Äppelkompott med lime och ingefära
Äppelkompott Paleo/LCHF

Fräsch äppelefterrätt

Idag bjuder jag på ett äppelrecept nu när träden dignar av den goda frukten.

Att koka kompott är ett gammaldags sätt att ta vara på frukten, i min tappning utan socker så du får frysa in det som blir över.

Jag tycker om när äpplena har lite spänst kvar, men du kan även koka den längre och mixa till mos.

Förutom att vara en god efterrätt så passar äpplena fint som tillbehör till både julskinka och paté, så spara en burk i frysen till jul.

Äppelkompott med lime, kanel och ingefära 20-25 port

10 äpplen

4 kanelstänger

1½ dl vatten

1 dl pressad lime

1 dl färsk ingefära i tunna skivor

Rivet skal av 2 ekologiska limefrukter och rostade nötter till serveringen

Tvätta och riv limefrukterna fint, pressa ur saften.

Spara skalet till serveringen och strö det då över kompotten.

Skala äpplena, dela i fyra delar och skär bort kärnhusen eller ta ur dem först med äppelpipa. Dela varje klyfta i två delar.

Koka upp vatten, limesaft, kanelstång och ingefära.

Lägg ner äppelbitarna och låt sjuda under lock i 10-15 minuter minuter, lite beroende på hur mjuka du vill ha äpplena.

Skaka om grytan så allt blandas ett par gånger under tiden.

Servera äpplena ljumma med lite spad över och rostade nötter eller mandlar runtom. Vispad grädde/kokosgrädde med vaniljpulver blir ett gott tillbehör.

Låt kompotten kallna, häll upp på burkar och frys in det som blir över till kommande behov.

Äppelkompott

Fler tips och recept på allt det goda gröna som växer i skog och mark just nu hittar du i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Här kan du läsa om mina övriga kokböcker, som blivit åtta stycken vid det här laget.

På min bild här nedanför ser du en havtornschutney med chili och äpple.

Havtornschutney från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Mandelkaka med drottningsylt och grädde

Glutenfri bakelse

Den här kakan på mald mandel och sesamfrön blir mycket saftig och god, prova den gärna till fredagsmyset eller som en dessert till helgmiddagen.

Det är en av de godaste, glutenfria kakor jag hittat på härinne på bloggen sen starten 2009.

Kakan blir så pass fast att den går att dela och använda som tårtbotten, perfekt att ta till när det vankas kalas.

Det är bara att dubbla receptet så blir det en hög och fin tårtbotten som kan delas i tre bottnar.

Grädda den då i en form med löstagbar kant och lite längre så den blir fast, låt gärna kallna i kylen innan du delar den med en vass kniv.

Jag gjorde en drottningsylt på lika delar blåbär och hallon, ett mycket syrligt och fräscht tillbehör till kakan.

Ge bären ett snabbt uppkok och rör ner lite pressad citron/lime och sötning om du vill, låt kallna.

Mjuk mandelkaka

2½ dl mandelmjöl

2 dl grädde/kokosgrädde

2 ägg

2 msk valfri sötning

1 dl sesamfrön

1 tsk psyllumhusk

½ krm vaniljpulver

½ krm salt

1 msk smält smör/kokosolja till formen

Blanda mandelmjöl med sesamfrön, psylliumhusk, vaniljpulver och salt, rör ner grädden.

Vispa äggen fluffigt med vald sötning och rör ner i smeten.

Smörj en ugnsform och häll i mandelsmeten, grädda mitt i ugnen på 175° i 30 minuter.

Låt kakan svalna och servera med vispad grädde och sylt.

Tål du inte mandelmjöl så kan du byt ut det mot samma mängd pumpafrömjöl.

Fler av mina glutenfria och sockerfria bakverk hittar du i kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Torsdagssoppan – Mustig tomatsoppa

Hälsosoppa

Nu finns det tomater i överflöd, så idag tipsar jag om en både lättlagad, näringsrik och god tomatsoppa.

Har du bara testat tomatsoppa på burk eller pulver tidigare så måste du laga den här, det är en otrolig skillnad i smak.

Tomater innehåller den nyttiga antioxidanten lykopen, som frigörs vid uppvärmning.

Har du riktigt gott om tomater så hittar du här min sockerfria chilisås/ketchup.

Tomatsoppa 2-3 port

6 medelstora tomater

10 cm purjolök

1 liten zucchini

1 äpple

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

50 g smör

2 dl kycklingbuljong

1 morot

½ dl äppelcidervinäger

2 msk hackad, färsk timjan

Salt och peppar efter smak

Till serveringen:

2 dl strimlat, kokt kycklingkött från buljongkoket

2 dl kokta kidneybönor

Skär tomaterna, moroten, zucchinin och äpplet i bitar och hacka de olika lökarna grovt.

Bryn grönsakshacket i smöret så det får lite färg, tillsätt tomaterna och låt fräsa med en stund.

Krydda med salt, peppar, vinäger och timjan, tillsätt buljongen och koka upp.

Låt soppan puttra i minst en halvtimme så kommer smakerna fram mer.

Mixa med stavmixer direkt i kastrullen, smaka av om du vill ha mer kryddor eller vinäger.

Blanda ner kycklingköttet och bönorna och värm upp soppan under omrörning.

Jag serverade soppan med en klick smetana och en mättande macka till, här hittar du mitt populära valnötsbröd.

Fler goda recept med tomater och många andra tips på hur du tar vara på allt från grönsakslandet hittar du här i min snart slutsålda kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

På bilden nedan ser du en av mina favoriträtter från det grekiska köket som finns med i boken, tomatbiffar från Santorini.

Grekiska tomatbiffar från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund
Tacogratäng till fredagsmyset

Annorlunda tacogratäng

Idag är det helt säkert tacofredag hos väldigt många, det har blivit fredagsmysets favoriträtt.

Här har jag gjort en variant där alla goda tacosmaker samlats i en gratäng, som i det här fallet även är mjölkfri.

Att göra ett gratängtäcke utan ost och mjölkprodukter är inte så krångligt som man kanske tror.

Det blir väldigt gott att blanda en smakrik majonnäs som gratängtäcke istället, recept på min hemgjorda hittar du i länk längre ner i inlägget.

Tacogratäng LCHF

Köttfärsgratäng 4 port

500 g nötfärs

2 dl tärnad zucchini

1 dl tärnad svamp

1 dl tärnad grön paprika

1 dl tärnad tomat

1 finhackad gul lök

2 finhackade vitlöksklyftor

½ dl kokosolja

ca ½ dl hemgjord tacokrydda

2 msk tomatpuré

1 msk äppelcidervinäger

Salt

2 ägg att blanda i köttfärsröran

Bryn köttfärs, svamp och lök i en stekgryta, låt fräsa tills det fått lite färg.

Tillsätt de hackade grönsakerna och tomatpurén, låt steka med en stund, krydda med salt, tacokrydda och vinäger.

Låt köttfärssåsen koka ihop på svag värme, gärna så länge som en timme så blir den riktigt god.

Ta från värmen och låt svalna medan du rör ihop gratängtäcket.

Blanda ner äggen i den avsvalnade köttfärsröran.

Majonnästäcke

1½ dl av min lättfixade majonnäs

1 dl av min sockerfria chilisås/ketchup

½ dl hackad bladpersilja

1 msk paprikapulver

Chiliflingor efter smak

Salt

Rör samman alla ingredienser, smaka av så majonnäsen får den sälta och styrka du vill ha.

Häll upp köttfärsröran i en gratängform och bred på majonnästäcket.

Gratinera på 175º i 30 minuter. Servera med en grönsallad.

Tycker du om mina recept så hittar du fler glutenfria/mjölkfria men desto mer fyllda av goda smaker i kokböckerna Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker, Birgitta Höglunds bästa grilltips och Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Föredrar du att läsa dina böcker på dator eller platta så finns här E-böckerna Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

På bilden ser du min äggfria majonnäs och en gjord på ghee från Gröna, sköna tillbehör.

Torsdagssoppan – Köttsoppa med grönsaker

Enkelt sopptips

Torsdagsreceptet blir en lättlagad soppa på temat ”Man tager vad man haver”.

Jag brukar tärna och spara rester av till exempel grillad kyckling, stekt kött och korv i en burk i frysen och koka en soppgryta när det är tillräckligt.

Ett bra sätt att dryga ut köksekonomin är att ta vara på broccolistjälken till soppa, den är också god i gratänger.

Du kan frysa in även stjälkarna i tärningar eller skivor och ta fram när du har tillräckligt till middagen.

På bilderna ser du den här soppan när jag lagade den på vedspisen i min stuga i nordvästra Dalarna häromåret.

Kött- och grönsakssoppa 4 port

3-4 dl fint tärnat, färdiglagat kött och/eller korv

2 broccolistjälkar

2 stora morötter

1 gul lök

2 dl tärnad zucchini, aubergine, gröna ärtor eller linser

1 liter hemkokt kycklingbuljong ( 9 dl vatten + 1 dl koncentrerad buljong )

2 tsk torkade örtkryddor, jag hade timjan och oregano

En skvätt äppelcidervinäger

Salt och peppar

50 g smör till stekning

Skär grönsakerna i små tärningar och stek dem en stund i smöret.

Rör ner det tärnade köttet bland grönsakerna.

Krydda och häll på buljongen, koka upp och låt puttra tills grönsakerna mjuknat så mycket som du vill ha dem.

Jag serverade soppgrytan med mina frökex och en klick aioli.

Fler tips på både budgetmat och rätter för festligare tillfällen hittar du i mina kokböcker, läs mer om dem i länkarna nedan.

Alla mina recept är glutenfria och sockerfria och de allra flesta riktigt lättlagade.

På bilden längst ned ser du min gröna ärtsoppa med purjolök och örter med morotsröra från Stora diabeteskokboken.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med Lars-Erik Litsfeldt)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv SNART SLUTSÅLD

Gröna, sköna tillbehör som E-kokbok

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Dr Annika Dahlqvist)

Lättfixad lax och gräddsås med paprika och dill

Snabbfixad lax

Idag får du ett snabbtips på en riktigt god och lättlagad gräddsås som passar väldigt bra till smörstekt fisk.

I det här inlägget från min bloggs barndom kan du läsa om hur du gör för att få till laxfjärilen.

Där finns också recept på en jämtländsk dillgräddsås och en liten chokladmousse om du vill förgylla middagen med en efterrätt.

Paprikagräddsås till Laxfjäril

Paprikagräddsås med dill 2 port

1 röd paprika

1 tomat

2 msk smör

2 dl grädde/kokosgrädde

1 dl finhackad dill

2 msk av min hemgjorda, sockerfria chilisås/ketchup

1 msk pressad citron

Salt och peppar

Skär paprika och tomat i små tärningar, fräs några minuter i smöret utan att få färg.

Krydda med salt, peppar, chilisås och citron.

Häll på grädden och koka upp, låt puttra på svag värme i 10 minuter.

Ta såskastrullen från spisen och rör till sist ner den hackade dillen.

Servera med den stekta fisken och kokt broccoli, blomkålsmos är också gott till.

Kokboksreklam

Vill du ta del av fler recept på god, lättlagad och näringsrik vardagsmat såväl som festmat så ta gärna en titt på någon av mina kokböcker.

De tre nedersta är slutsålda som inbundna böcker men finns att ladda ned till dator, platta eller telefon.

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker Skriven med Lars-Erik Litsfeldt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- E-bok Skriven med Annika Dahlqvist

Laxbakelse från Gammaldags husmanskost
Lättlagad och mjölkfri broccoligratäng

Grön gratäng

Broccoli är en riktigt god och mättande grönsak som passar bra till många rätter, inte minst för alla som vill dra ner på kolhydraterna nu efter semestern.

Jag brukar använda den till soppor, gratänger, i en wok, som broccolimos, i gröna smoothies eller matiga sallader, det är bara att låta fantasin flöda.

Broccoligratäng serverade jag ofta när jag jobbade som restaurangkock, den var mycket populär bland lunchgästerna.

Då ofta med rökt skinka i men den här har jag gjort helt vegetarisk.

Gratängen går att variera på en mängd sätt, den här nere är mjölkfri för alla som inte kan äta mjölkprodukter.

Broccoligratäng 2 port

4 dl lättkokt broccoli i små buketter

3 ägg

1½ dl av min lättfixade majonnäs

1 röd paprika

½ dl strimlad bladpersilja

ca ½-1 tsk chiliflingor

Salt

Vispa samman majonnäsen med äggen till en slät smet.

Krydda med persilja, chili och salt, vänd ner broccolibuketterna.

Skär paprikan i strimlor och rör ner, smaka av om du vill ha mer sälta eller hetta.

Häll smeten i en smord, ugnsfast form och grädda på 175º i ca 30 minuter.

Mer inspiration på smakrik vardagsmat hittar du i mina kokböcker, läs mer i länkarna här nedan.

I boken ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” berättar jag om hela min hälsoresa om du vill veta mer hur jag ätit mig till just ett friskare liv.

Även i ”Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker” får du ta del av många hälsotips, den boken har jag skrivit med populäre LCHF-författaren Lars-Erik Litsfeldt.

E-boken ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt” innehåller många lättlagade recept på vår traditionella husmanskost som jag gjort glutenfri och med färre kolhydrater än vad som är vanligt.

Det är en samlad nyutgåva av tidigare slutsålda LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo, som jag skrivit tillsammans med LCHF-rörelsens grundare Dr Annika Dahlqvist.

E-boken innehåller även ett förord om fettets betydelse i vår mat av författaren och vetenskapsjournalisten Ann Fernholm.

Det känns verkligen meningsfullt att kunna sprida mina kockkunskaper och 15 års egen erfarenhet av lågkolhydratkost vidare genom de här kokböckerna.

Rödkålsslaw med pepparrot och lingon från Gröna, sköna tillbehör
Min bästa svampsoppa

Torsdagssoppa

Passa på att kombinera skogspromenaden med att plocka lite goda svampar att förgylla dina måltider med nu på sensommaren och i höst, det är riktigt bra budgetmat nu i dyrtider.

Dagens soppa lagad med gratismat från skogen har blivit en av mina egna favoriter.

Jag varierar den med olika sorters svamp och örter, för en lite mildare variant kan du ta purjolök istället för lök och vitlök.

Svampsoppa 4 port

4 dl hackad blandsvamp

4 dl av min enkla kycklingbuljong

4 dl grädde/kokosgrädde

1 gul lök

1-2 vitlöksklyftor

50 g smör

½ dl finhackad gräslök

2 msk hackad, färsk timjan

ca 1 msk pressad citron

Salt och peppar

1 dl strimlat, knaperstekt varmrökt bacon

Stek svampen gyllenbrun i smöret, dra ner värmen och tillsätt finhackad lök och vitlök, krydda med salt, peppar och citronsaft.

Häll på buljong och grädde, låt koka upp under omrörning.

Koka i 30 minuter, rör då och då. Tillsätt gräslök och timjan efter halva koktiden.

Smaka av om du vill ha mer sälta eller syra i soppan.

Citronsaften är viktig i den här soppan, den lockar fram mycket smak ur svampen.

Stek under tiden baconstrimlorna riktigt knapriga.

Servera soppan med baconströssel och lite extra örter.

Vill du ha en god efterrätt till soppan så hittar du här min glutenfria ostkaka med keso och mandel.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Och nu lite god kokboksreklam

Här nedan hittar du länkar till några av mina kokböcker på Bokus, där får du väldigt många recept på enkel och prisvärd mat.

Många recept är på godsaker från skogens skafferi, alla recept är naturligt glutenfria och de flesta anpassade även till mejerifritt.

Böckerna finns även i den övriga nätbokhandeln, att beställa hem hos din lokala bokhandlare och på Biblioteket.

Mina tankar om naturens läkande kraft och hur den hjälpt mig på vägen mot ett friskare liv kan du läsa i kokboken ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Vill du prova fler av mina sopprecept och lära dig mer om hur du kokar buljong, så hittar du en hel del tips i E-kokboken ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”, skriven tillsammans med Dr Annika Dahlqvist.

Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker” är min senaste kokbok.

Den är skriven inte bara för diabetiker, utan anpassad för alla som vill hålla sitt blodsocker på en hälsosam nivå.

Den kokboken har jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, välbekant författare i lågkolhydratkretsar.

För dig som hellre grillar än kokar din mat så finns förstås en bok även för dig, här hittar du ”Birgitta Höglunds bästa grilltips”.

Grillad portabellosvamp från min grillbok Foto Mikael Eriksson
Gratäng med blomkål och rökt fläsk

Lättlagad gratäng

Idag får du ett riktigt lättlagat och gott recept på blomkålsgratäng.

Den påminner om makaronipudding i smaken, som förr var en av mina favoriträtter innan jag slutade äta gluten och drog ner på kolhydraterna.

Istället för grädde använder jag en äggstanning med majonnäs, det blir väldigt gott i den här gratängen.

Vill man göra gratängen ännu mer mättande blir den extra god och näringsrik med ett täcke av riven, lagrad ost, för en mejerifri variant så hoppar du bara över osten.

Gratängen är god att äta som den är eller som tillbehör till stekt eller grillad fisk.

Äter du inte fläskkött så kan du byta ut det mot samma mängd kallrökt eller varmrökt fisk.

Blomkålsgratäng med varmrökt sidfläsk 2-3 port

5 dl blomkål i små bitar

100 g varmrökt sidfläsk

2 msk smör

3 ägg

1 dl hemgjord majonnäs

2 dl riven, lagrad ost

Peppar

Skiva och finstrimla fläsket. Bryn i smöret tillsammans med blomkålen, krydda med peppar, salt behövs inte här eftersom fläsket och osten är salt.

Lägg i en smord ugnsform. Vispa samman ägg och majonnäs och häll över blomkålen.

Strö den rivna osten jämnt över. Grädda i 30 minuter på 175°.

Servera med skirat smör och en sallad på grovrivna morötter, pumpafrön, persilja, lite örtsalt och pressad citron.

Fler recept på god och näringsrik mat med få kolhydrater hittar du i min och Lars-Erik Litsfeldts senaste gemensamma bok Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Frasig ostomelett med räkor Foto Mikael Eriksson

Enkel ostkaka med keso och mandel

Proteinrik ostkaka

Idag bjuder jag på en riktigt god och lättlagad falsk ostkaka på keso och mandel, både gott och mättande till helgbrunchen.

En äkta ostkaka görs med mjölk, ägg, ostlöpe, socker och vetemjöl, här en enklare variant som dessutom är både glutenfri och sockerfri.

Den passar fint även som efterrätt eller som ensamrätt när du vill ha en lättare lunch eller middag.

Tillbehören kan varieras beroende på när du äter den, till brunch och efterrätt är det bästa förstås bär och grädde.

Gör du den utan kardemumma/bittermandel och sötning så blir en salt variant av ostkakan väldigt god med matiga komplement.

Rom, gräddfil och picklad rödlök passar bra till när du är extra hungrig.

Kallskuret och den här fräscha salladen med vattenmelon blir även de goda tillbehör.

Mandelostkaka ca 6-8 port

3 ägg

1 dl riven ost

1 dl keso

1 dl flagad mandel

50 g smör

2 msk pofiber (finns i glutenfria hyllan)

1-2 krm nymald kardemumma

Ev 2 rivna bittermandlar eller några droppar bittermandelolja

Ev lite valfri sötning

Rosta den flagade mandel några minuter i en torr stekpanna. Vänd runt den under tiden och akta så det inte bränns.

Rör ner smör och ev sötning mot slutet. Låt smöret smälta och svalna av en stund.

Rör samman ägg, keso och riven ost. Blanda ner pofiber i smeten tillsammans med mandel/smörblandningen, smaka av med kardemumma eller bittermandel.

Häll över i en smord form och grädda i nedre delen av ugnen, 175° i 40 minuter.

Låt svalna och servera med bär, sylt, vispad grädde eller ät den bara som den är till en kopp kaffe.

Fler av mina glutenfria bakverk hittar du i kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Det var den första av mina 8 kokböcker där jag fotograferade själv, ett mycket roligt jobb.

Jag tog med rätterna ut i den vackra naturen i Jämtland, Härjedalen och i min hemby i nordvästra Dalarna.

Den boken har blivit väldigt populär och är som flera av mina tidigare kokböcker snart slutsåld, den kommer tyvärr inte att tryckas upp på nytt som det ser ut i dagsläget.

Raw chokladkaka med lingontopping

Lingondressing från Gröna, sköna tillbehör
Fröknäcke med nässlor och parmesan