Glutenfria små hamburgare med goda tillbehör

Små burgare till fredagsmyset

Hamburgare eller när det gäller minivarianten, sliders, är väl något som de allra flesta gillar.

I min tappning blir de ett riktigt gott och nyttigt alternativ till fredagsmyset, vill du inte ha bröd till så är det gott att bara svepa in hamburgaren i ett salladsblad istället.

Här hittar du recept på sockerfri chilisås, hamburgerdressing, kålrotspommes, grönkålschips och zucchinisallad.

De blir goda och mättande tillbehör som du kan servera som buffé så får alla komponera sin egen burgare.

Grönkålschips

Är ni fler eller extra hungriga på fredagskvällen så är det lätt att dubbla recepten på bröden och hamburgarna.

Tycker du om mina recept så ta gärna en titt på min kommande kokbok här, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Glutenfritt Hamburgerbröd LCHF/Paleo

Hamburgerbröd 4 st

2 ägg

3 msk mandelmjöl

2 msk kokosmjöl

2 msk kokosolja

1 msk sesamfrön + lite till garnering

½ msk fiberhusk

½ tsk bakpulver

ca 1 krm salt

Vispa äggen riktigt tjockt med elvisp, blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten tillsammans med kokosoljan.

Blanda om väl men med lätta tag så luftigheten i äggsmeten bevaras, smaka av om smeten är lagom salt.

Klicka ut smeten på bakplåtspapper med hjälp av två skedar, blöt handen och forma smeten till runda bullar.

Strö på sesamfrön och grädda på 200º i 10 minuter i mitten av ugnen.

Låt svalna på galler innan du delar dem.

Ett annat alternativ, servera hamburgarna på skivor av stekt blomkål

Hamburgare 4 port

400 g gräsbetesfärs

25 g smör till stekning

Salt och peppar

Forma färsen till fyra små hamburgare, bryn dem på båda sidor i smöret, krydda med salt och peppar.

Låt steka ca 2 minuter på var sida om du vill ha dem mediumstekta.

Samma tid om du istället grillar dina burgare, då blir de förstås ännu godare.

Stäng av plattan och låt dem ligga kvar och dra till sig i pannan en stund om du vill ha dem mer åt det välstekta hållet.

Min sockerfria chilisås

Minihamburgare med miniägg

miniburgare_vaktelägg
Hamburgare behöver ju nödvändigtvis inte vara en ”150-grammare” från Sibylla, det kan lika väl vara en ”30-grammare” från Kryddburken! :-P

Det är roligt med minimat! Lite roligare att äta och barnen tycker dessutom att det är skoj att få vara med och laga riktigt mat fast i miniformat. Ganska festligt! Dom små hamburgerbröden är ”hålen” som jag tog ur från hålkakorna jag bakade igår, och äggen dom små söta på toppen är faktiskt vaktelägg, hur gulliga som helst och passande nu till påsk också. Har ni ätit vaktelägg nån gång? 

Burgare, ca 14 st mini
400 gram nötfärs
½ dl vatten
knappt 1 msk Tony Chachere´s grillkrydda
½ tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
1 krm vitpeppar malen

minihamburgare_mini_hamburgare_vaktelägg

Vakteläggen är inte bara vansinnigt små och söta, dom är sååå mycket godare än vanliga ägg, så man får verkligen äta med andakt. ;-) Dessa ägg kommer från japanska vaktlar, uppfödda här på Öland. En websida med företaget är under uppbyggnad så jag återkommer med mer info, tills vidare finns en fb-sida här >> och äggen kan beställas per post. Mer om dessa små deliktesser kommer inom kort!

hamburgare_mini_minihamburgare
Får det vara en liten tugga? ;-)

minihamburgare_vaktelägg_vaktel_hamburgare
Världens godaste miniburgare! :-P