Topp 10 på bloggen 2017

Populära recept

Stort tack med en enkel ros för att du tycker om mina recept och sprider dem vidare så fler får ta del av naturligt god mat att njuta av.

Idag får du en sammanställning med länkar till mina mest lästa inlägg under året.

2018 blir ett spännande år, det händer mycket kring mina nyutgivna kokböcker nu.

Länkar till dem hittar du under topplistan som följer här, klicka på rubrikerna eller bilderna så kommer du till recepten.

Så steker Du en perfekt Tournedos

Om boken ”Låt bönor förändra ditt liv” och recept på bönsallad

Långsamstekt Kyckling i ugn med Örter och Vitlök

Rimmad Fläsklägg i ugn med Timjan

Långkokt kycklingbuljong – Naturlig bot mot värk och stelhet

Hamburgare och hamburgerbröd à la LCHF och Paleo

Grillade revbensspjäll och 20 tips på tillbehör till grillat

Mina klimakteriebesvär har blivit bättre med hjälp av bönor

Medverkan i Radio Krokom/Åredalen, med prat om LCHF och Fröknäckebröd

Ugnsbakad torsk med äggsås

Här nere ser du mina nya kokböcker, länkarna går till Bokus men de finns även på Adibris.

Gammaldags husmanskost är ett nytryck av slutsålda LCHF för seniorer med tillägg av många recept från Långkok för LCHF och Paleo.

Snabbmat i juletid

Allt i ett-panna

Idag ska du få några riktigt goda tips på vad som kan förekomma hemma hos en kock/kokboksförfattare när det är lite fullt upp i livet.

Jag är hemma i Östersund den här veckan och vill träffa så många som möjligt av mina nära och kära, samtidigt som jag har en hel del eftersläpande datorjobb att ta hand om.

Här en rolig sak jag hittade på Facebook nyss, där Ann Fernholm gör reklam med en liten knorr för Diabeteskokboken.

JULKLAPPSTIPS. Nu är den här! Diabeteskokboken för alla män som (liksom Leif GW:s hjälte Lars Martin Johansson) hellre äter en korv med surkål än en grönsallad med räkor…

Idag blev det dessutom ett långt och trevligt samtal med reportern Maria Coull som intervjuade mig för en artikel i Året Runt om min kommande bönkokbok.

Så här blir det inga större utsvävningar när jag ställer mig vid spisen, även bilden på äggröran blev lite suddig i hastigheten och vintermörkret.

På bilden längst upp i inlägget ser du det mellanmål jag brukar ta innan jag ska iväg på nåt möte.

En kopp kaffe med två matskedar bönsallad blandad med lite mjölksyrade grönsaker, ett kokt ägg och lite smör.

Det håller mig mätt och energifylld väldigt länge.

Snabb äggröra 1 port

2 champinjoner i bitar

2 msk tärnad paprika

2 msk strimlad purjo

2 msk tärnad Forbondekorv

2 msk bönsallad

1 msk pesto

1-2 ägg

1 msk smör till stekning

Salt och peppar

Att strö över:

25 g smulad fetaost

1 tsk oregano

Bryn smöret lätt och häll i det tärnade och strimlade.

Stek ett par minuter, krydda med lite salt och peppar.

Rör ner ägget, ta pannan från värmen och rör ner bönorna.

Strö över ost och oregano, låt äggröran stanna nån minut.

Låt glida över på en tallrik, ät, njut och må gott en stund.

Tomten har gett sig ut på äventyr i storskogen idag, han tycker det är trist att jag mest sitter vid datorn.

Ska klä på mig och gå ut en stund jag med i snöandet, ser rätt härligt ut.


Tonfisksallad och boksläpp på gång

Tonfisksallad, bilden kommer ur den amerikanska utgåvan…

Kokboksutgivning

Nu är det äntligen dags för utgivning av ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”.

Om en vecka är den färdig hos tryckeriet, så du har fortfarande chans att beställa den direkt från Lumio förlag till det låga förhandspriset, 179 kr + frakt.

På Adlibris kostar den 258 kr och på Bokus kan du beställa den för 246 kr.

Idag får du ett av recepten från boken, som är ett nytryck av LCHF för seniorer, som jag skrev tillsammans med Annika Dahlqvist.

Boken innehåller också en hel del recept på just gammaldags husmanskost från min slutsålda kokbok ”Långkok för LCHF och Paleo”.

I kokboken hittar du också ett mycket intressant förord av Ann Fernholm, om fettets betydelse i vår mat.

Alla recept är glutenfria och så långt det går anpassade även till alla som äter mjölkfritt.

Idag får du ett somrigt recept från boken och några bilder efteråt på rätter som finns med.

En burk tonfisk i vatten kan bli en riktigt läcker smårätt, blandad med keso, majonnäs och färska örter stiger smakerna till helt andra dimensioner.

Jag använder bara tonfisk som ligger i vatten, eftersom oljan i burkarna ofta brukar vara av dålig kvalitet.

När du delar avokadon så låt kärnan sitta kvar i delen som eventuellt ska sparas, då håller den sig bättre och blir inte missfärgad.

Kesoröra med tonfisk 1-2 port

1 liten burk tonfiskfilé i vatten

1 dl keso

½ dl majonnäs

1 msk hackad persilja

1 msk hackad timjan

1 msk hackad purjolök

1 tsk pressad citron

Salt och peppar

Låt tonfisken rinna av väl i en sil.

Rör ihop keso med majonnäs och citronsaft.

Blanda ner de hackade örterna och smaka av med salt och peppar.

Finfördela tonfisken och vänd försiktigt ner i kesoröran.

Lägg upp på en avokadohalva, garnera med rädisa, citron och sallad.

Blir det tonfiskröra över så håller den sig fint några dagar i kylskåp.

Torsk med äggsås från LCHF för seniorer
Foto Mikael Eriksson

Fläsklägg med rotmos och kokt kyckling med currysås…

Kalla såser…

Fotograf Micke in action på min balkong…

Mandelvåfflor Foto Mikael Eriksson

Kycklingpaj
Foto Mikael Eriksson

Kålsoppa
Foto Mikael Eriksson

Kalvsylta med rödkålssallad Foto Mikael Eriksson

Under kokboksskrivandet…

Baconlindad renfärslimpa
Foto Mikael Eriksson

Hemlagad blodpudding utan gluten, mjölk och socker Foto Mikael Eriksson

Oxsvans Stifado
Foto Mikael Eriksson


Entrecôte med gratinerad svamp och vitlökssmör

Fredagsmiddagstips

Det händer inte så ofta att jag köper nötkött, men ibland är det väldigt gott med en riktigt fin entrecôte.

Det är inte så lätt att hitta nötkött av bra kvalitet, jag blev väldigt bortskämd under mina år som köksmästare på några olika restauranger i Jämtland.

Då köpte jag bara hem de finast tänkbara biffarna, entrecôterna och filéerna.

Restauranger går ofta före när det gäller de bättre styckdetaljerna, så det som hamnar i butikerna håller sällan samma höga kvalitet.

Titta efter bitar som har rejäl fettmarmorering, då blir de riktigt möra att steka eller grilla.

Här har jag gjort ett vitlökssmör och en svampgratäng till, de smakerna passar mycket bra till det goda köttet.

Vill du hellre göra bearnaisesås så hittar du mitt recept här.

Getostgratinerad svamp 2 port

250 g svamp, jag hade ostronskivling

1 röd paprika

1 grön paprika

1 liten, gul lök

2 vitlöksklyftor

Saften från ½ citron

1 tsk timjan

Salt och peppar

50 g smör

50 g getost

Skär svampen i bitar,  hacka löken fint och strimla paprikan.

Bryn svamp och grönsaker i smöret tills de fått lite färg.

Häll på citronsaft och timjan, krydda med salt och peppar.

Låt citronsaften koka in i svampen, det ger extra god smak.

Häll upp svampen i en gratängform och lägg på en skiva getost.

Gratinera på 225º i 10 minuter.

Vitlökssmör 2 port

100 g rumstempererat smör

2 msk finhackad persilja

1-2 finhackade vitlöksklyftor

1 tsk pressad citron

Salt, jag hade ett svart lavasalt

Rör smöret väl med vitlök, persilja och citron.

Smaka av med salt, jag tycker det är gott med rejäl sälta i kryddsmör.

Stek entrecôten på hög värme i smör, max 1 minut på var sida, beroende på tjocklek.

Dra från värmen och låt köttet bli genomvarmt en liten stund i pannan, så bevarar du saftigheten.

Vill du ha köttet mer välstekt, stek det nån minut till.

Lavasalt

Kokboksreklam

Tycker du om mina recept, så blir jag väldigt glad om du stöttar mitt skrivande härinne genom att köpa någon av mina kokböcker.

Mikael Erikssons bilder nedanför länkarna kommer från min senaste, Stora diabeteskokboken, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör som E-kokbok

Låt bönor förändra ditt liv – E-kokboken

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- E-kokbok

Kålpudding med lingonsky
Ostfyllda viltfärsbiffar med ragu på bladspenat
Ugnsbakade kycklingklubbor med currysås
Stekt torskrygg med pepparrotssmör
Bråda dagar med snabbmat

Stekt torsk med brynt smör, vit sparris och stekta morötter med ramslök…

Hälsosam snabbmat

Den senaste veckan har det varit rätt fullt upp i mitt liv, om man jämför med hur det brukar vara.

Eftersom vi varit i Alanya mest hela vintern, så blir det en del roliga uppdrag som samlas på en gång när vi kommit hem.

För några år sen, innan jag blev så mycket bättre tack vare min kostförändring, hade en sån här vecka varit omöjlig att orka.

Jag märker en stor skillnad i både min värk och ork nu det senaste året, tack vare att jag dricker eller lagar mat med benbuljong så gott som varje dag.

Nu sen Scandinavian Organics tyvärr gått i konkurs så har jag hittat ett mycket bra buljongalternativ.

Hellbergs i Hötorgshallen säljer en mycket god viltbuljong, som jag späder med vatten, kryddar med lite örtsalt och lägger i en klick smör när jag vill ha ett snabbt och näringsrikt mellanmål.

Jag har lärt mig att jag behöver äta rejält med lagad mat för att orka med när det är mycket att göra, även om det så bara är att jobba med datorn.

Det här med fasta eller neddragning av kalorier, typ 5:2 och liknande, passar mig inte alls.

När man som jag har fibromyalgi tror jag det är väldigt viktigt att inte stressa kroppen med lågt matintag, typ svältbantning.

Så till skillnad mot många andra så drar jag inte ner på maten för att må bättre, utan jag ökar intaget istället.

Minst tre mål mat per dag blir det för att jag ska orka.

Har förstärkt nötfrukosten med ett kokt ägg, getost och lite olika köttpålägg den senaste tiden.

Nötfrukost med kaffe…

Att äta mer mat har gjort att jag även blivit lite slankare och starkare i vinter, en trevlig biverkan.

På bilderna i det här inlägget ser du några rätter jag lagat senaste veckan, varvat med några andra snabba mattips.

Klicka på bilderna så kommer du till liknande recept.

Det blir ofta fisk, skaldjur, ägg, getost, älgfärs, ekokyckling eller en köttig korv som hamnar på tallriken här hemma.

Oftast med smörstekta grönsaker till, antingen grovriven morot, rödbetor, vitkål eller frysta wokgrönsaker om jag har riktigt bråttom.

Skaldjursgratäng med ägg och getost…

När jag var på hälsodagen i Lindesberg med Ann Fernholm fick jag en fin present av en av deltagarna.

En stor påse med ramslök som hon plockat på Gotland, verkligen trevligt att få.

Den har hamnat i maten många gånger under veckan, den ger en svag och mycket angenäm vitlökssmak till rätten.

Tycker du om mina recept och tankar kring hälsosam mat?

Då tycker jag du ska förhandsbeställa min kommande kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Där får du ta del av många av mina favoriter från de slutsålda storsäljarna LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.

Förordet är skrivet av Annika Dahlqvist och efterordet av Ann Fernholm, två kvinnor med oerhört stora kunskaper om lågkolhydratkost.

Sparrisomelett med ramslök och mortadella…

Torskrygg med smörkokta ärter och morötter…

Rullströmming med majonnäs, ramslök och chilisås...

Rullströmming med majonnäs, ramslök och chilisås…

Spröda frökex med älgchips…

Bottenlös paj med älgfärs…

Kokt kyckling i Wonderbag…


Bråda dagar med snabbmat

Stekt torsk med brynt smör, vit sparris och stekta morötter med ramslök…

Hälsosam snabbmat

Den senaste veckan har det varit rätt fullt upp i mitt liv, om man jämför med hur det brukar vara.

Eftersom vi varit i Alanya mest hela vintern, så blir det en del roliga uppdrag som samlas på en gång när vi kommit hem.

För några år sen, innan jag blev så mycket bättre tack vare min kostförändring, hade en sån här vecka varit omöjlig att orka.

Jag märker en stor skillnad i både min värk och ork nu det senaste året, tack vare att jag dricker eller lagar mat med benbuljong så gott som varje dag.

Nu sen Scandinavian Organics tyvärr gått i konkurs så har jag hittat ett mycket bra buljongalternativ.

Hellbergs i Hötorgshallen säljer en mycket god viltbuljong, som jag späder med vatten, kryddar med lite örtsalt och lägger i en klick smör när jag vill ha ett snabbt och näringsrikt mellanmål.

Jag har lärt mig att jag behöver äta rejält med lagad mat för att orka med när det är mycket att göra, även om det så bara är att jobba med datorn.

Det här med fasta eller neddragning av kalorier, typ 5:2 och liknande, passar mig inte alls.

När man som jag har fibromyalgi tror jag det är väldigt viktigt att inte stressa kroppen med lågt matintag, typ svältbantning.

Så till skillnad mot många andra så drar jag inte ner på maten för att må bättre, utan jag ökar intaget istället.

Minst tre mål mat per dag blir det för att jag ska orka.

Har förstärkt nötfrukosten med ett kokt ägg, getost och lite olika köttpålägg den senaste tiden.

Nötfrukost med kaffe…

Att äta mer mat har gjort att jag även blivit lite slankare och starkare i vinter, en trevlig biverkan.

På bilderna i det här inlägget ser du några rätter jag lagat senaste veckan, varvat med några andra snabba mattips.

Klicka på bilderna så kommer du till liknande recept.

Det blir ofta fisk, skaldjur, ägg, getost, älgfärs, ekokyckling eller en köttig korv som hamnar på tallriken här hemma.

Oftast med smörstekta grönsaker till, antingen grovriven morot, rödbetor, vitkål eller frysta wokgrönsaker om jag har riktigt bråttom.

Skaldjursgratäng med ägg och getost…

När jag var på hälsodagen i Lindesberg med Ann Fernholm fick jag en fin present av en av deltagarna.

En stor påse med ramslök som hon plockat på Gotland, verkligen trevligt att få.

Den har hamnat i maten många gånger under veckan, den ger en svag och mycket angenäm vitlökssmak till rätten.

Tycker du om mina recept och tankar kring hälsosam mat?

Då tycker jag du ska förhandsbeställa min kommande kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Där får du ta del av många av mina favoriter från de slutsålda storsäljarna LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.

Förordet är skrivet av Annika Dahlqvist och efterordet av Ann Fernholm, två kvinnor med oerhört stora kunskaper om lågkolhydratkost.

Sparrisomelett med ramslök och mortadella…

Torskrygg med smörkokta ärter och morötter…

Rullströmming med majonnäs, ramslök och chilisås...

Rullströmming med majonnäs, ramslök och chilisås…

Spröda frökex med älgchips…

Bottenlös paj med älgfärs…

Kokt kyckling i Wonderbag…


Glutenfri, panerad fisk med syrlig tomatsalsa

Snabblagad fisk

Nu har våren kommit till Alanya med besked, sol, värme och grönska överallt.

Jag har haft en hel del jobb att ta tag i, så det har blivit rätt många timmar vid datorn, trots vädrets dragningskraft.

Jag har sån tur att jag har två väldigt trevliga ställen i närheten av vår hyrda lägenhet att sitta och jobba på.

Jag varvar mellan Mezza Gurme och Bergamot, båda har väldigt bra Wi-Fi, trevlig personal och miljö, gott te och kaffe och det viktigaste av allt för mig, sköna fåtöljer att sitta i.

Min rygg gör att jag inte kan sitta på en vanlig, hård stol vid ett bord och skriva, utan jag måste kunna sjunka ner i en mjuk fåtölj.

Så jag har det alltså riktigt bra, men hinner inte med att uppdatera bloggen så ofta som jag skulle önska.

Nya bokprojekt på gång, inte bara ett, utan flera och även lite planering inför mitt deltagande i föreläsningarna med Ann Fernholm och Therese Renåker tar sin lilla tid.

Här på Lev Hela Livet kan du läsa mer och köpa biljett till Anns föreläsning om Ett sötare blod i Lindesberg den 20 april.

Här på Kloka Råd kan du läsa mer och köpa biljett till Thereses föreläsning om Hormoner i maten på PriMaten i Uppsala den 26 april.

Så, det var lite reklam för kommande event, här kommer lite för Sanna Ehdins nya hemsida och blogg.

Sannas bok ”Den självläkande människan” var det första spåret till min egen stora livsstilsförändring.

Jag köpte den för 15 år sen och började sakta men säkert hitta tillbaka till ett friskare liv.

Så kom på någon av föreläsningarna och gör ett besök hos Sanna, kanske kan det förändra även ditt liv?

Stekt fisk med tomatsalsa 2 port

400 g vit fisk, t ex torsk, kolja eller kummel

1 dl sesamfrön, mandelmjöl, kokosmjöl eller

Smula av amaranth, teff och quinoa

1 uppvispat ägg

50 g smör till stekning

Salt

Tomatsalsa

100 g röda och gula cocktailtomater

1 stor, gul lök

2 vitlöksklyftor

1 pressad citron

50 g smör

Salt och chili

Börja med att salta fiskfiléerna och doppa dem i det uppvispade ägget.

Häll vald panering på en tallrik, låt ägget rinna av lite från fisken innan du doppar båda sidorna i paneringen.

Lägg fiskfiléerna på en tallrik en stund, så paneringen torkar fast.

Gör under tiden tomatsalsan:

Skär tomaten i halvor och löken i strimlor.

Bryn lök och vitlök en stund i smöret så det får lite färg.

Tillsätt tomaterna och låt dem fräsa med så de mjuknar.

Krydda med salt, chili och citronsaft, låt saften koka in någon minut i salsan.

Bryn smöret till fisken i en stekpanna som inte bränner fast, typ keramisk.

Låt det få gyllenbrun färg innan du lägger ner fisken.

Stek 3-4 minuter, vänd försiktigt och stek lika länge på andra sidan.

Servera med smörstekta, rivna morötter, tomatsalsan och en sallad med olivolja och citron.

Jag stekte även minimala Alanya-bananer till, men det kan du förstås hoppa över om du vill hålla nere på kolhydraterna.

Här får du en bild från en av de senaste dagarnas långpromenader, för jag måste ju få lite motion mellan varven också.

Vill du se fler av mina bilder så titta gärna in på @birgittahoglundsmat, den sidan är öppen för alla även om du inte har Instagram.


Festlig fiskgratäng och min Slow Cooking Bestseller i USA
Festfisk med räkor

Festfisk med räkor från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson

Festfisk

Idag får du ett av mina recept från Långkok för LCHF och Paleo, som ett litet avbrott i all julmaten.

Den här rätten är en av mina favoriter, den passar bra nu när jag kan fira att LCHF and Paleo Slow Cooking tagit mig upp i Best Seller-toppen på Amazon.

Otroligt häftig känsla, att som en liten författare från Sverige se sin egen kokbok på 1a plats på en Best Seller-lista i USA, som du säkert förstår?

Skärmdump från Amazon

Som en av mina följare på Facebook skrev, det är jag, Abba och Björn Skifs…

Nu vill jag på intet sätt jämföra mig själv med dessa storheter inom musiken, men visst är jag glad att mina recept fått en sån spridning runt världen.

Jag blev häromveckan kontaktad av min redaktör Lindsey Breuer-Barnes på Skyhorse Publishing i New York, att det skulle bli ett kanonpris på E-boken i jultid.

1.99 USD var det fantastiska priset, nästan gratis…

Jag skrev till mina Lowcarb-vänner runtom i världen och fick mycket hjälp med spridningen av länken.

Det gav resultat, jag hamnade alltså ända i topp på Top 100 inom kategorin Low Carb Cooking.

Mina kokböcker på engelska

Här kan du läsa vad Christine Cronau, stor LCHF-författare i Australien, skriver om min hälsoresa.

Här på The Low Carb Diabetic i England hittar du ett till av mina recept från kokboken.

Stort tack till dig som delat länken och köpt kokboken.

Hoppas att du också hjälper mig med att skriva en liten recension här på Amazon, det skulle betyda mycket för mig.

Nu över till receptet, hoppas du också kommer att tycka om min fiskgratäng.

Festfisk 4 port

600 g torskfilé eller annan fisk

75 g rumsvarmt smör

3 äggulor

3 dl riven, lagrad ost t.ex grevé

3 dl grädde

½ dl mandelmjöl

ca 2 tsk salt

ca 1 tsk vitpeppar

200 g räkor med skal

Sätt ugnen på 200 grader. Skölj av fisken i kallt vatten, låt rinna av i durkslag och torka torr med hushållspapper.

Krydda med salt och peppar på båda sidor och lägg i en smord ugnsform.

Rör samman äggulor och smör och stryk det över fisken.

Strö över mandelmjöl jämnt fördelat över filéerna.

Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter så paneringen får lite färg, ta ut och sänk värmen till 175 grader.

Strö över den rivna osten och häll grädden runtom, ställ in formen i ytterligare 30 minuter.

Garnera fisken med skalade räkor.

Gott till är blomkål och en grönsallad på rucola, tomat, sparris, purjolök och citronolja.

Om mina kokböckers väg till USA...

Om mina kokböckers väg till USA…


Glutenfria fiskpinnar

Frasig Fiskfilé

Bästa fiskpinnarna

De allra godaste fiskpinnar jag gjort är de här, panerade i sesamfrön och svartkummin, Nigella Sativa.

Fröna ger en härligt frasig yta och en lite vuxnare smak, pinnarna blir förstås även mer näringsrika.

De passar också bra att servera på en tapasbuffé, då räcker det här receptet till ca fyra portioner.

Frasiga fiskpinnar 2 port

300 g torsk eller annan vit fisk

2 äggvitor

2 dl sesamfrön

50 g smör

50 g kokosolja

2 msk pofiber eller fiberhusk

 2 msk svartkummin eller svarta sesamfrön

Salt och peppar

Skär fisken i tunna skivor, krydda lätt med salt och peppar på båda sidor.

Strö över pofiber eller fiberhusk, lättast går det om du fyller det i saltkar.

Vispa äggvitan skummig med en gaffel i en skål.

Blanda sesamfrön och svartkummin i en annan.

Doppa först fiskbitarna i äggvitan, använd gärna en tång.

Håll dem en stund ovanför skålen och låt rinna av.

Doppa dem sen i fröblandningen, se till så fröna täcker runtom.

Lägg fisken på en tallrik och ställ in i kylen en halvtimme, så sitter fröna fast bättre under stekningen.

Bryn smör och olja lätt i en stekpanna och stek fisken gyllenbrun i omgångar, ett par minuter på var sida, var försiktig så inte fröna bränns.

Lägg upp de färdigstekta fiskpinnarna och håll dem varma på ett fat i ugnen på 150º.

Servera dem gärna med ett blomkålsmos och Rhode Islandsås.

Kanarisk mojo från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Här kommer ett tips för dig som vill vara färdig med julklapparna i god tid i år.

Receptet på den goda paprikasåsen som jag har till fiskpinnarna när jag äter dem som tapas finns i Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Den hittar du här på Adlibris, Bokus eller beställ direkt från Lumio Förlag, där får du den både till ett lägre pris än hos de stora nätbokhandlarna och dessutom med fri frakt.

Sesampanerad torsk med gräddstuvad fänkål

Sesampanerad Torsk med Saffransstuvad Fänkål

Sesampanerad Torsk

2 bitar torskrygg à ca 150 g

1 ägg

½ dl sesamfrön

1 msk svartkummin

2 tsk fiberhusk

50 g smör

Saffransstuvad fänkål

1 fänkål

2 msk smör

1 kuvert saffran

2 msk vitt vin eller citronsaft

2 dl grädde/kokosgrädde

1 tsk buljongpulver

Salt och peppar

Strimla fänkålen riktigt fint och fräs lätt i smör, salta och peppra lätt.

Strö över buljong och saffranstrådar. Häll över vinet, som får koka in.

Tillsätt grädden, koka upp och låt puttra en stund tills det blivit en krämig stuvning.

Krydda torsken med salt, peppar och strö fiberhusk runt om.

Doppa sen i uppvispat ägg och sist i en skål med sesamfrön/svartkummin.

Se till så att fröna fastnar runt om, skaka av det överflödiga.

Låt ligga och torka lite innan stekningen, så blir stekytan finare.

Bryn smöret till fisken lätt, stek den ett par minuter på var sida.

Var försiktigt så det inte bränns. Dra från värmen och låt eftersteka en liten stund till.

Glutenfri Panerad Torsk med Fänkål och Saffran