Idag får du tips på en riktigt krämig äggröra som passar fint till brunch, tillsammans med till exempel rökt fläsk, renstek, fisk eller kantareller.
På bilden ovan har jag gjort äggröran naturell med smörstekta kantareller, varmrökt sidfläsk, en smörgås på mitt populära valnötsbröd och med hjortron och grädde som en liten dessert.
Nu när det blivit kallare så märks det att det behövs mer av både fett och protein i maten än under sommaren, då är äggröra med olika smaksättningar riktigt bra och lättlagad mat.
Jag får lite mer besvär av fibromyalgin på hösten när kylan och fukten kommer krypande, äter jag då mer energirik mat så mår kroppen mycket bättre.
Äggröra med tomater och basilika 1 port
3 ägg
½ dl smetana/kokosgrädde
50 g varmrökt sidfläsk
1 tomat
½ röd paprika
1 msk hackad färsk basilika
25 g smör eller kokosolja
Salt och peppar
Vispa ihop äggen lätt med smetana och kryddor.
Hacka tomater och basilika, skär fläsk och paprika i tärningar.
Smält smör i en kastrull eller liten stekpanna, rör i tomaterna och låt fräsa en liten stund.
Häll i äggsmeten, rör runt mot bottnen tills den stelnat lite, ta den då från värmen så den inte tjocknar för mycket.
Bryn fläsk och paprika i en stekpanna och stek dem tillsammans en stund tills det får färg.
Vänd ner basilikan i äggröran och servera med fläsket och paprikan, strö över lite hackad persilja eller de örter du har.
Idag bjuder jag på en riktigt god middag som passar fint oavsett om du tänker grilla eller laga maten inomhus.
Grillvädret kanske inte är det bästa idag, men förhoppningsvis vänder det nu vid Valborg.
Pepparsåsen räcker till flera, du kan frysa in det som blir över och ta fram till kommande middagar.
Jag kokade stora mängder av den under mina 18 år som restaurangkock.
Den var mycket populär hos gästerna, hoppas du också kommer att tycka om den.
Fläskkarré med pepparsås, brynta champinjoner och picklad paprika 2 port
2 skivor fläskkarré à ca 150 g
200 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
Salt och peppar
50 g smör till stekning av svampen + 2 msk till köttet
Picklad paprika
1 röd paprika
1 gul paprika
1 gul lök
½ dl äppelcidervinäger
1 tsk salt
Vatten
Dela paprikorna på längden och ta ut kärnhuset. Strimla dem fint på längden.
Skala och skär löken i tunna klyftor. Lägg allt i en kastrull med vinäger och salt, häll på vatten så det knappt täcker.
Koka upp och låt sjuda i en minut. Ta kastrullen från värmen och låt paprikan svalna i lagen.
Det som blir över efter middagen håller minst 1 vecka i kylen, bara grönsakerna är täckta av lagen.
Borsta av och skär champinjonerna i fyra delar, skala och skiva vitlöken.
Bryn smöret, häll i svamp och vitlök, krydda med salt och peppar.
Stek tills det blir gyllenbrunt, skaka om pannan några gånger under tiden. Håll svampen varm på lägsta effekt medan du steker köttet.
Hetta upp smöret i en stekpanna så det blir brunt, lägg ner köttet och stek 1 minut på hög värme.
Vänd och stek 1 minut till, sen stänger du av plattan. Låt köttet ligga kvar i stekpannan i 2–5 minuter, beroende på tjocklek, så värmen fördelas jämnt. Vänd en gång under tiden.
På det viset får du en genomstekt köttbit som ändå är saftig.
Servera fläskkarrén med champinjonerna, den picklade paprikan och pepparsåsen som kommer här.
Jag hoppas verkligen att mina recept och Lars-Eriks faktatexter i Stora diabeteskokboken kommer att göra stor skillnad i måendet för många runtom i landet, både de som har diabetes och de som vill undvika att få det.
I länken här ovan till förlagets pressmeddelande om min mest grönskande kokbok kan du läsa om innehållet och här kan du läsa en recension av den hos Diet Doctor.
Efter receptet följer några rader som dök upp i Facebookminnet häromdagen, jag skrev dem för 11 år sen som en kommentar i debatten kring hur mycket grönt man kan äta till maten vid lågkolhydratkost, något som det då rådde väldigt delade meningar om.
Jag har alltid haft mycket grönsaker och örter i mina recept, för att få med alla de vitaminer, mineraler, antioxidanter, spårämnen och andra viktiga små detaljer som finns i de goda grönsakerna.
Jag tillsätter gärna lite frukt eller bär som smaksättning till exempel i sallader, på det viset ökar både smakupplevelse och näringsvärde utan att de påverkar blodsockerbalansen så mycket som om de äts som mellanmål.
Den här smoothien är ett gott exempel på det, just att blanda flera olika gröna ingredienser gör att närings/vitamininnehållet blir maxat.
Vårgrönsmoothie1 port
1 avokado
1 kiwi
½ dl tärnad gurka
½ dl hackad grönkål
½ dl hackad citronmeliss, mynta eller persilja
1 msk pressad lime
1–2 dl örtte
Skala kiwin och gröp ur fruktköttet ur avokadon. Mixa alla ingredienser i en matberedare eller med stavmixer.
Jag tycker om en lite tjockare smoothie som jag äter med sked, men föredrar du att dricka din, ta då två deciliter örtte.
Du kan variera smoothien genom att blanda i anda frukter eller bär och många olika gröna, späda blad som du plockar själv eller hittar i butiken.
Späda blad från maskros, blåbär, svartvinbärsblad, nässlor, spenat, mangold, maché, rucola eller stjälkselleri blir också gott att mixa ner.
Mina tankar kring det gröna i vår mat
De här raderna dök upp i FB-minnet nu i veckan, en kommentar jag hade skrivit för 11 år sen inne hos Kostdoktorn/Diet Doctor i debatten om vad som är LCHF och inte.
Så här skrev jag då, tänker liknande tankar idag:
”En del mår bra på väldigt lite kolhydrater med större mängd av kött eller fisk och en hög andel fett. Andra mår bättre av att äta mer grönsaker till maten och lite mindre av fett och proteiner.
LCHF är en bokstavskombination för helt naturlig mat, sån mat vi ätit genom evolutionen. Något mer manipulerad idag förstås med alla nya odlingsmetoder.
Glutenfritt och till största del sockerfritt, med rejält med grönt, smör, ägg och nötter som komplement till det animaliska från land och hav.
Det är den kost som hjälpt mig under de senaste 4 åren att bli i stort sett fri från min värk, komma ner till normal vikt och bli en pigg, kreativ och tämligen vältränad 51-åring.
Det är den typ av mat jag skriver om i mina kokböcker och tidningsartiklar. Många tycker om den och mår gott av den, andra tycker att jag har för mycket grönsaker med.
Men vi är ju alla individer som fungerar helt olika i det mesta här i livet, så då kan vi ju inte tro att alla mår bäst av att äta precis samma kost.
Att LCHF-recept sprids via tidningar, kokböcker och bloggar gör att fler och fler får upp ögonen för den här typen av mat.
Jag gör allt jag kan för att sprida den mat som gjort att jag blivit så mycket friskare, för att kunna hjälpa de som är i en liknande situation.
Alla andra som skriver om mat har ju upplevt liknande förbättringar, antingen vad det gäller vikten, hälsan eller både och.
En del mår gott av att så gott som nolla kolhydraterna för viktminskning och välmående, en del mår gott av att kunna baka LCHF-bröd och bakverk, andra vill ha mer vegetariska inslag i sin mat.
Tillsammans kan vi åstadkomma en stor förändring. På sikt kan mångfalden av recept leda till att vi får betydligt fler som klarar sig från välfärdssjukdomarna”
Idag 11 år efter att jag skrev raderna här uppe så har lågkolhydratkost blivit accepterat som en kostmodell som kan hjälpa vid många sjukdomar, bland annat diabetes och IBS, det har kommit nya studier bara senaste veckan.
Tycker mig märka att tonen blivit betydligt mjukare i debatten på senare år, nu accepteras att olika nivåer av kolhydratintag kan vara bra för olika individer.
Jag märker det inte minst på att mina kokböcker blivit mycket uppskattade, de innehåller alla gott om grönt och betydligt färre kolhydrater än i den mat de flesta svenskar äter.
Här kan du läsa mer om böckerna och beställa om du också vill ha någon av dem hemma hos dig eller ge bort i present till någon när och kär som skulle må bra av dem.
Idag bjuder jag på ett av mina mest populära matbrödsrecept, jag skapade det redan för 10 år sen till den nu slutsålda kokboken Långkok för LCHF och Paleo.
Det är inte bara vi som äter glutenfritt med färre kolhydrater som uppskattar det här brödet, även ”vanliga” mackälskare brukar tycka att det är riktigt gott.
Det innehåller mycket protein från ägg, kvarg och nötter, så med ett matigt pålägg och grönt så kan mackan bli en hel måltid.
Det här brödet finns nu, tillsammans med många andra recept från Långkokboken, med i min senaste bok Stora diabeteskokboken. Läs mer om den nedanför receptet.
Valnötsbröd
6 ägg
250 g naturell kvarg eller kokosgrädde
150 g valnötter
100 g smör eller kokosolja
2 dl mandelmjöl
2 dl pofiber
½ dl psylliumhusk
½ dl linfrön
ca 2 msk malda brödkryddor
2 msk äppelcidervinäger
2 tsk bakpulver
1–1½ tsk salt
Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl.
Krossa valnötterna grovt i en mortel eller hacka dem. Smält smöret tillsammans med
brödkryddorna och låt det svalna.
Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.
Vispa äggen tjockt och rör ner kesella, vinäger och smör. Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt eller brödkryddor.
Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.
Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät. Täck med ugnsfolie eller lock och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter. Ta av folien och grädda 45 minuter till.
Låt svalna en stund i formen och ta sedan ur brödet och låt det kallna på galler utan
bakduk så behålls den knapriga ytan. Förvara brödet i en påse i kylen, det håller upp till en vecka.
Skär valnötsbrödet i skivor när det kallnat helt och lösfrys skivorna. Ta fram efterhand och tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.
Om du är allergisk mot nötter och mandel kan du byta ut valnötterna mot samma mängd lätt mosade kikärtor och mandelmjölet mot pumpafrömjöl.
En livsviktig dag
Nu lite om Världsdiabetesdagen, en mycket viktig dag att uppmärksamma, då diabetes ökar otroligt mycket både i Sverige och i resten av världen.
Bara här i Sverige är en halv miljon människor drabbade av diabetes typ 1 och 2.
Vi hoppas att boken kommer att förbättra hälsan för många framöver, både härhemma och runtom i världen.
Jag får då och då meddelanden från läsare som fått stor hjälp att hantera sin diabetes typ 2 genom att förändra sin kost och livsstil genom min blogg Birgitta Höglunds mat och mina kokböcker.
Många klarar att hålla blodsockret stabilt med hjälp av recepten och slipper medicinera.
Även personer med diabetes typ 1 mår bättre med mat med mindre socker, det kan du läsa mer om inne på Smarta Diabetiker.
Recepten passar förstås även alla andra som vill dra ner på sötsaker och andra snabba kolhydrater och är anpassade att passa alla i familjen.
Har du någon i din närhet som har diabetes eller vill förebygga framtida sjukdom så tipsa gärna om vår kokbok, ju fler som får upp ögonen för hur maten kan hjälpa oss att bli friskare, desto bättre för folkhälsan.
”Perfekt för personer med Diabetes 2. Det är lätt att hamna i matleda med alla restriktioner för att hålla blodsockret i schack. Det utan att behöva ta så mycket mediciner att hjärtat börjar gnissla.”
Matnyttig kunskap
”Lättläst information om hur kropp och kost samarbetar. Livet är inte slut om du har fått diabetes eller ”bara” förhöjda värden. Goda och roliga recept med många fina tips. En personligt skriven kokbok. Känns som att vi lagar mat tillsammans. Mår bättre, har gått ner i vikt och både läkaren och jag är nöjda. Tog till mig ordet ”Lagom”. Världens bästa ord!”
God mat för diabetiker
”Enkla och varierande recept med smaker man känner igen. Även nya recept inspirerade från ett internationellt kök. Bra inköpslistor på sådant som är bra att ha hemma. Mina smaklökar kommer inte att bli uttråkade trots en livslång diet.”
Jag är verkligen glad att min matfilosofi får så stor spridning, jag hoppas att det gör att många fler genom artiklar och mina kokböcker kan få chansen att äta sig till en bättre hälsa.
De lagades upp och fotograferades av Naomi Sherman i Tasmanien och Kristie Sullivan i USA, läs mer om hur LCHF förändrat deras liv i länkarna.
Glad 4e Advent
Visst är det fantastiskt hur den digitala tekniken kan sprida recept och tankar kring hälsosam mat, så glad och stolt att mina recept uppskattas över hela världen.
Upptäckte just i ett Facebookminne att det idag är precis 11 år sen jag började med LCHF.
Dagen innan hade jag varit på en föreläsning med Annika Dahlqvist som hade blivit symtomfri i sin Fibromyalgi med hjälp av den kostmodell hon tagit fram.
Jag tänkte att kan hon så kan jag!
Jag har fått så många bevis under de här åren att jag är på rätt väg och även på hur jag kunnat inspirera många andra till ett friskare liv.
2001
2003
2009
2019
Nu kommer kokboken där jag berättar om hela min hälsoresa, som inte varit lätt alla gånger, men som sakta men säkert lett fram till det mående jag har idag.
Igår var en av mina stoltaste och gladaste dagar, jag fick hem ett paket med bud, med en förhandstitt på min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.
En fantastisk känsla att se det färdiga resultatet av det arbete jag hållit på med i över ett år.
Den här gången har jag ju även fått den stora äran att ta alla matfoton själv, stort tack till min förläggare Annika Bladh på Bladh by Bladh för det förtroendet.
Det här är inte bara en kokbok, den innehåller även hela min hälsoresa och mina tankar kring hur vi själva kan få ett friskare liv.
Den handlar också om hur vi kan ta hand om alla de råvaror som finns i naturen runtom oss, oftast helt gratis dessutom.
I dagsläget är ju dessa tankar viktigare än nånsin, vi måste börja bli mer självförsörjande när det gäller vår mat igen och tänka på hur vi kan förbättra vår hälsa.
Lingondressing från Gröna, sköna tillbehör
Boken inleds dessutom med ett mycket aktuellt förord i samma anda av Ann Fernholm, jag är mycket tacksam att hon ville dela med sig av sina kloka tankar.
Kokboken kommer snart att tryckas i större upplaga och gå ut till alla som förhandsbeställt på Adlibris och till alla andra bokhandlar, då den släpps 2/4.
Till sist ett varmt tack till dig som stöttar mitt skrivande genom att köpa boken.
Nu är det bara en månad kvar till jul, då är det gott att smygstarta lite med härliga julsmaker.
Idag får du tips på ett riktigt gott LCHF-kaffe, spetsat med juliga kryddor och kokosolja.
Ett gott sätt att få i sig den hälsosamma oljan, som inte bara är bra mot övervikt utan även mot demenssjukdomar, som på senare tid kopplats till högt blodsocker.
En annan variant av LCHF-kaffe eller MBC (Magic Bullett Coffee), som det också kallas, hittar du i min kokbok Diabeteskokboken för män.
Den har jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, mångårig skribent inom LCHF, som själv har blivit bättre i sin diabetes.
MBC Foto Mikael Eriksson
Tomtens julkaffe för 2
2 koppar hett, starkt kaffe
2 msk kokosolja
1 msk smör
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 krm nejlikor
½ krm vaniljpulver
Lite salt
Blanda allt i en hög, smal mixerbunke, mixa ordentligt med stavmixern.
Häll upp i koppar och njut av en energidryck med smak av pepparkaka.
Jag tillsätter lite havssalt i det här kaffetm det förstärker kryddsmakerna och gör det ännu mer hälsosamt.
Gillar du inte kaffe så hittar du min ischoklad med juliga smaker om du klickar på bilden nedan.
Tillhör du dem som blir förkyld och snorig när höstkylan gör sig påmind och vi vistas mindre utomhus?
Jag var sån att jag drabbades väldigt ofta av förkylningar förr, men med över 10 år med LCHF, de senaste 4 med benbuljong och 2½ år med pre/probiotika har gjort mitt immunförsvar så otroligt mycket starkare.
Men förra veckan när jag kom hem från Kreta så åkte jag på lite snuva och hosta några dagar.
Jag har märkt att när jag flyger och åker tåg så blir slemhinnorna i näsan sköra av luftkonditioneringen och bacillerna har lättare att få fäste.
Det kändes bra att ha lite dundermedel hemma att ta till, i form av färdiga iskuber med hemkokt buljong och en gurkmejamix som finns här på Kall Naturkompanis nätbutik.
Då var det enkelt att göra näringsrika och läkande drycker, som dessutom är goda.
Några C-vitamintabletter och kombucha slank också ner, allt det här hade väldigt bra effekt ihop så jag blev inte sjuk utan bara lite ömklig.
Stycka kycklingen i mindre bitar men låt gärna brösten vara hela, skölj av och stoppa ner allt i en stor gryta.
Skär grönsakerna i mindre bitar och lägg ner i grytan.
Häll på vatten så det knappt täcker, koka upp och skumma ytan väl med en hålslev.
Tillsätt vitpepparkorn, lagerblad, vinäger och salt, börja med den mindre mängden salt.
Koka upp på nytt och låt sjuda på svag värme under lock i en timme.
Syran i vinäger eller citron gör att brosket löses upp bättre och det tillför mer kollagen till buljongen.
Ta upp skrovet och grönsakerna med hålsleven och låt kycklingen svalna lite.
Plocka av allt kött från benen och vingarna och lägg tillbaka benen, brosk och skinn i buljongen och koka ca 5 timmar till på svag värme under lock tills den blir koncentrerad, smaka då av om den är lagom salt.
Sila av benen genom en nätsil ner i en bunke och häll upp buljongen i burkar och låt svalna.
Förvara kycklingbuljongen i kylen, den håller upp till en vecka och kan användas till värmande dryck, såser, grytor och soppor.
Du kan också frysa in buljongen, ett enkelt sätt är att hälla upp den i en istärningslåda.
Jag brukar då ta 1-2 tärningar i en mugg och hälla över kokande vatten och salta efter behag.
Mixa ner en klick smör eller kokosolja som jag gjort på bilderna, det förstärker både smak och näring och blir en mycket god dryck när man är frusen eller känner sig lite krasslig.