Min godaste majonnäsdressing

Räksallad

Användbar dressing

Den här dressingen gör jag ofta, den är lika god till sallader som till fisk och skaldjur.

De flesta dressingar man köper är ofta väldigt söta, så vill du äta mat med minimalt med tillsatt socker så rekommenderar jag att du börjar vispa ihop egen.

Du kan variera smaksättningen genom att blanda i till exempel senap, curry, rökt paprikapulver eller finhackade örter.

För en mildare variant så rör ner några matskedar grädde eller kokosgrädde.

Sallad med grillad paprika, valnötter och jordgubbar

Majonnäsdressing 4 port

1 dl hemlagad majonnäs

2 msk kallpressad olivolja

2 msk vatten

1-2 tsk äppelcidervinäger

Salt och vitpeppar

Vispa ihop majonnäsen med oljan så det blir slätt.

Tillsätt vatten och vinäger efter smak. Salta och peppra.

Förvara i kylen och ringla över din favoritsallad.

Fler tips på dressingar, såser, röror och annat smått och gott hittar du i min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Min tillbehörsbok har blivit mycket populär och ligger just nu högt på Bokus Topplistor.

Här en bild från igår i kategorin Vegetarisk matlagning där den ligger på 1a plats.

Boken är snart helt slutsåld från förlaget och något nytryck är tyvärr inte planerat.

Så passa på att beställa en nu i länken ovan så har du mycket gott att njuta av till sommarens alla härliga måltider, som grillfester, tapasbufféer och helgmys.

Här några tips på smårätter från boken till en somrig brunch.

Kiwisalsa med limepicklad chili

Grönt, skönt grilltillbehör

Idag bjuder jag på ett riktigt gott tillbehör till grillat eller som ett komplement i en matig sallad.

Kiwi är en av mina favoritfrukter, det syrliga fruktköttet är väldigt gott till mat.

Kiwi är inte bara god utan dessutom en väldigt näringsrik frukt, den innehåller hög halt av antioxidanter och C-vitamin, den är faktiskt även bra för en god nattsömn.

Kiwisalsa med limepicklad chili

2 kiwi

10 cm gurka

1 dl hackad koriander

½ dl hackad gräslök

Saft och skal av 2 ekologiska lime

1 chili

1 tsk flingsalt

Börja med att finstrimla chilin, med kärnor om du vill ha en stark salsa, utan för en mildare.

Tvätta, torka och riv skalet fint av limen och pressa ur saften.

Häll det över chilin och smula flingsaltet över, låt stå i ett par timmar.

Skala och skär kiwifrukterna i små tärningar, gurkan i lika små.

Blanda med chilin och det hackade kryddgröna. Smaka av om du vill ha mer sälta.

Ställ i kylen en stund så smakerna får utvecklas.

Salsan räcker till ca 4 portioner, är ni fler runt grillen så är det enkelt att dubblera receptet.

Kokbokstips för dig som också älskar det gröna

Jag tycker det här receptet är så gott så det fick även vara med i min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Sen min kokbok Baka med frukt & grönt såldes helt slut från förlaget häromveckan så har nu tillbehörsboken blivit ännu mer efterfrågad.

Den här kokboken är också snart slutsåld och är inte heller aktuell för nytryck, så vill du ha ett exemplar så är det dags att passa på nu.

Det är den första kokbok som jag fick den stora äran att fotografera själv, en väldigt rolig utmaning att kombinera mitt matlagningsintresse med det för natur och fotografering.

Bilderna tog jag ute i den vackra naturen i Jämtland, Härjedalen och vid stugan i min hemby Husvallgölen i nordvästra Dalarna.

De vackra glasen på bilderna i det här inlägget fick jag låna från glasblåseriet Storsjöhyttan i Östersund när jag skulle fotografera kokboken.

Förutom mina bästa recept på allt det goda gröna som passar fint till alla sommarens måltider så innehåller den också berättelsen om min egen hälsoresa och hur jag med hjälp av naturligt god och näringsrik mat ätit mig till just ett friskare liv.

Jag hoppas min berättelse kan inspirera många till att äta både gott och hälsosamt med hjälp av mina lättlagade recept.

Alla recept i boken är glutenfria, vegetariska och de allra flesta anpassade även för mejerifritt.

Bakverken och olika sorters sylt är precis som i bakboken sötade med frukt istället för socker.

Förordet är skrivet av Ann Fernholm, vetenskapsjournalist och författare.

Boken finns i alla nätbokhandlar, att beställa hem i den lokala bokhandeln och att låna på Biblioteket. Den finns även att ladda ned som E-bok.

Tillbehörsboken klättrar allt högre upp på Bokus Topplistor just nu, stort tack till alla er som redan köpt den.

Känner du någon som skulle kunna må bra av att läsa min bok så tipsa gärna om den 💖

Picklad rödlök med lingon och apelsin från Gröna, sköna tillbehör
Vattenmelonsallad med fänkål och mozzarella
Kombucha med havtorn
Sockerfritt iste och tacokryddade grönkålschips
Iste med citron och mynta
Foto Mikael Eriksson

Läskande te med tilltugg

Idag får du ett recept från min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips, på en riktigt god sommardryck att svalka sig med i värmen.

Mitt hemgjorda iste är ett mycket bättre alternativ än de färdiga på burk, de innehåller oftast stora mängder socker eller sötningsmedel.

Iste på mitt sätt får istället en frisk smak av citron och mynta, tepåsarna får dra i kallt vatten, då blir det inte beskt.

Jag använder Earl Grey, men du kan välja din favoritblandning.

Nu när det är så varmt är det också viktigt att få i sig lite extra salt, då passar mina nyttigare och mycket lättgjorda chips av grönkål riktigt bra som tilltugg.

Grönkålschips kan precis som teet få en besk smak om du gräddar dem på för hög värme.

Följer du mitt recept här nere blir de otroligt krispiga och goda.

Iste med citron och mynta

1 liter kallt vatten

5 påsar te

4 kvistar mynta

Saft av 1 citron

Häll upp kallt vatten i en kanna, lägg i tepåsarna. Ställ kannan i kylen över natten.

En timme innan serveringen blandas myntakvistar och citronsaft ner.

Fyll på med is och servera i glas med en myntakvist, garnera med en smal citronklyfta på kanten.

Tacokryddade grönkålschips

4 stora grönkålsblad

1 msk olivolja

1-2 tsk av min tacokrydda

Salt efter smak

Riv grönkålsbladen i chipsstora bitar och lägg i en bunke.

Ringla över oljan och krama bladen så oljan blir jämnt fördelad överallt och sprid ut dem på plåtar.

Strö kryddan och salt över, jag gjorde det bara på ena sidan men vill du ha mycket smak så vänd och krydda där med.

Ställ in att torka i ugnen på 100º i cirka en timme, de ska bli riktigt torra och spröda.

Har du högre temperatur blir grönkålen lätt bitter.

Somriga boktips

Grönkålschips med parmesan och många andra goda tilltugg finns i kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

I den boken berättar jag om hela min hälsoresa, hur jag gått från att vara rejält handikappad av en svår ryggskada och fibromyalgi till ett betydligt friskare liv med hjälp av naturligt god mat utan gluten och socker.

Den boken har blivit väldigt populär och är snart slutsåld, så passa på att beställa nu om du också vill ta del av mina goda råd och recept.

Fler tips på sommarens godaste grillrecept och svalkande drycker, både till vardag och fest hittar du i min grillkokbok.

I länken till Lumio Förlag kostar den bara 195 kr inkl frakt.

Smaksatt bärvatten från min grillbok Foto Mikael Eriksson
Glutenfri bakelse till Mors Dag

Morsdagsfika

Idag bjuder jag på en liten gräddbakelse till kaffet för att fira alla Mammor.

Precis som min Mamma gjorde tårtor och bakelser när jag var barn, så tycker jag om att fylla mina med skogens bär av olika slag, till dagens recept blev det en sockerfri blåbärssylt.

Något som annars är väldigt gott som fyllning är mousse, pannacotta eller fromage, det gör bakverken mycket saftiga.

Vill du hellre bjuda Mamma på en grillmiddag, så hittar du goda tips här i gårdagens inlägg.

Valnötsmuffins ca 14 mindre

3 ägg

1½ dl krossade valnötskärnor eller pumpafrön

1 msk valfri sötning

1 tsk vaniljextrakt/vaniljpulver

Skal och saft av ½ ekologisk lime

2 msk pofiber

Mortla valnötterna till ett grovt mjöl med lite bitar i.

Tvätta limen och riv skalet fint. Skilj gulan och vitan från äggen, häll i varsin bunke.

Tillsätt vald sötning i äggulorna och vispa riktigt tjockt.

Diska visparna noga och vispa därefter äggvitorna, så tjockt att det går att vända bunken upp och ner.

Rör ner pofiber, valnötter och citronsaft i äggulesmeten, ta lite av äggvitan och rör ner.

Då blir det lättare att till sist vända ner resten av vitorna, utan att så mycket luft försvinner ur skummet och då blir det bättre höjd på muffinsen.

Fyll smeten i muffinsformar, en centimeter från kanten.

Grädda i 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler och kyl innan de delas och fylls till bakelser.

På bilden här nedanför har jag serverat muffinsen delas som scones med smör och blåbärssylt, riktigt gott det med.

Blåbärssylt

½ liter frysta eller färska blåbär

½ pressad lime

Till garnering av bakelsen

Vispad grädde eller kokosgrädde

Hallon eller andra bär

Citronmeliss

Koka upp blåbären och låt puttra i fem minuter, ta från värmen och låt kallna, rör sen i limesaften.

Här får du en sylt helt utan sötning som inte håller mer än ca en vecka i kylen.

Vill du spara den längre så frys in i små burkar och ta fram eftersom.

Vispa grädden, inte för hårt men inte heller för löst, den ska hålla att spritsa.

Dela muffinsen och bred lite sylt mellan, lägg ihop och bred grädde runt om.

Fyll sen grädden i spritspåse och spritsa runt om upp över kanten och toppar längs kanten.

Fyll blåbärssylt i hålet och garnera med tinade skogshallon och gröna blad.

På den här bilden är bakelsen garnerad med hjortron, citronmeliss och riven choklad.

Sistaminutentips

Har du inte kommit på vad du ska ge för present till din Mor så ta gärna en titt i länkarna på mina kokböcker, ett presentkort går fort och lätt att ordna med en bild på nån av böckerna.

De tre översta är de som finns kvar av mina inbundna kokböcker, de övriga finns att ladda ned som E-bok.

Baka med frukt & grönt såldes helt slut förra veckan, jag hoppas kunna få den utgiven på nytt igen då den blivit väldigt populär.

Även kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv är snart slutsåld.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker Skriven med Lars-Erik Litsfeldt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- E-bok Med Annika Dahlqvist

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt SLUTSÅLD

Smått och gott till brunchen från Gröna, sköna tillbehör

Grillade, citronmarinerade kycklingspett till Mors Dag

Kycklingspett

Grilla till Mor

Efter en riktigt kylig vår så kom då äntligen försommarvärmen med besked, så inför Mors Dag i morgon bjuder jag på ett riktigt gott tips om du vill överraska din kära mamma med en grillmiddag.

Den här lättgjorda citronmarinaden är suverän till kycklingspett, men den passar fint även till fläskkött och fisk.

Jag tycker om att servera flera olika såser och grönsakstillbehör till grillat, du hittar tips och länkar till dem på bilden efter marinaden.

Vill du hellre göra en smörgåstårta till Mors Dag så hittar du ett riktigt gott zucchinibröd som passar bra till och här ett vitt formbröd och tips på goda fyllningar.

Citronmarinad till kycklingspett 5-6 port

1 kg färskt kycklingbröst eller kycklinglår

1 dl olivolja

Skal och saft av 1 ekologisk citron

2 msk glutenfri tamarisoja

ev 2 msk valfri sötning

1 tsk chiliflingor

Skär kycklingen i bitar, ca 3×3 cm. Blanda alla ingredienser till marinaden.

Lägg kycklingen i en plastpåse och häll över marinaden.

Knyt igen och massera runt köttbitarna, så marinaden kommer åt överallt.

Lägg på ett fat i kylen minst några timmar, men helst ett dygn. Vänd några gånger under tiden.

Trä upp kycklingen på blötlagda träspett eller metallspett.

Grilla ett par minuter på var sida så de får fin färg, krydda med salt och peppar.

Låt eftersteka på låg värme på sidan om glöden i 10 minuter så blir de genomstekta men inte torra.

Jag serverade de grillade spetten tillsammans med en morotssallad på små fina snacksmorötter, som jag strimlade på längden med osthyveln och marinerade en stund med citronolivolja, flingsalt och pumpafrön.

Små, råa blomkålsbuketter, cocktailtomater och bladsallad blir ett bra komplement.

Fetaoströra, örtbearnaise och min kanariska mojo smakar riktigt gott till.

Present till en matglad Mor

I länkarna här nere hittar du de tre av mina kokböcker som fortfarande finns att köpa inbundna.

Kanske nån av dem kan bli en fin sistaminutengåva till Mor?

Skriv ut en bild på omslaget och gör ett fint presentkort, helt säkert blir det uppskattat.

Tips på fler såser och goda tillbehör till grillat och sommarens alla måltider finns i mina kokböcker Birgitta Höglunds bästa grilltips och Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Tycker hon bättre om vår traditionella husmanskost så finns det i mängd i Stora diabeteskokboken, skriven med Lars-Erik Litsfeldt.

Rödbetsmousse med chèvre från Gröna, sköna tillbehör

Parmalindat, fyllt kycklinglår från min grillbok
Foto Mikael Eriksson

Stekt torskrygg med brynt pepparrotssmör från Stora diabeteskokboken
Foto Mikael Eriksson
Vild och vacker sommarsallad
Sallad med svartvinbärsblad

Fräsch vitkålssallad

Idag bjuder jag på en riktigt härlig sallad, den passar extra bra nu i försommarvärmen.

Se den som inspiration, jag skriver inte ut precisa mått utan här kan du blanda vilt med de örter och gröna blad du har hemma eller ätliga som du hittar i skogen.

Somrig sallad med örter och citron

Hackad vitkål eller spetskål

Nyplockade örter, jag tog oregano, timjan och persilja

Späda svartvinbärsblad

Späda maskrosblad

Grovhackade cashewnötter eller pumpafrön

Saft och skal från ekologisk citron

Mild, kallpressad olivolja

Flingsalt

Hacka örter, vinbärsblad och maskrosblad grovt och blanda med vitkålen.

Tvätta och riv citronskalet och pressa saften över salladen.

Ringla över olivoljan och vänd ner nötter/frön.

Lägg upp i en skål, strö det rivna citronskalet och lite flingsalt över salladen.

Sommarsallad

Här hittar du mina somrigaste kokböcker om du vill ha fler njutbara tips på allt det underbara gröna som börjat frodas.

De övriga böckerna och min matfilosofi kan du läsa mer om i det här inlägget.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Vårprimörsallad från skogen ur Gröna, sköna tillbehör
Glutenfri mjuk citronkaka

Mjuk citronkaka med dadlar, raw kokoskaka med tranbär och mörk chokladkaka med plommon

Trevlig Pingst

Försommarvärmen verkar ha parkerat sig över hela landet, så nu gäller det att njuta av fikastunder ute i grönskan.

Dagens recept är en smakrik citronkaka sötad helt naturligt med bara några dadlar.

Den blir mjuk och krämig i konsistensen, nästan som en kladdkaka.

Jag önskar alla mina vänliga följare en riktigt härlig Pingsthelg.

Mjuk citronkaka med dadlar ca 10–12 små bitar

8 kärnfria dadlar

150 g smör eller kokosolja

Skal och saft av 1 ekologisk citron

2 ägg

2 dl mandelmjöl

1 msk kokosnötsmjöl

Skar dadlarna i bitar, lägg ner dem i smöret i en kastrull och smält på svag värme.

Tvätta citronen och torka den väl. Riv skalet fint och pressa ur saften, blanda ner i kastrullen och mixa med stavmixer till en slät smet.

Sätt ugnen på 150˚. Vispa äggen med elvisp på högsta effekt i fem minuter så det blir riktigt tjockt.

Blanda mjölsorterna och vänd ner i äggsmeten omväxlande med smörblandningen.

Häll upp smeten i en smord, liten springform med löstagbar kant, ca 15 cm i diameter.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt kallna i formen.

Servera kakan med bär och vispad grädde eller kokosgrädde.

Du kan variera kakan med andra torkade frukter och citrusfrukter.

Tål du inte mandlar så kan du använda pumpafrömjöl.

Använder du kokosolja istället för smör så smaka av med lite salt för att lyfta fram smakerna.

Sveriges bästa Hälsobok på Gourmand Awards 2021

I Topp på Bokus

Baka med frukt & grönt har blivit mycket populär den senaste tiden.

Det är många som upptäckt att det är både gott och nyttigt och inte alls svårt att undvika alltför mycket gluten och socker i bakverk, bröd och mat.

Bakboken är nu helt slutsåld hos förlag Bladh by Bladh, Bokus har köpt in de allra sista exemplaren.

På deras Topplistor låg den igår på 1a plats i kategorin Hälsokost bland nästan 20 000 böcker och på 2a plats i Mat & Dryck, bland 100 000 kokböcker.

Den hamnade även på Bokustoppen i mycket fint sällskap över de flest sålda böckerna i alla kategorier, där på plats 15.

Du må tro att jag är riktigt stolt och glad över det här, det är inte många kokböcker som det går så bra för i detta kokbokstäta land.

Även min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv är snart slutsåld, den ligger nu på 2a plats efter bakboken bland Hälsokostböckerna.

Extra roligt känns det förstås eftersom jag fått göra de här kokböckerna precis efter mina egna idéer, jag fotograferade dem dessutom själv.

Stort tack till dig som stöttar mitt skrivande genom att köpa mina kokböcker, du ska veta att det betyder väldigt mycket för mig.

Jag fotograferar till Gröna, sköna tillbehör
Raw chokladkaka med lingontopping från Gröna, sköna tillbehör
Glutenfria mandelmusslor med vispad grädde och bär

Gammaldags bakelse

Idag firar vårt kära grannland Norge sin Nationaldag, pingsten står för dörren och snart är det Mors Dag.

Det finns alltså flera goda anledningar att njuta av en riktigt god, gammaldags bakelse, om inte annat så för att sommarvämen äntligen dykt upp.

Mandelmusslor har funnits med genom mitt liv vid festliga tillfällen ända sen jag var barn, min mamma var mycket duktig på att både laga mat och baka.

Min variant bakade på mandelmjöl blir nästan lika goda som hennes.

Svenska Celiakiförbundet arrangerar just nu Celiakiveckan för att uppmärksamma celiaki och glutenintolerans, därför har jag dagligen delat glutenfria godsaker på min Facebooksida.

Bilden högst upp är tagen av Mikael Eriksson, dagens recept kommer från E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt som jag skrev tillsammans med Annika Dahlqvist.

Mandelmusslor 10-12 st

50 g kallt smör

2 dl mandelmjöl

2 tsk psylliumhusk

1 ägg

1 msk valfri sötning

1 msk smält smör till formarna

Dela smöret i små bitar, rör med elvisp snabbt ihop smöret med mandelmjöl, husk och vald sötning.

Blanda sist ner ägget och ställ in bunken i kylen så degen får svälla i 10 minuter.

Forma till matskedsstora bollar, som trycks ut i smorda, veckade metallformar.

Grädda på 200° i 8-10 minuter och låt svalna på galler.

Mandelmusslorna blir inte lika spröda som när man bakar dem på vetemjöl, men jag fick ett bra tips från en läsare:

”När jag tagit ut mandelmusslorna ur formarna, så sätter jag in dem på eftervärmen att torka och då blir de perfekta.”

De går fint att frysa in, fräscha på dem på gallret i 5 minuter på 175 grader när de tinat.

Bakbokstips

Igår fick jag veta att min kokbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt är helt slut hos förlaget och nytryck är inte aktuellt.

Bokus har köpt in de allra sista exemplaren, du kan fortfarande beställa bakboken hos dem i länken ovan.

Baka med frukt & grönt utsågs till Sveriges Bästa Hälsobok på internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards 2021.

Den har blivit väldigt populär den senaste tiden hos många som bakar glutenfritt och vill undvika socker, den ligger nu på 1a plats på Bokus Topplista i kategorin Hälsokost.

Recepten i boken är istället smaksatta med frukt, bär eller grönsaker, något som blivit mycket uppskattat bland alla som tycker om naturliga smaker.

Även kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv är snart slutsåld, du kan läsa mer om den i länken.

Gör din egen majonnäs
Majonnäs och chiliaioli från Stora diabeteskokboken Foto Mikael Eriksson

Sommarens viktigaste tillbehör

Nu inför sommarens alla grillmiddagar, tapasfester, smörgåstårtskalas och alla andra tillfällen då du behöver en riktigt god sås, då är det här inlägget mitt viktigaste tips.

Inte minst för alla som inte äter mjölkprodukter, visste du att det blir gott att använda majonnäs istället för ost eller grädde i gratänger?

Här hittar du ett riktigt gott exempel på det, i min lättlagade korvgratäng.

Min majonnäs kan njutas som den är eller användas som bas till olika såser och dressingar, det här receptet har jag använt till otroligt många olika under mina många år som restaurangkock.

Många tror att det är svårt att göra egen majonnäs och drar sig för det, men följer du mitt enkla recept så kommer du inte att vilja köpa butikernas majonnäser mer.

Även härinne och i mina kokböcker har det blivit många olika majonnässåser sen jag startade bloggen 2009.

Det här receptet kommer från min och Lars-Erik Litsfeldts mycket populära bok, Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Foto Mikael Eriksson

Hemlagad majonnäs

2 dl neutral rapsolja

2 äggulor

1½ tsk osötad senap

1 tsk äppelcidervinäger

Några droppar Worcestershiresauce

Salt och lite peppar

Använd rumstempererade ingredienser så går majonnäsen lättare att få ihop.

Blanda gulor, senap, vinäger och ca 1 krm salt med stavmixer i en smal, hög bunke. Tillsätt oljan lite i taget och mixa ordentligt mellan.

Du kan också använda elvisp eller vispa för hand med ballongvisp.

Var då försiktigare när du häller i oljan, häll den i en smal stråle och vispa ordentligt hela tiden.

Efter att majonnäsen tjocknat, kan du hälla i lite större mängd åt gången.

Arbeta upp och ner i bunken med mixern, så allt blir ordentligt blandat.

Krydda med peppar och Worcestershiresauce, smaka av om det behövs mer vinäger eller salt.

Skeda över majonnäsen i en burk och förvara i kyl, den håller minst en vecka.

Skulle majonnäsen mot förmodan spricka, så börja med att vispa upp en ny äggula och tillsätt den skurna såsen lite i taget.

Jag använder alltid en neutral rapsolja, den kallpressade ger en för stark smak.

Du kan om du vill ta 50/50 rapsolja och mild olivolja så får du en majonnäs med lite kraftigare smak.

Smaksätt den gärna med olika sorters hackade, färska örter, pesto, rökt paprikapulver, soltorkade tomater eller mer senap.

Försommarkväll på hög nivå

På måndagskvällen var jag och Lars-Erik bjudna på försommarmingel av vårt förlag Bookmark, med fantastisk utsikt över Stockholm på TAK Rooftop Bar.

Det blev en mycket trevlig kväll med några timmars mingel med stjärnglans, det känns verkligen roligt att vara en del av författarteamet hos ett av Sveriges största förlag.

Bookmark har många tungviktarnamn i romanernas och deckarnas värld som Sofie Sarenbrandt, Carina Bergfeldt, Pascal Engman m fl, de hade sålt hundratusentals böcker och blev belönade med guld- och silverplaketter under kvällen.

Nu var vi ju inte direkt uppe i den volym som flera av deras andra författare kommit upp i, men vi fick mycket beröm för vår Stora diabeteskokboken från förlaget.

Det kändes fint att personligen få höra hur bra de tycker kokboken är, hur väl den tagits emot i media, i bokhandeln och av alla bokköpare.

Vi hoppas att vår kokbok ska göra stor skillnad för många diabetiker runtom i vårt land.

Det har nyligen kommit en studie finansierad av Kostfonden som visar att lågkolhydratkost fungerar bra som behandling även för dem som lider av magsjukdomen IBS.

Jag och författarkollegan Lars-Erik Litsfeldt Foto Kajsa Charlotta Studios

Torsk med skirat smör och pepparrot

Min favoritfisk

Frågar du mig vilken som är den godaste fiskrätten, då blir svaret torsk med skirat smör och pepparrot.

När jag på tidigt 90-tal jobbade som kallskänka på Seglarrestaurangen i Sandhamn blev den här torsken ofta min middag, jag åt den i en liten potatiskarott av silver, allt som oftast på stående fot.

Att jobba i ett restaurangkök gav inte mycket tid till raster, det var bara när man tog sig en kopp kaffe och en cigarett som det blev lite vila.

Som tur var slutade jag röka en vecka efter min 30-årsdag, för att sen aldrig börja igen.

Tur var också att jag under mina 18 år i olika restaurangkök åt riktigt bra mat av fina råvaror när det väl blev tid att äta.

Efter min ryggskada blev maten inte alls så bra i mitt hemmakök och jag blev tröttare och sjukare för varje år och utvecklade även Fibromyalgi.

2009 ändrade jag min livsstil helt efter en föreläsning med Dr Annika Dahlqvist (som jag några år senare skrev min första kokbok med.)

Dagen efter började jag äta lågkolhydratkost på LCHF-vis, sakta men säkert började jag må bättre och bättre.

Strax efter det ledde min nya energi vidare till att jag startade den här bloggen, den ser i stort sett likadan ut idag som då, det här med teknik är inte min starka sida.

Att jag bestämde mig för att lära mig blogga är ett beslut jag är mycket glad över idag, då den gett mig motivation till att under alla de här åren dela med mig av vad jag äter och hur jag tänker kring mat och hälsa.

Vill du läsa mer om hur jag kommit dit jag är idag så köp gärna min kokbok, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, där berättar jag om hela min hälsoresa.

Kokt torsk med pepparrotssmör 2 port

300 g torskrygg

Vatten

Lite citronsaft

Salt efter behag

50-100 g smör

2-4 msk finriven pepparrot

1 stor morot

Färsk dill

Salta torskfilén på båda sidor, låt ligga en halvtimme så fisken drar åt sig av saltet.

Lägg fiskbitarna i en vid kastrull eller stekpanna.

Fyll på med vatten så det kommer upp på halva fiskbiten och pressa i lite citron i vattnet.

Lägg på lock och ge den ett hastigt uppkok.

När vattnet just kokat upp, dra kastrullen från värmen.

Låt dra ett par minuter, vänd försiktigt torsken med en stekspade.

Lägg på locket och låt fisken bli färdig, det tar ett par minuter till, känn efter att den känns fast.

Under tiden skirar du smöret tillsammans med pepparroten, servera med det skirade smöret över och en dillkvist.

Kokt morot, palsternacka, broccoli eller blomkål är goda tillbehör till torsken.

Här nedan ser du ett exempel från tillbehörsboken, en rödkålsslaw med pepparrot och lingon, en härlig smakkombination.

Jag tog bilden en tidig sommarmorgon på Rödön med utsikt över Storsjön och de jämtländska fjällen i fjärran.

Rödkålsslaw med pepparrot och lingon från Gröna, sköna tillbehör

Du hittar flera av mina bästa fiskrecept i Stora diabeteskokboken – recept och råd för stabilt blodsocker.

Jag skrev den tillsammans med LCHF-gurun Lars-Erik Litsfeldt, han har skrivit ett tiotal böcker om kostens inverkan på diabetes.

Här ser du Mikael Erikssons bild på pestobakad lax med sallad på räkor, chèvre, ägg och spenat.