Känns LCHF som ett stort steg? Börja med GI
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för GI-boxen

Känns lchf som ett stort steg? Att sluta äta större andelen av kolhydrater kan kännas lite hårt till en början. Men syskon-dieten GI kan vara ett bra start inför en livsstilsförändring. Med GI kan du fortfarande äta långsamma kolhydrater, mer anpassat till ”normal” svensk kost samt att du kan prova GI-boxen där du får frysta 20 portioner vid varje tillfälle. Dessa är tänkt att räcka på vardagarna medan helgerna får du recept och inspiration till måltider som passar GI-livstilen.

Skillnaden mellan GI och LCHF?

En fråga som ställs relativt ofta är egentligen – Vad är skillnaden mellan GI och LCHF? Man skulle kunna säga att LCHF är en lite mer extremare variant av GI. Det finns många gemensamma nämnare vilket den största är att man drar ner på kolhydrater. Gi tarbort de snabba kolhydraterna och ersätter dem med långsamma medan LCHF bibehåller ungefär 10% av kolhydraterna.
Lchf ger oftast en snabb viktminskning till en början då mycket vätska bundits till kroppens kolhydratreserver. Gillar man kött, ost, smör men inte så lockad till spannmål så är LCHF methoden ett bra val för dig.
Det viktiga för GI är att kolhydraterna har ett lågt GI värde, ett Glykemiskt Index. Dessa räcker längre och håller dig mätt. Detta betyder även att du får mindre insulin än när du äter normalt, vilket är bra för Insulin är skadligt för hjärt och kärl-sjukdomar samt Diabetes typ 2.

LCHF brukar tillåta runt 20% av energin kan komma från kolhydrater, och kolhydrater är ju väldigt energirika vilket innebär att det inte blir så mycket.

Gi-boxen innehåller

Färdiglagade GI-måltider, lunch och middag

Daglig coaching via mejl

Receptförslag för frukost, mellanmål och de dagar du själv lagar mat

Gratis leverans hem till dig

Viktgaranti

Nyttigare lördagsgodis

Godisdag

Många frågar mig om tips på godis som både smakar gott men som innehåller mindre mängd socker.

Jag har under de 9 år som jag haft min blogg tagit fram en hel del såna recept, så idag bjuder jag dig på några av mina egna favoriter.

Häromdagen var jag i Uppsala med min syster och tog en kaffe på Güntherska Hovkonditoriet.

Där åt jag en väldigt god passionstryffel som inte var så söt, så det börjar sakta men säkert dyka upp lite bättre alternativ på många caféer.

Jag besökte också restaurang PriMaten och lyssnade på en intressant föreläsning av Pa Sandberg, om hur vi kan träna upp vårt nervsystem.

På PriMaten kan man alltid köpa något gott utan socker och gluten efter maten.

De har infört ett väldigt bra system på lunchen, man betalar sin mat efter vikt, så här väljer man precis hur lite eller mycket man vill äta.

De tillverkar också sin egen kombucha och kimchi som jag fick med mig hem.

Men nu över till godsakerna, först ut min egen passionstryffel.

Passionstryffel ca 40 st små

100 g 70-90% mörk choklad

20 g kokosolja

½ dl + 2 msk grädde/kokosgrädde

2 passionsfrukter

2 msk vatten

2 dl ekologiska kokosflingor

Gröp ur innehållet i passionsfrukterna ner i en kastrull.

Vispa i vattnet och koka kraftigt i 5 minuter under omrörning.

Kokningen får allt fruktkött att lossna från kärnorna och en intensiv smak kommer fram.

Häll upp i en nätsil och passera ner i en bunke.

Smält choklad och kokosolja över vattenbad.

Blanda ner ½ dl av grädden i chokladsmeten, rör tills den svalnat lite.

Blanda så ner passionsfruktspurén och rör om ordentligt.

Ställ in i kylen att svalna 20 minuter.

Ta fram och vispa ner resterande grädde med elvisp, vispa tills chokladen blivit fluffig.

Ställ in i kylen 20 minuter igen.

Forma små kulor med hjälp av två teskedar, det är lättare och mindre kladdigt än att forma dem i händerna.

Kyl tryfflarna en stund till, så blir de lättare att doppa i kokos.

Häll kokosflingorna i en kopp och lägg i en kula i taget och tryck till försiktigt,  så det fastnar flingor runt om.

Forma tryfflarna till runda kulor och lägg i knäckformar.

Förvara i en burk i kylen eller frys in.

 

Vita kokosbollar ca 20 st

2 ½ dl kokosgrädde

1 + 2 dl kokosflingor

1 dl kokosolja med smak

1 krm vaniljpulver

½ krm salt

1 msk björksocker eller annan sötning

ca 1 dl extra kokosflingor till garnering

Blanda allt utom 2 dl kokosflingor i en kastrull.

Koka upp och låt puttra på svag värme i 15 minuter, rör då och då, låt smeten svalna en stund.

Rör ner de resterande kokosflingorna, så blir smeten lite torrare och lättare att forma när den stelnat.

Ställ i kylen att stelna en timme.

Ta upp matskedsstora bitar med en sked och rulla till bollar och lägg på ett fat.

Häll kokosflingor i en liten skål och lägg ner de rumstempererade bollarna en och en.

Rulla runt dem i kokosen så det täcker ordentligt runtom.

Förvara i burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in.

 

För bollar med lite annan smak, så tillsätt 1 tsk kardemumma eller rivet skal av en ekologisk lime eller citron.

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

De här antioxidantrika energibollarna passar fint både som mellanmål eller som en liten dessert efter maten.

De ger också gott om extra energi till träningspasset.

Frystorkat bärpulver hittar du i många hälsokostbutiker eller på nätet.

Det här receptet kommer från min senaste kokbok som du hittar här.

Här nedan ser du min fantastiskt duktiga fotograf Veronica Kindblad när hon tar bilden på energibollarna till boken.

Nyttigare lördagsgodis

Godisdag

Många frågar mig om tips på godis som både smakar gott men som innehåller mindre mängd socker.

Jag har under de 9 år som jag haft min blogg tagit fram en hel del såna recept, så idag bjuder jag dig på några av mina egna favoriter.

Häromdagen var jag i Uppsala med min syster och tog en kaffe på Güntherska Hovkonditoriet.

Där åt jag en väldigt god passionstryffel som inte var så söt, så det börjar sakta men säkert dyka upp lite bättre alternativ på många caféer.

Jag besökte också restaurang PriMaten och lyssnade på en intressant föreläsning av Pa Sandberg, om hur vi kan träna upp vårt nervsystem.

På PriMaten kan man alltid köpa något gott utan socker och gluten efter maten.

De har infört ett väldigt bra system på lunchen, man betalar sin mat efter vikt, så här väljer man precis hur lite eller mycket man vill äta.

De tillverkar också sin egen kombucha och kimchi som jag fick med mig hem.

Men nu över till godsakerna, först ut min egen passionstryffel.

Passionstryffel ca 40 st små

100 g 70-90% mörk choklad

20 g kokosolja

½ dl + 2 msk grädde/kokosgrädde

2 passionsfrukter

2 msk vatten

2 dl ekologiska kokosflingor

Gröp ur innehållet i passionsfrukterna ner i en kastrull.

Vispa i vattnet och koka kraftigt i 5 minuter under omrörning.

Kokningen får allt fruktkött att lossna från kärnorna och en intensiv smak kommer fram.

Häll upp i en nätsil och passera ner i en bunke.

Smält choklad och kokosolja över vattenbad.

Blanda ner ½ dl av grädden i chokladsmeten, rör tills den svalnat lite.

Blanda så ner passionsfruktspurén och rör om ordentligt.

Ställ in i kylen att svalna 20 minuter.

Ta fram och vispa ner resterande grädde med elvisp, vispa tills chokladen blivit fluffig.

Ställ in i kylen 20 minuter igen.

Forma små kulor med hjälp av två teskedar, det är lättare och mindre kladdigt än att forma dem i händerna.

Kyl tryfflarna en stund till, så blir de lättare att doppa i kokos.

Häll kokosflingorna i en kopp och lägg i en kula i taget och tryck till försiktigt,  så det fastnar flingor runt om.

Forma tryfflarna till runda kulor och lägg i knäckformar.

Förvara i en burk i kylen eller frys in.

 

Vita kokosbollar ca 20 st

2 ½ dl kokosgrädde

1 + 2 dl kokosflingor

1 dl kokosolja med smak

1 krm vaniljpulver

½ krm salt

1 msk björksocker eller annan sötning

ca 1 dl extra kokosflingor till garnering

Blanda allt utom 2 dl kokosflingor i en kastrull.

Koka upp och låt puttra på svag värme i 15 minuter, rör då och då, låt smeten svalna en stund.

Rör ner de resterande kokosflingorna, så blir smeten lite torrare och lättare att forma när den stelnat.

Ställ i kylen att stelna en timme.

Ta upp matskedsstora bitar med en sked och rulla till bollar och lägg på ett fat.

Häll kokosflingor i en liten skål och lägg ner de rumstempererade bollarna en och en.

Rulla runt dem i kokosen så det täcker ordentligt runtom.

Förvara i burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in.

 

För bollar med lite annan smak, så tillsätt 1 tsk kardemumma eller rivet skal av en ekologisk lime eller citron.

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

De här antioxidantrika energibollarna passar fint både som mellanmål eller som en liten dessert efter maten.

De ger också gott om extra energi till träningspasset.

Frystorkat bärpulver hittar du i många hälsokostbutiker eller på nätet.

Det här receptet kommer från min senaste kokbok som du hittar här.

Här nedan ser du min fantastiskt duktiga fotograf Veronica Kindblad när hon tar bilden på energibollarna till boken.

Pistage Swirl Brownies
Pistage Brownies

140 gr smör +115 gr smör
140 gr pistagesmör
2,5 dl+2,5 dl socker
2+2 ägg
1/2+1/2 tsk vaniljpulver
2,5+1,25 dl vetemjöl
1/2 +1/2 tsk bakpulver
115 gr mörk choklad
1 tsk snabbkaffe pulver
3 msk kakao
0,7 dl chokladchip






Sätt ugnen på 175°
Lägg ett bakplåtspapper i en bakform ca 22x32 cm.
Gör pistagesmeten så här: smält 140 gr smör med 140 gr pistagesmör i en kastrull över en vattenbad.
Rör under tiden tar ca 5 minuter. Ta bort från värmen och vispa ner 2,5 dl socker tills väl blandat. Vispa ner 2 st ägg och 1/2 tsk vanilj, sikta ner 2,5 dl mjöl blandat med 1/2 tsk bakpulver och rör ihop tills det är slätt.
För att göra chokladsmeten gör så här: smält 115 gr smör och 115 gr mörk choklad över vattenbad till det är smält, ta bort från värmen och vispa ner 2,5 dl socker, 2 ägg, 1/2 tsk vaniljsocker och kaffepulvret. Sikta sedan ner 1,2 dl mjöl blandat med 1/2 tsk bakpulver, rör slätt. Rör ner chokladchipsen.
Klicka sedan ut de 2 smeterna växelvis i formen så att de bildar ett schackliknande mönster. Med skafftet av en slev gör du sen cirkelrörelser i smeten så att de blandas på ett snyggt sätt. Baka i ca 35 minuter, låt svalna helt innan du skär i rutor.
Varm smörgåstårta – favorit i repris!

Fredagsmysets egen Rolls Royce! ? Ni var många som frågade efter receptet på instagram (@kryddburken) igår så här kommer en favorit i repris.

Du kan naturligtvis variera brödet till hönökaka eller vanlig rostfranska tex. Fyllningen gör du precis hur du vill, drar ifrån och lägger till och kryddar efter eget tycke och smak.

Prova att göra smörgåstårtan med köttfärs och lite hetta av chilisås eller sambal oelek, supergott!

 

4 – 6 port

Det här behöver du : 

4 halvmånar Polarbröd

3 pkt bacon

1/2 purjolök

1 burk skivade champinjoner

5 dl créme fraiche

2 solo vitlök

Salt och peppar

 

GÖR SÅHÄR : 

Skär bacon i strimlor och fräs på i het stekpanna tillsammans med finhackad purjolök. Tillsätt champinjoner och en stor burk créme fraiche. Riv ner 2 solo vitlök och smaka av med salt och peppar. Bred ut röran på tre lager polarbröd på ett ugnsfast fat. Toppa översta lagret med skivade tomater, riven ost och några varv med pepparkvarnen. Grädda i ugn 200 grader, ca 20 minuter.

 

Kebabtallrik och godaste kebabsåsen, med fanta förstås!

Söndagsmiddag här hemma brukar till 99% vara rejäl husmanskost, ofta en långlagad stek, kokt potatis, primörer med sky/gräddsås av något slag. Men inte idag! ? Det var faktiskt länge sig vi gjorde hemmagjord så kallad ”skräpmat” så nu fick det bli en riktigt god kebabtallrik med pommes, goda såser och tillbehör.

Såsen skrev jag om för en herrans massa år sen då jag fick nys om den hemliga ingrediensen. FANTA! Det är otroligt vilken mediakarusell det blev och såsen har nog landat i de flesta matbloggs-kollegors kök och även hos er läsare. Den är riktigt god så jag tycker nog vi kan köra en repetition.

Kebabköttet är från frysdisken, märket; Västerås-kebab som är riktigt bra. Tunna fina kebabstrimlor, sparsamt smaksatta och inte dränkta i spiskummin. Dom steker jag bara på hastigt i stekpannan med smör och dressar med röd kebabsås direkt i pannan precis före servering. Rekommenderas starkt! Hetta kan du enkelt tillföra med några droppar D’Elidas.

Veckan kommer att bjuda på många goda, nya recept och imorgon fyller min mamma år dessutom så jag återkommer med bildregn och såklart en massa godsaker. Hon har ju sålt sitt hus nu, flyttat till ny lya och håller på inreda ett nytt kök med temat; pastell/cupcake… Jag ska visa er så ni också får se såklart. På återseende. ❤️

 

VÄRLDENS GODASTE KEBABSÅS!

1 sats (räcker till minst 4 port + lite extra)

2 dl creme fraiche

1 dl naturell yoghurt alt. turkisk yoghurt

½ dl FANTA 

2 tsk tomatpuré

2 tsk sambal oelek

2 rivna vitlöksklyfta

2 tsk oregano

1 krm cayennepeppar

Salt & vitpeppar

Mjölk att späda med till lagom konsistens

 

GÖR SÅHÄR :

Rör ihop alla ingredienser. Smaka av med salt och vitpeppar. Späd såsen med mjölk till den konsistens du vill ha. Jag vill gärna inte ha den för trögflytande utan mer rinnig. Förbered den gärna dagen innan och låt den stå till sig i kylskåp före servering.

 

Kebabtallrik och godaste kebabsåsen, med fanta förstås!

Söndagsmiddag här hemma brukar till 99% vara rejäl husmanskost, ofta en långlagad stek, kokt potatis, primörer med sky/gräddsås av något slag. Men inte idag! ? Det var faktiskt länge sig vi gjorde hemmagjord så kallad ”skräpmat” så nu fick det bli en riktigt god kebabtallrik med pommes, goda såser och tillbehör.

Såsen skrev jag om för en herrans massa år sen då jag fick nys om den hemliga ingrediensen. FANTA! Det är otroligt vilken mediakarusell det blev och såsen har nog landat i de flesta matbloggs-kollegors kök och även hos er läsare. Den är riktigt god så jag tycker nog vi kan köra en repetition.

Kebabköttet är från frysdisken, märket; Västerås-kebab som är riktigt bra. Tunna fina kebabstrimlor, sparsamt smaksatta och inte dränkta i spiskummin. Dom steker jag bara på hastigt i stekpannan med smör och dressar med röd kebabsås direkt i pannan precis före servering. Rekommenderas starkt! Hetta kan du enkelt tillföra med några droppar D’Elidas.

Veckan kommer att bjuda på många goda, nya recept och imorgon fyller min mamma år dessutom så jag återkommer med bildregn och såklart en massa godsaker. Hon har ju sålt sitt hus nu, flyttat till ny lya och håller på inreda ett nytt kök med temat; pastell/cupcake… Jag ska visa er så ni också får se såklart. På återseende. ❤️

 

VÄRLDENS GODASTE KEBABSÅS!

1 sats (räcker till minst 4 port + lite extra)

2 dl creme fraiche

1 dl naturell yoghurt alt. turkisk yoghurt

½ dl FANTA 

2 tsk tomatpuré

2 tsk sambal oelek

2 rivna vitlöksklyfta

2 tsk oregano

1 krm cayennepeppar

Salt & vitpeppar

Mjölk att späda med till lagom konsistens

 

GÖR SÅHÄR :

Rör ihop alla ingredienser. Smaka av med salt och vitpeppar. Späd såsen med mjölk till den konsistens du vill ha. Jag vill gärna inte ha den för trögflytande utan mer rinnig. Förbered den gärna dagen innan och låt den stå till sig i kylskåp före servering.

 

Piroger med het köttfärsröra

Äntligen onsdag och dags för slutkvalet i Sveriges mästerkock! Ni tittar väl? Det är lika roligt varje år att titta då man alltid känner igen någon matbloggskollega eller följare sedan tidigare som anmält sig. Jag minns när Jennie Benjaminsson var med 2011. Hon var en av mina första följare här på Kryddburken och jag har även följt hennes egen resa från starten av matblogg till idag, och så stolt jag var över henne såsom hon spurtade upp sin karriär i raketfart.

I år tycker jag ni ska hålla utkik efter ”snubben i hatten” Arne. En riktigt duktig kock som deltar med otrolig talang och känsla för rustik och rejäl mat men också en duktig fotograf. Ni hittar honom bland annat på instagram – @arnesmat. Heja på nu alla duktiga kockar.

Av mig ska ni få ett gott recept på köttfärspiroger. När man bara känner för att stå och dona lite extra i köket och njuta av dofterna och smaka av till perfektion av eget tycke.

Goda, kryddiga piroger som sakta trollas fram med lite hetta gjorda av pajdeg, serveras med en blandad sallad dressad med vitlökssås. Gott till TV:n en onsdagkväll eller som mellanmål en torsdag… ?

 

16 st

Det här behöver du : 

1 sats pajdeg, se recept längre ner

300 gram nötfärs

1 burk majskorn

2 hela tomater

1 dl ketchup

2 msk finhackade gröna jalapeno

2 msk D’Elidas chilisås

1 tärning grönsaksbuljong

2 msk malen, söt paprikapulver

Salt och peppar

 

GÖR SÅHÄR : 

Förbered pajdegen och låt vila i kylskåpet en halvtimme innan du kavlar ut den. (Färdigköpt på rulle funkar också)

Hetta upp en stekpanna med rapsolja och fräs på färsen tillsammans med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna något innan du fyller pirogerna. Färsen kan med fördel förberedas nån dag innan.

Kavla ut pajdegen ca 0,5 cm och ta ut runda mått ca 10 cm i diameter. Lägg på en rejäl rågad matsked på varje. Vik ihop, kanta med gaffel, gaffel och pensla med uppvispat ägg. Strö över sesamfrön.

Grädda i 200 grader ca 15 minuter i nedre delen av ugnen.

Blir det färs över, servera extra vid sidan om eller spara i en burk i kylskåpet och använd som pålägg till knäckebröd! Supergott!

 

Pajdeg :

400 gram vetemjöl

250 gram smör

4 msk kallt vatten

 

GÖR SÅHÄR :

Mät upp vetemjöl i en bunke. Tillsätt kallt smör i tunna skivor och nyp snabbt ihop degen till finfördelade smulor. Tillsätt vattnet och forma till en slät deg. Slå in i plastfolie och låt vila i kylskåp en halvtimme. Ta ut degen och lägg den mellan plastfolie och kavla den till en tunn platta, 0,5 cm.

 

Jag föredrar pajdeg till just färspiroger då den håller ihop bättre och inte ”läcker” eller spricker lika lätt som tex pizzadeg om man skulle fylla dom för mycket. Piroger med för lite fyllning och mest deg är inte gott då fyll på rejält istället.

 

Servera med en blandad sallad, dressad med vitlökssås. ?

Mot nya mål, måltidstips och boksignering

Tillbaka till Sverige

Då var vår månad i Alanya över för den här gången, kommer att sakna den här utsikten på morgonpromenaderna.

Jag slutar aldrig att fascineras över de härliga vågorna som slår mot Kleopatrastranden, kan titta på dem väldigt länge, det är den bästa sortens mindfulness för mig.

Vi har haft en fantastiskt fin tid med det bästa väder en januarimånad bjudit på under alla de 15 år vi bott här vid Medelhavet.

Så nu blir det lite annorlunda att komma hem till snö, kyla och mörker, men allt har sin tid, det ska bli spännande med allt som väntar där.

Först och främst ska det bli väldigt roligt att äntligen få se min femte kokbok, Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Det blir ju en helt annan sak att se alla vackra bilderna som Veronica Kindblad tagit till vår bok än att se dem i en PDF på datorn.

På lördag kommer jag och Lars-Erik Litsfeldt att signera boken och bjuda på lite gott ur den på Akademibokhandeln i Karlskoga.

De första 20 som köper kokboken kommer att få en riktigt fin presentpåse med sig hem, så skynda dig dit om du bor i närheten.

Den tredje författaren till bönkokboken, Patrik Olsson på Smarta Diabetiker, kan du ta chansen att träffa på LCHF-kryssningen  den 24 februari, då vi är på plats alla tre.

Nästa vecka har jag en rad intressanta möten framför mig i Stockholm och Östersund, så det känns väldigt bra att ha vilat mycket och samlat krafter den här månaden.

Här får du lite länktips på hur en matdag sett ut för mig och Lennart i vinter.

Vi börjar morgonen tidigt med nötfrukost och kaffe, till det tar vi också en liten skål med bönsallad, mjölksyrade rödbetor och lite getyoghurt.

Till lunch blir det ofta en pytt i panna med ägg och en stor grönsallad.

Tillbehör till eftermiddagsfikat

På eftermiddagen tar vi lite olika get/fårostar, grönsaker och oliver till en kopp te eller kaffe på balkongen när vädret tillåter.

Tar jag en långpromenad upp mot borgen brukar jag ha med en påse Öländska bönchips i fickan, det ger snabb energi.

På bilden nedan ett exempel på vad som kan ligga på vår middagstallrik, häromdagen blev det smörstekt hamsi/sardiner med broccolimos, bönsallad och en massa gröna blad.

Eller så kan det bli stekt kalvlever, den vi köper på Güven Et Kasap på 25-metersgatan är den mildaste och godaste lever jag smakat.

Kycklingschnitzeln från samma slaktare är en annan återkommande favorit.

Kycklingbuljong i Wonderbag

Kycklingbuljong lagar jag då och då i min Wonderbag, så vi alltid har näringsrik buljong till såser, grytor och soppor.

Den här turkiska skaldjursgratängen har vi ätit många gånger i vinter, den är fantastiskt god.

Skaldjursgratäng med ägg och getost…

Vi har båda blivit piggare och starkare av all denna goda mat och den träning vi får genom långpromenaderna vid havet och upp mot Borgen.

Jag går mellan 5-10 km varje dag och går även nerför våra 7 trappor varje gång jag går ut istället för att ta hissen.

De dagar jag orkar försöker jag också gå uppför alla 131 trappsteg en gång, märker att konditionen sakta men säkert blir bättre så jag blir inte lika flåsig längre.

Jag testade att träna lite på gym förra vintern, men det blev mina muskler och leder inte alls glada åt, för mig passar lågintensiv träning som promenader betydligt bättre.

Eftersom jag har en nervskada i höger ben och fot efter steloperationen i ryggen, så kan jag inte gå så fort, men promenaderna ger ändå effekt.

Mina fotleder är starkare än på många år och musklerna i lår och vader har blivit synbart större under våra två månader härnere i vinter, så nog märks det att bönorna i vår dagliga mat gett effekt.

Jag bär ju också hem all mat så armmusklerna får sitt, det kan bli rätt tungt med allt som handlas på grönsaksmarknaderna runt stan.

Vi äter verkligen mycket av gröna blad, grönsaker och en hel del rotfrukter, det får oss båda att må väldigt gott.

Frukt har vi hoppat över helt nu i vinter då vi båda märker att vi håller oss piggare av att undvika socker i alla dess former.

Måltidsdrycken till är alltid vatten, ibland med en skvätt äppelcidervinäger och lite salt, det blir väldigt gott.

Det känns väldigt bra att vi tankat så mycket energi, nu dröjer det ända till mars innan vi kommer hit igen, då lagom till den riktiga vårvärmen sätter in.

Hallonpaj



Pajdeg:
225 gr smör
7 dl mjöl
1 st ägg
5 msk iskallt vatten
1 msk vinäger
1 tsk salt

Kör smör,salt och mjöl i en matberedare, tillsätt ägg, vatten och vinäger. Kör ihop till en smidig deg, kör inte för länge.
Dela degen i 2 delar och plasta in. Låt ligga i kylen i 30 minuter.

Kavla ut en deg så att den täcker en pajform ca 25 cm.

Hallonfyllning:

14 dl hallon, frysta går bra
1,2 dl socker, tillsätt mer om hallonen är lite sura
6 msk maizena eller potatismjöl

Evt ägg för pensling men vatten fungerar lika bra.
Lite extra socker att strö på ovansidan 

Blanda försiktigt hallon, socker och maizena. Smaka av och tillsätt evt mer socker och maizena. Tillsätt 1 msk maizena per 1 msk socker.
Häll ner blandningen i pajskalet.
Kavla ut den andra pajdegen så att den passar formen.
Gör ett passande lock, flätat eller med hjälp av utstickare.
Pensla med vatten och strö på lite socker.
Baka i 175°c i 60 till 75 minuter, eller tills pajen är gyllenbrun och fyllningen bubblar i mitten,
Täck med folie om den blir för mörk. Låt pajen svalna så att fyllningen blir fast.