Tacogratäng till fredagsmyset

Annorlunda tacogratäng

Idag är det helt säkert tacofredag hos väldigt många, det har blivit fredagsmysets favoriträtt.

Här har jag gjort en variant där alla goda tacosmaker samlats i en gratäng, som i det här fallet även är mjölkfri.

Att göra ett gratängtäcke utan ost och mjölkprodukter är inte så krångligt som man kanske tror.

Det blir väldigt gott att blanda en smakrik majonnäs som gratängtäcke istället, recept på min hemgjorda hittar du i länk längre ner i inlägget.

Tacogratäng LCHF

Köttfärsgratäng 4 port

500 g nötfärs

2 dl tärnad zucchini

1 dl tärnad svamp

1 dl tärnad grön paprika

1 dl tärnad tomat

1 finhackad gul lök

2 finhackade vitlöksklyftor

½ dl kokosolja

ca ½ dl hemgjord tacokrydda

2 msk tomatpuré

1 msk äppelcidervinäger

Salt

2 ägg att blanda i köttfärsröran

Bryn köttfärs, svamp och lök i en stekgryta, låt fräsa tills det fått lite färg.

Tillsätt de hackade grönsakerna och tomatpurén, låt steka med en stund, krydda med salt, tacokrydda och vinäger.

Låt köttfärssåsen koka ihop på svag värme, gärna så länge som en timme så blir den riktigt god.

Ta från värmen och låt svalna medan du rör ihop gratängtäcket.

Blanda ner äggen i den avsvalnade köttfärsröran.

Majonnästäcke

1½ dl av min lättfixade majonnäs

1 dl av min sockerfria chilisås/ketchup

½ dl hackad bladpersilja

1 msk paprikapulver

Chiliflingor efter smak

Salt

Rör samman alla ingredienser, smaka av så majonnäsen får den sälta och styrka du vill ha.

Häll upp köttfärsröran i en gratängform och bred på majonnästäcket.

Gratinera på 175º i 30 minuter. Servera med en grönsallad.

Tycker du om mina recept så hittar du fler glutenfria/mjölkfria men desto mer fyllda av goda smaker i kokböckerna Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker, Birgitta Höglunds bästa grilltips och Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Föredrar du att läsa dina böcker på dator eller platta så finns här E-böckerna Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

På bilden ser du min äggfria majonnäs och en gjord på ghee från Gröna, sköna tillbehör.

Lättfixad lax och gräddsås med paprika och dill

Snabbfixad lax

Idag får du ett snabbtips på en riktigt god och lättlagad gräddsås som passar väldigt bra till smörstekt fisk.

I det här inlägget från min bloggs barndom kan du läsa om hur du gör för att få till laxfjärilen.

Där finns också recept på en jämtländsk dillgräddsås och en liten chokladmousse om du vill förgylla middagen med en efterrätt.

Paprikagräddsås till Laxfjäril

Paprikagräddsås med dill 2 port

1 röd paprika

1 tomat

2 msk smör

2 dl grädde/kokosgrädde

1 dl finhackad dill

2 msk av min hemgjorda, sockerfria chilisås/ketchup

1 msk pressad citron

Salt och peppar

Skär paprika och tomat i små tärningar, fräs några minuter i smöret utan att få färg.

Krydda med salt, peppar, chilisås och citron.

Häll på grädden och koka upp, låt puttra på svag värme i 10 minuter.

Ta såskastrullen från spisen och rör till sist ner den hackade dillen.

Servera med den stekta fisken och kokt broccoli, blomkålsmos är också gott till.

Kokboksreklam

Vill du ta del av fler recept på god, lättlagad och näringsrik vardagsmat såväl som festmat så ta gärna en titt på någon av mina kokböcker.

De tre nedersta är slutsålda som inbundna böcker men finns att ladda ned till dator, platta eller telefon.

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker Skriven med Lars-Erik Litsfeldt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- E-bok Skriven med Annika Dahlqvist

Laxbakelse från Gammaldags husmanskost
Lättlagad och mjölkfri broccoligratäng

Grön gratäng

Broccoli är en riktigt god och mättande grönsak som passar bra till många rätter, inte minst för alla som vill dra ner på kolhydraterna nu efter semestern.

Jag brukar använda den till soppor, gratänger, i en wok, som broccolimos, i gröna smoothies eller matiga sallader, det är bara att låta fantasin flöda.

Broccoligratäng serverade jag ofta när jag jobbade som restaurangkock, den var mycket populär bland lunchgästerna.

Då ofta med rökt skinka i men den här har jag gjort helt vegetarisk.

Gratängen går att variera på en mängd sätt, den här nere är mjölkfri för alla som inte kan äta mjölkprodukter.

Broccoligratäng 2 port

4 dl lättkokt broccoli i små buketter

3 ägg

1½ dl av min lättfixade majonnäs

1 röd paprika

½ dl strimlad bladpersilja

ca ½-1 tsk chiliflingor

Salt

Vispa samman majonnäsen med äggen till en slät smet.

Krydda med persilja, chili och salt, vänd ner broccolibuketterna.

Skär paprikan i strimlor och rör ner, smaka av om du vill ha mer sälta eller hetta.

Häll smeten i en smord, ugnsfast form och grädda på 175º i ca 30 minuter.

Mer inspiration på smakrik vardagsmat hittar du i mina kokböcker, läs mer i länkarna här nedan.

I boken ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” berättar jag om hela min hälsoresa om du vill veta mer hur jag ätit mig till just ett friskare liv.

Även i ”Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker” får du ta del av många hälsotips, den boken har jag skrivit med populäre LCHF-författaren Lars-Erik Litsfeldt.

E-boken ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt” innehåller många lättlagade recept på vår traditionella husmanskost som jag gjort glutenfri och med färre kolhydrater än vad som är vanligt.

Det är en samlad nyutgåva av tidigare slutsålda LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo, som jag skrivit tillsammans med LCHF-rörelsens grundare Dr Annika Dahlqvist.

E-boken innehåller även ett förord om fettets betydelse i vår mat av författaren och vetenskapsjournalisten Ann Fernholm.

Det känns verkligen meningsfullt att kunna sprida mina kockkunskaper och 15 års egen erfarenhet av lågkolhydratkost vidare genom de här kokböckerna.

Rödkålsslaw med pepparrot och lingon från Gröna, sköna tillbehör
Fetaostpaj med grönkål och ugnstorkade tomater
Foto Naomi Sherman

Paj med säsongens grönsaker

Dagens recept är en smakrik och glutenfri paj som jag skapade till Diet Doctor, världens största sida om lågkolhydratkost.

Nu på sensommaren passar den fint till både kräftskivan och surströmmingsfesten eller som en vegetarisk middag.

Serverar du den till exempel till kräftorna så räcker den till ca 10 portioner.

Paj med, grönkål, fetaost och ugnstorkade tomater ca 4 port

Pajskal på mandelmjöl

50 g kylskåpskallt smör eller mjuk kokosolja

3 dl mandelmjöl

1 dl sesamfrön

1 ägg

1 msk psylliumhusk

1 krm salt

Skär smöret i små tärningar. Häll mandelmjöl, sesamfrön, husk och salt i en bunke.

Lägg ner smörtärningarna och knäck i ägget. Blanda samman degen en minut med elvisp, tills smöret har arbetats in.

Bred ut smeten med hjälp av en slickepott i en smord pajform med löstagbar kant.

För att få pajskalet riktigt jämnt, lägg plastfilm över formen och pressa med fingrarna ut degen över botten och upp mot kanten. Jämna till degkanten runtom med tummen.

Ställ in i formen i kylen att stelna i 30 minuter, så sjunker den inte ihop under gräddningen.

Ta bort plasten, nagga botten lätt med en gaffel och förgrädda pajskalet i 5 min på 200°.

Ugnstorkade tomater

½ kg cocktailtomater

2 tsk flingsalt

2 tsk torkad oregano eller timjan

2 deciliter kallpressad olivolja

2 msk äppelcidervinäger

Halvera tomaterna och lägg i en stor ugnsform med snittytan uppåt.

Strö flingsalt och oregano över och torka i mitten av ugnen på 75° i 6 timmar.

Lägg i burkar och täck de varma tomaterna med olja och vinäger.

Pajfyllning

1 liter strimlad grönkål

3 dl strimlad purjolök

150 g fetaost

3 ägg

3 dl grädde/kokosgrädde

2 dl grovhackade valnötter

Ca 1 tsk chiliflingor

Ca ½ tsk salt

1 dl ugnstorkade tomater till garnering

Förväll grönkålen och purjolöken i lättsaltat vatten i ett par minuter. Låt rinna av väl i durkslag.

Sätt ugnen på 200˚. Riv fetaosten grovt och vispa samman med ägg och grädde.

Rör ner de hackade valnötterna och smaksätt med chiliflingor och salt.

Häll smeten i det förgräddade pajskalet och fördela cocktailtomaterna ovanpå pajen.

Grädda i ca 30 minuter i mitten av ugnen, tills äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg.

Låt svalna en stund innan serveringen

Vill du få riktigt fina pajbitar så låt pajen kallna helt och ställ i kylen några timmar.

Då går den lätt att skära i tårtbitar. Värm dem sen på en plåt i 150˚ i ca 15-20 minuter.

Servera till exempel med en rucolasallad med paprika och oliver.

Fler tips på gröna rätter hittar du i min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Den har blivit väldigt populär och är snart slutsåld, tyvärr kommer förlaget inte att trycka upp den på nytt.

Här kan du läsa en recension av kokboken inne på Diet Doctor.

Somrig brunch med rätter från Gröna, sköna tillbehör
Tacofärs på mitt sätt till fredagsmyset

Fredagsfavorit

Tacofärs i olika varianter är många svenskars favoritmat, särskilt på fredagarna.

Majsskalen, tortillas och nachochips är kanske inte den nyttigaste maten för oss som vill undvika alltför många kolhydrater.

Men med en bra krydda och goda tillbehör så kan det bli riktigt bra mat och med färska morotsskivor istället för chips tycker jag att det blir en betydligt bättre smakupplevelse.

De flesta sorters tacokrydda i butik innehåller Glutamat E621, men det finns några ekologiska som är riktigt goda och utan konstiga tillsatser.

Vill du göra egen så hittar du här mitt recept på hemgjord tacokrydda och glutenfria tacopaj.

Köttfärsen är också viktig för att det ska bli ett gott resultat.

Jag köper helst nymald nötfärs på färskt gräsbeteskött eller färs som är vakuumförpackad i rulle.

Den färsen är lite dyrare men så stor skillnad i smaken mot den färs som är packad i så kallat skyddande atmosfär med lång hållbarhet.

Tacofärs 4-6 port

400 g nötfärs

2-3 msk smör/kokosolja

1 röd paprika

6 torra, soltorkade tomater

1 gul lök

2 dl vatten

1 dl grädde/kokosgrädde

2 msk tomatpuré

2 tsk tacokrydda

1 tsk balsamvinäger

1 krm grovmald svartpeppar

Salt efter smak

Morotsskivor

Riven ost

Koka upp vattnet och häll över de torkade tomaterna, låt dem bli mjuka i en halvtimme.

Ta upp och spara vattnet att blanda i färsen.

Hacka lök och paprika, skär tomaterna i små bitar. Fräs lök, paprika och köttfärs i smör/kokosolja.

Krydda med salt, peppar, tomatpuré och tacokrydda.

Låt fräsa i fem minuter, rör runt i färsen så den blir finfördelad.

Häll på vatten, vinäger och grädde. Koka upp och låt småputtra en halvtimme.

Smaka av om du vill ha mer kryddor.

Vill du inte ha grädde i din tacofärs så kan du utesluta den, blanda ner lite mer vatten eller buljong istället.

Servera färsen med riven ost över och morotsskivor. Persilja ger god smak och färg.

I länkarna här nedanför hittar du några tillbehör som alla passar bra att servera till tacofärsen.

Vild och vacker sommarsallad

Kiwisalsa med limepicklad chili

Lättfixad aioli

Guacamole med mynta

Vill du göra egna glutenfria tortillachips till tacomyset så hittar du här ett fint recept på Paleoskafferiet.

Kokbokstips

Vill du ha fler av mina recept så hittar du mängder med godsaker i kokbokslänkarna nedan.

På min bild nedanför länkarna ser du två sorters grönkålschips från Gröna, sköna tillbehör, med sesamfrön och parmesan och med tacokrydda.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv SNART SLUTSÅLD

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Lättlagad husmanskost – Korv Stroganoff

Den bästa korvgrytan

Nu när många går tillbaka till vardagen efter semester och sommarlov kommer jag att dela med mig av mina bästa tips på god, näringsrik och lättlagad husmanskost och annan vardagsmat.

Korv Stroganoff har alltid tillhört mina favoriter bland korvrätterna.

Det finns många bra falukorvssorter att köpa idag som har hög kötthalt, ofta från lokala charkuterier.

För att få en ännu bättre gryta, så kan du passa på att göra egen sockerfri chilisås/ketchup, nu när det är högsäsong för tomaterna.

Det här blomkålsmoset passar riktigt bra om du inte vill ha hela broccoli/blomkålsbuketter till.

Du kan också riva broccolin eller blomkålen och förvälla eller steka i smör till ris.

Det blir extra gott och näringsrikt om du steker med lite finhackad paprika, lök och örter, glöm inte salt och peppar så det blir riktigt gott.

Korv Stroganoff 4-5 port

500 g falukorv

3 dl grädde/kokosgrädde

2 dl crème fraiche/smetana/kokosgrädde

2 gula lökar

1 dl av min enkla buljong eller 1 dl vatten+1 tsk eko buljongpulver

1 dl rödvin eller 1-2 msk rödvinsvinäger+vatten

3 msk tomatpuré

2 msk chilisås

1 msk Dijonsenap

2 tsk paprikapulver

1 tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

50 g smör till stekning

Skär falukorven i strimlor och lökarna i klyftor.

Bryn smöret i en gryta, häll i korven och bryn runt om en stund.

Tillsätt löken och låt fräsa med utan att ta färg.

Strö över paprikapulvret, så det får bryna med, då utvecklas mer smak.

Detsamma med tomatpurén, som du tar i härnäst, den blir mildare i smaken om den får bryna en stund.

Nu häller du över rödvin, buljong, worcester, senap och chilisås och låter koka in ett tag.

Häll så i grädden och koka en stund till, sänk värmen, tillsätt crème fraichen och låt småputtra en halv timme.

Smaka av och krydda med salt och peppar.

Vill du hellre göra din korv själv, så kan du testa det här receptet som jag skapade till Anna Halléns bok LCHF för familjen.

Falukorv med ketchup

Fler recept på lättlagad husmanskost hittar du i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt och i Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Gammaldags husmanskost skrev jag tillsammans med Dr Annika Dahlqvist, LCHF-rörelsens grundare.

Stora diabeteskokboken är skriven med Lars-Erik Litsfeldt, han är upphovsman till många populära LCHF-böcker.

Korv med syrlig rödkål från Stora diabeteskokboken Foto Mikael Eriksson
Kräftpremiär med goda tillbehör

Kräfttider

7 augusti är det premiär för kräftorna i år, för alla som håller på de gamla traditionerna.

Numer äts ju de goda skaldjuren lite när som helst, men eftersom jag gillar våra svenska traditioner så kommer mina goda kräfttips just idag.

De passar förstås fint även till räkor och andra skaldjur om du hellre äter det.

Rhode Islandsås till räkor

Rhode Islandsås på mitt sätt

3 dl av min lättlagade majonnäs

1 dl av min sockerfria chilisås

½ pressad citron

ev 1 msk whisky

Salt

Cayennepeppar

Vispa samman majonnäs och chilisås, smaksätt med citron, whisky och kryddor.

Det ska vara lite sting i såsen, så snåla inte på cayennepepparn.

Enligt Werner Vögelis originalrecept så ska det vara finhackad paprika, persilja och dill i såsen också, men jag gjorde den så här under mina många år som restaurangkock.

Ostpiroger med kantareller, gräslök och timjan ca 10 st

150 g riven ost, typ gräddost eller mozzarella, ca 3 dl

½ dl naturell färskost

2½ dl mandelmjöl

2 tsk psylliumhusk

1 ägg

½ tsk äppelcidervinäger

Ca 1 krm salt

Kantarellfyllning:

2 dl kantareller i små bitar

25 g smör

Ca 1 krm salt

Ca ½ krm peppar

1 dl finhackad gräslök

2 msk hackad, färsk timjan

Till pensling:

1 uppvispat ägg

Smält ostarna i en kastrull på svag värme under omrörning. Ta från värmen och rör ner ägget och vinägern med elvispens degkrokar, blanda om väl.

Blanda ner mandelmjöl och salt, knåda ihop degen väl. Smaka av om du vill ha mer sälta.

Dela i två bitar, platta till dem och svep in i plastfilm. Lägg i kylen att stelna en timme, gör under tiden fyllningen.

Bryn svampen väl i smöret, smaka av med salt och peppar. Ta från värmen och rör ner de hackade örterna, låt kallna.

Lägg degplattan på ett bakplåtspapper och lägg ett till papper över. Kavla med lätt hand ut degen till en kaka på ca 1 centimeters tjocklek.

Viktigt är att den inte kavlas för tunt, då spricker den lätt när du ska vika in fyllningen.

Tryck ut rundlar med en burk eller en stansring på ca 10 cm. Lägg rundlarna på bakplåtspapper på en plåt.

Sätt ugnen på 200˚. Lägg en matsked kantareller på ena halvan av degrundlarna.

Vik den andra halvan över fyllningen och tryck till kanten väl. Gör ett mönster med hjälp av en gaffel, så försluts pirogerna ordentligt.

Vispa upp ägget och pensla pirogerna lätt. Nagga några lufthål med gaffeln.

Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter tills pirogerna fått fin färg.

Du kan variera fyllningen med andra svampar och örter eller med olika pizzatillbehör.

Pirogerna är goda även kalla, de passar därför fint att ta med ut på picknick eller på resor som en matig macka.

Det här receptet skapade jag till kokboken Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt, som nu tyvärr är helt slutsåld.

Vill du hellre göra en ostpaj så finns det i den här länken.

Du hittar många fler recept som passar både till sensommarens fester och vardagsmaten i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Även den är snart slutsåld och nytryck är inte planerat för vare sig den eller bakboken då förlaget tyvärr lagts ner.

Här nedan kommer ett recept på grillade kräftor från kokboken Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Den är en omarbetad nyutgåva av tidigare slutsålda Grillmat LCHF.

Kanske kan någon av mina kokböcker blir en fin present att ta med istället för de så vanliga blommorna och vinflaskan på kalaset?

Här hittar du den senaste som kom i höstas, Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Den skrev jag tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt som gett ut ett tiotal böcker om diabetes.


Foto Mikael Eriksson

Grillade kräftor med brynt gräslökssmör och pepparrotschili 2-4 port

16-20 stora kräftor

100 g smör

1 dl finhackad gräslök

Pepparrotschili:

1 dl sockerfri chilisås

2 msk riven pepparrot

1 msk pressad citron

Lägg kräftorna på en skärbräda med ryggen nedåt, ta ett stadigt tag om kräftan och klyv den på längden med en vass kniv

Bryn smöret tills det fått en gyllenbrun färg i botten i en kastrull, ta från värmen och blanda ner gräslöken.

Blanda ihop ingredienserna till pepparrotschilin i en skål.

Grilla kräftorna med köttsidan ner i 30 sekunder över het glöd.

Vänd och pensla smör på kräftstjärten.

Grilla 30 sekunder till, får de ligga på längre blir kräftorna torra och sega.

Servera med smöret och pepparrotschilin i små skålar.

Ta upp kräftstjärten med en liten gaffel och doppa i såserna.

Örtkryddad, ugnsstekt kyckling med gräddsås

Populär husmanskost

Idag bjuder jag på ett av de mest populära recepten i bloggens 15-åriga historia.

Ugnsstekt kyckling blir väldigt saftigt och gott, dessutom är den rätt enkel att laga till.

Med gräddsås och kokta sommargrönsaker som tillbehör så får du en härlig middag som passar både till vardags och till fest.

Örtkryddad kyckling i ugn 4 port

1 färsk kyckling ca 1,3 kg vägde min ekologiska

2 msk olivolja

2 msk blandade, torkade örter

2 msk salt

1 tsk chiliflingor

3 stora vitlöksklyftor

1 ekologisk citron

2 msk smält smör till pensling

Skölj kycklingen in och utvändigt i kallt vatten. Ställ på högkant i ett durkslag och låt rinna av.

Värm ugnen till 125°. Mortla örter, chili och salt till ett pulver. Jag tog lika delar av timjan, oregano och mynta.

Tvätta citronen och skär den och vitlöksklyftorna i mindre bitar. Gnid in kycklingen med olivoljan.

Krydda inuti och gnid sen in örtblandningen ordentligt överallt. Stoppa in vitlök och citron i fågeln och lägg på galler i en långpanna.

Vill du inte ha örter på kycklingen så byt bara ut dem mot 2 msk paprikapulver.

Ställ in långt ner i ugnen och stek i ca 3 timmar.

Ta ut kycklingen efter en timme och pensla med smält smör. Efter en timme till samma procedur.

Mot slutet av stekningen häller du 2 dl vatten i formen, så stekskyn löstes upp.

Prova om fågeln är klar när det gått 2½ timme, det beror lite på hur stor din kyckling är.

Det ska inte komma ut någon rosa köttsaft när den är klar, temperaturen inne vid benet ska då vara 82º.

Täck med folie och låt vila en stund innan du skär upp kycklingen. Den är mycket god kall också.

Under tiden kycklingen står i ugnen och lagar sig själv så kan du koka en god gräddsås till, här kommer mitt bästa recept.

Gräddsås 4-6 port

5 dl grädde eller kokosgrädde

1 dl av min enkla buljong

1 dl steksky från kycklingen

1 liten, gul lök

1 msk balsamvinäger

1 tsk Worcestershiresauce eller glutenfri tamarisoja

ca ½ tsk vitpeppar

Salt efter smak

25 g smör till stekning

Finhacka löken och fräs i smöret några minuter på medelvärme utan att den får färg, krydda med peppar och lite salt.

Häll på buljong och Worcester/soja. Låt koka kraftigt i 10 minuter, så buljongen reduceras och ger såsen en kraftigare smak.

Rör ner nästan all grädde och smaka av med salt, var lite försiktig för steksyn som ska hällas i mot slutet är rätt salt i sig.

Koka upp och dra sen ner på låg värme.

Låt såsen puttra i upp till en timme på svag värme. Ju längre, desto godare sås.

Rör då och då, så det inte bränns. Späd med mera grädde och ev lite vatten om såsen blir för tjock.

När kycklingen är klar så tar du av 1 dl av skyn och sila genom en tesil ner i såsen, det ger extra god smak.

Resten av skyn kan du frysa in till kommande såskok.

Fler goda och enkla tips och recept på min typ av mat hittar du i kokböckerna nedan.

Bilden på kyckling med currysås nedanför länkarna kommer från min senaste bok som kom i höstas, Stora diabeteskokboken.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv SNART SLUTSÅLD

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt SLUTSÅLD


Foto Mikael Eriksson
Brynt vitlökssmör och örtsmör fyllt i paprika
Kryddsmör i paprika
Foto Mikael Eriksson

Mitt vackraste kryddsmör

Olika sorters kryddsmör är väldigt gott till grillat av alla slag, ja det fungerar förstås bra som tillbehör även till stekt, kokt eller ugnslagad mat.

Ett vackert och smakrikt sätt att servera smöret får du genom att fylla det i en urkärnad spetspaprika, läs i receptet här nere hur du gör.

Vill du ha ett kryddsmör fritt från mjölkprotein så kan du använda ett recept på ghee, där man först skirar smöret och låter smöroljan stelna i kyl.

Brynt vitlökssmör

250 g smör

4 stora vitlöksklyftor

1 msk rapsolja

1 msk pressad citron

1-2 krm smulat flingsalt

½ krm vitpeppar

Skala och hacka vitlöken i små bitar. Bryn dem lätt i oljan i 4-5 minuter, utan att de får för mycket färg.

Pressa över citronsaften och låt den koka in. Krydda med salt och peppar.

Låt löken svalna och vispa sen ner den i det rumstempererade smöret.

Smörfylld paprika gör du så här:

Skär loss bladfästet och ta försiktigt ur alla kärnor i paprikan, de som sitter långt ner går enklast att skrapa ut med en tesked.

Skär av en liten spets längst ner på paprikan, så går det lättare att fylla smöret ända ner.

Fyll paprikan med det mjuka smöret med hjälp av en sked eller genom en spritspåse.

Tryck till ordentligt så det fylls jämnt utan luftbubblor.

Svep in paprikan i plastfilm och lägg i kylen att stelna några timmar. Ta fram och skär i skivor med en vass kniv.

Smörrulle gör du så här:

Ta ett ark bakplåtspapper och lägg smöret i en rand i mitten på papperet.

Vik över ena sidan, ta en bred kniv och dra över papperet mot smöret, så det bildas en jämn rulle.

Rulla ihop och vrid in kanterna som till en smällkaramell. Förvara rullen i kyl eller frys.

Ta fram en stund innan serveringen, så smakar smöret mer än om det serveras iskallt.

Örtsmör på ghee

Örtsmör

250 g smör eller ghee

1 dl finhackade örter, t.ex persilja, citronmeliss, timjan och gräslök

1 tsk chiliflingor

½ tsk Worcestershiresauce

1-2 krm smulat flingsalt

Ta fram smöret så det är rumstempererat och mjukt. Lägg i en bunke och tillsätt de övriga ingredienserna.

Vispa fluffigt med elvisp. Förvara i kylen fyllt i en spetspaprika, som en rulle i smörpapper eller spritsa till små rosor.

Gör gärna en större sats och förvara smöret i frysen, så håller det sig länge.

Recepten kommer från Birgitta Höglunds bästa grilltips, som är en nyutgåva av min populära och slutsålda Grillmat LCHF.

Bokens nya förord är skrivet av kokboksförfattarna Jenny och Magnus Andersson på Paleobloggen Under vårt tak.

Hollandaisesås med chili till grillat

Smakrik smörsås

Hollandaisesås och bearnaisesås är den ultimata såsen till all slags grillat, tycker jag och många med mig.

Många tror att de är svåra att göra och nöjer sig med de färdiga majonnäsliknande såserna från affären.

Men har man en gång testat att laga den själv så inser man vilken otrolig skillnad det blir i smak, med smör istället för rapsolja och utan konstgjorda smaktillsatser.

Chilihollandaise ca 3-4 port

3 äggulor

200 g smör

1 msk pressad citron

Salt och chili efter smak

Smält smöret på svag värme, så mjölken och saltet samlas på botten.

Rör samman äggulor och citronsaft i en tjockbottnad kastrull.

Sätt den på plattan på svag värme och vispa kraftigt i cirka 5 minuter, tills gulorna tjocknat.

Var lite försiktig, så det inte blir för varmt och äggröra.

Jag justerar värmen genom att lyfta ena sidan på kastrullen så den inte ligger an mot plattan hela tiden.

Sätt kastrullen på en trasa urvriden med varmt vatten.

Vispa ner det klarnade smöret i en fin stråle.

Jag brukar låta lite av bottensatsen följa med, det ger extra god smak.

Smaka av såsen med salt och chiliflingor eller finhackad chili, ev också mer citronsaft.

Jag har en gammal spis med plattor, har du en modern spis kan du prova att göra hollandaisen med vattenbad tills du känner dig mer säker på den.

I det här receptet på min populära choronsås kan du läsa hur du går till väga med vattenbadet.

På bilden nedan har jag serverat hollandaisen till rimmat kycklingbröst och smörfräst bladspenat med paprika.

Den passar också till många grillrätter, såväl fisk som fågel och fläskkött eller grönsaker.

Fler av mina bästa grilltips hittar du i kokboken Birgitta Höglunds bästa grilltips, där finns något för alla smaker.