Pizzamuffins från kommande kokboken Baka med frukt & grönt

Gott Nytt År

Äntligen har vi då kommit fram till ett nytt år, visst känns det skönt att kunna lämna det bedrövliga Coronaåret 2020 bakom oss?

Låt oss hoppas att 2021 blir ett friskt och glädjefyllt år på alla plan, det behövs nu mer än någonsin.

Idag har jag ett glädjande besked till alla mina följare, jag kan nu äntligen berätta att min sjunde kokbok släpps till våren, Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Pepparkakskladdkaka med palsternacka, päron och lingon

Jag fick frågan om jag ville skriva en bakbok av min förläggare Annika Bladh på Bladh by Bladh redan i våras, alldeles efter att Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv hade släppts.

Svaret blev självklart ja, jag har alltid tyckt mycket om att baka och många har genom åren bett mig om att göra en bakbok.

Jag hoppas mina bakverk kommer att spridas runt landet, till glädje både för hemmabagaren och för alla oss som vill kunna njuta av gott glutenfritt även ute på caféer/restauranger.

I min förra kokbok tog jag alla bilder i den jämtländska naturen, jag fick även denna gång det hedersamma uppdraget att fotografera själv.

På grund av Coronapandemin så blev det den här gången min andra hemstad Stockholm som fick visa upp sina vackraste sidor.

Jag hade ett riktigt roligt jobb under sommaren med att ta fram alla nya recept och fotografera dem ute i sommargrönskan, det blev många och långa promenader ute på Djurgården för att hitta de allra vackraste miljöerna.

Blir du intresserad av bakboken så kan du läsa mer om och lägga in en bevakning på den här på Adlibris och här på Bokus, så får du ett mail från dem när boken släpps under våren.

Somrigt fika med mjuk citronkaka med dadlar, raw kokoskaka med tranbär och mörk chokladkaka med plommon

Idag får du ett recept från bokens salta avdelning, där jag samlat många läckerheter som passar lika bra till frukost, lunch eller kvällsfikat därhemma som till en god picknick ute i det fria, något många glädjande nog börjat njuta av under året som gått.

Bokens söta avdelning har fått en naturligt god sötma från olika frukter och bär, både färska och torkade.

Jag använder varken vitt socker, honung eller sötningsmedel i recepten, men vill du så kan du förstås ändra till den typ av sötning du föredrar.

Recepten är i möjligaste mån anpassade för dem som äter mejerifritt och alla är förstås glutenfria.

Idag bjuder jag på pizzamuffins från boken, något som passar extra bra just på nyårsdagen då pizza brukar vara det många vill äta om man ser till bloggens sökstatistik genom åren.

De här muffinsarna passar fint att ta med på en picknick, så packa en korg och njut av årets första dag i naturen.

Ett av de söta recepten från boken är den hallonmoussetårta som jag hade med till inslaget i Nyhetsmorgon på TV4 i somras, du hittar tårtan och länk till det inslaget här.

Efter receptet följer några fler av mina bilder från Baka med frukt & grönt, så du får se lite mer av vad den innehåller.

Pizzamuffins ca 6 st

1 dl mandlar

1 medelstor gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

1 tsk torkad oregano eller 1 msk färsk

2 ägg

2 dl crème fraiche eller kokosgrädde

1 dl sockerfri chilisås

½–1 tsk chiliflingor

½–1 tsk salt

2 dl mandelmjöl

2 tsk psylliumhusk

2 dl riven, vällagrad ost

1 stor tomat

18 svarta oliver

Sätt ugnen på 200˚. Hacka mandlarna grovt. Skiva lök och vitlök och bryn dem lätt i olivoljan, rör ner oreganon och låt svalna.

Vispa samman ägg, crème fraiche och chilisås. Vänd ner den brynta löken, chiliflingor och salt, börja med den mindre mängden och smaka dig fram när smeten är klar.

Blanda mandelmjöl med psylliumhusk, vänd ner det i smeten tillsammans med den rivna osten, smaka av om du vill ha mer kryddning.

Halvera tomaten och skär den i tunna skivor. Smörj en muffinsform med lite olivolja och klä väggarna med tomatskivor. Rör om i smeten och fyll formarna till 2/3, garnera med oliver som du trycker ner lite lätt.

Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills äggstanningen blivit fast. Låt muffinsen svalna i formen, skär med en smal kniv längs kanten innan du försiktigt lyfter ur dem.

Tips:

Pizzamuffins är väldigt goda att äta kalla och passar därför fint att ta med på en utflykt eller resa.

Här kan du variera fyllningen med just det du tycker smakar bäst på en pizza.

Istället för mandelmjöl så kan du använda till exempel mjöl gjort på pumpa- eller solrosfrön och grovhackade frön så det blir lite tuggmotstånd.

Osten kan bytas ut mot riven fetaost och/eller gräddost, för en mejerifri variant kan du riva tofu istället.

Hela satsen kan gräddas i en pajform, öka då gräddningstiden till ca 30 minuter.

Fikontryfflar med apelsin

Chokladdoppade jordnötskakor

Små pekannötsmuffins med äpple

Gröna ärtvåfflor

Sesamkex med vitlök och dill

Spröda Västerbottenskex med vallmofrön

Mörk chokladkaka med plommon och kardemumma

Havrebullar med tomat och basilika

Pressmeddelande!

Klicka på bilden så kommer du till Adlibris

Snart så kommer den…

Fick just läsa det här fina pressmeddelandet från mitt förlag, Bladh by Bladh.

Gissa om jag blir glad, stolt och rörd av Jenny Schyttbergs rader om min nya kokbok, den första jag gjort helt själv ❤

”Att bläddra genom Birgitta Höglunds bok är som att ta en tur i skogen med syrliga smaker på tungan.

Lugnet sänker sig. Och dessutom: samtliga bilder har Birgitta tagit själv! Och med den äran, otroligt vackra bilder!

Håll utkik här, vi kommer visa upp lite smakprov med jämna mellanrum. Läs gärna pressinformationen nedan! Annika Bladh Schyttberg PR

Här kan du läsa hela pressmeddelandet på Mynewsdesk.

Och här kan du beställa kokboken till förhandspriset 199 kr på Adlibris.

Foto Jan Andersson

Stora boken om barn och mat av Ann Fernholm och Kajsa Lamm

Klickbar bildlänk till boken på Bokus

Viktig barnbok för alla föräldrar

Nu har jag fått läsa Ann Fernholms nya bok Stora boken om barn och mat.

Ann har skrivit den här småbarnshandboken tillsammans med logopeden Kajsa Lamm, så här beskriver Bonnier Fakta de båda författarna i sitt pressmeddelande:

”Stora boken om mat och barn är en peppande och inspirerande bok som presenterar den senaste forskningen om barn och mat inom en mängd områden – som nutrition, allergier, fysiska ätsvårigheter och vad barn mellan 0-5 år kan och bör äta.

Boken är skriven av två tungviktare. Ann Fernholm, prisad vetenskapsjournalist och doktor i molekylär bioteknik samt Kajsa Lamm, logoped och en av Sveriges främsta experter som arbetar med barn och ätsvårigheter.”

Kajsa Lamm och Ann Fernholm

Du som är insatt i kostdebatten känner till Ann Fernholm sen länge, hon är en av våra starkaste förkämpar för att sprida kunskapen om lågkolhydratkost och dess inverkan på hälsan, hon är bland annat initiativtagaren till Kostfonden.

Ann Fernholm har tidigare skrivit Ett sötare blod, Det sötaste vi har och Smakäventyret, de två senare är också riktade just till barnfamiljer.

Klickbar bildlänk för dig som vill bli månadsgivare till Kostfonden

Jag tycker om Anns böcker, de är skrivna med stor kunskapsgrund, med ödmjukhet, värme och humor, en mycket bra kombination för att göra en bok lättläst.

I den värld av snabbmat, mackor, söta flingor, lösgodis, läsk och glass som utvecklats de senaste decennierna, där allt det här är vardagsmat och inte bara lördagsgodis, så är Anns böcker mycket viktiga.

Hur ska barnen kunna utvecklas till tänkande och fungerande individer om deras hjärnor och kroppar inte får riktig mat utan mest bara näringsfattiga kolhydrater och rent socker?

Här kan du se ett reportage om boken och vad författarna tycker är bra barnmat på TV4s Nyhetsmorgon, klicka på bilden nedan.

Förordet inleds med en resa runt världen och vad små barn äter i andra kulturer, så intressant att se hur olika det kan vara med vad man anser vara bra barnmat.

Följande kapitel tar upp de olika faserna under det viktiga första året i ett barns liv och hur man kan göra för att de bäst ska få i sig den näring de så väl behöver.

En bok som borde köpas in och delas ut till alla blivande föräldrar redan hos barnmorskan, så barnet kan få en bra start direkt från födseln.

Du får veta en hel del om amning och de problem som kan följa med den och de ersättningar som finns och hur viktigt det är med närhet till barnet.

Något som senare är minst lika viktigt, är att barnen får mat gjord på naturliga råvaror redan från det de börjar kunna äta små smakportioner och inte bara får suga i sig söta klämmisar, välling, majskrokar, mariekex och rån.

Hur ska de kunna utveckla en bra tarmflora med allt det sockret i sina små magar, inte undra på att allergier och matintoleranser ökat så otroligt på senare år.

Du får sen följa barnets utveckling under de första 5 åren, med allt vad det kan innebära av matvägran, kolik och annat spännande och förstås alla glädjeämnen som hör till måltiderna tillsammans i familjen.

Artikel om Stora boken om barn och mat i SvD

Du får under bokens gång genom de olika småbarnsåldrarna tips på enkla, goda och nyttiga rätter du själv kan laga, garanterat utan alla industrins onödiga tillsatser.

Nu har jag ju själv inte några barn, men hade jag haft det så skulle jag absolut ha önskat att jag hade kunnat ha den här boken som stöttning under småbarnsåren.

Så är du på väg att snart få barn eller barnbarn, gör det lilla ofödda livet en tjänst och köp den här boken.

Har du redan småbarn i din närhet, ja då passar förstås boken lika bra som present nästa gång du hälsar på.

Jag avslutar med att dela ett recept ur boken som jag själv tycker låter riktigt gott.

Extra intressant är det med den extra berikningen av järn i gröten på ett naturligt sätt med paltbröd

Ett mycket bra alternativ istället för att köpa industrins järnberikade pulvergröt/välling till barnet.

Bovetegröt med päron- och kardemummasmak

½ dl krossat bovete

1 krm kardemumma

¾ dl vatten

1 ½ tsk krossat paltbröd

½ msk smör eller rapsolja

½ dl rivet päron

Blanda bovete, kardemumma, och vatten.

Koka i mikron eller i en liten kastrull på svag värme i några minuter tills gröten tjocknat.

Rör ner paltbrödet och fettet. Om du använder smör, låt det smälta i den varma gröten.

Blanda i päronet när gröten har svalnat.

Klickbar bildlänk till boken på Adlibris

Succéstart för Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Äntligen boksläpp

På måndag, den 8 januari, är det officiell utgivning av min senaste och femte kokbok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Då ska boken som jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker finnas ute i butikerna runtom i landet.

Boken är utgiven på Bladh by Bladh förlag, här kan du läsa mer på min sida där.

Efter lite krångel med distributionen från tryckeriet och nätbokhandlarna har nu de som förhandsbeställt boken äntligen fått hem den.

Den har redan blivit sån succé så igår låg den på första plats på Adlibris över mest sålda böcker under gårdagen, alla kategorier.

Det slutade med att boken sålde slut hos dem, men nya ska vara på väg nästa vecka.

På Bokus låg den igår på femte plats på topplistan och där kan du beställa den för bara 169 kronor.

Monique le Roux Svalberg (Lifezone) har också nyligen kommit ut med en bönbok, Sköna böna.

Baljväxter är ett väldigt hett ämne just nu, det är bra att det kommer recept från flera håll så sprids kunskapen till så många fler om hur man lagar till bönor, kikärtor och linser på bästa sätt.

Här följer några röster från nöjda köpare i Moniques grupp Skönaböna på Facebook.

Sitter just och bläddrar i min bok som kom idag – en vackrare kokbok får man leta efter och recepten lockar, åh, så hungrig jag blir!

Nu behöver jag knappast någon mer kokbok!”

 

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

”Helt ärligt så tänkte jag inte köpa några fler kokböcker, för jag får inte plats med flera.

Men jag tänkte i Thailand, vadå några in och några ut, så får det bli.

Jag är imponerad, vilka fina recept och bilder.
Några påminner om mina egna recept som jag ej delat ännu, men själva fördelningen mellan bönor och kött och annat liknar mitt sätt att tänka.

Många gånger handlar det om matematik, och jag kan räkna, men är inte en kock som Birgitta Höglund.
Det är den finaste kokbok jag sett på länge och vilka recept.
Nu känns det som jag kan lägga ner ”att dela mina recept”, men jag ska göra det ändå!

Jag får min inspiration från vegetariska tidningar, kokböcker och bloggar (många från USA) och jag ser att andra också får det .

Jag säger det igen, bästa kokboken när det handlar om Lchf + bönor.

Ett stort tack till Birgitta Höglund, Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson. Ni har ändrat min syn på bönor. Även Monique Le Roux Svalberg för hennes goda och fina recept, plus för denna grupp ”Sköna Böna”.
Kram Carita”

På bilden nedan jobbar jag och fotograf  Veronica Kindblad med bilderna till kokboken på Ås Trädgård utanför Östersund.

Veronica tog fantastiskt vackra bilder av mina enkla bönrätter, så glad att vi fick göra den här boken tillsammans.

 


Gammaldags husmanskost med Annika Dahlqvist

Nygammal bok

Nu är det äntligen dags att offentliggöra den bok jag suttit och jobbat med den senaste tiden.

Annika Dahlqvist och jag har fått ett nytt förlag, Lumio, som nu ger ut en omarbetad och uppdaterad version av vår populära kokbok LCHF för seniorer.

Det blir en specialutgåva med recept även från min kokbok Långkok för LCHF och Paleo, som också varit slutsåld en längre tid.

Jag har samlat de mest populära recepten från båda böckerna och gör nu så de flesta fungerar för både LCHF och Paleo, då många på senare år gått över till att äta både glutenfritt och mjölkfritt.

Här kan du nu förhandsbeställa boken ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt” till specialpriset 179 kr mot ordinarie pris 249.

Den kommer att ges ut i sommar, men boka den gärna redan nu.

Jag blir väldigt glad om du delar det här inlägget vidare, så fler får chansen att njuta av naturligt god mat.

Och samtidigt äta sig till en bättre hälsa, så som det blivit för både Annika och mig.

Här bilder på några av recepten från boken, alla fotograferade av Mikael Eriksson.