LCHF, klimakteriet, hälsan och vikten

Sommarhälsningar från Jämtland

Det är lite glest mellan inläggen nu så här i sommartid, när så mycket annat pockar på uppmärksamhet.

Men tittar in en sväng för att dela med mig av tankar som kom efter att jag skrivit ett inlägg på Facebook igår.

Det är många som undrar om det verkligen fungerar i längden att äta LCHF med mycket smör till när man kommit upp i klimakterieåldern.

Ja, frågar du mig så är svaret tveklöst ja, det funkar alldeles utmärkt.

Utan LCHF hade jag inte fått tillbaka den hälsa och vikt som jag har idag, är både starkare och slankare än på 30 år.

Här kan du läsa ett inlägg jag skrev för några år sen om mina klimakteriebesvär och vad som då fick dem att bli bättre.

Igår blev det 6 km stavgång runt Bynäset på Frösön i hård blåst från fjällen, som du kan se av min något vindrufsiga frisyr på bilden ovan.

Det här hade varit otänkbart efter min ryggskada, utan de senaste 10 åren med LCHF.

Här en bild från innan steloperationen, det har hänt en hel del sen dess med min hälsa.

För min del har viljestyrka, daglig träning och lymfmassage, minimerande av stress, ordentligt med vila och rejält med bra mat gjort den här återhämtningen möjlig.

Nu när det poppar upp så många nya mirakeldieter så tyckte jag det var dags att slå ett slag för gammal hederlig LCHF, som ju tyvärr här och där betraktas som något som inte fungerar för oss kvinnor som kommit upp lite i åren.

Men jag är ju ett levande bevis på att det funkar i längden, nu vid snart fyllda 58.

Min medfödda envishet har varit en stor hjälp på vägen till en bättre hälsa och även vetgirigheten, som gjort att jag läst på otroligt mycket om kostens betydelse för hälsan.

Jag är inte utbildad kostrådgivare, men jag har på egen hand sett till att förkovra mig på området kost och hälsa i många år, det började redan efter min Fibromyalgidiagnos för 15 år sen.

Då fick jag höra att jag inte skulle kunna bli bättre och att det inte gick att träna, men jag försökte ändå, trots att jag var rejält handikappad och gick med käpp.

Jag blev inspirerad av LCHF-rörelsens grundare Annika Dahlqvist, hennes tankar har varit ledord för mig hela tiden och jag är mycket tacksam att jag gick på hennes föreläsning för 10 år sen här i Östersund.

Snabba bantningsmetoder fungerar bara kortsiktigt, det har vi ju sett inte minst genom Biggest Loser, där de allra flesta går upp igen.

Bara man håller sig till riktig mat och inte svävar ut alltför mycket med socker och andra snabba kolhydrater så fungerar det riktigt bra för de allra flesta.

Börjar man göra avsteg från LCHF, kanske med lite väl mycket fusk på semestern, som glass/choklad/godis/frukt, nån bulle här, en pizza där och några glas rosé eller en kall öl i värmen, ja då är det svårt att behålla både hälsan och vikten.

De där mysiga glasen vin som så lätt slinker ner, mest varje dag särskilt på sommaren, kanske inte så många tänker på att de kan vara en stor bromskloss.

Kroppen får då ingen chans att bryta ner fettet, det är giftet alkohol som måste rensas ut först, via lever, njurar och lymfsystem.

På det här viset, med minimalt med socker och alkohol, men med rejält med näringsrik, fet mat och promenader har jag tappat nästan 30 kilo mot när jag var som störst efter ryggskadan.

Ingen Quickfix med kalorisnåla dieter hade kunnat åstadkomma den här förändringen, men min Slowfix har gett ett otroligt resultat.

Jag hoppas kunna inspirera många att följa samma väg, kan jag så kan du 2764.png

Här nedan en bild från en kokbokssignering häromveckan i Östersund, här hittar du min grillkokbok och min bönkokbok.

Mitt frökex med laxröra, Eat Art-festival och besök på Kall Natur Kompani

Midsommarnjutning

Nu är det bara en vecka kvar till en av årets stora matnjutarhelger så idag får du ett recept på en riktigt läcker laxröra, som jag på bilden serverar på frökex.

Spröda frökex från Huså Bröd är bakade efter mitt recept, ett glutenfritt kex med få kolhydrater, här kan du läsa om energifördelningen.

Imorgon lördag 15 juni kan du få provsmaka deras nya kex smaksatta med Västerbottensost om du tittar förbi på Ecocaféet på Storgatan i Östersund, där finns jag mellan 11-16 och signerar mina kokböcker.

Den här gången har jag med mig Birgitta Höglunds bästa grilltips och Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Jag bjuder också på Kall Natur Kompanis goda Energi-kombucha, smaksatt med havtorn, gurkmeja och ingefära.

Det är den absolut godaste kombucha jag smakat, så jag har nu inlett ett samarbete med Margareta Marples på det lilla gårdsbryggeriet i Kall.

Det har lett till att jag får möjlighet att bjuda på den goda drycken när jag är ute på mina signeringsturnéer och föreläsningar framöver.

Du får också smaka på Öländska Bönchips, de smakar väldigt gott ihop med kombucha.

En väldigt hälsosam form av lördagsgodis eller drinktilltugg, som innehåller både pre/probiotika och mycket god energi.

Kombuchadrinkar på Ecocaféet

Ecocaféet har precis börjat servera drinkar gjorda på kombucha, ska bli spännande att testa, här ovan en av deras bilder.

I morgon är det samtidigt ett stort matevent i Östersund, Eat Art-festivalen, så för dig som är matintresserad finns mycket att ta del av.

Både Kall Natur Kompani och Huså Bröd kommer att delta på festivalen så då kan du bekanta dig mer med dem.

Laxröra 4 port

150 g rökt eller gravad lax, regnbåge, röding eller öring

1 dl majonnäs

1 dl finhackad paprika

2 msk hackad citronmeliss

1 msk hackad gräslök

1 msk pressad citron eller lime

Salt och peppar

Skär laxen i små bitar eller mixa snabbt till en grov smet.

Tillsätt majonnäs, paprika, örter, citron och lite kryddning.

Ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor.

Forma ägg av laxröran med en sked doppad i vatten och servera på frökex eller på smörstekta, tunna skivor av mitt valnötsbröd.

Här nedan ser du några bilder från mitt besök hos Margareta i Kall förra veckan.

Där blev jag bjuden på en mycket god lunch och förstås smakprov på hennes kombuchasorter.

Margareta och hennes familj flyttade till den vackra gården med utsikt mot Åreskutan för några år sen, efter 22 år i England.

Hon har precis som jag ätit sig till en bättre hälsa, är utbildad näringsterapeut och har en webbutik som säljer bland annat en riktigt fin ekologisk gurkmejamix till latte/te.

Vi hade som du förstår mycket gemensamt att prata om, så det blev en väldigt lång lunch.

På hemvägen passade jag på att ta lite bilder på kombuchaflaskorna i den vackra försommareftermiddagen vid Kallsjön.

Kall Kombucha vid Kallsjön

Mragareta Marples på Kall Natur Kompani

Ett glas lördagsgodis

Gammaldags efterrätt

Stekta äpplen är en riktig gammal dessertklassiker från barndomen

Min variant är lite mindre söt än den dåtida, som ofta  bestod av ett ugnsstekt äpple, fyllt med nötter och sirap, med vaniljsås till.

Den här desserten innehåller betydligt färre kolhydrater, men är minst lika god.

Stekta äpplen med vaniljgrädde 2 små glas

1 fast äpple

2 msk smör

1 tsk pressad citron eller lime

1 krm kanel

Några korn flingsalt

1 dl grädde/kokosgrädde

1 knivsudd vaniljpulver

6 valnötter

Skär äpplet i små tärningar, bryn smöret, håll i äpplet och fräs några minuter.

Rör ner citrussaften och krydda med kanel och salt, låt det koka in i äppeltärningarna och ta från värmen.

Saltet lyfter fram äppelsmaken, men var försiktig så det inte blir för mycket.

Vispa grädden lätt med vaniljen, lägg upp äppelkompotten i glas.

Bryt valnötterna i mindre bitar och lägg ovanpå äpplena.

Toppa med grädde och strö lite vaniljpulver över.

Vill du ha fler tips på gamla tiders efterrätter, så hittar du mina favoriter i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Lingonparfait
Foto Mikael Eriksson

Påskens godaste rätter på mitt sätt

 

Mina bästa påsktips

Idag får du ett favoritinlägg i repris där jag har samlat mina bästa recepttips på festmat till påskens alla middagar.

Dela gärna inlägget vidare, så fler får chansen att laga både gott och nyttigt till påskbordet.

Tycker du om mina recept och vill stötta mitt matskrivande, så får du förstås väldigt gärna köpa mina kokböcker.

Jag har inget reklamavtal som betalar mitt bloggande utan skriver idéellt för att sprida bra mat för en bättre hälsa till så många som möjligt.

Här kan du läsa mer om mig och om vad maten betytt för min hälsa, där finns också länkar till de 5 kokböcker jag skrivit.

Ät, njut och må gott i Påsk!

Citronsill

Påskbufféns fiskrätter

Inlagd sill

Citronsill

Senapssill

Vitlökssill

Rödvinssill

Mousse på matjessill

Gubbröra

Rullströmming med pepparrot

Gurkbåtar med färskost och musslor

Räkmousse

Vitlöksräkor

Skinkkorgar med skagenröra

Äppelgravad lax

Laxbakelse med räkor

Litet laxpaket med fetaost

Laxrullar med äggsmör

Laxmousse

Gravrökt lax med hjortronsås

Gravlax med mammas dillmajonnäs

Rökta laxfenor med två såser

Makrill i tomat

Varmrökt sik med örtsås

Laxsallad med dansk remouladsås

Laxröra på våffelhjärta

Smörgåstårta LCHF/Paleo

Grillad lax med fetaost och mango

Baconlindad laxtournedos

Tjälknöl från Långkok för LCHF och Paleo... Foto Mikael Eriksson

Tjälknöl från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Kalla kötträtter

Tjälknöl

Gravad älgstek

Rökt Renhjärta med pepparrotsgrädde

Serranorullar med färskost

Kesofyllda rostbiffrullar

Basturökt fårlår med hjortroncrème

Örtmarinerad rådjursstek

Rhode Island

Kalla såser och röror

Hemgjord majonnäs och aioli

Saffransaioli och fetaoströra

Aioli på macadamiaolja

Rhode Islandsås

Citronsås

Vitlökskeso

Tomatpesto

Mojo – kanarisk paprikasås

Valnötsröra

Grönsakspaté med fetaostcrème

Ägg och grönsaksrätter

Fyllda ägghalvor

Äggröra med paprika och chili

Sallad med getost och jordgubbar

Färskoströra med avocado

Krämig zucchinisallad

Grön coleslaw

Valnötsfyllda omeletterullar

Varm paprikasallad

Ostpaj på mandelbotten

Turkisk morotsröra

Guacamole med chili och dill

Tomatchutney med citron

Marinerade cocktailtomater

Inlagd svamp

Marinerad fetaost

Grillad fetaost och ostkex

Halloumi med varm tomatsallad

Tre avocadoröror

Morotslåda

Grönsakspaté

Äggröra med pepparrot

Rödbetssallad

Gratäng med palsternacka och pepparrot

Rättikagratäng

Örtkryddad Lammstek

Lammstek med rödvinssky

Lammrätter

Lammstek med rödvinssky

Varm lammsallad med aioli

Lammfärsbiffar

Långkokt lammgryta

Lammrevben med brynt vitlökssmör

Lammspett med halloumi och äppeltzatziki

Grillad lammsadel med myntasås

Lammstek med gräddsås

Kycklingbröst med gräddstuvad mangold...

Kycklingbröst med gräddstuvad mangold

Kycklingrätter

Örtkryddad kyckling i ugn

Citronmarinerade kycklingspett

Saffranskyckling

Kycklingwok med ingefära

Kycklingpaj

Kycklingleverpaté

Kycklingbröst med gräddstuvad mangold

Rimmat kycklingbröst med getostsmör

Lax med gräddsås

Festlig lax med dillgräddsås

Varma såser

Vitvinssås

Kantarellsås

Pepparsås

Bearnaisesås

Örtsmörsås

Choronsås

Chilihollandaise

Dillgräddsås

Mandelmusslor ur LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Mandelmusslor från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Desserter

Chokladmousse

Hallonfromage

Vaniljpannacotta

Pannacotta med kokos och lime

Små blåbärspajer

Ostkaka på keso

Mandelostkaka

Saffransostkaka

Äppelkompott med lime

Små gräddbakelser

Hjortronbakelse

Vaniljparfait

Hallonmousse

Blåbärspannacotta

Mörk chokladparfait

Kardemummakaka

Mandelmusslor

Chokladdoppade kokoskakor

Nötchokladkakor

Ischokladtryffel med hjortron

Citrontryfflar och svartvinbärsgodis

Chokladbollar

LCHF/Ketobollar

Syrliga energibollar

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Äggtoddy

Drycker

Äggtoddy

Björksnaps

Sockerfritt iste

Isvatten med örter och bär

Kryddkaffe

Varm choklad med mynta och kokos

Västerbottensmuffins

Matbröd

Små valnötsbröd och ostbricka

Fetaostbullar

Mjölkfria scones

Citron- och morotsbröd

Fröbröd med soltorkade tomater och timjan

Vitt formbröd

Äggbröd

Halloumibröd

Nötbröd

Mandelbröd

Västerbottensmuffins

Fröknäckebröd

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Glad Påsk!

Stora boken om barn och mat av Ann Fernholm och Kajsa Lamm

Klickbar bildlänk till boken på Bokus

Viktig barnbok för alla föräldrar

Nu har jag fått läsa Ann Fernholms nya bok Stora boken om barn och mat.

Ann har skrivit den här småbarnshandboken tillsammans med logopeden Kajsa Lamm, så här beskriver Bonnier Fakta de båda författarna i sitt pressmeddelande:

”Stora boken om mat och barn är en peppande och inspirerande bok som presenterar den senaste forskningen om barn och mat inom en mängd områden – som nutrition, allergier, fysiska ätsvårigheter och vad barn mellan 0-5 år kan och bör äta.

Boken är skriven av två tungviktare. Ann Fernholm, prisad vetenskapsjournalist och doktor i molekylär bioteknik samt Kajsa Lamm, logoped och en av Sveriges främsta experter som arbetar med barn och ätsvårigheter.”

Kajsa Lamm och Ann Fernholm

Du som är insatt i kostdebatten känner till Ann Fernholm sen länge, hon är en av våra starkaste förkämpar för att sprida kunskapen om lågkolhydratkost och dess inverkan på hälsan, hon är bland annat initiativtagaren till Kostfonden.

Ann Fernholm har tidigare skrivit Ett sötare blod, Det sötaste vi har och Smakäventyret, de två senare är också riktade just till barnfamiljer.

Klickbar bildlänk för dig som vill bli månadsgivare till Kostfonden

Jag tycker om Anns böcker, de är skrivna med stor kunskapsgrund, med ödmjukhet, värme och humor, en mycket bra kombination för att göra en bok lättläst.

I den värld av snabbmat, mackor, söta flingor, lösgodis, läsk och glass som utvecklats de senaste decennierna, där allt det här är vardagsmat och inte bara lördagsgodis, så är Anns böcker mycket viktiga.

Hur ska barnen kunna utvecklas till tänkande och fungerande individer om deras hjärnor och kroppar inte får riktig mat utan mest bara näringsfattiga kolhydrater och rent socker?

Här kan du se ett reportage om boken och vad författarna tycker är bra barnmat på TV4s Nyhetsmorgon, klicka på bilden nedan.

Förordet inleds med en resa runt världen och vad små barn äter i andra kulturer, så intressant att se hur olika det kan vara med vad man anser vara bra barnmat.

Följande kapitel tar upp de olika faserna under det viktiga första året i ett barns liv och hur man kan göra för att de bäst ska få i sig den näring de så väl behöver.

En bok som borde köpas in och delas ut till alla blivande föräldrar redan hos barnmorskan, så barnet kan få en bra start direkt från födseln.

Du får veta en hel del om amning och de problem som kan följa med den och de ersättningar som finns och hur viktigt det är med närhet till barnet.

Något som senare är minst lika viktigt, är att barnen får mat gjord på naturliga råvaror redan från det de börjar kunna äta små smakportioner och inte bara får suga i sig söta klämmisar, välling, majskrokar, mariekex och rån.

Hur ska de kunna utveckla en bra tarmflora med allt det sockret i sina små magar, inte undra på att allergier och matintoleranser ökat så otroligt på senare år.

Du får sen följa barnets utveckling under de första 5 åren, med allt vad det kan innebära av matvägran, kolik och annat spännande och förstås alla glädjeämnen som hör till måltiderna tillsammans i familjen.

Artikel om Stora boken om barn och mat i SvD

Du får under bokens gång genom de olika småbarnsåldrarna tips på enkla, goda och nyttiga rätter du själv kan laga, garanterat utan alla industrins onödiga tillsatser.

Nu har jag ju själv inte några barn, men hade jag haft det så skulle jag absolut ha önskat att jag hade kunnat ha den här boken som stöttning under småbarnsåren.

Så är du på väg att snart få barn eller barnbarn, gör det lilla ofödda livet en tjänst och köp den här boken.

Har du redan småbarn i din närhet, ja då passar förstås boken lika bra som present nästa gång du hälsar på.

Jag avslutar med att dela ett recept ur boken som jag själv tycker låter riktigt gott.

Extra intressant är det med den extra berikningen av järn i gröten på ett naturligt sätt med paltbröd

Ett mycket bra alternativ istället för att köpa industrins järnberikade pulvergröt/välling till barnet.

Bovetegröt med päron- och kardemummasmak

½ dl krossat bovete

1 krm kardemumma

¾ dl vatten

1 ½ tsk krossat paltbröd

½ msk smör eller rapsolja

½ dl rivet päron

Blanda bovete, kardemumma, och vatten.

Koka i mikron eller i en liten kastrull på svag värme i några minuter tills gröten tjocknat.

Rör ner paltbrödet och fettet. Om du använder smör, låt det smälta i den varma gröten.

Blanda i päronet när gröten har svalnat.

Klickbar bildlänk till boken på Adlibris

Ryggbiff, råstekt potatis och världens godaste pepparsås
Vi börjar så sakta piggna till här hemma efter en evighetslång influensa/förkylning och hosta som aldrig verkar ta slut. Julhelgen har ändå varit otroligt lugn och skön och vi har njutit av god mat hemma hos min mamma med lite ”knytis-julbord”. Julaftons-kväll hemma i TV-soffan med tända ljus, julfilmer och godis. Joline och jag gjorde […]
Julklappstips med omtanke

Här har jag skrivit de allra flesta av mina blogginlägg och kokböcker

Årets bästa julklappar

Årets julklapp blev det återvunna plagget, det känns väldigt bra i detta teknikens och prylarnas tidevarv.

Att handla på andrahandsbutiker är något jag hållit på med i många år, varför ska man hela tiden köpa nya möbler, kläder och husgeråd när det finns så mycket fint begagnat för en billig penning?

Hela mitt hem är inrett i stort sett bara med arvegods, auktions- och loppisfynd, det ger betydligt mer själ än att bara ha nytillverkat, tycker jag.

Min fotograf Micke sa första gången han var hemma hos mig och tog bilderna till LCHF för seniorer, som nu kommit i nytryck ut som Gammaldags husmanskost på nytt sätt, att det såg ut som jag bodde i ett museum…

Gammaldags husmanskost på nytt sätt av Annika Dahlqvist och Birgitta Höglund

Det tog jag som en komplimang, boken är dessutom fylld med vackert gammalt porslin och annan rekvisita som jag ärvt eller köpt på loppis.

När det gäller kokböcker har jag en stor hylla i köket, där nya trängs med fina fynd från förra seklet.

Just böcker är något som har bestående värde, de håller i många år och man kan ha glädje av att bläddra i dem generationer framåt.

Hemmets Kokbok från 1925

Idag delar jag med mig av några tips på kokböcker från mina vänner och även mina egna förstås.

Hoppas det blir många hårda paket med goda recept under granarna i år.

De flesta länkarna går till nätbokhandeln Adlibris, men många hittar du även i de riktiga bokhandlarna och en del kanske även på antikvariat.

Klicka på bilderna så kan du läsa mer och beställa böckerna och de andra julklappstipsen.

Matfilosophie av Sofie Cronquist

Ren & naturlig mat av Jenny och Magnus Andersson

Den läkande maten av Cesilia Nisbet Nilsson

Vardagsgott av Anne Aobadia

Smakäventyret – Att lära små barn äta mat

Den friska maten för hela familjen av Sandra Owe

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män av Lars-Erik Litsfeldt och Birgitta Höglund

Låt bönor förändra ditt liv av Lars-Erik Litsfeldt, Patrik Olsson och Birgitta Höglund

Mina kokböcker på engelska

Här följer några andra fina julklappstips som jag gärna gör reklam för plus några du kan göra själv.

De första kommer från goda vännen Therese Renåker, författare och konstnär.

Mata inte skuggorna, roman av Therese Renåker

Servetter med Mandala-motiv av Therese Renåker

Eternity – Mandalatavla av Therese Renåker

Wonderbag med min kokbok på köpet hos Wonderbag Sweden

Öländska bönchips, gott tilltugg till julbordet finns hos Apotea.se

Spröda frökex med Västerbottensost från Huså Bröd, lista på köpställen i länken

Julklappar att göra själv, klicka på bilden så kommer du till mina julgodistips

Tips på goda kakor att baka och ge bort, klicka på bilden så kommer du till recepten

7 sorters fisk till julbordet

Sillsmörgås på hembakt vörtbröd, klicka på bilden så kommer du till receptet.

Havets läckerheter

Idag har turen kommit till det goda från havet här i bloggens julmatstips.

De senaste veckorna har jag bjudit på mina favoriter bland glutenfria kakor, lättsötat julgodis och hemlagade kötträtter.

Fiskrätterna är det jag själv helst äter till jul och även uppskattar mest på bufféer när jag bor på hotell och till påsk och midsommarfirandet.

Konsten att få till riktigt goda sillinläggningar är faktiskt rätt enkel, så prova att göra egna i år istället för att köpa butikernas översötade burkar.

Vill du göra en sillinläggning helt utan sötning, så prova det här receptet från Polen.

I våra östliga grannländer används inte alls socker i sån mängd som i våra svenska inläggningar, saltet och ättikan konserverar ännu bättre vilket gör att hållbarheten blir längre.

En del väljer att smaksätta sin sill med sötningsmedel, men då är det bäst att inte spara den för länge.

Dagens första recept är en vanlig inlagd sill, så som jag tycker den blir godast.

Den använder jag sen alltid som bas till smaksatta sillar, typ senapssill.

I en del recept kan man läsa att man bara ska använda en urvattnad saltsill som den är och blanda med till exempel en senapssås, men då blir det en väldigt smaklös sillanrättning.

Tycker du om mina recept och vill läsa mer, då hittar du mina kokböcker här.

Varför inte ge bort en eller ett par av dem i julklapp till någon när och kär, hårda paket brukar ju uppskattas ❤

Grundrecept på inlagd sill

4 urvattnade saltsillfiléer

1½ dl ättikssprit 12%

1½ dl honung, socker eller annan valfri sötning

3 dl vatten

1 rödlök

1 morot

10 kryddpepparkorn

3 lagerblad

Använd färdig urvattnad inläggningssill eller lägg saltsill i blöt över natten i kylen, i en stor bunke fylld med vatten.

För lite snabbare ursaltning, spola sillen under kallt vatten i några timmar, blanda om då och då.

Skär en liten bit ur tjockaste delen på filén och smaka om den är lagom salt.

Blanda allt till lagen, rör då och då tills sockret löst sig. Skiva lök och morot tunt.

Lägg ner i ättikslagen tillsammans med kryddpeppar och lagerblad.

Skär sillen i sneda bitar och lägg i en burk. Häll över lagen och blanda om.

Ställ i kyl och låt dra några dagar. Smaka av om det eventuellt behövs mer ättika eller socker.

Nu har du en heminlagd sill som är riktigt god att äta som den är.

Eller så testar du att använda den till någon av de här inläggningarna.

Senapssill

4 inlagda sillfiléer

½ dl av din favoritsenap

1 tsk grovkornig senap

ev 1 msk honung eller annan sötning

1 msk vit balsamvinäger

1½ dl rapsolja

En nypa vitpeppar

Några droppar Worcestershiresauce

ev ½ dl finhackad dill

Låt sillen rinna av ordentligt i durkslag. Rör samman allt utom oljan.

Tillsätt oljan först droppvis och sen i en tunn stråle, samtidigt som du vispar.

Jag använder elvisp, det går fort och lätt. Smaka av om du vill ha mer sting.

Blanda försiktigt ner sillen i senapssåsen och smaksätt med dill om du vill.

Häll upp i en burk och låt mogna nån dag i kylen.

Sillen håller sig minst en vecka i kylen, så förbered den gärna veckan innan jul för mindre stress i juldagarna.

Rödvinssill med kummin

2 inlagd sillfiléer

½ dl rödvin

5 cm purjolök i strimlor

1 msk kallpressad olivolja

1 msk tomatpuré

1 tsk balsamvinäger

1-2 krm stött kummin

Flingsalt

Rör ihop tomatpuré, vin, olja och vinäger, krydda med kummin och lite flingsalt.

Rör ner purjolöksringar och sillbitar.

Låt stå kallt till nästa dag, smaka av om du vill ha mer kryddning.

Citronsill

Citronsill

2 inlagda sillfiléer

1 ekologisk citron

½ kruka gräslök

Ta upp sillen ur lagen, skär filéerna i sneda bitar.

Tvätta citronen och skär av skalet tunt med zestjärn.

Har du inget sånt så går det fint med potatisskalare, skär så strimlorna i tunna bitar.

Pressa citronen och blanda sillen med saft och skal, rör ner finhackad gräslök.

Finstrimlad purjolök blir också gott istället för gräslök, ta då ½ dl.

Låt stå i kylen minst några timmar, så sillen hinner dra åt sig av citronsmaken.

Äppelgravad lax

500 g av mittbiten på laxfilén, helst viltfångad

3 msk salt

2 äpplen

1 knippe dill

1 tsk grovkrossad vitpeppar

ev 2-3 msk calvados

Frys laxen i tre dygn innan den gravas när du använder viltfångad lax, för att ta kål på eventuella parasiter.

Dra loss benen som går i en rad längs den tjocka ryggbiten på laxen med en tång eller pincett.

Blanda salt och vitpeppar. Riv äpplena grovt och skär dillen i mindre bitar, både stjälkar och blad.

Blanda äpple och dill, lägg hälften på botten av en form med minst några centimeters kant.

Gnid in hälften av saltblandningen på skinnsidan av laxen och lägg den ovanpå dillblandningen.

Gnid in köttsidan med resten av saltet och fördela äpplet och dillen jämnt över.

Vill du ha en lax med lite mer mustig äppelsmak så häll över calvados.

Täck laxen med plastfilm. Lägg en skärbräda över och ställ en tyngd på, till exempel en mortel, en gurkburk eller liknande.

Låt laxen gravas i 2 dygn, vänd den några gånger under tiden.

Skrapa bort all dill och äpple. Skär laxen i sneda, tunna skivor med en vass kniv.

Servera med en klick majonnäs blandad med dijonsenap och finhackad dill.

Laxen har lite kortare hållbarhet än den gravade med socker, så frys in laxen i mindre bitar och ta fram eftersom.

Laxmousse

150 g gravad eller rökt lax

1 dl majonnäs

1 msk pressad citron

2 msk hackad dill

1 msk hackad gräslök

Salt och peppar

Skär laxen i mindre bitar och mixa snabbt till en grov smet.

Tillsätt majonnäs, citron, örter och lite kryddning.

Kör hastigt ihop smeten, lägg över i en bunke och ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor. Forma små ägg med en sked doppad i vatten.

Lägg äggen på gurkskivor eller mina frökex.

Laxpaket 4 st

8 skivor kallrökt lax

100 g fetaost

4 långa strån gräslök

Lägg laxskivorna som ett kryss. Dela osten i fyra delar och lägg en bit mitt på varje laxkryss.

Vik in kanterna och knyt runt med ett gräslöksstrå.

Lägg paketen i en ugnsfast form, smord med olivolja.

Baka i ugnen på 200° i 10 minuter.

Servera på en bädd av sallad eller bara med lite örter, paprika i fina tärningar och en cocktailtomat till.

Ringla en god olivolja och balsamvinäger runt.

Paketen är förstås goda att äta kalla också, då passar de extra bra på julbordet.

Här nedan följer några bilder med julkänsla från den senaste veckan i Östersund.

Östersunds Rådhus

Gamla Kyrkan i Östersund

7 sorters kötträtter till julbordet

Tjälknöl från Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Lumio Förlag

Tid för förberedelser

Nu börjar det dra ihop sig mot jul och dags att börja förbereda så mycket som möjligt.

Många av julbordets köttsliga fröjder går väldigt bra att göra redan nu och frysa in.

Då slipper du stressen dagarna innan julafton och kan njuta i lugn och ro av den här fina tiden när man kan hitta ljus och glädje i så gott som varje vrå.

Smörhus, tomtar och ljus

Jag och Lennart flög hem igår från Alanya på en vecka, för att umgås med nära och kära och få njuta av lite julstämning och förhoppningsvis en del snö.

Julen firar vi sen flera år nere i Alanya, inte dumt det heller när man som vi mår bättre i ett varmare vinterklimat.

Här en bild jag tog förra lördagen på en långpromenad till min favoritdel av Alanya, Tophane, den gamla stan som ligger gömd bakom Röda Tornet.

Alanyas östra strand sedd genom muren runt Tophane och Borgen

Först ut bland den här veckans jultips är tjälknöl, ett av recepten i min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Den får du gärna köpa och ge bort i julklapp till någon matglad, så gör du även mig glad.

Har du missat mina tidigare jultips så finns här 7 sorters glutenfria kakor och 7 sorters julgodis.

Tjälknöl ca 6-8 port

1 kg fryst stek från vilt, nöt, lamm eller gris

1 liter vatten

1 dl salt

1 stor morot

3 stjärnanis

2 msk enbär

1 smulat lagerblad

1 tsk hel vitpeppar

Lägg det djupfrysta köttet på ett galler över en ugnsform, sätt in steken i nedre delen av ugnen och sätt den på 100°.

Stick in en stektermometer i tjockaste delen av köttet efter 3 timmar när köttet tinat.

Stek i ca 8-10 timmar beroende på tjocklek på steken.

När termometern visar 65º så har du ett rosa kött, vill du ha det mer välstekt så låt temperaturen gå upp till 70º.

Skala och riv moroten grovt. Jag har med den för att ge lite naturlig sötma till lagen istället för socker som många gånger används till kryddning av tjälknöl.

Krossa enbär och vitpeppar grovt i en mortel.

Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp.

Lägg köttet i en hög, smal bunke och häll den heta lagen över köttet, se till så det täcker.

Låt köttet svalna och ställ in i kylen i 4–5 timmar.

Ta upp köttet, låt rinna av i durkslag och torka av med hushållspapper.

Du kan skiva steken tunt och frysa in i påsar och ta fram till julbordet.

Gravad älgstek

½ kg älgstek eller annat vilt

1 msk salt

1 msk indiansocker,  honung eller annan sötning (kan uteslutas)

1 tsk torkad timjan

1 tsk torkad rosmarin

5 enbär

5 vitpepparkorn

Dela älgsteken i ca 5 cm tjocka remsor längs fibrerna.

Krossa örter, enbär och vitpeppar till ett fint pulver i mortel, blanda med salt och vald sötning.

Gnid in blandningen ordentligt i köttet och lägg in bitarna i plastpåse.

Knyt igen och lägg på en tallrik i kylen i två dygn, vänd ett par gånger under tiden.

Ta fram och skölj av köttet, låt det rinna av och torka.

Vill du inte äta köttet rått så bryn en klick smör och stek bitarna lätt runt om, så det bildas en stekyta.

Ta från värmen och låt köttet ligga och dra sig en halvtimme i pannan under lock, vänd efter halva tiden.

Resultatet blir ett väldigt mört och smakrikt kött, som skärs i riktigt tunna skivor.

Kycklingleverpaté

500 g kycklinglever

500 g fläskfärs

1 liten burk ansjovis

1 gul lök

3 msk smör

2 ägg

2 dl grädde

½ dl konjak

1½ msk fiberhusk

2 tsk torkad timjan

1 krm riven muskot

2-3 tsk salt

1 tsk nymald vitpeppar

Bryn kycklinglevern snabbt på båda sidor, krydda med salt och peppar.

Levern ska bara brynas och vara röd inuti, den steks färdigt i ugnen.

Ta upp lever och fräs den hackade löken mjuk i smöret.

Häll över hälften av konjaken och låt den koka in lite i löken, ta från värmen och låt svalna.

Ta undan några fina bitar lever att baka in i patén.

Mixa resten till en fin smet, tillsammans med ägg, ansjovis, kryddor och konjak.

Blanda i en bunke fläskfärs med grädde, fiberhusk och lök, vänd ner leversmeten och blanda väl.

Låt smeten stå och svälla en stund. Stek en lite biff i smör och smaka av om det behövs mer salt och kryddor.

Smörj två ugnsfasta formar på ca 1 liter.

Lägg ett lager smet i botten på formarna och lägg de stekta levrarna längs mitten.

Täck med resten av smeten, platta till ordentligt. Täck med lock eller smord ugnsfolie.

Grädda i vattenbad i ca 1 timme på 200° eller tills en ugnstermometer visar 70°.

Låt patén kallna i formen, ställ sen in i kylen för att stelna över natten.

Du kan frysa in patéerna ogräddade för att ta fram och grädda innan jul, tina dem då i kylen över natten.

Kalvsylta från Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Foto Mikael Eriksson

Kalvsylta

1 kg kalvkött med ben

1 liter vatten + 1msk salt

1 gul lök

1 liten morot

8 vitpepparkorn

5 kryddpepparkorn

4 hela nejlikor

2 lagerblad

Till den färdiga kalvsyltan

3 blad gelatin

1 msk ättikssprit 12%

½ tsk vitpeppar

ev mer salt

Spola av köttet med kallt vatten. Lägg i en kastrull, mät upp vatten i litermått och se hur mycket som behövs för att precis täcka köttet, tillsätt 1 msk salt per liter vatten.

Koka upp vattnet och häll över köttet, låt koka upp på nytt och skumma väl med en hålslev.

Skär lök och morot i mindre bitar och lägg ner bland köttet tillsammans med kryddorna.

Låt koka upp och sjud under lock på svag värme i 1½-2 timmar eller tills köttet är mört.

Ta med en hålslev upp ur köttet ur grytan, låt svalna lite och plocka loss allt från benen.

Ta av brosk och fett och lägg det tillsammans med benen tillbaka i buljongen.

Koka kraftigt i en halvtimme så benen släpper ifrån sig alla gelatinämnen och spadet blir simmigt. Sila av ben, grönsaker och kryddor.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten under tiden som benen kokar och skär kalvköttet i riktigt små bitar.

Det går också bra att grovmala köttet eller mixa det hastigt i en matberedare om man vill.

Mät upp hur mycket kött det blir i ett litermått och blanda det med samma mängd buljong i en kastrull.

Koka upp och rör ner gelatinblad, ättika och peppar, smaka av om det behövs mer salt.

Blanda väl, låt svalna lite och häll sen upp syltan i vattensköljda formar.

Ställ i kylen när de kallnat och låt stå till nästa dag.

Lossa syltan från formen genom att föra en vass kniv längs kanten.

Vill den inte lossna så doppa formen hastigt i varmt vatten och själp upp syltan på fat.

Den går även bra att frysa in i formarna så du kan förbereda syltan i god tid före jul.

När den tinat smälts den om i en kastrull och hälls upp i form för att stelna igen tills nästa dag.

Mammas rimmade julskinka

1-3 kg färsk skinka, helst med svål

Saltlag så det täcker skinkan i proportioner:

2 liter vatten

2 dl grovt havssalt

ev 2 msk socker

Skölj av skinkan, gnid in en matsked av saltet och ev socker runt om. (Mamma använde socker men jag föredrar utan.)

Lägg ner den i en smal bunke eller kastrull och låt stå ett par timmar o kylen.

Rör ut resten av saltet med vattnet så det löser sig och häll det över skinkan, täcker det inte så blanda mer saltlag.

Lägg en uppochnervänd tallrik över skinkan så den trycks ner under ytan.

Täck med plastfilm eller ett lock och ställ i kylen och låt stå 1-2 veckor, beroende på hur stor skinkan är.

Vänd skinkan ett par gånger under tiden och se till att den hela tiden är täckt av saltlagen.

Kokning av julskinka

Vatten så det täcker

8 kryddpepparkorn

8 vitpepparkorn

2 lagerblad

2 morötter i bitar

Skölj av skinkan och lägg den i en kastrull. Täck med vatten, koka upp och skumma väl.

Tillsätt kryddor och morötter, koka upp på nytt och låt sjuda, 1 timme per kilo skinka.

Använder du termometer ska den vara 70º när skinkan är klar. Ta upp skinkan och låt rinna av väl.

Vill du griljera skinkan så blanda 1 äggula med ½ dl senap och bred över i ett tunt, jämnt lager och sikta över lite mandelmjöl.

Griljera skinkan på 200º i ca 5-10 minuter, tills den fått fin färg.

 

Bryn svålen knaprig i stekpannan

Kaffemarinerat sidfläsk

600 g färskt sidfläsk med svål

1 dl starkt kaffe

2 msk tamarisoja

1 tsk Worcestershiresauce

2 msk färsk, hackad rosmarin

Salt och peppar

Börja med att skära ett rutmönster i fläsksvålen med en vass kniv.

Skär inte så djupt, bara genom svålen. Gnid in fläsket med salt och peppar.

Blanda kaffet med soja, rosmarin och Worcestersås.

Färskt Sidfläsk med Kaffe-marinad

Lägg köttet i en påse, häll över marinaden och knyt igen.

Massera nu in marinaden ordentligt i köttet. Marinera i två dygn, vänd ett par gånger under tiden.

Ta fram köttet ur påsen, spara marinaden om du vill göra en gräddsås till fläsket.

Bryn smör i en gjutjärnspanna. Torka av svålen och lägg ner med rutorna ner i smöret.

Bryn några minuter på hög värme, vänd och bryn lite till.

Krydda inte mer, köttet har fått all smak det behöver av marinaden.

Lägg fläsket på galler över en ugnsform, vispa ur stekpannan med 1 dl vatten och häll det i formen.

I vattnet droppar det sen ner god köttsaft utan att brännas vid, som används i såsen.

Kör in en stektermometer snett in mot mitten på fläsket.

Ställ in fläsket i ugnen på 250° i 5 min, sänk sen värmen till 150° och stek i ca 1 timme tills termometern visar 62°.

Värmen stiger lite till när du tar ut köttet, så det kan bli torrt om du har det inne längre.

Rimmat kalkonbröst

1 bit kalkonbröst på ca 500 g

2 msk salt

Lite mald vitpeppar

Gnid in kalkonen med salt så det blir jämnt fördelat runtom.

Lägg köttet i en form, täck över och ställ i kylen ett dygn, två dygn om du vill ha den extra salt.

Vänd köttbiten ett par gånger under tiden.

Bryn kalkonen 2 minuter på var sida i smör i en stekgryta, peppra lite på båda sidor.

Låt kalkonen bräsera på svag värme under lock i ca 30 minuter, vänd ett par gånger under tiden.

Du kan även tillaga kycklingbröst på samma sätt.

Julsmörgås

Rimmad kalkon i Wonderbag

Jag brukar göra rimmad kalkon till jul nere i Turkiet, den smakar nästan som julskinka.

Då lagar jag till den i min Wonderbag, det gör den extra saftig och god.

Bryner då kalkonen i 10 minuter på båda sidor med lock på, ställer ner grytan på ett underlägg i bagen, lägger på tyglocket och knyter igen väl.

Kalkonen får stå och laga till sig i bagen i 2 timmar, sen tar jag upp den och låter den svalna innan jag lägger den i kylen.

Rödkål i Wonderbag

Reklam för en god sak

Som du kanske läst härinne tidigare, så samarbetar jag sen 3 år med Wonderbag Sweden.

Tyvärr kommer försäljningen via den svenska websidan att upphöra vid nyår, så passa på att köpa en nu om du funderat på det.

Fram till årets slut kan du köpa en Wonderbag i storlek Small och Medium för 699 kr med min kokbok på köpet.

Boken innehåller rätter speciellt framtagna för långkokning i bagen, den kostar i vanliga fall 99 kr.

Wonderbag med min kokbok på köpet

 

Jag har testat flera elektriska slowcookers i samband med att jag skrivit mina kokböcker och jag tycker att Wonderbag är den mest användbara och klimatsmarta som finns på marknaden.

Man lagar till maten med hjälp av eftervärmen och den håller sig het i upp till 10-12 timmar, bagen isolerar otroligt bra.

Ingen extra energikälla behövs, så du kan lätt ta med dig maten i bilen och ha färdiglagad mat när du kommer fram.

Bagen fungerar lika bra som kylbag, jag brukar ofta ha med Mini-Wonderbag med kall mat på picknick.

På resorna till Turkiet brukar jag ta med frysta godsaker, det kommer att få följa med en del nu till jul.

Wonderbag är skapad i Sydafrika av Sarah Collins, hon har utvecklat den för att kunna hjälpa fattiga familjer att enkelt laga mat på ett energisnålt sätt, de har väldiga problem med energiförsörjningen där.

För varje bag som säljs så skänks en till en behövande familj i Sydafrika genom Wonderbag Foundation.

Wonderbag har på senare tid omnämnts i Time Magazine som en av världens 50 smartaste uppfinningar.

Här finns mycket mer information på engelska om Wonderbag och Sarah Collins.

Blåbärsglögg tillagad i Wonderbag…

Så, det var ett litet julklappstips till den som kanske redan har det mesta, en gåva med omtanke som samtidigt bidrar till välgörenhet.

Nästa vecka bjuder jag på ännu mer goda rätter att ha på julbordet, vill du ha fler tips på vad du kan laga redan nu så besök det här inlägget.

Tomtens Adventskalender hittar du i år varje dag i mina händelser på Facebook.

Tomten i Tophane, Alanya

Vit chokladfudge med mandel
Nu kokas det julgodis så det står härliga gill runtom oss och mediaflödet svämmar nästan över att lussekatter, pepparkakshus och ännu mer godis!😉 Inspiration råder det ingen brist på i alla fall. Joline kokade ihop en himla god fudge förra veckan då hon ändå bakade lussekatter och degen jäste. Det går ju fort och är […]