Valborgsmässoafton i bilder och picknicktips

Packat för Valborgspicknick…

Äntligen picknickväder

Valborgsmässoafton bjöd på ett riktigt fint vårväder här i Stockholm.

Lite kyliga vindar men temperaturen låg på över 10 grader mest hela dagen.

Vi packade ner vår picknicklunch-sallad i en Frozzypack som sen fraktades i en behändig liten kylväska, mini-Wonderbag.

Sen hoppade vi på en buss och letade upp en plats i lä bland en av stadens alla klippor med vacker utsikt över vattnet.

Dagens njutbara lunch bestod av varmrökt sidfläsk från Hedmans Delikatesser, getost från Gide Get, bladpersilja, cocktailtomater, ägg, pumpakärnor, citronolivolja och balsamvinäger.

En termos med kaffe, vatten och nässelfrökex från Huså Bröd blev gott till salladen.

Nästan allt till lunchen inhandlades på Wijnjas ostbutik på Kungsholmen, där jag hade frökexbjudning i fredags.

På kvällen tog vi en promenad till Stadshuset och tittade på majbrasan på Riddarholmen.

Här följer bilder från vår utflykt, idag styr vi kosan till någon annan vacker och lugn plats, 1 maj bjuder på sol och värme i huvudstaden.

Tycker du om mina recept här på bloggen, så kan du nu köpa nyutgåvan av två av mina tidigare kokböcker.

Gammaldags husmanskost på nytt sätt – Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo kan nu förhandsbeställas från Lumio Förlag.


Vårgrönska i mat och dryck

Nässelpesto från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Gröna, sköna tillbehör

Nu börjar vårgrönskan spira, åtminstone här i Stockholmstrakten och söderut.

I vårt avlånga land är det ju väldigt stor skillnad på när våren kommer, så ni som bor norrut får vänta ett tag på att ta vara på primörerna ur skogens skafferi.

Idag delar jag med mig av några goda vårfavoriter från blogg och grillbok.

Jag fick en påse ramslök av en snäll Facebookvän när jag var i Lindesberg och deltog på en föreläsningsdag med Ann Fernholm förra veckan, så det som inte gått åt på annat sätt i maten ska nu få bli en läcker pesto som kommer från min favoritblogg inom Paleo, Under vårt tak.

Ramslökspesto från Under vårt tak…

Den 13-14 maj kommer Therese Renåker och jag att delta i en Paleohelg i Sätila, arrangerad av Jenny och Magnus som ligger bakom Under vårt tak.

Klicka på bilden ovan för att läsa mer om den helgen.

Bilderna som följer efter receptet är klickbara länkar till fler av mina vårgrönaste recept härinne.

 

Nästo – Nässelpesto

5 dl nässelskott

2 dl bladpersilja

1 dl basilikablad

1 dl riven, lagrad Prästost

1 dl pumpakärnor

1 dl kallpressad olivolja

1 krm svartpeppar

Ca ½ krm salt

Förväll nässlorna i kokande, saltat vatten i 2 minuter.

Sila av vattnet, spara det gärna och använd som grund till en soppa.

Lägg nässlorna tillsammans med örter, pumpakärnor, ost och kryddor i en mixerbunke.

Mixa allt tills örterna blivit finfördelade, tillsätt oljan i en smal stråle genom röret, smaka av om du vill ha mer sälta.

Förvara i kyl, men ta fram den en stund innan serveringen, så olivoljan hinner bli flytande igen.

Näston håller ett par veckor i kylen, se bara till att ytan är täckt av olja så ingen luft kommer åt.

Vill du inte gå ut och plocka nässlor själv?

Ja då finns det nyttiga ogräset i mina nya frökex från Huså Bröd, i god smakkombination med lite vitlök och libbsticka.

Lika gott till en vårgrön soppa som till ostbrickan eller en sallad.

Dem hittar du här hos Lammboden och Smakrummet.

Dressing med harsyra…
Bild Therese Renåker

Vårsallad med svartvinbärsblad, citronzest och örter…

Björksnaps…

Gräddstuvade nässlor…

Frittata med nässlor…


Bråda dagar med snabbmat

Stekt torsk med brynt smör, vit sparris och stekta morötter med ramslök…

Hälsosam snabbmat

Den senaste veckan har det varit rätt fullt upp i mitt liv, om man jämför med hur det brukar vara.

Eftersom vi varit i Alanya mest hela vintern, så blir det en del roliga uppdrag som samlas på en gång när vi kommit hem.

För några år sen, innan jag blev så mycket bättre tack vare min kostförändring, hade en sån här vecka varit omöjlig att orka.

Jag märker en stor skillnad i både min värk och ork nu det senaste året, tack vare att jag dricker eller lagar mat med benbuljong så gott som varje dag.

Nu sen Scandinavian Organics tyvärr gått i konkurs så har jag hittat ett mycket bra buljongalternativ.

Hellbergs i Hötorgshallen säljer en mycket god viltbuljong, som jag späder med vatten, kryddar med lite örtsalt och lägger i en klick smör när jag vill ha ett snabbt och näringsrikt mellanmål.

Jag har lärt mig att jag behöver äta rejält med lagad mat för att orka med när det är mycket att göra, även om det så bara är att jobba med datorn.

Det här med fasta eller neddragning av kalorier, typ 5:2 och liknande, passar mig inte alls.

När man som jag har fibromyalgi tror jag det är väldigt viktigt att inte stressa kroppen med lågt matintag, typ svältbantning.

Så till skillnad mot många andra så drar jag inte ner på maten för att må bättre, utan jag ökar intaget istället.

Minst tre mål mat per dag blir det för att jag ska orka.

Har förstärkt nötfrukosten med ett kokt ägg, getost och lite olika köttpålägg den senaste tiden.

Nötfrukost med kaffe…

Att äta mer mat har gjort att jag även blivit lite slankare och starkare i vinter, en trevlig biverkan.

På bilderna i det här inlägget ser du några rätter jag lagat senaste veckan, varvat med några andra snabba mattips.

Klicka på bilderna så kommer du till liknande recept.

Det blir ofta fisk, skaldjur, ägg, getost, älgfärs, ekokyckling eller en köttig korv som hamnar på tallriken här hemma.

Oftast med smörstekta grönsaker till, antingen grovriven morot, rödbetor, vitkål eller frysta wokgrönsaker om jag har riktigt bråttom.

Skaldjursgratäng med ägg och getost…

När jag var på hälsodagen i Lindesberg med Ann Fernholm fick jag en fin present av en av deltagarna.

En stor påse med ramslök som hon plockat på Gotland, verkligen trevligt att få.

Den har hamnat i maten många gånger under veckan, den ger en svag och mycket angenäm vitlökssmak till rätten.

Tycker du om mina recept och tankar kring hälsosam mat?

Då tycker jag du ska förhandsbeställa min kommande kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Där får du ta del av många av mina favoriter från de slutsålda storsäljarna LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.

Förordet är skrivet av Annika Dahlqvist och efterordet av Ann Fernholm, två kvinnor med oerhört stora kunskaper om lågkolhydratkost.

Sparrisomelett med ramslök och mortadella…

Torskrygg med smörkokta ärter och morötter…

Rullströmming med majonnäs, ramslök och chilisås...

Rullströmming med majonnäs, ramslök och chilisås…

Spröda frökex med älgchips…

Bottenlös paj med älgfärs…

Kokt kyckling i Wonderbag…


Bråda dagar med snabbmat

Stekt torsk med brynt smör, vit sparris och stekta morötter med ramslök…

Hälsosam snabbmat

Den senaste veckan har det varit rätt fullt upp i mitt liv, om man jämför med hur det brukar vara.

Eftersom vi varit i Alanya mest hela vintern, så blir det en del roliga uppdrag som samlas på en gång när vi kommit hem.

För några år sen, innan jag blev så mycket bättre tack vare min kostförändring, hade en sån här vecka varit omöjlig att orka.

Jag märker en stor skillnad i både min värk och ork nu det senaste året, tack vare att jag dricker eller lagar mat med benbuljong så gott som varje dag.

Nu sen Scandinavian Organics tyvärr gått i konkurs så har jag hittat ett mycket bra buljongalternativ.

Hellbergs i Hötorgshallen säljer en mycket god viltbuljong, som jag späder med vatten, kryddar med lite örtsalt och lägger i en klick smör när jag vill ha ett snabbt och näringsrikt mellanmål.

Jag har lärt mig att jag behöver äta rejält med lagad mat för att orka med när det är mycket att göra, även om det så bara är att jobba med datorn.

Det här med fasta eller neddragning av kalorier, typ 5:2 och liknande, passar mig inte alls.

När man som jag har fibromyalgi tror jag det är väldigt viktigt att inte stressa kroppen med lågt matintag, typ svältbantning.

Så till skillnad mot många andra så drar jag inte ner på maten för att må bättre, utan jag ökar intaget istället.

Minst tre mål mat per dag blir det för att jag ska orka.

Har förstärkt nötfrukosten med ett kokt ägg, getost och lite olika köttpålägg den senaste tiden.

Nötfrukost med kaffe…

Att äta mer mat har gjort att jag även blivit lite slankare och starkare i vinter, en trevlig biverkan.

På bilderna i det här inlägget ser du några rätter jag lagat senaste veckan, varvat med några andra snabba mattips.

Klicka på bilderna så kommer du till liknande recept.

Det blir ofta fisk, skaldjur, ägg, getost, älgfärs, ekokyckling eller en köttig korv som hamnar på tallriken här hemma.

Oftast med smörstekta grönsaker till, antingen grovriven morot, rödbetor, vitkål eller frysta wokgrönsaker om jag har riktigt bråttom.

Skaldjursgratäng med ägg och getost…

När jag var på hälsodagen i Lindesberg med Ann Fernholm fick jag en fin present av en av deltagarna.

En stor påse med ramslök som hon plockat på Gotland, verkligen trevligt att få.

Den har hamnat i maten många gånger under veckan, den ger en svag och mycket angenäm vitlökssmak till rätten.

Tycker du om mina recept och tankar kring hälsosam mat?

Då tycker jag du ska förhandsbeställa min kommande kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Där får du ta del av många av mina favoriter från de slutsålda storsäljarna LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.

Förordet är skrivet av Annika Dahlqvist och efterordet av Ann Fernholm, två kvinnor med oerhört stora kunskaper om lågkolhydratkost.

Sparrisomelett med ramslök och mortadella…

Torskrygg med smörkokta ärter och morötter…

Rullströmming med majonnäs, ramslök och chilisås...

Rullströmming med majonnäs, ramslök och chilisås…

Spröda frökex med älgchips…

Bottenlös paj med älgfärs…

Kokt kyckling i Wonderbag…


Grön smoothie med sting och besök på Ecocaféet

Jämtlandsbesök

Nu i påskhelgen när jag var hemma i Östersund blev det flera besök på Ecocaféet.

Jag har varit inblandad i verksamheten runt caféet ända sen det bara var en tom lokal för snart två år sen.

Jag blev då kontaktad av ägaren Börje Karlsson, som undrade om jag var intresserad att hjälpa till med mina recept och restaurangerfarenheter.

Vi träffades och pratade matfilosofi i 7 timmar, det visade sig att vi tyckte väldigt lika om det mesta vad gäller kost och hälsa.

Sen den dagen har jag varit med på ett litet hörn hela tiden som receptkonsult och rådgivare kring lite av varje.

Jag är ju inte i Östersund så ofta nu, men så fort jag kommer med tåget brukar jag gå dit och äta, fika eller bara prata bort en stund.

Det har blivit lite som mitt andra vardagsrum, det är en väldigt härlig atmosfär och så trevliga medarbetare, vi har blivit som en stor familj.

Jag passade på att ta en bild på en av caféets smoothies nu eftersom jag har ett recept från i vintras i Alanya, som tyvärr inte kom med på bild.

Men innehållet i deras gröna smoothie var liknande min, så då passade det ju bra med lite fin rekvisita runt.

Ecocaféet har inte bara mat, fika och en stor kaffemeny, där finns även ett stort hälsoapotek, tvålar, hudvårdsprodukter, mina frökex från Huså Bröd, böcker, ett ljusterapirum, mängder av teer, Wonderbag, ljus, smycken, nyttigt godis och mycket mer.

På källarplanet jobbar många olika terapeuter som arbetar med friskvård i fina behandlingsrum.

Där kan du välja bland mängder av olika kroppsbehandlingar och terapier, dem kan du läsa mer om här.

Så bor du i Östersund eller har vägarna förbi, missa inte denna gluten/sockerfria hälso-oas på Storgatan 26.

Nu till helgen är det även en stor festival i staden, läs mer här om Awaken Earth som Ecocaféet är med och arrangerar.

Grön smoothie 2 glas

3 dl späda spenatblad

2 dl kycklingbuljong eller kokosvatten

1 välmogen avocado

Saft av 1 citron eller 2 lime

½ äpple eller 1 kiwi

2 msk riven ingefära

1 msk macadamiaolja/avocadoolja eller kokosolja

Blanda alla ingredienser i en mixer och kör tills smoothien blivit slät.

Häll upp i glas och garnera med kokosflagor och ev bipollen.

Nedan ser du min lunch på Ecocaféet på Långfredagen, jag beställde en mix av Västerbottenspaj och röra på varmrökt regnbåge från Börtnan.

Och några av de andra godsakerna jag passade på att provsmaka nu i påsk.


Grön smoothie med sting och besök på Ecocaféet

Jämtlandsbesök

Nu i påskhelgen när jag var hemma i Östersund blev det flera besök på Ecocaféet.

Jag har varit inblandad i verksamheten runt caféet ända sen det bara var en tom lokal för snart två år sen.

Jag blev då kontaktad av ägaren Börje Karlsson, som undrade om jag var intresserad att hjälpa till med mina recept och restaurangerfarenheter.

Vi träffades och pratade matfilosofi i 7 timmar, det visade sig att vi tyckte väldigt lika om det mesta vad gäller kost och hälsa.

Sen den dagen har jag varit med på ett litet hörn hela tiden som receptkonsult och rådgivare kring lite av varje.

Jag är ju inte i Östersund så ofta nu, men så fort jag kommer med tåget brukar jag gå dit och äta, fika eller bara prata bort en stund.

Det har blivit lite som mitt andra vardagsrum, det är en väldigt härlig atmosfär och så trevliga medarbetare, vi har blivit som en stor familj.

Jag passade på att ta en bild på en av caféets smoothies nu eftersom jag har ett recept från i vintras i Alanya, som tyvärr inte kom med på bild.

Men innehållet i deras gröna smoothie var liknande min, så då passade det ju bra med lite fin rekvisita runt.

Ecocaféet har inte bara mat, fika och en stor kaffemeny, där finns även ett stort hälsoapotek, tvålar, hudvårdsprodukter, mina frökex från Huså Bröd, böcker, ett ljusterapirum, mängder av teer, Wonderbag, ljus, smycken, nyttigt godis och mycket mer.

På källarplanet jobbar många olika terapeuter som arbetar med friskvård i fina behandlingsrum.

Där kan du välja bland mängder av olika kroppsbehandlingar och terapier, dem kan du läsa mer om här.

Så bor du i Östersund eller har vägarna förbi, missa inte denna gluten/sockerfria hälso-oas på Storgatan 26.

Nu till helgen är det även en stor festival i staden, läs mer här om Awaken Earth som Ecocaféet är med och arrangerar.

Grön smoothie 2 glas

3 dl späda spenatblad

2 dl kycklingbuljong eller kokosvatten

1 välmogen avocado

Saft av 1 citron eller 2 lime

½ äpple eller 1 kiwi

2 msk riven ingefära

1 msk macadamiaolja/avocadoolja eller kokosolja

Blanda alla ingredienser i en mixer och kör tills smoothien blivit slät.

Häll upp i glas och garnera med kokosflagor och ev bipollen.

Nedan ser du min lunch på Ecocaféet på Långfredagen, jag beställde en mix av Västerbottenspaj och röra på varmrökt regnbåge från Börtnan.

Och några av de andra godsakerna jag passade på att provsmaka nu i påsk.


Nu blir det bildregn!


Man kan undra vad som hände med vädret efter påskhelgen men förmodligen bara helt vanligt aprilaväder och inget annat. Lite komiskt är det när det ena minuten är strålande sol och blå himmel och nästa, grått o mulet o stora snöflingor som singlar ner. Är helt säker på att våren kommer en vacker dag i alla fall och att den stannar längre än några minuter åt gången. Alla vackra vårblommor har i alla fall tittat upp och blåsippeskogen verkligen lyser som ett lila hav. 


Har haft lite bloggtorka på sistone med allt som det inneburit och lilla bus-Bronco som nu fyllt halvåret och väger 30kg, (?!?!!) han tar också upp sin tid. ;-P 
Att ladda batteri o energi är viktigt och jag är en sån som inte kan skriva per automatik eller beställning. Jo, i vissa fall men då har jag framförhållning och ett planerat upplägg men rent spontant måste jag ha en känsla och kan varken fota, skriva eller leverera just för sakens skull. 

Har varit skönt ändå att ”bara” arbetat bakom kulisserna ett tag så jag tänkte nu summera sista tiden med allt möjligt och dessutom i en salig blandning. 

Dessa underbara tulpaner är mina favoriter, nån som vet namnet på dom? Ser nästan ut som pioner som nån skrev tidigare. 

Många tårtor har det blivit också. Här en rejäl en till Nickes chef som fyllde 60år. 

Sen var det Nickes egen tur att ta med sig tårta till jobbet då han fyllde år. 

Frukost-tårtan innan jobbet! 😊 

Och en liten stubbe med rostbiff efter jobbet! 

Ja, det blev mycket tårta där ett tag. 

Påsken, ledighet och god mat stod sen på agendan. 

Påskbuffé på själva påskafton. 

Och några små rulltårtsbakelser. 

Hittade en så fin plåthöna (eller tupp) på ÖNSKA som jag inte kunde motstå. Den fick pryda påskköket. 

Och lilla, lila ankan! …JA – jag älskar lila! 

Påskägg till mannen med lite gott o blandat.  Emaljmuggar med Pippi Långstrump är bara sååå fina så han fick en sån också att dricka morgonkaffet i. 😊 

Prämiäröppning på Pappa Blå blev det också och jag hann bara få en bild på Jolines tallrik med deras caesarsallad som fick med beröm godkänt! 

Sen har jag mitt andra ”lilla” projekt här hemma. En koloss till möbel jag köpte för ett par veckor sen som verkligen väger bly… Ett gammalt varuskåp från 1930-talet som ska bli lite tillfixad med ny belysning och självklart fyllas med nostalgi-godis innan det får flytta in i köket. 

Nu önskar jag er alla en underbar fredag och trevlig helg! ❤ 

Mina recept sprids runt världen

Trevlig läsning

När jag kom hem till Östersund i fredags hade jag långväga post som väntade.

På dörrmattan låg både LCHF Deutschlands magasin och tidningen Wellness från Sydafrika.

Jag deltar i varje nummer av den tyska LCHF-tidningen med recept och har även varit med i Wellness tidigare.

Nu skickar de varje nytt nummer, mycket uppskattat, jag ger dem sen till Ecocaféet så fler får läsa.

Här i Sverige är jag tyvärr inte med i någon tidning med recept längre, trenden med LCHF-magasin är starkare utomlands just nu.

Det känns extra kul att Wellness systersida på nätet, Holistica, publicerade ett av mina recept för Wonderbag häromveckan, den kommer ju också från Sydafrika.

Här länkar till de recept jag hittills haft med på Holistica, en smoothie, nöttryfflar och så nu en mungbönssallad, länken till Wonderbag ovan leder till det svenska receptet på salladen.

I maj kommer årets första nummer av Hello Alanya Magazine, där blir det en artikel om mig och min kärlek till den turkiska maten.

Riktigt roligt att få delta där igen, jag hade matkrönikan ”Swedish Chef in Alanya” i den för några år sen, ett av mina allra första tidningsjobb.

Här blir jag intervjuad av Cindy Olcan, chefredaktör på Hello Alanya Magazine…

Åker du till Alanya i sommar så hittar du tidningen på turistbyrån och på många restauranger.

Tidigare kom den ut på engelska och nederländska, från och med i år blir det andra språket danska.

Missa inte heller att besöka nyöppnade Mezza och Bergamot, två riktigt bra ställen på 25-metersgatan alldeles i närheten av vår hyrda lägenhet.

På de restaurangerna kan du nu läsa min LCHF and Paleo Slow Cooking och LCHF Barbeque, samtidigt som du njuter av en kopp te, kaffe, ett glas vin eller något annat gott.

Mezza har en hel del i både butiken och på menyn som passar oss som äter LCHF/Paleo, de arbetar med traditionella och ekologiska produkter utan tillsatser.

Ägarna Emre Argun och Mehmet Nedanli har en tydlig hälsoprofil och satsar mycket på glutenfritt och sockerfritt, något som kommer starkt även i Turkiet.

De har förutom min LCHF and Paleo Slow Cooking i sin bokhylla även min Wonderbag-kokbok, så dem kan du passa på att läsa vid ett besök.

Mezzas restaurang, foto Mehmet Nedanli

Jag satt och jobbade en del på Mezza i vinter, livet som digital nomad fungerar fint i Alanya…

Mezzas fina delikatessbutik…

Bergamot har tyvärr inte börjat med Lowcarb än, men efterfrågan ökar så de kommer säkert också att inse att det är populärt.

Men de har något annat intressant, ett eget kafferosteri, så de gör riktigt gott kaffe.

De har också en fin söndagsbrunch där man själv kan välja det som passar bäst.

Bergamot fick ett exemplar av min LCHF Barbeque till sin bokhylla, flera i personalen blev väldigt intresserade och skulle prova på den mat som får mig att må så bra.

Batuhan Çelik, Bergamots ägare, med min grillbok i kafferosteriet…

Kaffe på vår balkong…

Söndagsbrunch på Bergamot…

Det blev en hel del jobb även på Bergamot, med nyutgåvan av mina kokböcker på svenska…


Birgitta Höglunds 140 bästa tips till påsk

Populära påsktips

Idag får du ett av de mest besökta inläggen här på bloggen i repris, nu med en uppdatering av många nyare recept.

Här jag har samlat mina bästa tips både från bloggens stora arkiv och mina kokböcker, på all slags rätter som passar till påskens festmåltider.

Allt är glutenfritt och sockerfritt, mycket går att anpassa till mjölkfritt så du kan laga något för alla dina påskgäster.

Dela gärna inlägget vidare, så fler får chansen att hitta mina recept på naturligt god mat till påskbordet.

Påskbufféns fiskrätter

Inlagd sill

Citronsill

Senapssill

Vitlökssill

Rödvinssill

Mousse på matjessill

Gubbröra

Rullströmming med pepparrot

Gurkbåtar med färskost och musslor

Räkmousse

Vitlöksräkor

Skinkkorgar med skagenröra

Äppelgravad lax

Laxbakelse med räkor

Litet laxpaket med fetaost

Laxrullar med äggsmör

Laxmousse

Gravrökt lax med hjortronsås

Gravlax med mammas dillmajonnäs

Rökta laxfenor med två såser

Makrill i tomat

Varmrökt sik med örtsås

Laxsallad med dansk remouladsås

Laxröra på våffelhjärta

Smörgåstårta LCHF/Paleo

Grillad lax med fetaost och mango

Baconlindad laxtournedos

Tjälknöl från Långkok för LCHF och Paleo... Foto Mikael Eriksson

Tjälknöl från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Kalla kötträtter

Tjälknöl

Gravad älgstek

Rökt renhjärta med pepparrotsgrädde

Serranorullar med färskost

Kesofyllda rostbiffrullar

Basturökt fårlår med hjortroncrème

Örtmarinerad rådjursstek

Rhode Island

Kalla såser och röror

Hemgjord majonnäs och aioli

Saffransaioli och fetaoströra

Aioli på macadamiaolja

Rhode Islandsås

Citronsås

Vitlökskeso

Tomatpesto

Mojo – kanarisk paprikasås

Valnötsröra

Grönsakspaté med fetaostcrème

Ägg och grönsaksrätter

Fyllda ägghalvor

Äggröra med paprika och chili

Sallad med getost och jordgubbar

Färskoströra med avokado

Krämig zucchinisallad

Grön och röd coleslaw

Valnötsfyllda omelettrullar

Varm paprikasallad

Ostpaj på mandelbotten

Turkisk morotsröra

Guacamole med chili och dill

Tomatchutney med citron

Marinerade cocktailtomater

Inlagd svamp

Marinerad fetaost

Grillad fetaost och ostkex

Halloumi med varm tomatsallad

Tre avokadoröror

Morotslåda

Grönsakspaté

Äggröra med pepparrot

Rödbetssallad

Gratäng med palsternacka och pepparrot

Rättikagratäng

Örtkryddad Lammstek

Lammstek med rödvinssky

Lammrätter

Lammstek med rödvinssky

Varm lammsallad med aioli

Lammfärsbiffar med zucchiniwok

Lammgryta med smaker från Medelhavet

Revbensspjäll av lamm med brynt vitlökssmör

Grillspett med lamm, halloumi och äppeltzatziki

Citronmarinerad lammsadel med tomatsås och dijonnaise

Lammstek med gräddsås

Kycklingbröst med gräddstuvad mangold...

Kycklingbröst med gräddstuvad mangold

Kycklingrätter

Ugnsstekt kyckling med örter

Grillat, citronmarinerat kycklingspett med kanarisk mojo

Saffranskyckling med ingefärsmajonnäs

Kycklingwok med ingefära

Tacokryddad kycklingpaj

Kycklingleverpaté med havtornsgelé

Kycklingbröst med gräddstuvad mangold

Rimmat kycklingbröst med guacamole och fetaostsmör

Lax med gräddsås

Festlig lax med dillgräddsås

Varma såser

Vitvinssås

Kantarellsås

Pepparsås

Bearnaisesås

Örtsmörsås

Choronsås

Chilihollandaise

Dillgräddsås

Mandelmusslor ur LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Mandelmusslor från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Desserter och glutenfria bakverk

Chokladmousse med hallon

2 x Chokladmousse med whisky eller kokosmjölk

Hallonfromage

Vaniljpannacotta

Pannacotta med kokos och rabarber

Små blåbärspajer

Ostkaka på keso

Mandelostkaka

Saffransostkaka

Äppelkompott med lime

Raw chokladkaka med lingontopping

Hjortronbakelse

Vaniljparfait

Hallonmousse och mangomousse

Blåbärspannacotta

Mörk chokladparfait

Kardemummakaka

Mandelmusslor

Chokladdoppade kokoskakor

Nötchokladkakor

Ischokladtryffel med hjortron

Citrontryfflar och svartvinbärsgodis

Blåbärsbollar

Drottningtryfflar

Syrliga energibollar

Drycker

Äggtoddy

Sockerfritt iste

Två goda smoothies

Isvatten med örter och bär

Kryddkaffe

Varm choklad med kardemumma

Varm choklad med mynta och kokos

Västerbottensmuffins

Glutenfria matbröd

Hasselnötsbullar

Fetaostbullar

Mjölkfria scones

Fröbröd med soltorkade tomater och timjan

Mitt bästa vita formbröd

Halloumibröd

Nöt/fröbröd

Mandelbröd

Västerbottensmuffins

Fröknäckebröd/frökex

Mitt populära valnötsbröd

Kokbokstips

Jag blir väldigt glad om du vill stötta mitt skrivande genom att köpa någon eller några av mina kokböcker, på bilden ovan ser du några av rätterna från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Du kan läsa mer om mina böcker i länkarna nedan, de går även bra att beställa hem till din lokala bokhandlare och de finns också att låna på Biblioteket.

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt  79 kr på Årets Bokrea till 26/3

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv  59 kr på Årets Bokrea till 26/3

Gröna, sköna tillbehör som E-kokbok

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Låt bönor förändra ditt liv – E-kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- E-kokbok

Ät, njut och må gott i Påsk!

Glutenfri, panerad fisk med syrlig tomatsalsa

Snabblagad fisk

Nu har våren kommit till Alanya med besked, sol, värme och grönska överallt.

Jag har haft en hel del jobb att ta tag i, så det har blivit rätt många timmar vid datorn, trots vädrets dragningskraft.

Jag har sån tur att jag har två väldigt trevliga ställen i närheten av vår hyrda lägenhet att sitta och jobba på.

Jag varvar mellan Mezza Gurme och Bergamot, båda har väldigt bra Wi-Fi, trevlig personal och miljö, gott te och kaffe och det viktigaste av allt för mig, sköna fåtöljer att sitta i.

Min rygg gör att jag inte kan sitta på en vanlig, hård stol vid ett bord och skriva, utan jag måste kunna sjunka ner i en mjuk fåtölj.

Så jag har det alltså riktigt bra, men hinner inte med att uppdatera bloggen så ofta som jag skulle önska.

Nya bokprojekt på gång, inte bara ett, utan flera och även lite planering inför mitt deltagande i föreläsningarna med Ann Fernholm och Therese Renåker tar sin lilla tid.

Här på Lev Hela Livet kan du läsa mer och köpa biljett till Anns föreläsning om Ett sötare blod i Lindesberg den 20 april.

Här på Kloka Råd kan du läsa mer och köpa biljett till Thereses föreläsning om Hormoner i maten på PriMaten i Uppsala den 26 april.

Så, det var lite reklam för kommande event, här kommer lite för Sanna Ehdins nya hemsida och blogg.

Sannas bok ”Den självläkande människan” var det första spåret till min egen stora livsstilsförändring.

Jag köpte den för 15 år sen och började sakta men säkert hitta tillbaka till ett friskare liv.

Så kom på någon av föreläsningarna och gör ett besök hos Sanna, kanske kan det förändra även ditt liv?

Stekt fisk med tomatsalsa 2 port

400 g vit fisk, t ex torsk, kolja eller kummel

1 dl sesamfrön, mandelmjöl, kokosmjöl eller

Smula av amaranth, teff och quinoa

1 uppvispat ägg

50 g smör till stekning

Salt

Tomatsalsa

100 g röda och gula cocktailtomater

1 stor, gul lök

2 vitlöksklyftor

1 pressad citron

50 g smör

Salt och chili

Börja med att salta fiskfiléerna och doppa dem i det uppvispade ägget.

Häll vald panering på en tallrik, låt ägget rinna av lite från fisken innan du doppar båda sidorna i paneringen.

Lägg fiskfiléerna på en tallrik en stund, så paneringen torkar fast.

Gör under tiden tomatsalsan:

Skär tomaten i halvor och löken i strimlor.

Bryn lök och vitlök en stund i smöret så det får lite färg.

Tillsätt tomaterna och låt dem fräsa med så de mjuknar.

Krydda med salt, chili och citronsaft, låt saften koka in någon minut i salsan.

Bryn smöret till fisken i en stekpanna som inte bränner fast, typ keramisk.

Låt det få gyllenbrun färg innan du lägger ner fisken.

Stek 3-4 minuter, vänd försiktigt och stek lika länge på andra sidan.

Servera med smörstekta, rivna morötter, tomatsalsan och en sallad med olivolja och citron.

Jag stekte även minimala Alanya-bananer till, men det kan du förstås hoppa över om du vill hålla nere på kolhydraterna.

Här får du en bild från en av de senaste dagarnas långpromenader, för jag måste ju få lite motion mellan varven också.

Vill du se fler av mina bilder så titta gärna in på @birgittahoglundsmat, den sidan är öppen för alla även om du inte har Instagram.