Raw chokladkaka med lingontopping från Gröna, sköna tillbehör
Skogens superbär
Idag firar Sverige sin egen dag, då passar det fint att bjuda på en crossover mellan vårt svenska superbär lingonet och internationella importer som kakao, kokosolja och cashewnötter.
En njutbar mix av färger och smaker, lite liknande det som vårt samhälle formats till genom åren, med en härlig blandning av tankar, kulturer, recept, inspiration och idéer från världens alla hörn.
Svenska flaggan utanför min balkong hemma i Jämtland en Nationaldagskväll för några år sen
Dagens recept är hämtat ur min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör, jag tog bilden på Bynäset på Frösön hemma i Jämtland i höstas.
Här en bild tagen av Jan Andersson till en artikel i LT förra hösten under arbetet med boken.
Boken finns just nu med i Bokus kampanj Bästa sommarmaten och kostar bara 179 kr.
Jag jobbar med Gröna, sköna tillbehör
Foto Jan Andersson, LT
Nu bor jag i Stockholm hos Lennart så länge det är nödvändigt för pandemin, har det riktigt bra här.
Det finns ju gott om skogar även här, se lite bilder från en artikel som kom i brevlådan igår, där jag är med i lokaltidningen Kungsholmen Direkt.
Jag är även med i en Reumatikertidning med två recept från kokboken, du ser en bild även på den artikeln som jag fick skickad från en Facebookvän.
Nu över till receptet, hoppas du får en trevlig Nationaldag
Raw chokladkaka med lingontopping ca 20 små bitar
5 dadlar
1 dl solroskärnor
1 dl jordnötssmör
½ dl kakao
½ dl kokosolja
½–1 tsk flingsalt
Lingontopping:
3 dl lingon
5 torkade aprikoser
1 dl cashewnötter
½ dl kokosolja
Börja med lingontoppingen, lägg cashewnötter och aprikoser i en bunke med vatten och låt stå över natten.
Skölj och låt dem rinna av väl och mixa slätt med lingon och kokosolja i en matberedare, häll upp i en bunke.
Diska ur och torka matberedarskålen, mixa solroskärnor till grovt mjöl tillsammans med kakao och flingsalt.
Skär dadlarna i mindre bitar och blanda ner dem, jordnötssmör och kokosolja, mixa snabbt ihop till en fast deg.
Klä en mindre form, ca 15×20 cm, med smörpapper eller plastfilm och tryck ut degen i formen till en jämn kaka.
Bred över toppingen med hjälp av en slickepott, släta ut så det blir ett jämnt lager.
Täck över och ställ kakan i kylen att stelna över natten.
Skär i avlånga eller fyrkantiga små bitar. Förvara i en burk i kylen eller i frysen och ta fram eftersom att tina i kyl.
Tips: Du kan variera chokladkakan med pumpakärnor och mandelsmör, smaksätt gärna med lite vaniljpulver, pepparmintsolja eller rivet, ekologiskt apelsinskal.
Toppingen blir också god och vacker med körsbär, blåbär eller vinbär.
Om du använder en mindre springform så blir kakan fin att garnera med vispad grädde/kokosgrädde, bär och citronmeliss som födelsedagstårta.
För en mer svensk smak på bakelsen så kan du byta ut kokosoljan mot smör.
Här nedan ser du bilder från tidningsartiklarna jag skrev om i inledningen.
Jag hade en träff i Djurgårdsskogen förra veckan med en mycket trevlig journalist, Josefine Thuresson Kämpe och lika trevlige fotografen Claudio Britos.
Jag är inte så förtjust i att stå framför kameran som att befinna mig bakom den, men Claudio gjorde att allt blev riktigt avspänt.
Vi pratade mycket om allt det goda som finns i naturen och hur viktig skogen är för att vi ska må så bra som möjligt.
Jag i mitt rätta element, skogen. Foto Claudio Britos
Klicka på bilden så kan du läsa artikeln i Kungsholmen Direkt på nätet