Tomatchutney med citron

Höstnjutning

Nu finns det väldigt gott om tomater så passa på att göra en smakrik chutney.

Den passar fint som tillbehör både till grillat och till ostbrickan.

Eller som en fin gåbortspresent nu när vi börjat kunna träffas lite mer än tidigare under denna Coronasommar.

Både jag och Lennart har ju bildat antikroppar mot Covid-19, så just nu njuter vi av hösten i Jämtland efter en fin tågresa hit tidigare i veckan.

I dag har jag årets första kokbokssignering på Ås Trädgård, där de säljer mina böcker Gröna, sköna tillbehör och Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Jorun Olsson på Ås Trädgård

Jag kommer att vara där mellan 13-15, jag har också med några canvastavlor med motiv från Gröna, sköna tillbehör.

Du ser några exempel på de bilder jag tryckt upp efter receptet.

Jag har ju delat dagliga recept ända sen Coronapandemin startade i vintras, men nu har jag lite nya skrivjobb som pockar på uppmärksamhet så nu blir det när jag får tid, lust och inspiration som tidigare.

Hoppas du haft glädje av mina recept, kanske till och med så mycket så att det nu känns som du vill köpa någon av mina kokböcker?

Just nu har både Adlibris och Bokus höstrea på Gröna, sköna tillbehör.

Klicka på bilderna så kommer du till Bokus och länken ovan så hamnar du hos Adlibris.

Jag har inget betalt samarbete i länkarna jag delar utan får bara in några kronor i royalty per försåld bok.

Tomatchutney

500 g cocktailtomater

1 gul gök

2 skivor ekologisk citron

2 msk citronsaft

2 msk honung eller björksocker

1 msk färsk timjan

1 tsk chiliflingor

Havssalt

Skala och dela löken i 6 klyftor och skiva dem tunt.

Dela tomaterna i 4 delar och skär citronskivorna i halvmånar och sen i tunna bitar.

Blanda lök, citronsaft, citronbitar, honung/björksocker och chili i en kastrull.

Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt puttra i 20 minuter, rör då och då.

Blanda ner tomaterna, koka upp och låt småputtra i 5 minuter.

Rör försiktigt så tomaterna inte mosas.

Smaksätt med timjan och lite smulat flingsalt.

Häll upp på rena burkar och sätt på locket, förvara i kylen eller frys in till vinterbehovet.

Rödbetsmousse med chèvre

Apelsinmarinerade skogschampinjoner

Picklad rödlök

Zucchinisallad med örter och bönor

Kombucha med havtorn

Nyttigt julgodis – recept på mina favoriter!
Idag tänkte jag inspirera med lite fina bilder och recept till julbaket. Testa några av mina favoriter: smörkola, bananfudge, rostade nötter och tryfflar! Testa även baka några av mina mjuka kakor, men skär dem i små munsbitar och gör några olika varianter. Det blir en perfekt buffé till julklappsöppningen! :) På bilden ovan ser du […]
Perfekt fredagsmys
Ett enkelt sätt att fixa fredagsmys är ju plockmat av olika slag. Det kan vara lite olika ostar, charkuterier av god kvalitet, lite grönsaksstavar och någon god röra till att doppa grejerna i. Vill du göra det extra enkelt så är det ju grymt gott med lite olika ostar. Jag satsar alltid på getostar och […]
Perfekt frukost
Den här lilla nätta frukosten fick jag i helgen när jag fyllde år :) Helt underbart, eller hur? :) Efter en sovmorgon inledde vi min födelsedag med ett morgondopp i havet, 12 grader i luften… och kallt i havet ;) Efter det blev jag beordrad att hålla mig undan från köket och sedan sätta mig […]
Höstmys – frukostinspiration!
Att njuta lite extra av frukosten på helgerna är något som jag verkligen uppskattar att kunna göra. Jag och min sambo brukar försöka variera helgfrukostarna och har så klart några stående favoriter. Förutom äggbrödsrullar med olika fyllning är våra favoriter ostbricka, ”mini-hotell-frukost”, omeletter med olika fyllning och så klart stora mängder gott kaffe. Vill du […]
Fikon och apelsinmarmelad med julsmak

fikonmarmelad
Torkade fikon är populärt till jul så varför inte använda dom till en ljuvlig marmelad till helgernas ostbricka? Jag har kokat den med apelsiner och pepparkakskryddor just för att få den rätta julsmaken. Fikon är gott, men i marmeladform ännu godare! :-P

ca 1 kg
Det här behöver du : 
500 gram torkade fikon
4 apelsiner
6 dl vatten
1 dl strösocker
1 tsk malen kanel
½ tsk malen ingefära
½ tsk malen nejlika
1 flaska certo fruktpektin

GÖR SÅHÄR : 
Skär bort den hårda änden på fikonen och skär dom grovt. Skär bort det yttersta skalet av apelsinerna och skär grovt. Skär bort de vita hinnorna och använd bara fruktköttet, utan kärnor. Blanda allt i en kastrull. Slå på vattnet och låt koka upp. Sjud i ca 15 min. Tillsätt sockret och låt sjuda ytterligare 15 min. Rör ner kryddorna. Ta kastrullen från plattan och rör ner en flaska pektin. Häll upp marmeladen i rengjorda burkar.

fikonmarmelad_torkade_fikon

Gorgonzolabiffar i sås med tagliatelle

gorgonzolabiffar_sås
Lite lyxigare köttfärsbiffar fyller man med ost. Har man fått mycket ost över från till exempel helgens ostbricka är det perfekt att ta vara på!

10 st biffar
Det här behöver du :
ca 700 gram blandfärs
1 msk potatismjöl
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 dl mjölk
ca 250 gram gorgonzola el blandade mögelostar
(ca hälften till fyllning, hälften till såsen)

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop alla ingredienser till färsen. Forma till tio bollar och platta ut dom något på en blöt skärbräda. Fördela ca 1 1 tsk ost på varje. Nyp ihop och forma till biffar. Stek i panna på bägge sidorna tills biffarna är genomstekta. Ta upp dom på ett fat.

Såsen :
Slå bort det mesta av stekfettet ur pannan och tillsätt en skvätt grädde så det precis täcker botten och smula ner resten av osten. Låt koka upp. Vispa såsen slät. Smaka av med salt och peppar.
Servera såsen med tagliatelle och de goda biffarna.

blandfärs_biffar

ostfyllda_biffar

köttfärsbiffar_gorgonzola

gorgonzolabiffar

gorgonzolasås_pasta

gorgonzolaost_gorgonzolasås

gorgonzolasås

biffar_gorgonzola

Pernillas tomatmarmelad med saffran och vanilj

tomatmarmelad_ostbricka
Nu ska ni få ett recept från min kära syss Pernilla! Tomatmarmeladen från sjunde våningen som jag förälskade mig i förra helgen!! ;-)

Ni som känner mig vet att jag inte är så himla förtjust i söta smaker. Inte godis och kakor och definitivt inte sylt o marmelader på bröd, men här gick jag helt ”bananas”! Nu blev jag kär, för att inte tala om rent nyförälskad i en marmelad, om man nu kan bli de! Jo, jag kan! :-P

Till frukost har jag svårt för marmelad, till ostbricka går det an men då i ytterst små mängder.

När Pernilla bjöd på denna marmelad till just frukost och jag tog EN smörgås till… MED marmelad! Ja då fattar ni… ;-)

Den är så vansinnigt god, len i smaken men ändå kryddig och inte så sockersöt utan precis sådär himmelsk så den bara inte går att undvika till en skiva brieost eller på ett rostat bröd.

Igårkväll fick den platsa till ostbrickan och jag har verkligen längtat ända sen i söndags då vi åkte efter att få höra klickljudet när jag öppnade burken jag fick med mig hem! :-P Receptet är inga krussiduller, bara koka, häll upp på burkar och njuuuut! Ni bara måste, måste, måste prova!!

Det här behöver du : 
1 kg skållade och skalade tomater
1 kg syltsocker
1 st vaniljstång eller 0,5 tsk vaniljpulver
1 påse saffran
1 st lime (rivet skal och saft) tillsätts när allt kokat klart.

GÖR SÅHÄR : 
Skålla och skala tomaterna, skär ner i bitar. Lägg i en stor gryta.

Tillsätt syltsocker, saffran och vanilj.

Låt koka i ca 30-45 min. Jag brukar använda potatisstöten för att mosa till den lite extra, under tiden den kokar. Efter 30-35 min, testa med marmeladprov.

(Gör ett marmeladprov för att se om marmeladen är färdigkokt genom att hälla upp en sked marmelad på en kall tallrik. Låt stå kallt en liten stund och dra sedan med skeden genom marmeladen. Om kanterna stannar och inte rinner ihop är marmeladen klar. Annars, fortsätt att koka marmeladen och gör ett nytt prov.)

När den känns färdig tillsätter du limeskalet och saften.
Häll upp i lagom små snygga burkar, jättefint och roligt att ge bort som present. Den går att förvara i rumstemperatur, men jag föredrar att ha den i kylen.

dessert_ostbricka_marmelad_tomatmarmelad
Aldrig mer ostbricka UTAN tomatmarmeladen! ;-)

tomatmarmelad
Mmmm…… Dubbelmums!!

osbricka_marmelad_tomat
Gene, norrländskt tunnbröd, rumsvarm brie och marmelad…

ostbricka_mögelost_cambozola
Cambozola, kvibille och salami/gurkrullar med färskost…
Jag brukar i vanliga fall inte köpa cambozola då jag tycker den är lite för ”bitter” i smaken. Både Roquefort (dyr) och St Agur (billig) är godare men igår hittade jag Falbygdens cambozola och den såg riktigt krämig och fin ut. Den ÄR krämig, len, stark och precis som jag vill ha den så den kan jag verkligen rekommendera.  Lite mellanting av brie och gorgonzola! KÖP! :-P

Nypiffad stämning i kökets vrå…

ljusburkar_ljuslyktor_dofljus_glas_burk_lock
Efter en sväng på stan nere i Borgholm igår hittade jag lite små fynd till köket, bland annat dessa små doftljus i glasburkar med lock, precis såna Jenny hade hittat på ikea, fast dessa är pyttesmå och tänk vad man mycket fint man kan göra med dom sen när de brunnit ner.

Bästa sättet att få det sista stearinet i botten att lossna är att ställa in burken i frysen ett par timmar, sedan brukar allt överblivet stearin ploppa ut superlätt och sen är det bara att diska och fylla med små goda inläggningar, marmelader, chiliröror, kryddor, eller till och med servera små desserter i. :-P
Dessa doftljus hittade jag på netto.

Inne på ÖNSKA fanns ju i vanlig ordning hur mycket som helst jag ville ha, bland annat Jamie Olivers skärbräda. Sen drog jag mig till minnes i något program där han använt en skifferplatta och serverat ostbricka på, och på skiffert skrivit ostsorterna med vanlig vit krita, hur fiffigt som helst. Den kostar dock runt 300 kr såg jag på nätet. Istället sprang Ingela iväg och hämtade en rund skifferbricka för bara 65kr!! ;-) Tjoohoo! Det fanns stora fyrkantiga och avlånga också men jag tog en rund, den är lika stor som en vanlig mattallrik. Vilket fynd!

skifferbricka_skiffer_underlägg_sten_ostbricka_uppläggning
Skifferplattan från ÖNSKA för 65 kr! Tror jag måste skaffa fler… :-P

tulpaner_tulpanbukett_flora_kvistar
Inne i gallerian vidare till Flora, där jag köpte 4 st 10-pack mörklila och gammelrosa tulpaner, och ett hopplock av lite olika kvistar och blad. Det är roligast att sätta ihop sina egna buketter tycker jag! ;-)

tulpaner_blommor_snittblommor_flora_tulpanbukett
Vet inte vad denna lila kvist heter, nån därute kanske? Den är bara sååå vacker…

tulpaner_tulpanbukett_arrangemang_bukett_binda
Härligt krispig, knastrig tulpanbukett med vårkvistar. Man blir så glad ända in i själen!

skiffer_uppläggning_bricka_skifferfat
Småkvistar som blev över satte jag sen i en liten mini-mini vas! :-P

The post Nypiffad stämning i kökets vrå… appeared first on Kryddburken.se.

Tips till glöggkvällen


Ni är många som undrat över recept både på mail och facebook hur man gör snittarna och allt gott vi hade på vår glöggkväll förra året så här kommer tipsen för en absolut lyckad glöggafton med tillbehör!

Missa inte heller 21 recept på JULGODIS special >>


Klassikern med pepparkaka och mögelost går alltid hem!


Rökta renklämmor, 20st små snurror

Det här behöver du :
5 st grillpinnar
2 tunnbröd
1 ask Cantadou pepparrot
Ruccola
150 gram rökt renkött (rökt hjortkött eller saltrulle funkar också)

GÖR SÅHÄR:
Bred färskosten på de bägge tunnbröden. Snåla inte. Strö över lagom mängd ruccola. Skiva det rökta köttet tunt och lägg över. Rulla ihop från långsidan och plasta in rullarna och lägg i kylen nån timme. Skär sedan upp i 2cm tjocka skivor. Trä upp på grillpinnarna, 4st/pinne.


God smörgåsröra med ägg och senap till vörtbröd

Det här behöver du : 
2 kokta, hackade ägg
1 burk creme fraiche (2 dl)
3 msk majonäs
2 tsk dijonsenap
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Koka och skala äggen, låt svalna. (om du nu inte har överblivna kokta ägg i kylen vill säga). Rör ihop creme fraiche med majonäs, dijonsenap, salt och peppar och hacka sedan ner äggen. Smaka av med salt och peppar.


Goda ostar, kex, frukt och grönt är alltid gott som plockmat till glögg.


Krustader fyllda med chevréost och breasola.


Fyll krustader med fjällbrynt viltost på tub, peta ner lite rökt skinka i varje+ 1-2 droppar D´Elidas. Grädda i ugn 200 grader ca 10 min.

 
Kavringsnittar med en röra på laxpastej på tub blandat med philadelphiaost som spritsats. Kallrökt lax, citronbitar, räkor och dill på toppen.

Mjuk pepparkaka utskuren i rundlar, spritsad med ädelost på tub blandad med lite kesella. Fikonmarmelad i mitten och en halv valnöt.

Här kommer receptet på Ulla´s hemmagjorda glögg!
”I december 1992 blev jag inbjuden till min underbara granne Maj-Britt för att stöpa ljus med hennes vänninor. En upplevelse i sig och ett minne jag har med mig. Då blev vi bjudna på denna glögg och jag fick ta del av receptet, och jularna därefter gjorde jag glöggen. Sen har det inte blivit av förrens vår glögg kväll, och jag hittade receptet i min samling./Ulla”

Maj-Britt´s julglögg
1 flaska, 70 cl, gott rödvin
10 cl renat lr vodka
10 gr hel kanel, 4-5 bitar
20 st kryddnejlikor
1 liten bit ingefära
4 krm krossade kardemummakärnor
½ pomeransskal
3 dl strösocker
1 rågad tsk vaniljsocker

Mandel och russin efter behag

1. Börja med att krossa kardemumman i en mortel och bryt sönder kanelen
2. Lägg kryddorna i en glasburk och häll över spriten, på med lock
3. Låt burken stå över natten, minst, så att kryddsmaken dras ur ordentligt
4. Sila bort kryddorna genom ett melittafilter
5. Skålla och skala mandeln
6. Häll vinet och spriten i en kastrull
7. Blanda i socker och vaniljsockret
8. Låt glöggen sjuda en stund men aldrig koka
9. Servera m mandel och russin

Man kan blanda vin, kryddextraktet, socker och vanilj medan drycken är kall och förvara blandningen i högst 2 veckor.


Äppelkompott med pepparkaksgrädde

4 port
Det här behöver du :
6 röda juläpplen
3 msk farinsocker
1-2 tsk kanel
1½ dl grädde
pepparkakor

GÖR SÅHÄR :
Skala äpplena och skär dom i tärningar. Smält lite smör i stekpannan och lägg i äppeltärningarna. Pudra över farinsocker och kanel, sänk värmen. Låt kompotten få puttra ihop så sockret karamelliseras något och äpplena blivit mjuka, ca 10 min. Häll upp i glas, blanda vispad grädde med krossade pepparkakor. Toppa med grädden och en pepparkaka!


Mjuk pepparkaka med lingon

Det här behöver du :
100 gram smör
4½ dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
2 tsk mald ingefära
2 tsk mald nejlika
3 dl mjölk
1½ dl lingonsylt (jag använde rårörda lingon)

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret och låt det svalna. Smörj och bröa en avlång brödform, 1½ – 2 liter. Ta fram en stor bunke och blanda, vetemjöl, strösocker, bikarbonat, kanel, ingefära och nejlika. Blanda väl. Rör ner smöret, mjölken och sist lingonsylt. Häll smeten i formen och grädda i 175 grader ca 30 min. Enligt Katjas recept ska den gräddas runt 30 min. Jag kollade kakan efter 30 min, men då dallrade det fortfarande i mitten av kakan. Efter 40 min likaså. Efter 50 min tog jag ut den.


Saffransbiscotti

ca 20 st
Det här behöver du :
0,5 gram saffran + en sockerbit
1 ägg
1 1/4 dl råsocker (jag tog mörkt muscovadosocker)
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk pommerans
½ tsk vaniljsocker
1 dl rostad grovhackad mandel

GÖR SÅHÄR :
Sätt ugnen på 180 grader. Stöt saffran i mortel tillsammans med en sockerbit tills det blir ett fint pulver! Vispa ägg + socker + saffran riktigt fluffigt! Blanda de torra ingredienserna (utom mandel) i en skål och vänds ner i smeten. Tillsätt sist mandeln. Forma degen till en rulle ca 25 cm lång. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och platta till den något till ca 1,5 cm hög. Grädda ca 25 min tills den fått fin färg. Ta ut plåten ur ugnen och låt svalna något (5-10 min). Flytta över rullen på en skärbräda och skär upp biscottin i ca 1 cm tjocka skivor, det blir drygt 20 st! Lägg tillbaka dem på plåten och in i ugnen igen för torkning ca 15 min. Vänd dem efter halva tiden! låt sedan svalna på plåten, därefter låt dom kallna helt på ett galler!


Pepparkaksrulltårta med saffranskräm

Det här behöver du
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 msk pepparkakskryddor
2 tsk bakpulver

GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och socker poröst. Blanda potatismjöl, kryddor och bakpulver i en skål och vänd ner i äggsmeten. Häll smeten i en mindre bakplåtspappersklädd långpanna ca 20*30 cm. Grädda i 200 grader, ca 15 min. Vänd upp rulltårtan på ett sockrat bakplåtspapper, dra av bottenpappret, täck med en bakduk och låt svalna innan du brer på krämen.

* Du kan givetvis använda en större form till rulltårtan. Själv föredrar jag en mindre för att få mer höjd på kakan. Därmed blir det inte alltid en ”rulle” av krämen man fyller rulltårtan med, men det är absolut lika gott för de! Dra av några minuter på gräddningstiden om du använder en större form.

Saffranskräm :
2,5 dl kesella (10%)
1 ask philadelphiaost (200 gram)
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 pkt 0,5 gram saffran (malen)

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop ingredienserna till saffranskrämen. Bred på rulltårtan när den svalnat något och rulla ihop.


Saffranskaka med glasyr, tranbär & mandel

Det här behöver du : 
3 ägg
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

50 gram smör
0,5 gram hel saffrans (stöt med sockerbit i mortel)
1 dl mjölk

3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Smör + ströbröd till formen

GÖR SÅHÄR : 
Vispa ägg, socker och vaniljsocker länge så det blir riktigt pösigt och vitt. Jag använder köksmaskinen med ballongvisp och kör ca 10-12 min.
Smält under tiden smöret tillsammans med saffranet som du stött  i mortel tillsammans med en sockerbit. Slå på mjölken och rör sedan ner i äggsmeten.

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och sikta ner i smeten. Vänd försiktigt runt, inte vispa.
Smörj en sockerkaksform och bröa med ströbröd eller kokos.

Grädda ca 25-30 min i 175 grader.
Ta ut kakan och låt den svalna något innan du stjälper upp den på ett fat. Garnera med glasyr, mandel och tranbär.

Glasyr :
Florsocker + vatten + liiite pressad citron
Skållad mandel
Hackade torkade tranbär


Therese´s knäckkola

Kola:
100g smör (ej margarin)
2 dl grädde
3dl socker
1dl ljus sirap
1tsk vaniljsocker

Häll allt i kastrull, koka 15-25 min – anv termometer, 120 -122 grader brukar vara lagom, el gör kulprov

Smaksätt när kolan kokat klart, häll upp i form/plåt m bakplåtspapper, klipp/skär när den svalnat.
Slå in i cellofan el bakplåtspapper
Ev Smaksättning: rivet skal av 1 apelsin el 1 citron, 2 msk kakao


Ulrikas chakladpraliner med hallonlikör

Till formen behövs 440 gram mörk choklad
Tryffeln:
130g mörk choklad
1 dl vispgrädde
1 tsk honung
1 tsk smör
1.5 msk hallonlikör
gör tryffeln först, hacka chokladen o lägg i en bunke, koka upp grädden m honungen o häll över chokladen rör tills chokladen smält o klicka i smöret, rör igen o häll i likören sen. Den ska sedan svalna i rumstemp.
Smält den övriga chokladen 30 sek. i taget i mikron ta ut mellan o rör om, upprepa tills den når en temp av 45-48 grader. Låt svalna i rumstemp till 27 grader. Värm upp igen till 31 grader.
Häll chokladen i formen o vänd upp och ner tills överflödig choklad rinner ur. Skrapa av formen o ställ i kyl för att stelna. Fyll på med tryffeln o täck med den överflödiga chokladen. Låt stå i kylen i ca 2 timmar. Slå ur pralinerna ur formen. :

21 recept på JULGODIS! Missa inte det här >>

The post Tips till glöggkvällen appeared first on Kryddburken.se.