Höstgrönt
Idag får du recept på två goda rätter på härliga höstgrönsaker.
Jag bjuder på en mustig soppa på pumpa och en matig paj med grönkål, fetaost och ugnstorkade tomater.
Under hösten har jag haft ett roligt jobb med att ta fram lite juliga recept tillsammans med Diet Doctor, fd Kostdoktorn.
Nu finns några publicerade, här hittar du min glutenfria grönkålspaj.
I fredags besökte Tomten och jag Skansen för att ta lite bilder till årets Adventskalender.
Tyvärr stänger de nu på fredag den 27 på grund av Covid-19.
Så jag passade på att stötta deras verksamhet genom att förnya mitt årskort.
Den tid det är stängt räknas av från kortet vid återöppnandet.
Köp ett årskort här till dig du med eller som julklapp för att hjälpa till så vår fantastiska stadspark kan drivas vidare.
Pumpasoppan hittar du även i min kokbok Gammaldags husmanskost.
Pumpasoppa 4 portioner
1 pumpa à ca 1 kg
2 burkar kokosgrädde à 250 g
4 dl vatten
2 dl finhackad purjolök av det vita
1 bit färsk ingefära, ca 5 cm
2 vitlöksklyftor
2 tsk gurkmejamix
1 dl kokosolja
2 dl kycklingbuljong
1 pressad lime
ca ½-1 tsk salt
ca ½ tsk chiliflingor
4 dl strimlat, färdiglagat kycklingkött
Sätt ugnen på 175º. Skär pumpan i klyftor, ta bort kärnhus och skär loss köttet från skalet.
Skär i mindre bitar och lägg i en ugnsform penslad med lite kokosolja.
Pensla bitarna runtom med oljan och krydda med salt och chili.
Börja med den mindre mängden salt, eftersom buljongen också tillför sälta till soppan. Låt stå inne i 20 minuter.
Skala ingefära och vitlök, riv dem fint.
Värm upp resten av kokosoljan i en gryta och fräs ingefära, vitlök och purjolök ett par minuter utan att få färg.
Tillsätt gurkmejan och låt fräsa med en stund.
Blanda ner de nu mjuka pumpabitarna och häll på kycklingfonden. Rör ner kokosgrädden och koka upp.
Låt soppan småkoka en halvtimme. Mixa den slät med stavmixer direkt i grytan eller häll över i en matberedare.
Smaksätt soppan med limesaft och ev mer salt och chili.
Värm kycklingen i en kastrull med lite buljong i botten och lock över.
Fördela köttet i fyra skålar och häll den rykande heta soppan över.
Garnera med chiliflingor och lite färsk koriander.