Bönsallad x 2

Goda tillbehör

Idag får du recept på två smakrika bönsallader som passar fint såväl nu till påskens middagar som till alla grillkvällar framöver.

Pre- och probiotika är väldigt bra för att stärka immunförsvaret, något vi alla måste tänka extra på att ta hand om just nu.

Vi äter lite bönor, kikärter eller linser varje dag och ett par matskedar mjölksyrade grönsaker, smetana eller rysk yoghurt.

Ett mycket gott sätt att få i sig både den resistenta stärkelsen och mjölksyrebakterierna på en och samma gång är den här bönsalladen som passar fint till både fisk, fågel och mittemellan.

På bilden högst upp serverade jag den till stekt torskrygg med räkor i dillmajonnäs, hackat ägg och brynt smör på Långfredagens lunch.

Bönsallad med ajvar

3 dl kokta, svarta bönor

1 dl mjölksyrade morötter

1 dl ajvar relish, mild eller stark

½ dl olivolja med citronsmak

2 msk äppelcidervinäger

2 msk hackade örter

ca 1 tsk örtsalt

Häll upp bönorna i ett durkslag och spola av lagen i kallt vatten, låt rinna av väl.

Blanda ajvar, olja, vinäger, örtsalt och örthack i en bunke.

Vänd ner bönorna i dressingen, sleva upp i en burk och förvara i kylen, bönsalladen håller minst en vecka.

För en krämigare eller lite mildare variant så kan du blanda salladen med 1 dl aioli eller smetana.

Mungbönssallad med kräftor på valnötsbröd
Foto Veronica Kindblad

Mungbönssallad 4 port

3 dl kokta mungbönor

1 dl kallpressad olivolja

1 dl finstrimlad purjolök

1 dl fint tärnad röd spetspaprika

2 msk äppelcidervinäger

2 msk tomatpuré

½-1 tsk chiliflingor

Ca ½-1 tsk salt

Häll bönorna i ett durkslag och spola av dem, låt vattnet rinna av väl från bönorna.

Vispa ihop olivolja med hackade grönsaker, vinäger, tomatpuré och den mindre mängden chili och salt.

Vänd försiktigt ner bönorna och smaka av om du vill ha mer hetta, syra eller sälta.

Förvara i kyl, salladen håller sig bra i upp till en vecka.

Det här receptet skapade jag häromåret till Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Den är för närvarande slutsåld, men du hittar fler recept på goda bönröror och ajvar i min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Zucchinisallad med örter och bönor från Gröna, sköna tillbehör
Foto Birgitta Höglund

Piccata på fisk med en smakrik tomatsås

Ostpanerad fisk

Att dubbelpanera fisk eller kött med riven ost blir ett väldigt gott alternativ för oss som äter glutenfritt.

Det är bara att byta ut mjölet i paneringen mot psylliumhusk, så blir även kolhydratinnehållet minimerat.

Piccata Milanese är egentligen en schnitzel gjord på kalv, men den blir nästan ännu godare med fisk, tycker jag.

Det frasiga, smakrika höljet gör sig väldigt bra ihop med en saftig fiskbit.

Jag doppar fisken i uppvispad äggvita istället för i helt ägg, då blir det mindre av omelettsmak på anrättningen, osten får spela huvudrollen.

En rätt stor sik fanns i min frys, en fisk som passar mycket bra till den här rätten.

Men det går lika bra att använda filéer av spätta, torsk, öring, gös, abborre eller någon annan god fisk.

Fiskpiccata med tomatsås 2 port

4 bitar fiskfilé à ca 75-100 gram

1 äggvita

2 dl riven parmesan eller annan lagrad ost.

2 tsk psylliumhusk

Salt och peppar

Vispa upp äggvitan lätt med en gaffel på en tallrik, den fäster bättre på fisken då.

Krydda fiskbitarna på båda sidor med salt och peppar.

Strö över husk, så det täcker båda sidor, enklast är om du har det i ett saltkar.

Doppa fisken i den uppvispade äggvitan, låt rinna av lite och doppa sen i riven ost.

Tryck till fisken ordentligt mot osten, så den fastnar överallt.

Lägg på ett fat och låt torka fast en stund. Gör under tiden tomatsåsen.

Tomatsås med vitlök

8 cocktailtomater

1 dl strimlad purjolök

2 vitlöksklyftor

25 g smör

½ dl kallpressad olivolja

½ dl rödvin

Salt

Chiliflingor

Dela tomaterna i fyra delar, skiva vitlöken tunt.

Bryn smöret lätt och häll i oljan, blanda ner purjolök, tomat och vitlök.

Skaka pannan så det blir lätt brynt runtom, häll sen på vin och krydda med salt och chili.

Har du inte vin så kan du smaksätta såsen med vinäger och blanda ner lagom mängd vatten istället.

Låt puttra bara i ett par minuter, så tomaterna inte kokar sönder helt.

Stek fiskpiccatan i rejält med brynt smör, några minuter på var sida.

Var lite försiktig när du vänder den, så osten inte lossnar.

Servera på en bädd av tomatsås, jag garnerade med lite räkor, purjolök, chiliflingor och bladpersilja.

Mängder av andra goda tillbehör hittar du i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

bild-85

Renskavspytt – Lättlagat DeLuxe 2

Fredagslyx

Idag fortsätter flitens lampa lysa över mitt kokboksskrivande, jag är nu klar med den långa och krokiga stig genom livet som beskriver min hälsoresa.

Här har jag för första gången sen jag började skriva om mat och hälsa berättat hela min historia, jag hoppas den kommer att inspirera många till ett friskare liv.

Kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv kommer ut till våren, du kan lägga in om förhandsbevakning här på Adlibris och Bokus, så kommer ett mail så fort den går att beställa.

Den kommer förstås att finnas även ute i den riktiga bokhandeln, om du som jag tycker bättre om att handla på en sån istället för på nätet.

Idag uppmärksammas shoppingens nya högtid stort, jag tog mig istället en helt White Friday och begav mig ut i min snöklädda skog tillsammans med Tomten.

Han har ju blivit mycket populär här på bloggen genom åren, så det får nog bli en liten Adventskalender med honom i huvudrollen även i år.

Nu när jag inte ägnar så mycket tid åt Facebook och Instagram, efter att min Smartphone gått vidare till de sälla Tele-markerna, så tycker jag att det är roligt att dela med mig lite mer härinne igen.

Bloggen är ju det som varit ryggraden i mitt skrivande nu i över 10 år, men det blir lätt att dras in i de övriga sociala medierna via mobiltelefonen, det är ju betydligt snabbare att lägga ut något den vägen på FB och IG.

Idag får du ytterligare ett tips på riktigt god snabbmat, här hittar du gårdagens juliga torsk.

Idag blev det en renskavspytt till lunch, på riktigt fin suovasrökt renskav som jag köpte av Jillie Ren & Vilt på Åre Höstmarknad.

Jag brynte renskaven i rejält med smör och rörde sen ner fint tärnad morot, finstrimlad purpurkål, hackad lök och vitlök.

Det fick fräsa med en stund och så rörde jag i lite benbuljong, balsamvinäger, timjan och svartpeppar.

Suovasskaven är salt, så det behövdes bara lite extra, men använder du vanlig renskav så får du salta mer.

Till sist hällde jag i gröna ärtor och så fick allt puttra en stund tills grönsakerna mjuknat.

Ren är magert kött, så jag åt en rejäl klick med smör från Kittelberget Gårdsmejeri till, också inköpt på Höstmarknaden i Åre, haft det i frysen nu när jag var utomlands.

Här hittar du ett mer specificerat recept på renskav från en resa till stugan i höstas.

Bjuder på några bilder från dagens långpromenad i skogen, så fint att äntligen få se solen igen, även om den knappt tar sig upp över trädtopparna.

Novembersol i Jämtland

Torsk med julfeeling – Lättlagat DeLuxe

Snabbmatsinspiration

Just nu är jag hemma i ett snöigt Östersund och skriver för fullt på min kommande kokbok, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Har sett till att ha bra råvaror hemma, så jag kan laga något snabbt och gott när jag känner att det är dags att ta en paus i skrivandet.

Jag fungerar nämligen så att det kan gå långa perioder utan att jag skriver en rad, sen kommer allt på en gång…

Idag blev det torskfilé med rosépepparkryddat purpurkålsfräs till middag, (fint ska det vara) inspirerat av Ingrid Münch på Allt Gott.se.

Hon hade gjort en torskrygg med brynt smör och rosépeppar, så nu fick den favoritkryddan ge smak till min juliga purpurkål.

Jag brynte rejält med smör och la ner två nävar finstrimlad purpurkål (det går lika bra med grönkål) och lät den steka mjuk en stund.

Tillsatte lite finstrimlad lök, vitlök, varmrökt sidfläsk och kalamataoliver, på med lite osötad ketchup och en skvätt vitt vin.

Salt, generöst med rosépeppar och lite torkad citrontimjan från sommarens balkongodling åkte ner på slutet.

Medan det kokade ihop stekte jag torsken ett par minuter så den fick lite färg.

Så enkelt gör man en festmåltid en torsdagskväll i december hemma hos mig.

Nu tillbaka till författandet, det är en hel del som ska komma på pränt när man gör en kokbok, skapar recept, fotograferar och skriver allting själv.

Förutom Ann Fernholms förord, hon har förstås helt fria händer att komma med några riktigt kloka ord, som vanligt ❤

Vill du stötta mitt skrivande så får du gärna köpa någon av mina tidigare kokböcker, de passar förstås även alldeles utmärkt som julklapp.

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Jag och mina kokböcker
Foto Jan Andersson LT

Festlig fiskgratäng LCHF

Festfisk med räkor
Foto Mikael Eriksson

Kokboksfisk

Idag bjuder jag på ett recept från en av mina kokböcker, Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Fiskgratäng var en av de mest populära lunchrätterna när jag jobbade som kock.

Då var det ofta mjölredning i såsen, men här får du en riktigt LCHF-anpassad gratäng.

Ja, den passar förstås alla andra som inte sätter några bokstäver framför sin mat också,

Jag brukar ofta kalla de Naturligt god mat att njuta av, det valde jag som bloggens signum när jag startade den för 10 år sen.

Och det har förstås hängt kvar, njutbarare mat än den som är gjord på rena råvaror och naturliga fetter finns inte.

Hoppas du tycker om fiskgratängen och vill du som tack köpa min och Annika Dahlqvists kokbok, ja då blir vi förstås glada.

Klicka på bilden så kommer du till kokboken på Bokus.

Festfisk 4 port

600 g torskfilé eller annan fisk

75 g rumsvarmt smör

3 äggulor

3 dl riven, lagrad ost t.ex grevé

3 dl grädde

½ dl mandelmjöl

ca 2 tsk salt

ca 1 tsk vitpeppar

200 g räkor med skal

Sätt ugnen på 200 grader. Skölj av fisken i kallt vatten, låt rinna av i durkslag och torka torr med hushållspapper.

Krydda med salt och peppar på båda sidor och lägg i en smord ugnsform.

Rör samman äggulor och smör och stryk det över fisken.

Strö över mandelmjöl jämnt fördelat över filéerna.

Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter så paneringen får lite färg, ta ut och sänk värmen till 175 grader.

Strö över den rivna osten och häll grädden runtom, ställ in formen i ytterligare 30 minuter, ta ut och garnera med skalade räkor.

Gott till är blomkål och en grönsallad på rucola, tomat, sparris, purjolök och citronolja.

Den här veckan är jag i stugan i Dalarna och provar fiske/bär-lyckan.

Vill du ha en god efterrätt till söndagsmiddagen så hittar du stekta äpplen med lingon här.

Rea på Diabeteskokboken för män

Hälsosam mat till reapris

Jag upptäckte just att Adlibris har ett otroligt lågt pris på Diabeteskokboken för män just nu, passa på att köpa den här för bara 69 kronor.

Kunskapsdelen är skriven av Lars-Erik Litsfeldt, med tips och råd för män som drabbats av diabetes eller för den som vill förebygga i tid.

Mina recept passar förstås för alla som vill njuta av god mat som håller blodsockret på en angenämt låg nivå.

3 såser från Diabeteskokboken
Foto Mikael Eriksson

Stekt torskrygg med pepparrotssmör från Diabeteskokboken för män
Foto Mikael Eriksson

 

Torsk med pepparrot och skirat smör

Njutmat

Tänk att något så enkelt som kokt/pocherad torsk med skirat smör och pepparrot kan bli så fascinerande smakmässigt.

När jag jobbade på Seglarrestaurangen i Sandhamn, hade vi alltid den här rätten på menyn.

Det blev ofta min middag i en silverskål, på stående fot i Kallskänken, då med potatis, nu med lite kokta morötter.

Rena råvaror med mycket egen smak slår det mesta, smöret till blir en suverän smakförhöjare och mättar väldigt bra.

Samtidigt hjälper smöret de fettlösliga vitaminerna i morötterna att komma fram, utan smör får vi alltså i oss mindre av vitaminerna i maten.

Till vardags äter jag oftast numer bara en kött- eller fiskbit med smör och lite varma grönsaker till, lätt kryddat med bara salt och peppar.

Smaksinnet utvecklas ordentligt när man drar ner på kolhydraterna, en av många fördelar.

Kokt torsk med pepparrotssmör 2 port

400 g torskrygg

Vatten

Lite Citronsaft

Havssalt

50 gr Smör

1 msk finriven Pepparrot

½ Morot

Färsk Dill

Salta torskfilén på båda sidor, låt ligga en halvtimme så fisken drar åt sig av saltet.

Lägg fiskbitarna i en vid kastrull eller stekpanna.

Fyll på med vatten så det kommer upp på halva fiskbiten och pressa i lite citron i vattnet.

Lägg på lock och ge den ett hastigt uppkok.

När vattnet just kokat upp, dra kastrullen från värmen.

Låt dra ett par minuter, vänd försiktigt torsken med en stekspade.

Lägg på locket och låt fisken bli färdig, det tar ett par minuter till.

Känn efter att den känns fast.

Under tiden skirar du smöret tillsammans med pepparroten och kokar tunt skivad morot till.

Servera fisken med morötterna, en dillkvist och det skirade smöret över.

Fler av mina favoriter i vår traditionella mat hittar du här i Gammaldags husmanskost på nytt sätt, skriven med LCHF-rörelsens grundare Annika Dahlqvist.

10 år med LCHF och tips på hur vi äter idag

Fläskkarré med pepparsås, brynta champinjoner och picklad paprika
Foto Mikael Eriksson

10-årsjubileum

Förra helgen dök det upp ett Facebookminne som berättade att det var på dagen 10 år sen jag lyssnade på ett föredrag av Annika Dahlqvist om hennes kostmodell LCHF.

Ett föredrag som kom att förändra mitt liv totalt, det här har varit de 10 bästa åren i mitt liv, tänk så glad och tacksam jag är att jag gick och lyssnade på henne den dagen.

Jag ska inte skriva så mycket om vad som hänt under de här åren eftersom så gott som allt finns beskrivet i det här inlägget från förra året.

Men jag tänkte dela med mig av hur en matdag sett ut hos mig och Lennart nu i vinter.

Ostfyllda viltfärsbiffar med ragu på bladspenat
Foto Mikael Eriksson

Vi har ju båda mått bättre och bättre med åren med hjälp av naturligt god mat att njuta av.

Trots att Lennart, som fyller 76 år på tisdag, drabbats av både två cancerdiagnoser, epilepsi och en liten stroke de senaste 15 åren, så är han idag piggare och friskare än när vi möttes 2003.

Detsamma gäller mig, jag hade väl aldrig trott att jag skulle må bättre nu när jag närmar mig 60 än när jag var 30.

Stekt torskrygg med brynt pepparrotssmör och broccolimos med parmesan
Foto Mikael Eriksson

Lennart har kämpat länge med sin övervikt, som så många äldre herrar så har magen varit lite svår att bli av med.

Mest på grund av att han har svårt att hålla sig ifrån socker, så vikten har pendlat upp och ner ett antal gånger under våra år tillsammans.

Han är nykter alkoholist sen 27 år, då är det väldigt vanligt att man istället tar till sockret när man slutar dricka helt.

Det är samma problem åt andra hållet, de som kämpar med sockerberoende får vara försiktiga så de inte byter det dagliga sockret mot några vinglas, det är samma belöningscentra som påverkas i hjärnan.

Nu invänder kanske en del att vikten inte är det viktigaste i livet, men för att man ska kunna bibehålla en bra hälsa på ålderns höst så är det faktiskt viktigt att man inte blir alltför tung.

Nu i vinter verkar det som om vi hittat koden till en hälsosammare vikt, Lennart har tappat 12 kilo på 4 månader.

Av bara farten har även jag gått ner, här är det över 5 kilo som smält bort.

Vad har vi då gjort som varit skillnad mot hur vi ätit tidigare, kanske du undrar?

Vi har infört fasta rutiner, både vad gäller maten och motionen.

Det har hjälpt både mig och Lennart att inte falla för sug efter mellanmål, kvällsfika eller annat extra, som det kunde bli lite nu och då förut.

Nötfrukost
Foto Mikael Eriksson

Vi äter vår nötfrukost till kaffet klockan 06 på morgonen, vi är båda väldigt morgonpigga.

Nötter och smör är en mycket njutbar frukost som vi hållit oss till så gott som varje dag i många år.

Senare på morgonen har vi tillsammans gjort mitt gymnastikprogram, som jag fick av en sjukgymnast och en yogainstruktör efter min steloperation av ryggen.

Den håller våra leder och muskler i riktigt bra form, det märks direkt om man hoppar över det några dagar.

Efter det har vi promenerat några timmar på varsitt håll, för att sen träffas hemma för lunch klockan 12.

Under några år har vi brukat äta lite extrafrukost i form av t ex äggröra med kalkon eller en kall tallrik med bönsallad, kokt ägg, lite kallskuret eller ost innan promenaden, men nu har vi helt hoppat över den, utan problem.

Nötfrukosten mättar så otroligt bra, orken räcker och hungern kommer inte förrän lagom till lunch nu när vi vant oss av med mellanmålet.

Ugnsstekt sidfläsk med purjolökssås Foto Mikael Eriksson

Till lunch äter vi oftast nån form av kött, varierar mellan lamm, fågel, nöt, fläsk eller vilt.

Det blir ca 200 gram kött med ett varmt grönsakstillbehör och smör till, ibland lägger jag till ett stekt ägg, majonnäs eller någon annan fet sås.

Lennart äter lite mer smör än jag och tar ofta två ägg när jag tar ett, men annars äter vi väldigt lika.

Äggsmör
Foto Mikael Eriksson

Äter jag tillsammans med andra så får jag ofta kommentarer i stil med; Hur kan du äta så mycket smör??

Smöret är det som håller mig mätt när jag inte äter så mycket kolhydrater och därmed minskar det också sug efter mellanmål.

Det är det som gjort att vikten nu hamnat på samma nivå som när jag var i 30-årsåldern och var väldigt aktiv både i mitt kockjobb och tränade mycket på gym.

Så prova med att lägga till extra smör till måltiderna, du som kämpar med vikten trots att du tycker att du gör alla rätt med maten.

Jag äter minst 100 g smör om dagen, men dricker det inte i fetkaffe utan som tillbehör till frukost, lunch och middag.

Jag märker att jag får mindre ork, mer värk och att hjärnan inte fungerar lika bra om jag drar ner på smöret, så det är rena medicinen för mig.

Måltidsdrycken är alltid vatten, ibland med en skvätt äppelcidervinäger eller pressad citron.

Frasig ostomelett med räkor
Foto Mikael Eriksson

Till middagen som vi äter klockan 18 blir det ofta 200 gram kyckling, kalkon, fisk, skaldjur eller ägg, även då med ett varmt, grönt tillbehör, ibland en sallad men inte så ofta nu på vintern.

Varma, smörstekta grönsaker, oftast med lite benbuljong som får puttra med, mättar betydligt bättre har vi båda märkt.

Benbuljong införde jag dagligen i vår mat för 3,5 år sen och har fortsatt med det sen dess, det har gjort underverk med våra leder.

Kycklingbuljong
Foto Mikael Eriksson

För 2 år sen började jag lägga till pro- och prebiotika i form av surkål och bönor, kikärtor eller linser till maten varje dag, du kan läsa mer om det här.

Nu är probiotikan det viktigaste, vi äter nån form av mjölksyrat varje dag, baljväxter då och då men inte till varje mål längre som i början, växlar mellan olika källor av prebiotika.

Pre- och probiotika och var man hittar det kan du läsa mer om i min senaste bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som jag gjorde tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson som driver sidan Smarta Diabetiker.

Grädde och ost drog jag ner på för 5 år sen, när jag startade min Paleoblogg, på grund av att jag fick lite besvär med magen av den stora grädd/ostkonsumtionen under mina första LCHF-år.

Med åren har tarmfloran stabiliserat sig med hjälp av både buljongen och surkålen/bönorna, så nu fungerar det bra att äta lite av mjölkprodukter ibland, jag sparar det till festligare tillfällen.

Meatza – Köttfärspizza Foto Mikael Eriksson

Att magen och tarmen nu mår bättre än förr har säkert hjälpt oss mycket med att lägga av med allt det söta, så det blir inga nya LCHF-efterrätter gjorda hemma hos oss.

Sött smakar helt enkelt inte alls gott numer, åtminstone för mig, Lennart har nog en bit kvar till det, men han undviker nu allt med socker för hälsans skull.

Under åren med Paleo blev det en del frukt i maten, men eftersom det triggar sötsuget så har vi gått över till att få vitaminer, mineraler och annat nyttigt från grönsaker istället.

När vi var i Turkiet i vinter blev det mycket paprika, aubergine och tomat, men här hemma är ju de ekologiska så otroligt dyra, så då är det bättre på alla sätt med lokalodlade vintergrönsaker.

Det blir mest olika former av kål, lök, morötter och fryst spenat och ärter nu på vintern, det är både miljösmart och plånboksvänligt istället för att köpa importerade grönsaker.

Kålpudding med sky på lingon och smör
Foto Mikael Eriksson

De här matrutinerna, 06, 12 och 18 är väldigt enkla att följa och i och med att vi äter rejäla portioner så finns det inget utrymme eller sug efter mellanmål eller kvällssnacks längre.

Det här gör att vi får en nattfasta på 12 timmar, som är mycket bra för att kroppen ska hinna med allt reparationsarbete under natten utan att bli störd av en nattmacka.

En del mår ju bra även på 14 eller 16 timmars nattfasta, men det här fungerar bäst för oss.

Så, det var lite grann om hur livet ser ut med vår LCHF idag, kanske kommer jag att utveckla det på lite nya spår framöver, men just nu känns det här riktigt bra.

Jag låter Mikael Erikssons vackra bilder på mina maträtter från Diabeteskokboken för män illustrera det här inlägget.

Jag gjorde den för 2 år sen tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, vi tyckte det behövdes en bok riktad till män i dessa tider när de flesta hälsoböcker är skrivna av kvinnor, för kvinnor, med deras speciella hälsoproblem.

Många har undrat om recepten passar även för kvinnor och icke-diabetiker, och ja, eftersom det är mina recept och ingen av oss har diabetes, så vet jag att det fungerar alldeles utmärkt.

Här kan du läsa en artikel från Diabetes Wellness om Lars-Erik och hans sätt att behandla sin Typ 2 Diabetes med hjälp av maten.

Recepten i Diabeteskokboken är det som mest liknar den typ av mat jag och Lennart äter, så vill du också prova på det här upplägget så ta en titt eller två i den.

Vill du träffa mig och ta del av min historia och det träningsprogram som hjälpt mig att komma tillbaka till en mycket bättre hälsa?

Då kan du följa med på de hälsoresor jag arrangerar tillsammans med kostrådgivaren Therese Renåker, läs mer här på Harmoniresor.se.

Ugnsbakade kycklingklubbor med currysås och blomkålsris
Foto Mikael Eriksson

Pannbiff med stekt lök à la LCHF

Husmanskostfavorit

Pannbiff med lök räknas som en av favoriterna bland husmanskosten för många svenskar, så även hos mig.

De flesta äter den med tillbehör av stekt potatis, idag får du goda alternativ med betydligt färre kolhydrater.

På bilden nedan ser du en annan serveringsvariant av pannbiff med lök som jag tycker mycket om att ta med på utflykt.

En pannbiffsmörgås eller varm klämmacka smakar väldigt gott ute i det fria, här hittar du mitt glutenfria formbröd och tips på olika pålägg och fyllningar.

Det kolhydratsnåla men proteinrika brödet i länken är väldigt gott även till smörgåstårta på LCHF-vis.

Fler husmanskosttips à la lågkolhydratkost finns i  E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt- recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo.

Jag skrev den kokboken tillsammans med Annika Dahlqvist, LCHF-rörelsens grundare.

Fler recept både med smaker från förr och i modernare tappning hittar du i Stora diabeteskokboken: recept och råd för stabilt blodsocker

Den boken är skriven med Lars-Erik Litsfeldt, en pionjär i lågkolhydratvärlden som ligger bakom många uppskattade böcker för diabetiker och alla oss andra som vill läsa lättfattligt om kost och hälsa.

Pannbiff med lök 2 port

300 g köttfärs från nöt, lamm, vilt eller blandfärs

1 ägg

½ dl hemgjord majonnäs eller grädde

2 msk mjukstekt, kallnad lök

Salt och peppar efter smak

25 g smör

1 stor, skivad lök

Stekt pumpa

300 g tärnad pumpa

25 g smör

1 msk finhackad rosmarin eller persilja

Salt och peppar

Blanda färsen med ägg och majonnäs eller grädde. Rör ner kryddor och lök.

Blanda väl, låt smeten stå och svälla en stund.

Stek under tiden pumpan i brynt smör. Krydda med salt, peppar och rosmarin.

Vänd bitarna då och då, låt steka mjuka i minst 20 minuter på svag värme.

Ta upp pumpan, håll varmt på ett fat under lock.

Stek den skivade löken mjuk i smör, utan att få alltför mycket färg.

Stek även en liten provbiff för att smaka av att du fått tillräckligt med salt och peppar.

Forma färsen till biffar och stek i smör, jag brukar krydda lite extra med salt och peppar.

Servera pannbiffarna med löken över och gärna lite extra skivat smör på sidan om med stekt pumpa, paprika eller tomat och persilja som tillbehör.

Vill du inte ha pumpa till biffarna så smakar det väldigt gott att steka blomkål eller broccoli på samma vis.

Pumpa på marknad i Alanya

Här följer några av Mikael Erikssons bilder från kokböckerna jag tipsade om i inledningen, de första tre är från Gammaldags husmanskost och de övriga från Stora diabeteskokboken.

Min blodpudding nedan har blivit mycket populär bland kokboksköpare som äter glutenfri LCHF och Paleo, många har hört av sig och varit så tacksamma att de hittat till mitt recept.

Ett både glutenfritt och sockerfritt alternativ till butikernas blodpudding som förvisso är väldigt billig, men inte i närheten lika näringsrik och god som den här.

Den påminner om den min mamma brukade göra, ett mycket gott smakminne från barndomen.

blodpudding_lv0c9675

Glutenfri och sockerfri blodpudding från Gammaldags husmanskost

Oxsvans Stifado

Dillkött

Kålpudding från Stora diabeteskokboken

Torskrygg med pepparrotssmör

Ugnsbakad kycklingklubba med currysås

Torskrygg med brynt pepparrotssmör och broccolimos med parmesan

Stekt torskrygg med brynt pepparrotssmör
Foto Mikael Eriksson

Fiskfavorit

Torsk med skirat smör och pepparrot har alltid varit en av mina personliga favoriträtter.

När jag jobbade på Seglarrestaurangen på Sandhamn i början på 90-talet blev det ofta min lunch, intagen på stående fot ur en liten potatiskarott av silver.

Njutbar mat som gav gott om energi till det tuffa köksjobbet.

När jag blev tillfrågad av författaren Lars-Erik Litsfeldt om vi skulle skriva en bok om mat som är bra för diabetiker (och alla andra), ja då ville jag förstås ha med så många som möjligt av  mina egna favoritrecept.

Stekt torskrygg med brynt pepparrotssmör och broccolimos 2 port

2 bitar torskrygg à ca 200 g

Saft från 1 citron

Salt och peppar

2 msk smör till stekning

Broccolimos:

1 liter broccolibuketter

2 dl grädde

1 dl riven parmesan

Salt och peppar

Brynt pepparrotssmör:

150 g smör

2-3 msk riven pepparrot

Lite salt

Lägg smöret i en kastrull, låt det brynas försiktigt men passa så det inte blir bränt.

Det ska bli en gyllenbrun färg i botten och dofta knäck.

Dra kastrullen från plattan och rör ner den rivna pepparroten, smaka av med lite salt.

Håll varmt på sidan av spisen medan du lagar till fisk och mos.

Skölj fisken och torka med hushållspapper.

Lägg på en tallrik och pressa citron över, krydda runtom med salt och peppar.

Låt ligga en stund så drar fisken åt sig smakerna.

Koka upp 1 liter vatten med 1 msk salt, häll i broccolin och koka den mjuk i ca 5 minuter.

Häll broccolin i ett durkslag och låt vattnet rinna av väl.

Bryn smöret i en stekpanna och stek fisken i 2 minuter på hög värme, vänd och bryn andra sidan i ½ minut.

Dra pannan från värmen och låt eftersteka ett par minuter.

Medan fisken står och värmeutjämnas så häller du tillbaka broccolin i kastrullen och tillsätter grädden.

Koka upp och mosa med potatisstöt.

Rör ner parmesanen och krydda lätt med salt och peppar, smaka av så det blir lagom sälta.

Servera torsken med moset och skeda det brynta smöret över.

Vill du ha lite färg på tallriken så garnera med lite tärnad, röd paprika runtom.

Istället för grädde och parmesan i moset så kan du mosa det tillsammans med det brynta smöret.

Tillsätt gärna en näve kräftstjärtar, det är riktigt läckert ihop med det lena moset.

Variera gärna broccolin med blomkål, det blir minst lika gott.

Vill du veta mer om min och Lars-Eriks bok så hittar du här Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Här nedan ser du Mikael Erikssons bild på min populära kålpudding från koken.

Kålpudding med lingonsky
Foto Mikael Eriksson