Julens godaste sallad
Något av det godaste jag vet på julbordet är rödbetssallad och jag har i många år gjort den här inläggningen av rödbetor som innehåller mindre socker än de man köper i butikerna.
Men ju längre jag varit utan socker, är snart inne på mitt trettonde år på lågkolhydratkost, så har jag börjat uppskatta att marinera rödbetorna istället för att använda den vanliga inläggningslagen med ättika och socker.
Citron eller äppelcidervinäger ger en väldigt fräsch syra till rödbetorna, prova gärna de här båda recepten.
Fler tips och recept på vegetariska smårätter hittar du i min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.
Citronmarinerade rödbetor
3 kokta rödbetor
½ dl tranbär (eller lingon)
2 msk kallpressad olivolja
½-1 tsk flingsalt
Rivet skal och saft av 1 ekologisk citron
Dela rödbetorna i åtta delar, tvätta, riv och pressa citronen.
Blanda rödbetorna med saften och det rivna skalet och smula över flingsaltet.
Strö över tranbären, blanda om salladen och låt stå en stund så smakerna mognar fram.
Rödbetssallad med sting ca 6-8 port
3 medelstora, kokta rödbetor
2 dl majonnäs
2 msk äppelcidervinäger
2 msk finriven pepparrot
1 tsk Worchestershiresauce
ca 1 tsk salt
Riv rödbetorna grovt och blanda väl med vinäger, pepparrot, Worcester och salt.
Ställ in i kylen så smakerna får mogna fram i minst en timme.
Låt rinna av i durkslag, spara spadet och använd i en smoothie eller soppa.
Blanda rödbetorna med majonnäsen, ställ in i kylen och låt dra till sig en stund till.
Vill du ha en lite mildare rödbetssallad kan du ta 1 dl smetana och 1 dl majonnäs.
Här nedan ser du några av rätterna från ”Gröna, sköna tillbehör”, som jag fotograferat ute i naturen hemma i Jämtland.