Middagstips med 3 rätter i juletid

Tre rätter med julkänsla

Idag infaller vintersolståndet, äntligen vänder det och vi går mot ljusare tider.

Många kanske firar julen i ensamhet eller på tumanhand, så här kommer några goda tips för den som inte vill äta ett helt julbord.

Med det här inlägget vill jag passa på att önska alla gamla och nytillkomna följare av min blogg en riktigt

GOD JUL

Laxmousse
75 g gravad/rökt lax

½ dl majonnäs

½ msk pressad citron eller lime

1 msk hackad dill

½ msk hackad gräslök

Salt och peppar

Skär laxen i mindre bitar och mixa snabbt till en grov smet.

Tillsätt majonnäs, citron, örter och lite kryddning.

Kör hastigt ihop smeten, lägg över i en bunke och ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor. Forma små ägg med en sked doppad i vatten.

Lägg äggen på gurkskivor eller mina frökex.

Som varmrätt har jag valt tjälknöl, ett mycket gott och enkelt sätt att tillaga kött, den sköter sig själv i ugnen.

Det går alldeles utmärkt att tillaga fryst julskinka på det här viset så blir den riktigt saftig och god.

Eftersom skinkan redan är rimmad kan du minska ner saltet till 1 matsked i lagen, så den inte blir för salt.

Här har jag serverat köttet med en rotfruktsgratäng men det passar lika bra att göra gratängen på grönkål, rödkål eller brysselkål om du har det hemma.

Tjälknöl från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson

Tjälknöl

1 kg fryst stek från vilt, nöt, lamm eller julskinka

1 liter vatten

1 dl salt

1 stor morot

3 stjärnanis

2 msk enbär

1 smulat lagerblad

1 tsk hel vitpeppar

Lägg det djupfrysta köttet på ett galler över en ugnsform, sätt in steken i nedre delen av ugnen och sätt den på 100°.

Stick in en stektermometer i tjockaste delen av köttet efter 3 timmar när köttet tinat.

Stek i ca 8-10 timmar beroende på tjocklek på steken.

När termometern visar 65º så har du ett rosa kött, vill du ha det mer välstekt så låt temperaturen gå upp till 70º, det blir bra till julskinkan.

Skala och riv moroten grovt. Jag har med den för att ge lite naturlig sötma till lagen istället för socker som många gånger används till kryddning av tjälknöl.

Krossa enbär och vitpeppar grovt i en mortel.

Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp.

Lägg köttet i en hög, smal bunke och häll den heta lagen över köttet, se till så det täcker.

Låt köttet svalna och ställ in i kylen i 4–5 timmar.

Ta upp köttet, låt rinna av i durkslag och torka av med hushållspapper.

Skär skivor och servera kallt eller uppvärmt till gratängen och gärna en rödkålssallad.

Det som blir över av steken kan du skiva tunt och frysa in i portionspåsar.

Receptet kommer från E-kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt, med förord av Annika Dahlqvist och Ann Fernholm.

Den kan bli en bra sistaminutenklapp med omtanke att ladda ner till någon släktings dator/platta nu när ni träffas i jul.

Bilden nedan visar olika gratänger från kokboken, den får illustrera rotfruktsgratängen nedan som jag inte har någon bild på.

Foto Mikael Eriksson

Rotfruktsgratäng

2 morötter

1 liten palsternacka

5 cm purjolök

50 g ädelost

1 dl grädde

1 dl riven prästost eller annan smakstark ost

Salt och peppar

Skär rotfrukterna i tärningar eller stavar. Koka upp tillsammans med grädde, smulad ädelost och kryddor.

Låt puttra på svag värme i tio minuter. Häll upp i en gratängform, strö över den rivna osten och grädda i 200° i 15 minuter.

Som en god avslutning föreslår jag saffransäpplen, det blev jag bjuden på hos Lennarts dotter häromåret.

Det smakade fantastiskt gott tillsammans med några goda ostar.

Saffransäpplen 2 port

10-15 mandlar eller hasselnötter

½ rött juläpple

2-3 msk smör

ev ½ tsk valfri sötning

½ pkt saffran

Lite flingsalt

Hacka mandlarna och rosta dem i torr stekpanna.

Skär äpplet i tunna skivor och stek i smöret tillsammans med saffran och ev sötning på svag värme, tills de blivit lite karamelliserade.

Strö över mandlarna och smaksätt med lite smulat flingsalt, det harmonierar fint med äppelsötman.

Du kan förstås hoppa över sötningen om du vill. Servera äpplena ljumma med några skivor ost och timjan.

Saffransäpplena är också väldigt god som en brunchrätt tillsammans med stekt halloumi som på bilden nedan.

Vill du ta del av fler av mina bästa jultips så hittar du en hel julkokbok alldeles gratis i följande länkar.

Ät, njut och må gott i jul!

Fisk, kött och grönsaksrätter

Mina bästa julkakor och matbröd

Glögg och julgodis

Lucka 21 – Glutenfri, mjuk pepparkaka och saffransäpplen

Favoriter till julfikat

Idag bjuder jag och Tomten på det bästa vi vet när det gäller julens fika.

Mjuk pepparkaka, gärna med grädde och lingon, ger mig många goda smakminnen från förr.

En ny favorit föddes förra julen, då Lennarts dotter Therese bjöd på saffransäpplen, så gott när man som jag inte äter vanliga lussekatter med gluten.

Hemma gjorde jag dem som tillbehör till stekt halloumi som en lite lättare middag, men du kan ju servera dem med vispad grädde eller kokosgrädde istället.

Mjuk pepparkaka

3 ägg

3 dl nötmjöl eller mandelmjöl

50 g smör/kokosolja

½ dl grädde eller kokosgrädde

½ dl björksocker, honung eller annan valfri sötning

2 msk psylliumhusk

1½-2 msk pepparkakskryddor

1 msk bakpulver (För Paleo ta 1½ tsk bikarbonat + 1 msk pressad citron istället)

1 krm vaniljpulver

ca 1 krm salt

Smält smöret och pensla bakformen med lite av det, blanda ner grädde och pepparkakskryddor i resten.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke och vispa äggen med sötningen hårt i en annan, ca 5 minuter med elvisp.

Rör ner mjölblandningen varvat med smöret i äggsmeten, blanda om försiktigt.

Smaka av så smeten är lagom salt, beroende på om du har saltat smör eller kokosolja i.

Lite sälta behövs i kakor för att framhäva smakerna, en kaka utan salt blir fadd i smaken.

Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 min på 175º tills kakan känns fast.

Gräddar du den som muffins så räcker det med 10 minuter, i en avlång form ca 30 min.

Låt kakan kallna i formen, skär bitar och lyft upp med en stekspade.

Servera gärna med vispad grädde/kokosgrädde, granatäppelkärnor eller lingon är gott och vackert till.

Saffransäpplen 2 port

20 mandlar

½ rött juläpple

25 g smör

1 tsk honung eller annan valfri sötning

½ pkt saffran

Lite flingsalt

4 skivor halloumi/eldost

Hacka mandlarna och rosta dem i torr stekpanna.

Skär äpplet i tunna skivor och stek i smöret tillsammans med saffran och honung på svag värme, tills de blivit lite karamelliserade.

Strö över mandlarna och smaksätt med lite smulat flingsalt, det harmonierar fint med äppelsötman.

Du kan förstås hoppa över sötningen om du vill, men jag tyckte det satte extra mycket lussebullesmak på äpplena.

Stek skivad halloumi till eller servera med våfflor och kanske en mugg äppelglögg.

Tycker du om mina recept så kommer du säkert att gilla min kommande kokbok, Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv.

Jag har jobbat med den hela sommaren och tagit alla bilder själv i den jämtländska naturen, här kan du förhandsbeställa den på Adlibris.

Här nedan ser du Tomten med en raw chokladkaka med lingontopping från kokboken och en bild på mig när jag är ute i skogen och jobbar med fotograferingen, den bilden är tagen av Fotograf Jan Andersson.

Saffransäpplen, Luciafika DeLuxe

Lyxigt julfika

I söndags var jag och Lennart bjudna på middag hemma hos hans dotter med familj.

Vi fick som vanligt fantastiskt god mat, Therese är mycket duktig i köket och har planer på att så småningom öppna restaurang.

Till dessert fick vi smörstekta äppelskivor med saffran, lite muscovadosocker och rostade nötter, himmelskt gott till olika ostar från Wijnjas.

Det var en så underbart god dessert att den fick mina ögon att tåras…

Igår gjorde jag en variant av den här som fika när jag kom in efter en lång skogspromenad i det underbara vinterlandskap jag nu befinner mig i, hemma i Östersund.

Här en bild på utsikten från min balkong nu på Luciamorgonen, som du ser så har vi gott om snö här i Jämtland.

Vill du baka en saftig saffranskaka till fikat idag, då hittar du mitt bästa recept här.

Saffransäpplen 1 port

10 mandlar

1/4 rött juläpple

2 msk smör

½ tsk honung eller annan valfri sötning

En knivsudd saffran

Lite flingsalt

2 skivor halloumi

Hacka mandlarna och rosta dem i torr stekpanna.

Skär äpplet i tunna skivor och stek i smöret tillsammans med saffran och honung på svag värme, tills de blivit lite karamelliserade.

Strö över mandlarna och smaksätt med lite smulat flingsalt, det harmonierar fint med äppelsötman.

Du kan förstås hoppa över sötningen om du vill, men jag tyckte det satte extra mycket lussebullesmak på äpplena.

Stek skivad halloumi till eller servera med våfflor.

Härliga helg & middagstips :)
God morgon! Visst har det blivit lite svalare både i luften och i havet och kanske anar man lite höst på gång. På helgerna inleder vi dagen med morgondopp i havet och det är så skönt att det nu känns uppfriskande och lite småruggigt :) Efter doppet smakar frukosten och kaffet extra gott. Helt klart… Continue reading Härliga helg & middagstips :)
Mos till både varmrätt & efterrätt
Ifall ni som jag har skördat era äpplen och undrar vad ni ska göra med dem så är mitt bästa tips att göra mos. Moset är gott som fyllning i en paj, tillsammans med lite vispad grädde, yoghurt eller krämig kokosgrädde eller varför inte äta en klick till en stekt fläskfilé. Gott också att blanda […]
Nu är det dags!
Eftersom förra årets skörd av äpplen, som vi fryst in som mos, nu är slut så är det dags att skörda årets äpplen. De har förvisso inte blivit så stora än, men jag passar på att skörde en del i alla fall :) Det ser riktigt lovande ut för en god skörd även i år. […]
Tzatziki med äpple och mynta

Äppeltzatziki med mynta

Äppeltzatziki med mynta 2 port

2 dl grovriven gurka

½ grovrivet äpple

2 msk finhackad, färsk mynta

1 finriven vitlöksklyfta

½ dl majonnäs

Saft från ½ citron

Salt

Blanda den rivna gurkan med salt i en bunke.

Låt stå och vattna ur 10 minuter, pressa ut vätskan ur gurkan genom en nätsil.

Blanda med de övriga ingredienserna och smaka av om du vill ha mer salt eller citron.

Ställ kallt en halvtimme så mognar smakerna fram mer.

Här hittar du mitt recept på vanlig tzatziki.

Har du gott om äpplen i din trädgård kan du göra en god kompott på dem.

Klicka på bilden så hittar du till ett av mina kompottrecept.

Äppelkompott Paleo/LCHF


Äppelkompott med lime, ingefära och kanel

Äppelkompott i Wonderbag

Smakrik kompott

Jag fick i uppdrag av Wonderbag att hitta på ett recept som de kan servera till desserten på nästa veckas Paleo-event på ekobutiken Paradiset på Söder i Stockholm.

För dig som inte vet det, så är Wonderbag en icke-elektrisk långkokningsbag. Den är energisnål och bevarar både smak och näring hos det som tillagas i den.

Du kan läsa mer om bagen, hur den kom till och hur man använder den här på Wonderbag Sweden.

Här är den Sydafrikanska hemsidan, bagen kommer ursprungligen därifrån.

För varje bag som säljs, skänks dessutom en till fattiga familjer så det är bra både för miljön och som välgörenhet.

Jag har under hösten tagit fram en kokbok tillsammans med Wonderbag och bidrar även med recept till den svenska hemsidan. Kokboken blir färdig närmare jul.

Nu har jag och Lennart varit en vecka här i Florida och vant oss vid värmen och ledigheten, vi har det riktigt bra.

Det har varit rätt blåsigt den här första veckan, men det har varit bra för då har det inte känts så varmt.

Häromkvällen hade jag turen att få se två väldigt speciella sjövarelser i New River. Manatee, lamantin eller sjöko på svenska.

Lamantin

De dök upp bara en meter ifrån mig, så härligt att få se så unika sjödjur på nära håll.

Hann inte få nån bild, men lånat en från National Geographic. Du kan läsa mer om dem här på den intressanta sidan Veckans vattenvarelse.

Jag har varit ute med vännen Åsa och matshoppat några gånger, bland annat till den fina ekobutiken/odlingen Marando Farms.

Där har de ett mycket stort ekologiskt sortiment av grönsaker, frukt, kött, ägg och annat livsnödvändigt, det blev 4 stora kassar som fick följa med hem.

Äppelkompott Paleo/LCHF

Äppelkompott Paleo med lime, kanel och ingefära 20-25 port

10 äpplen

4 kanelstänger

1½ dl vatten

1 dl pressad lime

1 dl färsk ingefära i tunna skivor

Rivet skal av 2 lime och rostade nötter till serveringen

Tvätta och riv limefrukterna fint, spara skalet till serveringen och strö det då över kompotten.

Skala äpplena, dela i fyra delar och skär bort kärnhusen eller ta ur dem först med äppelpipa. Dela varje klyfta i två delar.

Koka upp vatten, limesaft, kanelstång och ingefära. Lägg ner äppelbitarna och låt sjuda under lock i 5 minuter. Skaka om grytan så allt blandas ett par gånger.

Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag. Lägg på tyglocket och förslut bagen väl med dragsnöret.

Låt äppelkompotten stå och mjukna i 1-4 timmar, beroende på hur mjuka du vill ha äpplena.

Servera äpplena ljumma med lite spad över och rostade nötter eller mandlar runtom. Vispad kokosgrädde med vaniljpulver blir ett gott tillbehör.

Låt kompotten kallna, häll upp på burkar och frys in det som blir över till kommande behov.

Äppelkompott

Inköp från Marando Farms...

Inköp från Marando Farms…

Marando Farms

Pumpor

Pumpkin Spice Yoghurt som lördagsgodis...

Pumpkin Spice Yoghurt som lördagsgodis…

Hibiscus


Äppelkompott med lime, ingefära och kanel

Äppelkompott i Wonderbag

Smakrik kompott

Jag fick i uppdrag av Wonderbag att hitta på ett recept som de kan servera till desserten på nästa veckas Paleo-event på ekobutiken Paradiset på Söder i Stockholm.

För dig som inte vet det, så är Wonderbag en icke-elektrisk långkokningsbag. Den är energisnål och bevarar både smak och näring hos det som tillagas i den.

Du kan läsa mer om bagen, hur den kom till och hur man använder den här på Wonderbag Sweden.

Här är den Sydafrikanska hemsidan, bagen kommer ursprungligen därifrån.

För varje bag som säljs, skänks dessutom en till fattiga familjer så det är bra både för miljön och som välgörenhet.

Jag har under hösten tagit fram en kokbok tillsammans med Wonderbag och bidrar även med recept till den svenska hemsidan. Kokboken blir färdig närmare jul.

Nu har jag och Lennart varit en vecka här i Florida och vant oss vid värmen och ledigheten, vi har det riktigt bra.

Det har varit rätt blåsigt den här första veckan, men det har varit bra för då har det inte känts så varmt.

Häromkvällen hade jag turen att få se två väldigt speciella sjövarelser i New River. Manatee, lamantin eller sjöko på svenska.

Lamantin

De dök upp bara en meter ifrån mig, så härligt att få se så unika sjödjur på nära håll.

Hann inte få nån bild, men lånat en från National Geographic. Du kan läsa mer om dem här på den intressanta sidan Veckans vattenvarelse.

Jag har varit ute med vännen Åsa och matshoppat några gånger, bland annat till den fina ekobutiken/odlingen Marando Farms.

Där har de ett mycket stort ekologiskt sortiment av grönsaker, frukt, kött, ägg och annat livsnödvändigt, det blev 4 stora kassar som fick följa med hem.

Äppelkompott Paleo/LCHF

Äppelkompott Paleo med lime, kanel och ingefära 20-25 port

10 äpplen

4 kanelstänger

1½ dl vatten

1 dl pressad lime

1 dl färsk ingefära i tunna skivor

Rivet skal av 2 lime och rostade nötter till serveringen

Tvätta och riv limefrukterna fint, spara skalet till serveringen och strö det då över kompotten.

Skala äpplena, dela i fyra delar och skär bort kärnhusen eller ta ur dem först med äppelpipa. Dela varje klyfta i två delar.

Koka upp vatten, limesaft, kanelstång och ingefära. Lägg ner äppelbitarna och låt sjuda under lock i 5 minuter. Skaka om grytan så allt blandas ett par gånger.

Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag. Lägg på tyglocket och förslut bagen väl med dragsnöret.

Låt äppelkompotten stå och mjukna i 1-4 timmar, beroende på hur mjuka du vill ha äpplena.

Servera äpplena ljumma med lite spad över och rostade nötter eller mandlar runtom. Vispad kokosgrädde med vaniljpulver blir ett gott tillbehör.

Låt kompotten kallna, häll upp på burkar och frys in det som blir över till kommande behov.

Äppelkompott

Inköp från Marando Farms...

Inköp från Marando Farms…

Marando Farms

Pumpor

Pumpkin Spice Yoghurt som lördagsgodis...

Pumpkin Spice Yoghurt som lördagsgodis…

Hibiscus


Glutenfri äppelpaj

Glutenfri äppelpaj (glutenfritt) – en smarrig glutenfri äppelpaj som alla som inte tål gluten kan njuta av och frossa i. Äppelpaj receptet är supergott och det är väldigt enkelt att göra äppelpajen. Receptet på den glutenfria äppelpajen här nedan räcker för ungefär 6 personer. Ingredienser (6 portioner) Tidsåtgång: ca 50 minuter Pajdeg – 3 dl […]

Inlägget Glutenfri äppelpaj dök först upp på Äppelpaj.se.