Raggmunkar med fläsk och lingonsylt

Raggmunkar är verkligen allas favorit här hemma och går alltid åt i ett nafs. Man önskar sig dock ett rejält stekbord när de ska tillagas för det tar sin lilla tid men å andra sidan gör jag det inte så värst ofta så det är faktiskt värt att stå å vända och uthärda all stekos! 😉 Har ni förresten sett att det finns raggmunkssmet på hink att köpa? Från Lindahls. Så himla fiffigt! Nog för att det inte är så svårt att skala och riva potatis själv men alla har ju inte förmågan i händer alltid, kanske på grund av värk eller är till åren och kanske inte orkar både skala och riva. Min erfarenhet kring äldre och pensionärer är att de flesta fullkomligt älskar raggmunk med fläsk och lingon så där kommer raggmunks-hinken väl till pass om man inte har nån snäll släkting eller vän som kan hjälpa till. De få gånger jag tycker halvfabrikat kan vara riktigt bra. Nån som har provat?

Här kommer mitt recept på klassiska raggmunkar.

 

4 port

Det här behöver du :

8 – 10 meldelstora potatisar

2 ägg

4 dl mjölk

2,5 dl vetemjöl

1 tsk salt

Smör till stekning

 

GÖR SÅHÄR :
Skala potatisen och riv på finaste sidan av rivjärnet eller motsvarande i hushållsassistenten. Blanda ner den rivna potatis i en stor bunke med ägg, mjölk, mjöl och salt. Blanda om väl om. Stek raggmunkarna i stekpanna två åt gången i smör på medelvärme. Steker du många åt gången kan du ha ugnsvärmen på ca 60 grader, och förvara raggmunkarna i en ugnsform med aluminumfolié så håller dom sig varma.

 

Servera med stek fläsk eller bacon och lingonsylt.

Smaklig måltid!

Blir maten smaklös? Lär dig krydda rätt med vår kryddskola!
Artikeln är ett annonssamarbete med Santa Maria
Kryddor är maträttens bärare, kan du bemästra dem blir det roligare att både laga mat och att äta den. Vår kryddskola ger dig tipsen som hjälper dig att göra succé i köket. Dessutom, inspirerande kryddiga recept från fyra av Sveriges bästa matbloggare!
Vilka kryddor behöver jag?

Det beror på hur van du är och vad du gillar att laga för mat. Salt, svartpeppar, vitpeppar, chili och lite örtkryddor är en braTips! ramslök och Hur ska kryddorna förvaras?

Står kryddburkarna på rad ovanför spisen? Det är inte bästa platsen. Värmen kan påverka hållbarheten och ljuset bleker många kryddor, vilket gör att smaken inte kommer till sin rätt. Förvara istället dina kryddor svalt och mörkt som till exempelvis i kökslåda – där håller de längre och du får bättre överblick över ditt kryddförråd.

Hur vet jag om jag kryddar för mycket?

Smaka av. Hela tiden. Vi är ofta lite försiktiga med kryddningen och det är nog vanligare att man kryddar maten för lite än för mycket. Vi känner oss helt enkelt osäkra. Det bästa sättet att få mer koll är att testa och att smaka av medan du lagar maten.

Mät upp kryddorna med ett mått, eller i handen, istället för att krydda direkt ur burken. Då får du en bättre känsla för hur mycket krydda du använder och kryddan håller sig fräschare om inte fukt från varm mat sprids in i burken.
Peppar finns i många sorter, vad är skillnaden?
Peppar ger maten hetta, smak och arom. Men olika sorter ger olika smak. Vilka använder du i ditt kök?

Svartpeppar har en behaglig, varm hetta med inslag av rå svamp. Den passar till exempel till fisk- och skaldjur, nötkött, pasta och pizza. Vitpeppar har en fyllig och varm, lite stickande hetta och passar bra till bland annat fisk- och skaldjur, fläsk-, kalv- och lammkött och bechamelsås. Grönpeppar är syrlig och frisk med en örtig smak. Den passar bland annat bra med fisk- och skaldjur, fläsk- och lammkött, kyckling och mejeriprodukter.

Tellicherry Black Pepper
Receptspecial: Matsveriges bästa kryddiga recept!
Artikeln är ett annonssamarbete med Santa Maria
Älggryta med kantareller

Nu kommer ett hejdundrande gott recept ni verkligen ska lägga på minnet. Detta åt vi tidigare ikväll och jag kan säga att det ligger som bomull i magen just nu. En värmande god viltgryta är riktig, lyxig höstmat utan krusiduller. Använd dig av grytbitar av till exempel älg, hjort, ren, vildsvin eller rådjur. Har du inte tillgång till det fungerar det lika bra med viltskav du hittar i frysdisken. Tänk på att receptet är beräknat efter grytbitar så använder du skav kan du korta ner koktiden en timme.

 

Det här behöver du : 

ca 500 gram älgkött, grytbitar eller viltskav

Salt & peppar

1 tsk mortlad enbär

2 tsk torkad timjan

2 gul lök

3 morötter

1/2 dl viltfond

8 dl vatten

2 dl tranbärsjuice

300 gram kantareller

1 dl grädde

1 dl messmör

1 dl lingonsylt

Salt och peppar

 

GÖR SÅHÄR : 

Hetta upp en rymlig gryta med olja. Fräs på älgköttet så det får fin färg. Salta och peppra och tillsätt de torkade örterna. Skala lök och morötter i slantar och lägg i grytan. Slå på fond, vatten och tranbärsjuice och låt koka upp. Koka sedan på medelvärme under lock ca 1,5 – 2 timmar.

Under tiden; Stek på kantarellerna i het panna utan smör tills vätskan kokat bort. Salta och lägg i en klick smör och vänd runt. Ställ åt sidan sålänge och tillsätt senare i grytan tillsammans med grädde, messmör och lingonsylt. Låt sjuda ytterligare en kvart. Smaka av med salt och peppar.

 

 

Ädelostpaj med skinka och broccoli

Äntligen fredag och helgmys med familjen! Gjorde en ädelostpaj till ikväll men stod lite i valet och kvalet. Hade tänkt biff med purjolök o bambuskott men de får det bli imorgon istället. Pajen är en av mina absoluta favoriter, så smakrik och enkel att göra. Kan göras som denna i rund form, eller till buffé i små mazarinformar eller långpanna, blir alltid god och kan förberedas dagen innan och bara värmas på. Vill du ha den helt vegetarisk så uteslut skinka. Champinjoner är gott att ha i receptet så laborera lite som ni tycker.

 

Nu önskar jag er alla en toppenfin helg! PUSS

 

Det här behöver du :

1 sats pajdeg eller färdig rund på rulle

3 broccolibuketter

200 gram rökt skinka

3 ägg

4 dl mjölk

2 förp kvibille ädelost

Salt och peppar

 

GÖR SÅHÄR :

Dela broccolibuketterna i mindre bitar och förväll i saltat vatten nån minut. Häll av vattnet och låt stå och ånga av. Vispa ihop ägg, mjölk samt salt och peppar i en skål. Klä formen med pajdegen och lägg i broccoli, skinka och smulad ädelost. Slå på äggstanningen. Grädda i ca 30 – 35 minuter i 175 grader.

 

Trevlig helg!

Frasiga piroger med godaste fyllningen

Ni som följer mig på instagram – @kryddburken såg igårkväll bilder på pirogerna jag gjorde och självklart ska ni få recept på fyllningen som bara är sååå god!

12 st

Det här behöver du :

2 rullar färdig smördeg, jag använder ICAs

1/2 purjolök

1 förp bacon

2 hg rökt skinka

200 gram philadelphiaost

3 msk créme fraiche

1 tsk D’Elidas chilisås

Svartpeppar

Ca 150 gram ost, jag använde en lagrad skördeost

GÖR SÅHÄR :

Strimla bacon och knaperstek, låt svalna. Finhacka purjolök och blanda med bacon, hackad skinka, philadelphiaost, créme fraiche, chilisås och svartpeppar.

Rulla ut smördegsbottnarna och skär varje i sex fyrkanter. Klicka ut fyllningen. Toppa med en god riven ost, gärna en smakrik och lagrad. Fukta kanterna på smördegen med vatten. Vik ihop till trekanter och gaffla. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.

Grädda ca 10-15 min i 200 grader tills de blir härligt gyllenbruna.

Fyllningen på plats. Toppa med ost innan du viker ihop dom.

Grädda ca 10-15 minuter i 200 grader tills de blivit härligt gyllenbruna.

Syrliga energibollar

Veronica Kindblad och jag på Ås Trädgård…

Nytt kokboksrecept

Idag kan jag stolt dela med mig av en boknyhet och ett rykande färskt kokboksrecept.

Det är inte vilken kokbok som helst jag jobbat med i Stockholm och hemma i Jämtland den senaste tiden.

Jag har nämligen fått den stora äran att skapa recepten till Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons nya bok ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken” som ges ut av Bladh by Bladh.

Receptet är så färskt så boken har inte fått sitt produktblad till bokhandeln lanserat än, länk kommer till det så fort det bara går.

Här kan du under tiden hitta Lars-Eriks och Patriks tidigare succébok ”Låt bönor förändra ditt liv” på Bokus och Adlibris, den finns förstås även på biblioteken.

I den kommande kokboken får du ta del av många av mina nyskapade recept med bönor, linser, kikärtor och annat med hög halt av resistent stärkelse.

Boken innehåller en mängd grytor, röror, goda tillbehör, bönbröd, smoothies, bakverk och recept på olika mjölksyrade grönsaker.

Allt i kokboken är förstås fritt från gluten och många recept är även mejerifria.

Det enda socker som finns med är det som finns i några bitar mörk choklad till bakverk och tryfflar, men här förekommer inga artificiella sötningsmedel.

Som du kan läsa i det här inlägget, så har bönor verkligen förändrat även mitt liv under det senaste halvåret.

Det är ett av de mest lästa inläggen i bloggens 9-åriga historia, så bönor är ett riktigt hett ämne.

Här hittar du ett av mina andra böninlägg, med en kikärtspytt med viltfångad lax, zucchini och bacon.

Det har varit en väldigt rolig utmaning för mig att utnyttja min mångåriga kockbakgrund till att hitta på nya, läckra bönrecept till den här kokboken.

Bilderna är tagna av fotograf Veronica Kindblad, som verkligen gjort konstverk av mina recept.

Idag får du ett första litet gott smakprov ur boken som kommer ut kring årsskiftet.

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

De här antioxidantrika energibollarna passar fint både som mellanmål eller som en liten dessert efter maten.

De ger också gott om extra energi till träningspasset.

Frystorkat bärpulver hittar du i många hälsokostbutiker eller på nätet.

I toppen av inlägget ser du en bakomkulisserna-bild på mig och Veronica när vi tog bilder på Ås Trädgård tidigare i veckan, bilden togs av Jorun Olsson.

Dela gärna inlägget vidare. Fortsättning följer…

En något nyfiken höna tog sig en titt genom fönstret när vi fotograferade till kokboken på Ås Trädgård…


Kryddig laxgryta med nya smaker!

Inlägget presenteras i samarbete med Santa Maria

Mustiga kryddor, värmande grytor och färgsprakande mat hör hösten till tycker jag. Jag använder väldigt mycket olika kryddor i min matlagning och gärna kryddor med lite hetta som jag kommer att bjuda på i detta recept. Jag har antagit Santa Marias utmaning #älskakryddor och trollat fram ett supergott recept på laxgryta med bland annat deras nyhet Seafood & fish en ypperlig krydda med rejäla smaker som passar bra till grytor.

Var med du också och tävla med Santa Maria på min instagram där du kan vinna fina priser,  du hittar mig på @kryddburken

Kryddor är nånting man måste lära sig experimentera med, gå på känsla, smaka av och aldrig stirra sig blind på exakta kryddmått utan våga ta ut svängarna. Man kommer väldigt långt med salt och peppar men kryddornas värld är så mycket större och det är riktigt roligt att laborera fram nya smaker i köket.

Santa Maria kommer ofta med nyheter i sitt sortiment och jag är barnsligt förtjust just i deras kryddkvarnar. Nymalen krydda känns mer fräsch och smakar så mycket mer. Seafood & fish som jag använt i detta recept innehåller bland annat tomat, paprika, lök, vitlök, chili, gurkmeja, saffran, morot, fänkål och dillfrön. En riktig smakbomb till fisk. Hettan i receptet kommer från chiliflakes ut Santa Marias ekologiska sortiment och gurkmeja använde jag som smaksättning till riset. En riktigt härlig höstgryta jag varmt kan rekommendera er att prova.

För mer inspiration och recept från Santa Maria KLICKA HÄR.

 

4-6 port

Det här behöver du :

Ca 500 gram lax

3 msk seafood & fish (Santa Maria kvarn)

2 msk chiliflakes (Santa Maria eko)

6 minimorötter

1/2 fänkål

1/2 purjolök

1/2 zucchini

1 röd paprika

1 burk körsbärstomater

4 dl vatten

2 msk fiskfond

1 pressad citron

100 gram sugar snaps

100 gram körsbärstomater

1/2 kruka persilja

GÖR SÅHÄR :

Skär laxen i kuber. Krydda med seafood & fish och chiliflakes och låt stå under tiden du förbereder grytan.

Skala morötterna och skär i slantar, strimla fänkål och purjolök. Skär zucchini i mindre bitar. Fräs på detta i en rymlig stekpanna med smör.

Tillsätt en burk körsbärstomater och slå på vatten och fiskfond. Pressa över en citron. Låt koka upp och sänk sedan värmen till medel och sjud ca 15-20 minuter. Lägg i laxen samt sugar snaps och färska tomater precis på slutet och låt sjuda ytterligare 5 minuter. Smaka av. Toppa med lite persilja. Servera med ris, smaksatt med gurkmeja.

Grytbasen till denna goda laxgryta. Använd de grönsaker du gillar bäst!

Kryddkvarnarna från Santa Maria, otroligt användbara med smarta lock utan spill.

Här har jag kryddat laxbitarna med Seafood & fish och chiliflakes.

Grytan är på gång och puttrar på spisen.

Efter 15-20 minuter tillsätt laxen med tomater och sugarsnaps och låt sjuda med ca 5 minuter.

Laxgrytan är färdig!

Servera med ris, smaksatt med gurkmeja. Smaklig måltid!

Utöver Santa Marias fantastiska Seafood & fish och chiliflakes har de även en grym Tellicherry/five pepper som du kan läsa mer om HÄR eller spana in filmen nedan för spännande information:


Fläskkarré med glaze av svarta vinbär

Grillad fläskkarré med svartvinbärsglaze
Foto Mikael Eriksson

Höstnjutning

Nu är det hög tid att ta vara på alla härliga svarta vinbär som dignar på buskarna, innan fåglarna äter upp allt.

Passa på att göra min goda svartvinbärsglaze som jag hade med i min för tillfället slutsålda Grillmat LCHF.

Planer finns på att trycka på nytt, precis som nyutgivna Gammaldags husmanskost.

Den är en kombinerad utgåva av mina tidigare böcker LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.

Du kan köpa kokboken direkt från förlaget i länken ovan, här hittar du den på Bokus och Adlibris.

Glaze till grillning som säljs färdig på flaska, innehåller ofta en hög halt socker.

Inte bra alls, både med tanke på kolhydraterna och på de skadliga ämnen som bildas i köttbiten när sockret hettas upp över grillen.

Den här glazen, gjord på svarta vinbär och lime, är helt fri från tillsatt socker och ger fläskköttet en härligt syrlig smak.

Koka gärna en större sats och frys in till kommande grillmiddagar.

Här hittar du också mitt recept på sockerfritt gelégodis.

Grillad fläskkarré med svartvinbärsglaze

4 skivor fläskkarré à 150 g (med ben 200 g)

2 dl svarta vinbär

1 ekologisk lime

1 tsk Worcestershiresauce

½ tsk grovmald svartpeppar

Tvätta och riv skalet av limefrukten och pressa ur saften.

Häll den i en kastrull och tillsätt de övriga ingredienserna, koka upp och låt småputtra 10 minuter.

Passera bärmassan genom en nätsil och häll upp glazen på burk.

Salta och peppra köttet och pensla ordentligt av svartvinbärsglazen på båda sidor, spar en del till grillningen.

Lägg skivorna i en plastpåse och låt marinera några timmar i kylen, gärna längre.

Torka av fläskkarrén med hushållspapper och pensla med rapsolja.

Pensla även gallret med lite olja, innan köttet läggs på över het glöd.

Grilla 2 minuter på var sida, salta och peppra lite lätt.

Pensla glaze på skivorna, vänd och grilla 1 minut till på var sida.

Grillar du skivor av fläskkarré med ben, låt dem då ligga kvar några minuter till på sidan om glöden eller under lock på svag värme, så köttet vid benet hinner bli färdigt.

Servera med resten av glazen i en skål, en grönsallad och grillade skivor av förvälld rättika.

Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Ett kryddsmör passar bra till, 7 recept på det hittar du här tillsammans med ett inlägg om fettets betydelse i vår mat.

Här nedanför ser du några bilder från torsdagens föreläsning tillsammans med vännen Therese Renåker på restaurang In the Pink i Malmö.

I pausen berättade jag om min egen resa från utbrändhet av just stress och och åren som följde med ryggskada, steloperation, fibromyalgi och hur jag blivit friskare med hjälp av maten.

Jag har alltid trott att jag inte klarar att stå på en scen och prata inför en publik, men tänk, nu har jag bevisat motsatsen för mig själv…

Allt går, bara man vågar släppa rädslan och ta första steget.

Vill du att vi ska komma till din hemstad med vår föreläsningsturné, så får du gärna förmedla kontakt till nån som kan arrangera den.

Läs gärna mer och ta kontakt på Therese hemsida Kloka Råd.

Längst ner ser du en film som visar en del av allt det goda de serverar på restaurangen.

Therese Renåker föreläser om Stress på In the Pink i Malmö…

Här blir vi fotograferade tillsammans med Cecilia Paulsson, som driver bloggen PaulssonsPaleo…


Tre frågor om kyckling!

I annonssamarbete med Svensk Fågel

Minns ni tidigare i somras då jag lagade plankstek med kyckling? En rätt som tilllagats flera gånger  sen dess och som blivit en favorit här hemma. Receptet hittar ni HÄR.

Eftersom jag uteslutande köper Svensk kyckling och funderat en hel del på vad det är vi köper och äter skulle jag bli glad om ni ville svara på tre frågor längre ner i inlägget.

Svensk fågel är en branschförening för svensk kyckling och kalkon. Där kan bönder, slakterier och kläckerier bli medlemmar men måste uppfylla en hel del krav från Svensk fågel. Endast medlemmar som uppfyller kraven och godkänns vid kvalitetskontrollerna får använda sig av kvalitetsmärkningen Gula Pippin som finns på varans förpackning.

Dessa krav kontrolleras noggrant och kontinuerligt och dess regler är skarpare än vad Sveriges lag säger. Det handlar bland annat om djurets hälsa, miljö och uppväxtförhållanden.

I och med att kycklingen är svensk blir det väldigt klimatsmart då ingen kyckling importeras från utlandet. Det ska även vara nära till slakteriet vilket är bra då djuren slipper långa transporter samtidigt som det är mer miljövänligt. Många bönder har även kretsloppsgårdar vilket innebär att kycklingens gödsel sprids på åkrarna där spannmål odlats vilket i sin tur skördas och används till foder och halm för att värma upp stallarna.

Svensk fågel är dessutom salmonellafri. För att göra det enkelt för dig som konsument är all kyckling och kalkon från Svensk fågel märkt med Gula Pippin. Smart och enkelt att hitta när du ska köpa kyckling.

 

 

1. Vad spelar in i ditt val när du handlar kyckling?

2. Vilken del av kycklingen gillar du bäst?

3. Vilka får använda sig av kvalitetsmärkningen Gula Pippin?

 

Kycklingplankan jag tillagade deltog även i en tävling och vinnarreceptet samt vinnarna hittar ni HÄR.

Krämig kycklinggryta i Wonderbag

Energisnålt långkok

Idag får du det recept som var med i artikeln om Wonderbag i Hemmets Journal för några veckor sen.

Fick ett Facebookminne idag som påminde att det gått två år sen jag träffade Anneli Jern och Hakan Ökmen på Wonderbag Sweden för första gången.

De hade då erbjudit mig att testa en Wonderbag, då de sett att jag lagade mycket långkok här på bloggen.

Här hittar du receptet från mitt första försök, en långkokt grytstek jag gjorde på vedspisen i min stuga i Dalarna.

Långkokt grytstek i Wonderbag…

Jag är så glad och stolt att få representera Wonderbag i Sverige.

Den här långkokningspåsen/kylbagen är på flera sätt värdefull för både maten och miljön, den bevarar näringsämnen och smaker tack vare den varsamma tillagningen.

Den minskar även energiförbrukningen, något som är nödvändigt idag, när vi behöver bygga ett mer hållbart samhälle.

Ett bra tips är att ta med den i bilen med en kylklamp i, så kan du använda den som kylbag när du varit och handlat.

Då håller sig maten kall tills du kommer hem, riktigt bra under varma dagar.

Här en bild från artikeln i Hemmets Journal, där de berättar om Sarah Collins i Sydafrika som uppfunnit Wonderbag.

Sarah Collins och Wonderbag i Hemmets Journal…

Sarahs vision är att hjälpa så många som möjligt världen över att få möjlighet att laga mat med ett minimum av energi.

För varje Wonderbag som säljs, skänks även en till en behövande familj i Sydafrika.

Så många har nu fått ett lite lättare liv, inte minst har rökskadorna från matlagningseldar minskat.

Efter några veckor med problem med beställningar via Klarna på Wonderbags hemsida så fungerar nu allt som det ska igen, du kan beställa din här.

Krämig kycklinggryta 4 port

500 g benfritt kycklinglår eller kycklingbröst

250 g cocktailtomater

2 röda spetspaprikor

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 dl kycklingbuljong

2 dl grädde eller kokosgrädde

2 msk tomatpuré

2 tsk oregano

1-2 tsk chiliflingor eller 1 hackad, färsk chili

Saft och rivet skal av 1 ekologisk citron

Salt efter smak

50 g smör eller kokosolja till stekning

Skär kycklingen i bitar, ca 3×3 cm, lägg dem i en bunke.

Häll över pressad citrussaft, skal och lite salt, blanda om väl och låt stå en stund för att dra åt sig smakerna.

Skär tomaterna i klyftor och paprikan i tärningar. Strimla löken och vitlöken fint.

Börja med att bryna smöret och steka kycklingen så den får lite färg, krydda med lite mer salt, chili och oregano.

Tillsätt lök, paprika och tomatpuré och låt fräsa med några minuter.

Häll på tomater, buljong och grädde, låt koka upp och puttra 15 minuter under lock, rör om någon gång under tiden. Smaka av om du vill ha mer kryddor.

Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.

Låt grytan lagas klart på eftervärmen, det tar ca 4 timmar tills den är färdig.

Den kan hållas varm ända upp till 10 timmar om du vill laga till grytan på morgonen eller kvällen.

Här kan du läsa om hur du lagar en väldigt näringsrik kycklingbuljong och om de effekter den haft på min hälsa.