Hemma i ett grått Östersund
Här kommer några rader från ett grått men vackert Jämtland, på bilden ovan ser du det lilla badhuset som är så vackert beläget i Stavresjön.
Jag tog bilden genom tågfönstret igår på resan upp, har faktiskt lyckats med att få fina bilder på det lilla huset flera gånger på mina resor.
För 10 dagar sen gick jag på stranden i Makrigialos vid Medelhavet, den senaste veckan längs Riddarfjärden på Norr Mälarstrand och nu blir det Storsjöns vatten jag söker mig till på mina morgonpromenader den närmaste veckan.
Gryning över Makrigialos
Riddarfjärden i morgonljus
De är alla platser jag uppskattar väldigt mycket, jag är lyckligt lottad idag som kan njuta både av att gå och att få resa så mycket som jag gör.
Nu är förstås de vackra promenadvägarna vid vattnet en extrabonus, men det är just att träningen blir av som är det viktigaste.
För 15 år sen, när jag var som sämst innan min ryggoperation, så var det bara korta bitar jag tog mig med hjälp av kryckor.
Jag julen 2002, ett halvår innan min steloperation…
Jag hade då färdtjänst, så det blev inte mycket mer än att ta mig ut till taxin för färd dit jag skulle.
Att promenera var under lång tid väldigt problematiskt, så du må tro att jag njuter av den frihet det ger mig, sen jag tack vare min kostomläggning till glutenfri LCHF för snart 10 år sen fick ork att börja träna upp mig igen.
Några år efter steloperationen, då jag fortfarande hade svårt att gå
Efter steloperationen kunde jag sakta men säkert börja vägen tillbaka till ett rörligt liv, men en nervskada i högerbenet som kom i samband med operationen gjorde att jag fick problem igen.
Periodvis fick jag gå med käpp och jag var tvungen att använda fotskena och specialgjorda skor.
Idag är foten mycket bättre, men tyvärr fortfarande lite svag, så jag ramlar då och då när den viker sig.
Nu i sommar har jag ramlat 6 gånger, så nu har jag börjat träna med hjälp av en balansplatta, det har hjälpt mig en hel del att bli stabilare i foten.
Jag gör också mitt program på ca 1 timme varje dag med mjuka rörelser och lymfmassage, det hjälper mig att hålla kroppen igång.
Träningen tar en hel del tid varje dag, men det är värt varenda minut.
Selfie på Storhogna i somras (strax innan jag ramlade, men det gick bra…)
På tisdag kommer jag att berätta om hur jag ätit och tränat mig friskare på en föreläsningskväll på Ecocaféet i Östersund.
Jag och caféets grundare Börje Karlsson berättar då mer om våra respektive hälsoresor.
Vill du ha besök med den här föreläsningen även i din hemstad, så ta gärna kontakt med något studieförbund som kan arrangera det eller kontakta Börje på Ecocaféet.
Här nedan får du ta del av tips på det jag äter under en dag för att få ork till all min träning och så följer några bilder från promenaden idag.
Nötfrukost med kaffe
Jag börjar dagen tidigt, då jag är väldigt morgonpigg, så vid 5-6 blir det en kanna kaffe och en skål nötter med smör, det är så gott och ger massor av energi.
Efter morgonpromenaden blir det nu under den kalla årstiden en liten skål med äggröra som jag förstärker med varmrökt sidfläsk, rökt fisk eller räkor, det mättar väldigt länge.
Innan jag äter det tar jag en sked med mjölksyrade grönsaker för att tarmfloran ska må gott.
Jag har ju ätit pre- och probiotika i form av bönor och mjölksyrat dagligen i 1½ år, men nu sen ett par månader har jag dragit ner på bönorna och äter lite av dem då och då.
Vill du ha tips på mina bönrecept och hur du mjölksyrar själv, så hittar du här Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.
Jag har inte fått tillbaka de klimakteriebesvär som var orsaken till att jag la till ca 1-1½ dl bönor i min mat varje dag, du kan läsa mer om det här.
Nu blir det istället mer av animaliskt protein igen från kött, lever, kalkon, kyckling, fisk, skaldjur och ägg och mer smör i maten, vilket passar mig bättre på vintern.
Till lunch vid 12-tiden brukar det bli en kötträtt, den senaste veckan har det till exempel blivit pannbiff på lammfärs med morotsröra och lite varma grönsaker, en köttfärssås med aubergine och tomat och kycklinglever med stekt lök och stekta champinjoner till.
Jag använder dagligen sen 3 år benbuljong i maten, du kan läsa mer om dess effekter på min hälsa här.
Det blir oftast extra smör till maten, då jag märker att jag mår bättre av lite fetare mat när det är kyligt ute.
Till vardags skär jag helt enkelt en skiva direkt från smörpaketet, till fest kan det vara gott med t ex ett fetaostsmör i paprika.
Jag äter rätt tidig middag, det brukar bli vid 17-tiden, då blir det ofta någon form av fisk eller skaldjur.
Den här fetaostgratinerade skaldjursgrytan är en återkommande favorit.
Fiskgryta med aioli eller ugnsstekt sill är också väldigt lättlagat och gott.
Så, då har du fått lite tips på hur en matdag kan se ut hemma hos mig.
Det blir väldigt sällan några mellanmål, men vill jag ha något extra på resa eller som kvällsnacks så är det gott och mättande med lite Öländska bönchips eller ost, salami och oliver.
Vill du ha mer inspiration så sök gärna runt i arkivet härinne, har nästan 1800 inlägg samlade sen jag började blogga 2009.
Enklast är att skriva in en ingrediens i sökrutan längst upp, då kommer alla inlägg upp som innehåller det.
Vill du hellre läsa recept i bokform och stötta mitt skrivande så blir jag förstås väldigt glad, du hittar alla mina kokböcker här.
Min dagliga nötfrukost som den såg ut i morse
Nötfrukost 1 port
10 g paranötter
10 g sötmandel
10 g hasselnötter
10 g valnötter/pekannötter
10 g cashewnötter
ca 25 g smör
Skär en skiva smör direkt från paketet och dela den i små kuber.
Lägg upp nötterna i en fin liten skål och fördela kuberna över, ät det hela med en tesked.
Tycker du att det är godare med en macka till kaffet så måste du testa mitt valnötsbröd, det har blivit otroligt populärt.
Enkel äggröra 1 port
2-3 ägg
25 g smör
Salt och peppar
50 g varmrökt sidfläsk, rökt renstek eller fisk
Vispa ihop äggen lätt med kryddor.
Smält smöret i en kastrull eller liten stekpanna.
Häll i äggsmeten, rör runt mot bottnen tills den stelnat lite, ta den då från värmen så den inte tjocknar för mycket.
Servera med stekt fläsk eller bitar av varmrökt fisk och lite grönt.