Boktips till julklappssäcken och Adventskalendern lucka 8
Frisk av mat av Mats Lindgren

Frisk av mat av Mats Lindgren

Ge bort en läsupplevelse i jul

Att läsa böcker är ett stort intresse som följt mig ända sen jag var barn.

Ett fantastiskt sätt att komma in i en annan människas tankevärld eller att lära sig nya saker.

Sen jag började blogga och skriva kokböcker så har böckernas värld fått en ännu starkare betydelse, nu vet jag vilket jobb som ligger bakom raderna.

Det känns otroligt stort att se sina egna böcker i hyllorna i bokhandeln när de kommit från tryckeriet.

Att skriva faktaböcker som kokböcker och läroböcker är en sak, men tänk vilken otrolig fantasi de som skriver deckare och romaner måste ha.

Och vilken förmåga att hålla ordning på intrigen och alla inblandade personer, det är något jag aldrig skulle klara.

Idag får du tips på LCHF-böcker, kokböcker och skönlitteratur som jag läst och gillat senaste tiden.

Klicka på bilderna så kan du läsa mer och köpa böckerna. Priserna sträcker sig från 51 kr och uppåt, så det finns något för alla plånböcker.

Vill du ha ett helt gratis mattips istället, så ta en titt på min blogg på Kostrådgivarna.se.

Där bjuder jag på en god fiskrätt till Lucia eller juldagarna. Tomten är också där och gästspelar :)

Gnisselzonen: så lyckas du bli av med trötthet, värk, sömnproblem av Anna Hallén

Gnisselzonen: så lyckas du bli av med trötthet, värk, sömnproblem av Anna Hallén

Ett av mina recept i Anna Halléns Energibarn - Klicka här och läs mer om boken på Annas blogg

Mina recept i Anna Halléns Energibarn – Klicka här och läs mer om boken på Annas blogg

Energibarn av Anna Hallén

Energibarn av Anna Hallén

Low Carb High Fat and Paleo Slow Cooking: 60 Healthy LCHF Recipes That Are Gluten-Free and Dairy-Free

Mina kokböcker på engelska finns att förboka på Amazon

Matkärlek av Anne Aobadia

Matkärlek av Anne Aobadia

Det sötaste vi har och Ett sötare blod av Ann Fernholm

Det sötaste vi har och Ett sötare blod av Ann Fernholm

Leona - Tärningen är kastad : kriminalroman

Leona av Jenny Rogneby

I det sista regnet

I det sista regnet av Janesh Vaidya

Silver, en av de mest fantastiska böcker jag läst på länge. Klicka på bilden och läs mer om den på Bodil Jönssons hemsida.

Silver, en av de mest fantastiska böcker jag läst på länge. Klicka på bilden och läs mer om den på Bodil Jönssons hemsida.

Silver av Bodil Jönsson

Silver av Bodil Jönsson

 Lucka 8

Tomten gillar också hårda paket...

Tomten gillar också hårda paket…


Nudelwok med renskav

nudelwok_renskav
Hej på er! Hur har ni det i värmen? Det är verkligen högtryck nu, både vad gäller väder och göromål! Det är alltid fullt upp i maj/juni då skolavslutningarna närmar sig. Det har varit utflykter, temadagar, utvecklingssamtal och för Joline besök på nya skolan (högstadiet) Herregud vart tog tiden vägen??

Joline har också varit iväg på skolresa (VidaBlick) helgen som varit och fullt ös med aktiviteter och saker som ska fixas och hinnas med för på torsdag slutar dom skolan och det kommer bli ett välbehövligt sommarlov.

Dom är trötta och har avlöst varann lite på sistone med förkylningar och feber. Idag har jag Joline hemma då hon inte alls var pigg i morse, illamående och ont i magen men det verkar rätat till sig nu. Har varit och handlat lite frukt och A-fil så det ska nog gå att härda ut till torsdag! :-P Fredag blir första dagen på sommarlovet och då har vi planerat en dag på stranden, ska bli sååå jätteskönt!

Det är mycket på gång här på Kryddburken också, ett par tävlingar står på tur med finfina vinster. ;-) På torsdag förmiddag kommer ni också få inlägg av mig och Jenny med Temat; ”Midsommarnattens tilltugg”.

Det kommer lite inspirerande boktips inför sommarens utflykter och vandringar och så glömmer ni för guds skull inte bort TÅRT-TÄVLINGEN – skicka in era bidrag på er finaste midsommartårta!

Nu till dagens recept och middagstips som du snabbt svänger ihop på mindre än en halvtimme. En wok med krispiga grönsaker, renskav och nudlar och såklart lite hetta därtill, måste ju matcha vädret ju! ;-)

4 port
Det här behöver du : 
250 gram äggnudlar

450 gram renskav
Salt och peppar
5 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk mushroom soya
1 msk D´Elidas chilisås
1 msk flytande honung

1 morot
1 rödlök
1 knippe rädisor
1 näven sugar snaps
10 cm gurka

GÖR SÅHÄR : 
Skala och skär grönsaker och lök i strimlor/skivor. Kärna ur gurkan och och skär i bitar. Fräs på renskaven i het stekpanna med lite smör. Salta och peppra. Slå på vatten och tillsätt buljongtärningar, soya, chilisås och honung. Låt koka upp. Tillsätt grönsaker och lök och vänd ner tillsammans med nudlarna som du förkokat al dente. Smaka av med salt och peppar.

wok_grönsaker_nudelwok

wok_nudlar_grönsaker_renskav

nudlar_recept_wok

nudelwok_wok_recept_renskav

Klaras bästa LCHF recept – Boktips

Hemma hos mig vimlar det inte av recept-böcker, men förra veckan fick
jag hem Klara Dessers nya bok.
IMAG1109

Som vanligt fina foton av Klaras man Hans och ett härligt format. Många frestande recept och bilder.

Vi har testat de kalla såserna, ofta känner man att sådant saknas
här i boken finns flera bra recept på det.
De vi provat är Örtsås och Paprikasås. Jättegoda! Vi kommer garanterat prova mer ur boken.

Vill du köpa boken går det här.

Bloggar etiketter:

Ett sötare blod – boktips

Omslag-illustration_jpg1Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm har skrivit boken
Ett sötare blod- om hälsoeffekterna av ett sekel med socker.
Ann går väldigt bra igenom fler av forskningsresultaten som talar för att lågkolhydratskost verkligen fungerar.
Vi blir också allvarligt medvetna om vad sockret ställer till med för ohälsa, bilden blir oerhört tydlig. Det är lite som när man läser Vegomyten av Lierre Keith, då förstår man exakt utan ett uns tvivel vad som är rätt mat för människor att äta.

Jag kunde dock sakna att stärkelsen nämns mer och kanske också glutenets påverkan på oss som  inte nämns alls. Stärkelsen nämns lite men socker blir ofta samlingsnamnet för det som skapar ohälsa och för många är risken att man lite glömmer stärkelsens betydelse också. Vi är ju så hjärntvättade om spannmålets enorma hälsoeffekter och många ser inte då stärkelsen som ett problem och tänker inte på stärkelse som socker.

Men jag kan verkligen rekommendera boken för alla som vill ha bevis och kanske också behöver argument för att äta lågkolhydratskost. Många nya LCHF´are behöver ju oftast argument  för att kunna förklara för andra tveksamma och fettskrämda, här i denna bok tycker jag man få just detta.

Boken är också välskriven och väldigt lättläst, detta måste betonas då man annars kunde tro att en vetenskapsjournalist skulle skriva  en ”torr” och trögläst bok.

En bok väl värd att läsa och äga!

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Boktips: Vad vi ska äta! Och varför!

Weston A Price om naturfolkens diet:
” Något man undrar över är om det inte finns några speciellt energigivande vitaminer och mineraler i kosten de äter, som inte bara bygger fysiskt starka kroppar i vilka deras själar bor, utan att de även bygger sinnen och hjärtan som är kapabla till högre form av mänsklighet med en särprägel där materiella värden blir sekundära”.
Något för var man att kontemplera djupt…
***

Här får ni ytterligare en viktig bok att läsa och ha i samlingarna. Denna bok har Gunnila Blomberg skrivit utefter sin forskning i Weston A Price forskning. Weston A Price och hans fru reste runt till flera av världens naturfolk på 1930-talet och vad hans forskning upptäckte har han redovisat i sin egen bok:
Nutrition and physical degeneration
Han lyckades att besöka 14 olika folk så som indianer, inuiter, folk på ytttre Hebriderna, avlägsen alpby i Scheweiz mfl.
I boken nämner Gunnila att vad alla folkslag hade gemensamt var att dåtidens moderna kost ännu  hunnit göra sitt intåg fullt ut och där man såg att den gjort det där fanns våra moderna sjukdomar och dåliga tänder. Så man kan konstatera att inga av våra moderna sjukdomar fanns hos något av de 14 folk han studerade innan den moderna västerländska kosten gjorde sitt intrång.

Weston Price var ju tandläkare och i första hand dokumenterade han tandhälsan, men kvickt insåg ha att hälsa och tänder hänger ihop. Kvickt insåg han också att där man åt sin urspungliga diet där hade man bäst hälsa och allra bäst bland folk som bodde vid havet.
De få folk som åt spannmål (råg) och nötter så var de noga blötlagda och fermenterade (surdeg), folket i alpbyn lät surdegsbrödet ligga i flera veckor innan man åt det, allt för att man visste  hur ohälsosamt det i grunden var med de antinutrienter som finns i allt spannmål och också nötter.

Weston Price noterade också att alla hade ett slags sacred food (helig mat) som var förbehållen barn, gravida, unga kvinnor och par som skulle gifta sig och bilda familj. De visste att dessa grupper av individer var särksillt viktiga att se till att de var starka för att bära fortlevnaden för folket vidare. Ex så var det hos folket i yttre Hebriderna fiskhuvuden som var det bästa och därmed var sacred food. I alpbyn var det ett heligt gult smör, gjort av den första mjölken får de gräsbetande djuren när de kom ut på våren. Notera att i boken finns det kostråd för små barn som säkert kan vara uppskattat av dem som vill sina små barn väl.

Även i denna bok nämns vikten av opastöriserade gräsbetes mejerier. I boken nämner Gunnila fler studier, ex denna om marsvin som utfodrades med pastöriserad mjlk utvecklad abnormiteter så som, dålig tillväxt, muskelstelhet och blev ofta bara ett år gamla.Vid obduktion fann man att msuklerna och mjukvävnaderna var fulla med kalcium, det var dit kalciumet gick inte till skelettvävnaden.Kalcium lagrades på fel ställe i kroppen. Ådeförkalkning där kärlen hårdnar kan orsaken vara att kalcium lagras där.
Som tidigare nämnts på bloggen i min recension av Mjölrevolutionen så töms ju i stort sett mjölken på allt vid pasöriseringen och efter tillsätter man vitaminer, men det som är viktigt här att veta att de är ex syntetiska D vitaminer och det har visat sig kunna kopplas till hjärt-och kärlsjukdomar.

I boken nämns också kvoten mellan omega 3 och omega 6 är viktig. I de traditionella dieterna var kvoten 1,5:2,5 i dagens kost är den 1:20. Vilket torde säga alla allt. Denna kvot skapar obalans på cellulär nivå…

Även kolesterolet nämns. Kolesterolet ansvara för healingen i vår kropp. När kroppen har läkningsprocesser att utföra producerar den kolesterol pch skickar ut det till den del i kroppen som är skadad. Höga nivåer av kolesterol indikerar att kroppen behöver kolesterol för att skydda sig.
Vad händer då om vi sänker den via statiner?

Det jag förbehåller mig att hålla mig lite reserverad för är att Gunnila nämner salt och där rekommenderar havsalt och Himalayasalt, vid samtal med Falksalt så innehåller dessa inget eller ytterst lite jod. Nu börjar jag förstå att joderat salt är ett måste. Möjligt att man kan ta jod som tillskott om man ändå vill använda havssalt/Himalayasalt. Eller så forskar man vidare i ämnet själv.

Boken avlsutas med tips och recept på hur vi införlivar mer av ursprungskosten i vår diet. Exempelvis lägga in lever och andra inälvor i maten så den “döljs”, många av oss har ju svårt med inälvsmat. Recept på dunder buljonger och hur man fermenterar och blötlägger nötter finns också.
Vill gärna avsluta min lilla recension av denna bok som alla borde ha i hyllan med ett citat ur boken av Thomas Alva Edison:
“I framtiden kommer läkare inte att skriva ut recept på läkemedel. Istället kommer de väcka sina patienters intresse för egenvård, kost och varför de blir sjuka”

Vi har så smått börjat inträda i denna “Edisons framtid”, fler och fler läkare gör ju just detta!

Vill du också uppdatera dig om rätt kost för rätt hälsa så köp boken här på BOKUS

 

Bloggar etiketter: ,

Boktips: Mjölkrevolutionen

Fredrik Coltings bok MjölkrevolutionenNaturens mest perfekta mat du inte får köpa (ännu) handlar om mjölk i färsk form och är en bok alla bör läsa, då förstår man att färsk mjölk också  tillhör urspungskosten. Finns lämningar som är 30.000 år gamla som man anser vara hägn för mjölkdjur. Man hittar också kärl med mjölkrester i.

Det boken främst tar upp är att det är  den processade mjölken som gör oss sjuka och istället för att bygga upp oss så som den äkta färska mjölken gör så degenererar den oss. Den är en bidragande orsak till mycket av vår ohälsa jämsides med spannmålet och det moderna vetemjölet.

Hade mjölken fått lov att vara färsk  så finns allt det goda kvar och det till och med botar sjukdomar denna äkta färska obehandlade mjölk.
Detta med vad färsk är visar Fredrik väldigt tydligt i boken. Han ifrågasätter om äpplemos och jordgubbssylt är färska äpplen och jordgubbar? Jag tror alla säger att dessa moser och sylter inte kan räknas för att vara färska. Men upphettad mjölk säger Arla och andra är färsk??

När man får läsa om  vad som händer mjölken och framförallt varför man pastöriserar all mjölk idag så blir man lika mörkrädd som när man läser om hur margarintillverkningen främjades och det mättade fettet fick stå i skamvrån. Återigen så gör man något på felaktiga grunder och man fortsätter trots att det finns mer och mer information om den äkta färska mjölkens hälsosamma egenskaper och att i processad mjölk har man tagit bort allt det.
Man menar på att detta  är bättre…
Bättre att alla blir sjuka av processad mjölk än att några få blir sjuka av äkta färsk mjölk. När man läser boken inser man också att det knappt finns någon som blivit sjuk och dött av obehandlad mjölk i vår tid… man belv sjuk förr av den för att hygienen var dålig och man tillsatta krita med mera för att man spädde ut den så fasligt. Läs boken och alla kommer förstå att “lögnfabrikerna” varit i farten (igen)!

Lite annan info som kommer fram är att katter (är laktosintoleranta) och laktosintoleranta människor kan dricka denna obehandlade mjölk helt utan problem. Då denna mjölk innehåller allt som behövs för att bryta ner den.
Glöm inte att när din mjölk är så hårt processad är så gott som alla enzymer, aminosyror (22 st), vitaminer, de goda bakterierna som stärker vårt immunförsvar och det inbyggda immunförsvaret som finns i mjölken borta.

Den mjölk som ska drickas obehandlad är mjölk från friska gräsbetande kor, inte från kor som får kraftfoder, där i finns alltför mycket skit i så som soja, han ägnar också ett stycke åt varför man ska slänga sojamjölken.
Korna ska  helt enkelt leva på gräs och örter, grovfoder och ensilage. Exakt så som de gjort sedan “tidensbegynnelse”… inte födas upp i denna manipulerande värld, som påstås värna om vår hälsa, när det i själva verket är en konserveringsprocess för att öka vinsterna i industrierna så som Arlas fickor, inte ens bönderna får ju rätt betalt!

Väljer att sluta min lilla recension med några rader som Fredrik avslutar sitt förord med:
Jag hoppas du är en aning förbannad och jag hoppas du gör något åt det.För att ta sig från korkad till upplyst är det mycket som ska göras. Du behöver kunskap, mod och en strävan att förstå. Lär dig allt du behöver och ta makten över din egen kropp, din egen hälsa. Du är en del av naturen och moder jord. Hur du än väljer att börja så kom ihåg att det viktigaste är att du gör just det. Att du börjar. 

Behöver du ytterligare fakta innan du vill köpa boken läs Margareta Lundströms recension på kostdemokrati 

KÖP BOKEN BOKUS och Adlibris

 

Bloggar etiketter: , ,

Boktips: Brödberoende

Nu äntligen har jag fått läst boken Brödberoende av Hjärtläkaren William Davis.
Du hittar den på adlibris och Bokus

Boken bekräftar mycket av det som jag själv studerat mig fram till via internet och mina slutsatser jag dragit av de studierna och min egen upplevelse på egen kropp. Den bekräftar att spannmålet/vete/gluten är den absolut i särklass största boven av alla  bovar i ohälsodramat. Den leder den tävlingen med hästlängder.

Det skadar aldrig att läsa mer om sådant man upplever sig veta, detta stärker alltid ens förståelse .

Han börjar med att berätta om vetets utveckling genom årtusenden och den skrämmande utveckling den genomgått bara de sista femtio åren. Vilket gör att dagens vete är långt ifrån det vetet som våra mormödrar och farmödrar bakade med. Det är tom lika stor skillnad på det gamla vetet och det nya som det är mellan oss och chimpanserna. Vi ser ju förvisso skillnaden med ögonen , det gör vi kanske inte lika väl på gammalt vete och nytt vete om man inte vet vad man ska titta efter…

Uttrycket så som sädesfälten böja sig för vinden… då var de över en meter långa numera är de ca 40-60 cm..
Sedan är de så förädlade att de första kromosomerna vetet började  med  för 10.000 år sedan var endast 14 till antalet nästa 28 osv…, vetet har förmågan att behålla alla kromosomerna från  både “mor och far”.

Han går väldigt väl igenom glutenets beskaffenhet och vad det gör med oss.
Han  menar på att vetet/spannmålet har en både immunologisk och neurologisk effekt på oss.
Han går väl igenom hur det kommer sig att vetet/spannmålet/glutenet ger en beroende effekt i hjärnan dvs  bildar opiater. man förstår precis sammanhangen, och varför så många upplever och säger inom lchf att det svåraste att sluta med är bröd.
Man tom upprätthåller det i viss mån genom att fortfarande köpa lågkolhydratsbröd med vetemjöl och vetegluten extra tillsatt, man äter också gärna sina finncrisp och eller ryvita…

Han går fantastiskt utmärkt igenom “kolesterol sammanhangen” och även där får man en klar bild om vad som klaggar igen kärlen och inte är det fett. Han nämner i det avnittet att kött o fett innehåller triglycerider men det gör inte kolhydrater och där uppstod misstaget att varna för kött o fett.  Det som händer kort är att äter man triglycerider så tillverkar inte kroppen det, äter man kolhydrater så stiger den produktionen i taket…
Han kallar det leverns alkemi de novo lipogenis,  levern som omvandlar socker till triglycerider som sedan paketeras till VLVL-partiklar som lägger sig som gröt på kärlens väggar…

Det enda kapitlet jag undrar över är när han pratar om sur och basisk föda, dvs att kött är surt och skapar sura kroppar och grönsaker är basiska och balanserar upp en sur kropp, vi ska vara basiska. I detta kapitel nämns flera folkslag som äter så, men inte ett ord om inutierna som icke torde fått någon basisk föda att tala om…
Detta kapitel håller jag mig tveksam till, om inte någon annan kan få mig att förstå.

Han avslutar med de traditionella recepten och säger också att han tycker vi ska hålla nere mejerierna  allt utom osten.
Smör lyfter han inte fram, utan bara ost. Jag vidhåller min förståelse att obehandlade mejerier är av nytta för oss och det kan vara därför han nämner ost, för en del ostar görs ju av opastöriserad mjölk, så som Gruyere och Appenzeller. Då får vi konserverad obehandlad mjölk med alla näringsämnen kvar ;)

Några kul rader i boken som får avsluta recensionen är angående att  fasta är enklare än du tror , då jag ju praktiserar detta fastande måste detta nämnas:
Förmågan att fasta bekvämt är naturligt, oförmågan att inte kunna uthärda mer än några timmar utan kaloritillskott, innan man maniskt söker efter det, är onaturligt.

Köp boken, läs boken och ge bort boken!

 

 

 

 

Bloggar etiketter: ,

Klara Dessers LCHF-kokbok

Vilken superfin LCHF-kokbok, med massor av gott i!

Här blir det svårt att välja vad som ska lagas,beslutsångest för var man börjar helt enkelt. Vi valde nu då att göra kycklingburgare,  supergott!

Måste bara få berätta vad en vännina sa som kom och hälsa på mig över dagen och såg kokboken ligga på köksbordet:
Vilken fin kokbok, detta är den finaste jag har sett inom LCHF! Hon bläddrade och njöt vartenda blad!

Här kommer nu receptet på Kycklingburgare á la Klara Desser!
550 kycklingfilé i små bitar
1 äggula
1 charlottenlök hackad
1 klyfta vitlök finhckad
1 tsk mald korianader
salt och peppar

Gör så här:
Fräs upp löken i smör, låt den bli glansig bara och krydda med koriandern. Lägg kyclingen i matberedare och äggulan och lökfräset  och salta och peppra. Låt den köras i matberedaren tills du har en jämn smet. Stek burharna på medelvärme i ca 5 min på var sida.
Servera på salladsbädd och tzatsiki till.

 

Bloggar etiketter: ,

Lax med varm Paprikasallad och ett hett LCHF-boktips

Snabb Laxrätt

Det blev ett besök på det stora varuhuset Metro en av våra första dagar i Alanya.

Där finns allt som kan tänkas till restaurang och hotellnäringen här i stan.

Men även som privatperson går det att få komma in och handla, man ber bara om ett dagkort och fyller i namn och adress.

I affären trängs mängder av bra husgeråd, elektronik, kontorsmaterial och dessutom Alanyas största utbud av mat.

Så det blev en del kompletteringar till köket, utrustningen är ju ofta rätt spartansk i hotellägenheterna.

Att köpa en bra stekpanna och kastrull kostar inte många lira, men är oumbärligt om man vill laga mycket av sin mat hemma.

Här på Kostrådgivarna.se, kan Du nu läsa mitt första Resebrev från Turkiet den här vintern.

Om Du tycker om mina snabblagade och enkla recept, så kan Du köpa en till kokbok där jag medverkar.

LCHF för familjen: Den goda vägen till mätta och friska barn av Anna Hallén, kommer snart ut i handeln.

Du kan redan nu beställa den här till specialpriset 149 kr via Anna’s blogg.

Varm Paprikasallad för 2

2 små Spetspaprikor

2 msk Smör

Havssalt och Chiliflingor

50 gr Beyaz Peynir eller Fetaost

2 msk Kallpressad Olivolja

1 tsk Balsamvinäger

1 msk hackad Timjan

Skär paprikan i strimlor. Bryn smöret och fräs paprikan tills den mjuknat. Krydda med salt och chili.

Ta från värmen och blanda med olja, vinäger och timjan.

Skär osten i tärningar och strö över salladen. Servera till smörstekt lax och gröna blad.