10-årsjubileum
Idag är det precis 10 år sen jag startade den här bloggen efter en 3-timmars bloggkurs.
Innan dess hade jag nästan aldrig varit in på en blogg och hade minimala datakunskaper.
Men vilket otroligt decennium det varit, så glad och tacksam att jag nått ut till så många med mina tankar om hälsosam mat.
Både den här vägen, på min Facebooksida, Instagram och inte minst via mina kokböcker.
Här hittar du mina bästa grilltips, det är ett nytryck av tidigare slutsålda Grillmat LCHF som kom ut för precis 1 år sen.
Har du nyss hittat hit så kan du läsa mer om mig och min hälsoresa här.
Snart är bloggen uppe i 7 miljoner visningar, så intresset för min typ av naturligt god mat att njuta av har verkligen varit stor de här åren.
Tack för att du följt mig på resan och ett ännu större tack till dig som köpt mina kokböcker och på det viset bidrar till mitt bloggande, så jag inte behöver ha så mycket reklam härinne
Här ser du mitt första recept från 11 juni 2009
- 2 Ägg
- 3 msk Grädde
- Smör
- Hackad Gräslök
- Salt o Peppar
Smält smöret, rör ner äggen. Tillsätt grädden och värm försiktigt under omrörning. Krydda med gräslök, SoP.
Ja, så enkelt var det då för 10 år sen, jag har försökt fortsätta på den enkla vägen, så att alla ska kunna laga mina recept, oavsett förkunskaper i köket.
Här får du en äggröra till, med lite mer smak.
Äggröra med paprika och chili 2 port
4 ägg
½ dl grädde/kokosgrädde
50 g smör/kokosolja
1 tärnad, röd spetspaprika
1-2 tsk chiliflingor
Salt
1 tomat
Vispa samman äggen med grädde och salt.
Smälthälften av smöret i en stekpanna eller kastrull.
Fräs paprika och chili i smöret en stund, så paprikan blir mjuk.
Blanda ner äggsmeten och låt puttra tills den blir krämig under omrörning.
Ta från värmen och rör ner resten av smöret, så blir äggröran extra krämig och god.
Servera med stekt, varmrökt bacon och en halv, skivad tomat.
Bilden här nedan är från Nationaldagen, äggröra något som jag väldigt ofta njuter av, enklare och godare matlagning får man leta efter.
Vill du träffa mig och kanske köpa en kokbok så finns jag på Ecocaféet i Östersund lördag den 15 juni mellan 11-16.
Då bjuder jag på kombucha från Kall Naturkompani, Spröda frökex från Huså Bröd och Öländska Bönchips.
Är du i närheten så hoppas jag vi ses.
Stadig frukost
Det här är en av de första rätterna jag hade med på bloggen för 10 år sen.
Idag finns över 1800 inlägg härinne, det har verkligen varit roligt att dela mina recept med så många.
Det har varit en stor fördel för min egen hälsa att jag startade den här bloggen i början av min LCHF-karriär, det har gjort att jag kunnat hålla mig till bra mat utan alltför stora snedsteg.
Så det finns en hel del rätter att välja bland härinne om du behöver inspiration och känner du dig lite extra generös så får du gärna köpa någon av mina kokböcker som tack.
Äggakaka med bacon 2 port
6 ägg
1 dl grädde/kokosgrädde
1 paket varmrökt bacon i tärningar
2 msk smör
Salt och peppar
Vispa ihop ägg och grädde lätt, krydda med lite salt och peppar.
Bryn bacon i smöret, rör ner äggsmeten.
Rör lite mot botten och kanter, rör sen försiktigt smeten in mot mitten av stekpannan och låt steka på svag värme i ca 20 min.
Lägg på ett lock sista minuterna, så stelnar den på ytan och blir lättare att ta ur pannan.
En äggakaka ska egentligen vändas i originaltappning men det fungerar inte så bra utan mjöl i smeten.
Coleslaw med pepparrot 3-4 port
5 dl strimlad salladskål eller vitkål
2 dl crème fraiche/kokosgrädde
2 msk riven, färsk pepparrot
1 halv pressad citron
ev 1 strimlat äpple
Salt
Blanda kål och äpple i en bunke, pressa över citronen.
Rör ihop crème fraiche, pepparrot och salt.
Blanda allt försiktigt, låt stå en stund i kylen så smakerna mognar fram.
Servera äggakakan med coleslaw och lingon.
Här hittar du mitt recept på lingonsylt utan socker.
Lättlagad husmanskost
Idag får du tips på en riktigt lättlagad färsrätt, perfekt att ta till som vardagsmiddag.
När jag jobbade på restaurang på 80-90-talet var det här en populär lunchrätt både bland gästerna och hos oss i köket.
Tänk så mycket enklare än att rulla köttbullar eller forma pannbiffar när man skulle laga mat till hundratals gäster.
Idag använder jag fiberhusk som bindemedel istället för ströbröd, så blir den glutenfri och fungerar bra för alla.
Det här är en lite smakrikare limpvariant, med stekt lök, vitlök, timjan och bacon i smeten, men du kan förstås krydda den som vanliga köttbullar om du vill.
Ett gott tips för oss som äter LCHF; skär tunna skivor av den kalla köttfärslimpan och ät som ”smörgås” med smör och ost på.
Köttfärslimpa 3-4 port
400 g köttfärs
1 ägg
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
50 g varmrökt bacon
½ dl grädde/kokosgrädde
2 msk smör
1 msk fiberhusk
2 tsk torkad timjan
1 tsk Worcestershiresauce
Salt och peppar
250 g cocktailtomater
1 msk smält smör
Hacka lök och vitlök fint och skär baconet i små tärningar.
Stek i fem minuter utan att löken får för mycket färg, låt svalna en stund.
Blanda under tiden färsen med ägg, fiberhusk och kryddor, låt svälla i 30 minuter.
Det ska vara rätt rejält med kryddor, för annars riskerar köttfärslimpan att bli lite smaklös.
Blanda ner lökröran i färsen och forma till en limpa.
Lägg i en smord form och placera ut cocktailtomaterna runt om.
Pensla allt med smöret, strö lite timjan och salt över tomaterna.
Grädda i mitten av ugnen på 175° i 45 minuter, limpan ska kännas fast när den är färdig.
Ett kockknep är att köra ner en provsticka en liten stund i mitten av limpan och sen lägga mot underläppen.
Är stickan varm men inte alltför het, då är köttfärslimpan klar.
Annars kan du förstås använda stektermometer, den ska stå på 70° när köttfärslimpan är genomstekt.
Jag serverade min limpa med en svampsås, men en gräddig pepparsås eller bearnaisesås passar också bra till.
Vill du göra en lite festligare variant så finns recept på en baconlindad renfärslimpa i min kokbok ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt – Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo”.
Boken är skriven med Annika Dahlqvist och har förord av Ann Fernholm, du hittar den i länken ovan på Adlibris Bokrea för 129 kronor.
Svamptider
Nu finns det möjlighet att hämta mängder av god mat alldeles gratis ute i skogen.
Så passa på att ta med en korg på skogspromenaden, så får du både motion och middagsmat på en och samma gång.
Den här soppan har blivit en av mina favoriter, jag varierar den med olika sorters svamp och örter, för en lite mildare variant kan du ta purjolök.
Svampsoppa 4 port
4 dl hackad blandsvamp
4 dl kycklingbuljong
4 dl grädde/kokosgrädde
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
50 g smör
½ dl finhackad gräslök
2 msk hackad timjan
ca 1 msk pressad citron
Salt och peppar
1 dl strimlat, knaperstekt varmrökt bacon
Stek svampen gyllenbrun i smöret, dra ner värmen och tillsätt finhackad lök och vitlök, krydda med salt, peppar och citronsaft.
Häll på buljong och grädde, låt koka upp under omrörning.
Koka i 30 minuter, rör då och då. Tillsätt gräslök och timjan efter halva koktiden.
Smaka av om du vill ha mer sälta eller syra i soppan.
Stek under tiden baconstrimlorna riktigt knapriga.
Servera soppan med baconströssel och lite extra örter.