stå och svälla i en halvtimme.

Lägg ut matskedsstora klickar på bakplåtspapper och bred ut till ovala kakor.

Grädda på 225° i 10-12 minuter och lyft försiktigt över att svalna på galler.

Frys in och tina eftersom i brödrost eller ugn.

Här kommer receptet på mitt pålägg till dubbelmackan på mandelbrödet.

Avocadoröra för 4

2  avocado

½ dl finhackad purjolök

½ dl finhackade ugnstorkade tomater

½ tsk äppelcidervinäger

Flingsalt

Mosa avocadon med en gaffel, rör ner purjo och tomat.

Smaka av med salt och vinäger.

Påsklovsutflykt

Snö…

Freja, snart 5, gillade bönchips till utefikat

Eje (på taket) passade på att fylla 7 på en riktigt härlig påsklovsdag

En massa god mat!
Hej på er! Har ni haft en bra påsk? Här har det varit full fart för att hinna träffa olika delar av familjen på olika ställen, mycket god mat, lite lugn och ro, soligt väder, lite trädgårdspyssel och annat smått och gott :) Här kommer lite matbilder från helgen som gått :) Ovan ser ni […]
Sega brownies med tosca

Nu i påsk gjorde jag dessa galet goda brownies. Sega, tunga med härlig chokladsmak och knäckig tosca. En sån där godbit till kaffet som inte går att motstå. Allra godast är den när den fått stå i kylskåpet nån dag och blivit riktigt kall. Ät den som den är eller servera med en liten klick lättvispad grädde.

Det här behöver du :

200 gram smör

250 gram mörk choklad

4 dl farinsocker

2,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

4 ägg

GÖR SÅHÄR :

Förbered en ugnfast form med lite högre kanter. Ca 25*35 cm. Klipp till lagom stora bitar i bakplåtspapper och lägg omlott i formen så det går lätt att lyfta ur kakan sen. Pensla pappret med lite smör. Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från plattan. Bryt ner chokladen och låt den smälta. Tillsätt även farinsockret. När chokladen är helt smält och smeten är jämn sikta ner vetemjölet blandat med bakpulvret och vaniljsockret. Rör om. Tillsätt äggen ett i taget och rör om så allt blandas väl. Häll smeten i formen och grädda i 45 minuter på 175 grader. När det gått 35 minuter ta ut kakan ur ugnen och klicka ut/bred på toscasmeten. Ställ in i ugnen igen i tio minuter. Låt den svalna något i rumstemperatur, men ställ sedan in den i kylen för att svalna helt. Skär upp i rutor när kakan är helt kall. Kakan går även bra att frysas.

Toscasmet :

150 gram smör

2 dl strösocker

3 msk vetemjöl

3 msk mjölk

2 dl mandelspån

GÖR SÅHÄR :

Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp och rör sakta. Koka på svag värme tills glasyren tjocknat något.

Om mig och bönkokboken i Året Runt

God fortsättning

Hoppas du haft en riktigt fin påskhelg, vi har verkligen njutit av mycket god mat, fint väder och mycket lugn och ro.

Jag passade på att ta lite ledigt från Facebook och Instagram några dagar, något som gav mersmak, det är rätt så otroligt hur mycket tid vi lägger på sociala medier idag…

Nu när jag var in och tittade vad som hänt dök den här bilden upp i vår grupp Låt bönor förändra ditt liv.

Jag blev i höstas intervjuad av Maria Coull för en artikel till Året Runt om bönor och hur de har förbättrat min hälsa det senaste året.

Nu i senaste numret som kom häromdagen var artikeln med, så roligt att det nu sprids hur hälsosamt och gott det är med baljväxter.

Urklipp ur artikeln om bönor i Året Runt

Jag hörde också att det i senaste avsnittet av Sveriges Mästerkock lagades bönor, härligt att de nu är accepterade även i de sammanhangen.

Jag är glad att få vara med och sprida hur bra det är med ett litet tillägg av bönor för att både balansera blodsockret och gå ner i vikt, men även hur de hjälper till att bli piggare och få minskade klimakteriebesvär.

Så vill du ta del av artikeln där även Fredrik Paulùn är med, så gå iväg till en tidningskiosk och köp nr 14 av Året Runt.

Här kan du ta del av mina 7 tips på hur du kan variera bönor på åretrunt.se

Nu bär det av till Östersund för att träffa nära och kära och signera kokböcker på Ecocaféet på tisdag den 3/4 mellan 11-15.

Då bjuder jag på kombucha med Öländska bönchips och rödbetshummus från Låt bönor förändra ditt liv-Kokboken.

Du kan då köpa den och även Gammaldags husmanskost för endast 169 kr.

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Öländska bönchips
Foto Amelie von Essen

 

Glad Påsk!

Här hemma firar vi påsken i hemmets lugna vrå i sakta mak. Raggsockor, sovmorgnar, långfrukost och god mat, precis som det ska vara. Hoppas ni inte stressar för mycket utan njuter lite av ledigheten också och tar hand om varann. Önskar er alla en GLAD PÅSK fina, underbara läsare. ❤️

Vi har haft lite vänner på besök under dagen och sen firat lite med familjen i all sin enkelhet. Inget överdådigt, bara njutit av att vara tillsammans.

Vi hoppade över påskmat med köttbullar, sill och prinskorv och allt därtill och åt istället en sen brunch med smörgåsar, goda pålägg och ägghalvor. Alldeles lagom faktiskt och väldigt gott.

Godis i massor från nära och kära! 😉 En god regel eller snarare tradition vi har infört här hemma är godisförbud efter påsk fram till midsommar, det kan behövas efter allt sött.

Mamma kom förbi med sin goda morotskaka påskafton till ära. Godaste som finns! Receptet hittar ni HÄR!

Imorgon har mannen beställt mini-hamburgare. På återseende då och även ett himla gott hembakat-tips kommer.

Nu Kommer här stora påskpussar från mig! 🖤

Bakad potatis med kyckling och dragondressing

Alltså när vårsolens strålar sträcker sig in i köket blir man ju riktigt lycklig! Eller hur? Allt blir sååå synligt genom dom väldigt välputsade fönsterna och inte ett dammkorn syns på lister eller ens några kaffefläckar på de vita skåpsluckorna, näeeedå… 😉 Bara att ta fram stora trasan och putsflaskan och sätta igång känner jag! Men inte idag…

Nu bjuder jag istället på en riktigt favorit i matväg istället. Gör det enkelt för dig och skjutsa in ett par bakpotatisar i ugnen och sväng ihop en god röra i lugn och ro under tiden. Här har jag brynt helstekt strimlad kyckling lite lätt i stekpanna med olivolja och kryddor bara för att få fart på smakerna lite extra. En kall dragonsås som toppar hela härligheten är pricken över i:et och du har en komplett kvällsmiddag utan krångel och med minimal arbetsinsats. Glöm inte en god, fräsch sallad till.

4 port

Det här behöver du :

4 bakpotatis

Ca 500 gram tillagat kycklingkött

Olivolja

1 msk dragon

Örtsalt

Svartpeppar

1 pressad citron

Dragondressing :

2 dl creme fraiche

2 msk torkad dragon

2 msk färskost

Rivet skal av en citron

Svartpeppar

Örtsalt

Ett knippe färsk, finhackad dragon

GÖR SÅHÄR :

Rör ihop ingredienserna till den kalla dressingen i god tid. Får den stå till sig i kylskåpet några timmar blir den som allra godast.

Bakpotatisarna naggar jag med gaffel, gnider in i olivolja och salt och slår in i aluminiumfolie. Bakar dom i ugnen ca 1,5h i 200 grader.

Jag brukar ofta ha stekta kycklingfiléer i kylen då dottern äter mycket protein i och med att hon tränar. De är bara kryddade med lite salt och peppar och stekta i ugn. Skär kycklingköttet i strimlor och stek på hastigt i het stekpanna med olivolja. Krydda med dragon, örtsalt och svartpeppar. Pressa över en citron och låt fräsa upp ordentligt. Lägg upp i kryssade bakpotatisarna med en klick smör i botten, och toppa med den kalla såsen överst.

Härlig, enkel maträtt med lite vårkänslor.

Dragondressing ovanpå den varma, lite krispiga kycklingen blir så vansinnigt god när den smälter lite och smakerna möts. En riktigt höjdare!

Smaklig måltid!

Bakad potatis med kyckling och dragondressing

Alltså när vårsolens strålar sträcker sig in i köket blir man ju riktigt lycklig! Eller hur? Allt blir sååå synligt genom dom väldigt välputsade fönsterna och inte ett dammkorn syns på lister eller ens några kaffefläckar på de vita skåpsluckorna, näeeedå… 😉 Bara att ta fram stora trasan och putsflaskan och sätta igång känner jag! Men inte idag…

Nu bjuder jag istället på en riktigt favorit i matväg istället. Gör det enkelt för dig och skjutsa in ett par bakpotatisar i ugnen och sväng ihop en god röra i lugn och ro under tiden. Här har jag brynt helstekt strimlad kyckling lite lätt i stekpanna med olivolja och kryddor bara för att få fart på smakerna lite extra. En kall dragonsås som toppar hela härligheten är pricken över i:et och du har en komplett kvällsmiddag utan krångel och med minimal arbetsinsats. Glöm inte en god, fräsch sallad till.

4 port

Det här behöver du :

4 bakpotatis

Ca 500 gram tillagat kycklingkött

Olivolja

1 msk dragon

Örtsalt

Svartpeppar

1 pressad citron

Dragondressing :

2 dl creme fraiche

2 msk torkad dragon

2 msk färskost

Rivet skal av en citron

Svartpeppar

Örtsalt

Ett knippe färsk, finhackad dragon

GÖR SÅHÄR :

Rör ihop ingredienserna till den kalla dressingen i god tid. Får den stå till sig i kylskåpet några timmar blir den som allra godast.

Bakpotatisarna naggar jag med gaffel, gnider in i olivolja och salt och slår in i aluminiumfolie. Bakar dom i ugnen ca 1,5h i 200 grader.

Jag brukar ofta ha stekta kycklingfiléer i kylen då dottern äter mycket protein i och med att hon tränar. De är bara kryddade med lite salt och peppar och stekta i ugn. Skär kycklingköttet i strimlor och stek på hastigt i het stekpanna med olivolja. Krydda med dragon, örtsalt och svartpeppar. Pressa över en citron och låt fräsa upp ordentligt. Lägg upp i kryssade bakpotatisarna med en klick smör i botten, och toppa med den kalla såsen överst.

Härlig, enkel maträtt med lite vårkänslor.

Dragondressing ovanpå den varma, lite krispiga kycklingen blir så vansinnigt god när den smälter lite och smakerna möts. En riktigt höjdare!

Smaklig måltid!

Påskhare-bakelser

Små söta påskharar som du enkelt gör av rulltårta, grädde och marshmallows-öron blir påskbordets lilla glädjespridare. Nu ser ni direkt kanske att näsan ska vara rosa och inte brun. Jag var säker på att det låg en rulle Mentos i skafferiet men den var inte rosa… utan brun med chokladsmak.

I samma veva kom jag också på att om man har gröna Mentos kan man göra grodor och använda två stycken som näsa och klippa öronen runda istället för toppiga och doppa i grönt socker. Haha, ja! Jag får ta och göra grodor nån dag när jag köpt hem rätt Mentosrulle. 😉

12 st

Det här behöver du :

3 ägg

1,5 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

Fyllning :

2 dl drottningsylt

Dekoration :

2 dl vispad grädde

12 stora marshmallows

1/2 dl strösocker + 1 droppe röd hushållsfärg

12 Mentos ROSA

24 salmiakpastiller, tablettask

GÖR SÅHÄR :

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Sikta ner mjöl och bakpulver och vänd runt noga med en slickepott. Häll smeten i ugnsform (25*35) med bakplåtspapper. Grädda 10 – 15 minuter i 300 grader. Vänd upp på sockrat bakplåtspapper. Fukta bottenpappret med kallt vatten så lossnar det lätt. Bred på drottningsylt och rulla ihop från långänden.

Skär i skivor, ca 2cm. Spritsa en klick grädde på varje. Dekorera med marshmallows-öron, näsa (mentos), ögon (salmiakpastiller) och strössel.

Hembakad rulltårta… Finns det något som slår de?? 😉

Klipp marshmallowsbitarna diagonalt med en sax.

Blanda strösocker med en droppe röd hushållsfärg. Doppa den klippta ytan i sockret.

Färdiga! 😉

Påskhare-bakelser

Små söta påskharar som du enkelt gör av rulltårta, grädde och marshmallows-öron blir påskbordets lilla glädjespridare. Nu ser ni direkt kanske att näsan ska vara rosa och inte brun. Jag var säker på att det låg en rulle Mentos i skafferiet men den var inte rosa… utan brun med chokladsmak.

I samma veva kom jag också på att om man har gröna Mentos kan man göra grodor och använda två stycken som näsa och klippa öronen runda istället för toppiga och doppa i grönt socker. Haha, ja! Jag får ta och göra grodor nån dag när jag köpt hem rätt Mentosrulle. 😉

12 st

Det här behöver du :

3 ägg

1,5 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

Fyllning :

2 dl drottningsylt

Dekoration :

2 dl vispad grädde

12 stora marshmallows

1/2 dl strösocker + 1 droppe röd hushållsfärg

12 Mentos ROSA

24 salmiakpastiller, tablettask

GÖR SÅHÄR :

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Sikta ner mjöl och bakpulver och vänd runt noga med en slickepott. Häll smeten i ugnsform (25*35) med bakplåtspapper. Grädda 10 – 15 minuter i 300 grader. Vänd upp på sockrat bakplåtspapper. Fukta bottenpappret med kallt vatten så lossnar det lätt. Bred på drottningsylt och rulla ihop från långänden.

Skär i skivor, ca 2cm. Spritsa en klick grädde på varje. Dekorera med marshmallows-öron, näsa (mentos), ögon (salmiakpastiller) och strössel.

Hembakad rulltårta… Finns det något som slår de?? 😉

Klipp marshmallowsbitarna diagonalt med en sax.

Blanda strösocker med en droppe röd hushållsfärg. Doppa den klippta ytan i sockret.

Färdiga! 😉