Skördetider
Nu är det högsäsong för den härliga zucchinin, idag får du tre av mina bästa tips på hur du tillreder denna goda grönsak.
Tycker du om potatissallad så kommer du att gilla den här zucchinisalladen, servera den till grillat av alla slag.
Zucchinisallad 2 port
2 dl tärnad zucchini
2 msk smör/kokosolja
½ tsk vit balsamvinäger
Salt och svartpeppar
Bryn zucchinin några minuter utan att den får för mycket färg.
Krydda med salt peppar och vinäger, låt den koka in, ta från plattan och låt svalna.
Blanda med:
1 dl majonnäs
1 dl strimlad sallad
1 dl hackade örter, ta de du tycker bäst om
1 tsk Dijonsenap
Vänd ner zucchinin i majonnäsblandningen, smaka av om du vill ha mer salt och peppar.
Låt stå och dra till sig i kylen en stund medan du eldar på grillen så blir den ännu godare.
Frittata med zucchini 2 port
3 ägg
3 dl grovriven zucchini
1 dl finhackad dill
2 msk finhackad lök
2 msk nötmjöl, jag mixade paranötter fint
1-1½ tsk salt
2-3 msk smör/kokosolja
Vispa samman alla ingredienser och låt smeten stå i kylen och svälla en halvtimme.
Stek på båda sidor som små pannkakor i liten stekpanna eller plättlagg.
Den går också fint att göra i en stor stekpanna som tål ugnsvärme.
Stek då frittatan några minuter i pannan och låt sen steka färdigt i 10 minuter på 175º.
Eller så steker du den som en vanlig omelett och låter glida över på en tallrik, lägg pannan över och vänd så ner i stekpannan.
Rödkålssallad 2 port
3 dl finstrimlad rödkål
½ dl granatäppelkärnor
½ dl finstrimlad bladpersilja
3 msk olivolja eller majonnäs
1 msk granatäppelvinäger eller äppelcidervinäger
Salt och peppar
För att göra kålen mer lättsmält kan man knåda den lite med fingrarna en stund eller slaka den med kokande vatten.
Lägg kålstrimlorna i en bunke och häll kokande vatten över, låt stå en minut.
Häll av vattnet och spola kålen i kallt vatten, låt rinna av väl.
Blanda ner de övriga ingredienserna och låt stå i kylen en stund innan serveringen.
Servera frittatan som frukost eller en lättare middag.
Till lunch smakar den gott som tillbehör till fågel eller fisk.
Den passar också fint som tapas. Låt den då kallna och skär upp i trekanter.
Zucchinibröd med kanel 1 formbröd
4 ägg
3 dl grovriven zucchini
1½ dl kokosnötmjöl
50 g sesamfrön, ca 1 dl
½ dl tahini, sesampasta
2 msk kokosolja
2 msk linfrön
2 msk kanel
2 msk fiberhusk
ca 1 tsk salt
Vispa äggen tjockt med elvisp några minuter. Blanda de torra ingredienserna väl.
Blanda ner zucchinin och kokosoljan i äggsmeten och rör ner mjölblandningen med stora tag.
Smaka av med salt och om du vill ha mer kanelsmak.
Fyll i en smord, avlång form på ca 1 liter, min var låg och i ugnsfast glas.
Grädda på 175º i ca 45 minuter. Låt svalna i formen en stund innan du stjälper upp brödet på galler.
Nästa helg är det äntligen dags för min första boksignering av Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.
Du träffar mig på Kretsloppshuset i Mörsil när de har sin populära Skördedag på lördag den 28 mellan kl 11-16.
Mina övriga kokböcker hittar du här:
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Diabeteskokboken för män
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Gammaldags husmanskost på nytt sätt