Varma smörgåsar
Idag får du tips på min favorit bland varma mackor till höstens bärplockar/jaktutflykter.
Det här är ett av mina mest populära brödrecept, det märks att intresset för glutenfritt bröd ökat otroligt de senaste åren.
Formbrödet blir väldigt gott till varma smörgåsar, på bilden ovan har jag gjort dem på en utflykt i mina hemtrakter i norra Dalarna i ett mackjärn från Eldmark.
Du kan också använda det till smörgåstårta, här på Halva Lindha hittar du den som jag och Lindha Vikström tog fram till Ecocaféet för 3 år sen.
Om du inte vill ha så mycket kokossmak på brödet, så kan du använda vatten eller vanlig mjölk som degvätska istället för kokosmjölk.
Äppelcidervinägern tar annars bort mycket av kokossmaken om du har svårt för den, prova dig fram vad som passar dig bäst i brödet.
Jag fyllde mackorna med tunnskivat, varmrökt sidfläsk, chèvre och lite senap, fler tips hittar du nedanför receptet.
Vill du ha en mjölkfri fyllning så blir det väldigt gott med aioli istället för ost.
Formfranska
8 ägg
4 dl kokosmjölk
2 dl kokosnötmjöl
2 dl mandelmjöl
1 dl smält smör eller kokosolja
1 dl sesamfrön
2 msk fiberhusk
2 msk äppelcidervinäger
2-3 tsk salt
Smörj en 1½-liters bakform med smör eller kokosolja och sätt ugnen på 150º.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.
Vispa äggen kraftigt så det blir en riktigt tjock smet, jag kör 5 minuter med elvispen.
Koka upp mjölk och smör, häll det tillsammans med äppelcidervinägern över äggsmeten och rör om väl. Vänd ner äggblandningen i mjölet.
Smaka av om du vill ha mer salt, brödet blir gott med lite extra sälta. Låt smeten svälla i 15 minuter.
Rör om i smeten och häll den i formen, släta till ytan med slickepotten.
Grädda brödet på falsen näst längst ner i 1½ timme.
Låt svalna en stund i formen innan det stjälps upp och får svalna på galler.
Skär skivor och lösfrys eller förvara brödet oskuret i en plastpåse i kylen, det håller upp till en vecka.
Tips på pålägg till matiga varma klämmackor
Falukorv, purjolök och senap
Skivad pannbiff med stekt lök och lagrad ost
Salami, tomater, oliver, lök och vitlök
Roquefortost, valnötter och päron
Resereklam
Här kommer lite reklam för dig som börjat fundera på en avkopplande men samtidigt innehållsrik resa i höst.
Då kan min och Therese Renåkers harmoniska hälsoresa vara något för just dig, vi har platser kvar den 11/10, veckan innan är fullbokad.
På resan får du ta del av hur jag med hjälp av maten, lätt träning och egen lymfmassage gått från att vara väldigt handikappad efter min ryggskada, till att nu ha en ork och energi jag inte trodde jag skulle få uppleva igen.
Therese delar med sig av sina stora kunskaper inom kost, hormoner, stress och andra hälsoproblem vi kan drabbas av.
Vi visar våra favoritställen i den lilla fiskebyn Makrigialos, äter goda måltider tillsammans på restauranger där traktens råvaror lagas till på ett traditionellt och mycket kärleksfullt sätt, promenerar vid havet och i bergen, dansar grekisk folkdans (om vi vill) eller njuter bara av lugnet under olivträden som ger solskydd runt hotellets pool.
Gå gärna in och läs mer på http://www.harmoniresor.se/
Skördetider
Idag får du ett snabbt middagstips, perfekt för dig som har egen trädgård.
Vi andra får leta reda på närmsta handelsträdgård eller frossa i grönsakshyllorna i mataffärerna.
Passa på att ta vara på allt det goda som finns i överflöd just nu, det förgyller den enklaste måltid.
Receptet går förstås bra att göra i större satser om du vill, så kan du frysa in den färdiga ratatouillen i påsar och njuta av i vinter.
Ratatouille med gulbetor och zucchini 2-3 port
2 stora gulbetor
1 liten zucchini
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 liten paprika
1 tomat
½ dl kokosolja
½ dl kycklingbuljong
1 tsk paprikapulver
1 tsk torkad timjan
Havssalt och vitpeppar
Skär grönsakerna i lika stora tärningar. Hetta upp kokosoljan och bryn gulbetorna några minuter, rör då och då.
Tillsätt zucchini och fräs med ett par minuter, låt dem bli lätt brynta.
Rör ner lök, paprika och tomat och stek en liten stund till.
Krydda och häll på kycklingbuljongen, låt bräsera i ca 10 minuter, tills gulbetorna mjuknat.
Vill du läsa mer om min matfilosofi så kan du göra det här.
Sommarmat
Mellanlandat några dagar i ett tropiskt varmt Stockholm efter 4 trevliga dygn i ett nästan lika varmt Karlshamn
Där deltog jag på Östersjöfestivalen tillsammans med Maryanne och Ulf Wahlquist från Öländska bönchips.
Smakfesten, som är en nytillkommen programpunkt under festivalen, var en upplevelse inte minst för att jag lyckades övervinna min livslånga scenskräck.
Jag var en del av programmet i det stora mattältet, jag hamnade mellan Katarina Ewerlöf och Tareq Taylor, så jag fick fin draghjälp av dem och hade en stor publik på 3-400 festivalbesökare.
Jag blev intervjuad av matprofilen Jesper Aspegren som ville veta mer om min matfilosofi.
Det blev nog en del svammel från min sida, men jag svimmade i alla fall inte…
Så nu ska jag nog våga mig på att prata mer inför publik i framtiden, känns så bra att kunna dela med mig av mina erfarenheter om hur naturligt god mat kan hjälpa till att förändra livet till det bättre.
Här nedanför ser du några bilder från Karlshamn och en del av den goda mat jag åt under festivalen.
Jag testade bland annat Bärta, en svensktillverkad tempeh gjord på groddade och fermenterade gröna ärtor odlade på Öland.
Bakom idén ligger Pia Qvarnström, hon har verkligen kommit på en mycket god och användbar produkt som jag hoppas vi snart får se ute i mataffärerna.
Min kusin Carina bor i Mörrum, där blev det grillat av olika slag till middag när jag kom och hon hade även gjort en god bönsallad som jag åt till både lunch och middag en av dagarna när jag jobbade.
Salladen bestod av svarta bönor, kimchi, hackad rödlök, citronolivolja, salt och peppar.
Mycket gott och mättande med en ostrulle med bregott från den kyl som Elin Sandelius och de andra arrangörerna hade ställt i ordning till oss utställare, de hade verkligen tänkt på allt.
Till middagen fick bönorna sällskap av en grillad vildsvinskorv från Eriksbergs vilda gårdsbutik, mycket god den med.
Läskande dryck till köpte jag hos Sövde musteri, deras must gjord på äpplet Pigeonette blev väldigt god att blanda med deras bubbelvatten.
Jag äter inte ofta glass, men nu gjorde jag ett välvalt undantag och fick smaka den bästa jag hittat på mycket länge.
Glassen tillverkas av Björketorps gård på deras egen mjölk, grädde, egenslungad honung och grannens ägg.
Kvalitetsglass när den är som bäst, favoritsmaken mitt i sommarvärmen blev pepparkaka, tätt följd av saffran.
Den godaste maten jag köpte från de olika Foodtrucks som deltog på festivalen var långkokt högrev från Nordic Streetfood, en riktigt välkryddad gryta med smak av dill och fänkål.
De serverade den med surkål, picklad rödlök, pepparrot och aioli i jämtländskt tunnbröd, men jag fick den istället på tallrik med några morötter att knapra på till.
Vill du prova på att laga nåt liknande så kan du utgå från mitt recept på Pulled Lamb.
Jag blev tvungen att dela upp min vistelse på två olika hotell under vistelsen, eftersom det var väldigt mycket bokat under festivalen.
Här bilder på frukosten på Port Hotel som helt klart var det bästa av de två, så det gjorde inget alls att jag fick flytta sista natten.
Nu bär det av mot Östersund och nya äventyr, jag kommer att stå utanför Ecocaféet nu på Storsjöyran och signera mina kokböcker.
Jag finns där och bjuder på kombucha och bönchips torsdag och fredag mellan 11-16.
Sallad med räkor och mozzarella 2 port
200 g skalade räkor
100 g buffelmozzarella
10 cm gurka
6-8 cocktailtomater
Bladpersilja
Citron
Örtmajonnäs
1 dl majonnäs
2 msk crème fraiche/kokosgrädde
2 msk hackad dragon
2 msk hackad gräslök
2 tsk pressad citron
Flingsalt och peppar
Kallpressad olivolja
Rör ihop ingredienserna till örtsåsen, låt stå en stund så smakerna mognar.
Skiva gurka och lägg runt en tallrik tillsammans med klyftade tomater och bladpersilja.
Lägg en hög räkor och en ituriven mozzarella i mitten.
Äter du inte mjölkprodukter så kan du ta lite kikärtor, ärtor eller linser till salladen istället.
Häll lite sås över räkorna, servera resten i en skål bredvid.
Ringla olivolja, pressa lite citronsaft och strö flingsalt över tomaterna.
Njutningsfylld semester
Hej på er i sommarvärmen, tittar in en sväng på min semester, det har varit skönt att vara helt ouppkopplad ett tag.
Vilken otrolig sommar vi just nu får uppleva, solen och värmen flödar som aldrig förr.
Härligt för många men tyvärr med följd att det blir för lite vatten till växtligheten på många håll.
Det märkte jag inte minst när jag var i min sommarstuga i nordvästra Dalarna förra veckan, Fuluälven har aldrig haft så lite vatten som nu.
Jag bjöd min syster Monica och systerdotter Martina och hennes hund Loke på grillmiddag när de kommit till sin stuga.
Efter middagen satte vi ut bord och stolar mitt i älven och njöt av svalka och en fin rom med lite ugnsbakade fikon till.
Före maten gjorde jag ett tilltugg till ett glas mousserande vin på Lava Cheese, ett nytt och väldigt gott ostsnacks från Island som jag köpte tidigare i sommar på en matfestival i Kungsträdgården.
På det la jag tunna skivor av lättrökt och torkat renkött från Jillie Ren och Vilt, en skiva av de ugnsbakade fikon som jag hittat på Wijnjas och en kvist citrontimjan, de smakerna harmonierade väldigt fint till ostkexet.
Vinet och romen hölls riktigt kall i värmen i mini-Wonderbag med hjälp av bara en kylklamp.
Eftersom min kallkälla hade torkat ut så använde jag min större Wonderbag som kylväska i stugan under de dagar vi var där.
Monica har el och kyl/frys i sin stuga så jag kunde byta ut kylklamparna några gånger så maten hölls kall hela tiden.
Jag gjorde en edamamesalsa med mango, koriander och chili och en grönsallad med avokado, cocktailtomater, oliver, pumpakärnor, timjan och gräslök till grillad fläskkarré, halloumi och paprika.
Tre Peppar bearnaisesås från Ica, en tomatröra med valnötter och en riktigt god chilisås från Fredrikssons Smakglädje på Öland smakade riktigt bra till det grillade.
Eftersom min stuga är helt utan moderniteter som el och vatten så är det skönt att ta kunna ta till lite färdigmat ibland, även för en kock.
Vill du hellre göra egen bearnaise så hittar du mitt bästa recept här och chilisås utan socker hittar du här nere i ingredienslistan.
Idag får du ett av mina recept på en smakrik grillmarinad, den passar även bra till kyckling och fisk.
Tänk på att vara väldigt försiktig med elden när du grillar i sommar när det är så torrt överallt.
Chilimarinad till 1 kg fläskkarré
1 dl chilisås
1 dl olivolja
2 msk hackad, färsk rosmarin, timjan och oregano eller
1 msk torkade örter
1 tsk paprikapulver
2 rivna vitlöksklyftor
1 msk tamarisoya
1 tsk Worcestershiresauce
1 liten finhackad, färsk chili eller 1-2 tsk chiliflingor
Blanda alla ingredienser till marinaden i en bunke.
Vill du ha en starkare marinad, så låter du kärnorna vara kvar i chilin, annars skrapar du bort dem.
Skiva karrén eller skär den i jämnstora kuber till grillspett.
Lägg köttet i en kraftig plastpåse, häll över marinaden.
Lägg på ett fat i kylen och låt marinera 12-48 timmar, vänd några gånger under tiden.
Ska du åka till en stuga utan el så kan du lägga in den i frysen efter marineringen och ta fram i lagom tid så den tinar innan middagen.
Torka av överflödig marinad innan du grillar köttet och pensla med olivolja.
Då får du en jämn och fin grillyta och minskar risken att det bränns.
Salta och peppra lätt på båda sidor under grillningen.
Vill du ha fler tips till sommarens alla grillmiddagar så får du väldigt gärna stötta mitt matbloggande genom att köpa min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips.
Idag och i morgon söndag kan du träffa mig och min syster Monica när vi kommer att ha gårdsloppis i Jämtland och delta i Loppisrundan i Nälden, du hittar oss på Näldenvägen 41.
Jag kommer att ta med några av mina kokböcker också, om du vill passa på att köpa ett signerat exemplar.
Här nedan följer några bilder från vår härliga utflykt till Nipfjället och en från Sveriges högsta vattenfall, Njupeskär.
Jag är så lycklig att jag efter de senaste årens träning nu klarar av att gå även lättare vandringar i fjällterräng.
Jag la ut en bild för cirka en vecka sen på Instagram – @kryddburken med nya favorit-köttfärssåsen. Ni var en del som frågade om receptet och självklart ska ni få det. En del rynkade också på näsan och undrade om citron i såsen??!
Det är inte så knasigt faktiskt. Om jag tillsätter citron i en kycklinggryta, eller i en pastasås med fläskfilé, renskav etc. då är det inget konstigt alls. Men jag förstår att vissa rynkar på nästan till just citron i en köttfärssås då den ofta förknippas med tomatiga smaker.
Citron ger syra och fräschör till en rätt. Liksom vinäger och vitt vin gör. Dock tycker jag vinäger ger en mer pikant och lite för besk smak och föredrar då vin om jag inte är ute efter en balsamicosås etc.
Vill man inte använda vinäger, och man har ju såklart inte alltid vitt vin hemma då är citronen perfekt och faktiskt godare än vin.
Naturlig, frisk syra och något man ofta har hemma.
Prova så får ni se! Det är som sagt mina nya favorit-köttfärssås och där håller också resten av familjen med.
4 – 6 port
Det här behöver du :
400 gram blandfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk torkad timjan
1 msk tomatpuré
2 dl vatten
3 msk grönsaksfond
3 dl grädde
Maizenamjöl till redning
Salt och vitpeppar
1 pressad citron
GÖR SÅHÄR :
Bryn färsen tillsammans med finhackad gul lök, vitlök och torkad timjan samt tomatpurén. Tillsätt vatten, fond och grädde och låt koka ihop ca 20 minuter. Red av med maizenamjöl utrört i lite vatten. Pressa i saften av en citron, smaka av med salt och vitpeppar.
Nyttig njutning
Smoothies kan innehålla väldigt många olika saker, ibland är de mer som en dessert.
Jag föredrar den nyttigare varianten med mer grönsaker än frukt, vill också ha smoothien lite tjockare så jag kan äta med sked, då mättar den längre.
Den här hittade jag på som ett läskande och lättlagat mellanmål igår när jag njöt av vårsolen på balkongen.
För mig är det väldigt viktigt att blanda in mycket grönt och även en del frukt i min dagliga mat.
Att äta bara kött och smör som återigen blivit populärt hos en del som äter lågkolhydratkost, har aldrig varit något som passat mig.
När jag började med LCHF för 9 år sen, kallades köttdieten bland annat UFO, Fakir och NCHF, men nu har namnet blivit lite trendigt amerikanskt, Carnivore.
Jag har också provat på denna snabbantningsmetod en gång i tiden, åt enligt Atkins när jag hade blivit överviktig efter min ryggskada för snart 20 år sen.
Vilken lättnad det var när jag efter några veckor med bara animalier fick lägga till de smakrika, färgstarka och krispiga grönsakerna igen.
Jag vill aldrig prova nåt liknande igen även om jag tycker om och njuter av en god köttbit då och då, och smör, det äter jag ju varje dag.
Men jag är övertygad att vi behöver det gröna till vår mat för att må bra i längden.
Alla de viktiga vitaminer, mineraler, spårämnen och antioxidanter vi behöver får vi inte i oss om vi skippar alla grönsaker.
Så passa på att njuta av all vårgrönska, både i maten och i naturen.
Här hittar du en läcker granskottssmoothie hos mina bloggvänner på Under vårt tak.
Vårgrön smoothie 2 port
2 dl hackad grönkål
2 dl rucolablad
2 nektariner
2 dl kokosgrädde
2 avokado
2 msk riven ingefära
1 pressad lime
Skär nektariner och avokado i bitar, mixa tillsammans med övriga ingredienser till en slät smoothie.
Häll upp i en mugg, skål eller ett glas och ät med sked.
Vill du ha en mer mättande och proteinrik smoothie så byt 1 dl kokosgrädde mot 1 dl benbuljong eller 1 dl kikärtor.
Asiatiskt hetta i köket och öländsk hetta utomhus.😉 Underbart väder och strålande sol, men det blir många och korta stunder ute för hundarna när det är såhär varmt, 10-15 minuter i taget sen vill dom in och svalka sig på stengolvet. I skuggan äter myggen på dom dessutom. Samma för mig. Myggen är fullkomligt galna och biter mig precis överallt och jag håller på klia ihjäl mig!!! Antihistamin ska ju lindra lite men inte i år. Provat smörja på kortisonsalva på betten också men de kliar lika jävligt i alla fall. Och hur mycket mygg-spray och roll-on jag är tar på mig så är dom överallt och sticks. Det brukar ju vara en kort myggsäsong såhär i början sen försvinner dom till sensommaren så lite förtröstan finns dock. Passade på att fixa lite middag nu på eftermiddagen när det varit som varmast. Stark biff med krispiga grönsaker och nudlar. Så gott med en massa isvatten till.
Ingredienserna är enkla. Använd något slags kött. Biff, fläskkött eller kyckling funkar fint. Sen tar jag soya, sweet chili och ostronsås som bas. D’Elidas chilisås för den godaste hettan. Fyller på med grönsaker, vad som helst som kan tänkas finnas i kylskåpet. Servera med nudlar, ris, pasta etc. väldigt enkelt och väldigt gott!
Det här behöver du :
300 gram strimlad lövbiff
3 msk kinesisk soya
4 msk ostronsås
4 msk stark sweet chili
2 tsk D’Elidas chilisås
2 dl vatten
1/2 strimlad purjolök
1/2 gul paprika
100 gram minimajs
100 gram sockerärtor
Sesamfrön
GÖR SÅHÄR :
Strimla köttet och hetta upp en stekpanna. Bryn på hög värme med olja. Tillsätt soya, ostronsås, sweet chilisås och D’Elidas. Låt fräsa ihop. Slå på vattnet och lägg i purjolök och grönsaker. Vänd runt nån minut. Servera med nudlar, toppa med sesamfrön.
En halv purjolök, en halv paprika, minimajs och sockerärtor.
Vänd ner purjolök och grönsaker när köttet fått fräsa ihop med såserna en stund.
Servera med nudlar, toppa med sesamfrön.
Smakrika spett
Idag får du tips på en lättgjord marinad som passar riktigt bra till grillspett, passa på att njuta av grillat nu när vi fått så underbart försommarväder.
Det var många år sen sommaren kom så plötsligt, alla träd och buskar blommar samtidigt här i Stockholm.
Igår åt jag lunch på Blekholmen tillsammans med vännen Ann Fernholm och vi pratade bland annat om hur gräsligt mycket socker det är i matfabrikernas marinader och såser.
Här kan du lyssna på en P1-intervju med Ann om de sockrade grillsåserna.
Det är verkligen bra att hon som granskande journalist nagelfar fabrikanternas innehållsförteckningar.
Sprid gärna intervjun vidare så kanske det blir en motreaktion hos allmänheten mot färdiga grillsåser och vi får se bättre alternativ i butikerna.
Du vet väl att Ann även är initiativtagare till Kostfonden, som jobbar med att ta fram oberoende studier på lågkolhydratkostens inverkan på vår hälsa.
Igår var också en speciell dag för mig, firade då 9 år med mina recept i cyberspace.
Här kan du gå in och ta en titt på de recept och bilder jag då publicerade, tanken var då att starta en hemsida med namnet Kalaskokeri.
Men det blev ju en blogg med namnet Birgitta Höglunds mat istället och den har gått riktigt bra sen dess
På de 9 åren har det faktiskt hunnit bli 5 kokböcker, varav tre är utgivna i USA.
Vill du ha fler sockerfria och smakrika recept att prova i sommar så kan du här förbeställa min grillbok som snart kommer i nytryck.
Chilimarinad till grillspett 4 port
½ dl rapsolja
2 msk balsamvinäger
1 msk oregano
1 msk Worcestershiresauce
2-3 rivna vitlöksklyftor
1-2 tsk chiliflingor
Riv vitlöken fint och rör ihop med det övriga.
Stoppa bitar av t ex fläskfilé, karré, lamm, biff eller kycklingbröst i en fryspåse och häll på marinaden, knyt och massera runt.
Låt ligga i kylen några timmar, har du tid att vänta så blir det ännu godare efter 1-2 dygn, vänd några gånger under tiden.
Lägg träspett i vatten en stund innan grillningen, så bränns de inte lika lätt.
Trä upp 4-5 köttbitar per spett och grilla tillsammans med skivor av zucchini, bitar av paprika och halverade aprikoser.
På bilden härovan har grillspettet sällskap av min hemgjorda, kylda bearnaisesås, det blir riktigt gott som kallt bearnaisesmör.
Doppa en sked i hett vatten och ta upp såsen med, då går det lätt att forma den stelnade såsen till ett ägg.
Nu ska jag ut och njuta vidare av sommarvädret, hoppas du också tar chansen.