Blomstrande bröd
I dagens lucka gästas Tomten och jag av bloggvännen Annelie Andersson från Blomster & Bakverk.
Jag har följt Annelie en tid på Instagram och fascinerats över hennes otroligt vackra bilder och kreativa bakverk.
Här hittar du sockerfria kokostoppar från bakboken Blomster & Bakverk och här får Annelie berätta mer om sitt arbete;
Hej, här kommer en julhälsning från Annelie med bloggen Blomster & Bakverk. Extra roligt att få gästspela här igen, inte minst eftersom jag har glädjen att vara på samma bokförlag som Birgitta.
Min första bakbok, Blomster & bakverk, är en välfylld bakbok med bröd, bakverk och godsaker. Jag vill inspirera till att baka med olika mjölsorter, så i min bok finns både klassiska bakverk och naturligt glutenfria.
Med mina recept och ätbara stilleben tar jag läsaren genom årets alla säsonger och sätter stämningen för varje årstid, vilket jag hoppas ger både bakglädje och ögonfröjd.
Den här tiden på året vill man njuta extra mycket av julens alla dofter och smaker. Idag vill jag bjuda er på ett glutenfritt julbröd bakat på durra- och bovetemjöl som jag kryddat med pomerans, ingefära, kryddnejlika och brödkryddor.
Om du tycker att bara en hint av julens smaker räcker, så tar du den mindre mängden julkryddor. Om du å andra sidan verkligen vill att det ska smaka jul, så är det bara att dubbla mängden. Hursomhelst kan jag lova dig ett gott glutenfritt julbröd.
Glutenfritt julbröd med durra och bovete
1 bröd
225° (gärna varmluft)
Tid i ugnen: 60–70 minuter
Total tid: 3–3,5 timmar
20 g jäst (färsk)
600 g (6 dl) kallt vatten
25 g (0,25 dl) honung eller lönnsirap
15 g (1 msk) rapsolja
1 tsk salt
1–2 tsk brödkryddor
2–4 tsk malda pomeransskal
1–2 tsk malen kryddnejlika
1–2 tsk malen ingefära
175 g (3 dl) durramjöl
175 g (3 dl) bovetemjöl
50 g (1 dl) hirs- eller boveteflingor
40 g (4 msk) fiberhusk (eller motsvarande viktmängd psylliumhusk)
Lägg jästen i en bakbunke och tillsätt kallt vatten, honung, rapsolja och alla kryddor. Vispa samman allt. Jag använder en vanlig stålvisp.
Tillsätt durramjöl, bovetemjöl och hirs- eller boveteflingor. Vispa ihop alltsammans tills det blir en jämn smet utan klumpar. Ha till sist i fiberhusken och arbeta snabbt ihop det hela och gärna genom att ta några extra tag med vispen.
När fiberhusken tillsätts sväller smeten och du märker att den får en fastare konsistens på bara någon minut. Till sist brukar jag ta en slickepott och dra runt med några tag, så att jag får med allt i botten också.
Täck bunken med plast eller bakduk och låt jäsa i 1,5 timme. Ta ut degen på lätt mjölat bakbord och forma varsamt till önskvärd form. Degen ska inte knådas. Lägg brödet på bakplåtspappersklädd plåt, täck med bakduk och jäs i 30 minuter.
Sätt på ugnen i god tid och värm till 225 grader. Jag kan varmt rekommendera dig att använda varmluftsfunktionen om du har. I min ugn går det att ha samma gradantal, men sänk ca 25 grader om du har en väldigt varm ugn.
Jag brukar fylla en liten tesil med mjöl och sikta över brödet när det jäst klart. Sedan snittar jag och ställer sen in det direkt, mitt i ugnen.
Jag har alltid en gammal sliten plåt i botten av ugnen som står inne medan ugnen värms. När jag ställer in brödet häller jag ett par matskedar kallt vatten på bottenplåten. Då bildas det ånga vilket ger en fin yta på brödet. Man kan också lägga ett par isbitar på plåten.
Grädda brödet i 60–70 minuter. I min ugn är brödet klart efter 70 minuter. Därefter är det viktigt att ställa brödet på ett galler och låta det kallna helt. .Jag låter mitt bröd stå utan bakduk i 6–8 timmar innan jag skär i det.
Tänk på att alla ugnar är olika varma. Skulle du märka att brödet inte blir helt genomgräddat, öka då på med 10 minuter nästa gång.
Till sist, passa mot slutet och om du tycker brödet blir mörkt, täck då med en bit bakplåtspapper eller aluminiumfolie. Tilläggas kan att brödet innehåller så mycket vatten att det är svårt att övergrädda det.
Ett glutenfritt julbröd som håller sig fint i flera dagar. Hoppas det smakar!