EU stoppar ekoskydd??

Nu går skam på torra land (igen) vilken värld är detta vi lever i? Detta frågar man sig ofta i dessa sk moderna tider där det ska petas i allting…
Nu har EU förbjudit alla utom de som är certifierade KRAV att bespruta sina jordgubbar med naturliga bekämpningsmedel  så som matolja, såpa/diskmedel.
SVT skriver:
“Jordgubbar har många fiender – mögel och skadeinsekter, värst just här är tripslarven. Men för att slippa giftiga kemikalier har odlaren Ann-Helen Börjesson använt ett medel som anses helt ofarligt. Hon blandar själv såpa, olja och vatten för att spruta på jordgubbarna.

- Det som är problemet här är tripslarverna, då kan man använda såpa och olja – om man hade fått.

Men det får man inte längre. Under våren började nämligen en ny EU-förordning att gälla som gör att kommersiella odlare inte får använda såpa och olja som växtskyddsmedel. De är inte godkända för det ändamålet.

Tillfällig dispens

Det finns en tillfällig dispens, men bara för Krav- och Sigill-odlare.

- Det ska föreligga en fara som inte går att avvärja på något annat, rimligt sätt. Och när det gäller de ekologiska medlen, finns inga andra att tillgå. Men i den konventionella odlingen finns andra medel att använda, säger Johan Lindh, jurist på Kemikalieinspektionen.

Länsstyrelsens trädgårdsrådgivare, Kirsten Jensen, tycker det är ett märkligt resonemang.

- Det är en väldigt konstig signal att skicka, att ett medel som är ekologiskt inte får användas längre, innan ett företag betalar riktigt dyra pengar för att få det godkänt, säger hon.”

Vad gör man?

 

Bloggar etiketter: , ,

Krav-märkta jordgubbar var finns de?

Äkta Vara sajten har sammanställning av var i landet det odlas Krav-märkta gubbar!
Leta upp din lokala odlare, ring och åk dit och köp!

Här unnar vi oss jordgubbar var och varannan dag under säsongen, den är ju så kort, så frossa för sjutton gubbar! (om du kan)

 

Bloggar etiketter: ,

Ekologiska Örter på Maries Trädgård

Örtodling

I den lilla byn Västerkälen, strax väster om Krokom i Jämtland, ligger en handelsträdgård med bara Ekologiskt odlat.

Förutom örtkryddor finns här mängder med perenna växter som trivs i det stundtals bistra klimatet.

En visningsträdgård hör till, där man kan gå runt länge och njuta och inspireras av allt vackert.

Jag hade turen att komma på en solig dag, när jag gjorde ett besök i förra veckan.

Fick ett mail för en tid sedan från Marie Gunnarsson på Maries Trädgård, som den fina anläggningen heter.

Den 19 maj kommer hon att ha en inspirationsdag om kryddörters användning i matlagningen.

Så här skriver Marie om Kryddans dag på sin hemsida;

Kryddans dag Lördag 19 Maj kl 11-15

Att använda färska kryddor till matlagning och bakning är en fröjd för både öga och gom. Denna lördag i maj bjuder vi på smakprov av våra favoritrecept smaksatta med våra färska kryddor.

Mirjam Åkerblom finns på plats och berättar inspirationsfyllt om kryddornas användningsområde. Mirjam har stor kunskap om kryddor, hon arbetar för övrigt som lärare på Wij Trädgårdar i Ockelbo och är också landsskapsarkitekt.

Ingen föranmälan krävs
Varmt Välkomna

Jag fick frågan om jag kunde bidra med några recept och bilder till dagen och det gjorde jag förstås gärna.

Använder ju ofta örter i min matlagning, det är både gott och nyttigt att blanda ner i kalla såser, sallader, grytor, smör och marinader.

Just i sallader använder jag ofta olika örtkryddor, som Persilja, Citronmeliss, Gräslök och Timjan.

Här får Du recept på en sån sallad som jag gjorde till en frukost på varmrökt Bacon från Karlström’s i Ramsele och ett Ekologiskt Ägg från Pelle och Lisa i Nälden.

Lokala produkter när de är som bäst. Varför ska man köpa mat som transporterats långt, när det finns så mycket läckert i närområdet.

Örtsallad med Kiwi

Några blad Sallad

1 knippe Persilja

1 knippe Citronmeliss

Några skivor Gurka

Ett par Cocktailtomater

½ Ekologisk Kiwi

Kallpressad Avocadoolja eller Olivolja

Granatäppelvinäger eller Äppelcidervinäger

Bryt salladen i mindre bitar. Plocka bladen från persiljan och citronmelissen.

Skär gurka, tomater och kiwi i mindre bitar. Blanda allt i en skål och ringla över generöst med olja och vinäger.

Den här salladen har vi ätit i många olika varianter under våren i Turkiet.

Då ofta med Rucola, Jordgubbar och Get- eller Fårost smulat över. Lite Nötter, Solroskärnor eller Pumpafrön ger fint tuggmotstånd.

Den här typen av sallader är mycket goda och mättande tillbehör till kött, fågel eller fisk.

Bra nu när vi går mot vår och vinterns kokta och stekta grönsaker inte känns lika lockande längre.

För örter och grönsaker har en given plats i LCHF-kosten, även om det ibland talas tyst om det.