Äpplets Dag – Ugnsbakade äpplen med mandel och lingon

Äpplets Dag

Idag är det en sån dag som jag tycker om att uppmärksamma, 25/9 är det äpplet som fått sin egen speciella dag.

Jag såg det på Nyhetsmorgon igår där det lagades en mängd olika äppelrätter, det såg väldigt gott ut men alla innehöll gluten eller socker.

Eftersom jag inte äter gluten alls sen 15 år och har dragit ner väldigt mycket på det söta inslaget i maten så får du här en variant utan mjöl och socker, men med en hel del naturligt goda smaker.

Äppelefterrätt med mandel och lingon 2-4 port

2 äpplen, svenska Aroma eller Discovery är goda nu

1 dl lingon

2 dl flagad mandel

Några tunna skivor smör

1 tsk kanel

ev 1 tsk valfri sötning

Skala och klyfta äpplena tunt. Smörj en liten ugnsfast form och lägg äppelklyftorna tätt, strö över lingon och kanel.

Skiva smör tunt med osthyveln och lägg över äpplena, täck med flagad mandel och lite sötning om du vill ha det.

Grädda i 200° i 15 minuter. Låt svalna och servera med vispad grädde och lite extra lingon.

Ät, njut och må gott!

Kokbokstips

På bilden ser du en vitkålssallad med äpple, ingefära och citron från min vegetariska kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Bilden tog jag en vacker höstdag vid Ristafallet i Jämtland, i länken ovan hittar du receptet.

Just nu och tom 26/9 har Bokus 10% rabatt på alla böcker om man uppger koden SEP24 i kassan.

I länkarna nedan hittar du mina kokböcker där, de finns även i den övriga nätbokhandeln.

De inbundna kan också beställas hem hos din lokala bokhandlare och alla kan lånas på Biblioteket.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med Lars-Erik Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv som E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Övre delen av Ristafallet i höstskrud

Äpplets Dag – Ugnsbakade äpplen med mandel och lingon

Äpplets Dag

Idag är det en sån dag som jag tycker om att uppmärksamma, 25/9 är det äpplet som fått sin egen speciella dag.

Jag såg det på Nyhetsmorgon igår där det lagades en mängd olika äppelrätter, det såg väldigt gott ut men alla innehöll gluten eller socker.

Eftersom jag inte äter gluten alls sen 15 år och har dragit ner väldigt mycket på det söta inslaget i maten så får du här en variant utan mjöl och socker, men med en hel del naturligt goda smaker.

Äppelefterrätt med mandel och lingon 2-4 port

2 äpplen, svenska Aroma eller Discovery är goda nu

1 dl lingon

2 dl flagad mandel

Några tunna skivor smör

1 tsk kanel

ev 1 tsk valfri sötning

Skala och klyfta äpplena tunt. Smörj en liten ugnsfast form och lägg äppelklyftorna tätt, strö över lingon och kanel.

Skiva smör tunt med osthyveln och lägg över äpplena, täck med flagad mandel och lite sötning om du vill ha det.

Grädda i 200° i 15 minuter. Låt svalna och servera med vispad grädde och lite extra lingon.

Ät, njut och må gott!

Kokbokstips

På bilden ser du en vitkålssallad med äpple, ingefära och citron från min vegetariska kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Bilden tog jag en vacker höstdag vid Ristafallet i Jämtland, i länken ovan hittar du receptet.

Just nu och tom 26/9 har Bokus 10% rabatt på alla böcker om man uppger koden SEP24 i kassan.

I länkarna nedan hittar du mina kokböcker där, de finns även i den övriga nätbokhandeln.

De inbundna kan också beställas hem hos din lokala bokhandlare och alla kan lånas på Biblioteket.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med Lars-Erik Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv som E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Övre delen av Ristafallet i höstskrud

Gräddig viltgryta med svamp

Vilt- och svamptider

Nu är det högsäsong för oss som älskar vilt och skogens läckra svampar.

Så ge dig ut med svampkorgen och plocka lite gratis mat att förgylla både vardagen och festerna med i höst och vinter.

Idag bjuder jag på en av de viltgrytor jag själv tycker bäst om, hoppas du också uppskattar den.

Vill du hellre göra en vegetarisk svamprätt så hittar du här min gulaschsoppa i senaste numret av nättidningen Mandarin.

Viltgryta 4 port

500 g grytbitar av älg, ren eller rådjur

100 g rökt sidfläsk i tärningar

4-5 dl rödgul trumpetsvamp eller trattkantareller

2 morötter

1 röd paprika

3-4 vitlöksklyftor

100 g smör

2 burkar skalade tomater

2 dl av min enkla buljong

2 dl rödvin

4 dl grädde/kokosgrädde

Salt och svartpeppar

Bryn smöret och stek köttet gyllenbrunt, krydda lätt med salt  och peppar.

Tillsätt fläsket och svampen och låt det få lite färg.

Skär under tiden morot, vitlök och paprika i små tärningar och låt dem fräsa med en stund.

Häll över tomater, viltfond och rödvin dela tomaterna i mindre bitar med sleven.

Koka upp och låt puttra en timme eller två på svag värme.

Tillsätt då grädden och låt sjuda en halvtimme till.

Smaka av om köttet är mört, annars får grytan puttra vidare ett tag till.

Vill du ta del av fler recept på mustiga grytor, buljonger och annat gott i vår svenska husmanskost så hittar du många av mina favoriter i de här kokböckerna.

Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker med Lars-Erik Litsfeldt

Gammaldags husmanskost på nytt sätt E-bok med Dr Annika Dahqvist

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson

Ostfyllda viltfärsbiffar med ragu på bladspenat från Stora diabeteskokboken
Foto Mikael Eriksson
Smakrik äggröra till brunchen

Lördagsbrunch

Idag får du tips på en riktigt krämig äggröra som passar fint till brunch, tillsammans med till exempel rökt fläsk, renstek, fisk eller kantareller.

På bilden ovan har jag gjort äggröran naturell med smörstekta kantareller, varmrökt sidfläsk, en smörgås på mitt populära valnötsbröd och med hjortron och grädde som en liten dessert.

Nu när det blivit kallare så märks det att det behövs mer av både fett och protein i maten än under sommaren, då är äggröra med olika smaksättningar riktigt bra och lättlagad mat.

Jag får lite mer besvär av fibromyalgin på hösten när kylan och fukten kommer krypande, äter jag då mer energirik mat så mår kroppen mycket bättre.

Äggröra med tomater och basilika 1 port

3 ägg

½ dl smetana/kokosgrädde

50 g varmrökt sidfläsk

1 tomat

½ röd paprika

1 msk hackad färsk basilika

25 g smör eller kokosolja

Salt och peppar

Vispa ihop äggen lätt med smetana och kryddor.

Hacka tomater och basilika, skär fläsk och paprika i tärningar.

Smält smör i en kastrull eller liten stekpanna, rör i tomaterna och låt fräsa en liten stund.

Häll i äggsmeten, rör runt mot bottnen tills den stelnat lite, ta den då från värmen så den inte tjocknar för mycket.

Bryn fläsk och paprika i en stekpanna och stek dem tillsammans en stund tills det får färg.

Vänd ner basilikan i äggröran och servera med fläsket och paprikan, strö över lite hackad persilja eller de örter du har.

Fler tips på energirik mat som både mättar och är lätt att laga hittar du i min och Lars-Erik Litsfeldts Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Vill du läsa hela berättelsen om hur jag ätit mig friskare så hittar du den i Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

På bilden nedan ser du mig när jag var 40 och mådde som sämst, den högra bilden är från förra hösten när jag fyllde 62.

Jag jobbar med Gröna, sköna tillbehör Foto Jan Andersson, LT
Grönsakspaté med broccoli och tomat

Vegetarisk krogfavorit

Den här grönsakspatén hade jag ofta på menyerna på de restauranger där jag jobbade på 80-90-talet.

Jag serverade den då som en förrätt med en god sås eller som tillbehör på en buffé.

På den tiden var det inte alls lika vanligt med vegetarisk mat på restaurangerna som idag, intresset bland många kockar att laga gröna rätter var ofta lågt.

Jag har alltid tyckt mycket om grönsaker, så för mig var det ett naturligt inslag bland all den ”vanliga” maten.

Lika viktigt är det för mig idag att ha en stor variation av grönsaker i min mat.

Sen jag för 15 år sen gick över till glutenfri lågkolhydratkost, även kallat LCHF, har grönsaksmängden ökat rejält på min tallrik.

På restaurangtiden gjorde jag patén i lite olika varianter på broccoli, skållade tomater, blomkål, purjolök och morötter.

Här har jag använt broccolistjälkar, ett bra sätt att ta dem tillvara.

Dubbla gärna receptet så blir det en högre och finare paté. Öka då gräddningstiden med 10 minuter.

Grönsakspaté

3 dl broccoli i bitar, stam eller blomma

2 ägg

½ dl grädde

2 msk hackade örter

Riven muskot

Salt och peppar

Tomatlager

5 medelstora tomater

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

1 msk smör

1 msk olivolja

1 ägg

Salt

Cayennepeppar

Några droppar Worcestershiresauce

Skär broccolin i mindre bitar och koka riktigt mjuk i saltat vatten. Låt rinna av väl i durkslag.

Skär ett kryss i tomaterna och lägg ner en halv minut i kokande vatten. Häll bort vattnet och fyll på med kallt.

Skala de avsvalnade tomaterna och skär i bitar, finhacka lök ock vitlök.

Bryn smör och olivolja lätt, tillsätt lök och tomater.

Låt puttra på svag värme i ca 15-20 minuter, så vätskan kokar in. Rör under tiden, så det inte bränns.

Blanda i kryddor och Worcester, smaka av och låt svalna.

Mixa broccolin med grädde och örter. Jag använde persilja, dragon och gräslök.

Smaka av med salt, peppar och muskot. Rör ner ägget.

Mixa sen tomatröran och blanda med ägg. Smörj en liten form ordentligt med smör.

Lägg ett lager broccolismet i botten, fyll på med tomatröran. Avsluta med att försiktigt bre ut broccolismeten över tomatröran.

Fyll en långpanna med ett par centimeter varmt vatten och ställ ner formen. Grädda patén i vattenbadet i 40 minuter på 175°.

Känn med handen att patén är fast. Ta ut ur ugnen och låt svalna en stund i formen.

Lossa kanterna försiktigt med en stekspade och stjälp upp på en skärbräda.

Servera patén ljummen eller kall, gärna med fetaost mosad i lite grädde.

Forma ett ägg med en sked doppad i varmt vatten, jag hade även pumpafrön, paprika och persilja till garnering.

Mitt intresse för den vegetariska matlagningen har även lett till en helt grön kokbok.

Fler förslag på såser som passar till patén och mängder av mina bästa vegetariska recept hittar du i boken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Vill du ha tips på lite matigare, hälsosamma rätter med få kolhydrater så hittar du det i Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker, skriven med Lars-Erik Litsfeldt.

Lättlagad äggkaka med fetaost

Näringsrik snabbmat

När jag vill att matlagningen ska gå riktigt fort så gör jag ofta olika sorters ostkakor med ägg, antingen gräddade i ugnen eller som här i stekpannan.

Det blir både matigare och godare än en vanlig omelett tycker jag och den går att variera på många sätt.

Här är det fetaost som fått spela huvudrollen men det fungerar fint även med vanlig riven ost eller keso.

Äggkaka med fetaost 2-4 port

100 g fetaost

3 ägg

2 msk grädde

2 msk smör

Vitpeppar

Några skivor lagrad ost

Mosa osten med grädden och rör ner äggen.

Krydda med vitpeppar, smaka av om du vill ha mer salt. Osten är rätt salt i sig.

Bryn smöret i en liten stekpanna och häll i ostsmeten.

Rör inte om i smeten utan låt den steka på svag värme tills den stannat.

Vänd den sen med hjälp av ett lock och låt kakan glida ner i stekpannan och få färg på andra sidan.

Lägg på ostskivor och täck med lock några minuter.

Skär kakan i 4 delar, jag serverade den till rökta sardiner och både varma och kalla grönsaker.

Vill du ha fler tips på lättlagade rätter så hittar du mina bästa recept i Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker.

Den boken skrev jag tillsammans med LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldt, som skrivit många faktaböcker i ämnet.

Äggkaka med sardiner

Fläskpannkaka från Stora diabeteskokboken Foto Mikael Eriksson
Äppelkompott med lime och ingefära
Äppelkompott Paleo/LCHF

Fräsch äppelefterrätt

Idag bjuder jag på ett äppelrecept nu när träden dignar av den goda frukten.

Att koka kompott är ett gammaldags sätt att ta vara på frukten, i min tappning utan socker så du får frysa in det som blir över.

Jag tycker om när äpplena har lite spänst kvar, men du kan även koka den längre och mixa till mos.

Förutom att vara en god efterrätt så passar äpplena fint som tillbehör till både julskinka och paté, så spara en burk i frysen till jul.

Äppelkompott med lime, kanel och ingefära 20-25 port

10 äpplen

4 kanelstänger

1½ dl vatten

1 dl pressad lime

1 dl färsk ingefära i tunna skivor

Rivet skal av 2 ekologiska limefrukter och rostade nötter till serveringen

Tvätta och riv limefrukterna fint, pressa ur saften.

Spara skalet till serveringen och strö det då över kompotten.

Skala äpplena, dela i fyra delar och skär bort kärnhusen eller ta ur dem först med äppelpipa. Dela varje klyfta i två delar.

Koka upp vatten, limesaft, kanelstång och ingefära.

Lägg ner äppelbitarna och låt sjuda under lock i 10-15 minuter minuter, lite beroende på hur mjuka du vill ha äpplena.

Skaka om grytan så allt blandas ett par gånger under tiden.

Servera äpplena ljumma med lite spad över och rostade nötter eller mandlar runtom. Vispad grädde/kokosgrädde med vaniljpulver blir ett gott tillbehör.

Låt kompotten kallna, häll upp på burkar och frys in det som blir över till kommande behov.

Äppelkompott

Fler tips och recept på allt det goda gröna som växer i skog och mark just nu hittar du i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Här kan du läsa om mina övriga kokböcker, som blivit åtta stycken vid det här laget.

På min bild här nedanför ser du en havtornschutney med chili och äpple.

Havtornschutney från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Mandelkaka med drottningsylt och grädde

Glutenfri bakelse

Den här kakan på mald mandel och sesamfrön blir mycket saftig och god, prova den gärna till fredagsmyset eller som en dessert till helgmiddagen.

Det är en av de godaste, glutenfria kakor jag hittat på härinne på bloggen sen starten 2009.

Kakan blir så pass fast att den går att dela och använda som tårtbotten, perfekt att ta till när det vankas kalas.

Det är bara att dubbla receptet så blir det en hög och fin tårtbotten som kan delas i tre bottnar.

Grädda den då i en form med löstagbar kant och lite längre så den blir fast, låt gärna kallna i kylen innan du delar den med en vass kniv.

Jag gjorde en drottningsylt på lika delar blåbär och hallon, ett mycket syrligt och fräscht tillbehör till kakan.

Ge bären ett snabbt uppkok och rör ner lite pressad citron/lime och sötning om du vill, låt kallna.

Mjuk mandelkaka

2½ dl mandelmjöl

2 dl grädde/kokosgrädde

2 ägg

2 msk valfri sötning

1 dl sesamfrön

1 tsk psyllumhusk

½ krm vaniljpulver

½ krm salt

1 msk smält smör/kokosolja till formen

Blanda mandelmjöl med sesamfrön, psylliumhusk, vaniljpulver och salt, rör ner grädden.

Vispa äggen fluffigt med vald sötning och rör ner i smeten.

Smörj en ugnsform och häll i mandelsmeten, grädda mitt i ugnen på 175° i 30 minuter.

Låt kakan svalna och servera med vispad grädde och sylt.

Tål du inte mandelmjöl så kan du byt ut det mot samma mängd pumpafrömjöl.

Fler av mina glutenfria och sockerfria bakverk hittar du i kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Lättfixad lax och gräddsås med paprika och dill

Snabbfixad lax

Idag får du ett snabbtips på en riktigt god och lättlagad gräddsås som passar väldigt bra till smörstekt fisk.

I det här inlägget från min bloggs barndom kan du läsa om hur du gör för att få till laxfjärilen.

Där finns också recept på en jämtländsk dillgräddsås och en liten chokladmousse om du vill förgylla middagen med en efterrätt.

Paprikagräddsås till Laxfjäril

Paprikagräddsås med dill 2 port

1 röd paprika

1 tomat

2 msk smör

2 dl grädde/kokosgrädde

1 dl finhackad dill

2 msk av min hemgjorda, sockerfria chilisås/ketchup

1 msk pressad citron

Salt och peppar

Skär paprika och tomat i små tärningar, fräs några minuter i smöret utan att få färg.

Krydda med salt, peppar, chilisås och citron.

Häll på grädden och koka upp, låt puttra på svag värme i 10 minuter.

Ta såskastrullen från spisen och rör till sist ner den hackade dillen.

Servera med den stekta fisken och kokt broccoli, blomkålsmos är också gott till.

Kokboksreklam

Vill du ta del av fler recept på god, lättlagad och näringsrik vardagsmat såväl som festmat så ta gärna en titt på någon av mina kokböcker.

De tre nedersta är slutsålda som inbundna böcker men finns att ladda ned till dator, platta eller telefon.

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker Skriven med Lars-Erik Litsfeldt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- E-bok Skriven med Annika Dahlqvist

Laxbakelse från Gammaldags husmanskost
Min bästa svampsoppa

Torsdagssoppa

Passa på att kombinera skogspromenaden med att plocka lite goda svampar att förgylla dina måltider med nu på sensommaren och i höst, det är riktigt bra budgetmat nu i dyrtider.

Dagens soppa lagad med gratismat från skogen har blivit en av mina egna favoriter.

Jag varierar den med olika sorters svamp och örter, för en lite mildare variant kan du ta purjolök istället för lök och vitlök.

Svampsoppa 4 port

4 dl hackad blandsvamp

4 dl av min enkla kycklingbuljong

4 dl grädde/kokosgrädde

1 gul lök

1-2 vitlöksklyftor

50 g smör

½ dl finhackad gräslök

2 msk hackad, färsk timjan

ca 1 msk pressad citron

Salt och peppar

1 dl strimlat, knaperstekt varmrökt bacon

Stek svampen gyllenbrun i smöret, dra ner värmen och tillsätt finhackad lök och vitlök, krydda med salt, peppar och citronsaft.

Häll på buljong och grädde, låt koka upp under omrörning.

Koka i 30 minuter, rör då och då. Tillsätt gräslök och timjan efter halva koktiden.

Smaka av om du vill ha mer sälta eller syra i soppan.

Citronsaften är viktig i den här soppan, den lockar fram mycket smak ur svampen.

Stek under tiden baconstrimlorna riktigt knapriga.

Servera soppan med baconströssel och lite extra örter.

Vill du ha en god efterrätt till soppan så hittar du här min glutenfria ostkaka med keso och mandel.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Och nu lite god kokboksreklam

Här nedan hittar du länkar till några av mina kokböcker på Bokus, där får du väldigt många recept på enkel och prisvärd mat.

Många recept är på godsaker från skogens skafferi, alla recept är naturligt glutenfria och de flesta anpassade även till mejerifritt.

Böckerna finns även i den övriga nätbokhandeln, att beställa hem hos din lokala bokhandlare och på Biblioteket.

Mina tankar om naturens läkande kraft och hur den hjälpt mig på vägen mot ett friskare liv kan du läsa i kokboken ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Vill du prova fler av mina sopprecept och lära dig mer om hur du kokar buljong, så hittar du en hel del tips i E-kokboken ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”, skriven tillsammans med Dr Annika Dahlqvist.

Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker” är min senaste kokbok.

Den är skriven inte bara för diabetiker, utan anpassad för alla som vill hålla sitt blodsocker på en hälsosam nivå.

Den kokboken har jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, välbekant författare i lågkolhydratkretsar.

För dig som hellre grillar än kokar din mat så finns förstås en bok även för dig, här hittar du ”Birgitta Höglunds bästa grilltips”.

Grillad portabellosvamp från min grillbok Foto Mikael Eriksson