En lättlagad matdag à la LCHF

Torsk i micro

Snabb matlagning

Nu i påskhelgen har väl många av oss ägnat en hel del tid åt köksbestyr för att få till alla traditionella påskrätter.

Det är ju väldigt trevligt att samlas med släkt och vänner och njuta av mat som får ta lite mer tid ibland.

Men till vardags är det den snabblagade och enkla maten som tilltalar de flesta, så även mig.

Jag har haft rätt fullt upp i mitt liv den senaste tiden och den närmaste framtiden är inget undantag.

Just nu är det korrekturläsning av Low Carb High Fat and Paleo Slow Cooking och LCHF for seniors.

Low Carb High Fat Slow Cooking - Birgitta Höglund

Klicka på bilden så kommer du till mina kokböcker på Amazon.com…

Jag fick på skärtorsdagen mail från mitt förlag Skyhorse Publishing i New York att böckerna ska gå till tryckeriet tidigare än beräknat, så jag hade bara påskhelgen på mig att få färdigt långkokboken.

Detta på grund av att en butikskedja i USA lämnat in en stororder på boken. Fantastiskt roligt, så då var det ju bara att sätta igång att läsa för allt vad tygen höll.

Seniorboken fick jag två veckor till på mig, så det blir en hel del sittande vid datorn närmsta tiden.

Långkok är förstås riktigt lättlagad och snabb mat, men ibland vill man att förberedelserna ska gå ännu snabbare.

Idag får du tips på några enkla rätter att ta till en en jäktig dag. Rätter som jag gjorde i vårt lilla kök med två plattor och en microugn när vi var på Mallorca.

Här hittar du en annan typ av lättlagad fiskrätt för microugn, den gången gjorde jag färskostfylld lax.

Vill du inte använda micro så går det förstås att laga till fisken i ugnen eller på spisen istället.

Torsk med tomatröra

Snabblagad torsk 2 port

ca 400 g torsk i bitar

2 dl tomatröra eller ajvar

1 citron

1 msk oregano

Salt och peppar

Krydda fiskfiléerna runtom med salt, peppar och lite pressad citron.

Lägg fisken på en tallrik eller ugnsfat som på bilden och klicka ut ajvar i mellanrummen.

Lägg skivor av citron över och krydda med oregano.

Kör på läget under full effekt i micron, jag tog 3×1 minuter med en minuts vila mellan gångerna.

Då blev fisken lagom kokt i den typ av micro jag hade, du får känna efter hur effektiv din är, kör inte fisken för länge för då blir den torr.

I vanlig ugn blir 10-12 minuter på 175º lagom för den här rätten. Du kan också steka fisken snabbt och värma tomatsåsen till i stekpannan när du vänt fisken.

Som tillbehör stekte jag tärnad pumpa, lök och ostronskivling i smör och kryddade med salt, peppar och paprikapulver.

Vanligt smör i skivor till, så mättar även den här fiskrätten riktigt länge.

Till frukost den här dagen blev det som vanligt nötter och smör och som en lätt lunchrätt serranoskinka med Roquefortost och en antioxidantdrink med kryddor, smör och kokosolja.

Middagen åt vi vid 15 och sen stod vi oss bra på det ända till nästa dag.

Serranorullar med Roquefort

Roquefort

Vi har provat den här typen av periodisk fasta, 16:8 eller 14:10 nu i vinter och vi mår båda väldigt bra på det.

Tidigare har vi i flera år följt tanken att man ska äta två lagade mål per dag enligt handflatemodellen och till det har vi ätit en deciliter nötter som frukostmål.

Vi har på senare tid kommit på att det helt enkelt blev för mycket mat för oss båda.

Både jag och Lennart haft långdragna problem med värkande axlar senaste året, men de är betydligt bättre nu, när kroppen får chans att återhämta sig mellan varven.

Du kan läsa mer om periodisk fasta här hos Jonas Bergqvist.

Serranorullar med Roquefort och antioxidantdrink

Serranorullar med Roquefort och antioxidantdrink…


Matkurs med syrran och 3-rätters middag!


Idag har jag haft lillasyster Sanna i köket! En så kallad ”matkurs” så hon lär sig annat än koka makaroner! :-P Hon är vanligtvis otålig och med humör som ett åskmoln men idag skötte hon sig galant i köket. Som en liten mjukstart så tänkte jag att vi börjar väl med en 3-rätters?? Låter väl bra?!

Inte så avancerat men för en novis som henne så följde hon duktigt mina instruktioner med bravur och det blev ett strålande resultat. Jag fick dock gå efter henne och ”städa” hela tiden, men de ska hon få lärdom om också! ;-)

Nästa gång ska hon stycka kyckling…
Citerar : 
- ”Yääääck!! Naaee, å blodigt å sånt va??!!” 
- ”JAJAMÄN!” 

Dagens trerätters meny såg ut såhär : 

Förrätt 
Rökta skinkrullar med philadelphiaost & lantbröd

Varmrätt
Ostfyllda köttfärsbiffar, ugnsrostade rotsaker & tzatziki

Dessert
Sommarkräm med jordgubbar, hallon, blåbär & mjölk


Innan hon kom hade jag förberett allt till varje ”station”, tzatziki, rotfrukter, biffar, bärkräm, förrätt, sallad, porslin till dukning mm… En viktig punkt för att allt ska gå smidigt i ett kök! Förbered! Nästa gång får hon göra det själv!


Joline stod för det grafiska och skrev ut menyn!


Vi började med tzatzikin däre hon fick skölja, riva och krama ur gurka, blanda med yoghurt, vitlök, olivolja och kryddor… In i kylen med den sålänge!


Sen fick hon skölja, skala och skära rotfrukter och grönsaker som senare skulle in i ugnen. Potatis, rotselleri, majs, purjolök, rödlök, morot och rödbetor.


Och dressa med olivolja, flingsalt och peppar… Skjuts in i ugnen. 200 grader ca 45-50 min.


Samtidigt så rullade vi biffar som vi fyllde med ost och fräste på i stekpannan bara så de fick en fin stekyta.


Dessa fick hon sen slå in i en ”foliébåt” och låta eftersteka i ugnen tillsammans med rotfrukterna.


Under tiden biffar och rotfrukter stekte i ugnen fick hon göra iordning salladen. Vitkål, salladslök, rödlök, tomat… En vinegrette på olivolja/vinäger/dijonsenap/salt/peppar skakade hon också fram och dressade salladen med.


Och fetaost toppade hon salladen med… In i kylen med den sålänge. Nu hade vi både tzatziki och sallad klar. Biffar och rotfrukter i ugnen och dags att duka bordet och fixa förrätten.


Att duka ett bord bör man kunna!


Förrätt i form av  rökt skinka, bredd med philadelphiaost, svartpeppar, lite salt, en ostskiva (ett salladsblad på varje ska de va också men de glömde jag handla hem) och sen rulla ihop till små strutar. Lantbröd rivet i grova bitar till.


Varmrätten är upplagd.


Under tiden får bären till krämen småputtra. Den redde hon av med potatismjöl och så va den klar i ett nafs! Inte så svårt egentligen att få till en 3-rätters. Matcha och få allt klar i rätt tid är ju trots allt hemligheten…


En trött men väldigt nöjd lillasyster fixade allt på 2 timmar! ;-)


Väl till bords.


Och det smakade alldeles ypperligt, fantatiskt gott allting!!


Med en somrig dessert av jordgubbar, hallon och blåbär i form av ljummen kräm med iskall mjölk… Kan inte bli bättre! Duktig Sanna!! :-P