Kolbulle utan Gluten

Utflyktsmat på Skogshuggarvis

Fick ett trevligt mail häromdagen som jag vill dela med mig av.

Mailet innehöll bilder på en av mina favoriter till skogsutflykter, nämligen Kolbullar.

Har inte ätit någon kolbulle på flera år, eftersom de ju innehåller vetemjöl eller kornmjöl.

Men nu fick jag alltså ett bra recept på en glutenfri variant, som passar både oss som äter LCHF och alla som inte tål gluten.

Det roliga var att de använt pannkakssmeten från min och Annika Dahlqvist’s kokbok LCHF för seniorer, men att göra kolbullar av den smeten hade inte fallit mig in förut.

Jag fick sån här mat redan som liten, eftersom min Pappa hade jobbat som skogshuggare, även som kolare och flottare på 30-50-talet.

Rejäl mat med mycket fett behövdes för att orka med det hårda arbetet.

Här kommer en länk till en liknande rätt som jag brukar laga i stugan, Kolbotten med Messmörduppa.

Det är en traditionell rätt från mina hemtrakter i närheten av Särna i nordvästra Dalarna.

Receptet till den gjorde jag innan jag var tvungen att sluta helt med gluten.

Kolbotten fungerar bra med det här receptet också, har testat det förra sommaren.

Så här skriver Catarina och Martin Puranen:

I söndags for vi till stugan för första gången i år. Naturligtvis ville vi äta något gott på plats, det fick bli kolbulle.

Receptet till smeten (pannkakssmet) hämtade vi ur din kokbok. Det blev jättemumsigt! En lyckad säsongspremiär.

Härligt när andra kommer på nya användningsområden till mina recept och delar med sig av skapelserna.

Alla bilderna i inlägget kommer också från makarna Puranen.  Stort Tack till Er för att vi fick ta del av de läckra bilderna.

Passa på att ta med Dig fläsk, pannkakssmet och en gjutjärnspanna på en utflykt i helgen och njut av god, gammaldags mat ute i det fria.

Annat gott Du kan njuta av nu i Påsk, som varken har mycket kolhydrater, gluten eller socker, är Påskgodis à la Anna Hallén.

I tidningen Familjemagasinet gör Anna nyttiga godsaker tillsammans med några godissugna barn.

De gillade recepten från hennes nyutkomna kokbok LCHF för familjen. Artikeln hittar Du på sidorna 18-20.

På sidan 10 finns också mitt recept på Pizzabullar med, ett bra alternativ till utflykten om man inte vill göra upp eld.

Tidningen kan alla som har barn i grundskolan prenumerera på alldeles gratis.

Glutenfri Pannkakssmet till 1 Kolbulle

2 Ekologiska Ägg

1 dl Grädde

1 msk Fiberhusk

½ krm Havssalt

Smör till stekning

150-200 gr rimmat, fett Sidfläsk

Vispa äggen med grädde och salt. Strö ner fiberhusk under fortsatt vispning, låt smeten stå och svälla 10 minuter.

Vispa om ordentligt innan stekning. Skär fläsket i tärningar och bryn väl i smör.

Häll på smeten och låt kolbullen steka några minuter, tills den stelnat på ytan och fått fin färg under.

Vänd försiktigt och stek några minuter till, den ska vara välstekt och riktigt knaprig.

Jag föredrar att äta den med Rårörda Lingon till.

Men den är också god att äta som den är, uppskuren i trekanter och serverad i en servett.

En kolbulle brukar räcka till två hungriga, den är väldigt mäktig.

Stek fläsk till kolbullen över öppen eld

Låt fläsket få ordentligt med färg

Häll på pannkakssmeten

Njut av riktigt gammaldags husmanskost, tillagad på nytt sätt utan gluten


Marsipanägg – cognac eller pistage

ca 15 st, man bestämmer ju själv storleken och mängden.

1,5 dl skållad och skalad mandel
1 bittermandel
2 msk erythritol flor (sötrix, sötin och sukrin) 1/ 4 krm stevia
1-2 msk grädde
2-3 msk cognac ( kan uteslutas för ren marsipan)

Alternativa barnvänligare marsipanägg ( även för vuxna ;)  )
1 dl malda pistagenötter och ta endast 1 dl mandel
1 msk extra grädde

Gör så här:
Mal mandeln ( och pistage) i en mandelkvarn. Lägg den malda mandeln i en matberedare och mixa in sötningen väl, låt gärna maskinen gå i flera minuter.
Häll sedan i grädde och cognac. Mixa till en fin massa.
Forma sedan fina små ägg (eller bollar om det inte är påsk, eller om du inte orkar fissla med äggformen).
Smält mörk fin kvalitetschoklad i vattenbad och doppa äggen i chokladen.
Lättast är med en gaffel och låt överflödigt rinna av,  så äggen inga “fötter” får. Lägg dem på smörgåspapper. Låt stelna i rumstemp och ta sedan in dem i kylen.

 

Bloggar etiketter: , ,

Påskpynt och fint på bordet!


Oj, oj , oj va dagarna bara flyger fram alltså! Jag har tusen och åter tusen saker att göra o fixa, posta, hämta och styra upp med, samtidigt är lillkillen sjuk och hostig och imorgon fyller älskade gubben min år! Jag har inte riktigt hunnit varva ner sen den dan jag kom på att Kryddburken skulle fira 5-års jubileum. Då tog det ”fjutt i veken” vill jag lova men de lugnar väl ner sig snart! ;-)

Lite godis för själen behöver man också ha så ikväll bjuder jag på lite påskfint till köksbordet. Kunde ju inte låta bli när jag var på Mittbrodt´s sist för nån vecka sen. Är helt galet förälskad i sån här trådslöjd? Heter det så?! Jag planterade ”hjärtan på tråd” i den stora hönan tillsammans med två andra ”pinn-höns”. Ägghållaren är ju bara för läcker till påskbordet också! Kanske skulle måla, eller färga lite ägg?! Har nog gjort det nån gång med lök och gummiband innan jag kokat dom, det blir himla fint och med rustik känsla! Tips på fler färger man kan ”koka”??

Tycker inte om porslinsfigurer och annat påskpynt, det blir så himla ”plockigt”, precis som när alla tomtar ska fram till jul, för då ska verkligen ALLA tomtar fram vare sig det är porslin, tyg eller papper! Barnens pyssel brukar dock alltid få pryda bord och väggar i köket och det blir alltid lite (läs mycket) extra kring högtiderna. Dock pysslar dom SÅ mycket att jag får ta ner och byta ut var o varannan vecka för jag blir hela tiden uppdaterad med nya teckningar och tillverkade prydnadssaker så jag skulle lätt kunna öppna ett museum! :-P Vilken fantastisk kuriosa för dom när dom blir vuxna!

Påsken är lättsam så för jag pyntar BARA köksbordet, samt blommor inne och ute. Påskliljor och andra lökar är ju sååå vårigt och färgglatt så det kan jag inte motstå! Fick en fin gammal kopparkittel av Nicke idag, (modell STOR) på smidesställning som jag tänkte plantera murgröna och lite lökar i till helgen. Påskriset är ju också ett måste med vackra fjädrar men det tar vi inte in förrän tidigast långfredag! Brukar ni påskpynta mycket hemma hos er? 

Imorgon blir det alltså födelsedag här hemma i Öjkroken! Nicke fyller 37år!! Herrejösses va gammal han har blivit, minns det som igår när han fyllde 30år och vi höll på bygga på huset! Han fick smörgåstårta och en fin ”dyr-klocka” med gravering som vi skramlade till från hela släkten. Den har han än idag, och huset är färdigbyggt och sju år har passerat! Även i äktenskap går tiden i rasande fart, det måste ju bara bero på att man har så in i helsikes roligt hela tiden så man hinner inte med!? ;-)

Självklart blir det ”pappa-middag” med KÖTTFÄRS, som är hans favorit… Börjar bli svårt att hitta på nya rätter nu tills hans födelsedagar men jag har ett ess i skjortärmen som vi ska laga till imorgon. Mer om det och dessert imorgon som sagt!


Pärlhyacinter… Men inte riktiga! ;-) Dom är såå läckra tycker jag!

 

 

Riktigt påskgodis – inga sega råttor här inte!


Dags att börja tänka på påsken snart va?! Påskmaten, skärtorsdagen, påsk-kärringarna, påskäggen och haren och allt… Här hemma firar vi påsken sådär lite lagom mycket helt utan ”julstress” eller annan form av ångestladdad planering. :-P Det är lite barnens högtid och en lugn sådan med lagom mycket mat på bordet och inte så mycket ståhej runtomkring.

För oss börjar det på skärtorsdag, barnen går i skolan på dan men får gärna klä ut sig till påskkärring eller påskgubbe redan på morgonen. När dom kommer hem brukar de ha en korg förberedd med påskkort dom ritat och så tar dom en sväng i byn och delar ut kort och önskar glad påsk. Långfredan är en lugn hemmadag med familjen då man kan passa på att vara ute och njuta, plocka påskris, sätta fjädrar i riset och ställa fram till kycklingar och plantera några färgglada påskblommor på köksbordet eller kanske till och med utomhus.

Påskafton äter vi alltid påsklunch med köttbullar, prinskorv, en liten janssons, sill, ägghalvor, rökt korv, lax, sallader och sånt. En påsktårta är också ett måste eller små bakelser. Sen är det påskjakt och påskharen har varit ute på gården och lämnat skattkartor som barnen får läsa och klura ut tills dom hittar skatten (påskäggen). Ibland har han lagt dom i vedbon, det stället tycker han verkar vara himla fiffigt men det har barnen lärt sig nu att kolla först av allt. Så i år får han verkligen tänka till påskharen… ;-)

Men självklart måste man ha godis. Istället för fullproppade påskägg med sega råttor, colaflaskor, vingummi och annat skräpgodis med tillsatser så kan man satsa på hemmagjort eller lite finare godis i lite mindre mängd.

Som matbloggare får man ju såklart prova mycket nytt på marknaden lite före alla andra och nu har jag provat både dessa urläckra lakritsägg med chokladöverdrag, belgisk mjuk nougat och en himmelsk mörk mjölkchoklad med saltlakrits från USA.


En mjuk gourmet sötlakrits överdragen med vit belgisk lyxchoklad med tre olika smaker; Mint, jordgubb/hallon samt apelsin/citron. (glutenfria) Chokladöverdragen lakrits är något man måste vänja gommen vid, men när man gjort det så inser man vilket otroligt god kombination det är! Läs mer och beställ här >>


En mjuk nougat från Belgien med mandel. Härligt saftig, seg och ”marängig” precis som den ska vara. Finns i smakerna vanilj och kaffe för 10kr/st. Mycket prisvärt, sånt här gillar vi! Läs mer och beställ här >>


Denna choklad var spännande och blev min favorit. Grymt häftig smak och inte så sträv och besk som mörk choklad annars kan vara. Med 62% kakaohalt och med inslag av havssalt och bitar av saltlakrits är den bara helt oemotståndlig! Läs mer och beställ chokladen här >>

Inlägg och smakprov i samarbete med ninasmat.se :-P

Och kom ihåg att ni som kryddburkens läsare har 10% på hela sortimentet vid beställning. Uppge koden : kryddburken.

Fantastiskt fin och klok recension av min bakbok på Diabetes.ifokus

Karin Eldh som är sajtvärd på Diabetes ifokus har köpt min bok och gjort en superfin  och framförallt jätteklok recension av bakboken Baka med LCHF.
Jag vill dela denna med er, den är så tänkvärd och säger precis mitt i prick ( stycke 6) vilka boken är riktad till! Tänk om alla kunde förstå detta!?
Gå gärna in på forumet och kika runt lite!

“Vi med Diabetes typ2 är många, man räknar med att det finns nästan 400 000 st i Sverige och dessutom ett antal som går med diabetes utan att veta om det. En diabetes typ2 upptäcks oftast i något annat sammanhang, t ex en vanlig hälsokontroll eller att man kommer in akut med en annan sjukdom. Då kan man ha gått med sjukdomen i flera år. Även om det blir allt fler i yngre år som får diabetes, är det en sjukdom som oftast drabbar de lite äldre och därför också, felaktigt eller ej, kallas för åldersdiabetes.

Det här betyder att många diabetiker återfinns på sjukhem, långtidsvården eller på annat sätt är beroende av någon för att få lite trevligare tillvaro. Det här betyder också att många inte längre tänker på bantning när det gäller kosten, men det är fortfarande oerhört viktigt att ha rätt kost och undvika allt som har med socker att göra.

Det här betyder också att den sociala delen i livet ofta har varit en kopp kaffe och en kaka, eller flera. Fredagsmys har inte varit chips och öl, utan något extra gott till kaffet. Och på jobbet ofta kanelbullar, kärleksmums eller som nu, semlor. Att sno ihop en sockerkaka till de tillfällen någon kommer på oväntat besök. Det var en gång det fanns något som hette konditori 

Med detta vill jag slå ett slag för den bok jag nu har framför mig, Baka med LCHF av Mariann Andersson. Med underrubriken Klassiska bakverk till fika & fest utan socker och gluten. Jag tycker att den här boken ska finnas på vartenda vårdhem, hemma hos varenda en som har diabetes 2 eller har en närstående med diabetes typ 2 och på varenda café på stan.  Det är tillräckligt svårt att få en sjukdomsdiagnos om en kronisk sjukdom rent psykiskt och därmed tro att nu är det slut med det goda livet.

Den här boken är inte en LCHF-bantningsbok, den här boken är ett hjälpmedel för att kunna ha kvar sitt sociala liv, att kunna bjuda på något gott till fredagsfikat på jobbet, att baka något och ha med när man besöker gamla mamma på hemmet. Många pratar om sockersug som inte ska uppmuntras eftersom det är en beroendesjukdom, vilket är helt korrekt, men den här boken vänder sig inte till dem. Den här boken är inte till för dem som inte kan ha en skål med lösgodis hemma utan att äta upp hela skålen. Jag är lycklig att jag inte är sockerberoende och lider verkligen med dem som är det.

Det finns INGEN som måste äta socker, men det finns tyvärr alltför många tillfällen där endast sockerbelamrade saker erbjuds. Pausen, någon bakar till kören, efter sammankomsten bjuds på kaffe och kaka….

Tänk om, jag säger bara tänk om…. alla kunde baka ur denna bok och ha med sig att bjuda på. Tänk om vi diabetiker kunde gå in på ett café och också köpa en  brownie eller en cupcake utan att den innehåller fruktos som man av någon anledning tycker ska passa. Att baka Mazariner och ha med till farfar. Tänk om man på långvården kunde baka ur denna bok istället för att ha något till kaffestunden som höjer blodsockret till sina gäster.

Den här boken är suverän och inte bara för diabetiker, alla mår så mycket bättre utan socker i alla dess former, dvs inte bara det vita sockret, utan även stärkelse som t ex vetemjöl som också är bannlyst i boken.”

 

Bloggar etiketter: , ,

Fisksoppa med Kokosgrädde, LCHF för familjen och lite semester

Min variant av Varma Koppen

Pulversoppornas tid är för evigt förbi i mitt kök. Det var i och för sig ganska många år sen sist.

Men jag måste bara skriva om dem, så att fler förstår vilket elände det är, att nöja sig med en påssoppa till lunch.

En Varma Koppen kan aldrig komma i närheten av en hemlagad soppa på färska råvaror.

Har förstått av mina Seniorvänner härnere i Turkiet att det är rätt populärt att köpa en påse pulver och vispa ihop.

Det är ju så gott och enkelt, tycker många. Kanske framför allt billigt. En påse med 1 liter soppa kostar 3-4 kronor.

Vad får man då för dessa pengar, här i Turkiet? Jo, den största beståndsdelen i nästan alla soppor är vetemjöl.

Sen kommer vegetabilisk olja och jag kan lova att det inte är den dyra, nyttiga kallpressade olivoljan vi pratar om. Det är oftast härdad solrosolja.

Soya protein och Monosodium Glutamat, E 621, är andra stora ingredienser i de Turkiska pulversopporna.

Varför använda naturliga smakämnen, när man kan sätta piff på en mjölsoppa med glutamat?

Här kan Du läsa lite mer om de skadliga effekterna av Glutamat.

Lite köttarom, grönsaksarom och ibland även lite äkta, torkade grönsaker och kryddor ingår också.

Det här är så långt ifrån god och naturlig mat man kan komma. Såg även hos en god Vän en påssoppa som var från Sverige, där var också största beståndsdelen vetemjöl.

Tyvärr består även buljongtärningarna här nere av nästan samma elände. Salt, glutamat, härdat, vegetabiliskt fett, socker och köttarom.

Jag hoppas att jag med det här inlägget kan inspirera fler till att laga soppor på riktiga råvaror, med bra näring och äkta smaker.

Det är inte alls svårt, men tar ju lite längre tid än att vispa ner lite soppulver i vatten.

Här hittar Du mina tidigare sopprecept, det borde finnas något för alla smaker.

Efter dagens inlägg kommer jag att ta lite semester, nu när vi bara har två veckor kvar härnere.

Under tiden kan Du titta igenom min receptbank på över 850 olika recept eller gå in och läsa om allt spännande som händer inne på Kostrådgivarna.

Där hittar Du förutom mängder av intressanta inlägg från landets främsta Kostrådgivare även recept från undertecknad och Klara Desser, varvat med övriga deltagares favoritrecept.

KRG som hade premiär på Julafton växer och har blivit en självklar mötesplats för alla oss som är intresserade av hälsa och god mat på äkta råvaror.

Hoppas Du vill hjälpa till att sprida denna sida med kostråd och allt detta goda, den är dessutom helt fri från medlemsavgifter för användarna.

Här i Turkiet ska jag under tiden njuta lite av våren där solen börjar värma, vårfåglarna kvittrar och blommorna blommar överallt.

När jag kommer hem till vårvintern i mars, blir det tillräckligt med innesittande, så då har jag mer tid för datorn.

Då kommer jag också att sätta igång med en del nya, spännande projekt och även fara ner till Uppsala igen för fortsatt utvecklingsarbete med Restaurang priMaten.

En spännande vår blir det, ska också bli väldigt kul att se hur mina recept framställs av Bonniers i Anna Hallén’s nya kokbok LCHF för familjen, som kommer nu i veckan.

Under Zumbaresan till Gran Canaria förra våren, satt vi och spånade ihop vilka rätter som kan passa barns smaklökar och hur de kan göras om på LCHF-vis.

Resultatet blev en hel del gott, som Tacopaj, Hamburgare med hemgjord Ketchup, hemlagad Falukorv, Müsli, Äppelmarmelad och annat godis med lite kolhydrater men mycket smak.

En bok med massor av kunskap från Anna om varför det är helt naturligt att ge även barn naturlig mat.

Som om nu någon skulle kunna tycka att det är konstigt, när man ser vad industrin kan stoppa i färdigmat som t. ex en påse soppa.

Fisksoppa med Kokos och Curry för 2

200 gr skinn och benfri Lax

2 dl Blomkålsbuketter

2 dl Zucchini i bitar

½ röd Paprika i strimlor

2 msk Smör

1 msk riven Ingefära

1 msk Curry

1 tsk Chiliflingor

2 dl Kokosgrädde

1 dl Vatten

1 msk pressad Citron

Havssalt

Fräs grönsakerna tillsammans med curry och chili i smör. Häll på kokosgrädde och koka upp. Låt puttra några minuter.

Koka under tiden upp vattnet med citronsaft och salt, ta från värmen och lägg i fiskbitarna.

Låt fisken ligga och dra i det heta vattnet ett par minuter, så blir den färdigkokt. Späd soppan med vattnet och smaka av om det behövs mer krydda.

Lägg laxbitar i botten på en mugg eller skål. Skeda över soppan och lägg några fiskbitar till på toppen.


Tjejdisco!!!


Hej på er! Ny vecka och nya friska tag! Helgen svischade förbi fortare än vi hann blinka! Joline och tjejerna har haft disco så det stått härliga till, det har dansats och skålats! Dom har lekt akrobater och  kollat melodifestivalen och varit ute i snön och härjat! Gårdagen när kompisarna åkt hem var det någon som var en smula trött kan jag säga… Jo, mamman också faktiskt! ;-)

Det blev en gryta köttfärssås till söndagsmiddag med vitlöksfrästa champinjoner & spagetti! Tanken fanns att jag skulle blogga efter middagen men orken var som bortblåst och det blev en tidig kväll i säng efter at vi kollat på ”Kontoret” med ”Ove Sundberg”… Hmm, lite besviken där faktiskt! Var ju inte alls så kul som var förväntat!

Nu ska ni få lite bilder från discotilltugget! Kan säga att nån hallon-marängswiss var det
ingen av tjejerna som orkade så den sparar vi till imorgon på ”Alla hjärtans dag”! :-P


Varmkorv i bröd! Ett säkert kort på alla barndiscon! :-P


Dom här var väl häftiga!!? Monster-isglass! Coola formar att göra egen isglass i! Här har jag använt olika juicer! Fån botten; Svartvinbärsjuice (Proviva), Röd grapefruktsjuice (God morgon Arla) och överst apelsinjuice (Tropicana)! Man får helt enkelt fylla på juice i omgångar och när ett lager fryst häller man på nästa osv… Riktigt festliga och uppskattade! Monsterglassformarna hittar du hos ninasmat.se


Bilar såklart! Och så formen från Gerbera jag tänkte göra marängswissen i, men det orkade dom inte med! ;-)


Fler discotips här!!

  
Klicka på bilderna för att komma till inläggen. Fr, vä; Pimpade glasstrutar med fruktsallad, melonskål med fruktspett och godisstrutar av tårtpapper!

Hur gör man för att lyckas med LCHF?

Mitt namn är Carin och jag har gått ner 43.5 kilo sedan den 13e juli 2011! Jag får ofta frågan hur jag har gjort för att lyckas. Det har faktiskt inte varit så svårt. Jag fattade snabbt att jag måste bestämma mig för att förändra min relation till mat, och för att kunna förändra denna relation, finns det inte utrymme för avsteg.

Jag har inte en enda gång fuskat, och det har varit avgörande. Jag har varit stenhård den här gången med att inte skylla på någon annan. Jag har tidigare försökt gå ner i vikt, men jag har inte lyckats.

Innan har det varit så tydligt att jag skyllt på yttre omständigheter, men jag har kommit till en insikt som hjälpt mig att lyckas; det är faktiskt ingen som tvingar i mig godiset, kolhydraterna eller den där ölen. Allt sitter i huvudet, och man måste bestämma sig. Jag hjälper flera personer med lchf och att lägga om sin livsstil, Det finns INGA genvägar! Jag har kämpat hårt för att kunna komma ner såpass mycket som jag gjort, innan åt jag en halv påse chips, drack 1 liter cola och smällde i mig 500g godis per kväll. Det är inte konstigt att jag vägde så mycket som jag gjorde! Men nu när jag lyckats gå ner över 40 kg så finns inte det suget längre. Om suget skulle uppstå, så finns det bra tips som jag vill dela med mig av; -Först och främst! Ät lagad mat!

Ibland kan man missta sug för hunger, speciellt när man äter LCHF, för man blir ju inte hungrig på samma sätt. Om du fortfarande skulle vara sugen efter att ha ätit mat, så ät en ruta 86-90%-ig choklad, ta en liten liten bit i taget och låt chokladen smälta på tungan, lär dig njuta av livets goda! Har du ingen choklad hemma, så ät lite goda ostar. Något jag lärt mig är att fett stillar sötsuget, och att det gäller att ställa om sitt tankemönster, från att tänka; ”den där godisbiten eller kakan ger mig lite mer energi”, till att tänka; ”det är nog kroppens signal på att jag behöver mer fett”. Fett kan du hitta i allt möjligt; – Avocado, dessertostar, mörk choklad, lax, mejeri osv. Ta och ät något du tycker är gott, och VÅGA testa saker med fett i! Första gången jag åt ostrullar med bregott i kändes det så fel, för jag var ju van vid att fett var fienden. Men nu faller det sig helt naturligt! Har du svårt för smörsmaken philadelfia, så ta lite istället.

Tillslut handlar det om att hålla i det långa loppet, när man har motivation är det enkelt, men när den tryter, det är DÅ din beslutsamhet om att lyckas kommer in. Det är ditt liv, din hälsa och ditt välmående det handlar om!