Ja, så blev det då ett liv efter jul, för många med en betydligt tunnare plånbok än innan.
Då passar det fint med lite budgetmat här på bloggen, men ändå gjord på fina råvaror.
Lök, rotfrukter och vitkål odlade i Sverige är prisvärda så här års, jag tänkte bjuda på några olika varianter på det temat den kommande månaden.
Först ut kommer ett recept på en gammal svensk husmanskostklassiker, en rätt som jag serverade på restaurang Verkö Slott under mina år som köksmästare.
Saltsill är både riktigt billigt och nyttigt, med hög halt av det livsviktiga fettet Omega-3.
Tycker du som jag om vår traditionella mat, då hittar du mina bästa recept i Gammaldags husmanskost på nytt sätt, skriven med Annika Dahlqvist.
Ugnsstekt sill med lökgrädde 2 port
4 urvattnade saltsillfiléer
2 gul lök
25 g smör
3 dl grädde/kokosgrädde
Peppar
Bryn två matskedar av smöret och stek löken mjuk.
Vinterlöken är lite hård ibland, så det blir godare att bryna den först.
Smörj en ugnsfast form och lägg i sillen, resten av smöret lägger du i skivor över och lägg den brynta löken runt om.
Dra några varv med pepparkvarnen över och häll grädden över löken.
Grädda i 225° ca 15 minuter, tills sillen fått färg och grädden tjocknat.
Servera med rödbetor eller morötter, kokt vitkål i klyftor är också gott till.
Så var då 2018 på väg mot sitt slut och ett nytt och spännande år står för dörren.
Idag bjuder jag på tips till en nyårsmeny med klassiska recept, den typ av mat som alltid var mest populär när jag jobbade som kallskänka, kock och köksmästare under 18 år på olika restauranger.
Nyskapande mat, ofta vegansk, må vara trendigt på menyerna idag, men det är ofta de välkända rätterna som går hem hos gästerna, oavsett om det är hemma eller ute på krogen.
Det märks inte minst på hur populär den här bloggen och mina kokböcker blivit, de används som receptbank av väldigt många.
2019 kommer att innehålla en hel del spännande utmaningar för mig, så nyårslöftet till mig själv blir att jag drar ner på närvaron på sociala medier.
Bloggen kommer jag fortsätta skriva på lite då och då för att du ska få tips på god och lättlagad mat till vardags och fest.
Istället för att lägga ner mycket tid på nätet i övrigt kommer jag istället att satsa min lediga tid på att bygga upp hälsan och styrkan ännu mer, med hjälp av maten och träningen.
Både jag och Lennart har under de senaste 15-20 åren kämpat med flera svåra sjukdomar och lyckats, på ett närmast mirakulöst sätt, ta oss tillbaka till en hälsa vi båda trodde var ouppnåelig.
Med hjälp av min typ av hälsosam och njutbar lågkolhydratmat och med en daglig dos av träning, anpassad efter våra behov, är vi idag friskare, starkare och även slankare än på många år.
Lennart är 75 och jag blev nu i höst 57, så vi kan båda skriva under på att det är aldrig försent att förändra sitt liv.
Här alldeles nytagna bilder på oss från julafton, den på Lennart är från vår något kyliga morgonpromenad och den på mig från eftermiddagens betydligt varmare utflykt med linbanan till Borgen.
Temperaturskillnaden kan vara rätt stor under dagen här nere i Alanya, de höga bergen runtom staden är vackert snöklädda.
Lennart på Kleopatrastranden
Jag på julafton
Vill du ha mer inspiration och tips på hur jag gjort för att vi ska må så bra som vi gör idag, så rekommenderar jag att du köper nån av mina böcker.
Här nedan följer länkar till mina svenska kokböcker, just nu har Bokus rea på både Diabeteskokboken och Bönkokboken.
Nu över till 3-rättersmenyn, med tips på rätter som passar både gäster som är köttätare eller håller sig till grönsaksbaserad mat, jag själv föredrar en mix av dem båda.
Dela gärna inlägget vidare så fler kan få njuta av naturligt god mat i Nyår.
Vad vore väl skinkan i all sin glans, om inte de gröna tillbehören fanns?
Jag har så länge jag kan minnas ätit en hel del gröna, goda rätter tillsammans med julmaten.
Min mamma kom från Pargas i Åbolands skärgård, hon hade med sig den finska traditionen med olika rotsakslådor till julbordet.
Morotslådan blev min favorit, jag gjorde den anpassad till lågkolhydratkost när jag skrev kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt tillsammans med Annika Dahlqvist.
Jag jobbade med många julbord under mina år som kock, då såg jag alltid till att det fanns mycket gröna rätter till den feta och goda julmaten, det förhöjde smakerna.
Ännu fler exempel på gröna, sköna rätter hittar du i min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips, en bok som förstås fungerar hela året för dig som gillar goda tillbehör till maten.
För dig som är vegetarian/vegan och vill ha tillbehör med extra protein, så finns det en hel del goda bön/lins/kikärtsrätter, bröd och desserter som passar till julbordet i Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.
Med den kokboken, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Bladh by Bladh Förlag, tävlar vi i den internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards till sommaren.
Idag får du recept från mina kokböcker plus några personliga julbordsfavoriter härifrån bloggen.
Morotslåda ur Gammaldags husmanskost på nytt sätt Foto Mikael Eriksson
Morotslåda
2 stora morötter (ca 300-350g)
2 ägg
1 dl keso
1 dl grädde
1 krm riven muskot
Salt och peppar
ev 1 tsk honung, björksocker eller annan sötning
Skär morötterna i mindre bitar och koka mjuka i lättsaltat vatten.
Pressa i purépress och blanda med keso, ägg och grädde.
Rör om ordentligt så det blir en slät smet.
Smaksätt med muskot, salt, peppar och ev lite sötning.
Det finska originalet är rätt sött, men jag tycker morötternas egen sötma räcker.
Häll upp smeten i en smord ugnsform och grädda på 175° i 40 minuter.
Servera morotslådan med skirat smör.
Vill du göra den helt mejerifri så byt keso och grädde mot majonnäs och kokosgrädde.
Citronpicklad rödlök från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken Foto Veronica Kindblad
Citronpicklad rödlök
2 röda lökar
Saft av 2 citroner
1 tsk salt
Klyfta löken fint och lägg i en bunke, pressa över citronsaften och strö över saltet.
Massera löken tills den mjuknar, låt stå i kylen ett par timmar så smakerna mognar.
Vill du ha en hetare lök så tillsätt ½-1 tsk chiliflingor.
Turkisk morotsröra från Birgitta Höglunds bästa grilltips Foto Mikael Eriksson
Turkisk morotsröra
2 stora morötter
100 g smör
½ dl turkisk yoghurt
½ dl smetana
½-1 tsk salt
½ krm cayennepeppar
Skala och riv morötterna grovt.
Smält smöret i en stekpanna och rör ner det rivna, krydda med salt och cayenne.
Låt morötterna småkoka mjuka i smöret i 10 minuter, rör då och då.
Ta från värmen och rör ner yoghurt och smetana.
Smaka av om det behövs mer kryddor.
Röran kan mixas slät med stavmixer eller serveras som den är, den smakar bäst serverad ljummen.
För en mejerifri morotsröra byt ut yoghurt och smetana mot kokosgrädde och smöret mot kokosolja, salta då morötterna lite extra.
Wonderbag med min kokbok på köpet, endast 699 kr före 31/12
Syrlig rödkål
1 liter rödkål i bitar
ca 2–3 msk äppelcidervinäger eller pressad citronsaft
Salt och peppar
50 g smör eller kokosolja till stekning
Bryn smöret lätt i en gryta och häll ner rödkålen, krydda med salt och peppar.
Häll på vinäger eller citron och låt kålen steka mjuk på svag värme i ca 10 minuter under lock, rör om en gång under tiden.
Smaka då av om du vill ha mer syra eller sälta.
Placera grytan på ett underlägg i långkokningspåsen Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.
Låt rödkålen tillagas på eftervärmen i ca 2 timmar.
Har du ingen Wonderbag kan du ta av locket på grytan och låta rödkålen eftersteka i ugnen på 200º i 20 minuter efter kokningen, det blir också väldigt gott.
Grönsakspaté med broccoli och tomat
3 dl broccoli i bitar, stam eller blomma
2 ägg
½ dl grädde/kokosgrädde
2 msk hackade örter
Riven muskot
Salt och peppar
Skär broccolin i mindre bitar och koka riktigt mjuk i saltat vatten. Låt rinna av väl i durkslag.
Mixa den kokta broccolin med grädde, örter och ägg, smaka av med salt, peppar och muskot.
Jag använde persilja, dragon och gräslök, men ta det du tycker bäst om.
Tomatlager
10 stora plommoncocktailtomater
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1 msk olivolja
1 ägg
Salt
Cayennepeppar
Skär ett kryss i tomaterna och lägg ner en halv minut i kokande vatten.
Häll bort vattnet och fyll på med kallt. Skala de avsvalnade tomaterna och skär i bitar.
Finhacka lök ock vitlök. Bryn smör och olivolja lätt, tillsätt lök och tomater.
Låt puttra på svag värme i ca 15-20 minuter, så vätskan kokar in.
Rör under tiden, så det inte bränns, krydda och dra från plattan och låt svalna.
Mixa sen tomatröran och blanda med ägg.
Smörj en liten ugnsfast form, ca 1 liter, ordentligt med smör.
Lägg ett lager broccolismet i botten, fyll på med tomatröran.
Avsluta med att försiktigt bre ut broccolismeten över tomatröran.
Fyll en långpanna med ett par centimeter varmt vatten och ställ ner formen.
Grädda patén i vattenbadet i 40 minuter på 175°.
Känn med handen att patén är fast, ta ut formen ur ugnen och låt svalna en stund i formen.
Lossa kanterna försiktigt med en stekspade och stjälp upp på en skärbräda.
Servera patén ljummen eller kall, gärna med fetaost mosad i lite grädde.
Forma ett ägg med en sked doppad i varmt vatten.
Pumpakärnor, paprika och persilja till garnering.
Örtaioli smakar också gott till om du inte äter mejeriprodukter.
Idag får du tips på en hel del gott att göra till julen om du vill börja förbereda i lugn och ro.
Det har väl inte undgått någon att vi äter alldeles för mycket socker i Sverige, så nu passar jag på att bjuda på mina bästa recept på godsaker med betydligt mindre av den varan.
Här kan du läsa på Kostfonden om Ann Fernholms projekt som pågått nu i höst med att Syna sockret, där det visas hur mycket tillsatt socker det är i många av våra vanliga livsmedel.
Här kan du läsa en artikel om Ann med hennes tips för att minska sötsuget och där hon delar sitt favoritgodis, chokladtryffel med lakrits.
När jag gör godis så använder jag ibland lite honung, björksocker eller indiansocker som är de som smakar mest naturligt om jag vill ha en liten sötma.
Men du kan förstås hoppa över sötningen helt eller använda stevia/erythritol.
I år har jag och Tomten bestämt oss för att ta det lite lugnt i december och lägga vår energi på träning och vila, det har varit ett väldigt intensivt år.
Så vår traditionella Adventskalender härinne är nu flyttad till mina händelser på Facebook, följ oss gärna där.
Kokoschoklad med kanel
100 g kokosgrädde
50 g kokosolja
30 g kokosflingor
30 g hackade cashewnötter
1 ägg
3 msk kakao
ev 1-2 tsk honung eller annan sötning
1 tsk kanel
2 krm vaniljpulver
1 krm salt
Smält kokosoljan och vispa ner de övriga ingredienserna med elvisp.
Smaka av om det är lagom sötma och sälta.
Skeda upp i ischokladformar eller kyl i en form till en fyrkantig kaka.
Skär kakan i små bitar när den stelnat och pudra med kakao eller kanel.
Förvara i kyl eller i frysen och ta fram eftersom.
Bild på mitt gelégodis lånad från Healthy Clean Lifestyle Foto Tine Worén
Gelégodis ca 50 bitar
3 dl frysta bär
10 gelatinblad eller 5 tsk gelatinpulver
2 lime
½ dl kokosolja
ev 1 msk honung eller annan sötning
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
Använder du pulver så blanda först ut den i limesaften och rör sen ner i de varma bären.
Koka upp bären, du kan variera mellan till exempel hallon, blåbär, vinbär, lingon, hjortron, havtorn eller körsbär.
Pressa limefrukterna, det blir ca ½ dl saft.
Ta bärkastrullen från värmen och rör ner kokosolja och urkramade gelatinblad.
Låt svalna en stund och mixa slätt, det här gör att kokosoljan blandas väl med bärmassan och fördelas fint i hela gelén.
Söta eventuellt lite grann om du tycker det smakar för surt, beroende på vilka bär du använder.
Häll upp i en form, ca 10 x 20 cm. Låt stå i kylen att stelna helt.
Lyft upp gelén och skär i mindre bitar. Förvara i kylen, gelén håller ca en vecka.
Eller också använder du silikonformar som Tine gjort på bilden här ovan, här hittar du fler julgodsaker på hennes blogg Healthy Clean Lifestyle.
Ischokladtryffel med hjortron Foto Mikael Eriksson
Ischokladtryffel
100 g mörk choklad 85-90%
40 g kallpressad kokosolja
2 ekologiska äggulor
1 dl hjortron (eller andra bär)
Lite smulat flingsalt
Bryt chokladen i små bitar och smält tillsammans med kokosoljan på svag värme.
Vispa under tiden äggulorna riktigt tjockt.
Mosa hjortronen lätt och rör ner tillsammans med saltet i chokladen.
Saltet framhäver chokladsmaken, så tryffeln blir ännu godare.
Rör ner lite av chokladen i äggulorna och rör till en jämn smet, vänd sen ner resten av den smälta chokladen. Då blir tryffelsmeten jämn och fin.
Enklast är att fylla smeten direkt i små formar som vanlig ischoklad.
Du kan också låta tryffelsmeten stelna i kylen några timmar.
Forma sen små kulor med ett kuljärn eller en tesked doppad i ljummet vatten.
Lägg på en tallrik och kyl igen. Sikta kakaopulver genom en tesil över tryfflarna strax innan serveringen.
Förvara tryfflarna i kyl eller frys och ta fram en stund innan de ska avnjutas, sikta då över ny kakao.
Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.
Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.
Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.
De här antioxidantrika energibollarna passar fint både som mellanmål eller som en liten dessert efter maten.
De ger också gott om extra energi till träningspasset.
Frystorkat bärpulver hittar du i många hälsokostbutiker eller på nätet.
Bountybollar ca 20 st
2 ½ dl kokosgrädde
1 + 2 dl kokosflingor
1 dl kokosolja med smak
1 krm vaniljpulver
½ krm salt
1 msk honung eller annan sötning
ca 1 dl extra kokosflingor till garnering
Blanda allt utom 2 dl kokosflingor i en kastrull. Koka upp och låt puttra på svag värme i 15 minuter, rör då och då.
Låt svalna en stund. Rör ner de resterande kokosflingorna, så blir smeten lite torrare och lättare att forma när den stelnat. Ställ i kylen att stelna en timme.
Ta upp matskedsstora bitar med en sked och rulla till bollar, lägg dem på ett fat.
Häll kokosflingor i en liten skål och lägg ner de rumstempererade bollarna en och en, rulla runt i kokosen så det täcker ordentligt runtom.
Förvara i burk i kylen med smörpapper mellan lagren.
För bollar med lite annan smak, så tillsätt 1 tsk kardemumma eller rivet skal av en ekologisk lime eller citron.
Känner nån igen de här bollarna, så är det ett av de 30 recept jag skapade till Anna Halléns bok LCHF för familjen, då i form av LCHF Bounty.
Vill du göra bollarna på det sättet, så forma dem avlånga och doppa i mörk choklad.
Kryddig ischoklad
50 g 70-90% mörk choklad
25 g kokosolja
1 tsk mald kardemumma
1 tsk kanel
½-1 tsk malda nejilkor
1-2 krm flingsalt
½ krm vaniljpulver
Smält choklad och kokosolja i vattenbad och blanda ner alla kryddor.
Smaka av om sältan är lagom.
Häll upp i dubbla knäckformar eller liknande.
Ställ i kylen att stelna, tryck försiktigt på några korn flingsalt innan de är helt stelnade.
Läser på Facebook idag att det är #GivingTuesday, så bra efter all överkonsumtion under svarta fredagen som visst sträckte sig över hela veckan i år…
Visste du att när du köper en långkokningsbag från Wonderbag Sweden av storleken Small och Medium, de som rymmer grytor från 3 upp till 8 liter, så skänks samtidigt en till en behövande familj i Sydafrika.
Sarah Collins har genom sin klimatsmarta uppfinning och Stiftelsen Wonderbag Foundation förbättrat livet för väldigt många fattiga familjer som inte har så stor tillgång till ved och el.
Det här är verkligen en gåva med omtanke, den borde utses till Årets Julklapp
På bilderna efter yoghurten och granolan ser du några av de andra recept jag tagit fram till Wonderbag, klicka på bilderna så kommer du till recepten.
Yoghurt i Wonderbag
1 liter gammaldags mjölk
3/4 dl turkisk yoghurt
Häll mjölken i en gryta och värm på under omrörning.
När mjölken är 94-95°C (precis innan det börjar koka) är det dags att ta av den från plattan.
Låt mjölken svalna tills termometern visar 44-46°C (den ska kännas varm men inte brännande het när man stoppar ner ett finger i den).
Ta lite av mjölken i en separat skål och blanda ihop med yoghurten.
Häll sedan tillbaka blandningen i grytan med resten av mjölken och rör om.
Sätt på locket och värm till 50-60°C igen.
Ställ grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt till ordentligt.
Låt yoghurten stå i Wonderbag över natten (10-12 timmar).
På morgonen är yoghurten klar, testa genom att försiktigt luta grytan för att se att yoghurten har stannat till en massa och inte längre är rinnig.
Rör om med en slev för att få yoghurten helt slät och fin, konsistensen ska påminna om filmjölk.
Skulle yoghurten inte ha stelnat, kan du ha hällt i yoghurtblandningen i för kall mjölk.
För att rädda den, tappar du upp ett kokhet vattenbad i diskhon och ställer i grytan i ca 25 min.
Rör om med jämna mellanrum så kommer yoghurten att tjockna.
Flytta över yoghurten till en bunke eller kanna med lock och ställ in i kylen för att avstanna kultiveringen.
Yoghurten kommer att tjockna under kylningen, den håller minst 3-4 dagar i kylskåp.
Tips: Spara lite av yoghurten för att göra din nästa sats.
Granola
1 dl linfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl melonkärnor
1 dl sesamfrön
1 dl kokosflingor
2 msk kanel
2 msk smör
1 msk kokosolja
1 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning
ca ½ krm salt
Smält smör och kokosolja i en stekpanna, låt det bli lätt brynt.
Häll ner frön och kokosflingor, blanda om ordentligt.
Bryn fröblandningen försiktigt några minuter, rör om väl så det inte bränns.
Ringla över honungen, krydda med kanel och salt.
Låt fräsa en liten stund till under omrörning, låt kallna och häll över i en burk.
Förvara granolan i rumstemperatur, den håller sig fräsch ett par veckor.
Den går också bra att ha i kylen om du vill göra en större sats.
Idag får du tips på 7 sorters goda kakor på mitt sätt, utan gluten och med mindre sött än vad de flesta använder.
Så kan du börja förbereda och stoppa i frysen redan nu och minska på stressen för att sen ta fram och njuta av nybakat till glöggfester, Lucia och alla julkalas.
Smält smöret i en kastrull och bland i kryddorna, låt koka upp under omrörning.
Tillsätt vatten och honung och ta från värmen.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Häll över smörblandningen och rör om väl, smaka av om du vill ha mer sälta.
Bred ut degen över ett smörat bakplåtspapper till en jämntjock kaka.
Lägg över ett nytt bakplåtspapper och kavla tunt till en storlek som passar din plåt, min plåt är ca 35×35 cm.
Antingen gräddar du kakan som den är och skär i fyrkanter eller stansar ut figurer, ta bort överflödig deg och kavla ut på nytt.
Grädda på 150º i ca 15 minuter, titta efter så de inte får för mycket färg, det är olika på hur snabba ugnar är.
Gräddar du en stor kaka över hela plåten så ta ut plåten och markera fyrkanter med en kniv eller bakskrapa av metall.
Sänk värmen till 50º och grädda en timme till, känn då efter om kakorna torkat, det beror lite på hur tunt du kavlat.
Är de fortfarande mjuka så vänd och grädda en stund till.
Stäng av värmen och låt pepparkakorna torka klart på eftervärmen.
Låt svalna och förvara kakorna i lufttät burk.
Den här satsen gav en plåt fyrkantiga kex och 5 mellanstora hjärtan.
Förbereder du kakorna redan nu för en lugnare jul, så stoppa in dem i frysen.
Lägg då in dem på tork i ugnen på 50 grader en halvtimme när de tinat, så blir de som nybakta.
Saffranskakor ca 20 små
2 dl mandelmjöl
1½ dl kokosflingor
1 tsk fiberhusk
1 ägg
25 g smör
1-2 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning
1 kuvert saffran på 0,5 g
Hela mandlar till garnering
Smält smöret tillsammans med saffranet, då kommer smaken fram mer.
Rör ihop ägget med vald sötning, blanda ner kokosflingor, fiberhusk och mandelmjöl.
Häll i det avsvalnade smöret, blanda väl, låt stå i kylen en halvtimme att svälla.
Rulla små kulor och lägg på bakplåtspapper, tryck ner en mandel i varje kaka.
Grädda kakorna på 175° i 15 minuter och låt svalna på galler.
Fryser du in dem så låt kakorna stå en stund i varm ugn när de tinat, så blir de som nybakta.
Mandelmusslor från Gammaldags husmanskost på nytt sätt Foto Mikael Eriksson
Mandelmusslor 10-12 st
50 g kallt smör
2 dl mandelmjöl
2 tsk fiberhusk
1 ägg
1 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning
1 msk smält smör till formarna
Dela smöret i små bitar, rör med elvisp snabbt ihop smöret med mandelmjöl, fiberhusk och sötning.
Blanda sist ner ägget och ställ in bunken i kylen så degen får svälla i 10 minuter.
Forma till matskedsstora bollar, som trycks ut i smorda, veckade metallformar.
Grädda på 200° i 8-10 minuter och låt svalna på galler.
Mandelmusslorna blir inte lika spröda som när man bakar dem på vetemjöl, men jag fick ett bra tips från en läsare:
”När jag tagit ut mandelmusslorna ur formarna, så sätter jag in dem på eftervärmen att torka och då blir de perfekta.”
Fryser du in dem till jul så fräscha på dem 5 minuter på 175 grader när de tinat.
Mandelpepparkakor ca 20 st
100 g smör
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald kardemumma
1 tsk mald kanel
½ tsk mald Ingefära
2 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
2 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning
1 ägg
Lägg smör och kryddor i en kastrull och ge ett hastigt uppkok, rör om väl och låt sen svalna lite innan du blandar ner vald sötning.
Rör ihop mandelmjöl och fiberhusk i en bunke, vispa ner kryddblandningen.
Rör sist i ägget, blanda väl och ställ degen i kylen att svälla en halvtimme.
Rulla matskedsstora bollar och platta till ordentligt.
Lägg på bakplåtspapper och gör mönster i degen med en gaffel.
Grädda på 200° i 10-12 minuter, flytta över kakorna försiktigt och låt svalna på galler.
Frys in och ta fram kakorna eftersom, fräscha gärna upp dem lite i en varm ugn innan serveringen.
Chokladdoppade kokoskakor 25 st
50 g rumsvarmt smör
1 dl grädde
½-1 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning
1-2 krm äkta vaniljpulver
200 g kokosflingor
100 g mörk choklad 70-90%
Ev några rutor vit choklad
Vispa smör, sötning och vaniljpulver fluffigt med elvisp.
Jag använder oftast lite honung när jag bakar men vill du ha kakorna sockerfria så ta lite extra vaniljpulver istället.
Tillsätt grädden under fortsatt vispning och rör ner kokosflingorna, ställ i kylen att stelna en halvtimme.
Rulla till matskedsstora bollar och platta till dem lite, kyl en stund till innan de doppas i choklad.
Smält mörk och vit choklad i varsitt vattenbad, den mörka i en smal bunke så kakorna kan doppas helt i den smälta chokladen.
Doppa kakorna genom att lägga dem på en gaffel, sänk hastigt ner den i chokladen, som är så djup så de kan bada helt i den.
Slå lätt med gaffeln mot kanten på bunken, så överflödig choklad rinner ner och dra undersidan av gaffeln mot kanten.
Fös sen försiktigt av kakan från gaffeln med en annan gaffel över på ett galler.
Gör en liten spritspåse av smörpapper eller använd en plastpåse med ett litet hål klippt i ett hörn.
Spritsa mönster med den vita chokladen och ställ i kylen att stelna.
Här har jag spritsat en spiral och dragit med en tandpetare in mot mitten.
Vill du inte använda den söta, vita chokladen till garnering så kan du lägga på en halv valnöt istället innan chokladen stelnar.
Mjuk saffranskaka
6 ägg
6 dl mandelmjöl
100 g smör/kokosolja
1 dl grädde/kokosgrädde
1 dl honung, björksocker eller annan valfri sötning
4 msk fiberhusk
1½ msk bakpulver
½-1 tsk vaniljpulver
2 krm salt
2 kuvert à 0,5 g saffran
Smält smör i en kastrull, smörj en avlång bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.
Blanda ner grädde och saffran i det smälta smöret.
Rör samman mandelmjöl med fiberhusk, bakpulver och vanilj.
Vispa ägg och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt.
Du kan förstås hoppa över sötningen helt om du vill, öka då på vaniljpulvret lite.
Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.
Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.
Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.
Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.
Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas, så håller den ihop bättre.
Hoppar du över saffranet så får du en mycket god sockerkaka, den blir väldigt god som gräddbakelse eller jultårta med lite mosade bär som fyllning och med vispad grädde, bär och citronmeliss som garnering.
Mjuk pepparkaka
3 ägg
100 g smör
4 dl grovriven pumpa eller zucchini
2 dl grovrivet äpple
1 dl mandelmjöl
2 msk pofiber
1-2 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning
1 msk mald kanel
2 tsk malda nejlikor
2 tsk mald ingefära
1 tsk mald kardemumma
1 tsk bakpulver
ca 1-2 krm salt
Smält smöret i en kastrull och blanda ner pumpa, äpple och kryddor.
Låt småputtra i 5 minuter, rör om väl så det blir riktigt blandat, låt svalna.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke, vispa äggen riktigt tjockt i en annan.
Rör ner det torra i kastrullen, bland om väl. Tillsätt hälften av äggsmeten rör om så allt blir väl blandat.
Vänd ner resten av äggsmeten, smaka av med lite salt och sötning om du vill, annars kan du hoppa över den.
Häll upp i en smord ugnsform på ca 1½ liter, grädda kakan i mitten av ugnen på 175º i ca 45-60 minuter.
Låt svalna en stund i formen och vänd sen upp den på ett galler att kallna, lossa försiktigt från botten med en stekspade.
Förvara pepparkakan i en plastpåse i kylen och skiva upp efterhand, du kan också frysa in skivorna och ta fram eftersom.
Kakan blir rätt mjuk av pumpa/zucchini, lite som en kladdkaka och smakar extra gott som en bakelse med bär och grädde.
Olika sorters benbuljong från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson
Lättlagad hälsokost
Nu har vi varit en vecka i Alanya, vår vintervistelseort på Turkiets Medelhavskust.
I år är det 16 vintern vi bor här nere, vi träffades på min första långsemester hit på våren 2003, då jag åkt hit för att träna upp mig lite inför steloperationen av ryggen.
Jag gick då med kryckor och hade stelkorsett för att överhuvudtaget kunna gå.
Tänk vilken utveckling det blivit i och med att jag i alla år efter det försökt hitta till ett bättre mående med hjälp av maten och träningen.
Bilderna nedan är från året innan min ryggoperation, då mådde jag väldigt dåligt och åt mängder med värktabletter.
Citodon, Dexofen, Lyrica, Cymbalta och smärtblockader i ländryggen var en del av mina ständiga följeslagare i många år.
Nu sen några år är jag helt fri från den typen av piller, numer tar jag varje dag bara Omega-3 och Magnesium.
När jag inte har tillgång till benbuljong tar jag sen i våras Osteo Bi-Flex, en tablett som stärker lederna och innehåller glukosamin och MSM.
Något som också hjälp mycket på vägen är att jag sen våren 2017 dagligen får i mig pre- och probiotika i olika former.
Jag har tagit det väldigt lugnt första tiden här i Alanya i år, har som du kanske sett härinne haft ett intensivt sommarhalvår.
Något som bidrar till att ge mig ork till alla spännande och roliga uppdrag är att jag sen 3 år får i mig kollagen via benbuljong så gott som dagligen.
Både jag och Lennart har blivit mycket bättre i våra leder under de här åren, han har artros i ryggen och jag har haft problem med mina axlar och höfter.
Under många år har jag inte kunnat ligga och sova på sidan, men nu gör det inte alls ont längre och jag kan sova på sidan i flera timmar.
I vinter kommer jag som vanligt att koka en sats buljong varje vecka på ekologiskt uppfödd kyckling, som vi köper hos favoritslaktaren Güven Et Kasap på 25-metersgatan.
Det har jag hållit på med de senaste åren under våra 3 vintermånader här i Alanya.
Hemma i Sverige brukar jag ofta köpa benbuljong från Standard Ekologiskt, de finns bl a hos Paradiset eller viltfond på någon av saluhallarnas viltbutiker.
Buljonger från kyckling, nöt, vilt, lamm, fläsk, fisk och skaldjur innehåller naturligt kollagen.
Något som är bra inte minst för vår hud, så den slipper bli slapp och rynkig, men det gör framförallt underverk för ledbrosk, bindväv och tarmsystem.
Vi har ända från födseln mycket kollagen i kroppen, men det avtar med åren och därför kan vi bli stelare, få problem med värk, krånglande mage, rynkig hud, sprött hår och sköra naglar.
Något som fått många att bli sämre i sina leder är att vi de senaste ca 50 åren gått över till att använda buljongtärningar istället för att koka grytor med ben och göra vår egen buljong.
De tärningarna innehåller mest bara extrakt av kött och smaktillsatser och därmed har de inte alls benbuljongens läkande effekter.
Idag den 18 november är det Benbuljongens dag, det är mina bloggvänner Jenny och Magnus Andersson på Under vårt tak som tillsammans med bloggen Hälsa som livsstilinstiftat dagen, som fått mycket stor uppmärksamhet.
Vill du ha fler tips på olika benbuljonger och grytor man kan använda dem till, så finns mina bästa recept i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Min lättlagade kycklingbuljong
1 ekologisk kyckling eller höna
2 morötter
2 lökar
½ purjolök
2 lagerblad
2 msk äppelcidervinäger eller pressad citron
1 knippe persiljestjälkar
10 vitpepparkorn
ca 1½-2 msk salt
Stycka kycklingen i mindre bitar men låt gärna brösten vara hela, skölj av och stoppa ner allt i en stor gryta.
Skär grönsakerna i mindre bitar och lägg ner i grytan.
Häll på vatten så det knappt täcker, koka upp och skumma ytan väl med en hålslev.
Tillsätt vitpepparkorn, lagerblad, vinäger och salt, börja med den mindre mängden salt.
Koka upp på nytt och låt sjuda på svag värme under lock i en timme.
Syran i vinäger eller citron gör att brosket löses upp bättre och det tillför mer kollagen till buljongen.
Ta upp skrovet och grönsakerna med hålsleven och låt kycklingen svalna lite.
Plocka av allt kött från benen och vingarna och lägg tillbaka benen, brosk och skinn i buljongen och koka ca 5 timmar till på svag värme under lock tills den blir koncentrerad, smaka då av om den är lagom salt.
Sila av benen genom en nätsil ner i en bunke och häll upp buljongen i burkar och låt svalna.
Förvara kycklingbuljongen kylen, den håller upp till en vecka och kan användas till värmande dryck, såser, grytor och soppor.
Du kan också frysa in buljongen, ett enkelt sätt är att hälla upp den i en istärningslåda.
Jag brukar då ta 1-2 tärningar i en mugg och hälla över kokande vatten och salta efter behag.
En klick smör eller kokosolja förstärker både smak och näring, det här är en mycket god dryck när man är frusen eller känner sig sjuk.
Jag dricker då och då en kopp på kvällen, sover så gott på det.
Här i Alanya har vi gasspis, så för att spara gas och inte behöva stanna inne och passa spisen, så låter jag alltid buljongen lagas klart i Wonderbag.
Läs gärna mer om den icke-elektriska långkokningspåsen i länken ovan, här följer en enkel beskrivning på hur du kokar en riktigt klimatsmart benbujong i den.
Kycklingbuljong i Wonderbag
Följ ingredienslistan i receptet här ovan.
Dela kycklingen i mindre delar och koka upp med vatten, grönsaker och kryddor på spisen.
Ta en slev och skumma ytan, avlägsna det skum som samlats, det ger bättre hållbarhet och godare smak på buljongen.
Lägg på lock och låt buljongen koka ordentligt i 15 minuter.
Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.
Efter 3-4 timmar tar du grytan upp ur bagen och lyfter upp kycklingbitarna med hålslev, låt svalna en liten stund.
Plocka av köttet, lägg tillbaks ben, brosk och skinn i grytan.
Koka upp på nytt i 15 minuter med locket på.
Ställ ner grytan igen, knyt till väl och låt stå i 12 timmar.
Kycklingbuljongen är nu klar för att silas och reduceras, jag brukar låta den koka ihop till hälften.
Hej! Nu har jag hittat på ett recept på en riktigt god mjuk kaka. Mejerifri och utan nötter. Dock paleo eftersom den innehåller lite banan, fikon och lite havregryn. Tips: krydda med pepparkakskryddning så blir det en mjuk pepparkaka som passar perfekt till adventsfikat! :) RECEPT (1 avlång brödform) 1 dl kokosflingor 1 dl pofiber… Fortsätt läsa Mjuk paleokaka – perfekt till mysig höstfika!
Idag får du ett av mina kokboksrecept från Diabeteskokboken för män, som jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.
Magic Bullet Coffee har varit populärt några år bland dem som behöver få upp fettmängden, när man drar ner rejält på kolhydraterna för att få ett stabilt blodsocker.
Så här beskriver Lars-Erik receptet:
Ett kaffe man står sig på. Vanligt kaffe brukar drickas i socialt syfte och för att få en liten energikick.
Det här kaffet kan faktiskt ersätta en hel frukost om det kniper.
Här hittar du boken på Adlibris och här på Bokus, den finns också i vanliga bokhandlar.
Här har jag kryddat kaffet med kanel och kardemumma, det ger en riktigt härlig smak.
Bilderna nedanför receptet visar fler rätter från kokboken, de är tagna av Mikael Eriksson.
Spiced Magic Bullet Coffee 1 port
1 kopp kaffe
1 msk kokosolja
½ tsk kanel
½ tsk kardemumma
Ev lite salt
Blanda lite kaffe med kokosolja, kanel och kardemumma i en kopp, så kryddorna blandas väl.
Häll på resten av kaffet och krydda gärna med lite salt, det förhöjer smaken på kaffet.
Rör om en stund i koppen tills det svalnat lite och drick försiktigt, för kokosoljan lägger sig som ett lock över och bevarar värmen länge.
Du kan också mixa kaffet så fördelas fettet jämnt i hela koppen.
Tipsruta:
Testa gärna att blanda i ett rått ägg för en mer mättande kaffedrink.
Mixa då ägget tillsammans med kaffet, kokosoljan och kryddorna. Du får då en proteindryck med smak av latte.
Fläsklägg och blomkålsstomp med pepparrot och brynt smör Foto Mikael Eriksson
Fläskpannkaka med lingon Foto Mikael Eriksson
Meatza – Köttfärspizza Foto Mikael Eriksson
Fiskgratäng med kräftstjärtar Foto Mikael Eriksson
Dillhollandaise, Pepparsås och Örtsmörsås Foto Mikael Eriksson