Ost och baconpaj

ost_baconpaj
Oj va det susar i träden här på ön idag. Riktig storm ute och verkligen ingen värme trots att solen skiner. Tänkte att jag skulle baka lite bröd idag men har inte bestämt mig för vad ännu, en innedag i köket får det bli i alla fall! ;-)

I fredags gjorde jag den här matpajen som vi åt till lunch igår, en riktig favorit med massa ost och bacon, går hem i alla väder och är perfekt att göra i förväg då den faktiskt är ännu godare dagen efter då den fått stå till sig lite.

Det här behöver du : 
1 förp smördegsrulle
1 stor bukett broccoli
300 gram bacon
2 ägg
1 dl grädde
4 msk naturell mjukost
1 – 2 tsk D´Elidas chilisås
Salt & peppar
2 mozzarella
Romantica kvisttomater

GÖR SÅHÄR : 
Förväll broccolin i saltat vatten. Häll av och ställ åt sidan så länge. Knaperstek baconet och skär det sedan i mindre bitar. Tryck ut smördegen i en ugnsfast form, ca 20*30. Fyll formen med broccoli och bacon. Vispa ihop ägg, grädde, mjukost, chilisås samt salt och peppar. Häll över formen. Toppa med mozzarella i klyftor och halverade tomater. Gratinera i ugn 200 grader ca 30 – 40 min.

smördegspaj_ost_bacon
Smördeg och förvälld broccoli.

knaperstekt_bacon_paj_matpaj
Knaperstekt bacon som får torka lite innan jag skär det i mindre bitar.

romantica_tomater_kvisttomater
Dessa ljuvliga romantica-tomater är bara såå goda och söta i smaken, passar utmärkt att gratineras i en matpaj.

ostpaj_ost_bacon_paj_matpaj_recept
En ost och baconpaj måste ju innehålla ost och i detta fall mjukost och mozzarella, det blir otroligt krämigt och smakrikt!

ost_baconpaj_recept_matpaj
Smaklig spis och ha en underbar söndag allihopa!

Upp och nervänd äppelkaka

Tina smördegsplattan. Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur äpplen och skiva dem. Smält smör i liten stekpanna (alt. använd en metallring), på medellåg värme. Strö socker och kanel i pannan. Lägg i tre lager äpplen med aprikossylt över. Steg på svag värme i 5 minuter. Skär ut en smördegsplatta i samma storlek som stekpannan […]

Inlägget Upp och nervänd äppelkaka dök först upp på Äppelpaj.se.

Upp och nervänd äppelkaka

Tina smördegsplattan. Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur äpplen och skiva dem. Smält smör i liten stekpanna (alt. använd en metallring), på medellåg värme. Strö socker och kanel i pannan. Lägg i tre lager äpplen med aprikossylt över. Steg på svag värme i 5 minuter. Skär ut en smördegsplatta i samma storlek som stekpannan […]

Inlägget Upp och nervänd äppelkaka dök först upp på Äppelpaj.se.

Upp och nervänd äppelkaka

Tina smördegsplattan. Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur äpplen och skiva dem. Smält smör i liten stekpanna (alt. använd en metallring), på medellåg värme. Strö socker och kanel i pannan. Lägg i tre lager äpplen med aprikossylt över. Steg på svag värme i 5 minuter. Skär ut en smördegsplatta i samma storlek som stekpannan … Continue reading Upp och nervänd äppelkaka

Inlägget Upp och nervänd äppelkaka dök först upp på Äppelpaj.se.

Smördegscocotter med ägg och bacon (vegetarisk)

ägg_bacon_cocotter
I det här receptet har jag mer använt produkten ”tärningar a la bacon” från Hälsans kök som en smaksättare till dessa smördegscocotter – smaken finns verkligen. En härligt rökt ton som blandas med krämig äggula och spröd smördeg och en gnutta hetta. En utomordentligt lyxigare frukost eller som förrätt. Utmaningen med den vegetariska veckan fortsätter med nya produkter till helgen. Än så länge är jag djupt imponerad av de produkter som ersätter ”vanligt” kött. I synnerhet dessa bacontärningar.

Det här behöver du : 
2 smördegsplattor
4 ägg
2 dl hälsans kök a la bacon
Chilikrydda

GÖR SÅHÄR : 
Tina smördegsplattorna något. Dela dom i fyra fyrkanter. Kavla ut lätt. Tryck ner i fyra muffinsformar (muffinsplåt). Knäck ett ägg i varje form och toppa med veg. bacon och chilikrydda. Gratinera i ugn ca 10 – 15 min i 220 grader.

cocotter_bacon_ägg_vegetarisk
Tryck ut smördegen i muffinsplåten. Knäck ett ägg i varje och toppa med veg. bacon och chilikrydda.

cocotter_ägg_bacon_vegetarisk
Grädda i 10 – 15 min i 220 grader och servera som frukost, förrätt eller mellanmål. Smaklig spis. :-P

logo-seInlägg i samarbete med Hälsans kök

Krämig tacopaj med vitlökssås

tacopaj_recept_tacos_paj

Häromdan lagade vi mat jag och Joline. Det behövs verkligen en assistent i köket nu, inte mycket jag fixar att plocka fram och greja med själv. Behöver sätta mig ner ofta och allt jag gör tar ju dubbelt så lång tid om inte mer. Inte nog med benet i gips så har jag nu överbelastat den andra foten så den svullar över fotryggen och bokstavligen sticker som knivar under huden.

Men det är bara att gilla läget! 15 veckors läkningstid på fot-fan fick jag besked om idag. Läkaren tittade o klämde på foten och ville sen borra o sätta skruvar för att läkningen skulle bli som bäst… Så jag gör väl det. Bättre nu på en gång än att de läker fel och jag blir tvungen att operera ändå om 15 veckor… Så efter avgips och läkarbesök så blev det nytt gips igen och på fredag nästa vecka är operationen bokad. Till den andra foten fick jag skaffa ett ankelstöd och det har jag på mig nu vilket redan känns bättre, så de va skönt i alla fall. Ligger i soffan med benen upp mot väggen o bloggar med iphonen så även detta tar ännu längre tid! ;-) haha!!

Åter till matlagningen och dagens recept som blev en gudomligt god och krämig tacopaj.

Det här behöver du :
1 pkt färdigkavlad smördeg
Alt. 3 smördegsplattor

400 gram blandfärs
3 msk tomatpuré
1 gul hackad lök
1 köttbuljongtärning
1 dl vatten
2 tsk D’Elidas chilisås
Vitpeppar
Trocomare örtsalt

2 dl creme fraiche
100 gram philadelphiaost
2 dl riven ost
Malen söt paprika

Vitlökssås, recept HÄR >>

GÖR SÅHÄR :
Bryn köttfärsen i lite smör. Tillsätt lök, tomatpuré, buljong, vatten och chilisås. Låt fräsa ihop ca 10 min. Smaka av med vitpeppar och trocomare.

Tryck ut smördegen i en ugnsfast form. Använder du smördegsplattor så kavla ut dom tunt och klä en form i botten.
Fyll formen med köttfärsen. Blanda cremé fraichen med philadelphiaost och bred ut över köttfärsen. Toppa med riven ost. Vik över kanterna på smördegen och pudra över malen paprika.
Gratinera i ugn, 175 grader ca 45 min. Servera med en god sallad och vitlökssås.

tacopaj_fyllning_fredagsmiddag_fredagsmat

tacopaj_fyllning_recept

tacopaj_smördeg

Smördegsinbakad och ädelostfylld kycklingfilé med godaste champinjonsåsen

smördegsinbakad_kycklingfile_ädelostfylld
En inbakad favorit är denna kyckling fylld med ädelost och inbakad i smördeg. Det är en sån rätt jag kanske gör högst två gånger om året men det är ju så förbenat gott så det fick bli lyxmiddag förra helgen.
Jag serverade den med potatisgratäng, en enkel sallad och självklart kan jag inte vara utan en god sås även om många anser att det inte behövs här. En sås behövs alltid tycker jag! :-P Gör rätten precis som du själv önskar, med eller utan… ;-)

Kycklingen : 
1 förp färdigkavlad smördeg
4 kycklingfiléer
Salt & peppar
2 förp kvibille ädelost

GÖR SÅHÄR : 
Rulla ut smördegen på en plåt.
Bryn kycklingfiléerna i het stekpanna med smör tills de fått fin färg på bägge sidorna. De steks sedan färdiga i ugnen. Salta och peppra.
Skär ett längsgående snitt i varje kycklingfile och fyll med en bit kvibille ädelost. Lägg filéerna på smördegen och toppa med ädelosten som blir över. Vik ihop och tryck till kanterna. Baka i ugn i 200 grader ca 25 min.

Såsen : 
Stekskyn från kycklingen
400 gram färska champinjoner
3 hela vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 msk mushroom soya
3 dl vatten + 2 msk kalvfond
2 dl rött vin
3 dl grädde
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR : 
Använd samma stekpanna samt stekskyn från kycklingen och lägg i de skivade champinjonerna + 3 hela vitlöksklyftor. Låt fräsa ihop en stund, tillsätt sedan resten av ingredienserna och sänk värmen. Låt småkoka ca 15 – 20 min. Smaka av med salt och peppar.

fylld_kycklingfile
Bryn kycklingfiléerna så de får fin färg. De steks sedan färdiga i ugnen.

kvibille_ädelost_fyllning_fylld_kyckling
Kvibilles ädelost är grymt god att ”baka in”, ett billigare alternativ till roquefort, gorgonzola etc.

fylld_kycklingfile_ädelost_ostfylld_kyckling
Snåla inte… ;-)

färska_champinjoner_marinerade

steka_champinjoner

gräddsås_champinjoner
Såsen puttrar… Smaka av ordentligt! :-P

ädelostfylld_kycklingfile_smördeg_inbakad
Smaklig måltid och ha en trevlig fredag allihopa!

Hallonknappar – små och naggande goda!

hallonknappar_småkaka_munsbit_baka_med_hallon
Inland ter sig drömmar om mat sig i uttryck jag inte ens själv begriper…

Att drömma om just mat o ingredienser är inget nytt alls, det gör jag titt som tätt eller allt som oftast! Det är bara och kul att även drömmar på natten kan inspirera. :-P

För ett par veckor sen drömde jag en mycket, extrem dröm. Ett recept på nåt som verkligen inte fanns… Eller ännu heller inte finns. Men där stod jag i köket o lagade o provade den ena versionen efter den andra så när jag vaknade var jag helt med på noterna och de va solklart… Ett helt unikt och förvisso annorlunda recept. Men kanske inte ändå. Receptet som ”föddes” tog jag lite försiktigt upp i diskussion på fb med mina närmsta vänner. Haha!! Det blev gapflabb, stora ögon, applåder, herregud??! Och lite till… Prova!! Prova!! Du skojar va?!?

Samma dag provade jag mitt knasiga dröm-recept och döm om min förvåning… Det blev sååå gott!

Nu ska jag dock bespara er just DET receptet idag (kanske kommer en vacker dag men är lite feg ännu) men bjuder därmed på en annan knasig dröm… :-P

HALLONKNAPPAR! Bara ordet är GOTT!!! Ja, jag vet… Jag är inte som jag ska men ”make your dreams come true”

Så! Här följer receptet på små, söta och naggande goda sockerbitar… Ja, eller hallonknappar! :-P

8 st
Det här behöver du : 
4 smördegsplattor
8 tsk hallon eller blandsylt
2 dl vaniljkräm (pulver + mjölk)
32 hallon
Florsocker

GÖR SÅHÄR : 
Kavla ut smördegen något om du inte använder färdigkavlad på rulle. Ta ut 8 st runda mått något större än formarna. Du kan använd såna här i metall (fyndat på loppis), muffinsformar eller muffinsplåt etc. Tryck ut en rundel deg i varje form. Lägg i en tesked sylt i botten på varje. Klickas ut ca 1 msk vaniljkräm ovanpå. Baka i ugn 175 grader ca 25-30 min till det blivit fint gyllene. Låt svalna innan du tar ut dom ur formarna. Dekorera med fyra ”knappar” hallon och pudra över florsocker.

smördeg_hallon_vanilkräm_hallonknappar_bakelser

smördegsbakelse_hallon_vaniljkräm

hallonknappar_hallonbakelser_hallon_smördeg_vaniljkräm

hallon_bakelser_knappar_vaniljfyllda

Smördegsinbakad fläskfilé med ädelost

fläskfile_smördegsinbakad_smördeg_ädelost
Hoho!!?? de va väldigt va det ekar tomt av kommentarer från er?! Självklart förstår jag att ni har lite annat att stå i, sommartid, semester och allt men kan ni inte visa att ni finns därute lite grann i alla fall? ;-) Saknar ju er här! Kryddburken tar inte semester och jag vet ju att ni är tusentals som läser varje dag så berätta vad ni gör! Är ni lediga? På landet? Jobbar och sliter? Ätit nåt gott i sommar ni vill dela med er av? Vad gör ni, kort och gott?! :-P Det är faktiskt lite tomt här utan er….

Idag bjuder jag på en festlig klassiker till bjudrätt; smördegsinbakad fläskfilé. Alltid uppskattad och vansinnigt god. Använd din favoritost att fylla den med, eller som här kvibille ädelost, den smälter fint mellan skivorna och blir riktigt krämig.

Det här behöver du :
1 rulle färdig smördeg
500 gram fläskfile
Smör till stekning
Salt & peppar

200 gram ädelost (kvibille gräddädel)
Ägg till pensling
Sesamfrön

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén och skär i tunna skivor. Bryn hastigt i het stekpanna med smör på bägge sidorna. Salta och peppra. Rulla ut smördegen och varva kött och ostskivor stående på smördegen. Rulla ihop och nyp till kanterna. Pensla med ägg och strö över sesamfrön. Grädda i ugn, 200 grader ca 15 min.

inbakad_fläskfile_ädelost
Fläskfile och ädelost varvat på smördegen.

smördegsinbakad_fläskfile
Hoprullad och klar för gräddning. Pensla med ägg och strö över sesamfrön.

smördeg_smördegsinbakad_fläskfile
Efter ca 15 min i ugnen på 200 grader.

inbakad_fläskfile_smördegsinbakad
Färdig att serveras! Smaklig måltid.

Upp och nervänd rabarberkaka

Tina smördegsplattan. Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och skiva rabarberna. Smält smör i liten stekpanna (alt. använd en metallring), på medellåg värme. Strö socker och kanel i pannan. Lägg i tre lager rabarber med aprikossylt över. Steg på svag värme i 5 minuter.

Skär ut en smördegsplatta i samma storlek som stekpannan eller metallringen. Lägg den som ett lock över rabarberna. Sätt in pannan i ugnen 20 minuter.
Ta ut pannan och vänd rabarberkakan upp och ner på en tallrik. Serveras ljummen.

Ingredienser:
Rabarber
Aprikossylt
Smördeg
Socker
Kanel (mald)
Smör

Originally posted 2009-09-17 01:40:25. Republished by Blog Post Promoter

Inlägget Upp och nervänd rabarberkaka dök först upp på Rabarberpaj.se.