Stekt fläsk med löksås

Fläsk med löksås

Löksås till stekt sidfläsk 2 port

2 röda lökar

2 dl grädde/kokosgrädde

1 dl steksky från fläsket

3 msk smör

1 tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

300 g sidläsk, färskt eller rimmat

Smör till stekning

Skär löken i tunna strimlor och stek i smöret tills det fått lite färg.

Häll på vinäger, krydda med salt och peppar.

Låt vinägern koka in i löken, det ger väldigt god smak.

Stek fläsket i en annan panna, så det får ordentligt med färg.

Krydda med salt och peppar, bara peppar om du använder rimmat fläsk.

Häll i 1 dl vatten i stekpannan och låt skyn koka ur, häll det över löken (eller använd 1 dl buljong).

Tillsätt grädden och låt puttra tills såsen tjocknar.

Servera såsen med det stekta fläsket och kokt broccoli.

Det här är enligt mitt sätt att se på mat en mycket bra tallriksmodell, här kan du läsa mer vad jag tycker om Livsmedelsverkets nya modeller.

Stekt Fläsk med Löksås och Broccoli


Min Tallriksmodell kontra Livsmedelsverkets
Livsmedelsverkets Tallriksmodell...

Livsmedelsverkets Tallriksmodell…

Var är fettet, SLV?

Häromdagen lanserade Livsmedelsverket sin nya tallriksmodell.

Nu trodde jag och många att det äntligen skulle bli en modell som man kan äta och leva med i många år, om man vill få ett hälsosammare liv.

Tyvärr, det blev besvikelse igen, i dubbel bemärkelse…

De har nämligen skapat två olika tallriksmodeller den här gången, en för de som har ett aktivt liv och en för de som av olika anledningar inte rör sig så mycket.

Livsmedelsverkets båda Tallriksmodeller...

Livsmedelsverkets båda Tallriksmodeller…

Tallrikarna består båda av protein i form av kött, fisk, ägg, bönor, tofu, m.m.

Kolhydraterna är rikt representerade via bröd, potatis, pasta, ris, rotfrukter och grönsaker.

Men den essentiella, livsnödvändiga, komponenten fett lyser med sin frånvaro på båda tallriksmodellerna.

Visst får vi i oss en del fett via kött, fisk och ägg, men enligt de bilder som SLV låter illustrera sin syn på hur vi bör äta, så skulle jag vara hungrig bara ett par timmar efter maten igen.

Tyvärr var de här nya rätterna lika fettskrämda som tidigare, som du ser av bilden nedan även väldigt proteinsnåla.

Tallriksmodell enligt SLV för den som rör sig...

Tallriksmodell enligt SLV för den som rör sig…

Här nedan ser du några exempel på de rätter som jag ätit, njutit och mått gott av nu i 7 år med glutenfri LCHF.

Jag är piggare än på många år, vill aldrig tillbaka till hur jag mådde när jag åt mer enligt SLVs rekommendationer, med en hög halt kolhydrater enligt tallriken ovan.

Här kan du läsa vad Ann Fernholm skriver om sina blodfetter efter 10 år på lågkolhydratkost.

Det ser ut som om även hon mått riktigt bra av att gå på tvärs mot myndigheternas anvisningar, eller hur?

Klicka på bilderna nedan om du vill provlaga mina recept.

Fiskgratäng med brynt smör...

Fiskgratäng med spenat och brynt smör…

 

Färsbiffar med tacosmör, inlagda grönsaker, oliver och sallad...

Färsbiffar med tacosmör, inlagda grönsaker, oliver och sallad…

 

Broccolisoppa med skaldjur och Västerbottensost

Broccolisoppa med skaldjur och Västerbottensost

 

Vegetarisk omeletterulle med valnötter...

Vegetarisk omeletterulle med valnötter…

 

Kycklingschnitzel med smörstekta grönsaker, fetaost och sallad...

Kycklingschnitzel med smörstekta grönsaker, fetaost och sallad…


Njutbar brunch med näringsberäkning

Färgglad brunch

Nu är det sportlov för många i de norra delarna av landet. Inte mycket snö just nu, men det ska komma mer närmsta dagarna.

Den här frukosten innehåller mycket nyttiga fetter, bra med proteiner men väldigt lite kolhydrater.

En perfekt start på en dag med uteaktiviteter, den mättar riktigt länge.

Nedanför inlägget har jag lagt ut det ungefärliga näringsvärdet på min brunch, en del råvaror fanns inte med så då har jag lagt till en likvärdig.

Siffrorna från Livsmedelsverkets databas har jag kopierat från Minmat.net.

Som du kan se så innehåller min brunch väldigt lite kolhydrater, trots att jag har både paprika, mandel, kaviar och en liten dessert till.

Något som många tror inte fungerar när man äter LCHF.

Det är så mycket nyttiga ämnen, vitaminer, mineraler och antioxidanter som vi får i oss via grönsaker, bär, mandel och nötter.

Så då kan det vara bra att veta att det kan ingå i den dagliga maten utan att det ger för mycket kolhydrater.

Hemma äter jag som vanligt nötfrukost, men när jag på helgerna sover över hos mamma blir det sovmorgon.

Hon har inte så mycket aptit på morgonen, där äter vi istället brunch.

Mamma äter alltid bara två ägg till frukost, men jag tar lite mer på min tallrik.

Hon får riktigt fina ägg levererade direkt hem till dörren, en mycket uppskattad service som bidrar till att hon mår gott trots en hel del sjukdomar.

Brunch

1 burk Mästarmakrill från Abba 110 g

2 skivor ost

2 kokta ägg

Paprika

Mandel

Kaviar

Gröna blad

Avocadoolja

Jag lägger ner de kylskåpskalla äggen i kokande vatten och så får de koka i 5 minuter. Då blir gulan perfekt krämig, tycker jag.

Strimla lite sallad och paprika, ringla kallpressad avocadoolja eller olivolja över.

En klick kaviar är gott till ägget, gärna med lite smör eller majonnäs på sidan om.

Smöret glömde jag tyvärr lägga på innan jag tog bilden, men det äter jag alltid till äggen.

En liten dessert blir det ofta när jag är hos mamma. Smetana med lingon och kanel, serverat i en liten äggkopp som jag fått efter mormor.

.:Dagens Mat:.
Energi kcal: 889,45 Energi kJ: 3718,45
Proteiner: 44,82 Fiber: 2,51
Kolhydrater: 6,20 Vatten: 240,23
Alkohol: 0,00
Fetter:
Fett: 76,53 Kolesterol: 683,65
E-mättade: 32,47 Mättade: 26,57
F-mättade: 10,44
Vitaminer:
A: 545,80 B1: 0,32
B2: 1,03 B3: 8,15
B6: 0,55 B9: 105,40
B12: 8,94 C: 31,75
D: 4,77 E: 9,69
Mineraler:
Fosfor: 770,60 Järn: 5,17
Kalcium: 342,10 Kalium: 779,90
Magnesium: 115,10 Natrium: 642,65
Selen: 76,45 Zink: 4,00
110Gram Makrillfilé konserv i tomatsås
140Gram Ägg kokt
25Gram Ost hårdost 31% fett
15Gram Isbergssallat
20Gram Sötmandel torkad
15Gram Smör 80% fett
15Gram Paprika gul
10Gram Olivolja
15Gram Crème fraiche 34% fett
10Gram Lingon

Fettlever minskar på 6 dgr med strikt lågkolhydratkost

fettleverIdag skriver LCHF.se och Per Wikholm om detta. Många av oss LCHF´are vet ju om detta redan, men att få  det bekräftat i en så högkvalitativ studie och publicerats av NCBI är ju aldrig fel för övriga världen…

Per skriver på sidan:
Resultaten är som följer:
1. Strikt lågkolhydratkost (max 20 gram kolhydrater per dag) minskade under bara 6 dagar leverstorleken med hela 22 %.
2. Traditionell kalorireducerad kost (sannolikt snarlik Livsmedelsverkets tallriksmodell fast med en mindre tallrik) gav under 7 månader bara 7 % mindre levervolym trots att viktnedgången var densamma som i lågkolhydratsgruppen.
3. En högkolhydratsdiet under tre veckor resulterade i 9 % ökad levervolym.

Forskarnas slutsatser [Min översättning]: ”Dessa resultat ger stöd för att på kort sikt använda lågkolhydratskost när en minskning av levervolymen är önskvärd. Att överäta kolhydrater är ohälsosamt då det ökar levervolymen [läs leverförfettning, min anmärkning].”

Ni ska också få Pers egna kommentar här:
Båda dessa studier pekar i exakt samma riktning. Lågkolhydrat är effektivt mot leverförfettning. I den tidigare studien försöker de ansvariga forskarna lite krampaktigt att bortförklara resultaten med att det på lång sikt bara är viktnedgången som är det viktiga vad gäller fettlever, trots att deras studie inte visar det. I den nyare studien är forskarna lite mer rakt på sak och varnar för hög konsumtion av kolhydrater. Fortfarande vågar de dock inte ta bladet helt från munnen och föreslå lågkolhydrat som en långsiktig strategi (vilket förvisso inte studieupplägget medger) men det är definitivt ett steg på vägen i paradigmskiftet att våga peka ut högkolhydrat som ohälsosamt rakt ut.

Tack till signaturen Dufva för tipset om den nya studien samt till signaturen Zepp för den tidigare studien.”

Vi går så sakteliga mot en värld där fler och fler kommer äta lågkolhydratskost, och här visar studien mig på att redan sjuka gör bäst i att äta strikt lchf. Medan jag kan tänka mig att unga och friska människor kan säkert äta en mer liberal LCHF upp till 50 gram kanske tom upp mot 100gram.

Jag har ju upprepade gånger skrivit tidigare här på bloggen om fettlever, för den som är nyfiken på de inläggen kan kika HÄR.

 

”Nya nyckelhålet ännu nyttigare”…

Nyckelhål_fetmaHävdar  Livsmedelsverket den 24/1-14, och jag skulle vilja hävda att det aldrig varit nyttigt. Det är väl snarare den som gjort oss sjuka och feta…
Men nu gör de ju en förbättring, för nu ska det tas bort nyckehål på alla fruktyoghurtar då de innehåller så mycket socker!

Så visst ska man hårddra det så blir ju nyckelhålet nyttigare… men bra? Nej det är fortfarande en märkning som jag tycker mer ska ses som en varning än någon positivt som ska ätas.

Fortfarande är salt farligt och fullkornsfibrer supernyttigt…

De skriver:
Ännu mindre salt och socker och ännu mer fullkorn. Det är några av förslagen till uppdaterade regler för Nyckelhålsmärkningen som nu går ut på remiss.
- Nu blir Nyckelhålet ännu nyttigare. I uppdateringen har vi utgått från den vetenskapliga utvecklingen men också lyssnat på synpunkter från konsumenterna, säger Anette Jansson, ansvarig för Nyckelhålet på Livsmedelsverket.

Men många  av oss är ju bra på att tänka själva och söka och ta till oss annan och bättre information, tack och lov!
Fler Lästips:
Brödberoende
Saltets nödvändighet

*Bilden hämtad från Kostdemokrati och artikeln Nytt system för nyckehålsmärkning på restaurang

 

 

 

Forskare vill ge gravida D vitamin

iStock_000005885633Small-650x432Gravida kvinnor bör få tillskott av D-vitamin, för att på sikt förebygga hälsorisker för barnet.
Skriver SvD i förrgår.

Detta är mer än viktigt för det är i fosterstadiet och som bebis som mycket grundläggs av senare ohälsa och hälsa.
Ex diabes typ 1.

Här kan man läsa på den bästa sajten i världen som skiver om D vitamin
Vitamin D council:
Vitamin D most important early in life to prevent type 1 diabetes, says new research
Vitamin D during pregnancy and breastfeeding

Man skriver på Vitamin D council att gravida och ammande bör ta runt 6000IE dagen och undersökning visar att om man tar denna dos under ammning så överför man runt 1000 IE till bebisen och som bebis behöver man då inte ta tillskott.
Annars är rekommenderade dosen för små barn 1000IE/dagen.

Kostdoktorn skriver att 2000IE  (små kvinnor) – 5000IE (stora män) är den minsta dosen att ta för att undvika uttalad brist och då kan ju jag inte låta bli att undra
- varför ska man lägga sig så i underkant med sitt D-vitamin intag så man precis ligger utanför ”uttalad brist”?

circulating-25ohdEn annan sajt som jag litar väldigt mkt på förutom Vitamin d council är den svenska sajten Allt om vitamin D, där skriver man ang den enda studien om  gravida och högdos D-vitamin:
”De kvinnor som hade höga halter av vitamin D hade i lägre grad problem med förtida värkar och prematur förlossning, och de hade mindre infektioner. De bästa resultaten fanns bland de kvinnor som fick 4000 IU per dag, och det är också den nivå som forskningsgruppen rekommenderar utifrån just den här studien. De ser det som nödvändigt att ta tillskott eftersom kosten uppenbarligen inte ger tillräckligt med vitamin D och för att vi inte vistas i solen så mycket som vi behöver. Den här studien ger också stöd för den rekommendation som andra forskare nu ger och som innebär att vuxna män och kvinnor bör uppnå en dos om 5000 IU per dag. Det är alltså mer än 10 gånger så mycket som Livsmedelsverket rekommenderar, men i det här fallet tycker jag man ska lyssna på dem som är verkligt insatta och som forskar på området, och slå dövörat till åt de bakåtsträvande troglodyterna på SLV i Uppsala.”

och här kommer det viktiga , det är ju som så att kroppen ANVÄNDER vitamin D! Dvs man bör alltså ha ett förråd och därmed ha en högre andel D vitamin i blodet  än som normalt används.
Vi fortsätter från länken:

Enligt diagrammet så uppnådde gruppen som fick 4000 IU en 25(OH)D-nivå på 45-50 ng/mL på slutet av graviditeten, att jämföras med den nivån som en del forskare nu rekommenderar för alla individer: 50-80 ng/mL. Mer från Vitamin D Council (min översättning och förenkling):

Genomsnittsindividen börjar lagra vitamin D3 vid nivån 40 ng/mL, men vid 50 ng/mL börjar praktiskt taget alla att lagra det för framtida behov. Vid nivåer under 50 ng/mL förbrukar kroppen vitamin D i samma takt som man producerar det, eller får in det via mat och tillskott, vilket innebär ett slags kronisk vitamin D-svält.

Förmodligen är rekommendationen om 50-80 ng/mL riktig, men den övre delen av intervallet är inte bestämd i några direkta studier, utan är mer en typ av meta-uppskattning från en mängd andra studier.

Som vi kan se av diagrammet så uppnådde inte ens de som fick 4000 IU den önskvärda nivån 50 ng/mL, där de skulle ha varit mättade med vitamin D och ha kunnat lagra något för framtida behov. Det visade sig också att genomsnittsnivån av vitamin D i de nyfödda barnen för denna grupp bara var 27 ng/mL. Det innebär att 4000 IU är alldeles för lite under en graviditet, men enligt försiktighetsprincipen kan inte de här forskarna rekommendera mer än 4000 IU eftersom det är det man har data för. Som vi ska se kan man lugnt ta betydligt mer, dels för att studier visar att personer som vistas mycket i solljus har betydligt högre nivåer i blodet än 50 ng/mL, en del ligger över 80 ng/mL, och dels för att studier visar att ingen risk för förgiftning föreligger för doser under 10 000 IU eller t o m högre. Det ska vi återkomma till.”

Nu vill jag berätta för er att mina nivåer av D vitamin i blodet är 163 nmo/L* och vill nå få hela bilden klar för er så läs mitt inlägg om Provsvar.

Är du intresserad av hur mycket D vitamin man tillverkar  via solen i olika delar av världen och av olika människor med olika arbeten, så kan jag varmt rekommendera en studie av denna lista och artikel, då lär man får klart för sig att tillskott är en nödvändighet för 99.9% av svenskarna som inte är utomlands i solen i flera månader i sträck…

oavsett du är gravid eller inte, ÄT D VITAMIN och lägg dig inte i underkant utan tvärtom!

* ”Vitamin D-status
När man mäter vitamin D-status genom blodprov (serum) så är det 25-hydroxy-vitamin D man är intresserad av, 25(OH)D. Det mäts i två olika enheter, i USA företrädesvis i ng/mL och i Europa i nmol/L. Sambandet mellan dessa enheter är

1 ng/mL = 2,5 nmol/L

Exempelvis motsvarar alltså 20 ng/mL 50 nmol/L” Från bloggen ”Allt om vitamin D”

 

/em

Det svenska heliga brödet fullt av socker

 SkogaholmslimpanMånga populära bröd är rena sockerbomberna. En limpa kan innehålla motsvarande 26 sockerbitar, visar GP Konsuments granskning.

Så här års är det många som tänker lite extra på sin kost. Att dra ner på godis, kaffebröd och andra sockerkällor är en vanlig föresats. Men få tänker på att matbrödet ofta är kraftigt sötat.
Skriver GP i tisdags.

Visst är det jätte viktigt att man försöker undervisa och informera folk om hur mycket TILLSATT socker det finns i matbröd.
Sockret tillsätts i regel i form av sirap och i undantagsfall vanligt socker (sackaros).

Sedan svamlar  artikeln om fullkorn hur nyttigt det är., så återigen så har inte författarna till artikeln förstått att fullkor också är socker.

Tänk om de kunnat använda sina grå hjärnceller till något och räknat ut KOLHYDRAT halten i bröden, för hur det än är är det ju den som t alar om HUR MYCKET socker som finns i brödet. Det är ju den informationen som är det viktigaste i hela näringsdeklarationen.

Så låt oss kika lite på ”nyttiga” bröd och jämföra med ”onyttiga”. Vi kikar hos Livsmedelsverket och här anges det per 100 gram:
Jättefranska: 41,9
Rågbröd typ fullkorn osötat: 46,1
Skogaholmslimpa: 46,6
Grahamsbröd fullkorn: 45,5

Vi kikar också på de olika mjölsorterna, återigen 100 gram:
Vetemjöl: 72,4
Rågmjöl fullkorn: 60,2
Grahamsmjöl fullkorn: 60,7

Redan här bör det säga de flesta något…
Kostdemokrati  skriver det bra, så jag klipper in:
”Låt oss räkna på den klassiska Skogaholmslimpan som inte alls är värst i klassen vare sig när det gäller tillsatt socker eller kolhydratmängd. En limpa väger 775 gram och hundra gram limpa innehåller 51 gram kolhydrater  En hel limpa innehåller således 395 gram kolhydrater, varav 74 gram tillsatt socker (9,6 %).

Men som sagt blir kolhydrater till socker så snart man äter brödet. Kolhydrater är kedjor av socker som snabbt spjälkas till sockermolekyler, en process som startat redan i munhålan. Tugga t.ex. på en bit knäckebröd (utan tillsatt socker) eller en morot, och efter en stund smakar det sött.

En brödskiva väger ca 40 gram och innehåller således 20,4 gram kolhydrater  En sockerbit väger 2,8 gram och allt är kolhydrater.

 Vad ger då detta om vi räknar på det? En limpa motsvara 141 sockerbitar.”

Så svamlar man i artikeln om 26 sockerbitar i en hel limpa!!

Hur länge ska det blundas för att allt spannmål är nästan 100% kolhydrater?? (se mjöltabellen)

Stevia Vital svarar på myter och felaktiga påståenden om Stevia

steviavital_weblogoPåstående: ”Men det är inte stevia vi köper utan steviolglykosider.

SteviaVital: – Det är klart det är Stevia. Är inte te längre Te för att tebladen lösts upp i vatten? Är socker inte längre socker för att man raffinerat det? Är ett steviablad inte längre Stevia för att det plockats från plantan? Är pulver av torkade blad inte längre Stevia för att det är bara en del av bladet? Var går gränsen?

Tekniskt kallas det utvunna för steviolglykosider, inte minst för att man skall särskilja det från själva plantan och dess blad som i helhet aldrig genomgått samma kontrollerande som just steviolglykosiderna. Det är ju det enda som tillåtits som livsmedel just där finns det en laglig aspekt på vad innehållet skall vara, dvs samma som det som godkänts, över 95% steviolglykosider. Det är för övrigt inte många livsmedel som ens gått igenom så rigorös forskning som just Stevia.

pase_ bakery+_mariannHela världen har benämnt blad, pulver, avkok, extraktion etc, av Stevia som just ”Stevia” i många decennier och det är underligt att människor (som t ex som Evelyn från livsmedelsverket eller Sund.nu) som aldrig tidigare känt till produkten nu plötsligt är specialister och skall dra någon slags linje mellan vad som är vad. Hårt kanske men tänkvärt.

Livsmedelsverket gör stort väsen av detta i en artikel och därifrån kommer många av de missriktade texterna. Livsmedelsverket sysslar med en konstig desinformation/förvirringskampanj mot Stevia. 

Påstående: ”Den art som används för sin sötma är Stevia rebaudiana.”

– Nej, det är arten ”Stevia Rebaudiana Bertoni” för att vara exakt.

Påstående: ”Naturliga steviablad ger en sötma på 30-40 gånger mer än socker medan de steviaprodukter med steviolglykosider som nu finns på marknaden ger ungefär 300 gånger mer sötma än motsvarande mängd socker.”

– Styrkan används ofta i negativa ordalag som något onaturligt men betänk att det inte är något onaturligt i sötheten. Det finns så liten gramvikt söta ämnen i plantan att det krävs massor av blad för att få fram lika mycket vikt som ett t ex blad. Klart feltänk här. Tittar man på hur söt en (1) glykosid är (om det nu skulle gå) så är den lika söt i ett litet blad som när den hoppat ur därifrån. Det är också 400 ggr sötare än socker (och inte 300 som texten säger).

Påstående: ”I Japan består stevia-produkten av 80-88% steviolglykosider och resten är vatten och sackarider.

– Steviaprodukten? Stevia består inte av sackarider… Dessutom är det en gigantisk marknad med alla sorters stevia i olika grader av renhet.

Påstående: ”- De steviatillsatser som finns på den svenska marknaden har mycket lite med den ursprungliga växten att göra. De har gått igenom så många kemiska processer att de knappast kan kallas naturliga längre, säger Evelyn Jansson Elfberg på Livsmedelsverkets regelutvecklingsavdelning till tidskriften Fokus.”

– Ja vi har tidigare nämnt livsmedelsverkets konstiga inställning till Stevia/steviolglykosider. Stevia har genomgått en liknande process som socker med det tycker man inte är kemiskt på något sätt? Socker t ex har många kända problem redan vid låg överdosering, steviolglykosider har långt ifrån samma riskfaktor som socker.
Naturlig är också i benämningen att glykosiden finns naturligt i plantan, men jämför då aspartam och sukralos m fl artificiella sötningsmedel där det inte finns i den formen i naturen.

steviavital_steviasocker_fam2_300Påstående: ”Tillverkningsmetoderna kan skifta något mellan olika länder och tillverkare. Men gemensamt för alla tillverkare är att utvinningen sker genom kemisk raffinering och att det finns gränsvärden för hur mycket giftiga restprodukter den färdiga produkten får innehålla. Maxinnehåll för till exempel arsenik och bly är satt till 1 mg per kilo kroppsvikt.”

– Vi häpnar över okunskapen hos de som skall hjälpa oss att äta nyttigt. Stevia är en jordbruksprodukt och i jorden finns vissa orenheter som vi skall vara försiktiga med precis som alla andra jordbruksprodukter. Men själva raffinerings processen skapar inga sådana restprodukter!!!
Produkterna kontrolleras alltid för saker som kan finnas i jorden/miljön, även bakterier, svamp etc. Detta för att vi ska veta att det INTE finns något i våra produkter, och OM det skulle finnas är det långt under gränsvärdena som i sin tur brukar vara 100-fallt lägre än vid någon möjligt skadlig nivå. Vi har alltid labbrapporter från varje batch som tillverkas.

Påstående: ”Det går inte att få de gröna steviabladen till ett vitt sockerliknande pulver eller vätska på ett skonsamt och naturligt sätt även om det är det som reklambudskapen vill få oss att tro.”

– Det är nog ingen i branschen som försöker lura någon om att det skulle vara skonsamt mot bladen? Vi äter ju produkterna dagligen själva! Det är en extraktion med alkohol och en torkningsprocess till pulver. Evelyn kan prova själv att låta bladen torka, lösas upp i alkohol och kokas. Klorofyllen (det gröna) försvinner för varje steg.

Påstående: ”Det finns många studier gjorda på stevia och de flesta motsäger varandra. Till exempel publicerade tidskriften Science en studie 1968 med anledning av rykten om att Paraguays ursprungsbefolkning använde stevia som preventivmedel.”

– Mycket riktig finns det många studier, över 250 st, men det är en lögn att de flesta är motsägande. Tvärtom är de allra flesta eniga om stevians säkerhet, och några är inte rätt utförda. Ryktet om preventivmedel har förekommit, men källan har aldrig hittats och bevisligen är det inte sant. Det är tråkigt att Evelyn skall smutskasta industrin genom att ta upp lösa rykten. Hon glömmer att artificiella sötningsmedel som verkligen har motsägande forskning, är helt uppbackade av livsmedelsverket.

steviaPåstående: ”Detsamma gäller studier kring toxicitet och förändringar i DNA. Det finns studier som visat att det kan förekomma (Ja studier där man givit råttor motsvarande 19 kilo socker per dag för en människa! En mängd som skulle göra vanligt vatten giftigt för kroppen!!! SteviaVitals anm.) och andra studier som visar att det inte alls finns sådana risker. Innan EFSA, europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, godkände steviolglykosider som tillsats gjorde de en grundlig utvärdering av flera hundra studier.

– Här är det extremt viktigt att se den sista raden. ”Innan EFSA, europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, godkände steviolglykosider som tillsats gjorde de en grundlig utvärdering av flera hundra studier.”

Påstående: ”Stevia kan vara farligt om man intar stora mängder. Man tror att ett intag på 15-20 gram steviolglykosider per kilo kroppsvikt är dödande. Eftersom steviasocker är så sött är det inte rimligt att man ska kunna komma upp i dessa mängder.

– Återigen får man läsa sista raden i det i övrigt absurda påståendet för att se att det inte finns någon fara. Det motsvarar nämligen upp till 640 (!!!) kilo socker i ett svep (räknar på en person på 80 kilo). Ni får ursäkta att vi är irriterade på detta påstående som kommer från livsmedelsverket.

 

D3-vitamin effektivare än influensavaccin

 holistic d3skriver KOSTDEMOKRATI.  Alla minns väl hysterin med massvaccineringarna mot svininfluensan 2009…
Dr Jaan Suurküla startade en blogg 2009, efter att på nära håll följt den stora massvaccineringen i samband med svininfluensan. Han har själv en bakgrund som specialist i invärtesmedicin samt företagshälsovård. Ansvarade för vaccinering av utlandsresenärer vid ett svenskt storföretag och blev därigenom medveten om problemen med vacciner. Mångårigt intresse för alternativmedicin.

Klipper in viktiga delar från kostdemokrati:

Dr Suurküla har skrivit mycket om effekten av D3-vitamin i jämförelse med vaccinering. Han har gått igenom flera studier med D-vitamin och kommit fram till att intag av D-vitamin innebär ett betydligt större skydd mot virus, än vad en vaccinering gör.

Vidare, menar Jaan Suurküla att influensavaccinering bygger på en felaktig teori.

Citat från bloggen:

”Visserligen är det korrekt att injektion av avdödat eller försvagat virus stimulerar bildning av antikroppar mot viruset. Men det bildas inte rätt slags antikroppar för att effektivt motverka sjukdom.”

Eftersom influensan inträder i kroppen via slemhinnorna behöver man aktivera slemhinneantikropparna för att stoppa infektion. Injektionsvaccinering aktiverar inte dessa utan stimulerar bildning av blodantikroppar. I slemhinnorna förökar viruset sig tusentals gånger och når först sedan blodet. Då har antalet ökat till många miljoner och därvid räcker inte blodantikropparna för att stoppa dem.”

Sedan skriver team kostdemokrati en viktig kommentar som måste lyftas fram här:

”Vi kan lägga lägga till att det är också mycket billigare än vaccin och och vaccination och det är en hake. Det går ju inte att tjäna pengar på D-vitamin (går inte att ta patent på).

Den andra haken är att D-vitamin förebygger de flesta sjukdomar och det innebär en krympande marknad för vård- och läkemedelsindustrin. Således måste den av myndigheterna föreslagna doseringen reduceras till ett minimum och sedan gäller det att sätta tak på de preparat som säljs och helst varna för överdosering. Allra bäst är dock att tala tyst om alla fördelar.

Därför blir det inga kampanjer, ingen information och därför rekommenderar Livsmedelsverket en tiondel av den mängd D-vitamin som vi egentligen skulle behöva för att optimera vår hälsa. Allt enligt instruktioner från organisationer som styrs av kost- och läkemedelsindustrin, vilka försvarar sitt monopol och sina marknadsandelar.”

Så än en gång ät ditt D3- vitamin och se till att få i dig en rejäl dos året runt!
Ät minst 4000 IE7dagen gärna mer, varför inte ta en kapsel Holistics 5000IE varje dag året runt?

 

Intervju på Radio JMG i morgon med mig bla

IMG_2653 [1024x768]Då har man precis blivit intervjuad av Jonathan på Radio JMG. Man ville prata med någon som äter LCHF och man bedömde mig som lämplig att kunna nyansera saker och ting angående Lismedelsverket som kom ut med en rapport om ”kött och ost frestar miljön”.

Mailet från Jonathan löd:

Hej Mariann! Du kanske vet om att livsmedelsverket i dagarna kom ut med en (nåja) ny rapport om att kött, men även sådant som ost förefaller fresta på miljön. Jag gör ett reportage för JMG Göteborg kring just detta, och ville väl ha en åsikt från någon som praktiserar en lära där dessa livsmedel konsumeras ganska frekvent. Det verkar som om du har kunskap i ämnet, och hade kunnat nyansera saker och ting. Hade du möjligtvis velat ställa upp på en kort telefonintervju imorgon där du ger din syn på saken?

Givetvis svarade jag- JA, gärna!

Jag ser ju på saken så som Per Wikholm på LCHF.se ser det hela och i länken kan ni läsa hans eminenta kommentar till denna rapport och Livsmedelsverket.

Nu kan jag bara hoppas på att jag nyanserade det mesta ;) för det finns så många fördomar om LCHF och oftast beror det på okunskap och kanske tom ovilja att sätta sig in i vad det innebär.

Denna intervju tillsammans med intervjuer av andra (vet ej vilka) kommer sändas i morgon (hoppas jag) på 94.9 MHz eller gå in här gnf.nu och välj frekvens 94.9 MHz. Sändningen verkar börja 14.30 och slutar 15.00.