Tänkte fresta med en lite gofika såhär på kvällskvisten om det går för sig? Joline och jag bakade ju bullar i fredags så hon & Nicke skulle ha med sig som lite färdkost till Emmabodas veteran/nostaglimarknad. Wienerkakor gjorde hon också! Och igår bakades det igen! Chokladbollar, bananmuffins och kladdkakemuffins! Sen gjorde hon slag i saken och öppnade ett Café här hemma i köket; ”Nilssons Café” med nybakat, kaffe och saft! Allt fick beställas från en fin meny som sedan serverades till var och en! Jisses vilket storbak, och både mormor Mia och farmor Solveig tyckte caféet var väldigt gott & fint! Ja, nu finns det fikabröd i frysen om nån skulle ha vägarna förbi, den har ekat tom bra länge nu på just sötsaker!
3 plåtar
Det här behöver du :
150 gram mjukt smör (rumsvarmt)
5 dl standardmjölk
1 pkt jäst 50 gram
½ tsk salt
½ dl flytande honung på flaska
1 kilo vetemjöl special el. manitoba cream
Fyllning :
150 gram smör
1½ dl strösocker
½ dl ströbröd
4 msk vaniljsocker
1 msk kanel
GÖR SÅHÄR :
Ta fram smöret i god tid så det får stå och bli rumsvarmt! Smula ner jästen i en degbunke (här fick min Kenwood Patissier göra jobbet) Ljumma mjölken till 37 grader. Rör ut jästen med mjölken, tillsätt saltet och lite mjöl till att börja med. Tillsätt nu det rumsvarma margarinet. Kör i maskinen (eller med degkrokarna) tills du fått en fin men väldigt lös deg.
Tillsätt honungen under tiden maskinen är igång. Häll på mer mjöl lite i taget tills du fått en smidigt deg men den ska fortfarande vara rätt så lös. Arbeta degen minst 10-15 min i maskin. Ta upp degkroken, Täck med plastfolie och låt jäsa 45 minuter!
Förbered fyllningen. Om smöret fortfarande är lite för hårt så kör i micron några sekunder och rör ihop med resten av ingredienserna.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig, använd så lite mjöl som möjligt! Kavla degen till en rektangel, bred på fyllningen och rulla ihop från kortsidan så du får en tjock rulle. Lägg i stora breda bullformar på en ugnsplåt. Täck med kökshandduk och låt jäsa ca 30 min. Pensla försiktigt med uppvisat ägg & strö över pärlsocker. Grädda i 200 grader ca 15 min eller tills de fått gyllenbrun färg.
Jag slog till på en ask STORA bullformar på Mittbrodts för nån vecka sen! Göta-Petter så stora dom va sen då! Men lyxigt värre!
Kanelbullar i vanlig storlek blev det också!
Jolines bananmuffins som hon bakade efter recept ur boken ”Vi bakar och lagar mat”, sen gjorde hon en egen liten tvist med skivad banan i smeten och dom blev verkligen kanongoda och saftiga!
Chokladbollar gjorde hon också, stora som små…
Jolines wienerkakor med drottningsylt!
Och kladdkakemuffins! Ja, nu ska de väl räcka ett tag iallafall!
Källa: lisasgodbitar.se
Portioner: 3
Ingredienser:
400 g torsk
1 ägg
2 lime, saft och rivet skal
1 röd chili
2 msk hackad bladpersilja
salt
peppar
pofiber
rapsolja
Gör så här:
Hacka grovt och mixa allt utom pofiber. Forma till små bullar. Lägg pofiber och salt på ett fat och täck bullarna runt om. Stek någon minut på varje sida i rikligt med rapsolja
Snabbmat mot förkylning
Vårvintern här i Alanya har inte visat sig från sin bästa sida, först senaste dagarna har vi sett solen.
Många är förkylda, det spreds mycket baciller i det råkalla vädret.
Även jag och L åkte dit, annars är det inte ofta vi blir sjuka. Med LCHF-kost i systemet, så blir immunförsvaret bättre, har vi märkt.
Snuva och hosta är de enda symptomen vi fått, har inte blivit sängliggande alls.
Lite extra vitaminer och omega-3 är alltid bra att ta till, för att mota bort små förkylningar.
Så dagens recept blir en riktigt lättlagad fiskgryta, som bara tar 10 minuter att svänga ihop.
Inne på Kostrådgivarna kan Du ta del av mitt recept på Köttbullar med Gräddstuvad Purjolök.
Laxgryta med Grädde och Grönt
400 gr Lax i bitar
2+2 msk Smör
6 Champignoner
2 små Tomater
½ röd Spetspaprika
½ grön Spetspaprika
2 msk strimlad Purjolök
½ tsk Oregano
2 msk hemgjord Ketchup
1 msk pressad Citron
1 dl Grädde
Havssalt och nymald Vitpeppar
Skär champignoner och grönsaker i bitar. Stek i hälften av smöret i en stekpanna, krydda med salt, peppar och oregano.
Häll på citronsaft, ketchup och grädde och låt puttra några minuter.
Stek under tiden laxbitarna i resten av smöret, salta och peppra.
När de är klara, vilket bara tar ett par minuter, häller Du över grönsaksblandningen och ger allt ett uppkok under försiktig omrörning.
Servera med Citron och en Grönsallad med Granatäppelkärnor, kallpressad Olivolja och Granatäppelvinäger.
Goda LCHF kanelbullar som smakar som ”riktiga” kanelbullar! Istället för strösocker och vetemjöl används sötrix och bakerix.
LCHF kanelbullar
Portioner: 10 st
Tid: En timme
Ingredienser
Degen:
4 dl Bakerix*
4 st stora ägg
0,75 dl Sötrix strö*
1 tsk mald kardemumma
½ tsk äkta vaniljpulver
Fyllning:
Smör
Kanel
Sötrix strö*
Hackade nötter eller flagad mandel
Så här gör man
Börja med att blanda sötrix, kardemumma, vaniljpulver och bakerix i en bunke. Vispa sedan äggen så de blir riktigt pösiga, ca 3 min med elvisp. Byt sedan degkrokar på vispen och vispa i 4 dl mjöl-blandning. Se till att smeten blir lös.
Täck sedan smeten med plastfolie och låt den vila i ca 30 minuter.
Lägg sedan degen direkt på bakplåtspapper och jämna ut den med händerna. Täck sedan hela degen med plastfolie, kavla utanpå plasten tills degen täcker bakplåtspappret och dra sedan försiktigt bort plasten.
Börja sedan med att hyvla tunna smörskivor som du sedan täcker degen med. Pudra degen med kanel och sötrix och rulla försiktigt ihop till en rulle, använd bakplåtspappret som hjälp. Skär sedan ut bullar och lägg dem i formar. Pensla sedan dina bullar med uppvispat ägg och strö sedan över de hackade nötterna.
Hyvla tunna smörskivor som du täcker degen med, pudra med kanel och sötrix. Rulla försiktigt ihop degen till en rulle, tag hjälp av bakplåtspappret när du rullar. Skär ut bullar och lägg dem i bull-formar, pensla med uppvispat ägg och strö över hackade nötter.
Grädda nederst i ugnen på 175 grader i ca 17 minuter.