Skär avokadon i bitar och lägg den och alla andra ingredienser i en hög bunke och arbeta smeten slät med en stavmixer.
Hetta upp en plättlagg eller stekpanna, klicka i lite smör och stek små plättar ett par minuter på varje sida.
Servera plättarna med bär och citronmeliss, vispad grädde är förstås också väldigt gott till.
Kokboksframgång
Det känns overkligt stort att ha skrivit en kokbok som blivit Storsäljare på Topplistan i flera av landets tidningar, bland namn som Camilla Läckberg, Sofie Sarenbrandt och Annie Lööf
På bilden nedan ser du ”Stora diabeteskokboken” högst upp till vänster med texten Storsäljare bland böcker som Camilla Läckbergs & Henrik Fexeus ”Mirage” och Sofie Sarenbrandts & Carina Bergfeldts ”Födelsedagen”.
Nu när hösten kopplat sitt grepp så är det soppor varje torsdag härinne igen efter ett sommaruppehåll på den fronten.
Jag lägger in dagliga mattips här på bloggen för att dela med mig av mina matkunskaper efter många år som restaurangkock och inspirera till lite hälsosammare matlagning.
Prenumerera gärna på uppdateringar av bloggen så får du ett mail så fort det publiceras något nytt, du hittar uppgifter om det i marginalen.
Boken har jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, som är erfaren författare inom ämnet diabetes, med ett tiotal mycket populära böcker bakom sig.
Lars-Erik skriver på ett både lättsamt och humoristiskt sätt, hans böcker är mycket uppskattade av många som kanske annars skulle låtit bli att öppna en bok som handlar om mat och hälsa.
Morotsröran till dagens sopprecept skapade jag redan för över 30 år sen, när jag jobbade som köksmästare på Kvarterskrogen i Östersund.
Där hade jag den som en färgglad och smakrik garnering till en krämig broccolisoppa, den passar även väldigt bra som dip eller till tapas, tacos och grillat.
Röran är även väldigt näringsrik, parmesan och crème fraiche eller smetana innehåller probiotika så den passar väldigt bra just till ärtsoppa som innehåller prebiotika.
Du kan läsa mer i Stora diabeteskokboken om alla hälsofördelar de två ger om man äter pre- och probiotika tillsammans.
För mig var de väldigt effektiva mot mina klimakteriebesvär, något du också får veta mer om i kokboken.
Koka upp buljongen, häll ner ärtorna och purjolöken. Koka upp och låt puttra i 5 minuter, mixa grönsakerna med stavmixer direkt i kastrullen så allt blir slätt.
Rör ner crème fraiche och vinäger, låt koka upp igen och stå en småputtra en stund på svag värme.
Gör under tiden morotsröran. Fräs moroten i smöret några minuter tills den mjuknat.
Lägg i mixerbunke och mixa tillsammans med crème fraiche och parmesan, smaka av med lite salt och peppar.
Rör ner de hackade örterna i soppan, smaka av om du vill ha mer syra eller sälta och servera med en klick morotsröra. En smörgås på valnötsbröd smakar gott till.
Tips: Använder du torkade örter så ta 2 tsk av varje och tillsätt i början av soppkoket så ger de mer smak.
För en mejerifri soppa kan du använda kokosgrädde istället för crème fraiche.
Morotsröran kan du också göra med kokosgrädde, parmesanen byter du då mot 1-2 tsk näringsjäst.
Smaksätt röran med 1 tsk pressad citron så märks inte kokossmaken så väl.
Läs mer om innehållet i boken i länken ovan och här finns den att förboka inför reastarten 20/2 för bara 79 kr hos Bokus och här finns den för 89 kr på Adlibris.
Baka med frukt & grönt blev den andra kokbok som jag fick den stora äran att fotografera själv.
Jag gjorde den i sambo Lennarts lilla 1a i Stockholm under pandemisommaren 2020.
Bakverk, matbröd och smårätter fick följa med under tidiga soluppgångsmorgnar till de vackraste platser jag hittade runtom i huvudstaden, du ser några fler bilder från den i slutet av inlägget.
Hasselnötsbullar med vallmofrön8 st
2 dl hasselnötsmjöl
1 dl pofiber
2 msk psylliumhusk
2 tsk bakpulver
Ca 1 tsk salt
3 äggvitor
2 dl hett vatten
1 tsk äppelcidervinäger
Till garnering:
½ dl vallmofrön
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa upp äggvitorna lätt, spar ca 1 msk till pensling av bullarna.
Blanda äggvitorna med vatten och vinäger, häll blandningen över mjölet och arbeta degen väl med elvispens degkrokar. Låt degen svälla i 10 minuter.
Sätt ugnen på 200˚. Ta upp degen, knåda ihop den lätt och forma till en rulle. Är degen kladdig så knåda in lite mer pofiber. Skär rullen i 8 bitar och rulla till släta bullar.
Häll upp vallmofröna på ett kaffefat. Pensla bullarna med lite äggvita och doppa toppen av bullarna i fröna, lägg dem på bakplåtspapper på en plåt.
Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills de fått fin färg. Flytta över på galler att kallna.
Tips: Ställ in bullarna i kylen någon timme innan du delar dem, gör man det när de är varma kan de kännas lite degiga.
Du kan variera med mandelmjöl eller pumpafrömjöl.
Om du inte äter ägg så kan vitorna bytas ut mot 1 dl aquafaba, kikärtsspad, som du vispar upp till ett tjockt skum. Tillsätt då en tesked extra av psylliumhusk i degen så den binder ihop bättre.
Garneringen kan bytas ut mot rostade frön från till exempel sesam, solros, pumpa eller melon.
Fler bokreatips
”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” var den första av mina åtta kokböcker där jag fick förtroendet att själv stå bakom kameran, du kan läsa mer om innehållet i länken.
Det var ett fantastiskt roligt jobb, där jag fick kombinera mina intressen för matlagning, fotografering och natur.
Till den boken tog jag med rätterna till olika vackra platser i Jämtland, Härjedalen och vid min stuga i norra Dalarna för att ta bilderna.
Gröna, sköna tillbehör, där jag för första gången delar med mig av hela min hälsoresa, hittar du här på Bokus och här på Adlibris.
Sötpotatisplättar med jordgubbar och gräddeca 20 små plättar
3 dl skalad, tärnad sötpotatis
2 ägg
1 dl mandelmjöl
½ dl grädde/kokosgrädde
2 tsk psylliumhusk
Ca ½ krm salt
25 g smör/kokosolja till stekning
Koka sötpotatistärningarna mjuka i lättsaltat vatten, låt rinna av väl.
Lägg ner i en matberedare och mixa slätt.
Tillsätt de övriga ingredienserna och mixa till en jämn smet, smaka av om den är lagom salt. Ställ i kylen att svälla i 10 minuter.
Bryn smör i en plättlagg eller stekpanna och vispa om i smeten, häll ner små klickar och stek plättarna en minut på var sida på medelvärme.
Lägg upp dem eftersom på ett ugnsfast fat och håll varma på 150˚ medan du steker resten.
Servera med jordgubbar eller andra bär och vispad grädde eller kokosgrädde.
Tips: I Gröna, sköna tillbehör hittar du flera olika sorters sockerfri sylt som är god till plättarna.
Gör gärna små bakelser av några plättar travade på varann med sylt emellan, spritsa grädde på sidorna och ovanpå och garnera med bär och citronmeliss.
Det blir ett festligt fika på kalas istället för tårta, en liten bakelse är lagom till både små och stora munnar.
De är också väldigt goda serverade som potatisbullar med en vitkålssallad med lingonsylt till.
Den blev en stor försäljningssuccé och fick stor uppmärksamhet när den utsågs till ”Best in the World” i sin kategori på den internationella kokbokstävlingen ”Gourmand Awards” i Kina 2019.
Den inbundna kokboken såldes slut så den som nu är med på rean är en nyutgåva i mjuka pärmar.
Jag har de senaste dagarna gått igenom en del gamla bilder och recept som inte varit publicerade här på bloggen förut, de här plättarna är ett av dem.
Det finns ju annars ett enormt recept/bildarkiv härinne, jag passerade inlägg nummer 2000 häromveckan.
Nu i de svåra Coronatiderna är mitt bidrag för att göra det lite lättare för alla som befinner sig i hemmakarantän, att dela med mig av dagliga recept på naturligt god mat för inspiration.
Mat är som du kanske förstått väldigt viktig för mig, den ska både smaka riktigt gott och innehålla mycket näring, så både själ och kropp får sitt.
När jag jobbade som restaurangkock på 80-90-talet så fick jag mycket uppskattning för min kokkonst.
Bloggen och mina sex kokböcker har gett mig ännu mer av den varan, tack för att du följer mig härinne och köper mina böcker.
Nu en period har jag tänkt befinna mig rätt långt ifrån datorn, så därför får du några av mina favoriträtter i repris.
Jag får många frågor vad man kan äta till frukost när man äter LCHF.
När inte vanliga mackor med o’boy, fil och flingor eller havregrynsgröt med sylt fungerar pga högt kolhydratinnehåll och gluten.
De var alla standardval hemma hos mig tills för 6 år sen, då jag gick över till att äta betydligt mindre socker och stärkelse och ta bort gluten helt ur min mat.
Här kan du läsa lite mer om vad den här kostomläggningen betytt för min hälsa, i helgen skrev jag ett gästinlägg inne på Swedish Paleo.
Själv äter jag numer oftast nötfrukost men ibland blir det en lite kraftigare brunch om jag ska iväg nånstans på förmiddagen och det kan dröja länge till middag.
Här får du tre av de frukostar jag tycker bäst om, de går förstås lika fint att äta till en lättare middag.
Örtsallad med kiwi till stekt bacon och ägg 2 port
2 dl späda salladsdblad
1 kiwi
½ dl persiljeblad
½ dl citronmelissblad
Några skivor gurka
Ett par cocktailtomater
Avocadoolja eller olivolja
Granatäppelvinäger eller äppelcidervinäger
Lägg salladen och örterna i en bunke. Skär gurka, tomater och kiwi i mindre bitar.
Blanda försiktigt ner i salladen och ringla generöst med olja och vinäger över.
Stek varmrökt bacon i bitar så det får lite färg, här får du avgöra själv hur mycket du vill ha.
Gör fördjupningar i baconet och knäck ner ägg och stek färdigt på lite svagare värme.
Vill du ha salladen lite matigare så smula över 50 g get- eller fårost. Lite nötter och pumpafrön ger fint tuggmotstånd.
Den här typen av sallad är också mycket god och mättande tillbehör till middagens kött, fågel eller fisk.
Bra nu när vi går mot vår och vinterns kokta och stekta grönsaker inte känns lika lockande längre.
Fyllda laxrullar med äggsmör 2 port
6 skivor kallrökt lax
2 mjukkokta ägg
2 msk riven pepparrot
50 gr mjukt smör
Lite salt och peppar
Hacka äggen och blanda försiktigt med pepparroten och smöret.
Smaka av med lite salt och peppar, tänk på att laxen är rätt salt i sig.
Lägg laxskivorna på en skärbräda. Fördela fyllningen jämnt på ena halvan, rulla ihop skivorna.
Servera på en salladsbädd, garnera med lite tunna äppelklyftor, paprika, tomat, citron och bladpersilja.
Ringla kallpressad olivolja och pressa lite citron över salladen.
Keso- och fröplättar 1 port
1 ägg
2 msk keso
2 msk grädde
1 msk psylliumfrön
1 msk fibrex eller pofiber
1 msk sesamfrön
1 msk linfrö
Salt
Smör till stekning
Vispa samman ägg, keso, salt och grädde. Rör ner alla frön och fibrex eller pofiber.
Låt smeten svälla en halv timme. Rör om väl och smaka av om den är lagom salt.
Grädda tre plättar i brynt smör, några minuter på varje sida.
Servera med bär, crème fraiche eller kokosgrädde.
Min nötfrukost, klicka på bilden så kommer du till receptet…
I fredags hade vi kalas här hemma för Max som har fyllt 12år! Joline hade fixat med girlanger i köket och så slog vi in presenter och dukade fint tills han skulle komma. Istället för tårta stekte vi plättar så det stod härliga till. Hela huset låg som i en stekdimma på förmiddan av den gamla plättlaggen men gott blev det! Pannkakor och plättar är något som Max verkligen höjer till skyarna; man skulle kunna säga att han bokstavligen ÄÄÄÄLSKAR pannkakor! Så det fick bli högar av småplättar med färska jordgubbar och nykokt sommarsylt till efterrätt. Å just de, kokt wienerkorv och potatismos innan!
Flaskorna med ”barn-bubbel” hittade vi på Gekås i Ullared och med dom sköt vi korkarna i taket och skålade för Max!
En mycket förväntansfull Max öppnar sina presenter!
Målarböcker, skrivböcker, pennor, jumpsuit, strumpor och kalsonger och lite annat smått och gott fick han.
Här skriver han sitt namn i en av skrivböckerna.
Wienerkorv som får sjuda riktigt länge i buljong med lagerblad och vitpepparkorn blir riktigt gott.
Och sen var då så dags för plättarna!
Grattis vår lilla Max som är är stora killen! 12år, hurra, hurra, hurra, hurra!!