Diabeteskokboken har jag skrivit tillsammans med LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldt som ligger bakom ett tiotal böcker om diabetes.
Gammaldags husmanskost har förord av både Dr Annika Dahlqvist som är LCHF-rörelsens grundare och Ann Fernholm.
Ann tog 2014 initiativet till Kostfonden som finansierar forskning på lågkolhydratkostens effekt på hälsan, hon är vetenskapsjournalist och författare till ett flertal mycket populära böcker om kost och hälsa.
För tio år sen blev jag intervjuad till en artikel i Hemmets Journal om hur jag blev bättre i min Fibromyalgi när jag slutade äta gluten 2009 i samband med att jag började äta lågkolhydratkost, LCHF.
Kanske artikeln kan inge hopp hos andra som drabbats av denna besvärliga sjukdom, du kan läsa den här.
Dela gärna artikeln vidare om du känner någon med Fibromyalgi.
I min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” berättar jag mer om hela min hälsoresa, du hittar den här som inbunden och här som E-bok.
På Jan Anderssons bild här nedan jobbar jag just med den kokboken, det var den första som jag fick det stora förtroendet att fotografera själv.
Broccoli är en riktigt god och mättande grönsak som passar bra till många rätter, inte minst för alla som vill dra ner på kolhydraterna nu efter semestern.
Jag brukar använda den till soppor, gratänger, i en wok, som broccolimos, i gröna smoothies eller matiga sallader, det är bara att låta fantasin flöda.
Broccoligratäng serverade jag ofta när jag jobbade som restaurangkock, den var mycket populär bland lunchgästerna.
Då ofta med rökt skinka i men den här har jag gjort helt vegetarisk.
Gratängen går att variera på en mängd sätt, den här nere är mjölkfri för alla som inte kan äta mjölkprodukter.
E-boken ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt” innehåller många lättlagade recept på vår traditionella husmanskost som jag gjort glutenfri och med färre kolhydrater än vad som är vanligt.
Det är en samlad nyutgåva av tidigare slutsålda LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo, som jag skrivit tillsammans med LCHF-rörelsens grundare Dr Annika Dahlqvist.
E-boken innehåller även ett förord om fettets betydelse i vår mat av författaren och vetenskapsjournalisten Ann Fernholm.
Det känns verkligen meningsfullt att kunna sprida mina kockkunskaper och 15 års egen erfarenhet av lågkolhydratkost vidare genom de här kokböckerna.
När jag var liten på 60-talet lagade mamma ofta stek på söndagarna, en fin tradition som jag gärna håller vid liv.
Dagens recept har härlig smak av äpple som steken får koka färdig tillsammans med och sen passerar jag ner det i såsen.
Jag smaksatte också med calvados som jag fått från min kusins gård i Tyskland, har du inte calvados så kan du ta äppelmust eller lite äppelcidervinäger istället.
Idag bjuder jag på en krämig tzatziki med rödbetor istället för gurka, den smakar väldigt gott till all slags grillat.
Nu är det skördetid i både trädgårdar och ute i skogen, det finns enorma mängder mat som bara väntar på att bli plockad.
För oss som inte har trädgård eller kanske inte klarar att plocka svamp och bär i skogen så finns som tur är många handelsträdgårdar och bärplockare som gör jobbet åt oss.
Ta en titt på Google och sök efter lokala odlare och matproducenter där du bor, det brukar finnas gårdsbutiker eller torghandel i nästan varje liten ort.
Rödbetstzatziki
2 stora, kokta rödbetor
1 dl fet yoghurt, crème fraiche eller smetana
2 msk kallpressad olivolja
2 vitlöksklyftor
1 tsk äppelcidervinäger
1 krm peppar
Ca 1–2 krm salt
Riv rödbetorna grovt ner i en bunke och riv vitlöksklyftorna fint, blanda samman med yoghurten.
Smaka av med olivolja, vinäger, salt och peppar. Låt stå i kylen en stund så kommer smakerna fram mer.
Tips: För en mjölkfri rödbetstzatziki så kan du använda majonnäs istället för yoghurt.
Du kan variera smak och färg genom att använda kokta morötter eller palsternacka istället för rödbetor.
Vill du ta del av alla mina bästa recept på gröna tillbehör, sallader, såser, smoothies, matbröd, kex, gofika och andra bakverk så hittar du dem samlade i den här boken.
Alla recept är glutenfria och utan vitt socker eller sötningsmedel, jag använder frukt som en liten naturlig sötning.
I boken kan du även läsa om min egen hälsoresa och hur jag gjort för att få just ett friskare liv, från att ha varit rejält handikappad och överviktig efter en ryggskada i mitt jobb som kock.
Här några ord om kokboken från en som köpt den på Bokus:
”En fantastisk bok med härliga tillbehör för oss som bör undvika socker och andra kolhydratstinna livsmedel. Mycket trevlig och inspirerande att bara bläddra i då den är fylld med vackra och smakfullt arrangerade bilder. Det blir en extra bonus för mig som är fotograf.”
Idag bjuder jag på en krämig tzatziki med rödbetor istället för gurka, den smakar väldigt gott till all slags grillat.
Nu är det skördetid i både trädgårdar och ute i skogen, det finns enorma mängder mat som bara väntar på att bli plockad.
För oss som inte har trädgård eller kanske inte klarar att plocka svamp och bär i skogen så finns som tur är många handelsträdgårdar och bärplockare som gör jobbet åt oss.
Ta en titt på Google och sök efter lokala odlare och matproducenter där du bor, det brukar finnas gårdsbutiker eller torghandel i nästan varje liten ort.
Rödbetstzatziki
2 stora, kokta rödbetor
1 dl fet yoghurt, crème fraiche eller smetana
2 msk kallpressad olivolja
2 vitlöksklyftor
1 tsk äppelcidervinäger
1 krm peppar
Ca 1–2 krm salt
Riv rödbetorna grovt ner i en bunke och riv vitlöksklyftorna fint, blanda samman med yoghurten.
Smaka av med olivolja, vinäger, salt och peppar. Låt stå i kylen en stund så kommer smakerna fram mer.
Tips: För en mjölkfri rödbetstzatziki så kan du använda majonnäs istället för yoghurt.
Du kan variera smak och färg genom att använda kokta morötter eller palsternacka istället för rödbetor.
Vill du ta del av alla mina bästa recept på gröna tillbehör, sallader, såser, smoothies, matbröd, kex, gofika och andra bakverk så hittar du dem samlade i den här boken.
Alla recept är glutenfria och utan vitt socker eller sötningsmedel, jag använder frukt som en liten naturlig sötning.
I boken kan du även läsa om min egen hälsoresa och hur jag gjort för att få just ett friskare liv, från att ha varit rejält handikappad och överviktig efter en ryggskada i mitt jobb som kock.
Här några ord om kokboken från en som köpt den på Bokus:
”En fantastisk bok med härliga tillbehör för oss som bör undvika socker och andra kolhydratstinna livsmedel. Mycket trevlig och inspirerande att bara bläddra i då den är fylld med vackra och smakfullt arrangerade bilder. Det blir en extra bonus för mig som är fotograf.”
Idag bjuder jag på ett riktigt gott tillbehör till grillat eller som ett komplement i en matig sallad.
Kiwi är en av mina favoritfrukter, det syrliga fruktköttet är väldigt gott till mat.
Kiwi är inte bara god utan dessutom en väldigt näringsrik frukt, den innehåller hög halt av antioxidanter och C-vitamin, den är faktiskt även bra för en god nattsömn.
Kiwisalsa med limepicklad chili
2 kiwi
10 cm gurka
1 dl hackad koriander
½ dl hackad gräslök
Saft och skal av 2 ekologiska lime
1 chili
1 tsk flingsalt
Börja med att finstrimla chilin, med kärnor om du vill ha en stark salsa, utan för en mildare.
Tvätta, torka och riv skalet fint av limen och pressa ur saften.
Häll det över chilin och smula flingsaltet över, låt stå i ett par timmar.
Skala och skär kiwifrukterna i små tärningar, gurkan i lika små.
Blanda med chilin och det hackade kryddgröna. Smaka av om du vill ha mer sälta.
Ställ i kylen en stund så smakerna får utvecklas.
Salsan räcker till ca 4 portioner, är ni fler runt grillen så är det enkelt att dubblera receptet.
Sen min kokbok ”Baka med frukt & grönt” såldes helt slut från förlaget häromveckan så har nu tillbehörsboken blivit ännu mer efterfrågad.
Den här kokboken är också snart slutsåld och är inte heller aktuell för nytryck, så vill du ha ett exemplar så är det dags att passa på nu.
Det är den första kokbok som jag fick den stora äran att fotografera själv, en väldigt rolig utmaning att kombinera mitt matlagningsintresse med det för natur och fotografering.
Bilderna tog jag ute i den vackra naturen i Jämtland, Härjedalen och vid stugan i min hemby Husvallgölen i nordvästra Dalarna.
De vackra glasen på bilderna i det här inlägget fick jag låna från glasblåseriet Storsjöhyttan i Östersund när jag skulle fotografera kokboken.
Förutom mina bästa recept på allt det goda gröna som passar fint till alla sommarens måltider så innehåller den också berättelsen om min egen hälsoresa och hur jag med hjälp av naturligt god och näringsrik mat ätit mig till just ett friskare liv.
Jag hoppas min berättelse kan inspirera många till att äta både gott och hälsosamt med hjälp av mina lättlagade recept.
Alla recept i boken är glutenfria, vegetariska och de allra flesta anpassade även för mejerifritt.
Bakverken och olika sorters sylt är precis som i bakboken sötade med frukt istället för socker.
Förordet är skrivet av Ann Fernholm, vetenskapsjournalist och författare.
De här grönsakerna är dessutom närodlade och betydligt billigare än det som importeras från andra håll runtom i världen.
Jag inleder mina recepttips med morötter, en av få råvaror som vi är självförsörjande av här i Sverige.
Mina gröna recept härinne är ofta lakto/ovo-vegetariska för att innehålla så mycket allsidig näring som möjligt, vilket är ett kännetecken för min typ av mat.
Är du vegan får du hoppa över mjölkprodukter/ägg och lägga till någon form av vegetabiliskt protein istället, som svamp, nötter, tofu, tempeh, bönor, linser eller kikärtor.
Morotskaka 1 port
1 stor morot
1 dl riven ost
1 ägg
2 msk finstrimlad purjolök
1 msk pumpakärnor
1 msk kokosolja
1 msk smör
Salt och peppar
Riv moroten grovt, blanda med ost och ägg.
Rör ner strimlad purjo och pumpakärnor, smaksätt med salt och peppar.
Bryn smör och kokosolja i en liten stekpanna.
Bred ut smeten över botten och stek 5 minuter.
För en stekspade under så det inte bränns fast och skaka pannan lite då och då.
Vänd upp på ett lock och låt kakan glida ner i pannan, stek färdigt på andra sidan i några minuter.
Ät morotskakan som den är med en klick crème fraiche, smetana eller kokosgrädde.
Nästa recept har grönkål som huvudingrediens, det har du kanske kvar i kyl eller frys sen jul.
1 dl ugnstorkade tomater till garnering, recept i tipset här nere
Förväll grönkålen och purjolöken genom att lägga ner dem i kokande, lättsaltat vatten i ett par minuter. Låt rinna av väl i durkslag.
Sätt ugnen på 200˚. Vispa samman ägg och grädde, smaksätt med timjan, svartpeppar och salt.
Mixa snabbt ihop valnötter, frön och smör, det blir gott om det är lite grövre bitar kvar.
Häll ut nötblandningen i en pajform, platta till med en slickepott. Häll grönkålsfyllningen ovanpå och strö över strimlade tomater.
Grädda i ca 30 minuter i mitten av ugnen, tills äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg. Låt svalna en liten stund innan serveringen.
Vill du få riktigt fina pajbitar så låt pajen kallna helt och ställ i kylen några timmar. Då går den lätt att skära i tårtbitar. Värm dem sedan på en plåt på 150˚ i ca 15-20 minuter.
Senapsstuvad kål 2 port
5 dl strimlad svartkål, grönkål, rödkål, vitkål eller savoykål
3 msk smör/kokosolja
2 msk pumpakärnor
2 tsk osötad senap
1 dl kokosgrädde/grädde
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar
Fräs kålen ett par minuter utan att den får för mycket färg. Skiva lök och vitlök och tillsätt dem och pumpakärnorna. Krydda med salt och peppar, låt bryna en stund.
Rör ner senap och kokosgrädde, koka upp och låt småputtra i 5-10 minuter, beroende på hur välkokt kål du vill ha.
Jag tycker mycket om picklad eller inlagd lök, men de flesta recept är alldeles för söta i smaken för mig.
Här har jag smaksatt med apelsin istället för att använda socker, det blir väldigt gott.
Picklad rödlök med lingon
2 stora, röda lökar
1 dl lingon
1 dl äppelcidervinäger
1 dl vatten
Saft av 1 apelsin
Ca ½ tsk salt
Rör samman vatten, vinäger, apelsinsaft och salt. Skala och skär löken i tunna klyftor. Varva lökklyftor och lingon i en burk, slå över vätskan. Låt stå till nästa dag.
Tips: Den här picklade/inlagda löken håller sig länge i kylen trots att den saknar socker.
Lingon, vinäger och salt har riktigt bra konserverande effekter, så en inläggning behöver inte vara så söt som vi svenskar vant oss vid på senare år.
En annan variant som också håller sig riktigt bra är om du saltar löken, kramar den så löksaften kommer ut och den blir lite mjuk. Pressa sen över citron eller lime och låt den dra till sig i kylen.
Livsviktig kostforskning
Igår var jag på lunchdate med vännen Ann Fernholm, vetenskapsjournalist, författare och initiativtagare till Kostfonden.
Ann har skrivit flera intressanta böcker om kost och hälsa för både vuxna och barn, läs mer om dem här på hennes hemsida.
Här kan du läsa om Anns och Kostfondens nystartade arbete med Europas största studie kring matens inverkan på hälsan vid diabetes typ 2.
Här nere ser du några av de rätter jag hade med till Nyhetsmorgon på TV4 när Gröna, sköna tillbehör var nyutkommen, du hittar mina recept från inslaget på Köket.se.
Idag bjuder jag på några av de goda julrecept som mina vänner i matbloggsvärlden bidragit med härinne under åren.
Det känns väldigt roligt att dela både recept och matfilosofi med varandra, jag har dessutom fått träffa de flesta av dem som bidrar här idag personligen under de snart 15 år som jag själv lagt ut recept på nätet.
Sprid gärna inlägget vidare till dina vänner, delad matglädje är dubbel matglädje.
Först ut är en krämig gubbröra från goda vännen Lindha Vikström, i bloggvärlden mer känd som Halva Lindha.
Finhacka äggen och matjessillen, spara ca 1-2 msk av spadet från sillen.
Blanda sedan samman alla ingredienser och smaka av med salt och vitpeppar och om du vill ha lite mer sälta häll i från matjessillspadet.
Recept nr 2 kommer från Pernilla Lantz som driver den populära mat/träningsbloggen med samma namn, du hittar den här.
Ljummen sallad till jul 4 port
500 gram Rödkål
1 st Gul lök
25 gram Smör
10 st Kryddnejlikor
8 st Kryddpepparkorn
Salt
2 msk Vinäger
Brysselkålen
1 påse Brysselkål
Olivolja
Salt
Grönkål
Instruktioner
Börja med att sätta på ugnen på 225 grader
Snoppa av brysselkålen och dela, lägg i en ugnsform.
Häll över olivolja och rör runt så att all olja blandas med brysselkålen.
Grädda i ugnen i ca 20-25 minuter
Under tiden brysselkålen blir klara gör du ordning rödkålen
Finstrimla rödkålen och löken.
Använder du stekpanna steker du dem tills de mjuknar, tillsätter alla kryddor och låter det stå och dra en stund på 1:an.
Använder du Crock-Pot Express så lägger du ner allt gällande rödkålen i din Crock-Pot. Givetvis finhackat och med en klick smör.
Ställ in den på Brown/saute så att du steker rödkålen i din Crock-Pot Express.
När allt blivit mjukt ställer du in Crock-Pot på Manuell, high pressure och i 3 minuter.
Stäng locket, glöm ej att stänga ventilen för trycket.
Låt den stå i 10-15 minuter sedan så att trycket släpps, så kan du öppna den och blanda ner i en skål tillsammans med brysselkålen och grovhackad grönkål.
Om du vill så kan du rosta pumpakärnor i en torr stekpanna. Strö sedan de rostade pumpakärnorna över den ljumna salladen eller serverar vid sidan av.
Här kommer en härlig grönkålsgratäng från Kostrådgivaren Marie Norder Aspholm på Gävle Kost och Livsstil.
Grönkålsgratäng med parmesanost
Ugn 200 C
Ingredienser
250 renskuren grönkål i bitar (du skär bort den grova bladnerven i mitten)
Smör eller kokosolja till bryning av kålen och smörjning av form
100 gram riven parmesanost
3 stora eller 4 små ägg
2 dl vispgrädde
1 msk Renée Voltaire grönsaksbuljong
Grovmalen svartpeppar
Örtsalt
Gör så här
Bryn grönkålen så att den mjuknar lätt
Vispa ägg, grädde och blanda i parmesanosten och kryddor
Lägg den brynta grönkålen i en smord form
Häll äggsmeten ovanpå och grädda ca 20 minuter.
Nästa recept blir en julig paté från Tina Haldorsson på färgstarka bloggen Colorful Health.
Receptet kommer från kokboken Läkande dundermat, fylld med fantastiska bilder och recept på den typ av antiinflammatorisk mat som gett Tina ett friskare liv.
Leverpaté 6-8 portioner
500 g nötfärs
250 g nötlever
2 msk ceylonkanel
3 msk riven färsk ingefära
2 krm kryddnejlika
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
100 g talg
3 tsk örtsalt
Till servering syrad gurka, sallad eller grillade grönsaker
Sätt ugnen på varmluft 175 grader.
Hacka gul lök och vitlök. Stek mjuk i en stekpanna med talg och alla kryddor.
Ta bort hinnor på levern och lägg den i en matberedare tillsammans med lökblandningen och mixa.
Lägg bakplåtspapper i en brödform eller ugnsform, eller smörj formen med fett.
Blanda nötfärs och den mixade levern.
Lägg blandningen i en form och grädda i ugn ca 1 timma, tills innertemperatur är ca 72°C.
Låt svalna och skär i skivor.
Nästa recept kommer från kokboksförfattaren och grundaren av medlemsklubben Swedish Paleo, Cecilia Nilsson.
Mixa smält kokosolja med honung, 5 urkärnade dadlar och den rivna kokosen fint med stavmixer. Tillsätt arrowrotmjöl och 2 dl jordmandelmjöl samt bananmixen. Arbeta ihop till en jämn och följsam deg, tillsätt jordmandelmjöl tills degen kan tas upp och formas med händerna. Den kan vara lite klibbig men inte för lös.
Rulla degen till en boll och dela den i tre delar-
Lägg delarna på bakpappersklädd plåt och platta ut dem till avlånga ”rektanglar”, drygt 1 centimeter tjocka och 5 centimeter breda.
Baka mitt i ugnen i 30 minuter. Ta ut dem och skär i bitar tvärsöver.
Sätt ner ugnen till 100° och vänta tills värmen är rätt. Öppna ugnsluckan så går det snabbare. Låt dem svalna.
Vänd på bitarna så de ligger upp och ner. Torka i ugnen i ca 1 h – 1,5 h. Eller tills du tycker de känns torra.
Stäng av ugnen. Antingen låter du kakorna vara kvar i ugnen på eftervärme eller ta ut dem och låt svalna och lufttorka.
Författaren och vetenskapsjournalisten Ann Fernholm bjuder här ovan på sitt sockersmarta marsipanbröd.
Vill du ha ännu lägre kolhydrathalt så byt honungen mot det sötningsmedel du föredrar och doppa i mörk choklad med 90-100% kakaohalt.
Ann är grundaren av Kostfonden, som bedriver forskning på lågkolhydratmatens effekter på bland annat Diabetes.
20 g jäst (färsk) 600 g (6 dl) kallt vatten 25 g (0,25 dl) honung eller lönnsirap 15 g (1 msk) rapsolja 1 tsk salt 1–2 tsk brödkryddor 2–4 tsk malda pomeransskal 1–2 tsk malen kryddnejlika 1–2 tsk malen ingefära 175 g (3 dl) durramjöl 175 g (3 dl) bovetemjöl 50 g (1 dl) hirs- eller boveteflingor 40 g (4 msk) fiberhusk (eller motsvarande viktmängd psylliumhusk)
Lägg jästen i en bakbunke och tillsätt kallt vatten, honung, rapsolja och alla kryddor. Vispa samman allt. Jag använder en vanlig stålvisp.
Tillsätt durramjöl, bovetemjöl och hirs- eller boveteflingor. Vispa ihop alltsammans tills det blir en jämn smet utan klumpar. Ha till sist i fiberhusken och arbeta snabbt ihop det hela och gärna genom att ta några extra tag med vispen.
När fiberhusken tillsätts sväller smeten och du märker att den får en fastare konsistens på bara någon minut. Till sist brukar jag ta en slickepott och dra runt med några tag, så att jag får med allt i botten också.
Täck bunken med plast eller bakduk och låt jäsa i 1,5 timme. Ta ut degen på lätt mjölat bakbord och forma varsamt till önskvärd form. Degen ska inte knådas. Lägg brödet på bakplåtspappersklädd plåt, täck med bakduk och jäs i 30 minuter.
Sätt på ugnen i god tid och värm till 225 grader. Jag kan varmt rekommendera dig att använda varmluftsfunktionen om du har. I min ugn går det att ha samma gradantal, men sänk ca 25 grader om du har en väldigt varm ugn.
Jag brukar fylla en liten tesil med mjöl och sikta över brödet när det jäst klart. Sedan snittar jag och ställer sen in det direkt, mitt i ugnen.
Jag har alltid en gammal sliten plåt i botten av ugnen som står inne medan ugnen värms. När jag ställer in brödet häller jag ett par matskedar kallt vatten på bottenplåten. Då bildas det ånga vilket ger en fin yta på brödet. Man kan också lägga ett par isbitar på plåten.
Grädda brödet i 60–70 minuter. I min ugn är brödet klart efter 70 minuter. Därefter är det viktigt att ställa brödet på ett galler och låta det kallna helt. .Jag låter mitt bröd stå utan bakduk i 6–8 timmar innan jag skär i det.
Tänk på att alla ugnar är olika varma. Skulle du märka att brödet inte blir helt genomgräddat, öka då på med 10 minuter nästa gång.
Till sist, passa mot slutet och om du tycker brödet blir mörkt, täck då med en bit bakplåtspapper eller aluminiumfolie. Tilläggas kan att brödet innehåller så mycket vatten att det är svårt att övergrädda det.
Ett glutenfritt julbröd som håller sig fint i flera dagar. Hoppas det smakar!
Sist men absolut inte minst bidrar fina vännerna, kostrådgivarna/kokboksförfattarna Jenny och Magnus Andersson på Paleobloggen Under vårt tak med recept på sina läckra saffransrutor från bakboken Nyttigare Gott.
Jenny och Magnus var bland de allra första jag fick kontakt med i bloggosfären när jag startade den här bloggen för snart 15 år sen och vi har följt varann sen dess och blivit goda vänner även i verkliga livet.
Här kan du läsa mer och beställa signerade exemplar av parets fyra fina kokböcker och ta del av deras Paleorecept och kurser.
Saffransrutor med pistagenötter
Ger 1 kaka, 12 rutor
Total baktid:
40 minuter
Ingredienser:
4 st ägg
4 msk kokossocker
1 dl smält kokosolja
3 dl mandelmjöl
2 tsk nystött kardemumma
1,5 tsk bakpulver
0,5 g saffran
Topping:
50 g pistagenötter
Ugnsformen, storlek ca 25×20 cm
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader
Vispa ägg och kokossocker pösigt i en bunke
Tillsätt den smälta kokosoljan och vispa ihop snabbt
Blanda samman de torra ingredienserna i en skål
Vispa försiktigt eller vänd ner de torra ingredienserna i äggsmeten
Klä formen med bakplåtspapper
Häll ner smeten i formen
Hacka pistagenötterna grovt och strö över kakan
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter tills kakan börjar få fin färg och känns torr när du kollar med en provsticka i mitten av kakan
Ta ut kakan och låt den svalna
Lyft upp kakan på en skärbräda och skär i fina rutor
Idag är det Ann Fernholm som gästar Tomtens Adventskalender och bjuder på familjens julgodisfavorit.
Ann har många strängar på sin lyra, hon är vetenskapsjournalist, en uppskattad författare och även initiativtagare/grundare av Kostfonden.
Kostfonden är en oberoende forskningsfond som genomför stora studier på lågkolhydratkostens inverkan på olika sjukdomar, läs mer genom att klicka på bilden nedan.