Mindre protein och långt mer fett

Jag nämnde ju i mitt tidigare inlägg om styrketräning och fasta mm att jag ändrar lite from augusti till att dra ner på proteinet och öka fettintaget.
Detta efter lite grunnande i sommar om att för mycket protein omvandlas till glukos och därmed blir proteinet insulinhöjande.
Jag fick ju den kommentaren i ett inlägg sent i våras eller när det nu var om att dra ner på proteinet och öka fettet. Det är alltså det jag nu provar.

Det kanske är någon som undrar lite om hur min fördelning ser ut. Jag har valt att starta dagen med att få i mig fett för att få upp fettandelen över dagen. Då fett och vatten inte tilltalar mig har det blivit kaffe med fett och det är smör och kokosfett jag använder mig av. Jag tar ca 30 gram av varje i 1 dl kaffe och 1 dl vatten som mixas. Detta står jag mig givetvis länge på, jag är ju van  att fasta så ;) . Vid lunch runt 12 äter jag 2 ägg och 2 gulor och smör eller koksfett ca 50 gram fett tillsammans. Middagen blir 250 gram kött/fiskråvara + ca 50 gram smör och en massa goa grönsaker.

Min fördelning blir ca:
81% fett – 163,22 g
18% protein – 83,70 g
0 % kolhydrater – 1,87 g ( spenat därav lite kh)
och för alla som kanske tror jag svälter:
kcal:  1810,80

en annan dag:
83% fett – 197,11 g
14% protein – 76,35 g
3% kolhydrater – 16,87 g ( Blomkålsmos och ett par skivor nektarin)
Kcal: 2132,23 1810,80

En tredje dag:
85 % fett – 225,74
13% protein – 77,13
2 % kolhydrater – 10,31 (Vitkål och 1 tomat)
kcal: 2365,61

Det vore kul om du som gav mig rådet att minska på proteinet hade kommentar på detta!

Jag förstått att det är fler inom lchf-sfären som verkar (jag vet ju inte riktigt vad de gör) dragit ner på proteinet och ökat fettet och tar blodprov och undersöker ketonerna. Fick kommentar här på bloggen om LifeZone som tar blodprover och nu läser jag  om att Margareta på KiF gör det också + några fler. Undra om det jag gör är detsamma?
Det får väl tiden utvisa när de avslöjar vad/hur de gör, det verkar vara ett väldans “hemlighetsmakeri” (edit: fel ordval inser jag)  omkring det. De skriver båda om det men väldigt luddigt. Finns säkert en orsak till det…

Ser också att Jimmy Moor experimenterar också i saken, intressant att läsa hela hans inlägg och alla kommentarer. SSS- Sten Sture Skaldeman kommentar om viktuppgång på LCHF är ju sannerligen intressant, 35 pounds = 15 kg viktuppgång på LCHF…

Jag får säkert anledning att återkomma i denna sak.

 

 

Bloggar etiketter:

Styrketräning och min fasta mm

Nu har det gått exakt tre månader sedan jag började styrketräna och det händer något! Ja inte på den fördömda vågen, men i min rygg! :)
Märker en stor skillnad i att jag inte blir så trött i ryggen, inser att om jag inte haft dessa tre  månader i ryggen ;) hade jag aldrig fixat att stå upp i 6, 5 timmar för en konsert…
Så nu när det skulle till att lösas ett nytt kort så blev det ett årskort. :D
Om inte så för min rygg måste jag fortsätta på inslagna banan.

Fastan kanske någon undrar, ja 24 timmars fastan funkar inget vidare, vet inte varför för det var inte svårt egentligen.
Däremot har jag nu ändrat lite i min mat, dvs jag nu provar att dra ner ännu mer på proteinerna försöka ligga runt max 20%  protein och öka fettet till att ligga runt 75-80% och så får mina små kolisar ta en plats av ca 1-5%.
Detta har legat som en tanke allt sedan jag fick en kommentar från en läsare om att dra ner på proteinet och då måste jag ju äta mer fett för att bli mätt.

Jag tänker nu äta bara fett varje morgon, dvs jag ska prova kaffe redan på morgonen med mkt fett i. Jag har ju bara druckit vatten tidigare.
Detta som ett sätt att öka fettintaget över dagen.
Jag tror kroppen vänjer sig vid ett sätt att äta att det nog inte skadar att göra en liten ändring, det var också en kommentar tidigare om det. Så nu gör vi en liten förändring på när maten/fettet intas. Dvs en kopp kaffe med massor av kokosfett/smör i på morgonen. Sedan blir det till lunch 3-4 ägg ( med ca 2 borttagna äggvitor) stekta i mycket smör eller en äggmjölk-kokosfett/smör och middagen en kött-fiskbit på max 250 gram och grönfoder med smör. Ska räkna i några dagar så jag ser att jag ändå får i mig vad jag bör.

Då kroppen, enligt de som kan, vänjer sig även vid träning så kommer även styrketräning from nu ändras lite. dvs nu blir det fler set, jag kommer “chocka”  kroppen i dag med 3 set istället för två! Kommer försöka ändra sättet dvs vikten, seten och repititonerna varje månad, så inte kroppen lägger sig på en nivå och får för sig att “där ska vi vara”. Skadar inte å ruska om den för att sedan gå ner lite, för att sedan gå upp lite igen osv. Ja det blir en taktik som ska prövas i alla fall. Det blir fortfarande tre gånger i veckan, känns som det passar bra.

Så det nya blir nu mindre protein och mer fett och  3 set.

Får säkert anledning att återkomma med hur detta funkar och om det  till äventyrs kan hända något på den däringa vågen, eller på byxorna…

 

 

Bloggar etiketter: , ,

LCHF-kakor och vikt

Ibland händer det att jag får frågan om jag går ner i vikt när jag äter så mycket lchf-kakor.
Dessa funderingaruppstår givetvis hos några då jag redovisar att min vikt inte rör sig neråt. Finns säkert de som tänker just på min bakning.

Här vill jag då göra de som tror att lchf-kakorna ligger mig i fatet uppmärksamma på att mina ca 15 kg gick jag ner under mina första ca 8 månader.
Sedan går jag upp och ner 3-4 kg, och detta verkar inte bero på så mycket vad jag äter. Utan om jag rör mig eller inte.

Jag har för den som följt bloggen sedan start april 11 och/eller läst allt, provat det mesta, Fakir, UFO, inga mejerier (bara smör), inga lchf-kakor under 2,5 år. Tränat intensivt osv osv…
Ja ni läste rätt. INGA LCHF -kakor under ca 2,5 år och ändå händer inget. Dessa “utsvävningar” ( fakir, UFO, inga mejerier) gjordes ca 6 månader in i LCHF och under ca 6 mån. Efter ca 1 år har jag bara ätit strikt LCHF och vikten är där den är.

Varför åts det inga kakor de första 2,5 åren, kanske någon undrar?
Jag började baka några få lchf-kakor, de som stod att finna på nätet (inte många) runt hösten/julen 10 (av familjeskäl ;) ) men inget var gott upptäckte vi alla,
Men när jag införskaffade kokosmjölet av en händelse jan 11  och upptäckte dess egenskap som basmjöl och kom på hur jag skulle blanda sötningen så blev det bakat massor. Som sedan resulterade i att bakboken blev antagen ev Bonnier Fakta maj/juni 11 och sedan släpptes januari 12.
Så från februari 11 kan man säga att det blivit mer fikabröd hos familjen Andersson. Min vikt har varken gått upp eller ner under det sista året och fram till nu. Däremot har ju maken tappat 27 kg med min mat och bakverk ;)

Så jag kan konstatera att  jag går varken ner eller upp, med eller utan bakverk. Detta betyder att mitt LCHF liv kommer alltid att få innehålla fikabröd och det blir aldrig  mer att jag kommer bjuda på ohälsosamma bakverk heller.

 

Bloggar etiketter: , ,

Ekologiska Örter på Maries Trädgård

Örtodling

I den lilla byn Västerkälen, strax väster om Krokom i Jämtland, ligger en handelsträdgård med bara Ekologiskt odlat.

Förutom örtkryddor finns här mängder med perenna växter som trivs i det stundtals bistra klimatet.

En visningsträdgård hör till, där man kan gå runt länge och njuta och inspireras av allt vackert.

Jag hade turen att komma på en solig dag, när jag gjorde ett besök i förra veckan.

Fick ett mail för en tid sedan från Marie Gunnarsson på Maries Trädgård, som den fina anläggningen heter.

Den 19 maj kommer hon att ha en inspirationsdag om kryddörters användning i matlagningen.

Så här skriver Marie om Kryddans dag på sin hemsida;

Kryddans dag Lördag 19 Maj kl 11-15

Att använda färska kryddor till matlagning och bakning är en fröjd för både öga och gom. Denna lördag i maj bjuder vi på smakprov av våra favoritrecept smaksatta med våra färska kryddor.

Mirjam Åkerblom finns på plats och berättar inspirationsfyllt om kryddornas användningsområde. Mirjam har stor kunskap om kryddor, hon arbetar för övrigt som lärare på Wij Trädgårdar i Ockelbo och är också landsskapsarkitekt.

Ingen föranmälan krävs
Varmt Välkomna

Jag fick frågan om jag kunde bidra med några recept och bilder till dagen och det gjorde jag förstås gärna.

Använder ju ofta örter i min matlagning, det är både gott och nyttigt att blanda ner i kalla såser, sallader, grytor, smör och marinader.

Just i sallader använder jag ofta olika örtkryddor, som Persilja, Citronmeliss, Gräslök och Timjan.

Här får Du recept på en sån sallad som jag gjorde till en frukost på varmrökt Bacon från Karlström’s i Ramsele och ett Ekologiskt Ägg från Pelle och Lisa i Nälden.

Lokala produkter när de är som bäst. Varför ska man köpa mat som transporterats långt, när det finns så mycket läckert i närområdet.

Örtsallad med Kiwi

Några blad Sallad

1 knippe Persilja

1 knippe Citronmeliss

Några skivor Gurka

Ett par Cocktailtomater

½ Ekologisk Kiwi

Kallpressad Avocadoolja eller Olivolja

Granatäppelvinäger eller Äppelcidervinäger

Bryt salladen i mindre bitar. Plocka bladen från persiljan och citronmelissen.

Skär gurka, tomater och kiwi i mindre bitar. Blanda allt i en skål och ringla över generöst med olja och vinäger.

Den här salladen har vi ätit i många olika varianter under våren i Turkiet.

Då ofta med Rucola, Jordgubbar och Get- eller Fårost smulat över. Lite Nötter, Solroskärnor eller Pumpafrön ger fint tuggmotstånd.

Den här typen av sallader är mycket goda och mättande tillbehör till kött, fågel eller fisk.

Bra nu när vi går mot vår och vinterns kokta och stekta grönsaker inte känns lika lockande längre.

För örter och grönsaker har en given plats i LCHF-kosten, även om det ibland talas tyst om det.


Matskribent på 2 bloggar, i 2 tidningar, några kokböcker och lite till

Gamla matminnen

Den korniga bilden härovan är från en artikel i Östersundsposten 1993, hittade den hemma hos Mamma igår. Det var första gången jag och min mat figurerade i media.

Oj, vad nervös jag var, när Bengt Eriksson tog den här bilden i Herrgårdsrummet på Kvarterskrogen.

Där var jag Köksmästare under 5 slitsamma, men lärorika år i slutet på 80-talet och början på 90-talet.

Som Du ser på bilden här nedanför var det husmanskost som gällde för mig redan då, även om det idag förekommer betydligt mindre kolhydrater i den.

Det var långt innan jag jobbat på mig riktig ohälsa, den kom smygande mot slutet på mina 18 restaurangår.

Det är 12 år sen ryggen sa ifrån, men nu börjar jag tack vare bra mat och träning få tillbaks min gamla förmåga, även om det numera bara gäller att skriva om min mat.

Som Du kanske märkt har det börjat ta en ordentlig fart med mitt matskrivande det senaste året.

Snart är det 3 år sedan jag började skriva den här bloggen, hade väl då inte en aning om hur det skulle utveckla sig med tiden.

Då hade jag nog knappast vågat, men alla nya, spännande uppdrag har kommit i jämn takt.

Allt började för drygt 3 år sedan med en föreläsning av Dr Annika Dahlqvist. Hon hade blivit bra i sin Fibromyalgi med hjälp av LCHF-kost.

Jag sög i mig vartenda ord hon sa och la om kosten dagen efter, för jag ville verkligen också slippa den bedrövliga värken och tröttheten.

Nu efter de här åren, så håller sig min Fibromyalgi mycket lugn och beskedlig. Det är bara vid alltför mycket stress och kall, rå väderlek som jag känner av den.

Hastiga väderomslag är det värsta, något jag fick erfara när jag kom hem från en månad i Turkiet häromdagen.

Snöstorm, kyla och jag går inte alls ihop, så det har varit några stela och värkande dagar.

Är så glad att jag redan på lördag får lämna landet för varmare breddgrader igen.

Då blir det Gran Canaria och min Tapaskurs på Zumbaresan med Anna Hallén.

Anna är för övrigt den som stöttat mig mest i mitt matskrivande under de här åren, vi har väldigt mycket gemensamt i vår matfilosofi.

Hon var först med att publicera mina bilder och recept, till och med innan jag började blogga själv.

Boken Energibarn som var Annas debutbok, blev även debuten för mina recept i kokboksformat.

Jag har senare också medverkat på ett hörn i hennes LCHF för kvinnor och nu senast i nyutkomna LCHF för familjen.

Där har Anna och jag  skapat mängder av goda recept tillsammans, på mat som passar barnfamiljer och andra som tycker om att äta mat med riktiga råvaror.

Min alldeles egna kokbok, LCHF för seniorer, som skrivits i samarbete med Annika Dahlqvist, kom i höstas.

Vilken lycka det var att få se mina recept genom Mikael Eriksson’s duktiga kameraöga.

Just i rummet som syns på bilden ovan, berättade jag för min chef om kokboksdrömmarna för över 20 år sedan.

Hans sarkastiska svar löd; Vem skulle vilja läsa en kokbok som du har skrivit??

Känns riktigt fint att han hade fel. Kokboken säljer som smör, så det märks ju att folk därute i stugorna uppskattar min mat även i skrivet format.

För några veckor sen var det en stor artikel om mig, maten och hälsoresan i Jämtlands andra stora dagstidning, Länstidningen.

Ett personporträtt skrivet av duktiga Sara Strömberg och med en riktigt rolig karikatyr av undertecknad, träffsäkert ritad av Kjell Nilsson-Mäki.

Tyvärr har jag inte hittat artikeln på nätet, så Du får försöka förstora bilden om Du vill läsa den.

Mitt engagemang och skrivande utanför bloggen har börjat ta så mycket tid i anspråk, så jag kommer i sommar att få dra ner rejält på inläggen.

Ska försöka få in nåt i veckan, men annars finns ju närmare 900 recept att välja bland i mitt arkiv, de flesta helt olika de övriga.

Jag bloggar nu även inne på den intressanta sidan Kostrådgivarna, där hittar Du mina inlägg på torsdagarna.

Mina matkrönikor och recept finns också att läsa i 100% Östersund en gång per månad, här är den senaste med en 3-rätters Vårmeny.

Lika ofta utkommer krönikan med min tolkning av Turkisk mat i Hello Alanya Magazine.

Här nedan artikeln i senaste numret, som tyvärr inte kommit ut på nätet än.

Ska Du ta en tur till Alanya i sommar, så finns tidningen att hämta gratis på bland annat Turistbyrån och på många butiker och restauranger.

I julinumret kommer en stor artikel om mig och mitt matskrivande.

Riktigt kul att få sån spridning på Engelska och Holländska till de hundratusentals turister som besöker Alanya varje sommar.

Jag kommer att delta även i årets upplaga av Bloggreceptboken, som lanseras i juni. Du kan förbeställa den nätkokboken helt gratis Här.

För att ta del av mina recept mer i verkliga livet, så ta en tur till Uppsala och gör ett besök på Restaurang Primaten, där finns mängder av naturligt god mat att välja bland.

Att ha fått vara med och skapa recept och meny till Primaten, är det roligaste jag gjort under hela den här matskrivarperioden.

Sådär, det här var en liten förklaring till varför det kanske inte kommer att uppdateras härinne så ofta framöver, så Du inte tror att jag tröttnat på att skriva.


Pytt i Panna i mitt Medelhavskök och Träningstankar

Medelhavspytt

Så var jag då hemma igen efter en alldeles underbart skön semester i Alanya, tillsammans med Särbo L.

I vår fina, privathyrda våning, har vi blivit Sambo lite mer på riktigt, än vi varit tidigare under våra 9 år på olika hotell.

Vi trivs fantastiskt bra med att hyra eget boende, skönt att veta att vi kan återkomma till samma lägenhet varje gång och kan lämna våra personliga saker.

Den är av betydligt högre standard än hotellägenheterna, vi har gasspis, ugn, tvättmaskin och jacuzzi.

Vi har också en stor balkong med utsikt över hustaken mot Medelhavet och Borgen med sol från uppgång till nedgång.

Här har vi intagit alla måltider under en månad, restaurangbesöken har blivit väldigt få, när man har tillgång till så fina råvaror och kök.

Efter en hel del jobb kring min mat i vinter, var det skönt att få ladda batterierna riktigt ordentligt, inför kommande, spännande uppdrag.

Att då min internetuppkoppling valde att fungera väldigt sporadiskt, vilket omöjliggjorde all bloggning, tog jag som en liten fingervisning att jag skulle ta det lugnt med skrivandet ett tag.

Även om jag tycker det är väldigt skoj att dela med mig av mina recept, tankar och bilder, så tar det ju en hel del tid och energi.

Har förr varit med om att jobba mig in i den berömda väggen, en resa som jag aktar mig väldigt noga för att upprepa.

I framgångens spår är det väldigt lätt att bara ryckas med i ren eufori, över att mina recept, blogg och kokbok blivit så populära.

Den senaste månaden har varit en ren hälsoresa för oss båda, med gott om näringsrik (protein-fett-mineral- och vitaminrik) mat på fina råvaror.

Det har också blivit mycket vardagsmotion av det lättare slaget, som gymnastikprogram och långpromenader.

Vi bor 7 trappor upp, en enkel träningsform som gjort benen riktigt starka är att ta trapporna istället för hissen. Mest på nervägen, men ibland även upp.

I dagens stressade samhälle är ofta maximal prestation genom intensiv träning och att äta så lite som möjligt, även av LCHF-kost, för att snabbt nå sitt smala ideal, det som tagit överhanden lite väl mycket i media.

Är Du intresserad av att fördjupa Dig lite mer kring begreppet bra mat och hälsa, så följer här några alternativ.

På föreläsningsfronten i vår kan man lyssna på bland andra Bitten Jonsson och Jonas Colting ute på turné.

Jag kommer att gå och lyssna på Jonas när han är i Östersund den 22 maj, blir väldigt intressant att höra honom berätta om träning och tävling på lågkolhydratkost.

En hel kursdag om vår ursprungliga mat hålls den 13 maj av Karl Hultén på Crossfit Uppsala.

Mat för optimal hälsa och prestation kallas kursen, där han tar upp många ämnen som berör oss som äter lågkolhydratkost.

Väljer Du hellre tidningsformen än föreläsningar, så testa nystartade Mat och Hälsa, en tidning som mest handlar om lågkolhydratmat.

Köpte den på Arlanda igår, den lovar gott för framtiden, fräsch och modern, med fina recept och artiklar.

Fräsch var också den goda räksallad med massor av räkor, ägg och sparris jag åt på nyöppnade Fika, beläget i inrikeshallen.

Min medhavda reskost som bestod av rostbiffrullar med pepparrotssmör och ost plus en köttfärssås var slut och jag hade många timmar att slå ihjäl innan flyget till Östersund.

Hoppas den stora kedja som ligger bakom restaurangen, Food Travel Experts, börjar servera mer mat med lite kolhydrater även på sina övriga matställen på flygplatser runtom i världen, då blir det lättare att resa.

Räksalladen var ett mycket bra exempel på att även snabbmat kan fungera för oss som väljer att äta lågkolhydratmat.

Fick också en extraburk av den goda dressingen, så blev fetthalten också på en för mig bra nivå. Väldigt kul att se att det finns fler alternativ även för oss LCHF-are på Arlanda nu.

Just på resor tycker jag alltid det är viktigt att ha med bra mat om det inte finns möjlighet att kunna köpa annat än mackor, bullar och pasta.

Klarar en lång resdag med betydligt mindre trötthet och värk, än när jag åt den kolhydratrika flygplansmaten och mackorna på terminalerna.

Det har blivit en hel del resande i år, så jag missar tyvärr en del av det som händer på hemmaplan.

Den 23 april är det föreläsning med Bitten Jonsson om Sockret och Hjärnan i Östersund.

Den kan jag tyvärr inte gå och lyssna på för då är jag utomlands igen.

Denna gång på Zumbaresa till Gran Canaria med Anna Hallén.

Det var meningen att vi skulle dit i juni med, men tyvärr har LCHF-Camp blivit inställd, på grund av för få anmälningar. Men nya resor på det temat är under planering framöver.

Precis som i fjol blir det ingen Zumba för egen del, men Pilates, vattengymnastik, bergsvandring och föreläsningar ger mig minst lika mycket.

För många fungerar Zumba och annan intensiv träning alldeles utmärkt.

Men för mig och säkert en hel del andra med Fibromyalgi eller slitna leder och mångårig övervikt, mår våra kroppar bättre av lite lugnare gymnastik och turer ute i skogen.

Det ger också mer inre lugn, än att var och varannan dag stressa iväg till ett gym.

För att få till snabb effekt, drar många också ner på energitillförseln. På det viset går ju de flesta ner snabbare i vikt, men vad händer på sikt med kroppen som inte får den näring den behöver?

Jag tror att det kan ge en hel del skador, kanske inte i samband med träningsperioden, men på sikt.

Jag stressade och tränade hårt i många år, innan först min hjärna sade till att det blivit för mycket, för att det sedan var ryggen som gick sönder.

Jag har ju nu hunnit bli över 50 och inser mina begränsningar, så därför ser jag till att både äta, sova, mjukträna och njuta av livet.

Till mina njutningar hör inte bara maten, utan även naturupplevelser.

Efter dagens recept följer en del bilder från mina promenader i och kring de gamla stadsdelarna i Alanya.

Kycklingpytt med Halloumi för 2

200 gr färskt Ekologiskt Kycklingbröst

50 gr Halloumi

2 dl tärnad Aubergine

1 dl tärnat, Varmrökt Sidfläsk

Havssalt och nymald Vitpeppar

Smör till stekning

2 Ekologiska Ägg

½ dl Ajvar

½ dl Majonnäs

Skär kycklingen i små tärningar. Bryn i smör och blanda ner auberginetärningar, låt det hela steka några minuter, så det får färg.

Stek halloumi och fläsk i smör i en annan stekpanna, blanda samman allt när det fått fin färg.

Stek ägg till pytten och servera med majonnäs och ajvar eller en klick av min hemgjorda Ketchup. Garnera med Machésallad och Citrontimjan.


Kesofylld Paprika till Fläskkarré och Kostrådgivarutbildning i Östersund

Både nyttigt och gott

Det blir nästan aldrig bacon och ägg hemma hos mig nuförtiden.

Baconet är helt enkelt för salt för min smak, efter 3 år på LCHF. Sen att de flesta sorter även innehåller rökarom, gör saken ännu värre.

Men färskt fläsk av bra kvalitet blir väldigt gott att servera till stekt ägg istället.

Karré är den bit jag föredrar, med ordentligt med fett insprängt.

Paprika förekommer ofta i min mat, en mycket bra källa till Vitamin C.

Särskilt om man sällan äter frukt, vilket ju är vanligt på LCHF, så är det en riktigt god vana att äta paprika istället.

För att tillgodogöra sig vitaminerna är det bäst att äta paprikan rå.

Den här veckan är det jag som står bakom recepten till Veckans Meny inne på Kostrådgivarna.

Titta förbi där om Du vill ha hjälp med idéer till middagsmaten.

Vill Du lära Dig mer om vår naturliga kost och sprida den vidare genom egna kurser, läs då lite extra nu.

Till hösten startar Anna Hallén sin Kostrådgivarutbildning här i Östersund.

Lars-Erik Litsfeldt, författare till ett flertal LCHF-böcker, och Dr Tore Persson är med som föreläsare.

En suverän möjlighet att få en Kostrådgivarutbildning som ligger mitt i Sverige.

Då blir det lätt att ta sig hit för både de som bor norrut och de söderöver.

Det är lätt att ta sig med både tåg och flyg till vackra Jämtland. Välkomna hit, hoppas vi ses.

Kesofylld Paprika 1 port

2 msk Keso

1 msk Majonnäs

1 msk finstrimlad Purjolök

1 tsk Fransk Senap

1 tsk finhckad Timjan

Havssalt och nymald Vitpeppar

Rör ihop ingredienserna väl i en liten bunke. Ställ i kylen en stund, så mognar smakerna fram mer.

Skär en Ekologisk Paprika på längden, plocka ur kärnhuset och fyll med kesoröran.

Stek en skiva Ekologisk Fläskkarré och ett lika Ekologiskt Ägg.

Servera med några Cocktailtomater med hackade Cashewnötter. Jag ringlade lite Avocadoolja över.

Nedan en bild på de nyanlända örterna till balkongodlingen från Klostra.se. Skriver mer om dem i nästa inlägg.


Om Turkisk Medelhavskost i min matkrönika 100% Naturligt God Mat

Turkisk matkrönika i Jämtland

Nu är vi inne på sista veckan här i Alanya. Vädret har inte visat sig från sin bästa sida i vinter, det har varit riktigt kallt och rått senaste dagarna.

Häromdagen kom till och med lite snö, väldigt ovanligt här, har bara varit med om det en gång förut.

Vi har haft turen att få hyra en mycket bra lägenhet, så det har gått fint att vara inne mer än vanligt.

Internetuppkopplingen via Avea har tyvärr krånglat en hel del senaste tiden, så det här med att sitta vid datorn har det inte blivit så mycket av.

Även WordPress har betett sig konstigt, så bloggandet har inte varit lika roligt som vanligt.

Men inget ont som inte har nåt gott med sig, har ju fått mer tid för annat istället.

Favoritsysselsättningen har den senaste tiden varit bokläsning, något som jag inte tagit mig så mycket tid med sen jag började blogga för snart 3 år sen.

Böcker har ända sen jag var liten betytt väldigt mycket, så det känns fint att jag kunnat börja ägna mig mer åt dem igen.

En som kan glädja sig åt att få läsa min första kokbok LCHF för seniorer snart, är Gisela Askne, som vunnit ett signerat exemplar på en utlottning hos Kostrådgivarna. Grattis!

I dagarna har också min matkrönika hemma i Östersund, 100% Naturligt God Mat, kommit ut.

I det senaste numret handlar krönikan om den traditionella Medelhavskosten här i Turkiet, mat som ser rätt annorlunda ut jämfört med vad de flesta fått lära sig av Livsmedelsverket.

Flera recept på Turkisk mat på mitt sätt finns med i artikeln, bland annat min favorit Saç Kavurma.


Kryddburken 2012 i samarbete med muurikka!


Jag är idag strålande glad att kunna presentera denna nyhet för er vilket glädjer mig enormt! Under 2012 kommer jag påbörja ett samarbete med muurikka! Ingen har väl undgått vad en muurikka är hoppas jag?

OM så skulle vara fallet hittar ni tillika recept & tillagning
under min rubrik muurikka här >>

Ett samarbete med distributören för muurikka är för mig en stor hjärtefråga i grund och botten! Muurikkans härkomst från Finland och dess användningsområden främst i de norrländska fjälltrakterna ger mina barndomsrötter extra näring.

Min vilja att förmedla mat och recept i ett vildmarks-paradis med sprakande eld, friska vindar, träbänkar, renskinn och levande natur är precis så mitt hjärta tänker om mat i stort! Man ska leva gott, man ska äta gott, man ska äta allt, men inte alltid! Recept, tankar och filosofier kring min matlagning har ett djupt rotat fäste till norrland där jag är född och till viss del uppvuxen!

Hur mycket jag än älskar mitt Öland idag med kroppkakor, lufsa, de lokala primörerna och jordgubbarna som frodas om sommaren så är det bara en bråkdel av vad min själ säger åt mig är ”rätt och riktigt” när jag tänker på mat! Det finns så mycket jag vill men som inte levs ut till fullo såsom jag många gånger önskar eller tänker.

När det handlar om matlagning kan man influeras av mycket från olika länder och län. Av resor, platser, människor mm. Man inspireras och därefter konspirerar man ihop en egen teori som i praktisk lag visar sig komma till sin rätt när skrift och bild möts. Där har vi personlig matlagning. Men det finns nåt djupare under ytan av influenser och nyheter, det finns rötter till allt, vare sig man vill gräva djupare eller inte så finns dom där… Jag vill gräva djupare!

Vad jag menar enkelt förklarat är; att maten och recepten jag skriver om kommer såklart från mitt hjärta med all den inspiration och influens som sig bör i mitt liv här och nu. Men långt där inne, allra längst in, väldigt dammigt, ligger de orörda, olästa receptbladen, tankarna och idéerna som jag inte ens ventlilerat för någon, en alldeles orörd värld som jag förträngt eller snarare skjutit framför mig lika mycket som jag saknat… Den norrländska maten och stämningen därtill…

Nu blev det djupa ord här men ni som följt min blogg och känner mig närmare och har kunnat läsa mellan raderna och vet hur jag menar. Norrland är för mig ett tomrum som nu ska fyllas med mat, kärlek och recept med hjärtat på rätt ställe!
Ni som fortfarande sitter med lillfingret i mungipan och ögonbrynen i pannan ni kommer få se vad jag menar… Det lovar jag!

Samtidigt som jag delger er det innersta av mina känslor så tackar jag ödmjukast distributörerna av muurikka för den ärofyllda förfrågan jag fått om att ensam i matbloggsvärlden frambringa ett samarbetet tillsammans med er.

Från själ & hjärta till rejäl och riktig matlagning!

 

 

 

Självklart kommer Kryddburken fortsätta verka som den matblogg den är med att bringa recept precis så som ni känner igen mig, jag kommer bara att lägga extra krut & kärlek på maten till muurikkan och visa er mer av min personlighet!

Bjuder på lite norlandsbilder…


Pappa Dennis i de norrländska markerna…


Frostens årstid i norr där ”bilen” alltid startar! ;-)


Torneträsket och lapporten i horisonten.

Översta fotot; Pappa Dennis & syster My på fjällvandring (Kebnekaise).

Näringsrik och Naturlig LCHF av Klara Desser

LCHF med mycket grönt

Det har väl inte kunnat undgå någon att det varit en hel del uppmärksamhet kring LCHF på sista tiden.

Den här kostmodellen är mer i ropet än någonsin och mängder av kokböcker publiceras.

Tyvärr verkar de som fortfarande är motståndare till att äta naturlig mat, ha fått för sig att vi inte äter grönsaker.

Något som den som följt min blogg de senaste 2½ åren förstår är helt uppåt väggarna.

Så mycket grönsaker som jag äter nu, sen jag tog bort bröd, pasta, ris och potatis, har jag aldrig gjort tidigare.

Min mat har blivit både mer varierad och betydligt godare, det finns ju så otroligt mycket gott att göra av grönsaker.

För Dig som liksom jag uppskattar mycket vegetariska inslag i LCHF-kosten, kan jag verkligen rekommendera Näringsrik och Naturlig LCHF av Klara Desser.

Klara har också formgivit den vackra boken och hennes man Hans har tagit de läckra bilderna.

Här kan Du beställa boken hos Bokus.com. Här hittar Du till Klara’s LCHF-blogg, för ännu mer matinspiration.

Jag köpte med mig den här kokboken inför resan till Turkiet, för här frossar jag alltid extra mycket i grönt.

Eftersom jag jobbat 18 år i olika restaurangkök, så har det här med att läsa bra kokböcker och inspireras alltid varit ett stort intresse.

Många tycker att det kan väl inte behövas några fler LCHF-kokböcker, eftersom det är så enkelt att omvandla vanliga recept till mat med lite kolhydrater och mycket fett.

Tvärtom tycker jag, ju mer man läser och lär sig av andras sätt att upptäcka den stora glädjen som finns i att laga naturlig mat av rena råvaror, desto roligare blir det.

Klara har gett ut många kokböcker genom åren, först GI men för några år sedan upptäckte hon att det går att må ännu mycket bättre av att utesluta gluten och gick då över till LCHF.

En liknande väg som min och många andra som hittat till LCHF-kosten.

Boken inleds med några kapitel om Klara’s egen historia kring sin hälsoresa och följs sen av goda råd för hur just Du kan må bättre, genom att dra ner på kolhydraterna.

Olika goda frukostförslag och ett mycket intressant LCHF-bröd kommer först bland recepten, det ska provbakas när jag kommer hem i mars.

Efter frukosten följer 6 veckors menyer på olika lunch och middagsrätter.

Alla med mindre mängd kolhydrater och mer av naturliga fetter och proteiner från kött, fisk, fågel, ägg, ost, frön och nötter. Med en stor andel läckra grönsaker till.

Här skapas verkligen mängder med variation och matglädje. En helt annan LCHF-kost alltså, än mest bara kött, smör och ägg.

Visst finns det några få som mår gott av att äta även på det viset, men de är i minoritet i LCHF-sammanhang.

Det finns ju å andra sidan de som mest lever på pizza och läsk, det är för mig betydligt mer extremt.

Jag lagade en god ugnsomelett med spenat från boken, perfekt som en lätt lunchrätt eller som tillbehör till en varmrätt. Som lunch blir den lagom för 2-3 portioner.

Jag använde färsk bladspenat från grönsaksmarknaden och blandade yoghurt och grädde istället för crème fraiche, som inte finns här i Alanya.

Ugnsomelett med Spenat à la Klara Desser

1 gul Lök

300 gr fryst Spenat

Smör eller Olja till stekning

Salt och Peppar

1 krm Muskotnöt

4 Ägg

2 dl Crème Fraiche

200 gr smakrik Hårdost

Sätt ugnen på 200°. Hacka löken fint. Tina spenaten och krama ur den.

Fräs spenat och lök i en stekpanna eller kastrull, krydda med salt, peppar och muskot.

Vispa ihop ägg och crème fraiche i en bunke. Riv osten och blanda med den frästa spenaten och ägg och crème fraiche-smeten.

Häll smeten i en ugnsfast form. Grädda ugnsomeletten ca 35 minuter eller tills fyllningen stannat.