För ännu godare mat
Nu när vi börjar gå mot kyligare tider så äter jag mer smör igen till min mat, till skillnad mot sommarmaten som bestått mycket av sallader med olika röror och olivoljedressingar.
Gott det med, men jag känner att jag inte får riktigt lika mycket energi av det, så nu är det fetare mat som gäller under vinterhalvåret.
Smöret gör mig inte bara mer mätt och belåten, det gör även att maten smakar så mycket godare.
Fett frigör en mängd smaker, tänk bara på smörstekta kantareller, vilken njutning.
På bilden ovan ser du en torskrygg vi åt häromdagen, min svåger var till Nordnorge och fiskade nu i höst så vi fick en rejäl bit torskrygg.
Det blev riktig gourmetmat tillsammans med kantareller från Jämtlandsfjällen, örter från balkongen, tomater från min systers växthus och en bit getädelost från Åsbergets Getgård.
Till vardags blir det bara en skiva direkt från smörpaketet som komplement till maten, men när jag vill ha något extra festligt så blir det i form av kryddsmör.
Brynt vitlökssmör
150 g smör
4 stora vitlöksklyftor
2 msk pressad citron
2 msk hackad persilja
Havssalt och nymald vitpeppar
Ta fram smöret, skär i grova skivor ner i en bunke och låt stå så det blir mjukt.
Skala och hacka vitlöken grovt och bryn den i en klick av smöret, bara så den blir gyllenbrun.
Häll över citronsaften och låt puttra en liten stund och låt det sen svalna.
Vispa ner vitlöken i smöret med elvisp, kör en stund så det blir fluffigt.
Smaksätt med persilja, salt och peppar, smaka av om det är lagom salt och syrligt.
Servera i små portionsskålar eller forma till en rulle i smörpapper.
Jag väljer också att köpa de fetaste styckdetaljerna hos slaktaren, äter alltid skinnet på kycklingen och kokar ofta egen buljong på benen.
Njuter i fulla drag av det insprängda fettet i en entrecôte, fettranden på lamm- och fläskkotletter och ber att få köttfärsen mald på de fetaste bitarna när jag handlar i en manuell köttdisk.
I min och Lars-Erik Litsfeldts Diabeteskokboken för män finns det gott om den typen av mat, som förstås passar alla som äter en ketogen kost.
Omslagsbilden är ett bra exempel på just den mat som jag tycker bäst om så här års.
Jag köpte entrecôten till fotograferingen av Diabeteskokboken i fjol på Lilla Saluhallen i Östersund.
Den kom från en gräsbetande fjällko från Alsen och blev otroligt god med örtsmör och baconlindad sparris.
Vill du veta mer om fettets betydelse så har Ann Fernholm skrivit ett mycket intressant förord om hur viktigt det är för både vår mättnad och smaksinne i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
De senaste dagarna har vi haft riktigt kyligt på vår semester i Jämtland, här nedan ser du några bilder från höstdagjämningens utflykt till Fjällhalsen i Bydalsfjällen.
Då fick vi vara med om höstens första snöstorm, så det blev fika inne i bilen.
Jag hade med en burk ankleverpaté som jag hade köpt på Wijnjas Grosshandel på Kungsholmen, den smakade väldigt gott till kaffet.
Valdag och ny receptklubb
Idag handlar det om val på flera sätt, det mycket viktiga valet för vår framtid här i Sverige och valet om vad vi ska äta för att hålla oss pigga och friska.
Nu så här efter sommaren vill många komma igång med ett lite hälsosammare liv och nyttigare matlagning, det är det bästa valet du kan göra för din hälsa.
Men det kan innebära en hel del stress att hela tiden hitta på nya svar på den ständiga frågan; Vad ska vi äta idag?
Nu har Jenny och Magnus på bloggen Under vårt tak och Rebecca och Johan på Hälsa som livsstil kommit på en mycket bra lösning som kan hjälpa dig med den frågan.
De båda bloggarna har tillsammans skapat den nya sidan CookEat, en matplaneringstjänst för dig som vill få tips på goda och nyttiga recept.
De har tagit fram olika veckomatsedlar med inköpslista att ta med till affären, så du inte behöver planera så mycket därhemma.
CookEat är litegrann som en färdigplanerad matkasse, men här har du den stora fördelen att själv få välja ut de fina råvarorna i din butik.
Jag och några fler matbloggare bidrar med recept till sidan, där finns något för alla som valt en glutenfri kostinriktning med färre kolhydrater.
Du väljer mellan de olika grupperna Allätare, Paleo, AIP, Lakto/Ovo Vegetarisk och Pescetarian.
De första 14 dagarna kan du testa CookEat helt gratis, sen kostar det bara 129 kr per månad och du kan vara med så länge du vill.
Läs mer här om hur sidan fungerar, vad som ingår och hur du registrerar dig.
Där kan du även läsa om alla bloggare som deltar, sidan har redan 500 recept i sin tjänst.
Idag får du ett recept från Jenny och Magnus och deras blogg Under vårt tak, en köttfärssoppa som värmer gott i höstmörkret.
Här hittar du ett mjölkfritt formbröd som blir gott att rosta till soppan.
Värmande het köttfärssoppa 4-6 port
500 g nötfärs
125 g bacon
1 gul lök
2 morötter, grovrivna
690 g finkrossade tomater
5 dl kokosmjölk
2-3 vitlöksklyftor
½ röd chili
3 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 tsk eldigt örtsalt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm cayennepeppar
En näve färsk basilika
En näve persilja
Kokosolja att bryna i
Skala och hacka löken. Skala morötterna och riv dem grovt.
Bryn löken gyllene i en stor gryta tillsammans morötterna och lite olja. Klipp ner bacon.
Tillsätt nötfärs och låt lök, bacon och nötfärs steka ihop tills färsen är genomstekt.
Häll i de finkrossade tomaterna och kokosmjölken. Rensa och finhacka chilin.
Tillsätt chilin och pressa i vitlöksklyftorna. Häll i övriga kryddor och rör om.
Hacka basilika och persilja och rör ner även dessa i soppan. Låt soppan koka upp.
Snart kommer du också att kunna ta del av Jenny och Magnus Anderssons recept i bokform.
Deras första kokbok ”Ren & naturlig mat” kommer ut nu i slutet på september, du kan förhandsbeställa ett signerat exemplar här.
Jag har fått den stora äran att skriva förordet i mina vänners kokbok, något jag är väldigt glad och stolt över, vi har väldigt mycket gemensamt i vår matfilosofi.
Månad igen och en vanlig matvecka ska bli skönt faktiskt. Jag skrev ju igår att ni skulle få recept på en förenklad vardagsklassiker och här är den! Öppen lasagne med knaperstekt bacon, champinjoner, färskost och en massa god gräslök och salladslök. Få ingredienser och superlätt att laga till. Gör din egen favorit med fyllning. Färska lasagneplattor är toppen att använda här, de behöver inte kokas många minuter och blir vansinnigt gott att ”bygga ihop” med vad du själv föredrar eller har i kylskåpet.
2 – 3 port
Det här behöver du :
1 förp, 200 gram färska lasagneplattor
140 gram tärnat bacon
150 gram färska champinjoner
Salt och svartpeppar
200 gram philadelphiaost vitlök & örter
Salladslök
Gräslök
GÖR SÅHÄR :
Stek bacon knaprigt och lägg åt sidan. Skiva champinjonerna och stek i baconfettet i samma panna. Salta och peppra.
Koka upp vatten och lägg i lasagneplattorna en i taget. Låt koka ca 2-3 minuter. Ta upp med hålslev och montera ihop på tallrikar champinjoner, bacon och färskost varvat ett par lager. Ca tre lasagneplattor per portion har jag, använd fler om så önskas. Toppa med salladslök och gräslök.
Sommarmat
Jag fortsätter att dela med mig av recept från bloggens allra första tid, 2009 när jag just hade börjat med min variant av lågkolhydratkost.
Här kan du läsa om hur jag äter idag, jag mår bättre och bättre för varje år med hjälp av maten.
Nu i den varmaste av majmånader i mannaminne, så är det bra att äta mat med lite extra salt, då vi förlorar en hel del av den varan.
Här har jag rört ihop en baconomelett med extra grönt, enligt mitt tycke mycket godare än bara bacon och ägg.
Den första tiden skrev jag inte ut exakta mått på ingredienserna, så du får höfta dig fram.
Jag köper alltid bacon av någon lokal mathantverkare, skillnaden mot de billiga sorterna är väldigt stor, dessutom får de grisarna leva ett lite gladare liv.
Baconomelett 1 port
Ett paket bacon, delat i bitar
En halv röd paprika
Ett-två ekologiska ägg
Tre matskedar vispad grädde
Några cocktailtomater
Kvibille gräddädel
Färsk oregano och gräslök
Smör
Salt och peppar
Stek bacon och paprika i smör. Rör ihop vispad grädde och ägg.
Stek tomaterna med baconet en stund och rör sen ner äggsmeten.
Låt steka en stund medan du rör, dra sen ner till svag värme för efterstekning.
Smula över en bit ädelost och strö över hackade örter.
Vänd halva sidan av omeletten över den andra, låt alltsammans glida ner på en tallrik, strö över lite mer ädelost.
Servera med en fräsch sallad med vattenmelon, citron och olivolja.
Senaste veckan har vi ätit vår lunch på Skinnarviksberget flera gånger, då inhandlad på Paradiset på Brännkyrkagatan.
Här nedan några bilder från deras nya Deli på övervåningen, gör ett besök när du är i Stockholm, där finns väldigt mycket gott att välja bland.
Blir du nyfiken på att läsa mer om min typ av mat, ja då hittar du mina kokböcker här.
Sommarlätt lunch och kylskåpsrensning fick det bli idag innan mathandling. Frittata är tacksamt då du kan fylla den med diverse grönsaksslattar du hittar och den blir även rejält matig när du har potatis i. Parmesan är ett plus och höjer smaken, jag använde en grana padana som fungerar lika bra. Enkel och smidig lunch som inte tar alltför lång tid. Supergott! Den här varianten är vegetarisk men vill du kan du tillsätta skinka, kassler, bacon etc.
4 port
Det här behöver du :
8 ägg
4 dl gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk)
4 – 5 kokta potatisar
1 gul lök
2 tomater
100 gram babyspenat
2 dl finriven parmesan el grana padana
Salt och svartpeppar
GÖR SÅHÄR :
Vispa ihop äggen med gräddmjölken. Skär potatis och tomater i skivor och hacka löken. Hetta upp en stekpanna som tål ugnsvärme eller gör 4 små i minipannor. Smält smör och lägg i potatis, tomat, lök och spenat. Krydda med salt och peppar, Slå över äggstanningen. Låt smeten sätta sig lite runt kanterna. Riv över parmesan och ställ sedan in pannan i ugnen 175 grader, ca 15 minuter.
När jag gör små portionspannor försteker jag inte utan smörar pannorna och häller i alla ingredienser och låter de gå några extra minuter i ugnen istället.
Jag har inte riktigt koll på att det faktiskt är valborg imorgon?! Ingen koll alls. Dagarna är helt huller om buller med valp i huset! Men vad gör väl det? Familjen är långledig till onsdag och vi bara tuffar på med sysslor och göromål mitt i allt hundliv. Tiden går så fort när dom är små så det gäller att ta tillvara på tiden även om det innebär mycket jobb, vakna nätter och evigt torkade av små kisspölar.😉
Ett gott recept ska jag bjuda på dock, en mycket god gryta med kyckling och härliga smaker av husmanskost. Herrgårdskyckling, serverad med kokt potatis och gelé.
4 – 6 port
Det här behöver du :
1 kg kycklingkött, filéer, lår, klubba etc
200 gram bacon
2 finhackade vitlöksklyftor
2 msk dijonsenap
1 msk kycklingfond
2 dl creme fraiche
3 dl grädde
1 kruka persilja
Salt och peppar
Maizenamjöl + vatten till redning
GÖR SÅHÄR :
Skär kycklingköttet i grövre bitar. Jag använde filéer och delade dom en gång på längden. Bryn tillsammans med finskuret bacon och vitlök i en rymlig stekpanna med smör. Tillsätt senap, fond, creme fraiche och grädde och låt sjuda på låg värme ca 15-20 minuter. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för tjockare konsistens. Finhacka persilja och vänd ner. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt potatis och vinbärsgelé.
TIPS!
Prova även ”budgetvarianten” genom att byta ut kyckling mot falukorv.😉 Supergott det också.
Bryn kycklingen tillsammans med bacon och vitlök.
Tillsätt resten av ingredienserna och låt sjuda på låg värme i 15-20 minuter. Finhacka persilja och rör ner före servering.
Smaklig måltid och så passar jag på att önskar jag er alla en trevlig valborg!
Uppsalabesök x 2
Förra veckan tog jag en liten tur med tåget till ett vårvackert Uppsala för att lyssna på min goda vän Lindha Vikström när hon föreläste på restaurang PriMaten.
Lindha är för många inom LCHF-kretsar mer känd som Halva Lindha, som också är namnet på hennes blogg.
Namnet kommer sig av att hon tappade halva sin vikt, 70 kg, på 18 månader när hon började med LCHF 2012.
Då förstår du att hon var väldigt överviktig innan, toppnoteringen låg på 140 kg och hon hade svåra besvär och medicinerades mot högt blodtryck, värk, depression och allergier.
Problem som försvann i takt med att kilona rann av henne, ingen lätt match men Lindha har varit väldigt målmedveten.
De senaste åren har varit besvärligare, med viktuppgång orsakad av hälsoproblem och stress, men nu är hon tillbaka på rätt väg igen.
Det är väldigt bra att få lyssna även till motgångarna som kan komma i en viktresa, ofta är det bara medgången som det skrivs om och som berättas på föreläsningar av den här typen.
Stress, brist på motion, dålig sömn, vin till maten, magproblem och överätning är saker som kan sätta käppar i hjulen även för dem som tidigare lyckats bra med sin viktnedgång.
Att hitta en balans och få in lugn och ro i vardagen kan betyda mycket, tyvärr är många väldigt stressade idag och det visar sig ofta i viktuppgång.
Så har du möjlighet, gå och lyssna på en föreläsning med Lindha eller följ hennes blogg, så får du ta del av hur hon gör för att ta sig tillbaka på rätt spår igen.
Vill du att Lindha kommer till din hemort och föreläser så ta kontakt på hennes Facebooksida eller via bloggen.
Vi passade på att träffas lite mer för att diskutera lite roliga samarbetsplaner, så vi tog in en natt på fantastiskt fina hotell Villa Anna, som ligger precis bakom Domkyrkan.
En vacker 1800-talsbyggnad som är renoverad till ett mycket smakfullt och modernt hotell, som ändå har sin gamla charm bevarad.
Villa Anna är även känd för sin goda mat, frukostbuffén var verkligen mycket bra, det finns till och med hemkärnat smör.
Faktiskt bland de bästa frukostar jag fått på hotell, mycket fina råvaror med små goda och trevliga detaljer.
Kaffe, ägg, bacon och andra varma frukosträtter beställer man vid bordet, så gott att slippa äta sånt som varmhållits länge på en buffé.
Så jag kan rekommendera ett besök om du vill ha det där lilla extra av din hotellvistelse.
Jag är inte sponsrad av hotellet för att skriva det här, det gör jag bara för att jag tyckte så mycket om att bo där.
I morgon fredag den 20/4 återvänder jag till Uppsala igen, den här gången för en kokbokssignering på nyöppnade ekologiska Gott&Reco Café.
Det ligger på Strandbodkilen 3, strax bakom järnvägsstationen, här kan du läsa mer i deras Facebookevent kring boksigneringen.
Där kan du titta närmare på och köpa ett signerat exemplar om du vill av både Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Jag bjuder också på Öländska bönchips med rödbetshummus för bönkokboken och iskyld kombucha från PriMatens egna bryggeri.
Jag visar även upp hur en Wonderbag fungerar för dig som är nyfiken på den klimatsmarta långkoknings/kylbagen.
Här en bild från förra fredagen då jag var på Paradiset på Brännkyrkagatan i Stockholm tillsammans med Anneli Jern från Wonderbag Sweden.