Info om E-boken Gammaldags husmanskost
Broccolisoppa från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson

E-bokstips

Jag har fått frågor från några som försökt beställa min och Annika Dahlqvists E-bok ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt : Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo” direkt från Lumio Förlag.

Jag har länkar dit i många av mina gamla blogginlägg, men ett meddelande kommer upp att sidan inte finns.

Det beror på att den är borttagen från den webbutiken och nu finns den bara att ladda ned från Bokus i länken här uppe och här finns den på Adlibris.

Den inbundna upplagan av ”Gammaldags husmanskost” är helt slutsåld och kommer inte att tryckas upp på nytt, så recepten finns alltså bara i digital form i E-boken.

Här nere ser du min glutenfria och sockerfria blodpudding som blivit väldigt populär, det receptet finns inte här på bloggen, du hittar det bara i E-boken.

Tzatziki med rödbetor till helgens grillmiddag

Annorlunda grilltillbehör

Idag bjuder jag på en krämig tzatziki med rödbetor istället för gurka, den smakar väldigt gott till all slags grillat.

Nu är det skördetid i både trädgårdar och ute i skogen, det finns enorma mängder mat som bara väntar på att bli plockad.

För oss som inte har trädgård eller kanske inte klarar att plocka svamp och bär i skogen så finns som tur är många handelsträdgårdar och bärplockare som gör jobbet åt oss.

Ta en titt på Google och sök efter lokala odlare och matproducenter där du bor, det brukar finnas gårdsbutiker eller torghandel i nästan varje liten ort.

Rödbetstzatziki

2 stora, kokta rödbetor

1 dl fet yoghurt, crème fraiche eller smetana

2 msk kallpressad olivolja

2 vitlöksklyftor

1 tsk äppelcidervinäger

1 krm peppar

Ca 1–2 krm salt

Riv rödbetorna grovt ner i en bunke och riv vitlöksklyftorna fint, blanda samman med yoghurten.

Smaka av med olivolja, vinäger, salt och peppar. Låt stå i kylen en stund så kommer smakerna fram mer.

Tips: För en mjölkfri rödbetstzatziki så kan du använda majonnäs istället för yoghurt.

Du kan variera smak och färg genom att använda kokta morötter eller palsternacka istället för rödbetor.

Dagens recept kommer från min vegetariska kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Vill du ta del av alla mina bästa recept på gröna tillbehör, sallader, såser, smoothies, matbröd, kex, gofika och andra bakverk så hittar du dem samlade i den här boken.

Alla recept är glutenfria och utan vitt socker eller sötningsmedel, jag använder frukt som en liten naturlig sötning.

I boken kan du även läsa om min egen hälsoresa och hur jag gjort för att få just ett friskare liv, från att ha varit rejält handikappad och överviktig efter en ryggskada i mitt jobb som kock.

Här några ord om kokboken från en som köpt den på Bokus:

”En fantastisk bok med härliga tillbehör för oss som bör undvika socker och andra kolhydratstinna livsmedel. Mycket trevlig och inspirerande att bara bläddra i då den är fylld med vackra och smakfullt arrangerade bilder. Det blir en extra bonus för mig som är fotograf.”

I den här länken kan du läsa en recension hos Diet Doctor.

Alla recept i boken är fotograferade av mig i den vackra naturen i Jämtland, Härjedalen och vid min stuga i norra Dalarna.

Vetenskapsjournalisten och författaren Ann Fernholm har skrivit förordet.

Kokboken är snart slutsåld från förlaget och kommer tyvärr inte att tryckas upp mer, då förlaget lagt ner sin verksamhet.

Den här länken går till kokboken på Bokus, den finns också att beställa i den övriga nätbokhandeln, hos din lokala bokhandlare och att låna på Biblioteket.

Dela gärna länken vidare till dina vänner så fler får upp ögonen för mina recept, här nere ser du lite mer av innehållet i boken.

Smått och gott till brunchen

Vattenmelonsallad med fänkål och mozzarella

Kombucha med havtorn
Semitorkade tomater
Tomatpesto med semitorkade tomater och pumpafrön

Picklad rödlök med lingon och apelsin

Tzatziki med rödbetor till helgens grillmiddag

Annorlunda grilltillbehör

Idag bjuder jag på en krämig tzatziki med rödbetor istället för gurka, den smakar väldigt gott till all slags grillat.

Nu är det skördetid i både trädgårdar och ute i skogen, det finns enorma mängder mat som bara väntar på att bli plockad.

För oss som inte har trädgård eller kanske inte klarar att plocka svamp och bär i skogen så finns som tur är många handelsträdgårdar och bärplockare som gör jobbet åt oss.

Ta en titt på Google och sök efter lokala odlare och matproducenter där du bor, det brukar finnas gårdsbutiker eller torghandel i nästan varje liten ort.

Rödbetstzatziki

2 stora, kokta rödbetor

1 dl fet yoghurt, crème fraiche eller smetana

2 msk kallpressad olivolja

2 vitlöksklyftor

1 tsk äppelcidervinäger

1 krm peppar

Ca 1–2 krm salt

Riv rödbetorna grovt ner i en bunke och riv vitlöksklyftorna fint, blanda samman med yoghurten.

Smaka av med olivolja, vinäger, salt och peppar. Låt stå i kylen en stund så kommer smakerna fram mer.

Tips: För en mjölkfri rödbetstzatziki så kan du använda majonnäs istället för yoghurt.

Du kan variera smak och färg genom att använda kokta morötter eller palsternacka istället för rödbetor.

Dagens recept kommer från min vegetariska kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Vill du ta del av alla mina bästa recept på gröna tillbehör, sallader, såser, smoothies, matbröd, kex, gofika och andra bakverk så hittar du dem samlade i den här boken.

Alla recept är glutenfria och utan vitt socker eller sötningsmedel, jag använder frukt som en liten naturlig sötning.

I boken kan du även läsa om min egen hälsoresa och hur jag gjort för att få just ett friskare liv, från att ha varit rejält handikappad och överviktig efter en ryggskada i mitt jobb som kock.

Här några ord om kokboken från en som köpt den på Bokus:

”En fantastisk bok med härliga tillbehör för oss som bör undvika socker och andra kolhydratstinna livsmedel. Mycket trevlig och inspirerande att bara bläddra i då den är fylld med vackra och smakfullt arrangerade bilder. Det blir en extra bonus för mig som är fotograf.”

I den här länken kan du läsa en recension hos Diet Doctor.

Alla recept i boken är fotograferade av mig i den vackra naturen i Jämtland, Härjedalen och vid min stuga i norra Dalarna.

Vetenskapsjournalisten och författaren Ann Fernholm har skrivit förordet.

Kokboken är snart slutsåld från förlaget och kommer tyvärr inte att tryckas upp mer, då förlaget lagt ner sin verksamhet.

Den här länken går till kokboken på Bokus, den finns också att beställa i den övriga nätbokhandeln, hos din lokala bokhandlare och att låna på Biblioteket.

Dela gärna länken vidare till dina vänner så fler får upp ögonen för mina recept, här nere ser du lite mer av innehållet i boken.

Smått och gott till brunchen

Vattenmelonsallad med fänkål och mozzarella

Kombucha med havtorn
Semitorkade tomater
Tomatpesto med semitorkade tomater och pumpafrön

Picklad rödlök med lingon och apelsin

”Lasagne” med grönkål istället för pasta

Foto Mikael Eriksson

Grönkålslasagne

Nu växer grönkålen så det knakar i mångas trädgårdsland, har du inte egen så finns färsk att köpa på handelsträdgårdar och i matbutiker.

Idag får du därför ett av mina kokboksrecept från Långkok för LCHF och Paleo, en av min böcker som såldes slut för några år sedan.

Många recept från den kokboken kom senare ut i nyutgåvan Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Även den är slutsåld som inbunden men i länken ovan finns den att ladda ner till dator, platta eller telefon som E-bok.

Den innehåller även recepten från likaledes slutsålda LCHF för seniorer, som jag skrev med Annika Dahlqvist.

Lasagne på köttfärssås och grönkål 5-6 port

En sats köttfärssås

400 g grönkålsblad

Ostsås:

4 ägg

250 g kvarg eller mjukost

1 dl grädde

3 dl riven, lagrad ost

ca ½ tsk salt

ca 1 krm vitpeppar

1 krm riven muskotnöt

Skär bort den grövre stjälken på grönkålsbladen.

Lägg ner bladen i kokande saltat vatten och låt sjuda i 5-10 minuter, beroende på bladens tjocklek.

Häll grönkålen i ett durkslag och spola med kallt vatten så kokningen avstannar. Låt rinna av väl.

Rör ihop alla ingredienser till ostsåsen, blanda väl, den ska alltså inte kokas.

Smörj en ugnsform och lägg ett lager grönkålsblad i botten.

Varva sen med köttfärssås och ostsås, precis som till en vanlig lasagne, avsluta med ett lager ostsås.

Lägg gärna några delade cocktailtomater runt om formen.

Grädda i mitten av ugnen på 175° i ca 45 minuter, täck med folie om lasagnen blir för mörk.

Låt svalna en stund i formen, så blir den lättare att skära i fina bitar.

Om du inte testat mina tacokryddade grönkålschips från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv ännu så hittar du dem i den här länken, de passar fint både till grillfesten och fredagsmyset.

Bloggen firar 15 år med recept på vaniljparfait med jordgubbar

15-årsjubileum

Idag är det precis 15 år sen jag startade den här bloggen, tack till alla er miljontals matintresserade som besökt den under de här åren.

Innan jag började skriva den hade jag nästan aldrig varit in på en blogg och hade minimala datakunskaper.

Att skriva i det för mig tidigare okända mediet, lärde jag mig under en 3-timmars bloggkurs på teknikmässan Eclectic Tech Carnival på Umeå Universitet.

Det närmaste jag någonsin i livet kommit universitetsstudier, kan jag tillägga.

Lyckades på dessa korta timmar lära mig att behärska bloggandet via WordPress, ja någorlunda i alla fall.

Skrev mitt första recept samma kväll, ett mycket enkelt sådant på äggröra.

Men vilken otrolig resa det varit att få hålla på med det roligaste jag vet, att dela med mig av mina matkunskaper och matglädje.

Efter 18 år på olika restauranger som kallskänka, kock och köksmästare satte en svår ryggskada stopp för den karriären.

Skadan förvärrades dessutom av en ovarsam sjukgymnast på Rygginstitutet i Marbella, bilden här nere kommer från den resan.

Några år senare blev jag sjukpensionerad på grund av skadan, jag skulle aldrig kunna arbeta på restaurang mer.

Jag 2001

Jag stelopererades senare i ländryggen, fick en nervskada i benet som gjorde det svårt att gå och utvecklade fibromyalgi, så jag var ordentligt handikappad under många år.

Men jag lyckades sakta men säkert återfå en del av hälsan och styrkan i kroppen när jag efter en föreläsning med Annika Dahlqvist lade om min mathållning till glutenfri lågkolhydratkost, även kallat LCHF.

Jag fick ork både att börja blogga och att träna lätt, jag berättar mer om hela min hälsoresa i snart slutsålda Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

På Jan Anderssons bilder här nere från Länstidningen i Östersund håller jag på med fotografering av smårätter från just den kokboken.

Något jag aldrig kunde tro under de år jag mådde som sämst, men nu hade jag tränat upp mig så pass att jag klarade att sitta en liten stund på huk för att fotografera.

Gröna, sköna tillbehör var den första kokbok som jag fick glädjen att fotografera själv, här kunde jag kombinera mina stora intressen för natur, fotografering och matlagning.

Jag lagade till rätterna då och då under hela sommaren hemma i mitt kök och tog med dem ut i den vackra naturen under tidiga morgnar, när solljuset var som bäst.

Kokboken har blivit mycket populär och ligger just nu högt uppe på topplistorna bland kokböckerna på Bokus, läs gärna mer om boken i länken här ovan.

Jag är verkligen glad och tacksam att jag nått ut till så många med mina tankar om hälsosam mat, intresset växer sig hela tiden större för mina glutenfria och sockerfria recept.

Jag har under de här åren delat ett par tusen mattips, härinne på bloggen, på min Facebooksida, Instagram och inte minst via mina åtta kokböcker.

Numera kallas vi som håller på med bloggande för Influencers, men jag har aldrig känt mig riktigt hemma i den skaran.

Min blogg ser precis likadan ut som den gjorde vid starten 11 juni 2009 och jag har numer inga reklamsamarbeten, det har tidigare blivit ett fåtal genom åren för några mindre mathantverkare.

Jag har valt att aldrig göra några betalda samarbeten, jag sprider bara ohejdad reklam för mina egna kokböcker som ger mig en blygsam slant som sätter lite guldkant på tillvaron.

Här kommer ett av de mest populära recepten härinne, en lättlagad vaniljparfait liknande den jag brukade göra när jag jobbade på restaurang.

Jag är mycket förtjust i äkta vaniljglass, men ofta är den köpta alldeles för söt för mina smaklökar.

Min parfait passar fint som en dessert tillsammans med solmogna jordgubbar nu till midsommar.

Vill du ha recept på min godaste jordgubbstårta à la rawfood så hittar du det receptet i länken.

Vaniljparfait 4 port

1½ dl vispgrädde

2 äggulor

½-1 msk valfri sötning

ca 1 krm vaniljextrakt/vaniljpulver

Vispa äggulor och den sötning du föredrar riktigt hårt.

Vispa grädde och vaniljpulver men inte alltför hårt, för då blir parfaiten inte så len.

Rör ner lite av grädden i äggulesmeten och vänd sen ner resten försiktigt.

Smaka av att du fått en bra balans i sötma och vaniljsmak. Häll upp i små skålar, glas eller koppar.

Ställ i frysen 3-4 timmar, ta sen fram parfaiten och ställ i kylen en stund att tina innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.

Har du glassmaskin så kan du köra smeten i den istället så får du en riktigt god vaniljglass.

Receptet ger 4 små portioner, vill du göra den till fler så är det bara att dubbla ingredienserna.

Vill du ta del av fler av mina recept så köp gärna en eller ett par av mina kokböcker.

De passar fint att ge bort som en omtänksam present på sommarens fester, du hittar dem i länkarna här nedan.

De tre första är de som finns kvar som inbundna, de övriga finns numer bara att ladda ned som E-bok.

Bilderna längst ner är från mitt första och enda framträdande i TV, något jag aldrig trodde att jag skulle våga mig på.

Så bloggandet har verkligen tagit mig till oanade platser under resans gång.

Stort tack till dig som följer mig och köper kokböckerna, det betyder väldigt mycket ska du veta.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt SLUTSÅLD

Gröna, sköna tillbehör i Nyhetsmorgon

Bloggen firar 15 år med recept på vaniljparfait med jordgubbar

15-årsjubileum

Idag är det precis 15 år sen jag startade den här bloggen, tack till alla er miljontals matintresserade som besökt den under de här åren.

Innan jag började skriva den hade jag nästan aldrig varit in på en blogg och hade minimala datakunskaper.

Att skriva i det för mig tidigare okända mediet, lärde jag mig under en 3-timmars bloggkurs på teknikmässan Eclectic Tech Carnival på Umeå Universitet.

Det närmaste jag någonsin i livet kommit universitetsstudier, kan jag tillägga.

Lyckades på dessa korta timmar lära mig att behärska bloggandet via WordPress, ja någorlunda i alla fall.

Skrev mitt första recept samma kväll, ett mycket enkelt sådant på äggröra.

Men vilken otrolig resa det varit att få hålla på med det roligaste jag vet, att dela med mig av mina matkunskaper och matglädje.

Efter 18 år på olika restauranger som kallskänka, kock och köksmästare satte en svår ryggskada stopp för den karriären.

Skadan förvärrades dessutom av en ovarsam sjukgymnast på Rygginstitutet i Marbella, bilden här nere kommer från den resan.

Några år senare blev jag sjukpensionerad på grund av skadan, jag skulle aldrig kunna arbeta på restaurang mer.

Jag 2001

Jag stelopererades senare i ländryggen, fick en nervskada i benet som gjorde det svårt att gå och utvecklade fibromyalgi, så jag var ordentligt handikappad under många år.

Men jag lyckades sakta men säkert återfå en del av hälsan och styrkan i kroppen när jag efter en föreläsning med Annika Dahlqvist lade om min mathållning till glutenfri lågkolhydratkost, även kallat LCHF.

Jag fick ork både att börja blogga och att träna lätt, jag berättar mer om hela min hälsoresa i snart slutsålda Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

På Jan Anderssons bilder här nere från Länstidningen i Östersund håller jag på med fotografering av smårätter från just den kokboken.

Något jag aldrig kunde tro under de år jag mådde som sämst, men nu hade jag tränat upp mig så pass att jag klarade att sitta en liten stund på huk för att fotografera.

Gröna, sköna tillbehör var den första kokbok som jag fick glädjen att fotografera själv, här kunde jag kombinera mina stora intressen för natur, fotografering och matlagning.

Jag lagade till rätterna då och då under hela sommaren hemma i mitt kök och tog med dem ut i den vackra naturen under tidiga morgnar, när solljuset var som bäst.

Kokboken har blivit mycket populär och ligger just nu högt uppe på topplistorna bland kokböckerna på Bokus, läs gärna mer om boken i länken här ovan.

Jag är verkligen glad och tacksam att jag nått ut till så många med mina tankar om hälsosam mat, intresset växer sig hela tiden större för mina glutenfria och sockerfria recept.

Jag har under de här åren delat ett par tusen mattips, härinne på bloggen, på min Facebooksida, Instagram och inte minst via mina åtta kokböcker.

Numera kallas vi som håller på med bloggande för Influencers, men jag har aldrig känt mig riktigt hemma i den skaran.

Min blogg ser precis likadan ut som den gjorde vid starten 11 juni 2009 och jag har numer inga reklamsamarbeten, det har tidigare blivit ett fåtal genom åren för några mindre mathantverkare.

Jag har valt att aldrig göra några betalda samarbeten, jag sprider bara ohejdad reklam för mina egna kokböcker som ger mig en blygsam slant som sätter lite guldkant på tillvaron.

Här kommer ett av de mest populära recepten härinne, en lättlagad vaniljparfait liknande den jag brukade göra när jag jobbade på restaurang.

Jag är mycket förtjust i äkta vaniljglass, men ofta är den köpta alldeles för söt för mina smaklökar.

Min parfait passar fint som en dessert tillsammans med solmogna jordgubbar nu till midsommar.

Vill du ha recept på min godaste jordgubbstårta à la rawfood så hittar du det receptet i länken.

Vaniljparfait 4 port

1½ dl vispgrädde

2 äggulor

½-1 msk valfri sötning

ca 1 krm vaniljextrakt/vaniljpulver

Vispa äggulor och den sötning du föredrar riktigt hårt.

Vispa grädde och vaniljpulver men inte alltför hårt, för då blir parfaiten inte så len.

Rör ner lite av grädden i äggulesmeten och vänd sen ner resten försiktigt.

Smaka av att du fått en bra balans i sötma och vaniljsmak. Häll upp i små skålar, glas eller koppar.

Ställ i frysen 3-4 timmar, ta sen fram parfaiten och ställ i kylen en stund att tina innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.

Har du glassmaskin så kan du köra smeten i den istället så får du en riktigt god vaniljglass.

Receptet ger 4 små portioner, vill du göra den till fler så är det bara att dubbla ingredienserna.

Vill du ta del av fler av mina recept så köp gärna en eller ett par av mina kokböcker.

De passar fint att ge bort som en omtänksam present på sommarens fester, du hittar dem i länkarna här nedan.

De tre första är de som finns kvar som inbundna, de övriga finns numer bara att ladda ned som E-bok.

Bilderna längst ner är från mitt första och enda framträdande i TV, något jag aldrig trodde att jag skulle våga mig på.

Så bloggandet har verkligen tagit mig till oanade platser under resans gång.

Stort tack till dig som följer mig och köper kokböckerna, det betyder väldigt mycket ska du veta.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt SLUTSÅLD

Gröna, sköna tillbehör i Nyhetsmorgon

Mina bidrag till Världsbokdagen 23 april

En dag för alla bokälskare

23 april är det Världsbokdagen, en dag som verkligen är värd att uppmärksammas.

Nu i digitala tider har bokläsandet tyvärr hamnat lite i skymundan, men för kokböcker är intresset fortfarande stort.

Här ser du några av mina bidrag för att förbättra matglädjen och folkhälsan över världen.

För 15 år sen startade jag den här bloggen och det ledde vidare till i dagsläget åtta kokböcker, ett fantastiskt roligt och givande sätt att få sprida min matfilosofi.

Jag har själv ätit mig till en bättre hälsa med hjälp av maten som finns här på bloggen och i mina kokböcker, det känns fint att ha fått möjligheten att dela med mig av den erfarenheten.

Alla recept är lagade hemma i mitt kök, det är naturligt glutenfritt som gäller och många går även att laga mejerifritt.

Mina bakverk och desserter innehåller inte heller vitt socker eller artificiella sötningsmedel utan naturlig sötma, oftast från frukt, bär och grönsaker.

Jag jobbade som kallskänka, kock och köksmästare i 18 år innan en svår ryggskada satte stopp för min restaurangkarriär, så alla mina recept är skapade med den kunskapen i bakgrunden.

Jag som köksmästare på Kvarterskrogen i Östersund på 90-talet

Till Gröna, sköna tillbehör och Baka med frukt & grönt fick jag dessutom det stora förtroendet och glädjen att ta alla matbilder själv.

Där kunde jag kombinera mitt matintresse med det för naturfotografering, en härlig utmaning.

Länkarna här nedan går till Bokus, kokböckerna finns även i den övriga nätbokhandeln, att beställa hem hos din lokala bokaffär och på Biblioteket.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker (med Lars-Erik Litsfeldt)

Här finns de kokböcker som numer är slutsålda men finns att ladda ner till dator, platta eller telefon som E-böcker:

Gammaldags husmanskost på nytt sätt – Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo (med Annika Dahlqvist)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Här finns de som är översatta till engelska som E-böcker:

Low Carb High Fat and Paleo Slow Cooking

Low Carb High Fat Barbecue

Och sist men inte minst, här finns bönkokboken inbunden på norska.

Dela gärna inlägget vidare om du har vänner som också tycker om naturligt goda mat att njuta av.

Jag i matfototagen till Gröna, sköna tillbehör
Foto Jan Andersson

Kokbokstips för alla smaker

Reklam för mina kokböcker

På bilden här ovan ser du de flesta av mina kokböcker som finns på Bokus, där hittar du mina bästa recept och tips för alla oss som gillar naturligt god mat.

Jag jobbade i 18 år som restaurangkock, efter en ryggskada kunde jag inte fortsätta laga mat på restaurang men genom kokböckerna har jag fått möjligheten att sprida mina matkunskaper och matglädje till så många fler.

Böckerna är fria från gluten och vitt socker men desto mer fyllda av goda smaker och viktiga näringsämnen.

Recepten är väl utprövade för att fungera även i ett hemmakök och för dig som kanske inte har så stor erfarenhet vid spisen.

Populära Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som fick utmärkelsen Best in the World på Kokboks-VM i Kina för några år sen skrev jag tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

Den är snart helt slutsåld som ”riktig” bok, vill du hellre läsa digitalt så finns den även här som E-bok.

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (skriven med Annika Dahlqvist) och Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv finns också att ladda ner i länkarna till din dator, platta eller telefon.

Länkarna här nedan går till de fysiska böckerna på Bokus, de finns också på Adlibris, att beställa hem i den lokala bokhandeln och på Biblioteket.

Ät, njut och må gott!

Jag jobbar med Gröna, sköna tillbehör Foto Jan Andersson, LT

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Kokbokssignering i höstas på Ecocaféet i Östersund

15 år med glutenfri LCHF
Jag jobbar med Gröna, sköna tillbehör Foto Jan Andersson, LT

God fortsättning på påskhelgen

Här kommer lite påskdagsläsning som jag hoppas kan inspirera, 31/3 är ett väldigt speciell datum i mitt liv.

Den här dagen för 15 år sen så gick jag på en föreläsning med kostförespråkaren/läkaren Annika Dahlqvist. Den förändrade mitt liv på många sätt.

Annika hade blivit fri från den värk som kom av att hon hade fibromyalgi. Det hon hade gjort var att ändra på maten hon la på sin tallrik.

Hon hade börjat med en kost med låg halt kolhydrater, lagom med protein och mer av naturligt fett, den kallades LCHF. I den här länken kan du läsa Annikas definition av LCHF.

Föreläsare på LCHF-campingen i Säffle, Annika Dahlqvist i röd tröja i mitten.

Jag var väldigt motiverad att lägga om kosten, mådde inte alls bra i kroppen efter en ryggskada i mitt jobb som kock.

Jag hade genomgått en steloperation några år tidigare och som en följd av den fått både fibromyalgi och en nervskada i höger ben som gjorde det svårt att gå. Det ledde till att jag också gått upp mycket i vikt.

Annika hade förutom att bli fri från sin värk även gått ner många kilon när hon började äta annorlunda mot det som ansågs normalt, typ Tallriksmodellen.

Jag tänkte att kan hon så kan jag och började att laga nya rätter dagen efter, en riktigt rolig utmaning för mig som kock.

Några månader senare började jag lägga ut recept här på min blogg, det gjorde det lättare för mig att fortsätta på den väg jag kände var rätt för mig.

Kosten gav mig inte bara en bättre hälsa, jag fick dessutom en ny hobby. Bloggandet ledde till att jag blev kokboksförfattare och även varit receptkonsult till flera restauranger.

Nu 15 år senare har jag skrivit åtta kokböcker, du kan läsa om dem i länken, den första skrev jag tillsammans med just Annika.

Den hette då LCHF för seniorer, den är slutsåld sen länge men numer finns den som E-kokbok med titeln Gammaldags husmanskost på nytt sätt – Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo.

Den vänstra bilden här nedanför är tagen när jag var på Rygginstitutet i Marbella där jag skulle träna upp mig efter min ryggskada, det var strax innan jag fyllde 40.

Följden av resan blev tyvärr den motsatta, jag skadades ännu mer av en ovarsam behandling av en sjukgymnast. Jag var sen tvungen att gå med stelkorsett och ständig värk i 14 månader innan jag till slut fick tid för en steloperation.

Den högra bilden är från min 62-årsdag i höstas.

Det har varit en fascinerande hälsoresa jag varit med om under de här åren, jag berättar om den i kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv. Här finns även den som E-bok.

Kan jag så kan du 💞

Gröna, sköna tillbehör på Nyhetsmorgon i TV4
Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Foto Mikael Eriksson

Att följa sin dröm

För 12 år sen jobbade jag just den här juliveckan under fem dagar tillsammans med suveräne fotografen Mikael Eriksson, vi tog bilderna till det som blev min första kokbok, LCHF för seniorer.

Alla bilder fotograferades hemma i min lägenhet och på balkongen bland blommor och blad.

Gammaldags porslin, loppisfynd och arvegods användes som rekvisita, just för att få till bilder som påminde om den mat många av oss ätit ända sen barnsben, husmanskost som på farmors och morfars tid.

Broccolisoppa från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson
Mandelvåfflor med äggsmör Foto Mikael Eriksson
Pannbiff med stuvad vitkål Foto Mikael Eriksson
Tonfisksallad i den amerikanska utgåvan, Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging
Mandelmusslor med hjortron och grädde ur Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson

En mångårig dröm gick i uppfyllelse, jag fick möjlighet att skriva en egen kokbok, som grädde på moset tillsammans med LCHF-rörelsens grundare Annika Dahlqvist.

Jag hade nämnt den här drömmen en gång för min chef på Kvarterskrogen i Östersund, jag var då kring 25 och hade mitt första jobb som köksmästare. Hans svar blev kort och inte vidare vänligt; Vem skulle vilja läsa en kokbok som du har skrivit?

Tji fick han, det blev väldigt många, i Sverige, Finland, Norge, USA och i många andra länder runtom i världen.

LCHF för seniorer såldes slut för flera år sen, den kom senare ut på nytt förlag i nyutgåvan Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Även den är slutsåld men finns att köpa som E-kokbok.

Här kan du läsa mer om och ladda ner Gammaldags husmanskost på nytt sätt direkt från Lumio Förlag.

Boken innehåller även många recept från min slutsålda Långkok för LCHF och Paleo.

Den delen har förord av Ann Fernholm, om fettets betydelse i vår mat, så du får två böcker i en.

Mitt kokboksäventyr slutade inte med den kokboken utan det blev ytterligare sex stycken skrivna under de senaste tio åren, läs gärna mer om dem här.

Till hösten händer lite nytt på bokfronten, skriver mer om det i ett senare inlägg.

Första bilden till det här inlägget är från den picknick som vi dukade upp till omslaget nere vid Storsjön en härlig sommardag, just 12 juli 2011.

De övriga bilderna kommer från boken, här nere ser du min bild på Micke i fototagen på balkongen.