Häromdan kokade jag palt här hemma. Det absolut godaste jag vet!! Självklart har jag det med mig från rötterna i norrland. När ölänningarna här hyllar sina kroppkakor och slår på stort och kokar kroppkakor då kokar jag palt. Faktum är att alla här hemma älskar det och dom är goda både nykokta, uppstekta dagen efter, och spadet bakar jag saftiga limpor på! Tre i ett liksom.
Många refererar paltbröd till de hårda svarta bröd man förr bakade runt jul av grisblod från slakten. Det är alltså inte det jag menar här. Paltbröd för mig är bröd bakat på kokspadet från palten. Har ni aldrig provat så gör det! Funkar naturligtvis lika bra på kroppkaksspad.
När jag kokar palten saltar jag vattnet rejält, kanske 2 msk till en rejäl gryta för ca 8 stora paltar. Svålen från fläsket lägger jag också i kokvattnet och ev. överblivet fläsk till fyllningen åker också i. Det ger extra smak till bröden sen.
När palten är färdigkokt låter jag spadet svalna i grytan, sen häller jag bort det översta, klara spadet. Det är det grumliga på botten jag vill åt till bröden. (om nån palt har kokat sönder så mixar jag ner den i spadet också) Ca 1 liter brukar jag ta och av det blir det tre limpor. Har du inte tid eller lust att baka inom de närmsta dagarna, häll upp spadet på pet-flaska och frys ner, annars förvara det i kylskåpet så länge.
3 limpor paltbröd
Det här behöver du :
1 liter paltspad
1 pkt jäst
1 dl ljus sirap
1 msk flingsalt
12 – 14 dl vetemjöl
GÖR SÅHÄR :
Värm paltspadet till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke och rör ut med spadet. Tillsätt hälften av mjölet och arbeta ca 10 min i maskin. Tillsätt sirap och salt och så mycket mjöl att degen släpper kanterna. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme till dubbel storlek. Ta upp på mjölat bakbord. Knåda degen ca 5 min och baka ut 3 limpor. Lägg i smorda och mjölade formar. Låt jäsa ytterligare 30 min. Skär ett par snitt på ytan och grädda i 35 – 40 min i 175 grader. Ta ut och låt svalna på galler. Bröden håller sig saftigt länge. Perfekt att frysa in i skivor och ta upp som rostbröd också. Det blir supergott!
Palt – grundrecept
8 st
Det här behöver du :
8 st medelstora potatisar (mjölig sort)
ca 4 dl vetemjöl
1 ägg
2 tsk salt
400 gram rimmat fläsk
GÖR SÅHÄR :
Börja med att skära fläsket i mindre tärningar. Finriv potatisen alt. genom kvarn i en hushållsassistent. Låt vätskan rinna av något genom en sil. Blanda med mjöl, ägg och salt till en ganska fast deg. Koka upp vatten i en stor gryta eller kastrull under tiden. Välsaltat vatten. Forma paltsmeten till bollar i handflatan, platta ut och fyll med fläsket, nyp ihop och forma till bollar. Lägg ner i kokvattnet försiktigt, använd en träslev och peta till dom från botten strax efter att du lagt i, så dom inte fastnar. Låt sjuda ca 50 – 60 min. Servera med lingonsylt och smör.
Finns inget godare! Fler recept från norrland hittar du HÄR!
Bästa frukostmackan; Hembakat paltbröd, lagrad prästost och Kalles randiga!
Visst var det palt vi åt som norrlandsmiddag häromdan. Det absolut godaste som finns faktiskt! Jag fick frågan av en läsare om jag bodde i norrland och det gör jag inte längre – jag bor på Öland sen 27 år tillbaka och började 2:a klass här i Köpingsvik. Är född i Boden däremot och har min släkt däruppe så självklart finns matkulturen med mig även därifrån. Är det något jag inte kan vara utan så är det just palt, det är bara så förgjordat GOTT!
Och nej, det smakar inte kroppkakor och kan inte jämföras med de öländska. Palt är stabbigare, större och gjorda på enbart råriven potatis och mjöl. Kroppkakan är gjord på råriven/urvriden potatis, samt kokt potatis.
Fläsket som är fyllning skiljer sig åt också. I palten är det bara rimmat (ibland steker jag på det lätt i pannan före jag fyller). I kroppkakan är det finskuret fläsk, kryddad med lök och kryddpeppar. Även om jag älskar kroppkakor också så är palt snäppet godare.
8 st
Det här behöver du :
8 st medelstora potatisar (mjölig sort)
ca 4 dl vetemjöl
1 ägg
2 tsk salt
300 gram rimmat fläsk
GÖR SÅHÄR :
Börja med att skära fläsket i mindre tärningar. Finriv potatisen alt. genom kvarn i en hushållsassistent. Låt vätskan rinna av något genom en sil. Blanda med mjöl, ägg och salt till en ganska fast deg. Koka upp vatten i en stor gryta eller kastrull under tiden. Välsaltat vatten. Forma paltsmeten till bollar i handflatan, platta ut och fyll med fläsket, nyp ihop och forma till bollar. Lägg ner i kokvattnet försiktigt, använd en träslev och peta till dom från botten strax efter att du lagt i, så dom inte fastnar. Låt sjuda ca 50 – 60 min. Servera med lingonsylt och smör.
Fler norrlandsrecept hittar du här. Klicka på bilderna!
Mjukt tunnbröd
Tänk så mycket julborden skiljer sig åt beroende på vart i Sverige man bor.
Under min tidiga barndom när jag bodde i Boden så har jag inget minne av kroppkakor till jul. Inte heller så ofta under andra tider på året mer än om man nån gång hade fått vädligt mycket kokt potatis över då blev det vita kroppkakor som ”gammelfarmor Greta” kokade!
Det var inte förrän vi flyttade hit till Öland, ca 25 år sen nu och jag skulle börja 3:e klass kom kroppkakorna in i mitt liv. Jag som var van att äta palt tyckte kroppkakorna var små?! Sega och lösa och smakade konstigt med fyllning av så fintärnat fläsk och så grovmalen kryddpeppar. Men idag älskar jag dom, ja inte mer än palt förstås men oj va kroppkakor vi äter här nere jämfört med i norrland!
Ganska snart fick jag också bli varse om att kroppkakor äter man även till jul här på självaste julbordet, fast i mindre format, kokade och nedfrysta i förväg för att sedan stekas på tillsammans med köttbullar och prinskorv, inget konstigt alls. Jag erkänner att jag gärna inte vill vara utom dom till jul nu!
Jag gör ibland min egen version av dom små kroppkakorna fast smaksätter med saffran och här kommer receptet, men först till min rubrikfråga…
- Äter ni kroppkakor på julbordet eller inte?
Något speciellt som utmärker sig på just ert julbord jämfört med andra delar av Sverige?
Små saffranskroppkakor
ca 25st
Det här behöver du :
500 gram kokt pressad potatis
3,5 dl vetemjöl
1 ägg
0,5 gram saffran
8 svartpepparkorn
5 kryddpepparkorn
1 tsk salt
Fyllning :
200 gram rimmat sidfläsk
1 liten gul lök
GÖR SÅHÄR :
Förbered fyllningen först. Skär fläsket och löken mycket fint! Fräs på allt i stekpanna. Ställ åt sidan och låt svalna. Stöt saffran och kryddorna i mortel riktigt finmalet. Blanda den pressade potatisen med ägg, saffran, kryddorna och mjöl.
Arbeta ihop till en fast deg. Rulla små bollar och gör en urgröpning till fyllningen. Bollen bör vara som en pingisboll i storleken, ca 1 rågad tesked fyllning/boll. Koka sakta/sjuda i saltat vatten ca 5-10 min. Kroppkakorna är färdiga när de flutit upp till ytan. Frys in och ta fram till julbordet. Stek på dom lätt i stekpanna före servering.
Vita kroppkakor >>
Görs på enbart kokt potatis + mjöl.
Öländska kroppkakor >>
Görs på råriven, urkramad + kokt potatis + lite potatismjöl.
The post Har ni kroppkakor på julbordet?? appeared first on Kryddburken.se.
Om ni nån gång har ätit alldeles nygräddat, mjukt tunnbröd med bara lite smör på så kan ni inte motstå detta. Här har muurikkan gått varm ett par timmar både till tunnbröden och det vi fyllde dom med.
Godare nybakat finns inte, så är det bara. Är man som jag uppväxt i norrland och ätit sånt här tunnbröd till frukost när man var liten så finns inget som smakar bättre egentligen… Tunnbrödet här har jag gräddat på murrikkan med liten eld under, det går snabbt så det gäller att kavla på mellan varven eller så kan man hyra in en liten ”kavlerska”
Fortsättning följer till detta recept…
12 st
Det här behöver du :
50 gram smör
5 dl mjölk
½ paket jäst (25 gram)
0,5 tsk salt
1 msk honung
4 dl grahamsmjöl
6-7 dl vetemjöl
Mjöl till utbakning
GÖR SÅHÄR :
Smält smöret och slå på mjölken. Ljumma till 37 grader, fingervarmt. Rör ner i jästen, tillsätt resten av ingredienserna med spara lite på mjölet. Arbeta till en smidig, lätt kladdig deg. Pudra över mjöl och låt jäsa ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord och knåda degen smidig. Ta 12 bitar och lägg upp på mjölat underlag till de ska gräddas. Kavla så tunt du kan med vanlig kavel och sist med kruskavel på bägge sidorna. Grädda på stekhäll ca 1 min på varje sida. eller i ugn på plåt i 250 grader ca 3-4 min.
Att sitta ute på träbänken och kavla tunnbröd i solen, de e grejer de!
Kruskaveln sist av allt så du får fina härliga bubblor på brödet.
Sen är det bara att grädda på!
Se till å gör en rejäl laddning, du kan dubbla eller tredubbla receptet och sen frysa in tunnbröden.
Värm på dom hastigt i micron dan efter så blir dom som nybakade igen…
Hade ni ett trevligt valborgsfirande igår? Här hemma bjöds det på norrlandsmat med trevlig sällskap. Renskav och röstikaka, tunnbröd och lingonsmör. Efter middagen åkte vi en sväng och kikade på majsbrasan nere i Köpingsvik för att sedan runda av kvällen med glass och kaffe. Inte så tokigt! När barnen somnade blev vi vuxna uppe lite väl sent in på småtimmarna och kom nog inte i säng förrän 2-snåret nånting… Seg i kolan idag, men va gör väl de. Det är ju söndag…
8-10 pers
Det här behöver du :
3 pkt renskav (a´240 gram)
4 banan schalottenlök
4 msk kycklingfond
2 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad timjan
1 tsk soya
4 dl vatten
5 dl grädde
1 ask fjällbrynt messmör (275 gram)
150 gram färska champinjoner
Salt & peppar
GÖR SÅHÄR :
Bryn renskaven i en stor gryta. Finhacka schalottenlök och fräs med så den blir mjuk. Slå på vatten och fond och låt puttra ihop. Tillsätt rosmarin, timjan, soya och grädde och låt grytan få puttra på svag värme ca 15-20 min. Rör ner messmöret och champinjoner på slutet. Smaka av med salt och peppar.
Lingonsmör, bara att röra ihop :
150 gram smör
2 msk lingon alt. lingonsylt
En nypa flingsalt
½ krm vitpeppar
Röstikaka
12 medelstora potatisar
2 ägg
Salt & peppar
GÖR SÅHÄR :
Skala och riv potatisen grovt. Rör ihop med ägg, salt och peppar. Tryck ut i en rund springform med bakplåtspapper. Grädda i 45 min i 200 grader. Ta ut kakan ur formen och ställ in den i ugnen igen på en plåt så den får fin färg ca 10 min.
Ingredienserna till renskavsgrytan. Messmör finns både på ask i två storlekar och även på tub.
Röstikakan gräddar jag i en springform i ugnen då utrymmet på spisen är upptaget, dessutom sköter den sig själv smidigt med denna tillagning, men du kan även göra den i stekpanna.
Lingonsmör är speciellt gott till hårt tunnbröd och passar extra bra till vilträtter som tillbehör.
Renskavsgrytan har puttrat klart och dags att serveras.