Baconlindade pannbiffar

En lite finare pannbiff

En fin pannbiffsmet åt Wallenbergshållet får du genom att blanda färsen med grädde och äggula.

Istället för ströbröd så blandar jag i psylliumfrön eller chiafrön och låter dem svälla.

En majonnässås och en syrlig sallad med färsk koriander, blir ett gott tillbehör till biffarna.

Smaken på färsk koriander är ju väldigt speciell, lite parfymerad.

Tillsammans med gurka, tomat, citron, kallpressad olivolja och lite flingsalt blir det en väldigt god sallad till de smakrika biffarna.

Fler av mina recept på både finare och enklare rätter hittar du i ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”.

Baconlindade pannbiffar 2-3 port

400 g blandfärs

6 skivor bacon

½ dl grädde/kokosgrädde

1 äggula

2 msk psylliumfrön eller chiafrön

1 msk sesamfrön

1 msk grovkornig senap

½ tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

2 msk smör till stekning

Blanda allt till smeten, rör sen i färsen försiktigt, låt stå i kyl och svälla i några timmar.

Forma färsen till 6 runda biffar, linda en baconskiva runt varje, fäst änden med en tandpetare.

Bryn biffarna ordentligt på båda sidor, salta och peppra.

Låt eftersteka på medelvärme i ca 10 minuter, beroende på hur tjocka biffar du gjort, vänd ett par gånger.

Paprikamajonnäs

1 dl majonnäs

½ röd paprika

1 tsk paprikapulver

½ tsk balsamvinäger

Lite flingsalt

Finhacka paprikan och blanda med övriga ingredienser.

Låt stå i kylen för att mogna i smaken en stund, smaka av om du vill ha mer sälta eller syra.

Tomatsallad med ädelost

Varmrökt makrill med ädelostsallad

Ädel tomatsallad 2 port

100 g ädelost/Roquefort

6-8 cocktailtomater

5 cm purjolök

1 avocado

1 msk hackad timjan

Några skivor kålrabbi

Olivolja och äppelcidervinäger

Skär tomaterna i klyftor och strimla purjon fint.

Lägg upp i skål eller direkt på tallrik. Smula osten över och strö på purjo och timjan.

Ringla generöst med en god olivolja över och avsluta med lite vinäger.

Skivad avocado, kålrabbi och en klick aioli smakar gott till.

Servera tillsammans med varmrökt makrill eller någon annan rökt fisk.

Ta med maten ut på picknick och njut av sommaren.

Påfågelöga...

 


Rimmat kycklingbröst med getostsmör och guacamole med mynta

Rimmat kycklingbröst med getostsmör, tomatsallad och guacamole

Saftiga kycklingbröst med sälta

Så var då den första rätten tillagad i vårt fina kök i Alanya. Vi har bott i den här lägenheten ett par år nu, vi trivs så bra.

Särskilt med köket, det är rejält med bänkar, skåp, gasspis och ugn. Tidigare bodde vi som de flesta andra långsemestrare på lägenhetshotell.

De köken är minst sagt spartanska, hotellen vill förstås att gästerna ska äta i restaurangen istället.

Det brukar finnas två kokplattor, en kastrull, en stekpanna av tveksam kvalitet och lite husgeråd av enklast tänkbara sort.

Vi har alltid köpt egna stekpannor, knivar och tallrikar eftersom matlagningen varit viktig i alla år här nere, även innan bloggandet.

Vårt kök i Alanya

Jag i köket i Alanya

Nu har vi alltså gott om skåp att förvara allt i. Har tagit med en hel del från Sverige också, i våras åkte både stavmixer och lergryta med i packningen.

Den här gången var det många kryddor och olika lågkolhydratmjöler som fick följa med, tänkt experimentera mer med att baka bra LCHF-bröd den här gången.

Märker på besökssiffrorna att det är väldigt populärt med bra recept på glutenfritt lågkolhydratbröd.

De går i höjden varje gång jag lägger ut ett nytt eller länkar till något tidigare recept på matbröd och kaffebröd.

Igår var första dagen med matlagning i köket så då blev det inte bara den här kycklingrätten utan även hamburgerbröd och ketchup à la LCHF. Recept på det kommer senare i veckan.

Idag är det ugnsstekta kycklingbröst med enkla och goda tillbehör som står på menyn.

Köpte två stora bröst i en slakteributik på saluhallen i lördags, de vägde 750 gram, så det räckte till flera måltider.

Receptet har jag beräknat efter de storlekar som oftast finns på kycklingbrösten därhemma i butikerna.

Rimmat kycklingbröst

Rimmat kycklingbröst 2 port

2 kycklingbröst à ca 150 g

2 tsk salt

1 tsk chiliflingor

Strö salt jämnt fördelat runt kycklingbrösten. Strö över chiliflingorna. Lägg i en plastpåse på ett fat och ställ in i kylen.

Låt stå 8-10 timmar vänd påsen en gång under tiden. Bryn brösten i smör på båda sidor.

Lägg i en ugnsfast form och låt steka färdigt på 175º i ca 15-20 minuter, beroende på tjockleken.

Använder du termometer ska kycklingen vara uppe i 85º. Låt vila på skärbrädan en stund innan köttet skärs upp i sneda skivor.

Resten av kycklingen kommer jag att använda kallt i tunna skivor med smör, getost, paprika eller tunna skivor frukt som en liten smörgås till kaffet.

En kopp kaffe med Rimmad Kyckling, Smör och Ost. Plommon är gott till

Guacamole med mynta 2 port

1 avocado

1 msk majonnäs eller crème fraiche

1-2 tsk finhackad mynta

1 riven vitlöksklyfta

Lite pressad citron

Flingsalt

Dela avocadon och gröp ur köttet med en sked. Mosa ner i en liten skål.

Blanda väl med övriga ingredienser, låt stå en stund så smakerna kommer fram mer.

Getost och ekologiskt smör i Turkiet

Getostsmör 2-3 port

100 g smör

50 g getost av feta-typ

Ev lite flingsalt

Låt smöret stå framme och mjukna. Mosa getosten i en skål och blanda ner smöret i klickar.

Rör om väl, smaksätt med lite flingsalt om du vill ha mer sälta.

Tomatsallad med oliver

Tomatsallad 2 port

2 tomater

8 oliver

Strimlad bladpersilja

Kallpressad olivolja

Äppelcidervinäger

Flingsalt

Skär tomaterna i jämna och fina skivor. Spar kanterna till en annan rätt, till exempel en hemgjord ketchup som du får recept på senare i veckan.

Lägg upp på tallrik med strimlad persilja över. Garnera med oliver, ringla över olja, vinäger och strö på lite flingsalt.

Här nedan följer lite bilder från söndagens morgonpromenad där vi fick se ett vackert brudpar som skulle fotograferas nere vid havet.

Som avslutning den första solnedgång vi fick se sen vi kom, vädret har äntligen vänt :)

Turkiskt brudpar

En av Alanyas parker

Söndagens solnedgång från balkongen

Söndagens solnedgång från balkongen


Sommarens grilltallrik med nypotatis

grillat_kött_karre_nypotatis
Igårkväll satt vi ute på altanen i kvällssolen och grillade. Jag och Joline hade burit upp alla utemöbler tidigare på dan och planterat lite blommor och örter. Vi skurade och tvättade och alla möbler blev som nya och muurikkaköket fick sig en ordentligt makeover och är så skinande det bara kan bli, inte ett litet sot nånstans och stekhällarna rengjorda och insmorda. Så mycket roligare det är när allt fått sig en uppfräschning. ;-) Myggen lös med sin frånvaro och då kan man verkligen njuta, vilket vi gjorde!

Första gången i år som vi äter nypotatis och då ska den serveras med grillad karré, ett gott vitlökssmör och sparris. En fruktig tomatsallad med nektariner gjorde jag till också. Kan inte beskriva hur gott det blev allting, hittills bästa grilltallriken i år! :-P

Marinad till 1 kg karré;
1 dl rapsolja
2 msk tomatvinäger
2 msk tomatpuré
2 msk soya
2 tsk D´Elidas chilisås
1 pressad vitlöksklyfta
Salt & peppar

Vitlökssmör;
50 gram smör
2 msk olivolja
2 finrivna vitlöksklyftor
Salt & vitpeppar

tomatsallad_grillsallad_grillat

Vinegrette till tomatsallad;
½ dl olivolja
2 msk tomatvinäger
2 tsk honung
1 tsk torkade örtkryddor (te x. Herbes de Provence)
½-1 tsk salt
½ tsk svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Häll alla ingredienserna i en flaska/burk med tättslutande kork/lock. Skaka om! Förvara i kylskåp. Lång hållbarhet.

marinerat_marinad_karre
Karréskivor i marinad 24 timmar.

basilika_plantera_örter
Lite från vår plantering, färska örter direkt från kruka till tallrik.

grillad_karre_grillat_nypotatis
Vansinnigt, dundersuper-gott!! ;-)

Grillad ytterfilé med potatisgratäng och lite grönska


Helgen lider mot sitt slut och söndagkvällen likaså. Början på veckan blir vård av barn för min del, hosta, feber, allergi och växtvärk… En salig blandning! Vi får se hur natten blir för dom små… :(

Angående era kommentarer så förstår jag att det inte är sig likt då det blir en viss fördröjning innan kommentarerna syns. Anledningen är därför att jag godkänner varje kommentar innan de publiceras och jag kommer att fortsätta så, det känns bäst. Alla era kommentarer läser jag precis som förut och klickar ofta in via iphonen och godkänner efterhand ni skriver så det bör inte ta för lång tid. Tack och lov har jag inte behövt slänga en enda otrevlig kommentar i papperskorgen hittills och jag hoppas det fortsätter så. Så gör som ni alltid gjort, fortsätt skriv era härliga kommentarer, jag blir superglad att läsa om vad ni har för er och vad ni tycker! 

Nu tänkte jag bjuda på en bild från lördagens grilltallrik med ytterfilé marinerad i vitlök, citron, chili och paprika. Vansinnigt gott till en krämig potatisgratäng & tomatsallad med lök, majs och krasse.

Marinad-special hittar du här >>

Salladsspecial här >> och här >>

Och potatisgratäng, här >>


Lite bilder från gårdens grönska får ni också… :-P


Gullvivan…


Alfred som trädsover i morgonsolen!


Och det stora gamla äppelträdet som snart är i full blom!

Smördegsinbakad köttfärsrulle


Kvällens middags-betyg; ”Det här var det godaste jag ätit på väldigt länge” och så säger bara min man när det verkligen är något han tycker är gott, även om han sagt samma sak dagen innan. ;-)

Födelsedagsmiddagen till mitt stora hjärta såklart! Han fyller 37år idag! Grattis till dig min älskade gubbe, du ger mig allt och lite till. Både i själ och hjärta, älskar dig!

Och i vanlig ordning så var det köttfärs som önskades till middag. Även om fantasin tryter ibland så fick jag nog till de ikväll. Biffar, hamburgare, frikadeller och köttfärslimpor. Tacostallrikar, järpar, köttbullar och köttfärssåser… Jag har gått igenom det mesta men ikväll blev det smördegsinbakad köttfärsrulle. Så gott med bara en enkel sallad och vitlökssås till.

Det här behöver du : 
1 kg färs (blandfärs alt. nötfärs)
2 gula lök
2.3 msk vetemjöl
3 msk tomatpuré
1 msk malen ungersk paprika (mild)
3 msk oxfond, tärning eller egen
En skvätt vatten (ca 1 dl)
½ dl grädde
½ tsk malen vitpeppar
Salt & peppar

2 ark, färdigkavlad smördeg på rulle
1 ägg
3 tsk sesamfrön

GÖR SÅHÄR : 
Bryn färsen tillsammans med finhackad gul lök. Pudra över vetemjöl och rör om. Tillsätt tomatpuré, malen paprika och fond. Sänk värmen och slå på vatten + grädde, låt småputtra några minuter. Smaka av med salt och peppar. Konsistensen ska vara ganska fast för att färsen inte ska ”rinna” för mycket när den är inbakad.

Förbered två ark färdigkavlad smördeg. Lägg dom omlott och ”limma” ihop med lite vatten och tryck samman med fingrarna. Fördela färsen över ena långsidan. Rulla ihop med hjälp av smörpappret som smördegen ligger på. Nyp ihop ändarna. Pensla med ett uppvispat ägg och strössla över sesamfrön. Grädda i 200 grader ca 25 min, eller tills rullen fått fin färg.  Servera med en god sallad och vitlökssås.

Vitlökssås :
1 burk creme fraiche (2dl)
1 solo vitlök (alt. 2 vitlöksklyftor)
Salt & vitpeppar
Lite pressad citron

Färs och gul lök får bryna ihop.


Lägg sedan ut färsen längs ena långsidan av smördegen och rulla ihop.


Pensla med ett uppvispat ägg och strö över sesamfrön.


Ca 25 min i 200 grader. Låt den gärna ”stå till sig” 5-10 minuter före du skär upp den.


Här har jag isbergssallad, tomat, rödlök, timjan och några varv med pepparkvarnen.


Lovely! ;-)


Det var verkligen supergott! Prova, om ni inte gjort det tidigare. Man kan även göra den enligt LCHF med äggsmet som en pannkaksrulle fylld med färs.


Självklart fick han dessert på sin födelsedag också. Rulltårtsbakelser med jordgubbar, hallon och blåbär. Mer om det imorgon! :-P