Bästa vardagsmaten
Den här köttfärslimpan är ett säkert kort att ta till när matlagningsfantasin tryter.
Dessutom väldigt populär mat hos både stora och små.
Här har jag gjort en gräddig sås på blandsvamp till, men den är väldigt god med pepparsås eller bearnaisesås också.
Blir det några rester över av limpan så kyl den, skär sen i tunna skivor och ät som smörgås, med smör och ost på.
Köttfärslimpa med bacon, vitlök och timjan 3-4 port
300 g nötfärs/viltfärs
1 ägg
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ paket bacon
½ dl grädde/kokosgrädde
2 msk smör/kokosolja
1 msk fiberhusk
2 tsk torkad timjan
1 tsk Worcestershiresauce
Salt och peppar
1 ask cocktailtomater
1 msk smält smör
Hacka lök och vitlök fint. Skär baconet i små tärningar.
Bryn det i fem minuter utan att löken får för mycket färg, låt svalna en stund.
Blanda under tiden färsen med ägg, grädde, fiberhusk och kryddor, låt svälla 30 minuter.
Det ska vara rätt rejält med kryddor, för annars riskerar köttfärslimpan att bli lite smaklös.
Blanda ner lökröran i färsen och forma till en limpa, blöter du händerna blir den jämn och fin.
Lägg i en smord form och placera ut cocktailtomaterna runt om.
Pensla allt med smöret, strö lite timjan och salt över tomaterna.
Grädda på 175° i 45 minuter. Limpan ska kännas fast när den är färdig.
Du kan också köra ner en provsticka en liten stund och sen lägga mot underläppen.
Det sättet använde jag ofta när jag jobbade på restaurang. Är stickan riktigt varm, då är limpan klar.
Annars kan man använda det moderna sättet med stektermometer, den ska stå på 70° när köttfärslimpan är genomstekt.
Låt vila en stund i formen innan den skärs upp.
Tomaterna la jag i en skål och hällde över lite kallpressad olivolja och vit balsamvinäger.
Lite flingsalt över och några små persiljekvistar till garnering.
Svampsås 3-4 port
3 dl blandsvamp i små bitar
1 dl tärnad purjolök
2 msk smör
3 dl grädde/kokosgrädde
1 dl benbuljong
1-2 msk vitt vin/citronsaft
½ tsk Tamarisoja (Glutenfri)
Salt och peppar
Bryn svampen några minuter i smöret, så den får lite färg.
Tillsätt purjolöken och låt den steka med på lite svagare värme en stund.
Häll på vin, soja, buljong och kryddor, låt koka in i svampen.
Häll på grädden, koka upp och låt puttra i 15 minuter.
Servera tillsammans med köttfärslimpan och tomatsalladen.