Utflyktsmat på Skogshuggarvis
Fick ett trevligt mail häromdagen som jag vill dela med mig av.
Mailet innehöll bilder på en av mina favoriter till skogsutflykter, nämligen Kolbullar.
Har inte ätit någon kolbulle på flera år, eftersom de ju innehåller vetemjöl eller kornmjöl.
Men nu fick jag alltså ett bra recept på en glutenfri variant, som passar både oss som äter LCHF och alla som inte tål gluten.
Det roliga var att de använt pannkakssmeten från min och Annika Dahlqvist’s kokbok LCHF för seniorer, men att göra kolbullar av den smeten hade inte fallit mig in förut.
Jag fick sån här mat redan som liten, eftersom min Pappa hade jobbat som skogshuggare, även som kolare och flottare på 30-50-talet.
Rejäl mat med mycket fett behövdes för att orka med det hårda arbetet.
Här kommer en länk till en liknande rätt som jag brukar laga i stugan, Kolbotten med Messmörduppa.
Det är en traditionell rätt från mina hemtrakter i närheten av Särna i nordvästra Dalarna.
Receptet till den gjorde jag innan jag var tvungen att sluta helt med gluten.
Kolbotten fungerar bra med det här receptet också, har testat det förra sommaren.
Så här skriver Catarina och Martin Puranen:
I söndags for vi till stugan för första gången i år. Naturligtvis ville vi äta något gott på plats, det fick bli kolbulle.
Receptet till smeten (pannkakssmet) hämtade vi ur din kokbok. Det blev jättemumsigt! En lyckad säsongspremiär.
Härligt när andra kommer på nya användningsområden till mina recept och delar med sig av skapelserna.
Alla bilderna i inlägget kommer också från makarna Puranen. Stort Tack till Er för att vi fick ta del av de läckra bilderna.
Passa på att ta med Dig fläsk, pannkakssmet och en gjutjärnspanna på en utflykt i helgen och njut av god, gammaldags mat ute i det fria.
Annat gott Du kan njuta av nu i Påsk, som varken har mycket kolhydrater, gluten eller socker, är Påskgodis à la Anna Hallén.
I tidningen Familjemagasinet gör Anna nyttiga godsaker tillsammans med några godissugna barn.
De gillade recepten från hennes nyutkomna kokbok LCHF för familjen. Artikeln hittar Du på sidorna 18-20.
På sidan 10 finns också mitt recept på Pizzabullar med, ett bra alternativ till utflykten om man inte vill göra upp eld.
Tidningen kan alla som har barn i grundskolan prenumerera på alldeles gratis.
Glutenfri Pannkakssmet till 1 Kolbulle
2 Ekologiska Ägg
1 dl Grädde
1 msk Fiberhusk
½ krm Havssalt
Smör till stekning
150-200 gr rimmat, fett Sidfläsk
Vispa äggen med grädde och salt. Strö ner fiberhusk under fortsatt vispning, låt smeten stå och svälla 10 minuter.
Vispa om ordentligt innan stekning. Skär fläsket i tärningar och bryn väl i smör.
Häll på smeten och låt kolbullen steka några minuter, tills den stelnat på ytan och fått fin färg under.
Vänd försiktigt och stek några minuter till, den ska vara välstekt och riktigt knaprig.
Jag föredrar att äta den med Rårörda Lingon till.
Men den är också god att äta som den är, uppskuren i trekanter och serverad i en servett.
En kolbulle brukar räcka till två hungriga, den är väldigt mäktig.
Stek fläsk till kolbullen över öppen eld
Låt fläsket få ordentligt med färg
Häll på pannkakssmeten
Njut av riktigt gammaldags husmanskost, tillagad på nytt sätt utan gluten