Korv på längden och tvären

Lättlagade korvrätter

Korv har ända sen jag var liten varit en stor favorit. Förr blev det väldigt ofta falukorv, spaghetti och ketchup.

Sen jag gick över till mat med mindre kolhydrater och mer fett, så har min smak för korven ändrats rejält.

Nu är det bara kvalitetskorv med hög kötthalt som hamnar på mitt bord och inte särskilt ofta.

Men ibland är det gott och enkelt att ta till korv till middagsmat, när matlagningslusten inte är så stor.

Idag får du tips på tre olika sätt att laga till den. Som extrabonus får du här länk till ett av mina recept på ketchup.

Vill du testa att göra korv själv på ett riktigt enkelt sätt, så hittar du det receptet här.

Korvgratäng 1 port

200 g falukorv

1 dl brynt skogssvamp

1 dl riven Västerbottensost

1 ägg

½ paprika

Gräslök

Skär korven i skivor som delas i fyra bitar. Skär paprikan i grova tärningar.

Fördela korv, paprika och brynt svamp i en smord ugnsform. Strö över den rivna osten.

Gratinera på 200° i 15-20 minuter, tills gratängen fått fin färg. Servera med ett stekt ägg med gräslök strödd över vitan.

Kokt lammkorv med blomkålsmos

Kokt köttkorv med blomkålsmos 2 port

4-6 råa korvar, jag hade lammkorv

8 vitpepparkorn

2 lagerblad

1 lök

1 msk salt

Vatten så det täcker korven

Skölj av och lägg korvarna i en gryta. Skär löken i bitar och lägg ner tillsammans med vitpeppar, lagerblad och salt.

Täck med kallt vatten och låt koka upp. Skruva ner värmen och låt korven sjuda i 3-5 minuter, beroende på hur tjock den är.

Stäng av plattan och låt korven dra färdigt i 5 minuter.

Kokt köttkorv

Blomkålsmos med purjo och fransk senap 2 port

3 dl kokt blomkål i små buketter

1 dl strimlad purjolök

2 msk smör

1 msk fransk senap

2 ägg

Örtsalt och vitpeppar

Mixa den kokta blomkålen tillsammans med äggen. Bryn purjon lätt ett par minuter, rör ner senapen.

Blanda ner blomkålsmoset och värm försiktigt under omrörning. Krydda med örtsalt och peppar. Servera till den kokta korven.

Kesoröra med örter till grillkorv 2 port

1 burk keso

2 dl finhackade örter

1 röd paprika

½ grönt äpple

½ dl majonnäs

Några droppar Worcestershiresauce

Havssalt och svartpeppar

Hacka några olika örter som du tycker om. Mina favoriter i en sån här röra är citronmeliss, timjan och persilja.

Skär äpple och paprika i små tärningar. Rör samman keso och majonnäs, krydda och blanda ner allt hackat.

Låt stå en stund i kylen så mognar smakerna fram.

Falukorv med ketchup


Snabblagad gryta på fläskkarré

Gryta på fläskkarré

Griskött med kvalitet

Idag får du ett av de recept jag lagade när vi var på Mallorca tidigare under vårvintern.

Jag hittade så fantastiskt fin fläskkarré av Iberico-gris i en saluhall i Palma, både skivad och i bit.

Det var den möraste och mest välmarmorerade karré jag smakat.

Jag äter inte så ofta griskött eftersom det mesta som säljs i butikerna är från stressade grisar som föds upp på spannmål.

Det märks tydligt även på smaken, att här har djuren inte haft det bra.

Det leder till att omega-6-halten i köttet blir hög, något som kan sätta igång inflammationer i kroppen på oss som äter det i stor mängd.

Hoppas att våra nordiska grisuppfödare snart börjar inse att det ska vara mycket fett i grisköttet och att vi konsumenter gärna betalar lite mer för att få köpa kött från djur som fått gå ute och böka fritt, så som de gör i naturen.

Försök få tag på griskött hos en lokal uppfödare, då får du ett betydligt godare och nyttigare kött.

Just nu njuter jag av god mat på Kreta, i Makrigialos finns också en riktigt bra slakteributik med lokalproducerat kött.

Jag är där på en hälsoresa i egen regi med goda vännen Mona och några av våra vänner.

Vi uppskattar resor med fokus på lugn och ro, yoga, lätt träning, god mat och avkoppling i vacker miljö.

Vill du ta del av lite bilder därifrån så lägg gärna till mig som vän på Facebook.

Fläskkarré av Iberico-gris

Gryta på fläskkarré

Fläskgryta 2 port

ca 400 g fläskkarré

300 g pumpa

1 silverlök

½ pressad citron

2 tsk paprikapulver

2 tsk kanel

Salt och peppar

50 g smör till stekning

Skär kött och pumpa i kuber. Skär löken i tunna klyftor. Stek pumpan i en del av smöret så den får lite färg.

Tillsätt löken och krydda med citronsaft, paprika, kanel, salt och peppar.

Stek köttet i omgångar, krydda och häll det över grönsakerna.

Koka ur stekpannan med ½ dl vatten och häll det över köttet.

Koka upp och låt alltsammans puttra ca 10 minuter så allt tar åt sig av smakerna.

Servera med smör, citron och bladpersilja.

Här nedan ser du hur jag lagade till de fina skivorna av Iberico-grisen.

Fläskkarré av Iberico-gris med ostronskivling, lök, äpple och alioli...

Skivad fläskkarré av Iberico-gris med ostronskivling, lök, äpple och alioli…


En lättlagad matdag à la LCHF

Torsk i micro

Snabb matlagning

Nu i påskhelgen har väl många av oss ägnat en hel del tid åt köksbestyr för att få till alla traditionella påskrätter.

Det är ju väldigt trevligt att samlas med släkt och vänner och njuta av mat som får ta lite mer tid ibland.

Men till vardags är det den snabblagade och enkla maten som tilltalar de flesta, så även mig.

Jag har haft rätt fullt upp i mitt liv den senaste tiden och den närmaste framtiden är inget undantag.

Just nu är det korrekturläsning av Low Carb High Fat and Paleo Slow Cooking och LCHF for seniors.

Low Carb High Fat Slow Cooking - Birgitta Höglund

Klicka på bilden så kommer du till mina kokböcker på Amazon.com…

Jag fick på skärtorsdagen mail från mitt förlag Skyhorse Publishing i New York att böckerna ska gå till tryckeriet tidigare än beräknat, så jag hade bara påskhelgen på mig att få färdigt långkokboken.

Detta på grund av att en butikskedja i USA lämnat in en stororder på boken. Fantastiskt roligt, så då var det ju bara att sätta igång att läsa för allt vad tygen höll.

Seniorboken fick jag två veckor till på mig, så det blir en hel del sittande vid datorn närmsta tiden.

Långkok är förstås riktigt lättlagad och snabb mat, men ibland vill man att förberedelserna ska gå ännu snabbare.

Idag får du tips på några enkla rätter att ta till en en jäktig dag. Rätter som jag gjorde i vårt lilla kök med två plattor och en microugn när vi var på Mallorca.

Här hittar du en annan typ av lättlagad fiskrätt för microugn, den gången gjorde jag färskostfylld lax.

Vill du inte använda micro så går det förstås att laga till fisken i ugnen eller på spisen istället.

Torsk med tomatröra

Snabblagad torsk 2 port

ca 400 g torsk i bitar

2 dl tomatröra eller ajvar

1 citron

1 msk oregano

Salt och peppar

Krydda fiskfiléerna runtom med salt, peppar och lite pressad citron.

Lägg fisken på en tallrik eller ugnsfat som på bilden och klicka ut ajvar i mellanrummen.

Lägg skivor av citron över och krydda med oregano.

Kör på läget under full effekt i micron, jag tog 3×1 minuter med en minuts vila mellan gångerna.

Då blev fisken lagom kokt i den typ av micro jag hade, du får känna efter hur effektiv din är, kör inte fisken för länge för då blir den torr.

I vanlig ugn blir 10-12 minuter på 175º lagom för den här rätten. Du kan också steka fisken snabbt och värma tomatsåsen till i stekpannan när du vänt fisken.

Som tillbehör stekte jag tärnad pumpa, lök och ostronskivling i smör och kryddade med salt, peppar och paprikapulver.

Vanligt smör i skivor till, så mättar även den här fiskrätten riktigt länge.

Till frukost den här dagen blev det som vanligt nötter och smör och som en lätt lunchrätt serranoskinka med Roquefortost och en antioxidantdrink med kryddor, smör och kokosolja.

Middagen åt vi vid 15 och sen stod vi oss bra på det ända till nästa dag.

Serranorullar med Roquefort

Roquefort

Vi har provat den här typen av periodisk fasta, 16:8 eller 14:10 nu i vinter och vi mår båda väldigt bra på det.

Tidigare har vi i flera år följt tanken att man ska äta två lagade mål per dag enligt handflatemodellen och till det har vi ätit en deciliter nötter som frukostmål.

Vi har på senare tid kommit på att det helt enkelt blev för mycket mat för oss båda.

Både jag och Lennart haft långdragna problem med värkande axlar senaste året, men de är betydligt bättre nu, när kroppen får chans att återhämta sig mellan varven.

Du kan läsa mer om periodisk fasta här hos Jonas Bergqvist.

Serranorullar med Roquefort och antioxidantdrink

Serranorullar med Roquefort och antioxidantdrink…


Matkärlek och lyxig snabbmat

Älgchorizo från Jämtland

Jämtländsk junkfood

Idag får du ett snabbrecept på en lättlagad och god korvrätt på en smakrik älgchorizo som jag köpte på Glada Lådan i Turistbyrån här i Östersund.

Tar till riktig snabbmat nu de här dagarna jag är hemma, för jag är bara hemma på en snabbvisit.

Åker tillbaks till Stockholm till helgen, för då är det dags för årets största händelse inom lågkolhydrat-Sverige.

Det är på lördag dags för den åttonde LCHF-kryssningen, ett evenemang som växer sig större och starkare för varje år.

I år är det rekordmånga deltagare, närmare 600 deltagare är anmälda.

Här en bild lånad från Tommy Tappar där du kan läsa om fjolårets kryssning.

På bilden sitter jag själv på första parkett med Ann Fernholm, Mats Lindgren och Annika Dahlqvist.

LCHF-kryssning 2014  Bild Tommy Runesson

LCHF-kryssning 2014
Bild Tommy Runesson

Ann Fernholm och Mats Lindgren med och förläser även i år. Nytillkomna föreläsare den här gången är bland andra Bitten Jonsson, Lars-Erik Litsfeldt och Gunilla Eldh.

Alla med stor erfarenhet av LCHF och hur man kan äta sig frisk, bli fri från sockerberoende och diabetes med så enkla medel som att äta bra mat.

Här kan du läsa mer om kryssningen och vilka övriga föreläsare som deltar.

Det ska bli riktigt intressant att lyssna på dem och förstås att träffa så många med samma intresse som jag, nämligen naturligt god mat att njuta av.

Igår bokade jag även in mig på LCHF-campingen i Säffle till sommaren, den hålls 25-27 juni på Duse Udde.

Det är också ett stort återkommande LCHF-event, det blir första gången jag är med där.

Här kan du läsa mer och boka in dig om du också vill komma.

Huså Bröd

I år får jag sällskap på LCHF-kryssningen av Ylva Forsberg, ägare och grundare av Huså Bröd.

Bageriet sponsrar med Spröda frökex till goodiebagen, precis som förra året.

Kom gärna fram och prata med oss om vad du tycker om kexen och min mat, alltid roligt att få feedback i verkliga livet.

Lindha Vikström från bloggen Halva Lindha, som även hon bor här i Jämtland, kommer att vara med på både kryssningen och campingen.

Vi har inte hunnit träffas sen vi hade vår LCHF-dag på Ica Matmästarn i höstas så det ser jag fram emot.

Matkärlek

Såg att redaktionen för nya tidningen Matkärlek också ska vara med på kryssningen, det här blir verkligen ett bra läge att träffa alla möjliga intressanta LCHF-personligheter :)

Jag fick hem första numret av tidningen igår och från och med idag finns den ute i butikerna.

Tidningen innehåller mycket intressanta artiklar, många bra recept och den är verkligen snygg i utformningen.

Jag bidrar själv med flera recept och så har jag blivit intervjuad om mina kokböckers väg till USA.

Om Birgitta Höglund i Matkärlek

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Min böcker på engelska kan du förboka redan nu på Amazon.com, Low Carb High Fat Barbecue släpps i början på juni och de andra två i augusti.

Grillmat LCHF är nu den enda bok som finns kvar att köpa på svenska, du hittar den för 45 kr via länken.

Grillmat LCHF

Grillmat LCHF

Skulle skriva ett snabbt inlägg, men det händer så mycket på LCHF-fronten nu så det blev lite långt ändå.

LCHF är verkligen hetare än nånsin. I dagarna kommer även nya numret av LCHF-magasinet.

Dr Nisse Simonson, Lindha Vikström​, jag, med flera här i Östersund är med i senaste numret som kommer närmaste dagarna i brevlådan och på Pressbyrån.

LCHF-magasinet

Är du inte prenumerant på den tidningen än så kan du bli det här.

Nu följer till sist receptet på min typ av jämtländsk snabbmat ;)

Snabbmat DeLuxe

Snabbmat DeLuxe 1 port

200 g korv av bra kvalitet, jag hade älgchorizo

1 dl kantareller

½ gul lök

Salt och peppar

2 msk smör

Skär snitt i korven och stek eller grilla. Stek samtidigt den skivade löken mjuk i smöret.

Tillsätt kantarellerna och bryn en stund så de får lite färg. Krydda med salt och peppar.

Som tillbehör rörde jag ihop en ajvarmajonnäs på ½ dl majonnäs, 1 msk ajvar och ½ tsk smulade, blandade örter från förra sommarens balkongodling.

Lite saltgurka blev det också plus extra smör för mättnadens skull och för att det är så gott.

Ajvar ur Matkärlek av Anne Aobadia

Ajvar ur Matkärlek av Anne Aobadia

Anne Aobadia som ligger bakom tidningen Matkärlek kom ifjol ut med en bejublad kokbok med samma namn.

Här hittar du en liten recension av boken och hennes recept på ajvar och här hittar du min majonnäs.

Nedan följer några bilder från gårdagens skogspromenad, var ute i solen och gick en och en halv timme innan jag njöt av min lättlagade korvmiddag.

Rådjur

Rådjur

Jämtländsk skogsäng i mars


Tapas från Jämtland och bloggsemester

Gravad älg

Nu tar jag lite ledigt…

När du läser det här är jag på väg ut på resande fot igen.

Även om jag tycker mycket om Jämtland så är klimatet inget för mig på vintern.

Den här gången bär det av till Mallorca, ska bli riktigt roligt att utforska det mallorquinska köket med alla dess goda tapas och långkokta grytor.

Vi kommer att bo strax utanför Palma, så det blir en hel del besök i deras fina saluhall för att inhandla goda råvaror.

Det är ett av favoritnöjena när jag är utomlands, att gå och handla i saluhallar, slakteributiker och på grönsaksmarknader.

Som färdkost den här gången tar jag med Spröda frökex från Huså Bröd och älgchips till kaffet på planet.

Det blir en kort flygning tidigt på morgonen och vi laddar med en ordentlig frukost på Clarion Hotel Arlanda innan resan.

Glada Lådan i Östersund

Så vår enkla färdkost den här gången blir några riktigt goda jämtländska tapas som jag köpte på Glada Lådan.

En gårdsbutik mitt i stan, den ligger i Turistbyråns fina gamla hus i Östersund.

En liten men mycket trevlig butik som man blir glad av att besöka.

Eva Hallin som äger butiken säljer bara jämtländska produkter från lokala mathantverkare, fantastiskt fin mat till priser att bli ännu gladare åt.

Jag hade beställt en Sportlovskasse med en mycket god rökt skinka och älgchips från Gårdscharken Fågelberget, älgfärs från Hallvikens Chark, kallrökt bacon från Undersåkers Charkueriefabrik och fläskytterfilé från Görviks Gårdsslakteri.

Passade också på att köpa lamm, ½ kg lammfärs och en fin lammytterfilé från Norrbro Fårgård.

Filén lagade jag till hemma hos mamma, den blev helstekt med ädelostgratinerade rödbetor och rödvinssky till, mycket gott.

Glada priser på Glada Lådan :)

Glada priser på Glada Lådan :)

Glada Lådan

Glada Lådan

Jag tar med det här inlägget ledigt från skrivandet ett tag här inne på bloggen.

Har många spännande projekt som väntar mig under våren och försommaren, så nu gäller det att ladda batterierna för fullt.

Boklanseringen i USA är förstås det allra största som händer men det blir även annat intressant du kommer att få läsa om i mina inlägg framöver.

Använd sökfunktionen längst upp till höger i marginalen om du letar efter något speciellt recept eller ingrediens under tiden.

Det finns en hel del goda rätter att välja på bland de över 1000 inlägg jag fått ihop genom åren.

Jag kommer under tiden jag är ledig härifrån att fortsätta tipsa om mina favoriter bland recepten inne på Facebook och även dela med mig av läsvärda länkar om mat och hälsa.

Lägg gärna till mig som vän där om du vill ta del av mer kring min matfilosofi.

Först ut bland recepten på godsaker härifrån Jämtland kommer kokt saltkött på renkalvtunga som mamma gjorde förra helgen.

Den följs av gravad älgstek och inlagda trattkantareller, guld från våra stora skogar.

Nu är våren snart på intåg, då finns mycket gott att plocka som tillbehör till maten ute i naturen.

I kokboken Grillmat LCHF (som kommer ut på engelska i juni) hittar du recept på flera läckra tillbehör från skogens skafferi.

Där finns, bland mycket annat gott, nässelpesto, blåbärspesto, harsyredressing, rabarberchutney och havtornsmajonnäs.

Alla de här rörorna blir goda tillbehör till tapas och förstås till grillat.

Här hittar du min bok på Bokrean hos Adlibris och Bokus för under 50-lappen.

Grillmat LCHF

Saltkokt renkalvtunga

Kokt renkalvtunga på mammas vis

2 små renkalvtungor

2-3 msk salt

Vatten så det täcker

Skölj tungorna väl i kallt vatten. Koka upp vatten och salt, det ska vara rejält salt.

Lägg i tungorna och låt koka på svag värme i 2-3 timmar, beroende på hur stora de är.

Låt svalna en stund i spadet. Skär ett snitt på undersidan av tungan och flå av det grova skinnet som sitter som ett skal.

Flå renkalvtunga

Det kan lossna lätt men det kan också på sina håll behöva skäras loss med kniven.

Lägg tillbaks den flådda tungan i spadet och låt stå kallt till nästa dag.

Servera som tapas eller värm försiktigt och avnjut med till exempel en god murkelstuvning, så gjorde mamma älgtunga när jag var liten.

Gott att servera till är inlagda trattkantareller, också de plockade i jämtlandsskogarna.

Några skivor getost eller som på bilden med älgköttet nedan, en källarlagrad ko-ost från Kittelbergets Gårdsmejeri, smakar fint på sidan om.

Renkalvtunga på frökex

Gravad Älgstek

Gravad Älgstek

1 liten älgstek på ca 500 gram

1 msk salt

1 msk råsocker, honung eller annan sötning

1 tsk torkad timjan

1 tsk torkad rosmarin

5 enbär

5 vitpepparkorn

Dela älgsteken i ca 5 cm tjocka remsor längs fibrerna.

Krossa örter, enbär och vitpeppar till ett fint pulver i mortel. Blanda med salt och socker.

Gnid in blandningen ordentligt i köttet och lägg in bitarna i plastpåse.

Knyt igen och lägg på en tallrik i kylen i två dygn. Vänd ett par gånger under tiden.

Ta fram och skölj av köttet, låt det rinna av och torka. Köttet är gott att äta som det är men du kan också steka det lätt.

Bryn då en klick smör och stek bitarna lätt runt om, så det bildas en stekyta.

Ta från värmen och låt köttet ligga och dra sig en halvtimme i pannan under lock, vänd efter halva tiden.

Resultatet blir ett väldigt mört och smakrikt kött, som skärs i riktigt tunna skivor.

Frys de bitar som blir över och ta fram eftersom, närhelst du är sugen på något gott tilltugg.

Inlagda Trattkantareller

½ liter små trattkantareller frysta eller torkade och blötlagda

1 dl vatten

½ dl ättikssprit 12%

½ dl honung eller annan sötning

1 liten gul lök

1 lagerblad

10 enbär

5 hela kryddnejlikor

5 vitpepparkorn

1 kanelstång

1 krm salt

Dela löken och skiva den fint. Blanda allt till lagen och koka i 5 minuter.

Häll i svampen och koka på svag värme i 10 minuter.

Sleva upp på väl rengjorda burkar. Täck svampen med lagen och skruva på locket direkt.

Det går fint att använda annan svamp också.

Trattkantareller / Cantharellus Tubaeformis


3 miljoner och 3-rätters middag från mina 3 kokböcker
Laxbakelse från LCHF för seniorer  Foto Mikael Eriksson

Laxbakelse från LCHF för seniorer
Foto Mikael Eriksson

3.000.000 visningar

Tänk att idag kommer jag att passera 3 miljoner visningar sen jag startade min blogg.

Är så glad åt att min mat blivit så populär runtom i landet och även runtom i hela världen.

Statistiken visar att många av mina läsare nu kommer från USA, kanske min kommande bokutgivning där redan börjar locka nya läsare?

Jag har haft funderingar att starta en engelsk systerblogg så småningom, men fram till dess fungerar ju Google Translate, åtminstone rätt så bra.

Igår skickade jag iväg det färdiga korrekturet till min första bok på engelska, Low Carb High Fat Barbecue. Den kommer ut i juni på Skyhorse Publishing.

För att fira lite extra så bjuder jag idag på en trerättersmiddag med recept från mina 3 kokböcker, kanske nåt att prova till helgen?

Först ut blir en laxbakelse från LCHF för seniorer som jag skrev tillsammans med Dr Annika Dahlqvist.

Den boken har nu sålts slut på mitt svenska förlag, Optimal/Pagina, vi får hoppas de beslutar om nytryck framöver.

Här finns den att förboka på engelska på Amazon.com.

Dragonkyckling med rökt fläsk och oliver från Långkok för LCHF och Paleo  Foto Mikael Eriksson

Dragonkyckling med rökt fläsk och oliver från Långkok för LCHF och Paleo
Foto Mikael Eriksson

Till varmrätt bjuder jag på en riktigt god kycklingrätt från Långkok för LCHF och Paleo.

En långkokt gryträtt på kycklingklubbor med smak av dragon, där köttet blir så mört så det nästan faller sönder.

En liten ischokladtryffel med hjortron blir en fin avslutning på denna festmiddag, receptet kommer från Grillmat LCHF.

Klicka på länkarna ovan till Långkok och Grillmat, då hamnar du hos Bokus och kan beställa dem för bara 79 kronor styck just nu.

Har du dem redan så köp gärna några exemplar och ge bort till någon som skulle må bra av att laga lite god och nyttig mat, då gör du både mig och dem en tjänst.

Min goda vän Ruttan sa när jag startade bloggen att jag borde ha betald reklamplats härinne, så jag kunde få in åtminstone en krona för varje klick vidare till någon produkt.

Jag valde att inte följa hennes råd eftersom jag själv inte är så förtjust i reklambloggar.

Jag har fått så otroligt mycket positiv feedback på mina recept under de här åren, det är värt så mycket mer än reklampengar. Tack för det, kära läsare <3

Den här veckan kan du läsa om min mat även i tidningsform. Bilden nedan skickade min syster häromdagen.

Allt om LCHF

I det senaste numret av Expressens Allt om LCHF medverkar jag som matkrönikör med fokus på resor.

Den finns ute i butik nu och säljs till och med måndag.

Det känns förstås väldigt roligt att mina recept får visa upp sig även i de större tidningarna därhemma.

Jag medverkar också varje månad i tidningen 100% Östersund i min hemstad, där har jag skrivit om mat nu i över 4 år.

Efter bilden på tryfflarna följer recepten på mitt förslag till en festmiddag, direkt tagna ur kokböckerna.

Klicka på bilderna så blir de större och lättare att läsa.

Ischokladtryffel med hjortron  Foto Mikael Eriksson

Ischokladtryffel med hjortron
Foto Mikael Eriksson

Laxbakelse

Recept på laxbakelse ur LCHF för seniorer

Dragonkyckling från Långkok för LCHF och Paleo

Dragonkyckling ur Långkok för LCHF och Paleo

Ischokladtryffel från Grillmat LCHF

Recept på ischokladtryffel med hjortron


Njutbar mat till nyårsafton – Hummer och hallonfromage

Ingredienser till Gratinerad Hummer

Fisk och skaldjur

Så var det då dags för året sista inlägg. Sitter och skriver det på tåget mellan Stockholm och Östersund.

Jag är på väg hem några dagar för att fira nyåret med mamma, innan det bär av till Turkiet igen.

Vilket fantastiskt år det varit, tack till alla nya och gamla besökare som hittat tillbaka till min blogg sen jag började skriva igen i september.

Ser fram emot att få dela med mig av mycket gott även nästa år, hoppas du följer med på mina matäventyr.

Det blir ett riktigt spännande år för mig, när mina 3 kokböcker kommer ut i USA till sommaren.

En ny kokboksidé gick av olika anledningar om intet nu under hösten, men har några andra, spännande idéer på gång.

Hoppas på napp från något förlag framöver, förstått att mina recept är populära hos många.

Samarbetet med Huså Bröd kring mitt recept på LCHF-frökex har också varit väldigt lyckosamt.

Bageriet har ökat sin omsättning med 30% det senaste året, frökexen har verkligen blivit populära både i Sverige och Norge.

Hummersupé

Ett nyårslöfte jag tänker ge mig själv i år är att äta mer av både fisk och skaldjur.

Det är inte bara fantastiskt gott, det är också väldigt bra för hälsan.

Särskilt när man som jag från och till känner av värk från min fibromyalgi, så mår jag bättre med mer naturligt omega-3 i maten och mindre av omega-6.

Här en mycket intressant artikel i ämnet hos Medical Link.

Mitt tips på njutbar mat till nyårsafton går därför i maritimt tema. Gratinerad hummer är festmat utöver det vanliga.

Den är väldigt enkelt att göra, bara att klyva hummern på längden och gratinera med till exempel en god svampsås.

Lägg gärna några extra kronor på en fin, färsk hummer. Smaken är värd den extra kostnaden och det är ju inte en rätt man äter så ofta.

På skalen kan du sen koka en fin fond till hummersoppa, så då får du väldigt bra valuta för pengarna.

Antingen kan du äta hummern som en förrätt till en finare trerättersmeny eller som en supé senare på kvällen.

En varmrätt jag gärna bjuder på i festligare sammanhang är röding fiskad hemma i Jämtlandsfjällen.

Jag har tur som har släkt som förser mig med färsk fisk då och då. Serverad med en god vitvinssås slår den ut det mesta i fiskväg.

Såsen som du får recept på idag använde jag ofta när jag jobbade som köksmästare på Kvarterskrogen och på Verkö Slott.

Som avslutning på min festmiddag blir det en dessert på hallon, även de från fjällnära skogar.

En gammaldags fromage, som tar lite tid att göra med allt vispande, men som kan förberedas redan dagen innan middagen.

På Verkön hade vi ofta bröllopsgäster i restaurangen, då gjorde jag tårtor i flera våningar med hallonfromage som fyllning.

Vill du göra en tårta så prova det här recept på saffranskaka, men byt ut saffranet mot 1 tsk vaniljpulver så får du en riktigt god och saftig tårtbotten.

Du kan förstås även servera saffranskakan som den är med bär och grädde till dessert.

Gratinerad, Irländsk Hummer

Champinjongratinerad hummer för 2

1 färsk hummer

5 st skogschampinjoner

1 schalottenlök

3 msk smör

2 dl grädde

½ dl mousserande vin

Salt och peppar

2 msk hackad gräslök

Klyv hummern på längden med en vass kniv. Stick ner kniven mitt på ryggen och klyv ner mot stjärten. Dra ut kniven, vänd hummern och klyv på samma sätt genom huvudet.

Irländsk, färsk Hummer

Ta ut stjärten ur skalet. Skär i bitar och lägg dem tillbaks i skalhalvorna.

Finhacka löken och dela champinjonerna på mitten. Skär halvorna i tunna skivor.

Skogschampinjoner har en mycket kraftigare svampsmak än vanliga vita, tack vare de mogna lamellerna. Därför blir också stuvningen lite mörk.

Bryn svamp och lök i smöret så det får fin färg. Krydda och häll på vinet som får koka in i svampen.

Häll på grädden och låt den puttra till en tjock stuvning i ca 15 minuter. Rör mot slutet ner gräslöken.

Fördela stuvningen på hummerhalvorna. Gratinera högt upp i ugnen på 250° i 5 minuter.

Den korta tiden i ugnen gör att hummerköttet blir lagom varmt men inte segt.

Lägg upp på tallrik och garnera med citron och gräslök. Använd en nötknäppare för att knäcka de tjocka klorna, där finns mycket gott hummerkött att pilla ut.

Tycker du inte om svamp så använd såsen nedan att gratinera med, låt den koka ihop så den blir lite tjockare först.

Vitvinssås

Vitvinssås grundrecept 4 port

5 dl grädde

1½ dl torrt, vitt vin

1 ekologisk buljongtärning eller 1 dl fiskfond

Några droppar Worcestershiresauce

Salt och peppar

Blanda allt  i en kastrull, koka upp och låt puttra på svag värme i en timme.

Vispa då och då under tiden så det inte bränner fast. Späd med  lite mjölk, om såsen tjocknar för mycket.

Jag kokar såsen så länge, för då kommer det fram en mängd smaker.

Sila såsen genom nätsil innan eventuellt någon av de olika smaksättningarna rörs ner. Såsen är annars väldigt god som den är också.

Servera till stekt eller pocherad fisk och gärna med broccoli eller ett gott blomkålsmos.

Smörstekt Röding med Vitvinssås

 Olika smaksättningar till vitvinssåsen

Pernodsås: Pernod ger en härligt anissmakande sås, ta 2-3 matskedar till den här satsen.

Saffranssås: Stöt 1 kuvert saffran med lite salt i mortel och vispa ner i såsen.

Örtsås: Smaksätt med 1 dl färska finhackade örter, rör ner dem strax innan såsen ska serveras.

Hallonfromage

Hallonfromage 4 port

2 dl frysta skogshallon

2 dl grädde

2 ägg

2 gelatinblad

ev 1 msk flytande honung eller annan sötning

1 tsk pressad citron

Mixa hallonen med stavmixer, passera genom nätsil. Ta en slickepott och pressa igenom fruktköttet, det är enklast.

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i tio minuter. Dela gulor och vitor i två bunkar.

Blanda gulorna med vald sötning och vispa tjockt med elvisp, ca fem minuter tar det att bli riktigt bra.

Diska visparna ordentligt, innan du vispar vitorna riktigt hårt. De måste vara helt rena annars tjocknar inte äggvitan.

Vispa grädden i en tredje bunke. Krama ur och smält gelatinet tillsammans med citronsaften.

Blanda det smälta gelatinet med hallonpurén. Rör ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten och rör så i purén.

Blanda ner resten av grädden och vänd till sist försiktigt ner äggvitorna.

Fyll fromagen i små moccakoppar eller i små, fina glas.

Dra plast över och ställ i kyl att stelna några timmar. Servera vispad grädde till och gärna lite extra bär.

Fromage på Skogshallon


Juldagar i Stockholm och lyxig lax till middag
Utsikt över Stockholm från Stadshuset

Utsikt över Stockholm från Stadshuset

Julledigt och trevliga jobbmöten

Hoppas ni alla haft en riktigt lugn och skön jul. Efter en något jobbig hemresa på julafton via en överbelastad flygplats i Istanbul så har det varit skönt med några hellediga dagar.

Vi har njutit av lite god julmat, sett på TV, promenerat i ett vintervackert Stockholm och bara njutit julfrid.

På annandagen blev det lite ”jobb” igen. Jag tog tåget till Uppsala för ett möte med Lars Fahlén på PriMaten.

På dagen exakt 3 år sen vårt första möte, då vi provlagade rätter och planerade menyer som sen blev grunden för Sveriges första LCHF/Paleo-restaurang och senare även en delikatessbutik.

PriMaten Deli i SVAVA-gallerian

PriMaten Deli i SVAVA-gallerian

Nu hade vi nya, spännande saker att diskutera, får hoppas de blir verklighet framöver.

Lördagen tillbringade jag på havet, då blev det ett planeringsmöte med vännen Mona från Åland, inför vår kommande hälsoresa till Kreta i april.

Ett morgonkyligt Ålands hav

Ett morgonkyligt Ålands hav

Brunch på M/S Rosella

Brunch på M/S Rosella

Torskrygg och grillad torsktunga med skirat smör, pepparrot, äggrulle och räkor

Torskrygg och grillad torsktunga med skirat smör, pepparrot, äggrulle och räkor

Havtornspannacotta med bärsås

Havtornspannacotta med bärsås

Svanar på flygtur

Svanar på flygtur

M/S Rosella på väg ut från Mariehamn

M/S Rosella på väg ut från Mariehamn

Perfekt att träffas på en båt och smida planer i hytten, med avbrott för god brunch och en ännu godare middag senare på dagen.

Vi kryssade två vändor med M/S Rosella för att hinna med allt det här över en dag.

Mattipset idag blir en god laxrätt som jag lagade på juldagen. Efter receptet följer fler bilder från de senaste dagarna.

Smörstekt lax med svampragu och saffransaioli

Smörstekt lax med svampragu 2 port

2 tjocka skivor lax à 200 g, helst viltfångad

Salt och peppar

2 msk smör

Svampragu 2 port

8 små skogschampinjoner

2 turkisk sivripaprika eller 1 vanlig grön

1 liten, gul lök

1 msk tamarisoja

 1 tsk balsamvinäger

½-1 tsk chiliflingor

Salt

25 g smör

Börja med svampragun eftersom laxen går fort att steka. Skär svampen i fyra delar.

Dela paprikan på längden och ta ut kärnorna. Strimla i bitar. Skär löken i smala klyftor.

Bryn svampen väl i smöret, krydda med salt och chili. Tillsätt lök och paprika, låt fräsa med en stund så de får lite färg.

Häll på soja och vinäger, låt småputtra tills vätskan kokat in.

Bryn under tiden smöret och lägg ner laxen med köttsidan ner. Bryn 1½ minut och krydda med salt och peppar.

Vänd och stek 1½ minut på skinnsidan. Vänd och stek kanterna 1 minut på var sida, krydda under tiden laxen runtom.

Behåll rätt hög värme medan du steker laxen på de fyra sidorna, dra sen från plattan och låt eftersteka någon minut.

På det här sättet får du en lax med rejäl stekyta men som ändå är perfekt stekt inuti, den ska bara precis ha blivit genomstekt.

Servera laxen med en grönsallad på romansallad, bladpersilja och jordgubbar. En bit smör och saffransaioli blev gott och mättande till.

Jag köpte jordgubbar, sallad, persilja, lök och paprika på grönsaksmarknaden i Alanya i tisdags.

En perfekt matsouvenir, jag lägger in påsarna i 5-liters vattendunkar så håller de bra i kappsäcken.

Nedan ser du den goda skinkmacka vi åt på juldagskvällen, på det goda vörtbröd jag bakade innan jul.

Sen blir det lite fler bilder från mina promenader i Stockholm.

Skinkmacka på vörtbröd

Skinkmacka på vörtbröd

Stadshuset i morgonljus

Stadshuset i morgonljus

Utsikt från Norr Mälarstrand i kvällsolen

Utsikt från Norr Mälarstrand i kvällssol

Julskyltningen på NK är alltid en sevärdhet

Julskyltningen på NK är alltid en sevärdhet

En tomte till i väntan på planet i Antalya på julaftons morgon.

En tomte till i väntan på planet i Antalya på julaftons morgon.

God fortsättning och ett Gott Slut!

God fortsättning och ett Gott Slut!


Tacogratäng

Tacogratäng

Smakrik köttfärsgratäng

Fredag innebär tacos för många, det har blivit fredagsmysets favoriträtt.

Här har jag gjort en variant där alla goda smaker samlats i en gratäng.

Hittade på den här i våras när jag skrev min mjölkfria Paleo-blogg, har gjort den med olika smaksättningar flera gånger sen dess.

Att göra ett gratängtäcke utan ost och mjölkprodukter är inte så krångligt. Det blir väldigt gott att blanda en smakrik majonnäs istället.

Har en del spännande skrivjobb framför mig den närmaste tiden, så det blir lite kortare inlägg ett tag, men med lika god mat som vanligt ;)

Efter receptet följer lite bilder från de senaste dagarnas promenader runt Alanya i det vackra höstvädret som återvänt.

Tacogratäng LCHF

Köttfärsgratäng 4 port

500 g nötfärs

50 g smör

2 dl tärnad zucchini

1 dl tärnad svamp

1 dl tärnad grön paprika

1 dl tärnad tomat

1 finhackad gul lök

2 finhackade vitlöksklyftor

ca 3 msk ekologiska tacokryddor

2 msk tomatpuré

1 msk äppelcidervinäger

Salt

2 ägg att blanda i köttfärsröran

Bryn köttfärs, svamp och lök i en stekgryta. Låt fräsa tills det fått lite färg.

Tillsätt de hackade grönsakerna och tomatpurén, låt steka med en stund.

Krydda med salt, tacokrydda och vinäger. Låt köttfärssåsen koka ihop på svag värme, gärna så länge som en timme så blir den riktigt god.

Ta från värmen och låt svalna medan du rör ihop gratängtäcket. Blanda ner äggen i köttfärsröran.

Hemgjord majonnäs

Hemgjord majonnäs

Majonnästäcke

1½ dl majonnäs

1 dl ketchup

½ dl hackad bladpersilja

1 msk paprikapulver

Chiliflingor efter smak

Salt

Rör samman alla ingredienser, smaka av så majonnäsen får den sälta och styrka du vill ha.

Häll upp köttfärsröran i en gratängform och bred på majonnästäcket.

Gratinera på 175º i 30 minuter. Servera med en grönsallad.

Båthamnen i Alanya

Utehöns i Alanya

Klippan i Alanya

Solnedgång i Medelhavet


Turkisk snabbmat – Ostgratinerad räkgryta

Fırında karides güveç

Snabbmat från frysdisken

Jag har hittat en mycket god och lättlagad räkgryta i frysdisken i de större matbutikerna här i Alanya.

Det djupfrysta sortimentet är annars väldigt litet. Det är mest grönsaker, fisk, köfte, bär och pizza i de små frysdiskarna.

Jag köper väldigt sällan fryst mat hemma, det blandas ju oftast i mängder av mindre bra ingredienser där.

Den här räkgrytan, Karides Güvec, innehåller inget annat än just det den traditionellt ska innehålla.

Karides güvec

Helt enkelt bara isglaserade räkor och fint tärnade grönsaker. Sen får man krydda upp den själv och strö på egen riven ost och gratinera.

Här hittar du ett turkiskt recept på rätten, fırında karides güveç.

Vi äter ofta den här grytan till middag, så skönt att ha något lättlagat att ta till efter en dag med långa promenader i solvärmen.

Igår blev det en långtur till hamnen, där är så vackert med alla båtar, gamla stan, Röda Tornet och bergen i fjärran.

Det låg snö på de högsta topparna. I morgon ska det regna här och komma mycket snö uppe i bergen, de pratade om hur ovanligt det är så här års på TV.

Så då blir det en innedag, passade därför på att vara ute så mycket som möjligt i finvädret.

Här får du recept på det som ingår i grytan och hur jag kryddar den.

Bilden på grytan blev inte så fin inne i kvällsmörkret, men god är den kan jag lova. Smaklig måltid :)

Turkisk räkgryta

Turkisk räkgryta 2 port

200 g frysta, skalade räkor

½ dl tärnad grön paprika

½ dl tärnad röd paprika

½ dl tärnad tomat

2 champinjoner i tunna skivor

2 msk hackad, gul lök

2 msk ketchup

2 skivade vitlöksklyftor

50 g smör

1 tsk chiliflingor

Salt

2 kokta ägg

2 dl riven ost, jag hade både stark och mild getost

Fräs alla grönsaker några minuter i smöret. Rör ner räkor, ketchup och kryddor.

Låt allt bli varmt, smaka av om du vill ha mer kryddsmak.

Häll upp i portionsformar, lägg på skivat ägg och riven ost. Gratinera på 200º i 10 minuter.

Jag smörstekte en skiva zucchinibröd till och serverade med majonnäs.

Här får du se några bilder från gårdagens promenad till hamnen i Alanya.

Fyren i Alanyas hamn

Turkisk stavgång

 Moské med minaret

Fiskebåtar i hamnen i Alanya

Karta över hamnen och Borgen i Alanya