Stora boken om barn och mat av Ann Fernholm och Kajsa Lamm

Klickbar bildlänk till boken på Bokus

Viktig barnbok för alla föräldrar

Nu har jag fått läsa Ann Fernholms nya bok Stora boken om barn och mat.

Ann har skrivit den här småbarnshandboken tillsammans med logopeden Kajsa Lamm, så här beskriver Bonnier Fakta de båda författarna i sitt pressmeddelande:

”Stora boken om mat och barn är en peppande och inspirerande bok som presenterar den senaste forskningen om barn och mat inom en mängd områden – som nutrition, allergier, fysiska ätsvårigheter och vad barn mellan 0-5 år kan och bör äta.

Boken är skriven av två tungviktare. Ann Fernholm, prisad vetenskapsjournalist och doktor i molekylär bioteknik samt Kajsa Lamm, logoped och en av Sveriges främsta experter som arbetar med barn och ätsvårigheter.”

Kajsa Lamm och Ann Fernholm

Du som är insatt i kostdebatten känner till Ann Fernholm sen länge, hon är en av våra starkaste förkämpar för att sprida kunskapen om lågkolhydratkost och dess inverkan på hälsan, hon är bland annat initiativtagaren till Kostfonden.

Ann Fernholm har tidigare skrivit Ett sötare blod, Det sötaste vi har och Smakäventyret, de två senare är också riktade just till barnfamiljer.

Klickbar bildlänk för dig som vill bli månadsgivare till Kostfonden

Jag tycker om Anns böcker, de är skrivna med stor kunskapsgrund, med ödmjukhet, värme och humor, en mycket bra kombination för att göra en bok lättläst.

I den värld av snabbmat, mackor, söta flingor, lösgodis, läsk och glass som utvecklats de senaste decennierna, där allt det här är vardagsmat och inte bara lördagsgodis, så är Anns böcker mycket viktiga.

Hur ska barnen kunna utvecklas till tänkande och fungerande individer om deras hjärnor och kroppar inte får riktig mat utan mest bara näringsfattiga kolhydrater och rent socker?

Här kan du se ett reportage om boken och vad författarna tycker är bra barnmat på TV4s Nyhetsmorgon, klicka på bilden nedan.

Förordet inleds med en resa runt världen och vad små barn äter i andra kulturer, så intressant att se hur olika det kan vara med vad man anser vara bra barnmat.

Följande kapitel tar upp de olika faserna under det viktiga första året i ett barns liv och hur man kan göra för att de bäst ska få i sig den näring de så väl behöver.

En bok som borde köpas in och delas ut till alla blivande föräldrar redan hos barnmorskan, så barnet kan få en bra start direkt från födseln.

Du får veta en hel del om amning och de problem som kan följa med den och de ersättningar som finns och hur viktigt det är med närhet till barnet.

Något som senare är minst lika viktigt, är att barnen får mat gjord på naturliga råvaror redan från det de börjar kunna äta små smakportioner och inte bara får suga i sig söta klämmisar, välling, majskrokar, mariekex och rån.

Hur ska de kunna utveckla en bra tarmflora med allt det sockret i sina små magar, inte undra på att allergier och matintoleranser ökat så otroligt på senare år.

Du får sen följa barnets utveckling under de första 5 åren, med allt vad det kan innebära av matvägran, kolik och annat spännande och förstås alla glädjeämnen som hör till måltiderna tillsammans i familjen.

Artikel om Stora boken om barn och mat i SvD

Du får under bokens gång genom de olika småbarnsåldrarna tips på enkla, goda och nyttiga rätter du själv kan laga, garanterat utan alla industrins onödiga tillsatser.

Nu har jag ju själv inte några barn, men hade jag haft det så skulle jag absolut ha önskat att jag hade kunnat ha den här boken som stöttning under småbarnsåren.

Så är du på väg att snart få barn eller barnbarn, gör det lilla ofödda livet en tjänst och köp den här boken.

Har du redan småbarn i din närhet, ja då passar förstås boken lika bra som present nästa gång du hälsar på.

Jag avslutar med att dela ett recept ur boken som jag själv tycker låter riktigt gott.

Extra intressant är det med den extra berikningen av järn i gröten på ett naturligt sätt med paltbröd

Ett mycket bra alternativ istället för att köpa industrins järnberikade pulvergröt/välling till barnet.

Bovetegröt med päron- och kardemummasmak

½ dl krossat bovete

1 krm kardemumma

¾ dl vatten

1 ½ tsk krossat paltbröd

½ msk smör eller rapsolja

½ dl rivet päron

Blanda bovete, kardemumma, och vatten.

Koka i mikron eller i en liten kastrull på svag värme i några minuter tills gröten tjocknat.

Rör ner paltbrödet och fettet. Om du använder smör, låt det smälta i den varma gröten.

Blanda i päronet när gröten har svalnat.

Klickbar bildlänk till boken på Adlibris

Tre år sedan bloggen startades!

IMG_04321 april 2011 då gjorde jag mitt första inlägg på bloggen och det känns som en evighet sedan. Det känns som om jag bloggat i många herrans år.
Hänt vansinnigt mycket på dessa tre år, det har publicerats tre bakböcker, två med Bonnier Fakta och nu den senaste som utkommer NU i april med ICA Förlaget. Blivit anlitad att hålla bakkurser och också bakat på bokmässans stora scen!

Ibland har det dock känts tungt att blogga, det känns som att man har skrivit om ”allt” och varje gång man gör ett inlägg som man redan har berört och tyckt något om så upplevs det tjatigt. Men jag får ibland påminna mig om att det ju hela tiden dyker upp nya läsare som inte läst om ex fruktos femtioelva gånger och har stort behov att att faktiskt få veta nått om nått.

Så jag vill önska mig själv ett stort och varmt GRATTIS till dessa tre år av intensivt arbete med blogg och böcker. Varit fantastiskt roligt och väldigt givande. Alla härliga, tacksamma och positiva kommentarer som kommit genom åren och vilket gjort bloggande väl värt mödan.

Så ett varmt tack till alla ni som kommenterat, hört av er eller på andra sätt stötta mig och låtit mig veta hur mycket mitt arbete och mina recept betytt för Er och er familj. Stort och Varmt TACK!

 

Författarmiddagen med Bonnier Fakta

DSC_0299Gick av stapeln på Linnea Art Restaurang och menyn kan ses på bilden, vill du se den större är det bara att klicka på den.

Det är ju alltid inbjudna en bunta författare och i år så var återigen Paolo Roberto där och Cecilia Hagen. Nya kända ansikten var Björn Hellman, Lolo Carter, Sigrid Bárány, Annika Sjöö och Tina Nordström som jag också växlade några ord med. Vilken vacker kvinna hon är och med en härlig utstrålning!

Det var många människor där och restaurangen var liten ( i alla fall för den mängden) så det var oerhört svårt att faktiskt få sett alla.

Vid mitt lilla runda bord satt vi sex personer, Kerstin Bergfors som är förläggare satt rakt över bordet och Åsa Dahlgren som är fotograf satt på min vänster sida , vi fann varandra direkt och nu jobbar vi lite på någon form av samarbete som vi får se om det leder till något.
Thomas Reckman med boken Det perfekta löpsteget satt till höger om mig och vi pratade en del fasta både 18:6 och 5:2, väldigt trevlig! Hans bok är ”en fortsättning” av boken Born to Run – Jakten på löpningens själ. Här menar Thomas på att man får vet H U R man gör!
Birgitta Forslund med boken Älskade kofta var också roligt att höra hur hon stickat till olika personer och hur hon blivit inspirerad av miljöer och människor och efter det stickat en kofta. Fantastiskt!
Mats Ottosson frilansjournalist och författare (med sin fru) till många reseböcker/guideböcker och också boken Lugn av naturen, och även den stora bibeln Upplev Sverige. Mycket intressant att lyssna på!

Så i stora drag hade jag en superkväll!

och jag kom också hem med en stor nyhet och om den ska jag snart berätta :D

 

Författarmiddag med Bonnier Fakta i kväll!

Mingel på konstmuseetI kväll så är jag inbjuden till Bonnier Faktas årliga författarmiddag i anslutning till Bokmässan. I år är det inte konstmuseet utan Linnéa Art Restaurang.

Det ska som vanligt bli kul och spännande. Alltid spännande att se vilka fler författare som är där. Förra året höll jag på att få Paulo Roberto till bordet… vilket hade kunnat resultera i en långt mer spännande middag än vad jag hade önskat ;)
Han satt två stolar bort som tur var…

Får återkomma i morgon med bilder, om det hinns ta några… men berätta om kvällen det gör jag garanterat. ;)

Önskar alla en trevlig fredagkväll och härlig helg!

 

Bokmässan i Gbg…

matbröd-glutenfritt-recept-celiaki-micke skribentFår veta av min förläggare på Bonnier Fakta att jag är uppsatt som en programpunkt på Bokmässan i Göteborg… undra vad jag ska göra… baka vore ju kul… även signera vore roligt…

Verkar dock som det är en intervju som ska göras den 26/9…

Jag får vänta och se tills frågan kommer från berörd ort…

och jodå, ni alla lär få veta vad och när ;)

 

Ny bok på G!!

DrottningtårtaNu kan jag äntligen avslöja att jag jobbar hårt (=bakar som en galning) på min tredje bok!!

Denna gången är det Forma Books – ICA Förlaget som vill ge ut en bok med mig maj 2014.

Himmelns kul!
Det var ju just detta förlag som ville ge ut min första bok men var lite sena i vändningarna att Bonnier Fakta han före…

Men nu då Bonnier Fakta drar ner på sin bokproduktion och inte kunde ge ut en bok med mig 2014, så erbjöd jag ICA-förlaget manuset och denna gången var de rappa som bara den!!
Tog en vecka från det jag skickat in förfrågan till ett svar – JA!
(behövdes inget inskickat manus, man visste vad man köpte ;) )

Så nu kan alla bakare som gillar mina recept få gå i ”väntans tider” igen…

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Baka matbröd med LCHF på topplistor

Baka matbröd med LCHFKul att se sin bok på Bonnier Faktas egen topplista före Per Moberg och med andra namn som Tina Nordström, Jamie Oliver och Cecilia Hagen mfl

Känns allt lite overkligt att även denna gången hitta sin egen bok och namn på dylik lista (plats 8) bland sådana prominenta författare!

Ser också att den fortfarande för 15 veckan i rad ligger på Bokus topplista, denna vecka plats 4.

Så återigen bakas det ute i stugorna, och denna gången är det bröd!

GOTT BAKNÖJE!

 

Stockholm, Bonnier fakta och Lotta Bromé

Ja så har jag landat efter denna stora upplevelse av i första hand Lotta Bromé!
Vill någon lyssna när jag babblar i radion med Lotta så kan man göra det här ett tag till framöver.
Det var nervöst ända fram tills jag kom in på radiohuset och blev mött av Louise Terling Lottas reporter.
En helt underbar tjej som mötte mig med stort lugn och intresse, och framförallt ingav hon mig lugn och självförtroende. Att hon också äter LCHF gör ju inte saken sämre. Vi hade alltså mycket att prata om. KUL!

Lotta var fantastisk att möta! Samma där ett lugn och ”det här kommer bli bra och kul” var det hon förmedlade mig. Jag hadde ju också bakat Valnötskubben för att hon skulle få en smakbit. Lotta började gensat mumsa på brödet, som ju inte kan ha varit ”hur gott som helst” eftersom den breddes i går eftermiddag och fraktats genom 1/4 av Sverige… Här finner ni P4 extras hemsida med recept på brödet.

Dagen började ju annars med ett möte på mitt förlag, Bonnier Fakta. Där satt jag och väntade i foajén på Charlotta för att äta lunch och prata brödbok. När man sitter  där så känner man att man väntar ”ståndsmässigt” ;)
Bonnier FaktaSedan efter radiointervjun gick resan vidare med taxi till Sthlm C och där fick jag ett samtal mitt i allt oväsen från Nyhetsmorgon (tv4).
man ville ha ett semle-recept som var bra för diabetiker och undrade över mitt och ville lägga det på sin hemsida… nu hittar jag inte receptet på deras sida så vad som händer med det… vet jag inte. Men kul att bli uppringd var det ju!
Om du läser detta så hör gärna av dig igen, vill gärna veta hur det gick!

I dag hos Lotta Bromé i radion

LOTTA BROMÉI dag 11/2 så är det dags att ge sig av till Stockholm för att bli intervjuad av Lotta Bromé i radio P4.
Lotta sänder från kl 13 till 15.
Det verkar som att jag intervjuas kl 14.40.

Detta ska bli otroligt spännande och jag har bakat ett bröd som Lotta ska få provsmaka och det är Valnötskubb ur boken
Baka matbröd med LCHF, ett av mina favoritbröd.
Recept kommer finnas på P4 Extras hemsida.

Först ska jag dock träffa Charlotta, marknadsansvarig på Bonnier Fakta hon ska bjuda mig på lunch och vi ska prata om brödboken, sedan hämtar en taxi mig för att köra mig till radiohuset för intervjun. Så det blir en heldag i Sthlm!

Nu kan vi bara hålla tummarna att SJ inte strular till det med tågen också…

Håll gärna tummarna för mig under sändning!

 

Bloggar etiketter: ,

Sista chansen! Köp brödboken för 145 kr

bokus_baka_matbrod_med_lchf_314x230.jpgNu idag och i morgon (5/2) är det sista chansen att köpa boken
Baka matbröd med LCHF för 145 kr!

Glöm inte rabattkoden
bakamatbröd i kassan

Det är Bonnier Fakta som bjuder alla mina läsare på dessa 20 kr i rabatt! PASSA PÅ!

Någon gång under kvällen i morgon tas erbjudandet bort från bloggen.
Vid midnatt blir priset troligtvis ca 165 kr och mest troligt aldrig så billig igen.

Så passa på att klicka hem boken här inne på BOKUS för att köpa boken

Vill du PROVLÄSA?

Önskar alla ett GOTT BAKNÖJE när er bok kommer!

 

Bloggar etiketter: