Kesoplättar med sommarbär

Kesoplättar

Sommarmat

Idag får du som ett gott frukosttips eller litet kvällsmål ett av mina äldsta recept i bloggens 15-åriga historia, kesoplättar med sommarens bär.

De flesta recept jag sett på kesoplättar har en rätt menlös struktur, det tycker jag inte så bra om.

Jag blandar därför i en hel del frön i mina för mer frasighet och ett gott tuggmotstånd.

Kesoplättar med Hallon, Hjortron och Blåbär

Kesoplättar 2 port

2 ägg

½ dl keso

½ dl grädde

2 msk psylliumfrön

2 msk fibrex eller pofiber

2 msk sesamfrön

2 msk linfrö

Salt

Smör till stekning

Vispa samman ägg, keso, salt och grädde. Rör ner alla frön och fibrex/pofiber.

Låt svälla en halv timme. Smaka om smeten är lagom salt.

Grädda plättarna i brynt smör, några minuter på varje sida så de får fin färg och blir frasiga i kanterna.

Fler goda brunchtips hittar du i den här länken till min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Den håller på att säljas helt slut från förlaget, precis som mina böcker Baka med frukt & grönt och Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken nyligen gjort.

Just det förlag som gett ut de tre, Bladh by Bladh, har tyvärr avslutat sin verksamhet så de kommer inte att tryckas upp på nytt.

Bönkokboken finns i den här länken som E-bok, bra för dig som tycker om att läsa dina recept på dator, platta eller telefon.

I den här länken finns E-boken Gröna, sköna tillbehör och i den här Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Drottningtryfflar från Gröna, sköna tillbehör

Grön gratäng med zucchini

Mat med sommargrönska

Jag fortsätter dela recept på zucchini nu när många har fullt av den i växthus och trädgårdsland efter den varma inledningen på sommaren.

Den goda grönsaken säljs även till bra pris i många gårdsbutiker och vanliga mataffärer.

Idag bjuder jag på ett av mina allra första zucchinirecept här på bloggen, som jag började skriva sommaren 2009.

Det har blivit väldigt många grönskande recept under de här 15 åren.

De allra bästa finns tillsammans med mängder av nyskapade i min snart slutsålda kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Här kan du läsa en fin recension av kokboken hos Diet Doctor.

Vill du prova fler av mina zucchinirecept så finns här zucchinibiffar med fetaostcrème och här ett glutenfritt formbröd med zucchini och kanel.

Zucchinigratäng 3-4 port

1 zucchini, ca 400 g

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

3 dl bladspenat, fryst eller färsk

1 dl pumpafrön

50 g smör

3 dl riven ost, gärna några olika sorter

3 ägg

3 dl grädde

Salt och peppar

Lite riven muskotnöt

Skär zucchinin i strimlor och skiva lök och vitlök. Stek grönsakerna mjuka i smör, krydda med salt, peppar och riven muskot.

Rör ner pumpafrön och fräs en stund. Tillsätt spenaten och stek några minuter till.

Riv under tiden osten och blanda med ägg och grädde, krydda lite med salt och peppar.

Osten är rätt salt i sig, så smaka dig fram.

Häll upp grönsaksröran i en ugnsform, häll äggstanningen över och blanda lite försiktigt.

Smörstekt Zucchini, Färsk Lök och Bladspenat

Färdiggrädda Zucchini-gratäng är en perfekt LCHF-rätt

Grädda i 175° i ca 40 min. Känn med handen om äggstanningen känns fast.

Låt svalna i formen 10 min innan du skär upp gratängen i bitar och servera med en sallad.

Gratängen passar ju förstås alldeles perfekt som tillbehör till grillat också.

Låt den då gärna kallna helt och ställ in i kylen ett par timmar, så kan du skära fina bitar och värma på ca 15 minuter i 175 grader innan serveringen.

Här nedan ser du ett zucchinibröd med ost och timjan från min slutsålda bakbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Den kommer tyvärr inte att tryckas upp på nytt nu då förlaget lagts ner, jag hoppas få något annat förlag att nappa på att ge ut den framöver.

Här kan du läsa mer om min matfilosofi och de kokböcker jag skrivit.

Köttbullar och gräddkokt purjolök

Köttbullar med stuvad purjolök

Köttbullar på nytt sätt

Köttbullar med gräddsås är väldigt gott, pannbiff med lök också.

Här gjorde jag en lyckad kombination, med purjolök som fick koka mjuk i en gräddig sås.

Jag brukar köpa nymald köttfärs om det finns möjlighet i charken, annars väljer jag en färs som är vakuumpackad, extra viktigt nu när vi går in i rötmånaden.

Den smakar dessutom mycket bättre än den som säljs i så kallad skyddande atmosfär, läs mer om varför den inte är bra i den här länken till Äkta Vara.

Psylliumhusk som jag använder i köttbullarna är ett glutenfritt alternativ till ströbröd, jag tar i lite för att få köttbullarna att hålla ihop bättre.

Det finns att köpa i glutenfria hyllan i matbutikerna.

Köttbullar 2 port

300 g köttfärs, jag hade nöt

½ dl grädde/kokosgrädde

2 msk av min hemgjorda majonnäs

½ tsk psylliumhusk

Salt och peppar efter behag

Smör till stekning

Blanda snabbt ihop färsen med husk, grädde och majonnäs.

Smaksätt med salt och peppar. Låt stå en stund för att svälla, stek en liten bit för att känna att du fått lagom kryddning.

Forma sen färsen till stora köttbullar och stek i brynt smör.

Skaka pannan lätt efter en halv minut så bullarna får en jämn stekyta runtom.

Stek på det här viset i ett par minuter, då behåller köttbullarna sin runda form.

Stäng av värmen och låt eftersteka cirka fem minuter, skaka pannan ytterligare någon gång.

Är ni fler så kan du lätt dubbla receptet, dela då upp stekningen i omgångar.

Gräddkokt purjolök

3 dl strimlad purjolök

2 msk smör

2 dl grädde/kokosgrädde

1 tsk pressad citron

Salt och peppar

Bryn purjolöken lätt i smöret, utan att den får för mycket färg, under några minuter.

Pressa över citronsaften och krydda med salt och peppar.

Häll på grädden och låt puttra tills stuvningen tjocknar i 10-15 minuter.

Servera med nystekta köttbullar, jag hade kokt blomkål och sallad till.

Vill du ha fler recept på husmanskost så hittar du mina bästa i de här kokböckerna.

På bilden nedan ser du kålpudding från Stora diabeteskokboken.

E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt (Med Annika Dahlqvist)

Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker (Med Lars-Erik Litsfeldt)

Kålpudding med sky på lingon och smör Foto Mikael Eriksson
Hollandaisesås med chili till grillat

Smakrik smörsås

Hollandaisesås och bearnaisesås är den ultimata såsen till all slags grillat, tycker jag och många med mig.

Många tror att de är svåra att göra och nöjer sig med de färdiga majonnäsliknande såserna från affären.

Men har man en gång testat att laga den själv så inser man vilken otrolig skillnad det blir i smak, med smör istället för rapsolja och utan konstgjorda smaktillsatser.

Chilihollandaise ca 3-4 port

3 äggulor

200 g smör

1 msk pressad citron

Salt och chili efter smak

Smält smöret på svag värme, så mjölken och saltet samlas på botten.

Rör samman äggulor och citronsaft i en tjockbottnad kastrull.

Sätt den på plattan på svag värme och vispa kraftigt i cirka 5 minuter, tills gulorna tjocknat.

Var lite försiktig, så det inte blir för varmt och äggröra.

Jag justerar värmen genom att lyfta ena sidan på kastrullen så den inte ligger an mot plattan hela tiden.

Sätt kastrullen på en trasa urvriden med varmt vatten.

Vispa ner det klarnade smöret i en fin stråle.

Jag brukar låta lite av bottensatsen följa med, det ger extra god smak.

Smaka av såsen med salt och chiliflingor eller finhackad chili, ev också mer citronsaft.

Jag har en gammal spis med plattor, har du en modern spis kan du prova att göra hollandaisen med vattenbad tills du känner dig mer säker på den.

I det här receptet på min populära choronsås kan du läsa hur du går till väga med vattenbadet.

På bilden nedan har jag serverat hollandaisen till rimmat kycklingbröst och smörfräst bladspenat med paprika.

Den passar också till många grillrätter, såväl fisk som fågel och fläskkött eller grönsaker.

Fler av mina bästa grilltips hittar du i kokboken Birgitta Höglunds bästa grilltips, där finns något för alla smaker.

Lättlagad auberginegratäng med bacon och syrlig gurksallad

Ägg i gott sällskap

Dagens recept är en god liten låda med en av mina favoritgrönsaker, aubergine, här som sällskap till bacon och ägg.

Jag har tillbringat många vintrar i Turkiet, där används auberginen mycket i både varma och kalla rätter.

Här hittar du min variant av en turkisk köttfärsgryta som jag ätit många gånger på lunchrestauranger i Alanya.

Auberginen blir även väldigt god att grilla, lägga bara hela grönsaken på glöden och grilla tills skalet svartnar, vänd flera gånger under tiden.

Auberginegratäng 2 port

4 dl tärnad aubergine

1 pkt bacon i strimlor

½ dl finhackad purjolök

2 ägg

2-3 msk smör

1 dl riven, lagrad ost

6 cocktailtomater

Salt och peppar

Färsk timjan och oregano

Bryn smöret lätt och häll i aubergine och strimlat bacon.

Stek under omrörning några minuter tills det fått färg.

Tillsätt löken och låt den fräsa med en stund, krydda med salt och peppar.

Häll upp två smorda ugnsformar, gör en grop i mitten och knäck i äggen.

Dela tomaterna och lägg runt kanten och strö över riven ost och örter.

Gratinera i 175° i 15-20 minuter, beroende på hur hård du vill ha äggulan.

Servera med gurksallad, receptet kommer här. Snabbt, enkelt och fräscht.

Syrlig gurksallad 2 port

10 cm gurka

2 msk finhackad citronmeliss

2 msk finhackad gräslök

2 msk pumpafrön

2 tsk pressad citron

2 tsk olivolja

Chiliflingor

Flingsalt

Skiva och strimla gurkan. Vänd runt i en bunke med örter, dressing och smulade chiliflingor.

Strö över pumpafrön och flingsalt, låt stå en liten stund så smakerna utvecklas.

Kokboksreklam

Fler lättlagade rätter med färre kolhydrater än vad som oftast är vanligt hittar du i mina kokböcker.

Här en länk till den senaste i raden, Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker, den skrev jag tillsammans med LCHF-gurun Lars-Erik Litsfeldt.

Här finns nedladdningsbara E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt, den är skriven med LCHF-rörelsens grundare Dr Annika Dahlqvist.

Den är en omarbetad utgåva av slutsålda LCHF för seniorer och innehåller många recept från Långkok för LCHF och Paleo.

Den inbundna kokboken är slutsåld och kommer tyvärr inte att tryckas upp på nytt.

Här nere ser du mig på en kokbokssignering i höstas.

Glutenfria kryddiga mandelkakor

Njutbara småkakor

De här kryddiga och lite mjuksega småkakorna hittade jag på till min första kokbok ”LCHF för seniorer” som jag skrev med Annika Dahlqvist.

Den såldes slut för många år sen, men kom ut på nytt i en omarbetad utgåva med titeln ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt” med tillägg av många recept från ”Långkok för LCHF och Paleo”.

Även den såldes slut och kommer inte att tryckas upp på nytt, men mina bästa recept på vår svenska husmanskost, matbröd och bakverk finns som tur är att ladda ned som E-bok i den här länken.

De här kakorna får namnet pepparkakor till jul, men nu mitt i sommaren får de heta kryddkakor för de är ju lika goda året runt.

Kan du inte tänka dig att äta julsmakande kakor på sommaren, så hoppa bara över nejlikor och ingefära och öka på kanel och kardemumma, det blir också väldigt gott.

Kryddkakor ca 20 st

100 g smör

2 dl mandelmjöl

2 msk psylliumhusk

2 msk valfri sötning

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mald kanel

2 krm mald ingefära

1 ägg

Lägg smör och kryddor i en kastrull. Ge ett hastigt uppkok, rör om väl och låt sen svalna lite. Rör ner vald sötning.

Blanda mandelmjöl och psylliumhusk i en bunke. Vispa ner kryddblandningen. Rör sist i ägget, blanda väl.

Ställ i kylen att svälla en halvtimme. Rulla matskedsstora bollar och platta till ordentligt.

Lägg på bakplåtspapper och gör mönster i degen med en gaffel.

Grädda på 200° i 10-12 minuter och låt svalna en stund, flytta sen över dem försiktigt med en stekspade och låt kallna på galler.

Smöret och fettet i mandelmjölet kan krypa ut ur kakorna lite under gräddningen, men det dras tillbaka igen när de får svalna någon minut på plåten.

Frys in och ta fram kakorna eftersom, fräscha gärna upp dem lite i en varm ugn.

Mandelvåfflor från Gammaldags husmanskost på nytt sätt Foto Mikael Eriksson

Glutenfria kryddiga mandelkakor

Njutbara småkakor

De här kryddiga och lite mjuksega småkakorna hittade jag på till min första kokbok ”LCHF för seniorer” som jag skrev med Annika Dahlqvist.

Den såldes slut för många år sen, men kom ut på nytt i en omarbetad utgåva med titeln ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt” med tillägg av många recept från ”Långkok för LCHF och Paleo”.

Även den såldes slut och kommer inte att tryckas upp på nytt, men mina bästa recept på vår svenska husmanskost, matbröd och bakverk finns som tur är att ladda ned som E-bok i den här länken.

De här kakorna får namnet pepparkakor till jul, men nu mitt i sommaren får de heta kryddkakor för de är ju lika goda året runt.

Kan du inte tänka dig att äta julsmakande kakor på sommaren, så hoppa bara över nejlikor och ingefära och öka på kanel och kardemumma, det blir också väldigt gott.

Kryddkakor ca 20 st

100 g smör

2 dl mandelmjöl

2 msk psylliumhusk

2 msk valfri sötning

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mald kanel

2 krm mald ingefära

1 ägg

Lägg smör och kryddor i en kastrull. Ge ett hastigt uppkok, rör om väl och låt sen svalna lite. Rör ner vald sötning.

Blanda mandelmjöl och psylliumhusk i en bunke. Vispa ner kryddblandningen. Rör sist i ägget, blanda väl.

Ställ i kylen att svälla en halvtimme. Rulla matskedsstora bollar och platta till ordentligt.

Lägg på bakplåtspapper och gör mönster i degen med en gaffel.

Grädda på 200° i 10-12 minuter och låt svalna en stund, flytta sen över dem försiktigt med en stekspade och låt kallna på galler.

Smöret och fettet i mandelmjölet kan krypa ut ur kakorna lite under gräddningen, men det dras tillbaka igen när de får svalna någon minut på plåten.

Frys in och ta fram kakorna eftersom, fräscha gärna upp dem lite i en varm ugn.

Mandelvåfflor från Gammaldags husmanskost på nytt sätt Foto Mikael Eriksson

Zucchinibröd med ost och timjan

Glutenfritt bröd med gröna smaker

Mina recept på zucchini, eller squash som den också kallas, blir alltid välbesökta.

Den goda och variationsrika grönsaken växer ju bokstavligen så det knakar så här års.

Här hittar du mina populära zucchinibiffar och här en zucchinisallad med örter.

Det här zucchinibrödet passar väldigt bra till soppa eller som botten till pizza, varm
smörgås eller som botten till smörgåstårta.

Kanske något att prova till augustis kräftskivor och surströmmingsfester?

Här hittar du olika tips på fyllningar till smörgåstårta och även ett glutenfritt/mjölkfritt formbrödsrecept som har blivit mycket uppskattat.

Det här receptet skapade jag till min kokbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Bakboken blev mycket uppskattad men är tyvärr slutsåld och det ser i dagsläget inte ut som att den kommer att ges ut på nytt.

Zucchinibröd med gräddost och timjan 1 bröd

3 ägg

1 dl vatten

2 msk kallpressad olivolja

Ca ½ tsk salt

3 dl grovriven zucchini

2 dl riven gräddost

½ dl finhackad, färsk timjan eller
1 msk torkad

3 dl mandelmjöl

1 dl sesamfrön

2 msk psylliumhusk

1 msk bakpulver

Till garnering:
2 msk kallpressad olivolja

1–2 msk små färska timjankvistar
eller 1 tsk torkad

1 msk flingsalt

Sätt ugnen på 175˚. Vispa ihop äggen med vatten, olivolja och salt. Rör ner zucchini,
ost och timjan.

Blanda mandelmjöl, sesamfrön, psylliumhusk och bakpulver, vänd ner i äggsmeten
och låt svälla i 10 minuter.

Smörj en rund springform eller fyrkantig glasform på 1 ½ liter med olivolja. Häll i
smeten och släta till med slickepotten.

Ringla över olivoljan och strö över timjanblad och smulat flingsalt jämnt fördelat
över brödet. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna en stund
i formen.

Lossa kanten på springformen eller använd en stekspade för att lossa den från
kanten och botten i glasformen.

Flytta över brödet med hjälp av stekspaden till ett
galler och låt kallna. Lägg sen in det i en påse i kylen ett par timmar innan brödet
skärs upp, så håller det ihop bättre.

Innan serveringen kan du sätta in bitarna i ugnen på ett galler i 150˚ i några minuter.

Variera gärna smaksättningen med andra örter och ostar eller tryck ner oliver och torkade tomater som till focaccia.

Vill du ta del av fler av mina glutenfria bakrecept så hittar du flera populära matbröd i kokböckerna nedan.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Smörgåsbakelse på zucchinibrödet

Blåbär med Lemon Curd

Njutning i ett litet glas

Idag bjuder jag på en riktigt god liten dessert, den passar fint nu när det är blåbärstider.

Det här var ett av de allra första efterrättsrecept jag gjorde här på bloggen när jag startade den för 15 år sen.

Lemon Curd passar väldigt bra ihop med söta blåbär, här hittar du ett recept på Paleovis hos mina vänner Jenny och Magnus på Under vårt tak.

Blåbär med lemon curd och vispad grädde 1 port

En sked blåbär

En sked Lemon Curd

En sked vispad grädde eller kokosgrädde

Börja med blåbären i botten på ett glas. Sen en sked med Lemon Curd.

Avsluta det hela med vispad grädde så det fyller glaset.

En grön kvist är alltid gott till, jag tog citronverbena från min balkongodling.

Här hittar du mina små glutenfria blåbärspajer.

Blåbärspannacottan på bilden längst ned i inlägget hittar du här.

Fler tips på mina efterrätter hittar du i de här kokböckerna.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Blåbärspannacotta
Dagens grilltips – Krämig blomkålssallad
Blomkålssallad från Gröna, sköna tillbehör

Blomkål i gott sällskap

Idag tipsar jag om ett väldigt gott alternativ till potatissallad till sommarens alla grillmiddagar.

Blomkålssalladen blir god även med saltgurka eller tärnad paprika istället för mango om du vill hålla ner på kolhydraterna.

Gör egen majonnäs enligt mitt recept, det är både enkelt och väldigt gott, så har du en bra bas till många goda röror och såser till kommande grillkvällar.

Fler tips och recept för en ännu mer njutbar sommar hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Blomkålssallad 4 port

1 liter små, lättkokta blomkålsbuketter

2 dl av min hemgjorda majonnäs

1 dl strimlad citronmeliss

½-1 dl mango i små tärningar

½ dl strimlad purjolök eller gräslök

½ dl pumpafrön

Salt och chili efter smak

Blanda majonnäsen med det gröna, pumpafrön och mango, salta och krydda efter smak med chili, färsk eller i flingor.

Vänd försiktigt ner blomkålen så den blandas väl med majonnäsen.

Låt stå en stund innan serveringen så mognar smakerna fram ordentligt.

Majonnäs på ghee och äggfri majonnäs från Gröna, sköna tillbehör

Majonnäs och aioli från Birgitta Höglunds bästa grilltips Foto Mikael Eriksson