Tacokryddad kycklingpaj, artikel i LT och ny kokbok på gång

Foto Jan Andersson

Kokboksrecept

I går var det en stor dag för mig, jag var med i en artikel i Länstidningen i Östersund för första gången på många år.

Jag blev häromdagen intervjuad och fotograferad av Jan Andersson inför en artikel om mina kokböcker och den nya kokbok jag jobbat med här hemma i Jämtland nu i sommar.

Här ovan ser du bilden som var på omslaget, jag drog med mig Jan ut till mitt favoritställe här i Östersund, Bynäset på Frösön.

Jan Andersson fotograferar min picknick på Bynäset

Nedanför receptet ser du några bilder från LTs nätupplaga och ett foto av artikeln i den riktiga tidningen.

Så här inleder Jan Andersson artikeln:

”Prisad Östersundskock producerar kokböcker på löpande band: ”I den stora läsekretsen är jag rätt okänd”

I åtta år har hon stått bland kastruller och pannor i sitt kök för att prova tusentals recept.

Resultatet har blivit fem kokböcker och nu är den sjätte på gång. Birgitta Höglund är nog länets flitigaste kokboksförfattare.”

Senast jag träffade Jan var i mitten på 90-talet, när jag jobbade som köksmästare på Verkö Slott, vackert beläget på en liten ö ute i Storsjön.

Den här gången fick jag vara med både på framsidan och i ett stort uppslag med bilder och text, han hade verkligen fått till bra bilder på mig i mitt rätta element, skogen.

Jan jobbade som fotograf och reporter på LT i 45 år, nu efter pensioneringen frilansar han och skriver en artikel varje fredag med sina underfundiga texter och vackra bilder till.

Han har dessutom gett ut de bästa av sina bilder från de åren i två vackra fotoböcker, läs mer om dem här.

Den här veckan fick alltså jag vara huvudpersonen i fredagsartikeln, där jag berättar om min matfilosofi och mina kokböcker.

Dessutom fick jag nu också för första gången berätta att jag håller på med min sjätte kokbok.

Boken kommer att heta ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” och ges ut av Bladh by Bladh i månadsskiftet april-maj nästa år.

Den här gången gör jag hela jobbet själv, även fotograferingen, vilket har varit väldigt roligt.

Det har dessutom gett mig en hel del motion i sommar, då jag fotograferat nästan alla bilder ute i naturen.

Dagens recept är från min senaste, prisbelönta bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och initiativtagaren till bönböckerna, Patrik Olsson.

Här kan du läsa om Patrik, som är blind Typ 1-diabetiker, på hans hemsida Smarta Diabetiker för att lära dig mer om hur hälsan kan förbättras både för diabetiker och oss andra med hjälp av LCHF och bönor.

Receptet jag bjuder på idag är en tacopaj med kyckling, den har ett pajskal gjort på kikärtor som blir riktigt frasigt och gott.

Här har jag använt rester från ett kycklingbuljongkok till fyllningen, men du kan variera med att fylla den med stekt svamp och grönsaker, köttfärs eller varmrökt lax.

För en mjölkfri paj, byt ut smöret mot kokosolja och ost/smetana i äggstanningen mot 2 dl majonnäs och 2 extra ägg.

Tacokryddad kycklingpaj i kikärtsskal Foto Veronica Kindblad

Tacokryddad kycklingpaj i kikärtsskal 4 port

Pajdeg:

3 dl kokta kikärtor

½ dl mandelmjöl

3 msk smält smör

Ca 1 tsk salt

Mixa alla ingredienser till degen i matberedare.

Knåda ihop till en platt kaka, svep in i plastfilm och låt vila i kylen en timme.

Ta fram och kavla ut degen mellan plastfolie, lägg den i en smord pajform med löstagbar kant.

Du kan också trycka ut degen i formen, det går enklast om du lägger plastfolie över.

Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen på 175˚ i 15 minuter.

Fyllning:

4 dl strimlat kycklingkött från buljongkoket eller från en grillad kyckling

2 dl strimlad paprika

2 dl strimlad purjolök

1-2 msk tacokrydda

25 g smör

Äggstanning:

5 ägg

2 dl riven, lagrad ost

2 dl smulad fetaost

2 dl smetana

2 tsk tacokrydda

Salt

Till garneringen:

Ugnstorkade cocktailtomater

Vispa ihop äggen med smetana och smulad fetaost.

Smaka av med lite salt och tacokrydda, tänk på att fetaosten är rejält salt.

Fräs kycklingbitar, paprika och purjo några minuter med tacokrydda och salt.

Låt svalna en stund och sprid ut jämnt över det förgräddade pajskalet. Häll äggstanningen över.

För en ännu mer mättande paj kan du strö över lite kikärtor eller bönor innan du häller på äggstanningen.

Garnera pajen med cocktailtomater och grädda i mitten av ugnen i 30-40 min på 175°.

Låt svalna en stund i formen innan pajen skärs upp i bitar.

Ska pajen serveras till många, kyl då ner den först innan den skärs upp, då blir bitarna jämna och fina.

Pajen går också bra att frysa, för att tas fram för långsam upptining i kylskåp.

Värm bitarna på en plåt på 150° i ca en halvtimme.

Här hittar du den prisbelönta bönkokboken på Adlibris och på Bokus.

Kombucha med havtorn, fotograferad vid Kallsjön

En av mina bilder till nya kokboken, fotograferad i Fjällnäs

Matfotografering på Frösön

Jan Andersson fotograferar min picknick på Bynäset

Höstpicknick

Tillbringade några mycket trevliga timmar igår tillsammans med LTs mästerfotograf Jan Andersson i skogen på Bynäset, en av mina favoritplatser i Östersund, beläget på Frösön.

Jag hade dukat upp en liten picknick inför en artikel om min matfilosofi och kokböckerna i Länstidningen nu på fredag.

Riktigt roligt att få vara med i tidningen även här på hemmaplan, ska bli spännande att se hur det blev genom hans kamera, här ser du fikat genom min.

Jan har skrivit två mycket vackra fotoböcker med bilder från sina 45 år som fotograf på LT.

Underbart är kort och Jämtländska ögonblick, länkarna går till böckerna på Adlibris.

Här nedan Jans underbara foto på en skridskoåkare med Östersund i bakgrunden, en bild som uppmärksammats över hela världen.

Mungbönssallad ”Best in the World”

Mungbönssallad med kräftor och avokado på valnötsbröd
Foto Veronica Kindblad

Kokboksrecept

Idag bjuder jag på en riktigt god och lättlagad bönsallad från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som fantastiskt nog utsågs till Best in the World i sin kategori på kokbokstävlingen Gourmand Awards i Kina häromveckan.

Nyheten om vår kokboks framgång i tävlingen spreds över hela landet, både via Text-TV och TT, så roligt att vi nu lyckas nå så många som också kan få möjlighet att förändra sina liv med hjälp av bönorna.

Priset har lett till ett mycket stort intresse för min, Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons gemensamma bönkokbok.

Här kan du lyssna på den intervju som P4 Radio Jämtland gjorde, inslaget med mig är i slutet på programmet, det börjar 3.09.24.

Jag, Emelie och Malin i studion på Sveriges Radio här i Östersund, de gjorde så min radiodebut gick riktigt fint 🙂

Här kan du läsa en artikel med Patrik i tidningen Kurera där han berättar om alla hälsofördelar han som Typ 1-diabetiker fått med hjälp av pre/probiotika.

Vill du köpa vår bönkokbok så hittar du den på Bokus och på Adlibris, den finns även i många vanliga bokhandlar.

Nästa helg, den 26-28 juli, kan du träffa mig på den stora vildmarksmässan Västgård Game Fair i jämtländska Kall och få en pratstund om bönor, mat, hälsa, träning eller vad du vill.

Jag signerar förutom bönkokboken även min grillbok och bjuder på kombucha från Kall Naturkompani, Spröda frökex från Huså Bröd och Öländska Bönchips.

Kombucha från Kall Naturkompani fotograferat vid Kallsjön

Du hittar mig på ångbåten Drottning Sophia, där du också kan passa på att ta en båttur på den vackra Kallsjön, det utlovas riktig högsommarvärme till helgen.

Men idag bjuder jag alltså på mungbönssallad, mungbönan tillhör de bönor som är mest skonsamma för magen, så de är en bra sort att börja med när du ska förändra ditt liv med bönor.

För en riktigt lättlagad och snabb middag, servera mungbönssalladen med kräftstjärtar och avokado på smörstekta skivor av valnötsbröd.

Mungbönssallad 4 port

3 dl kokta mungbönor

1 dl kallpressad olivolja

1 dl finstrimlad purjolök

1 dl fint tärnad röd spetspaprika

2 msk äppelcidervinäger

2 msk tomatpuré

½-1 tsk chiliflingor

Ca ½-1 tsk salt

Häll bönorna i ett durkslag och spola av dem, låt vattnet rinna av väl från bönorna.

Vispa ihop olivolja med hackade grönsaker, vinäger, tomatpuré och den mindre mängden chili och salt.

Vänd försiktigt ner bönorna och smaka av om du vill ha mer hetta, syra eller sälta.

Förvara i kyl, salladen håller sig bra i upp till en vecka.

Delar några bilder så du kan se hur det här med mat och träning förändrat mitt liv de senaste 20 åren.

Jag har inte många bilder sen tiden då jag mådde som sämst efter min ryggskada.

Men häromdagen fick jag en skickad till mig, tagen på en månadslång vistelse i Spanien på ett träningsläger för ryggpatienter som jag deltog i 2001, där vi skulle få hjälp att bli bättre och ha möjlighet att komma tillbaka till arbetet igen.

Tyvärr blev jag kraftigt försämrad av den hårda träningen och en mycket ovarsam sjukgymnast, med resultat att steloperation var det enda som kunde göra mig bättre…

Det har varit en lång väg att komma dit jag är idag, men det gäller att inte ge upp och fortsätta även om det känns motigt ibland.

Kan jag så kan du ❤

10 år med LCHF och tips på hur vi äter idag

Fläskkarré med pepparsås, brynta champinjoner och picklad paprika
Foto Mikael Eriksson

10-årsjubileum

Förra helgen dök det upp ett Facebookminne som berättade att det var på dagen 10 år sen jag lyssnade på ett föredrag av Annika Dahlqvist om hennes kostmodell LCHF.

Ett föredrag som kom att förändra mitt liv totalt, det här har varit de 10 bästa åren i mitt liv, tänk så glad och tacksam jag är att jag gick och lyssnade på henne den dagen.

Jag ska inte skriva så mycket om vad som hänt under de här åren eftersom så gott som allt finns beskrivet i det här inlägget från förra året.

Men jag tänkte dela med mig av hur en matdag sett ut hos mig och Lennart nu i vinter.

Ostfyllda viltfärsbiffar med ragu på bladspenat
Foto Mikael Eriksson

Vi har ju båda mått bättre och bättre med åren med hjälp av naturligt god mat att njuta av.

Trots att Lennart, som fyller 76 år på tisdag, drabbats av både två cancerdiagnoser, epilepsi och en liten stroke de senaste 15 åren, så är han idag piggare och friskare än när vi möttes 2003.

Detsamma gäller mig, jag hade väl aldrig trott att jag skulle må bättre nu när jag närmar mig 60 än när jag var 30.

Stekt torskrygg med brynt pepparrotssmör och broccolimos med parmesan
Foto Mikael Eriksson

Lennart har kämpat länge med sin övervikt, som så många äldre herrar så har magen varit lite svår att bli av med.

Mest på grund av att han har svårt att hålla sig ifrån socker, så vikten har pendlat upp och ner ett antal gånger under våra år tillsammans.

Han är nykter alkoholist sen 27 år, då är det väldigt vanligt att man istället tar till sockret när man slutar dricka helt.

Det är samma problem åt andra hållet, de som kämpar med sockerberoende får vara försiktiga så de inte byter det dagliga sockret mot några vinglas, det är samma belöningscentra som påverkas i hjärnan.

Nu invänder kanske en del att vikten inte är det viktigaste i livet, men för att man ska kunna bibehålla en bra hälsa på ålderns höst så är det faktiskt viktigt att man inte blir alltför tung.

Nu i vinter verkar det som om vi hittat koden till en hälsosammare vikt, Lennart har tappat 12 kilo på 4 månader.

Av bara farten har även jag gått ner, här är det över 5 kilo som smält bort.

Vad har vi då gjort som varit skillnad mot hur vi ätit tidigare, kanske du undrar?

Vi har infört fasta rutiner, både vad gäller maten och motionen.

Det har hjälpt både mig och Lennart att inte falla för sug efter mellanmål, kvällsfika eller annat extra, som det kunde bli lite nu och då förut.

Nötfrukost
Foto Mikael Eriksson

Vi äter vår nötfrukost till kaffet klockan 06 på morgonen, vi är båda väldigt morgonpigga.

Nötter och smör är en mycket njutbar frukost som vi hållit oss till så gott som varje dag i många år.

Senare på morgonen har vi tillsammans gjort mitt gymnastikprogram, som jag fick av en sjukgymnast och en yogainstruktör efter min steloperation av ryggen.

Den håller våra leder och muskler i riktigt bra form, det märks direkt om man hoppar över det några dagar.

Efter det har vi promenerat några timmar på varsitt håll, för att sen träffas hemma för lunch klockan 12.

Under några år har vi brukat äta lite extrafrukost i form av t ex äggröra med kalkon eller en kall tallrik med bönsallad, kokt ägg, lite kallskuret eller ost innan promenaden, men nu har vi helt hoppat över den, utan problem.

Nötfrukosten mättar så otroligt bra, orken räcker och hungern kommer inte förrän lagom till lunch nu när vi vant oss av med mellanmålet.

Ugnsstekt sidfläsk med purjolökssås Foto Mikael Eriksson

Till lunch äter vi oftast nån form av kött, varierar mellan lamm, fågel, nöt, fläsk eller vilt.

Det blir ca 200 gram kött med ett varmt grönsakstillbehör och smör till, ibland lägger jag till ett stekt ägg, majonnäs eller någon annan fet sås.

Lennart äter lite mer smör än jag och tar ofta två ägg när jag tar ett, men annars äter vi väldigt lika.

Äggsmör
Foto Mikael Eriksson

Äter jag tillsammans med andra så får jag ofta kommentarer i stil med; Hur kan du äta så mycket smör??

Smöret är det som håller mig mätt när jag inte äter så mycket kolhydrater och därmed minskar det också sug efter mellanmål.

Det är det som gjort att vikten nu hamnat på samma nivå som när jag var i 30-årsåldern och var väldigt aktiv både i mitt kockjobb och tränade mycket på gym.

Så prova med att lägga till extra smör till måltiderna, du som kämpar med vikten trots att du tycker att du gör alla rätt med maten.

Jag äter minst 100 g smör om dagen, men dricker det inte i fetkaffe utan som tillbehör till frukost, lunch och middag.

Jag märker att jag får mindre ork, mer värk och att hjärnan inte fungerar lika bra om jag drar ner på smöret, så det är rena medicinen för mig.

Måltidsdrycken är alltid vatten, ibland med en skvätt äppelcidervinäger eller pressad citron.

Frasig ostomelett med räkor
Foto Mikael Eriksson

Till middagen som vi äter klockan 18 blir det ofta 200 gram kyckling, kalkon, fisk, skaldjur eller ägg, även då med ett varmt, grönt tillbehör, ibland en sallad men inte så ofta nu på vintern.

Varma, smörstekta grönsaker, oftast med lite benbuljong som får puttra med, mättar betydligt bättre har vi båda märkt.

Benbuljong införde jag dagligen i vår mat för 3,5 år sen och har fortsatt med det sen dess, det har gjort underverk med våra leder.

Kycklingbuljong
Foto Mikael Eriksson

För 2 år sen började jag lägga till pro- och prebiotika i form av surkål och bönor, kikärtor eller linser till maten varje dag, du kan läsa mer om det här.

Nu är probiotikan det viktigaste, vi äter nån form av mjölksyrat varje dag, baljväxter då och då men inte till varje mål längre som i början, växlar mellan olika källor av prebiotika.

Pre- och probiotika och var man hittar det kan du läsa mer om i min senaste bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som jag gjorde tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson som driver sidan Smarta Diabetiker.

Grädde och ost drog jag ner på för 5 år sen, när jag startade min Paleoblogg, på grund av att jag fick lite besvär med magen av den stora grädd/ostkonsumtionen under mina första LCHF-år.

Med åren har tarmfloran stabiliserat sig med hjälp av både buljongen och surkålen/bönorna, så nu fungerar det bra att äta lite av mjölkprodukter ibland, jag sparar det till festligare tillfällen.

Meatza – Köttfärspizza Foto Mikael Eriksson

Att magen och tarmen nu mår bättre än förr har säkert hjälpt oss mycket med att lägga av med allt det söta, så det blir inga nya LCHF-efterrätter gjorda hemma hos oss.

Sött smakar helt enkelt inte alls gott numer, åtminstone för mig, Lennart har nog en bit kvar till det, men han undviker nu allt med socker för hälsans skull.

Under åren med Paleo blev det en del frukt i maten, men eftersom det triggar sötsuget så har vi gått över till att få vitaminer, mineraler och annat nyttigt från grönsaker istället.

När vi var i Turkiet i vinter blev det mycket paprika, aubergine och tomat, men här hemma är ju de ekologiska så otroligt dyra, så då är det bättre på alla sätt med lokalodlade vintergrönsaker.

Det blir mest olika former av kål, lök, morötter och fryst spenat och ärter nu på vintern, det är både miljösmart och plånboksvänligt istället för att köpa importerade grönsaker.

Kålpudding med sky på lingon och smör
Foto Mikael Eriksson

De här matrutinerna, 06, 12 och 18 är väldigt enkla att följa och i och med att vi äter rejäla portioner så finns det inget utrymme eller sug efter mellanmål eller kvällssnacks längre.

Det här gör att vi får en nattfasta på 12 timmar, som är mycket bra för att kroppen ska hinna med allt reparationsarbete under natten utan att bli störd av en nattmacka.

En del mår ju bra även på 14 eller 16 timmars nattfasta, men det här fungerar bäst för oss.

Så, det var lite grann om hur livet ser ut med vår LCHF idag, kanske kommer jag att utveckla det på lite nya spår framöver, men just nu känns det här riktigt bra.

Jag låter Mikael Erikssons vackra bilder på mina maträtter från Diabeteskokboken för män illustrera det här inlägget.

Jag gjorde den för 2 år sen tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, vi tyckte det behövdes en bok riktad till män i dessa tider när de flesta hälsoböcker är skrivna av kvinnor, för kvinnor, med deras speciella hälsoproblem.

Många har undrat om recepten passar även för kvinnor och icke-diabetiker, och ja, eftersom det är mina recept och ingen av oss har diabetes, så vet jag att det fungerar alldeles utmärkt.

Här kan du läsa en artikel från Diabetes Wellness om Lars-Erik och hans sätt att behandla sin Typ 2 Diabetes med hjälp av maten.

Recepten i Diabeteskokboken är det som mest liknar den typ av mat jag och Lennart äter, så vill du också prova på det här upplägget så ta en titt eller två i den.

Vill du träffa mig och ta del av min historia och det träningsprogram som hjälpt mig att komma tillbaka till en mycket bättre hälsa?

Då kan du följa med på de hälsoresor jag arrangerar tillsammans med kostrådgivaren Therese Renåker, läs mer här på Harmoniresor.se.

Ugnsbakade kycklingklubbor med currysås och blomkålsris
Foto Mikael Eriksson

Stora boken om barn och mat av Ann Fernholm och Kajsa Lamm

Klickbar bildlänk till boken på Bokus

Viktig barnbok för alla föräldrar

Nu har jag fått läsa Ann Fernholms nya bok Stora boken om barn och mat.

Ann har skrivit den här småbarnshandboken tillsammans med logopeden Kajsa Lamm, så här beskriver Bonnier Fakta de båda författarna i sitt pressmeddelande:

”Stora boken om mat och barn är en peppande och inspirerande bok som presenterar den senaste forskningen om barn och mat inom en mängd områden – som nutrition, allergier, fysiska ätsvårigheter och vad barn mellan 0-5 år kan och bör äta.

Boken är skriven av två tungviktare. Ann Fernholm, prisad vetenskapsjournalist och doktor i molekylär bioteknik samt Kajsa Lamm, logoped och en av Sveriges främsta experter som arbetar med barn och ätsvårigheter.”

Kajsa Lamm och Ann Fernholm

Du som är insatt i kostdebatten känner till Ann Fernholm sen länge, hon är en av våra starkaste förkämpar för att sprida kunskapen om lågkolhydratkost och dess inverkan på hälsan, hon är bland annat initiativtagaren till Kostfonden.

Ann Fernholm har tidigare skrivit Ett sötare blod, Det sötaste vi har och Smakäventyret, de två senare är också riktade just till barnfamiljer.

Klickbar bildlänk för dig som vill bli månadsgivare till Kostfonden

Jag tycker om Anns böcker, de är skrivna med stor kunskapsgrund, med ödmjukhet, värme och humor, en mycket bra kombination för att göra en bok lättläst.

I den värld av snabbmat, mackor, söta flingor, lösgodis, läsk och glass som utvecklats de senaste decennierna, där allt det här är vardagsmat och inte bara lördagsgodis, så är Anns böcker mycket viktiga.

Hur ska barnen kunna utvecklas till tänkande och fungerande individer om deras hjärnor och kroppar inte får riktig mat utan mest bara näringsfattiga kolhydrater och rent socker?

Här kan du se ett reportage om boken och vad författarna tycker är bra barnmat på TV4s Nyhetsmorgon, klicka på bilden nedan.

Förordet inleds med en resa runt världen och vad små barn äter i andra kulturer, så intressant att se hur olika det kan vara med vad man anser vara bra barnmat.

Följande kapitel tar upp de olika faserna under det viktiga första året i ett barns liv och hur man kan göra för att de bäst ska få i sig den näring de så väl behöver.

En bok som borde köpas in och delas ut till alla blivande föräldrar redan hos barnmorskan, så barnet kan få en bra start direkt från födseln.

Du får veta en hel del om amning och de problem som kan följa med den och de ersättningar som finns och hur viktigt det är med närhet till barnet.

Något som senare är minst lika viktigt, är att barnen får mat gjord på naturliga råvaror redan från det de börjar kunna äta små smakportioner och inte bara får suga i sig söta klämmisar, välling, majskrokar, mariekex och rån.

Hur ska de kunna utveckla en bra tarmflora med allt det sockret i sina små magar, inte undra på att allergier och matintoleranser ökat så otroligt på senare år.

Du får sen följa barnets utveckling under de första 5 åren, med allt vad det kan innebära av matvägran, kolik och annat spännande och förstås alla glädjeämnen som hör till måltiderna tillsammans i familjen.

Artikel om Stora boken om barn och mat i SvD

Du får under bokens gång genom de olika småbarnsåldrarna tips på enkla, goda och nyttiga rätter du själv kan laga, garanterat utan alla industrins onödiga tillsatser.

Nu har jag ju själv inte några barn, men hade jag haft det så skulle jag absolut ha önskat att jag hade kunnat ha den här boken som stöttning under småbarnsåren.

Så är du på väg att snart få barn eller barnbarn, gör det lilla ofödda livet en tjänst och köp den här boken.

Har du redan småbarn i din närhet, ja då passar förstås boken lika bra som present nästa gång du hälsar på.

Jag avslutar med att dela ett recept ur boken som jag själv tycker låter riktigt gott.

Extra intressant är det med den extra berikningen av järn i gröten på ett naturligt sätt med paltbröd

Ett mycket bra alternativ istället för att köpa industrins järnberikade pulvergröt/välling till barnet.

Bovetegröt med päron- och kardemummasmak

½ dl krossat bovete

1 krm kardemumma

¾ dl vatten

1 ½ tsk krossat paltbröd

½ msk smör eller rapsolja

½ dl rivet päron

Blanda bovete, kardemumma, och vatten.

Koka i mikron eller i en liten kastrull på svag värme i några minuter tills gröten tjocknat.

Rör ner paltbrödet och fettet. Om du använder smör, låt det smälta i den varma gröten.

Blanda i päronet när gröten har svalnat.

Klickbar bildlänk till boken på Adlibris

Föredrag med mig i Ånge den 5 februari

Foto Amelie von Essen på Öländska bönchips

Föredragskväll

Välkommen på föredrag med mig tisdag den 5 februari på saluhallen Skogens Sköna Gröna i Ånge, Medelpad.

Anmäl dig genom att kontakta butiken här, här finns deras Facebookevent kring kvällen.

Har du inte Facebook så kan du här nedan läsa deras beskrivning av kvällen.

”Ät dig friskare – Frågestund om mat och hälsa med matbloggaren och kokboksförfattaren Birgitta Höglund.

Birgitta har med hjälp av glutenfri lågkolhydratkost ätit sig till ett mycket friskare liv, en nystart i livet som började för 10 år sedan.

Idag har hon lyckats bli symptomfri från sin fibromyalgi och ledvärk, migränen är borta och magen och immunförsvaret fungerar bra igen.

Kom och lyssna och ställ frågor om hur även du kan äta dig friskare med hjälp av naturligt god mat.

Efter pratstunden signerar Birgitta några av sina kokböcker, som ger dig tips och inspiration till att förändra även ditt liv.

Pris 200 kr. Smakprov och kaffe under kvällen.

Boka din plats NU, unikt tillfälle i Ånge.”

Artikel om mig i ÖP Magasin

7 sorters godis till jul

Kokoschoklad med kanel

Julgodis med mindre socker

Idag får du tips på en hel del gott att göra till julen om du vill börja förbereda i lugn och ro.

Det har väl inte undgått någon att vi äter alldeles för mycket socker i Sverige, så nu passar jag på att bjuda på mina bästa recept på godsaker med betydligt mindre av den varan.

Här kan du läsa på Kostfonden om Ann Fernholms projekt som pågått nu i höst med att Syna sockret, där det visas hur mycket tillsatt socker det är i många av våra vanliga livsmedel.

Här kan du läsa en artikel om Ann med hennes tips för att minska sötsuget och där hon delar sitt favoritgodis, chokladtryffel med lakrits.

När jag gör godis så använder jag ibland lite honung, björksocker eller indiansocker som är de som smakar mest naturligt om jag vill ha en liten sötma.

Men du kan förstås hoppa över sötningen helt eller använda stevia/erythritol.

Här hittar du mitt julinlägg från förra helgen med 7 sorters glutenfria kakor.

Tomten i Alanya

I år har jag och Tomten bestämt oss för att ta det lite lugnt i december och lägga vår energi på träning och vila, det har varit ett väldigt intensivt år.

Så vår traditionella Adventskalender härinne är nu flyttad till mina händelser på Facebook, följ oss gärna där.

Kokoschoklad med kanel

100 g kokosgrädde

50 g kokosolja

30 g kokosflingor

30 g hackade cashewnötter

1 ägg

3 msk kakao

ev 1-2 tsk honung eller annan sötning

1 tsk kanel

2 krm vaniljpulver

1 krm salt

Smält kokosoljan och vispa ner de övriga ingredienserna med elvisp.

Smaka av om det är lagom sötma och sälta.

Skeda upp i ischokladformar eller kyl i en form till en fyrkantig kaka.

Skär kakan i små bitar när den stelnat och pudra med kakao eller kanel.

Förvara i kyl eller i frysen och ta fram eftersom.

Bild på mitt gelégodis lånad från Healthy Clean Lifestyle Foto Tine Worén

Gelégodis ca 50 bitar

3 dl frysta bär

10 gelatinblad eller 5 tsk gelatinpulver

2 lime

½ dl kokosolja

ev 1 msk honung eller annan sötning

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.

Använder du pulver så blanda först ut den i limesaften och rör sen ner i de varma bären.

Koka upp bären, du kan variera mellan  till exempel hallon, blåbär, vinbär, lingon, hjortron, havtorn eller körsbär.

Pressa limefrukterna, det blir ca ½ dl saft.

Ta bärkastrullen från värmen och rör ner kokosolja och urkramade gelatinblad.

Låt svalna en stund och mixa slätt, det här gör att kokosoljan blandas väl med bärmassan och fördelas fint i hela gelén.

Söta eventuellt lite grann om du tycker det smakar för surt, beroende på vilka bär du använder.

Häll upp i en form, ca 10 x 20 cm. Låt stå i kylen att stelna helt.

Lyft upp gelén och skär i mindre bitar. Förvara i kylen, gelén håller ca en vecka.

Eller också använder du silikonformar som Tine gjort på bilden här ovan, här hittar du fler julgodsaker på hennes blogg Healthy Clean Lifestyle.

Ischokladtryffel med hjortron Foto Mikael Eriksson

Ischokladtryffel

100 g mörk choklad 85-90%

40 g kallpressad kokosolja

2 ekologiska äggulor

1 dl hjortron (eller andra bär)

Lite smulat flingsalt

Bryt chokladen i små bitar och smält tillsammans med kokosoljan på svag värme.

Vispa under tiden äggulorna riktigt tjockt.

Mosa hjortronen lätt och rör ner tillsammans med saltet i chokladen.

Saltet framhäver chokladsmaken, så tryffeln blir ännu godare.

Rör ner lite av chokladen i äggulorna och rör till en jämn smet, vänd sen ner resten av den smälta chokladen. Då blir tryffelsmeten jämn och fin.

Enklast är att fylla smeten direkt i små formar som vanlig ischoklad.

Du kan också låta tryffelsmeten stelna i kylen några timmar.

Forma sen små kulor med ett kuljärn eller en tesked doppad i ljummet vatten.

Lägg på en tallrik och kyl igen. Sikta kakaopulver genom en tesil över tryfflarna strax innan serveringen.

Förvara tryfflarna i kyl eller frys och ta fram en stund innan de ska avnjutas, sikta då över ny kakao.

Syrliga energibollar Foto Veronica Kindblad

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

De här antioxidantrika energibollarna passar fint både som mellanmål eller som en liten dessert efter maten.

De ger också gott om extra energi till träningspasset.

Frystorkat bärpulver hittar du i många hälsokostbutiker eller på nätet.

Ketobollar

 

Bountybollar ca 20 st

2 ½ dl kokosgrädde

1 + 2 dl kokosflingor

1 dl kokosolja med smak

1 krm vaniljpulver

½ krm salt

1 msk honung eller annan sötning

ca 1 dl extra kokosflingor till garnering

Blanda allt utom 2 dl kokosflingor i en kastrull. Koka upp och låt puttra på svag värme i 15 minuter, rör då och då.

Låt svalna en stund. Rör ner de resterande kokosflingorna, så blir smeten lite torrare och lättare att forma när den stelnat. Ställ i kylen att stelna en timme.

Ta upp matskedsstora bitar med en sked och rulla till bollar, lägg dem på ett fat.

Häll kokosflingor i en liten skål och lägg ner de rumstempererade bollarna en och en, rulla runt i kokosen så det täcker ordentligt runtom.

Förvara i burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

För bollar med lite annan smak, så tillsätt 1 tsk kardemumma eller rivet skal av en ekologisk lime eller citron.

Känner nån igen de här bollarna, så är det ett av de 30 recept jag skapade till Anna Halléns bok LCHF för familjen, då i form av LCHF Bounty.

Vill du göra bollarna på det sättet, så forma dem avlånga och doppa i mörk choklad.

Kryddig ischoklad

50 g 70-90% mörk choklad

25 g kokosolja

1 tsk mald kardemumma

1 tsk kanel

½-1 tsk malda nejilkor

1-2 krm flingsalt

½ krm vaniljpulver

Smält choklad och kokosolja i vattenbad och blanda ner alla kryddor.

Smaka av om sältan är lagom.

Häll upp i dubbla knäckformar eller liknande.

Ställ i kylen att stelna, tryck försiktigt på några korn flingsalt innan de är helt stelnade.

Förvara i burk i kylen eller frysen.

Ischoklad med mandel och bär

100 g mörk choklad 70-90%

3 msk torkade bär

½ dl mandel

50 g ekologisk kokosolja

Lite salt

Smält chokladen i vattenbad, rör ner kokosoljan.

Finfördela bären i små bitar och hacka nötterna medelgrovt.

Rör ner alltsamman, smaksätt med lite salt, då kommer chokladsmaken fram mycket bättre.

Ös med en tesked upp i knäckformar, låt stelna i kylen.

Jag tog bort formarna, så blev konfekten lite snyggare i ett vackert glas.

Ischoklad med körsbär och mandel…

Julklappstips

Vill du ha tips på annat gott till både jul och vardag så hittar du mängder med recept i mina kokböcker, presenter med omtanke till nära och kära.

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Bönkokboken för 166 kr på Adlibris, klicka på bilden

Välkommen på föreläsning och middag med mig på Ecocaféet den 30 oktober

Birgitta Höglund och Börje Karlsson föreläser på Ecocaféet i Östersund

Matprat på Ecocaféet

Välkommen till höstens exklusiva föreläsning på Ecocaféet – 2inspire!

Tisdag den 30 oktober kommer jag till Östersund och Ecocaféet för en matprat-kväll tillsammans med caféets grundare Börje Karlsson.

Vi berättar om hur maten förändrat våra liv och bjuder på en avsmakningsmeny med recept från mina kokböcker.

Så här skriver Ecocaféet om kvällen på sitt Facebookevent:

Du möter två föreläsare som berättar om hur man på livsavgörande sätt kan skapa stora hälsoförbättringar genom ändringar i kosten…
Samtal och frågestund med föreläsarna…
…och prima fina erbjudanden.

Hur blev Birgitta Höglund och Börje Karlsson av med fibromyalgi, allergi och värk m.m. och fick mycket bättre liv?
Hur äter man sej friskare?

Birgitta Höglund 2003

Boksignering på Fruktaffären på Hantverkargatan i Stockholm. Klicka på bilden så kommer du till mitt Instagram

Birgitta Höglund är ett av Sveriges största namn inom LCHF och Paleo, med gedigen erfarenhet och kunskap inom kost och hälsa. Hon har dessutom gjort en stor egen hälsoresa.

Efter arbetet som kock leddes hon via mångåriga problem med fibromyalgi och ryggsmärtor till ett utforskande av hur man bygger hälsa genom kosten.

Tack var detta har hon idag ett skapat ett aktivt liv med ny karriär som matbloggare om LCHF, författare av flera kokböcker, föreläsare och inspiratör.

Artikel om Börje Karlsson och Ecocaféet i 100% Östersund

Börje Karlsson är Östersunds egen stora hälsoinspiratör, Diplomerad hälsorådgivare och ägare till Ecocaféet – 2inspire, och även han har skapat tillfrisknande och stabil god hälsa genom att göra nya kostval.

Efter att ha upplevt hur han blev fri från allergier och värk genom sina förändringar i kosten vill han inspirera och stödja andra till att skapa mer livskvalitet. Han startade därför Ecocaféet – 2inspire med dess helt unika koncept av hälsosam mat med Raw, LCHF och Paleo, gluten- och sockerfritt, föreläsningar och terapeuter – helt enkelt kunna erbjuda en helhetssyn på hälsa.

Ecocaféet i Östersund

Under kvällen kommer Börje även ge er två fina erbjudanden som gäller enbart denna kväll – välj ett av dem eller kombinera dem.
Och Birgitta kommer att signera och erbjuda köp av hennes böcker.

Kort sagt – detta blir en unik kväll med njutning för både smaklökar och mage, och inspiration för hjärna och hjärta.
Varmt välkommen!

Pris: 250 kr.
Obs! Begränsat antal platser!
Platsbokning/anmälan sker genom betalning på Ecocaféet – kort eller kontant.
Plats: Ecocaféet – 2inspire Storgatan 26, Östersund
Tid: 18:30 – 21:00 Hoppas vi ses

PS. Vill du att jag kommer till din hemort och har föreläsning om min hälsoresa?

Ta då gärna kontakt med något studieförbund och tipsa om mig, jag kommer gärna och delar med mig av hur jag kunnat bli så pigg och frisk med hjälp av maten.

Min mailadress är birgitta.hoglund (@) jamtland.nu

Ecocaféet i Östersund…

Smoothies från Ecocaféet Foto Sophie Hallgren

Artikel om min fibromyalgi i SvD och köttfärslimpa med champinjonsås

På ålderns höst

Det är namnet på en bilaga som följde med i Svenska Dagbladet i onsdags, där jag medverkar i en intervju om min hälsoresa med glutenfri lågkolhydratkost, typ LCHF/Paleo.

Jag blev kontaktad av Sanna Fahlén på Mediaplanet i somras, hon hade läst här på bloggen om mina hälsoförbättringar och ville att jag skulle vara med i tidningen för att inspirera andra.

Eftersom jag blivit så otroligt mycket bättre i min hälsa sen jag la om kosten för 9 år sen, så vill jag ju gärna sprida det här så många fler kan bli hjälpta.

Just den dag tidningen publicerades läste jag ett inlägg hos Fibromyalgiförbundet på Facebook om en studie på Karolinska Institutet, som visar att vi som har Fibromyalgi visar tecken på inflammation i hjärnan.

Mycket intressant, då är det ju inte så konstigt att en glutenfri lågkolhydratkost hjälper, då den är anti-inflammatorisk.

Här kan du läsa artikeln från Karolinska och här kan du läsa hela artikeln om mig i På ålderns höst, där finns jag med på sidan 12.

Där kan du också ta del av mitt recept på köttfärslimpa med champinjonsås från kokboken Gammaldags husmanskost.

Vill du läsa fler artiklar om hur jag blivit bättre i min Fibromyalgi, ryggproblem, migrän, magbesvär och övervikt, så finns flera samlade här.

Köttfärslimpa med champinjonstuvning från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson

Snart dags för min grillkokbok

Glödande grillkol
Foto Mikael Eriksson

Grillpremiär

Så, då var sista korrekturet till nyutgåvan av min grillkokbok inskickat till Lumio Förlag.

Eftersom så många känner till min blogg idag så bestämde vi att även boken skulle få mitt namn och signum i titeln.

Något som förstås känns extra roligt, det här är verkligen en bok som ligger mig varmt om hjärtat.

En del av er känner säkert igen bokomslaget från förra gången den gavs ut 2013, då hette boken Grillmat LCHF.

Det nya förordet är skrivet av Jenny och Magnus Andersson på finaste Paleobloggen Under vårt tak.

Här kan du förhandsbeställa boken till specialpriset 159 kr, ordinarie pris efter utgivningen är 195 kr.

Jag har nu omarbetat de allra flesta recepten så att de även är anpassade till alla som äter mejerifritt, till exempel inom Paleo.

Recepten är förstås  gluten/sockerfria, något som blev extra aktuellt idag när Ann Fernholms läsvärda artikel om de sockrade grillmarinaderna publicerades i Aftonbladet.

Bilderna i boken är tagna av Mikael Eriksson, en väldigt stormig septembervecka i Jämtland, därav de vackra glödbilderna som du ser exempel på i inlägget.

För dig som har vänner som inte pratar svenska så hittar du boken  på engelska på Amazon.

Hjälp mig gärna att dela inlägget vidare till dina vänner, tack på förhand ❤

Glödande kol
Foto Mikael Eriksson

Spare Ribs med chiliglaze
Foto Mikael Eriksson

Blåbärspesto och nässelpesto
Foto Mikael Eriksson

Parmalindat, fyllt kycklinglår
Foto Mikael Eriksson

Kokospannacotta med vanilj
Foto Mikael Eriksson