Glutenfria ostkex med mandel och sesamfrön

Lättbakade kex

Idag får du ett riktigt lättfixat tillbehör till söndagsbrunchen, ja det passar förstås fint som tillbehör till kvällsmyset också.

De här kexen är både smakrika och ger gott om energi som håller länge, en kombination som man inte så ofta hittar i vanliga kex med gluten.

Du som läst min blogg genom åren, har fått veta att jag slutade med gluten för 11 år sen, ett beslut som jag aldrig ångrat.

Det gjorde att min mage som krånglat ända sen barnsben nu mår bra, min migrän försvann och de symptom som följde i spåren av min fibromyalgi är så gott som borta.

Jag brukar rekommendera de som har fibromyalgi att prova helt glutenfritt i minst en månad och många har rapporterat att de också blivit mycket bättre.

Så känner du nån som lider av denna handikappande sjukdom som ger värk i hela kroppen och en förlamande trötthet, så sprid gärna det här tipset vidare.

I min nya kokbok, ”Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv”, delar jag med mig av hela min hälsoresa.

Efter receptet kan du läsa några citat från den första recensionen som kom igår.

Kex med ost och mandel 10-12 st

2 dl riven ost

1 dl flagad mandel

½ dl sesamfrön

½ dl vatten

1 tsk fiberhusk

Lite salt

Rör samman de torra ingredienserna, blanda ner ost och vatten och blanda ordentligt.

Låt smeten stå och svälla i 10 minuter.

Forma till små bollar, lägg på bakplåtspapper och platta till.

Strö gärna över lite svartkummin som ger extra god smak och färg, dem hittar du i orientaliska butiker eller kryddbutiker.

Grädda i 225° i 10-12 minuter, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.

Kokboksrecension hos BTJ

Citat ur recensionen av ”Gröna, sköna tillbehör” ur kommande numret av Bibliotekens tidning BTJ, skriven av Erika Storme Martinger.

”Temat är nyttig mat från naturen, utan tillsatser eller märkligheter. Alla rätterna är vegetariska samt gluten- och sockerfria.

Jag uppskattar mycket att recepten är nyskapande utan att vara krångliga och att de erbjuder många nya smaker.

Vad sägs om citronmarinerade rödbetor med rabarber eller rödkålsslaw med pepparrot och lingon?”

Här kan du läsa om och förhandsbeställa kokboken, den finns ute i bokhandlarna 2 april.

Rödkålsslaw med lingon från Gröna, sköna tillbehör

Pressmeddelande!

Klicka på bilden så kommer du till Adlibris

Snart så kommer den…

Fick just läsa det här fina pressmeddelandet från mitt förlag, Bladh by Bladh.

Gissa om jag blir glad, stolt och rörd av Jenny Schyttbergs rader om min nya kokbok, den första jag gjort helt själv ❤

”Att bläddra genom Birgitta Höglunds bok är som att ta en tur i skogen med syrliga smaker på tungan.

Lugnet sänker sig. Och dessutom: samtliga bilder har Birgitta tagit själv! Och med den äran, otroligt vackra bilder!

Håll utkik här, vi kommer visa upp lite smakprov med jämna mellanrum. Läs gärna pressinformationen nedan! Annika Bladh Schyttberg PR

Här kan du läsa hela pressmeddelandet på Mynewsdesk.

Och här kan du beställa kokboken till förhandspriset 199 kr på Adlibris.

Foto Jan Andersson

Mina bästa tips till sportlovet

Vinterbild från mina stigar i Jämtland

Mat för uteaktiviteter

Nu är det hög tid för mat som är lätt att ta med sig ut i skidbackar, längdspår eller bara på en skogsutflykt, för alla som inte har tillgång till snö.

Nu har ju en del redan haft sportlov, men jag har delat lite tips på bra picknickmat även de gångna veckorna så klicka bara på bloggrubriken och sen scrollar du dig neråt.

Glutenfria kolbullar 2 st

4 ägg

2 dl grädde

2 msk psylliumhusk

ca ½ krm salt

Smör till stekning

200 g rimmat eller rökt, fett sidfläsk

Vispa äggen med grädde och salt, strö ner husk under fortsatt vispning och låt smeten stå och svälla 10 minuter.

Vispa om ordentligt innan stekning. Skär fläsket i tärningar och bryn väl i smör.

Häll på smeten och låt kolbullen steka några minuter, tills den stelnat på ytan och fått fin färg under.

Vänd försiktigt och stek några minuter till, den ska vara välstekt och riktigt knaprig.

Kolbullen är god att äta som den är, uppskuren i trekanter och serverad i en servett.

Det passar också bra med lingonsylt till, här hittar du min sockerfria.

Chaffles 3 st

3 dl riven ost

3 ägg

50 g smält smör

1 nypa salt

Jag blandade allt i en bunke och mixade slätt med stavmixer, jag använde cheddar men många har riven mozzarella i sina chaffles.

Smeten kan också bara vispas ihop, då gör oststrimlorna att de blir lite frasigare i kanterna, mina blev lite kompaktare och håller ihop bra som smörgås.

De är också goda som varm klämmacka, som Halva Lindha har gjort här på sin blogg.

Gulaschsoppa ca 4-5 port

500 g nöt-, lamm- eller älgfärs

250 g champinjoner

50 g smör/kokosolja

3-4 vitlöksklyftor

3 tomater eller ½ burk tärnade

2 gula lökar

1 röd paprika

1 grön paprika

1 gul paprika

2 ekologiska köttbuljongtärningar + 5 dl vatten

eller motsvarande mängd hemkokt buljong

2 dl rödvin

2 msk tomatpuré

1 msk worcestershiresås

1 msk paprikapulver

1 msk torkad persilja

1 msk torkad timjan

½-1 msk stött kummin

ca ½ msk salt

ca 1 tsk vitpeppar

2 lagerblad

Skär lök, tomat och paprika i små tärningar, riv vitlöken fint.

Dela champinjonerna och skiva halvorna i tunna skivor.

Bryn färsen i en gryta så den får fin färg. Tillsätt lök och vitlök, krydda med salt, peppar, kummin, paprikapulver och tomatpuré.

Låt fräsa några minuter, så kommer kryddsmaken fram mer och tomatpurésmaken blir mildare.

Bryn svampen gyllenbrun i en stekpanna på sidan om. Häll den över köttet, tillsätt buljong, vin, worcestershiresås, örter och lagerblad. Blanda ner tomat och paprika.

Koka upp och låt sen småputtra på låg värme i ca 2 timmar.

Rör då och då och späd med mer vatten om gulaschen blir för tjock.

Smaka av om du vill ha mer kryddsmak eller sälta. Servera gärna med en sked crème fraiche eller aioli.

Varm choklad 1 port

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl vatten

ev 1 msk kokosolja

2 bitar mörk choklad 70-90%

En nypa flingsalt

Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp under vispning tills chokladen smälter.

Saltet har jag i för att det framhäver chokladsmaken, smaka dig fram hur mycket du vill ha.

En klick vispad grädde och lite nymald kardemumma sätter pricken över i.

Plocka ner lite gott i en korg och ge Dig ut i grönskan

Kokbokstips

Vill du ha fler tips på njutbara rätter till vårvinterns utflykter så hittar du många i mina kokböcker här nedan.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv   59 kr på Bokrean

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt  79 kr på Bokrean

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

mobiluppladdning_604a39222a6b22aa5e5b5c4a

Bästa tillbehören till frukostägget

Mättande äggfrukostar

Tycker du om att äta ägg till frukost, då är det här inlägget som klippt och skuret för dig.

Här tipsar jag om några av de goda tillbehör som jag brukar förgylla frukostäggen med.

Ägg innehåller i stort sett allt vi behöver, utom Vitamin C.

Så gör gärna en god shot och drick till frukosten, du hittar ett recept längre ner i inlägget.

Dagens första recept innehåller paprika som också har ett högt innehåll av C-vitamin.

Paprikamajonnäs

1 dl finhackad, grillad paprika

1 dl majonnäs

1 dl finhackad dill eller persilja

2 msk tomatpuré

½ finhackad, urkärnad chili

1 tsk äppelcidervinäger

Salt

Rör ut tomatpurén med majonnäsen, så den blandas väl.

Tillsätt övriga ingredienser, smaka av med salt.

Ställ i kyl en stund innan du serverar den till kokta ägg.

Majonnäsen håller upp till en vecka i kylen.

Kesoröra med tonfisk

1 liten burk tonfiskfilé i vatten

1 dl keso eller smulad fetaost

½ dl majonnäs

1 msk hackad persilja

1 msk hackad dill

1 msk hackad purjolök

1 tsk pressad citron

Salt och chiliflingor

Låt tonfisken rinna av väl i en sil.

Rör ihop keso med majonnäs och citronsaft.

Blanda ner de hackade örterna och smaka av med salt och peppar.

Finfördela tonfisken och vänd försiktigt ner i kesoröran.

Blir det tonfiskröra över så håller den sig fint några dagar i kylskåp.

Valnötsröra

Röra på valnötter och soltorkade tomater

1 dl majonnäs

½ dl turkisk yoghurt

4 soltorkade tomater i olja

1 dl grovhackade valnötter

1 msk finhackad basilika

Chiliflingor

Havssalt

Hacka tomaterna riktigt fint. Blanda majonnäs och yoghurt, rör ner tomater och valnötter.

Smaksätt med basilika, chili och salt. Låt stå en stund så smakerna mognar.

Fetaoströra med timjan

100 g fetaost

2 dl yoghurt 10-17%

2 msk finhackad, färsk timjan

Lite flingsalt och peppar

Hacka timjankvistarna fint och mosa fetaosten med en gaffel eller mixa den med yoghurten.

Blanda ner örter och smaksätt försiktigt med salt och peppar.

Osten kan vara väldigt salt så prova dig fram.

Ringla lite olivolja över och garnera med örter.

Antioxidantshot 2 port

1 grape/blodgrape

1 dl hett vatten

1 msk kallpressad kokosolja

1 msk riven ingefära

1 tsk gurkmejamix

eller

½ tsk gurkmeja, 1 krm kanel, 1 krm mald ingefära och lite svartpeppar

Blanda kryddorna och kokosoljan med det heta vattnet.

Pressa grapefrukten och blanda ner med ingefäran, rör om väl och häll upp i glas eller koppar, servera tillsammans med äggen.

Klicka på bilden nedan så kommer du till mitt recept på Rhode Islandsås, för en DeLuxe-frukost med ägg och räkor.

Ät, njut och må gott!

Boktips i nystartstider

Vill du ta del av fler recept som gör dig mätt och nöjd samt håller blodsockret på en jämn nivå?

Ta då en titt på min senaste bok Stora diabeteskokboken: recept och råd för stabilt blodsocker på Bokus, eller här på Adlibris.

Jag har skrivit boken med LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldt han står för faktatexterna och jag för recepten.

Både Bokus och Adlibris har kampanjpris nu, 219 kr, i länkarna ovan kan du också läsa vad LCHF-rörelsens grundare Annika Dahlqvist och vetenskapsjournalisten/författaren Ann Fernholm tycker om boken.

Här nere ser du en grötfrukost från kokboken gjord på mandelmjöl, grädde och ägg, bilden är tagen av Mikael Eriksson.

Glutenfria ostmuffins

Macka till allehanda utflykter

Tyvärr är det fortfarande svårt att hitta bra, glutenfria lågkolhydratalternativ om man vill fika något snabbt och försöker handla på flygplatser, tåg och snabbmatsställen.

De här muffinsarna har jag ofta gjort till utflykter och resor, de är perfekta att ha med i väskan som en lättare lunch.

Gör en sats och ta med ut på sprotlovsaktiviteterna, så räcker energin hela dagen.

Vill du ha en lite matigare variant så hittar du här mina köttfärsmuffins.

Ostmuffins

2 dl riven, lagrad ost, typ Västerbotten

2 ägg

1 dl crème fraiche

25 gr smält smör

½ dl pumpakärnor

½ dl solrosfrön

2 msk fiberhusk

1 tsk stött brödkummin

½ tsk havssalt

Dela äggvita och gula i två olika bunkar och rör samman gulorna med crème fraiche och smält smör.

Blanda ner frön, ost, fiberhusk, kummin och salt.

Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.

Lägg i bullformar med hjälp av två skedar, jag fick 12 stycken av den här satsen.

Grädda på 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler.

Frys in muffinsen och ta fram eftersom.

Värm dem då en stund i ugnen, så blir de som nybakta.

Glutenfri ostkaka med ägg och mandel till Alla Hjärtans fredagsmys

Hjärtligt gott till fredagsmyset

Gör en riktigt näringsrik och god ostkaka till fredagsmyset idag, det här är en rätt som går hem hos både stora och små.

Den passar också fint att ta med ut i skidbackarna nu på sportlovet, att bara äta en bit rätt upp och ner med en rykande kopp choklad med vispgrädde.

Den smakar dessutom mycket gott med löjrom eller sikrom, hackad lök och crème fraiche, men hoppa då över kardemumman och ev sötning.

Gillar du mina recept, då får du väldigt gärna köpa min kommande kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Läs mer och förhandsbeställ den i länken ovan, så får du hem den i brevlådan när den ges ut i början på april.

Äggostkaka 10-12 bitar

3 ägg

1 dl riven, lagrad ost

1 dl keso

1 dl flagad eller hackad mandel

50 g smör

2 msk pofiber

1-2 krm nymald kardemumma

ev 1 msk honung eller annan sötning

Rosta mandeln några minuter i en torr stekpanna.

Vänd runt den under tiden och akta så det inte bränns.

Rör ner smör och ev sötning mot slutet. Låt smöret smälta. Svalna av en stund.

Rör samman ägg, keso och riven ost. Blanda ner pofiber i smeten tillsammans med smöret.

Rör ner mandeln och krydda med kardemumma, du kan hoppa över den om du vill ha neutral smak på ostkakan.

Häll över i en smord form och grädda i nedre delen av ugnen på 175° i 40 minuter.

Låt svalna och servera med bär och vispad grädde.

Bönsalsa med tomat, koriander och chili

Populära bönor

Vi är många nu som äter pre- och probiotika i vår vardagsmat, baljväxter och mjölksyrat är hetare än nånsin.

Jag är väldigt glad att jag fick möjligheten att skriva ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”, tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, efter att de kom med succéboken ”Låt bönor förändra ditt liv” häromåret.

I länkarna ovan kan du förhandsbeställa bönkokboken till det väldigt låga Bokreapriset 95 kr på Adlibris, den första bönboken kostar 55 kr som pocket.

Att jag la till både pre/probiotika i min egen mat för snart 3 år sen i samband med att jag började jobba med kokboken har lett till flera hälsofördelar.

Viktnedgång, mindre svullnad och klimakteriebesvär, en lugnare mage och ett starkare immunförsvar har jag fått på köpet av det här goda tillägget på min tallrik.

Vår kokbok har blivit väldigt populär, har hört att den till och med används i hemkunskapsundervisningen i flera skolor.

Den fick även en fantastiskt fin utmärkelse förra sommaren, då den utsågs till en av världens bästa kokböcker på Gourmand Awards i Kina.

Bönsalsa 4-8 port

3 dl kokta bönor av valfri sort

1 stor tomat

1 dl finhackad koriander

1 dl olivolja

2 msk tomatpuré

2 msk äppelcidervinäger

½-1 färsk chili

Salt efter smak

Skölj bönorna väl och låt rinna av, kidney, borlotti eller svarta passar riktigt bra till den här salsan.

Skär tomaten i små tärningar och finhacka chilin, ta bort kärnorna om du vill ha en mildare salsa.

Rör ut tomatpurén med vinäger, salt och chili.

Blanda ner olja och koriander, vänd sist försiktigt ner tomathacket och bönorna.

Smaka av om du vill ha mer hetta, sälta eller syra.

Får salladen stå i kylen några timmar så utvecklas smakerna ordentligt.

Smoothie till helgbrunchen

Lördagsgodis på mitt sätt

Ibland är det riktigt gott med en smoothie, ett bra sätt att få i sig en hel mängd olika vitaminer, mineraler och antioxidanter utan att behöva äta en stor tallrik med råkost.

När man som jag blivit lite äldre, kan det vara besvärligt för mage/tarm att smälta alla hårda fibrer som finns i bladgrönt och råkost, då kan det vara bra att finfördela nyttigheterna först.

Tar man smothien som tillbehör till brunchen, återhämtningsdryck efter träningen eller som en nyttigare dessert, då får kroppen verkligen glädje av alla näringsämnen.

Nu när skolor och jobb satt igång och många är förkylda är det extra viktigt att vi förser oss med naturliga mediciner från växtriket.

Gillar du den här typen av smoothies, så hittar du fler i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Där kan du läsa hela berättelsen om min egen hälsoresa och hur jag med hjälp av maten kommit tillbaka till just ett friskare liv.

Länken här ovan går till Bokus, kokboken finns även i den övriga nätbokhandeln, att beställa hem i din lokala bokaffär och att låna på Biblioteket.

Röd smoothie 4 port

2 dl vatten, kokosvatten, nyponte eller kombucha

2 dl bladpersilja, rucola eller bladspenat

1 stor, kokt rödbeta

ca 6 jordgubbar eller 15 hallon

1 pressad citron eller lime

1 kiwi

2 msk färsk ingefära i bitar

1 msk macadamiaolja, avokadoolja eller kokosolja

Lägg ner alla ingredienser i en mixerbunke, mixa slätt och häll upp i glas.

Jag äter alltid smoothie med en sked, så tar den lite längre att få i sig och mättar bättre.

Smoothie

Kombucha med havtorn från Gröna, sköna tillbehör
Glutenfria pannkakor med hackade paranötter

Lördagsnjutning

Passa på att unna dig en riktigt lång och god brunch med nygräddade pannkakor idag.

Med mina nötpannkakor blir den ännu lyxigare och mättar riktigt länge inför alla helgaktiviteter.

Jag slutade helt med glutenhaltigt mjöl i min mat för över 10 år sen.

Min led- och muskelvärk blev så mycket bättre av att utesluta spannmål, migränen som jag haft sen jag var barn försvann och magen blev lugn och glad.

Men det går ju att få till riktigt fina glutenfria pannkakor också, i min smak betydligt godare än de vanliga.

De passar också väldigt bra att ha med som fika ut på skidturen, låt dem kallna och gör wraps med ditt favoritpålägg och ät till en rykande kopp choklad.

Pannkakor med paranötter 2 port

4 ägg

2 dl grädde/kokosgrädde

1 dl mjölk eller vatten

½ dl psylliumfrön eller chiafrön

10 riktigt finhackade paranötter

Salt

Rejält med smör till stekning

Vispa upp äggen med grädden med mjölk eller vatten, blanda ner frön och nöthack, smaka av med salt.

Låt smeten stå någon timme i kylen, så fröna sväller ordentligt.

Vispa igenom smeten ordentligt mellan varje lagg, fröna sjunker annars till botten.

Gör gärna smeten på morgonen, så är det bara att grädda på kvällen.

En viktig sak är att steka i ordentligt med smör, i en stekpanna med en botten där de inte bränner fast.

Du kan som variation steka smeten som plättar i en plättlagg och använda andra nötter eller finhackade pumpakärnor om du är allergisk.

Klicka på bilden nedan så kommer du till min kokbok ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”, där finns över 100 recept på glutenfria och njutbara rätter.

Pannkakor från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Glutenfria små hamburgare med goda tillbehör

Små burgare till fredagsmyset

Hamburgare eller när det gäller minivarianten, sliders, är väl något som de allra flesta gillar.

I min tappning blir de ett riktigt gott och nyttigt alternativ till fredagsmyset, vill du inte ha bröd till så är det gott att bara svepa in hamburgaren i ett salladsblad istället.

Här hittar du recept på sockerfri chilisås, hamburgerdressing, kålrotspommes, grönkålschips och zucchinisallad.

De blir goda och mättande tillbehör som du kan servera som buffé så får alla komponera sin egen burgare.

Grönkålschips

Är ni fler eller extra hungriga på fredagskvällen så är det lätt att dubbla recepten på bröden och hamburgarna.

Tycker du om mina recept så ta gärna en titt på min kommande kokbok här, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Glutenfritt Hamburgerbröd LCHF/Paleo

Hamburgerbröd 4 st

2 ägg

3 msk mandelmjöl

2 msk kokosmjöl

2 msk kokosolja

1 msk sesamfrön + lite till garnering

½ msk fiberhusk

½ tsk bakpulver

ca 1 krm salt

Vispa äggen riktigt tjockt med elvisp, blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten tillsammans med kokosoljan.

Blanda om väl men med lätta tag så luftigheten i äggsmeten bevaras, smaka av om smeten är lagom salt.

Klicka ut smeten på bakplåtspapper med hjälp av två skedar, blöt handen och forma smeten till runda bullar.

Strö på sesamfrön och grädda på 200º i 10 minuter i mitten av ugnen.

Låt svalna på galler innan du delar dem.

Ett annat alternativ, servera hamburgarna på skivor av stekt blomkål

Hamburgare 4 port

400 g gräsbetesfärs

25 g smör till stekning

Salt och peppar

Forma färsen till fyra små hamburgare, bryn dem på båda sidor i smöret, krydda med salt och peppar.

Låt steka ca 2 minuter på var sida om du vill ha dem mediumstekta.

Samma tid om du istället grillar dina burgare, då blir de förstås ännu godare.

Stäng av plattan och låt dem ligga kvar och dra till sig i pannan en stund om du vill ha dem mer åt det välstekta hållet.

Min sockerfria chilisås