LCHF chokladfudge!
LCHF chokladfudge!
Källa: Evelinas Värld
Portioner:

Ingredienser:
2 dl grädde
100 gram antingen steviasötad eller sockerfri mjölkchoklad
1 msk kakao
1 msk sukrinmelis
50 gram smör
Gör så här:
Smält smöret i grädden på svag värme och sedan ner med chokladen.
Ha i resten av ingredienserna och blanda samman.
Låt stå och småkoka i ca 25 minuter under omrörning, tills
det blir en "seg" smet.
Häll smeten i en form och ställ i kylskåpet över natten.
Dagen efter tar du ut formen och skär ut smeten i fyrkantiga bitar.
Välj om du vill behålla dem fyrkantiga eller göra som jag och rulla
Ihop dem till små bollar.

Förvara i kylskåp!

Ca 1,3 gram kolhydrater per bit på 20 st!
Makaronilåda med cheddarsås

Makaronilåda är en gammal barndomsfavorit som jag brukar damma av här hemma ibland, nog så gott även på en lördag. 😉 Jag brukar göra den på tre olika sätt. Antingen om jag har stuvade makaroner över så använder jag de, eller som här med ostsås men även med äggstanning. Korv eller bacon i, beroende på vad jag har i kylskåpet.

Den här varianten är dock den allra godaste och passar ju utmärkt till äggallergiker också.

 

4 – 6 port

Det här behöver du :
4 port kokt pasta

500 gram korv (jag använd hotdogs)

1 liter ostsås*

Salt & peppar

 

*Ostsås :
3 msk smör

3 msk vetemjöl

8-9 dl mjölk

300 gram riven kvibille cheddarost

Salt och vitpeppar

 

GÖR SÅHÄR :
Koka pastan och häll av vattnet. Använd en ugnsfast form och tillsätt pasta samt korven skuren i mindre bitar. Jag försteker alltid korven innan men det gör man som man vill.

Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Slå på mjölken och låt koka upp. Vispa så det inte bränns i botten. Tillsätt riven ost, salt och peppar. Smaka av. Slå såsen över pastan o korven. Toppa med nymalen svartpeppar. Grädda i 200 grader ca 20-25 minuter tills den fått fin färg.

Krämig tagliatelle med fläskfilé och champinjoner

Sköna söndag idag! Solen har varit framme men blåsten ute är verkligen iskall så jag har hållit mig inomhus med tända ljus och lite kökspyssel idag. En värmande pasta med krämig sås av fläskfilé och champinjoner fick det bli till middag. Höstmat deluxe! 😉

4 – 6 port

Det här behöver du : 
1 fläskfilé

1/3 purjolök

4 vitlöksklyftor

Salt och peppar

5 dl grädde

2 msk kalvfond

150 gram färska champinjoner

1 kruka persilja

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén och skär i tunna skivor. Strimla purjolök och finhacka vitlök. Fräs på i het stekpanna med smör. Salta och peppra. Slå på grädde och fond och tillsätt champinjonerna skurna i skivor. Låt puttra på medelvärme ca 10 – 15 minuter. Vänd ner finhackad persilja. Servera med tagliatelle.

Bronco, min trogna köksassistent, som inte tigger vid bordet… 😉

Frasiga piroger med godaste fyllningen

Ni som följer mig på instagram – @kryddburken såg igårkväll bilder på pirogerna jag gjorde och självklart ska ni få recept på fyllningen som bara är sååå god!

12 st

Det här behöver du :

2 rullar färdig smördeg, jag använder ICAs

1/2 purjolök

1 förp bacon

2 hg rökt skinka

200 gram philadelphiaost

3 msk créme fraiche

1 tsk D’Elidas chilisås

Svartpeppar

Ca 150 gram ost, jag använde en lagrad skördeost

GÖR SÅHÄR :

Strimla bacon och knaperstek, låt svalna. Finhacka purjolök och blanda med bacon, hackad skinka, philadelphiaost, créme fraiche, chilisås och svartpeppar.

Rulla ut smördegsbottnarna och skär varje i sex fyrkanter. Klicka ut fyllningen. Toppa med en god riven ost, gärna en smakrik och lagrad. Fukta kanterna på smördegen med vatten. Vik ihop till trekanter och gaffla. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.

Grädda ca 10-15 min i 200 grader tills de blir härligt gyllenbruna.

Fyllningen på plats. Toppa med ost innan du viker ihop dom.

Grädda ca 10-15 minuter i 200 grader tills de blivit härligt gyllenbruna.

Syrliga energibollar

Veronica Kindblad och jag på Ås Trädgård…

Nytt kokboksrecept

Idag kan jag stolt dela med mig av en boknyhet och ett rykande färskt kokboksrecept.

Det är inte vilken kokbok som helst jag jobbat med i Stockholm och hemma i Jämtland den senaste tiden.

Jag har nämligen fått den stora äran att skapa recepten till Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons nya bok ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken” som ges ut av Bladh by Bladh.

Receptet är så färskt så boken har inte fått sitt produktblad till bokhandeln lanserat än, länk kommer till det så fort det bara går.

Här kan du under tiden hitta Lars-Eriks och Patriks tidigare succébok ”Låt bönor förändra ditt liv” på Bokus och Adlibris, den finns förstås även på biblioteken.

I den kommande kokboken får du ta del av många av mina nyskapade recept med bönor, linser, kikärtor och annat med hög halt av resistent stärkelse.

Boken innehåller en mängd grytor, röror, goda tillbehör, bönbröd, smoothies, bakverk och recept på olika mjölksyrade grönsaker.

Allt i kokboken är förstås fritt från gluten och många recept är även mejerifria.

Det enda socker som finns med är det som finns i några bitar mörk choklad till bakverk och tryfflar, men här förekommer inga artificiella sötningsmedel.

Som du kan läsa i det här inlägget, så har bönor verkligen förändrat även mitt liv under det senaste halvåret.

Det är ett av de mest lästa inläggen i bloggens 9-åriga historia, så bönor är ett riktigt hett ämne.

Här hittar du ett av mina andra böninlägg, med en kikärtspytt med viltfångad lax, zucchini och bacon.

Det har varit en väldigt rolig utmaning för mig att utnyttja min mångåriga kockbakgrund till att hitta på nya, läckra bönrecept till den här kokboken.

Bilderna är tagna av fotograf Veronica Kindblad, som verkligen gjort konstverk av mina recept.

Idag får du ett första litet gott smakprov ur boken som kommer ut kring årsskiftet.

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

De här antioxidantrika energibollarna passar fint både som mellanmål eller som en liten dessert efter maten.

De ger också gott om extra energi till träningspasset.

Frystorkat bärpulver hittar du i många hälsokostbutiker eller på nätet.

I toppen av inlägget ser du en bakomkulisserna-bild på mig och Veronica när vi tog bilder på Ås Trädgård tidigare i veckan, bilden togs av Jorun Olsson.

Dela gärna inlägget vidare. Fortsättning följer…

En något nyfiken höna tog sig en titt genom fönstret när vi fotograferade till kokboken på Ås Trädgård…


Kryddig laxgryta med nya smaker!

Inlägget presenteras i samarbete med Santa Maria

Mustiga kryddor, värmande grytor och färgsprakande mat hör hösten till tycker jag. Jag använder väldigt mycket olika kryddor i min matlagning och gärna kryddor med lite hetta som jag kommer att bjuda på i detta recept. Jag har antagit Santa Marias utmaning #älskakryddor och trollat fram ett supergott recept på laxgryta med bland annat deras nyhet Seafood & fish en ypperlig krydda med rejäla smaker som passar bra till grytor.

Var med du också och tävla med Santa Maria på min instagram där du kan vinna fina priser,  du hittar mig på @kryddburken

Kryddor är nånting man måste lära sig experimentera med, gå på känsla, smaka av och aldrig stirra sig blind på exakta kryddmått utan våga ta ut svängarna. Man kommer väldigt långt med salt och peppar men kryddornas värld är så mycket större och det är riktigt roligt att laborera fram nya smaker i köket.

Santa Maria kommer ofta med nyheter i sitt sortiment och jag är barnsligt förtjust just i deras kryddkvarnar. Nymalen krydda känns mer fräsch och smakar så mycket mer. Seafood & fish som jag använt i detta recept innehåller bland annat tomat, paprika, lök, vitlök, chili, gurkmeja, saffran, morot, fänkål och dillfrön. En riktig smakbomb till fisk. Hettan i receptet kommer från chiliflakes ut Santa Marias ekologiska sortiment och gurkmeja använde jag som smaksättning till riset. En riktigt härlig höstgryta jag varmt kan rekommendera er att prova.

För mer inspiration och recept från Santa Maria KLICKA HÄR.

 

4-6 port

Det här behöver du :

Ca 500 gram lax

3 msk seafood & fish (Santa Maria kvarn)

2 msk chiliflakes (Santa Maria eko)

6 minimorötter

1/2 fänkål

1/2 purjolök

1/2 zucchini

1 röd paprika

1 burk körsbärstomater

4 dl vatten

2 msk fiskfond

1 pressad citron

100 gram sugar snaps

100 gram körsbärstomater

1/2 kruka persilja

GÖR SÅHÄR :

Skär laxen i kuber. Krydda med seafood & fish och chiliflakes och låt stå under tiden du förbereder grytan.

Skala morötterna och skär i slantar, strimla fänkål och purjolök. Skär zucchini i mindre bitar. Fräs på detta i en rymlig stekpanna med smör.

Tillsätt en burk körsbärstomater och slå på vatten och fiskfond. Pressa över en citron. Låt koka upp och sänk sedan värmen till medel och sjud ca 15-20 minuter. Lägg i laxen samt sugar snaps och färska tomater precis på slutet och låt sjuda ytterligare 5 minuter. Smaka av. Toppa med lite persilja. Servera med ris, smaksatt med gurkmeja.

Grytbasen till denna goda laxgryta. Använd de grönsaker du gillar bäst!

Kryddkvarnarna från Santa Maria, otroligt användbara med smarta lock utan spill.

Här har jag kryddat laxbitarna med Seafood & fish och chiliflakes.

Grytan är på gång och puttrar på spisen.

Efter 15-20 minuter tillsätt laxen med tomater och sugarsnaps och låt sjuda med ca 5 minuter.

Laxgrytan är färdig!

Servera med ris, smaksatt med gurkmeja. Smaklig måltid!

Utöver Santa Marias fantastiska Seafood & fish och chiliflakes har de även en grym Tellicherry/five pepper som du kan läsa mer om HÄR eller spana in filmen nedan för spännande information:


Fuskvariant på cheese hash browns & bacon

Ibland är det gott att fuska och detta är en väldigt, väldigt god anledning! Har du nån gång köpt hem frysta Findus potatisbullar?

Lägg 4 st på en tallrik och tina dom i microvågsugnen. Platta till dom ordentligt med en stekspade, lägg på lite ost på två av dem och lägg resterande två ovanpå vardera. Platta till igen. Stek i smör så de blir riktigt krispiga. Salta. Servera med bacon och om man vill, lingonsylt. En rejäl brunchtallrik och där fick ni dagens fusktips. 😉

Fläskkarré med glaze av svarta vinbär

Grillad fläskkarré med svartvinbärsglaze
Foto Mikael Eriksson

Höstnjutning

Nu är det hög tid att ta vara på alla härliga svarta vinbär som dignar på buskarna, innan fåglarna äter upp allt.

Passa på att göra min goda svartvinbärsglaze som jag hade med i min för tillfället slutsålda Grillmat LCHF.

Planer finns på att trycka på nytt, precis som nyutgivna Gammaldags husmanskost.

Den är en kombinerad utgåva av mina tidigare böcker LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.

Du kan köpa kokboken direkt från förlaget i länken ovan, här hittar du den på Bokus och Adlibris.

Glaze till grillning som säljs färdig på flaska, innehåller ofta en hög halt socker.

Inte bra alls, både med tanke på kolhydraterna och på de skadliga ämnen som bildas i köttbiten när sockret hettas upp över grillen.

Den här glazen, gjord på svarta vinbär och lime, är helt fri från tillsatt socker och ger fläskköttet en härligt syrlig smak.

Koka gärna en större sats och frys in till kommande grillmiddagar.

Här hittar du också mitt recept på sockerfritt gelégodis.

Grillad fläskkarré med svartvinbärsglaze

4 skivor fläskkarré à 150 g (med ben 200 g)

2 dl svarta vinbär

1 ekologisk lime

1 tsk Worcestershiresauce

½ tsk grovmald svartpeppar

Tvätta och riv skalet av limefrukten och pressa ur saften.

Häll den i en kastrull och tillsätt de övriga ingredienserna, koka upp och låt småputtra 10 minuter.

Passera bärmassan genom en nätsil och häll upp glazen på burk.

Salta och peppra köttet och pensla ordentligt av svartvinbärsglazen på båda sidor, spar en del till grillningen.

Lägg skivorna i en plastpåse och låt marinera några timmar i kylen, gärna längre.

Torka av fläskkarrén med hushållspapper och pensla med rapsolja.

Pensla även gallret med lite olja, innan köttet läggs på över het glöd.

Grilla 2 minuter på var sida, salta och peppra lite lätt.

Pensla glaze på skivorna, vänd och grilla 1 minut till på var sida.

Grillar du skivor av fläskkarré med ben, låt dem då ligga kvar några minuter till på sidan om glöden eller under lock på svag värme, så köttet vid benet hinner bli färdigt.

Servera med resten av glazen i en skål, en grönsallad och grillade skivor av förvälld rättika.

Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Ett kryddsmör passar bra till, 7 recept på det hittar du här tillsammans med ett inlägg om fettets betydelse i vår mat.

Här nedanför ser du några bilder från torsdagens föreläsning tillsammans med vännen Therese Renåker på restaurang In the Pink i Malmö.

I pausen berättade jag om min egen resa från utbrändhet av just stress och och åren som följde med ryggskada, steloperation, fibromyalgi och hur jag blivit friskare med hjälp av maten.

Jag har alltid trott att jag inte klarar att stå på en scen och prata inför en publik, men tänk, nu har jag bevisat motsatsen för mig själv…

Allt går, bara man vågar släppa rädslan och ta första steget.

Vill du att vi ska komma till din hemstad med vår föreläsningsturné, så får du gärna förmedla kontakt till nån som kan arrangera den.

Läs gärna mer och ta kontakt på Therese hemsida Kloka Råd.

Längst ner ser du en film som visar en del av allt det goda de serverar på restaurangen.

Therese Renåker föreläser om Stress på In the Pink i Malmö…

Här blir vi fotograferade tillsammans med Cecilia Paulsson, som driver bloggen PaulssonsPaleo…


Svamptider och föreläsning i Malmö

Gratismat

Passa på att ta några turer i din närmaste skog nu, där finns mycket gratis mat att plocka med hem.

Jag har alltid med en påse på mina skogspromenader nu på hösten, det följer med både bär och svamp hem.

Idag får du en snabb och enkel äggrätt med svampstuvning, god både som frukost eller kvällsrätt.

Den senaste veckan har jag och Therese Renåker varit i Jämtland för föreläsning, bokvernissage och hennes hormonkurs på Ecocaféet.

Vi hann också uppleva en hel del natur, ta gärna en titt på Therese Instagramkonto för att se en del av det vi fått se.

På torsdag är det dags för nästa föreläsning om hur stressen kan påverka ditt liv och vad du kan göra för att minimera den.

Therese Renåker föreläser i Östersund…

Då kommer vi till Malmö och In the Pink, en riktigt härlig restaurang för alla oss som gillar naturlig mat.

Vi bjuder på Spröda frökex från Huså Bröd och något gott att dricka till ur Wonderbag.

Jag har också med några exemplar av min nyutgivna kokbok ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”, om du vill passa på att köpa en signerad bok till dig själv eller någon kär.

Här kan du läsa mer och boka en plats på den föreläsningen, vi blir väldigt glada om du delar inlägget vidare till dina vänner i södra Sverige.

Svampstuvning 2 port

200 g svamp

50 g smör

1 dl strimlad purjolök

1 dl grädde/kokosgrädde

2 tsk äppelcidervinäger eller citronsaft

Salt och peppar

Skär svampen i bitar och bryn fem minuter i smöret, så den får lite färg.

Tillsätt purjolöken och låt fräsa med en stund.

Krydda med salt, peppar och vinäger/citron, låt den koka in i svampen.

Häll på grädden och låt alltsammans puttra tills stuvningen tjocknat.

Servera till kokta ägg eller som fyllning till en omelett.

Min närmsta skog i Jämtland…

Jag på Andersön i onsdags…


Bosnisk Ost och Spenat Paj
Bosnisk Ost och Spenat Paj
Källa: Mirza Bico
Portioner: 4

Ingredienser:
200 gram - Färsk spenat
3 st - Ägg
1 dl - Vispgrädde 40%
5 dl - Crème Fraiche 34%
500 gram - Feta
1 dl (~100 gram) - Mandelmjöl
1 msk (~10 gram) - FiberHusk
1 tsk (~5 gram) - Bakpulver
1 krm (~3 gram) - Salt
Gör så här:
4 portioner = ca 1200 gram totalt
(300 gram/portion)

En enkel och smaskig ost och spenatpaj jag lärt mig av min mamma som jag sedan utvecklat för LCHF.

1. Vispa lätt 3 st ägg o en nypa salt, sen blanda i 1 dl vispgrädde.

2. Blanda i 5 dl Crème Fraiche.

3. Vispa "smeten" ordentligt med t ex en ballongvisp så den blir jämn o fin utan några Crème Fraiche-klumpar.

4. I en annan skål - blanda 1 dl Mandelmjöl, 1 matsked FiberHusk och 1 tesked bakpulver.

5. Vispa ner mjölblandningen i smeten ordentligt.

6. Smula sönder 500 gram Feta-ost i smeten och blanda ordentligt.

7. Skölj och skaka ur 200 gram färsk spenat och blanda in i smeten ordentligt så att spenaten och Feta-osten fördelas jämnt i smeten.

Smeten ska nu ha en aning tjockare konsistens än den till ugnspannkaka, om den känns för tjock spä ut smeten med en skvätt mjölk. MEN smeten får inte vara för tunn heller - då kommer pajbitarna att vara för "blöta" och gå sönder vid servering.

Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 45 minuter (200 grader i varmluftsugn).

Låt den färdiga pajen svalna och "luftas" i ca en halvtimme innan servering.

Servera gärna med en fräsch sallad och färskost, t ex Keso funkar. Passar också bra med fisk o kyckling, jag kör alltid lax till :-)

Tips 1: förvärm ugnsformen i spisen innan du häller i smeten! Ta ut den varma ugnsformen, låt smöret smälta runt i den och sedan häller du i smeten. På det viset slipper du paj som fastnar i botten av ugnsformen.

Tips 2: spara 2 matskedar Crème Fraiche som du sedan brer ut över den färdiga varma pajen. Stoppa sedan tillbaks pajen in i ugnen i några minuter och låter smälta ordentligt - det ger pajen en saftigare och intressantare skorpa.

NÄRINGSVÄRDE (per portion, 300 gram):

Energi (kcal): 1078
Energi (kJ): 4496

Kolhydrater (gram): 9
Sockerarter (gram): 6

Fett (gram): 102
varav mättat fett (gram): 58

Protein (gram): 35

Fibrer (gram): 6,5

Salt (gram): 5
Järn (milligram): 3

(OBS! Detta är räknat på de exakta produkterna jag använt och kan skiljas något från fall till fall! Men principen är densamma - mycket fett, proteiner o järn, lite kolhydrater!)