Grön ärtdressing och mina recept i Vego och Matmagasinet

Grönt, skönt tillbehör

Den här goda dressingen symboliserar verkligen titeln på min senaste kokbok, Gröna, sköna tillbehör.

Igår fick jag veta att receptet är med i senaste numret av Vego tillsammans med två andra gröna tillbehör från kokboken.

Den här dressingen hade jag även tagit med när jag var på Nyhetsmorgon i TV4 häromveckan, då förstärkt med kirskål.

Du kan se inslaget här och här kan du ta del av den hallontårta jag bjöd på i programmet.

Väldigt roligt att få vara med i Sveriges största vegetariska tidning, tack till Carita Porsetun som la upp bilderna i Facebookgruppen Låt bönor förändra ditt liv.

I förrgår tipsade hon om att boken omnämns tillsammans med två recept även i boktipsen i tidningen Matmagasinet.

Klipp ur Matmagasinet

Så glad att mina recept letar sig ut i stugorna runtom i landet, även nu när Coronakrisen gjort att alla event som var planerade kring bokens lansering ställts in.

Grön ärtdressing med persilja

2 dl frysta, gröna ärtor

1 dl hackad persilja

1 dl kallpressad olivolja

½ dl vatten

2 msk vit balsamvinäger

1 msk flingsalt

Häll kokande vatten och lite salt över ärtorna, låt stå i 2-3 minuter. Låt rinna av och bland med övriga ingredienser i en matberedare.

Mixa så dressingen blir helt slät. Häll upp på flaska och förvara i kylen, den håller sig fräsch några dagar men kan tappa lite i färgen.

Tips: Servera ärtdressingen till en riktigt grön sallad på späda blad, gröna linser, tärnat grönt äpple, pumpakärnor, strimlad fänkål och hackad gräslök.

Den är också god till en coleslaw, strimla grönkål eller salladskål, krama den med lite salt och blanda med dressingen.

Fläskpannkaka från Diabeteskokboken för män

Fläskpannkaka med lingon Foto Mikael Eriksson

Kokboksrecept

Idag får du ett av de mest eftersökta recepten här på bloggen, min glutenfria fläskpannkaka.

Inte så konstigt att den är populär, fläskpannkaka passar närsomhelst på dagen och är väldigt god att äta även när den är kall, då blir den perfekt att ha med på resor eller picknick.

Det här receptet hade jag med i Lars-Erik Litsfeldts och min Diabeteskokboken för män som kom för tre år sen.

En bok som blivit populär igen nu i Coronatider, när många män med diabetes och övervikt söker en lösning på sina problem.

Igår gick Boris Johnsson, Storbritanniens Premiärminister, ut med nyheten att nu ska det tas till krafttag mot ”Den tidsinställda fetmabomben”.

2/3 av britterna är idag överviktiga, det kan förvärra symptomen vid Covid-19, så det är väldigt bra att de nu kommer med nya hälsoråd.

Du hittar kokboken här på Adlibris och här på Bokus, du kan även be din lokala bokhandlare beställa hem den.

Mina recept passar förstås lika bra för kvinnor och barn, men Lars-Eriks underfundiga texter i bokens kunskapsdel är skrivna ur en manlig diabetikers perspektiv med de hälsoproblem som kan dyka upp.

Fläskpannkaka med lingon 2 port

Pannkakssmet:

4 ägg

2 dl grädde

2 dl mandelmjöl

1½ msk fiberhusk

Salt

Till ugnsgräddningen:

150 g färskt, rimmat eller varmrökt sidfläsk

Smör till formen

Sätt ugnen på 225°. Knäck äggen i en bunke och vispa upp dem med grädde och ca ½ tsk salt.

Blanda ner mandelmjöl och fiberhusk, vispa om ordentligt. Låt smeten stå och svälla i 10 minuter.

Smaka av om du vill ha mer salt, tänk på att fläsket är rejält salt också.

Skär fläsket i tärningar och strö ut i en smord, liten långpanna.

Sätt in formen i ugnen tills fläsket fått lite färg, ta ut och häll på pannkakssmeten försiktigt över hela formen.

Grädda i mitten av ugnen i 20–25 minuter tills den fått fin färg.

Du kan också laga fläskpannkakan i en stekpanna på spisen.

Fräs då först fläsket så det får lite färg och häll sen försiktigt över smeten.

Låt steka på medelvärme i 15 minuter, de sista minuterna med lock på så pannkakan stelnar på ytan.

Den blir då lite som en gammaldags kolbulle, som skogshuggarna förr lagade till över öppen eld.

Servera med lite rårörda lingon utan socker.

Tips:

Ett riktigt gott och nyttigt tillbehör till fläskpannkakan får du om du blandar lingonen med en slev surkål.

Surkål och andra mjölksyrade grönsaker är ett väldigt bra och billigt kosttillskott för en fungerande tarmflora som hjälper till att hålla blodsockret jämnt.

De bästa sorterna hittar du oftast i hälsokostbutiker.

Vitlökssås med örter till varmrökt fisk

Njutbar fiskmiddag

Visst är det otroligt gott med nyrökt fisk så här på sommaren, särskilt med en hemmagjord majonnässås till.

Ett ypperligt sätt att få i sig det viktiga Omega-3, både från den feta fisken och från äggulorna i majonnäsen.

Vitlökssås med örter ca 4 port

2 dl smetana, crème fraiche eller kokosgrädde

1 dl majonnäs

2-3 finhackade vitlöksklyftor

½ dl hackad dill

½ dl hackad persilja

½ dl hackad gräslök

½ pressad citron

½ tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

Rör ihop smetana och majonnäs, vänd ner övriga ingredienser, smaka av med salt och peppar.

Låt stå i kylen några timmar så smakerna mognar fram.

Servera såsen till rökt fisk, avokado, citron och lite sallad, jag hade rökt sik på min tallrik.

I min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör hittar du både majonnäs gjord på ghee och en äggfri majonnäs med kikärtsspad.

Majonnäs gjord med ghee och äggfri majonnäs från Gröna, sköna tillbehör
Foto Birgitta Höglund

Kesoplättar med säsongens bär

Sommarfrukost

Idag bjuder jag på ett riktigt somrigt tips till söndagsbrunchen.

Kesoplättar med generöst av säsongens bär blir en fin start på dagen.

De flesta recept jag sett på kesoplättar har en rätt menlös struktur, något jag inte gillar.

Jag blandar därför i en hel del frön i mina för mer frasighet, ett gott tuggmotstånd och så mättar de mycket längre.

Kesoplättar med Hallon, Hjortron och Blåbär

Kesoplättar 1-2 port

2 ägg

½ dl keso

½ dl grädde

2 msk psylliumfrön

2 msk pofiber eller boveteflingor

2 msk sesamfrön

2 msk linfrö

Salt

Smör till stekning

Vispa samman ägg, keso, salt och grädde, rör ner alla frön och pofiber.

Låt svälla en halv timme, smaka om smeten är lagom salt.

Grädda plättarna i brynt smör, några minuter på varje sida så de får fin färg och blir frasiga i kanterna.

Fler goda brunchtips hittar du i mina senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Somrig brunch på rätter från Gröna, sköna tillbehör

Igår kom jag på att Lennart och jag varit på svensk mark i precis ett halvår, vi kom hem från Turkiet 25 januari.

Compact living i Stockholmskarantän på 24 kvm går fint, i dessa märkliga Coronatider.

Vi är ju vana vid att bo i små hotellägenheter utomlands på vintrarna, så att samsas på små ytor är inget nytt för oss.

Vi är friska, har det bra, trivs med varann och oss själva. Livet är gott ❤

Här en bild jag tog på oss nere vid Stadshuset igår eftermiddag, fler hittar du på min Facebooksida.

Grekiska skaldjur Saganaki

Njutning från Medelhavet

Du som följt min blogg genom åren vet hur förtjust jag är i medelhavsmaten, särskilt då den grekiska.

Det har blivit åtskilliga resor till Grekland genom åren, nu i år får vi passa på att njuta av den goda och hälsosamma maten härhemma.

Räkor och musslor förekommer ofta i den varma förrätten Saganaki på restaurangerna i den grekiska övärlden, här min fria tolkning av den goda rätten.

Musslor Saganaki på grekiskt vis

Skaldjur Saganaki 2 port

200 g musslor och/eller räkor

100 g fetaost

2 dl aubergine i tärningar

10 cocktailtomater

½ dl olivolja

2 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

1 paprika

1 msk färska örter eller 1 tsk torkade, t. ex timjan, rosmarin, oregano, mynta

Salt och peppar

Lite pressad citron

ev lite mald kanel

Skär lök, vitlök och paprika i skivor och tomaterna i tärningar.

Hetta upp oljan och stek auberginen ett par minuter, krydda med salt och peppar.

Tillsätt paprika och lök, fräs ett par minuter, rör ner tomater, örter och citronsaft.

Använder du färska örter så vänta med att tillsätta dem tills grönsaksröran kokat ihop, då behåller de mer smak och näring.

Låt röran puttra i minst 20 minuter, gärna längre, häll sen över i en liten gratängform.

Lägg på skaldjuren och smula över osten, ringla över lite olivolja och gratinera i 10 minuter på 200º.

För en mer lättlagad variant om du vill laga rätten för fler, så kan du lägga alla grönsaker i en smord form och krydda.

Täck med folie och grädda i 45 minuter på 175º, ta sen ut formen, lägg ner skaldjuren och täck med fetaost.

Höj värmen till 200° och gratinera 10 minuter.

Makrill på burk eller färsk fisk passar också väldigt bra till den här gratängen.

Den blir också ett mycket gott tillbehör till grillat om du hoppar över skaldjuren.

Fler goda grilltillbehör hittar du i Gröna, sköna tillbehör och i Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Grillade pilgrimsmusslor med aioli från min grillkokbok Foto Mikael Eriksson

Frittata med zucchini och rödkålssallad

Frittata på zucchini

Frittata med zucchini 2 port

3 ägg

3 dl grovriven zucchini

1 dl finhackad dill

2 msk finhackad lök

2 msk nötmjöl, jag mixade paranötter fint

1-1½ tsk salt

2-3 msk smör/kokosolja

Vispa samman alla ingredienser och låt smeten stå i kylen och svälla en halvtimme.

Stek på båda sidor som små pannkakor i liten stekpanna eller plättlagg.

Den går också fint att göra i en stor stekpanna som tål ugnsvärme.

Stek då frittatan några minuter i pannan och låt sen steka färdigt i 10 minuter på 175º.

Eller så steker du den som en vanlig omelett och låter glida över på en tallrik, lägg pannan över och vänd så ner i stekpannan.

Coleslaw på rödkål

Rödkålssallad 2 port

3 dl finstrimlad rödkål

½ dl granatäppelkärnor

½ dl finstrimlad bladpersilja

3 msk olivolja eller majonnäs

1 msk granatäppelvinäger eller äppelcidervinäger

Salt och peppar

För att göra kålen mer lättsmält kan man knåda den lite med fingrarna en stund eller slaka den med kokande vatten.

Lägg kålstrimlorna i en bunke och häll kokande vatten över, låt stå en minut.

Häll av vattnet och spola kålen i kallt vatten, låt rinna av väl.

Blanda ner de övriga ingredienserna och låt stå i kylen en stund innan serveringen.

Servera frittatan som frukost eller en lättare middag.

Till lunch smakar den gott som tillbehör till fågel eller fisk.

Den passar också fint som tapas. Låt den då kallna och skär upp i trekanter.

Fler goda tips på sommarmat hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Rödbetsmousse med chèvre från Gröna, sköna tillbehör

Grillad lax och limeaioli

Grillad lax

Chilimarinerad lax 4 port

4 bitar lax à 150-200 g, helst viltfångad

2 msk olivolja

2 tsk chiliflingor

Saft av 1 citron

Blanda samman ingredienserna till marinaden.

Lägg laxbitarna i en plastpåse och häll över marinaden.

Massera försiktigt så marinaden fördelas jämnt kring fisken.

Lägg på ett fat och ställ i kylen några timmar.

Stek eller grilla fisken ett par minuter på var sida. Servera med grillade grönsaker och aioli.

Grön aioli

2 äggulor

2 dl olivolja

1 dl finhackad citronmeliss

½ dl finhackad rucola

Saft av ½ lime

1 riven vitlöksklyfta

Salt och peppar

Lite Worcestershiresauce

Knäck äggulorna ner i en bunke, blanda ner vitlök och limesaft.

Mixa oljan tillsammans med örterna så den blir riktigt grön.

Vispa äggsmeten kraftigt medan du häller i oljan riktigt sakta och försiktigt från början i en smal stril.

När aiolin bundit ihop riktigt kan du hälla på oljan lite snabbare.

Smaksätt med salt, peppar, Worcester och ev mer limesaft.

Aiolin håller cirka en vecka i kylen.

Klicka på bilden nedan så hittar du fler av mina bästa grilltips, marinader, såser, röror, tilltugg och drinkar, allt du behöver för en lyckad grillfest.

Min bästa bönsallad

Ägg, bönsallad, nötter och smör

Sommarens bästa bönor

Idag får du recept på den bönsallad som var den första jag gjorde när jag började testa hur man kan förändra sitt liv med bönor, efter Patrik Olssons och Lars-Erik Litsfeldts succébok.

Den salladen var inledningen till att jag senare antog utmaningen att skapa en hel kokbok baserad på baljväxter, även den boken blev en stor framgång.

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken har varit slutsåld sen i våras men kommer nu i augusti i en nyutgåva i mjuka pärmar för bara 129 kr.

Du kan lägga in om bevakning här på Adlibris, så får du mail när den finns att beställa.

Här finns samma kokbok på Bokus, där kostar den 139 kr.

Den här salladen står sig än idag, 2½ år senare, vi äter den så gott som dagligen.

Bönsallad

1 tetra ekologiska svarta bönor à 380 g

 1 dl mjölksyrade grönsaker, jag tycker rödbetor är godast

1 dl ajvar relish

2 msk kallpressad olivolja

1 msk äppelcidervinäger

ca 1 tsk örtsalt

Häll upp bönorna i ett durkslag, spola av lagen i kallt vatten och låt rinna av väl.

Blanda ajvar, ev mjölksyrade grönsaker, olja, vinäger och örtsalt i en bunke.

När jag gör salladen utan de mjölksyrade grönsakerna så serverar jag en sked till maten istället.

Vänd ner bönorna i dressingen, sleva upp i en burk och förvara i kylen.

Jag varierar salladen med kidneybönor och kikärtor, ibland blir det pesto som smaksättning istället för ajvar.

Vill du göra mjölksyrade rödbetor själv därhemma, så har jag ett väldigt gott recept med i kokboken.

Här kan du läsa mer om boken på vårt förlag Bladh by Bladh.

Jag och mina medförfattare

Savoykåldolmar med kantareller och lingonkokta äpplen

Somriga kåldolmar

Nu börjar kantarellerna dyka upp på många ställen runt landet, så idag får du ett recept på vegetariska kåldolmar med smak av den läckra svampen.

Receptet är gjort för 10 personer eftersom kåldolmarna skulle bedömas av juryn i Plantable Cooking Contest, där jag tävlade med den här rätten häromåret.

Minska det bara till hälften om du vill, annars passar kåldolmarna bra att frysa in så kan du njuta av dem senare.

Fler vegetariska godsaker hittar du i min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör.

 

Savoykåldolmar fyllda med kantareller och kikärtor 10 port

2 liter färska kantareller

1 liter kokta kikärtor

2 dl finhackad gräslök

2 dl finhackad persilja

1 dl linfrön

2-3 msk pressad citron

Ca 1-2 tsk salt

Ca 1 tsk nymald peppar

½ dl rapsolja till stekning

20 jämnstora blad från 3 savoykålshuvuden

Blötlägg linfröna i kallt vatten ½ timme, låt rinna av.

Stek svampen i oljan fem minuter, så den får lite färg, rör om under tiden.

Blanda ner citronsaft och kryddor, låt saften koka in i svampen.

Krossa kikärtorna med en gaffel eller potatisstöt så de blir mosiga och blanda med svampen.

Ta från värmen, tillsätt gräslök, persilja och linfrön, rör om väl och smaka av om det behövs mer kryddor eller citron.

Låt svampröran svälla en stund, koka under tiden upp vatten med salt i en stor gryta, ca 2 tsk per liter.

Skär bort stocken på kålhuvudena och förväll i ca 10-15 minuter, spola av i kallt vatten.

Lossa bladen försiktigt och skär ut den grova mittnerven så blir bladen plattare och lättare att forma till jämna kåldolmar.

Låt dem rinna av på en handduk, lägg på skärbrädan och skär bort kanterna så de blir kvadratiska.

Forma svampröran till avlånga ägg och lägg mitt på kålbladen.

Vik in kanterna och rulla ihop till en tunn och fast kåldolme och knyt om med ett långt gräslöksstrå.

Slaka först gräslöksstråna genom att hälla över kokande vatten och låta dem ligga och dra i en minut.

Lägg kåldolmarna i en ugnsfast form, pensla med rapsolja och baka i ugnen på 150 grader i 20 minuter.

Lingonäpplen med timjan

3 dl Saxhyttegubbens 100% Lingon

4 kvistar timjan

2 fasta äpplen

Skala och skär äpplena i jämna tärningar.

Reducera lingondrycken tills hälften återstår, vänd ner äppeltärningarna.

Låt vätskan koka in i tärningarna och lägg ner timjankvistarna mot slutet av kokningen.

Låt svalna och ställ i kylen att kallna innan serveringen.

Grön ärtcrème

3 dl förvällda gröna ärtor

2 dl blötlagda cashewnötter

Ca ½ tsk salt

Lägg nötterna i blöt i kallt vatten över natten. Låt rinna av väl och mixa tillsammans med ärtor och salt till en slät röra.

Ställ i kylen en stund så smakerna utvecklas, smaka av om du vill ha mer sälta.

Skeda över i en spritspåse med slät tyll och spritsa på tallrikarna.

Garnera med lingonäppeltärningar, timjankvistar och lägg på två kåldolmar per person.

Päronkeso med örter

Protienrik frukost

Idag får du tips på en riktigt god sommarfrukost, en örtig kesoröra med fräsch päronsmak.

Den passar förstås lika bra som kvällsrätt eller varför inte packa ner allt i en korg och ta med ut på en picknick.

Fler tips att njuta av i sommar hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Här kan du läsa mer om min matfilosofi och de övriga kokböcker som jag skrivit under de senaste 9 åren.

Päronkeso 2 port

2 dl keso

1 päron

½ dl smetana

2 msk majonnäs

½ dl finhackad citronmeliss

2 msk finhackad persilja

½ pressad citron

Salt och peppar

Rör samman keso, crème fraiche och majonnäs i en bunke, blanda ner de finhackade örterna och smaksätt.

Skär päronet i små tärningar och blanda försiktigt ner i keson.

Servera med några skivor kokt skinka och ett kokt ägg.

En bild från igår kväll ute på Waldemarsudde